Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Israëli's en Palestijnen onderhandelen over vredesonderhandelingen

  •  
29-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kerryabbas300.jpg
Overleg zat drie jaar muurvast ... Onderhandelaars treffen elkaar tijdens iftar-diner bij de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry
Maandag schuiven Israëlische en Palestijnse onderhandelaars bij elkaar aan tafel in Washington voor hernieuwde vredesbesprekingen. Maandag en dinsdag zullen de eerste formele gesprekken, na drie jaar, plaatsvinden, waarin afspraken gemaakt moeten worden over de voortzetting van de onderhandelingen. Er wordt dus onderhandeld over de onderhandelingen.
In aanloop naar de onderhandelingen heeft Israël aangekondigd 104 Palestijnse gevangenen te zullen vrijlaten, die ruim voor de Oslo-akkoorden werden vastgezet. De gevangenen hebben tussen de 19 en 30 jaar in detentie gezeten. Hiermee komt Israël aan één van de voorwaarden van de Palestijnen tegemoet. Wat er met de vrijgelaten gevangenen gaat gebeuren is nog onduidelijk. De Israëlische veiligheidsdienst heeft per gevangene een advies uitgebracht waarin het stelt dat een aantal alleen in het afgesloten Gaza uitgezet mag worden, anderen zouden op hun beurt alleen overzees uitgezet mogen worden.
De Israëlische krant Haaretz meldt dat buiten het regeringsgebouw zo’n vijftig demonstranten bijeenkwamen om te betogen tegen de vrijlating. NOS spreekt over honderden betogers.
Israël wordt vertegenwoordigd door de minister van Justitie, Tzipi Livni en Netanyahu’s speciaal gezant Isaac Molho. Namens de Palestijnen zal onderhandelaar Saeb Erekat de bijeenkomst bijwonen. De drie zullen elkaar treffen tijdens een iftar-diner waarbij het vasten wordt verbroken, thuis bij de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry.
Naftali Bennett, de Israëlische minister van Economie is fel tegen de vrijlating van de gevangenen en tegen de onderhandelingen met de Palestijnen. Hij noemt een tweestatenoplossing ‘fundamenteel fout’.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos29 jul. 2013 - 7:37

Ik hoop van harte dat het wat gaat worden. Ik vrees het ergste. De regio is zo onrustig dat het maar de vraag is, als Israel echt stappen zou willen zetten, of ze dat nu willen.

Rootman
Rootman29 jul. 2013 - 7:37

Een ding is bereikt: er zijn 100 Palestijnse gevangenen vrijgelaten. Daar zal het wel bij blijven: Het referendum wat in Israel na afloop gehouden gaat worden maakt elke vooruitgang onmogelijk. @ Erwin Lamme, ter aanvulling: Helaas zorgt het zionisme ervoor dat israel eeuwig in de tijd van de richteren blijft hangen.

toshiba
toshiba29 jul. 2013 - 7:37

Same old news. Dit rondje rond de kerk hebben we al vele malen voorbij zien komen. Wie denkt dat Israel zijn nederzettingen zomaar opgeeft zal bedrogen uit komen. Europa dient door te gaan om de economische duimschroeven aan te draaien. Alleen dan zal Israel beseffen dat de Europese gemeenschap serieus is over haar standpunten.

bEngel2
bEngel229 jul. 2013 - 7:37

Jeruzalem is de steen waar iedereen over zal struikelen.

JacquesDanzig
JacquesDanzig29 jul. 2013 - 7:37

Maar is dit nou komkommertijd-nieuws of toch eerder snack-nieuws? Moeilijk... ;)

JoopSchouten
JoopSchouten29 jul. 2013 - 7:37

Het werd niks, het is niks en zal nooit wat worden.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder29 jul. 2013 - 7:37

israel onderhandelt alleen om de financiën uit de VS veilig te stellen. Zonder dat geld is de staat Israël een hele grote ramp.

Lopez
Lopez29 jul. 2013 - 7:37

Het hieronder door menigeen gehekelde kolonisatiebeleid van Israël in Oost-Jeruzalem en op de Westoever heeft z’n pendant in het onzalige Israëlische Prawer Plan, dat neerkomt op de verdrijving van (in twee fases) ca. 70.000 Palestijnse bedoeïenen uit de Naqab/Negev-woestijn, hun traditionele leefgebied. Hoewel ze Israëlische burgers zijn, worden hun land en bezittingen geconfisqueerd voor de bouw van joodse nederzettingen waar zij zelf niet welkom zijn, en rest hen een onderkomen in desolate ‘townships’. De juridische onderbouwing voor hun gedwongen vertrek uit het gebied waar zij al duizenden jaren leven, ligt in het feit dat hun nederzettingen niet worden erkend door de staat. In de bekende terminologie van de zionistische hardcore zijn zij ‘illegale kolonisten’ en ‘infiltranten’ die het voorzien hebben op ‘joods land’. Donderdag a.s. vinden er wereldwijd protestacties tegen de verdrijving van de bedoeïenen plaats, onder andere in Amsterdam. Meer informatie: lees de toelichting van de Palestijnse BDS-beweging en haar roep om steun: http://tinyurl.com/qyxa2je De oproep van de BDS-beweging vindt breed gehoor, onder andere in Nederland: zie http://tinyurl.com/ph3r7ur en http://tinyurl.com/q685dzs

[verwijderd]
[verwijderd]29 jul. 2013 - 7:37

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
toshiba
toshiba29 jul. 2013 - 7:37

Apart dat je de islam de schuld geeft in de middeleeuwen te blijven hangen, terwijl jarenlang de vele midden-oosterse landen onder invloed stonden van het Westen, middels direct of indirect geinstalleerde dictators. Toch een klein detail om niet te vergeten: Het midden-oosten zwicht al jaren onder dicaturen die het Westen vooral gunstig gezind waren. Zelfs Khadaffi was, zij met enige dips, nog altijd de vriend van het Westen. Je zal maar olie en gas hebben. Iran was het eerste land dat de invloed van het Westen van zich afschudde. Het Westen had te lang de noden van het iraanse volk genegeerd[ ie de Sjah] en kreeg Khomeini en zijn islamitische revolutie er voor terug. Net zoals Israel de noden van het Palestijnse volk negeert en daarvoor de Hamas heeft teruggekregen, wat oorspronkelijk een humanitaire organisatie was. En nu met de revoluties in de arabische wereld, zijn de meest conservatieve, middeleeuwse landen zoals jij wilt, nog altijd de landen die de revoltes met stilzwijgen van het Westen, hard onderdrukken: Saoedi Arabie, Quatar, VEA. Of de andere landen, libie, marokko, egypte, tunesie, uiteindelijk de last van zich afgooien, zowel de westerse als die van islamitisch extremisten, valt te hopen. De Egyptenaren vechten er elke dag voor en velen geven hun leven. Ik vraag me af wat zij vinden van jou beschouwing dat ze middeleeuws zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]29 jul. 2013 - 7:37

Wat krijgt Israel terug voor de vrijlating van meer dan 100 Palestijnse criminelen?

1 Reactie
Rootman
Rootman29 jul. 2013 - 7:37

'Wat krijgt Israel terug voor de vrijlating van meer dan 100 Palestijnse criminelen? ' Wat Israel terugkrijgt voor de vrijlating van meer dan 100 Palestijnse vrijheidsstrijders is opnieuw tijd winnen om door te gaan met de kolonisatie. Slim gespeeld, en velen trappen er nog in ook!

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen29 jul. 2013 - 7:37

Ik geloof er niets van. Dit is de zoveelste poging, maar Israël veandert niets aan haar gedrag en blijft bv. bouwen in de bezette gebieden. Naar mijn mening blijft het tijdrekken. Er komt vast wel weer een smoes om het af te blazen. Eén raketje vanaf de Gazastrook is voldoende om weer de boel in lichterlaaie te zetten en de onderhandelingen voor jaren op te schorten. Zo gaat het iedere keer, dus nu ook. Mark my words! En die jaren kunnen weer worden gebruikt om de Westbank verder illegaal te koloniseren. Opgeven van die gebieden is lijkt mij een minimale voorwaarde. Ik denk dat zo'n massale volksverhuizing Israël in een vreselijk lastig parket gaan brengen, want waar laat je al die kolonisten? Daar blijven, onder Palestijns bewind, zal niet gaan. En dat is maar een van de zelf ge creëerde problemen waarmee de Israëlisch zitten. En die kaart zullen ze ook wel spelen. Ik ben dus niet optimistisch, want ik denk dat het einddoel de totale verdrijving van Palestijnen is. Dat zeggen ze niet hardop, althans nu even niet. Minister van buitenlandse zaken Liebermann zei het gewoon wel. En mij maak je niet wijs dat het nu opeens, na zijn vertrek, anders is.

2 Reacties
meijerlahn
meijerlahn29 jul. 2013 - 7:37

"Ik geloof er niets van. Dit is de zoveelste poging, maar Israël veandert niets aan haar gedrag en blijft bv. bouwen in de bezette gebieden." ------------------------------------------- Ik ben het met je eens: In Oost-Jeruzalem, het stadsdeel dat de Palestijnen claimen als hoofdstad voor een toekomstige Palestijnse staat, werd vorig jaar meer Israëlische bebouwing gepland dan in de tien jaar daarvoor: 6.350 huizen. 43 procent van de Westelijke Jordaanoever is niet beschikbaar voor Palestijns landgebruik (33,5 procent) – of helemaal niet toegankelijk is voor Palestijnen (9,3 procent). http://www.nrcnext.nl/blog/2012/02/07/next-checkt-israelische-nederzettingen-beslaan-15-procent-van-de-westoever/

FransLenaen
FransLenaen29 jul. 2013 - 7:37

Ik ben het met u eens dat de nederzettingen opgegeven dienen te worden, maar het helpt ook niet dat Hamas in haar handvest heeft staan dat Israel vernietigd dient te worden.

FransLenaen
FransLenaen29 jul. 2013 - 7:37

Een voorzetje voor de vrede: - Israel ontruimt alle nederzettingen en de grenzen van 1967 worden gerespecteerd - Israel wordt ondubbelzinnig erkend (dus geen flauwekul als 'zonistische entiteit' etc) door alle omliggende Arabische landen - Palestina wordt een onafhankelijk land. Een democratische rechtstaat (dus geen islamisten en terrostisten als Hamas aan de macht)

2 Reacties
dino_radja
dino_radja29 jul. 2013 - 7:37

en uiteraard recht op terugkeer voor alle palestijnen.

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch29 jul. 2013 - 7:37

=== Palestina wordt een onafhankelijk land. Een democratische rechtstaat (dus geen islamisten en terrostisten als Hamas aan de macht)== Stel dat de Palestijnen daar zelf voor kiezen? Sturen we dan een leger er op af? Maar jou uitleg van democratie is een beetje vreemd...alles mag je democratisch kiezen...behalve

jaapvos
jaapvos29 jul. 2013 - 7:37

Om serieus te kunnen gaan onderhandelen moeten de uitgangsposities van beide gelijk zijn. Israel bouwt ondertussen lekker door aan zijn Muur door Palestina & bouwt lekker door met illegale nederzettingen. Daarnaast heeft israel alleen maar heel veel baat bij agressie etc & dus zal ook deze poging mislukken omdat israel weer iets heeft......

1 Reactie
bEngel2
bEngel229 jul. 2013 - 7:37

Die muur is al af en wordt (als ik het goed begrepen heb) op sommige plekken weer afgebroken. Feit is dat sinds de plaatsing van de muur het aantal terreuraanslagen in Israël tot nagenoeg nul is gereduceerd. en wat die nederzettingen betreft. ...Israël graaft haar eigen kuil. Hamas heeft te kennen gegeven dat de PA geen onderhandelingspartner mag zijn. Op zich geen nieuws aangezien Hamas de vernietiging van Israël en alle Joodse inwoners voorstaat en dat actief propageert. Hun kinderen leren van jongs af aan om Joden te haten en dat een dooie Jood een goeie Jood is. http://www.youtube.com/watch?v=mi0nDoG5bRU http://www.youtube.com/watch?v=1LaAvZp7EP4 ...en die zouden vrede willen? ...m'n neus! Het conflict bestaat inmiddels veel te lang om ooit vreedzaam te kunnen worden beëindigd.

clara51
clara5129 jul. 2013 - 7:37

Onderhandelen over het onderhandelen over onderhandelingen zal niets opleveren als van een van beide partijen maar een deel is uitgenodigd. Vrede sluit je met een heel volk, niet met een deel van een volk. En onderhandelen over het onderhandelen over onderhandelingen zal niets opleveren als die vrede inhoudt dat een van beide partijen ongehinderd door mag gaan met het schenden van de rechten van de andere. Wat ze in Washington gaan proberen is onderhandelen over het onderhandelen over onderhandelingen onder welke condities Israël bereid is het internationaal recht na te leven. In gewoon Nederlands: ze gaan onderhandelen over het internationaal recht. Over rechten valt echter per definitie niet te onderhandelen. Dan zijn het immers geen rechten meer, maar gunsten.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194729 jul. 2013 - 7:37

"Over rechten valt echter per definitie niet te onderhandelen." Waarom zou dat niet kunnen? Wat door organen van de VN wordt uitgesproken is per definitie de uitkomst van een politiek proces. Dus ook interpretaties van hoe je aan die uitspraken kunt of wilt voldoen zijn politieke resultaten, een uitdrukking van belangenafwegingen en machtsverhoudingen. Het kan niet anders of beide partijen menen er belang bij te hebben elkaar te spreken. Dat die belangen niet gelijk opgaan spreekt vanzelf. Maar over belangen kun je onderhandelen.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen29 jul. 2013 - 7:37

Waarom er nooit vrede komt? Die vredesbesprekingen gaan nergens over. Israël wil gewoon de Palestijnen geheel verjagen. In Joegoslavië noemden we dat etnische zuivering. Niets meer, niets minder. Vandaag in NRC: MP NETANYAHU: "Geen orders over onze grenzen van buitenaf te accepteren". ONDERMINISTER AKUNIS: "Judea en Samaria zijn niet bezet. Ze zijn het vaderland van de Joodse natie". MINISTER VAN HUISVESTING URI ARIEL: "Het besluit van de EU was bezoedeld door racisme en discriminatie tegen het Joodse volk in een herinnering aan de verboden tegen de Joden in Europa, meer dan 66 jaar geleden." Ik zou zeggen tegen de Palestijnen: Geef de 2 statenoplossing op en wordt Israëlisch staatsburger. De 2 statenoplossing komt er niet, getuige de uitlatingen van de regering van dit landje. De gesprekken zijn puur voor de show ne om tijd te rekken. Want tegen de tijd dat de gesprekken vastlopen zijn er weer 1000 woningen gebouwd in bezet gebied. Daarna gaat men verder met bouwen als strafmaatregel tegen het vastlopen van de "vredesbesprekingen". Want natuurlijk krijgen de Palestijnen daar de schuld van. Dat weten we nu al....toch? Want straf krijgen de Palestijnen altijd, ook al hebben ze niets misdaan. Getuige de strafmaatregelen die de Palestijnen ondervinden, omdat de EU een etiketteringsbesluit heeft genomen.

1 Reactie
Spelchecker2
Spelchecker229 jul. 2013 - 7:37

Ben het helemaal eens met deze reactie. Vraag me trouwens toch af wat de VS zo geschikt maakt om partijen bij elkaar te brengen. Israël en de VS zijn toch vier handen op één buik. Bovendien lijkt het alsof je moet onderhandelen met de dief van je huis over teruggave. De zaak lijkt me duidelijk: de stichting van de staat Israël in 1947 is een tragische vergissing geweest van een VN, die toen werd gedomineerd door de Westelijke overwinnaars van de 2e wereldoorlog. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald: de VN (en niet de VS) van nu (een veel betere afspiegeling van de wereldbevolking dan in 1947), zou haar besluit uit 1947 moeten heroverwegen. Eén van de voorwaarden toen was een twee statenoplossing. Nu Israël die onmogelijk heeft gemaakt (en de regio voortdurend destabiliseert met zijn agressieve expansieve gedrag) lijkt me dat de VN zou kunnen/moeten vaststellen dat de stichting van een Joodse staat een tragische vergissing was en dat men voor dat gebied weer terug gaat naar één democratische staat (Palestina, zónder staatsgodsdienst) voor de oorspronkelijke bewoners uit 1947 en hun nazaten (dus inclusief de Palestijnse vluchtelingen). De import van na 1947 moet bij voorkeur terug naar het land van herkomst (het komt dan goed uit dat ze meestal hun oude paspoort hebben aangehouden). En er dienen natuurlijk herstelbetalingen door Israël c.s. aan de Palestijnen geregeld te worden, voor 65 jaar onderdrukking, gefnuikte ontwikkeling, vernedering, vernielingen, landroof en diefstal. Maar dat spreekt natuurlijk vanzelf.