Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Israëlisch onderzoek keurt aanval op hulpkonvooi goed

  •  
23-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hulpkonvooi.jpg
Mensenrechtenraad van de VN stelde eerder dat Israël het internationaal recht heeft geschonden
De onderzoekscommissie benoemd door de Israëlische regering concludeert dat de regering geen misstappen hebben begaan bij de aanval op een scheepskonvooi met hulpgoederen voor Gaza. Wel uit ze kritiek op het leger. Die had volgens de commissie rekening moeten houden met ‘mogelijk ernstig geweld’.
De conclusie van de Israëlische onderzoekscommissie is opmerkelijk. Ze is van mening dat de actie niet in strijd is met het volkenrecht terwijl de Mensenrechtenraad van de VN eerder stelde dat Israël het internationaal recht van de mens heeft geschonden. Bij de aanval op het hulpkonvooi in mei 2010 kwamen negen Turkse activisten om het leven.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is verbijsterd over de Israëlische uitslag. Hij vindt dat het rapport ‘geen waarde of geloofwaardigheid’ bezit. De commissie was samengesteld voor de Israëlische regering en bestond uit een voormalig lid van het hooggerechtshof, vier Israëlische leden en twee buitenlandse waarnemers.

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

Vervs
Vervs23 jan. 2011 - 16:59

Goh, wat raar nou. Er valt nog wat te zeggen over het feit of de actie gerechtvaardigd was of niet. Maar dit soort interne 'onderzoeken' hebben altijd zo'n hoog WC Eend gehalte, dat je je toiletpot met dit rapport zelfs beter hygiënisch en schoon kan houden dan met het zojuist genoemde schoonmaakproduct zelf.

jvanarkel
jvanarkel23 jan. 2011 - 16:59

Wij van WC Eend adviseren WC Eend.

Bodde2
Bodde223 jan. 2011 - 16:59

Wij van WC-eend.

Yggdrasil
Yggdrasil23 jan. 2011 - 16:59

Wij van WC-eend.........

JoopSchouten
JoopSchouten23 jan. 2011 - 16:59

'Slagers' die het eigen...

christiaane
christiaane23 jan. 2011 - 16:59

Heel erg jammer en onnodig ook dat Israël zichzelf op deze manier werkelijk belachelijk maakt. Ik heb voor de lol eens flink wat Nederlandse nieuwssites bezocht m.b.t. dit bericht. De WC-eend vliegt je werkelijk om de oren als je de reacties leest, ook op sites die toch echt als rechts bestempeld kunnen worden. Dat Likoed Nederland dan ook nog eens hier een berichtje post (er zaten 2 internationale waarnemers in, echt, echt, echt waar!) maakt het alleen nog maar erger en ongeloofwaardiger. Jammer, jammer, jammer. Het was veel beter geweest hier (slechts) een intern onderzoek te doen en daar lessen uit te trekken en verder niet teveel de publiciteit te zoeken.

JohnnySack
JohnnySack23 jan. 2011 - 16:59

er gaat iets mis ik ben plotseling hein van leeuwen geworden. Zit de mossad hier achter ofzo?

JohnnySack
JohnnySack23 jan. 2011 - 16:59

Natuurlijk heeft dit Israëlisch onderzoek een hoog " wij van WC eend" gehalte. Ook zal het Turkse onderzoek van hetzelfde laken en pak zijn. Ik vind het wel interessant om te zien waarom dat Israël kwalijk wordt genomen. Er zijn mensen die Israël vanuit een dogmatisch ingebouwde reflex afbranden. Die zijn zo tegen Israël, dat ook al had zij wat betreft dit betreurenswaardige incident de hand in eigen boezem gestoken, dan nog zou het afleidingsmanoeuvre geweest zijn om haar kwade bedoelingen te maskeren. Dan zijn er mensen die Israël langs de meetlat van de Europese waarden en internationale rechtsorde leggen en haar handelen op basis daarvan afkeuren. Dit is uiteraard volstrekt legitiem daar Israël deze aan de lopende band aan haar laars lapt. Zij wordt daarvoor veroordeeld vanuit de grond dat Israël, als land en qua cultuur, net zoals als wij zijn. Een Westerse democratie. Hoewel de zionistische ideologie die ten grondslag ligt aan Israël een drang naar "Europees zijn" in zich heeft, en wij in Europa vanwege de verbondenheid met het Jodendom, en het door Israël en Europa gezamenlijk toegeëigende symbool van het absolute kwaad de Holocaust, Israël als Europees willen zien, is Israël natuurlijk GEEN Europees land. Hoe graag de Europese 'sabra' elite dit ook wil en hoe graag wij dit in Europa, deels vanuit schuldgevoel ook willen zien. In het laatst genoemde perspectief zitten de mensen die Israël als deel van Europa zien, dat omringd wordt door 'islamitische' vijanden en alle wandaden van Israël goedpraten, en altijd ook even verplicht de onschuldige slachtoffers betreuren, we blijven ten slotte beschaafde Europeanen.

doeidoei
doeidoei23 jan. 2011 - 16:59

Het is misschien toch even leuk om te weten wie er names de VN over onze mensenrechten waakt: Angola, Bahrain, Hungary, Argentina, Belgium, Burkina Faso, Bangladesh, Poland, Brazil, France, Cameroon, China, Republic of Moldova, Chile, Norway, Djibouti, Japan, Russian Federation, Cuba, Spain, Gabon, Jordan, Slovakia, Ecuador, Switzerland, Ghana, Kyrgyzstan, Ukraine, Guatemala, United Kingdom, Libyan Arab Jamahiriya, Malaysia, Mexico, United States, Mauritania, Maldives, Uruguay, Mauritius, Pakistan, Nigeria, Qatar, Senegal, Republic of Korea, Uganda, Saudi Arabia, Zambia, Thailand http://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Human_Rights_Council Ik voel me gelijk een stuk veiliger!

cormol
cormol23 jan. 2011 - 16:59

Voor een uiteenzetting hoe e.a. wel juridisch in elkaar zit zie http://www.diakonia.se/sa/node.asp?node=3500 Geen spelt tussen te krijgen lijkt mij en geheel conform het in UN report http://www.freedomflotillafacts.com/en/bm-rapor Maar ja onze pers zal wel weer als volgt rapporteren: (a) Israel zegt "" ((b) tegenstanders zeggen "" En wij worden er natuurlijk niet voor betaald om de feiten te rapporteren. Waar na de lobvby het nog eens dunnetjes over doet met bijdragen voor de opiniepagina (Rutenfrans van de VK heeft al een paginaatje vrij)

1 Reactie
daniel565
daniel56523 jan. 2011 - 16:59

Onzin, er is wat het internationaal recht betreft nauwelijks sprake van feiten maar van interpretaties. Die interpretaties verschillen nogal (duh). Maar je kunt er rustig vanuit gaan dat iedere partij een verhaal heeft wat legaal gezien klopt.

[verwijderd]
[verwijderd]23 jan. 2011 - 16:59

schurkenstaat

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs23 jan. 2011 - 16:59

"schurkenstaat" Nou nou, we hebben het wel over een kandidaat voor de EU hoor.

TheoJ2
TheoJ223 jan. 2011 - 16:59

Het is te verwachten dat Israël de acties goedkeurt, evenals het te verwachten is dat Turkije ze afkeurt. Turkije steunde ook de Navi Marmara, terwijl Israël de actie afkeurde. Allemaal oud nieuws. Het enige waar je wat aan hebt is de conclusie dat Israël niet bedacht was op heftig verzet bij de aanhouding. Dat was dom.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs23 jan. 2011 - 16:59

"Het enige waar je wat aan hebt is de conclusie dat Israël niet bedacht was op heftig verzet bij de aanhouding. Dat was dom." Ze hebben het extremistische karakter van dat provocatie-konvooi inderdaad ernstig onderschat. Misschien dachten ze nog steeds dat Turkije een bevriende mogendheid was in plaats van de prooi van fundamentalisten? In ieder geval een ernstige inschattingsfout die desastreuze gevolgen had kunnen hebben voor de ingezette manschappen.

[verwijderd]
[verwijderd]23 jan. 2011 - 16:59

Case closed.

1 Reactie
Klaas2
Klaas223 jan. 2011 - 16:59

---[Case closed. ]---- Afwachten, ik denk niet dat het hier bij blijft.

LikoedNederland
LikoedNederland23 jan. 2011 - 16:59

De conclusie werd volledig gedeeld door de twee prominente internationale waarnemers in de commissie, de Ierse vredesonderhandelaar Lord David Trimble en de Canadese advocaat-generaal Kenneth Watkin.

1 Reactie
Klaas2
Klaas223 jan. 2011 - 16:59

Ik neem aan dat jouw waarneming ook onpartijdig is?

[verwijderd]
[verwijderd]23 jan. 2011 - 16:59

nu is de mensenrechtenraad van de un een farce , meer dan de helft van de leden maakt zich in eigen land schuldig aan mensenrechten schendingen maar goed beetje makkelijk, ondanks dat ik best geloof dat die activisten niet zo onschuldig waren blijft het internationale wateren

1 Reactie
Joeri2
Joeri223 jan. 2011 - 16:59

Ja ze waren erg schuldig, ze wilde de israelische regering omverwerpen met bakstenen, meer hadden ze niet aan boord.

[verwijderd]
[verwijderd]23 jan. 2011 - 16:59

De tegenstanders van Israel maken het Israel ook niet echt moeilijk. Een convooi sturen met in een paar boten gewapende islamitische strijders, tja elk land zou dat willen tegenhouden. Als ze nu alleen hulpgoederen hadden gestuurd, dan was het een andere zaak geweest.

1 Reactie
Klaas2
Klaas223 jan. 2011 - 16:59

---[Een convooi sturen met in een paar boten gewapende islamitische strijders]---- Er is geen enkel vuurwapen aangetroffen

[verwijderd]
[verwijderd]23 jan. 2011 - 16:59

De Turkse president vindt ook het oordeel van de twee buitenlandse waarnemers ongeloofwaardig. Ha ha, eerst een boot volstouwen met wapens en strijders, en dan miepen dat die niet zo even naar Gaza mogen varen.

3 Reacties
Klaas2
Klaas223 jan. 2011 - 16:59

---[eerst een boot volstouwen met wapens en strijders]--- De boot (het schip) had bouwmaterialen geladen.

Joeri2
Joeri223 jan. 2011 - 16:59

We hebben het nu over een andere boot peet. Dit gaat over dat schip waar onschuldige hulpverleners in de rug werden doodgeschoten door de mossad die dacht dat er geen video aan boord zou zijn.

kalimero2
kalimero223 jan. 2011 - 16:59

Er waren geen wapens en geen strijders! dat is de versie van israel en dat gelooft u graag! als israel zo eerlijk en zogoed is ,waarom hebben ze geen onderzoek door een derde parij laten uitvoeren? israel valt steeds door de zionistische mand! Als iemand de schuld heeft over antisemisme dat zijn de zionisten wel! dat zijn degene die het joodse volk keer op keer in deskredit brengen! En aub geen reacties met antisemisme holocaust,die truk werkt niet meer!wij hebben het over Israel dader en geen slachtoffer !

cmore
cmore23 jan. 2011 - 16:59

"Shut up, go back to Auschwitz !" werd voor het enteren van het "hulpkonvooi" via de radio tegen de Israeli geroepen. Men had hier dus niet te maken met vredelievende hulpverleners. Ook gaven lieden van te voren al aan te willen sterven als martelaar. Dus aan boord zaten jhadisten én antisemieten. Het is een beetje makkelijk om vanuit de luie VN stoel te oordelen dat Israel zich niet had mogen verdedigen tegen zulke mensen.

1 Reactie
Klaas2
Klaas223 jan. 2011 - 16:59

---[Shut up, go back to Auschwitz ]--- Hartstikke fout, zal iedereen met je eens zijn. Bij Ajax wedstrijden roepen de tegenstanders elke zondag iets dergelijks. Vreselijk, vooral voor die mensen die dat overleefd hadden. Maar daar gaat het niet om. Dat soort emotie-berichten hebben geen juridische betekenis.