Joop

Israël werkt Palestijnse bewoners Jeruzalem uit

  •    •  
02-12-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_Israel_Palestina2.jpg
Recordaantal Palestijnen heeft vorig jaar verblijfsvergunning voor Oost-Jeruzalem verloren
Een recordaantal Palestijnen heeft vorig jaar zijn verblijfsvergunning voor Oost-Jeruzalem verloren. Het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken trok de woonvergunning in van 4577 Palestijnen, meldde de Israëlische krant Haaretz woensdag. In de eerste veertig jaar van de Israëlische bezetting van Oost-Jeruzalem ontnam het ministerie 8500 Palestijnen in het stadsdeel hun verblijfsvergunning.
Haaretz
Volgens het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken dat de enorme toename van ingetrokken verblijfsvergunningen voortkomt uit een onderzoek naar de verblijfsstatus van duizenden Palestijnen die in Oost-Jeruzalem woonden. Uit dit onderzoek zou gebleken zijn dat veel Palestijnen nog wel ingeschreven stonden en recht hadden op verblijf in Oost-Jeruzalem, maar intussen niet meer in Israël woonden. Van deze mensen is het verblijfsrecht ingetrokken. Onder hen waaren 99 minderjarigen.
Advocaat Yotam Ben-Hillel van Hamoked, het Center for the Defense of the Individual legt uit dat 250 duizend Palestijnse bewoners van Jerusalem dezelfde verblijfsstatus hebben als mensen die als immigrant naar Israël zijn gekomen, maar geen recht hebben op volwaardig staatsburgerschap door de Anti-terugkeer Wet.
“Ze worden behandeld alsof zij naar Israel zijn geïmmigreerd, terwijl het Israëll was dat naar hen toe kwam in 1967,” aldus Ben-Hillel.
Een bewoner kan, anders dan een staatsburger, makkelijk zijn verblijfsstatus verliezen. Als iemand zeven jaar in het buitenland verblijft, in een ander land een permanente verblijfsstatus of een ander soort legale status verkrijgt, raakt diegene automatisch zijn Israëlische verblijfsvergunning kwijt.
“Als een Palestijn eenmaal zijn recht op verblijf heeft verloren, wordt zelfs de terugkeer naar Jeruzalem voor familiebezoek vrijwel onmogelijk”, zegt Ben-Hillel. “Daar komt nog bij dat sommigen die in Israël hun verblijfstatus verliezen, nergens anders meer aan legaal of staatsburger kunnen worden, revoked, wat erop neer komt dat ze statenloos worden”, aldus Ben-Hillel. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Frederikus2
Frederikus22 dec. 2009 - 11:55

Israel verdient een lesje

Jan-Jaap2
Jan-Jaap22 dec. 2009 - 11:55

Het lijkt Rotterdam wel. Daar voert de politie en de gemeente ook huis voor huis controle uit of het huis wel wordt bewoond door degene die er ingeschreven staat.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa2 dec. 2009 - 11:55

Nog erger, ze slopen en bouwen daar namens God. Ik zag tijdens de aaval op arme Gaza, militairen naast hun Abraham-oorlogsvoertuigen staan, in de ene hand een grote Amerikkanse geweer in de ander hand de Thora. Ze waren op zoek naar de radicale Hamas, maar troffen kinderen, bejaarden, kippen en kamelen. Palastijnen hebben geen rechten om te leven, is een gewonte geworden, ook in het beschaafde Westen.Maar waarom hebben de Palastijnse dieren geen rechten.Waar waren de dierenbescherming toen ? zijn de kippen in Palstina ook radicale gelovige ? draagt de kip daar een hoofddoek? Zo rare vragen komen in mijn kop binnen.

Spelchecker
Spelchecker2 dec. 2009 - 11:55

Israël bant duizenden Palestijnen uit Jeruzalem (AD, 3 december 2009) en Europa? Europa is boos! Wanneer zal Europa nu eens echte consequenties verbinden aan die voortdurende schendingen door Israël van zowat alle rechten van de Palestijnen? Europa (en de VS) houdt Israël al 60 jaar uit de wind en heeft zich daardoor medeplichtig gemaakt aan die schendingen. Waarom laten wij de Palestijnen al 60 jaar lang onze rekening voor de holocaust betalen? Zij hadden daar part noch deel aan! Laten we eindelijk eens bij zinnen komen en Israël treffen met een boycot. Geen wapenleveranties meer voor Israël en geen voorkeursbehandeling voor wat betreft handelscondities totdat Israël zich volledig terug trekt achter de grenzen van 1948 en, onder veel meer, een rechtvaardige schadevergoedingsregeling treft met de legitieme vertegenwoordigers van de Palestijnen.

BenJoosten
BenJoosten2 dec. 2009 - 11:55

Rituele verontwaardiging op Israel zal nooit iets veranderen. Israel is nl. veel te waardevol, voor heel veel partijen. Ten eerste: Israel is onze voorpost in een onrustige regio vol olie. In de tijd van de sjah was Iran nog een bondgenoot, maar die tijd is voorbij. Turkije is een bondgenoot, maar een moslimland. Dan blijft dus alleen Israel over. Zolang Israel geen westerse belangen schaadt, komt het overal mee weg. Inval in Gaza, wordt gedoogd. Inval in Libanon, wordt gedoogd. Atoombom, wordt gedoogd. Niet vanwege de oorlog, of de holocaust, of omdat het "de enige democratie" in het Midden Oosten is, maar omdat het in het belang van het westen is. Daar zou eens een team onderzoeksjournalisten op moeten duiken. Dat van die financiele banden met de Joodse lobby in de VS en met Wall Street, dat weten we nu wel. Maar wat zijn de militaire banden? Hoe zit het met die El Al vluchten? Ik heb het niet over een schimmige congsie die Israel door dik en dun steunt, maar over strategische belangen. Ten tweede: voor de Arabische wereld is Israel de ideale zondebok. Zolang Israel bestaat hoeft geen enkele Arabische dictator voor zijn leven te vrezen (behalve natuurlijk als hij de VS uitdaagt). Alle onrust onder de bevolking kan gemakkelijk gekanaliseerd worden tot (toegestane) protesten tegen Israel. Fundamentalistische oppositie (moslimbroeders in Egypte) krijgt geen poot aan de grond. Israel als alibi en uitlaatklep. Het is net zoals het vroeger in Afrika was, daar konden al die despoten ook tegen hun bevolking zeggen: protesteer maar tegen Zuid Afrika, daar is het erger dan hier. Israel loopt geen enkel serieus gevaar, is het welvarendste en machtigste land in het Midden Oosten en krijgt tot in lengten van dagen onze steun. Wedden?

Spelchecker
Spelchecker2 dec. 2009 - 11:55

Dankbaarheid Een man verhuurde ooit een kamer in zijn (koop-)woning. Aan een student, iemand die zei dat zijn familie vroeger, lang geleden, in dat huis had gewoond. Dat was voor hem een reden om juist in dat huis een kamer te huren Het was een aardige jongen, goed van betalen, die z'n kamer keurig bewoonde. Hij knapte die zelfs zó grondig op dat het de mooiste kamer in het hele huis werd. Na een tijdje huurde hij er nog een kamer bij voor zijn zus. Dat bleek ook een aardig mens, ook zo'n flinke aanpakker, vriendelijk, ook nooit problemen mee. Ze deelden eerst alleen de badkamer en de fietsenschuur met de eigenaar en zijn gezin, maar na een tijdje hadden ze, bijna ongemerkt, ook de keuken en de woonkamer als gemeenschappelijke ruimten in gebruik genomen. Ze kregen steeds meer familie en kennissen op bezoek en dan was het huis al gauw te klein. De man voelde zich dan een vreemde in zijn eigen huis en trok zich met zijn gezin dan maar schielijk terug in het tuinhuisje. Zijn huurders werden vrijpostiger en eigenden zich geleidelijk steeds grotere delen van het huis toe. Als hij protesteerde en ze de huur opzegde brachten ze een sterke oom in stelling waarvoor hij meestal geen partij bleek. Geïntimideerd trok hij zich dan maar weer terug in het tuinhuisje en liet hen de mooiste delen van het huis. Na een tijdje bracht hij zijn kinderen onder bij familie omdat er in het tuinhuisje te weinig ruimte was voor het hele gezin. Ten einde raad wende hij zich tot de rechter. Hij was er van overtuigd daar uiteindelijk gehoor te vinden voor het onrecht dat hem werd aangedaan. Was dit niet een schoolvoorbeeld van wederrechtelijk toe-eigenen van andermans eigendom? Helaas voor hem bleek de rechter een oude kennis van de huurders en ? nog belangrijker ? hij bleek bij hen nog flink in het krijt te staan. Ergo, het gedrag van de huurders verklaarde hij rechtmatig en de man stuurde hij terug naar het tuinhuisje. Daar hadden de huurders inmiddels een schutting omheen gezet zodat hij niet langer hun feestjes zou verstoren. En toen, op die gedenkwaardige dag, 12 december 2009, kwam aan deze uitzichtloze, kafkaiaanse, situatie een einde. Op de ochtend van die dag las hij in de volkskrant een verheugende uitspraak van een lagere rechter: 'Jeruzalem ook hoofdstad Palestina' ofwel, in vertaling, 'Ook de eigenaar mag gebruik maken van de keuken in het huis'. De tranen stroomden hem over de wangen van dankbaarheid. Hij wist dat nu aan al zijn beproevingen en aan al het onrecht dat hem was aangedaan een einde kwam. En het feest dat hij aanrichtte duurde dagenlang!

Joeri2
Joeri22 dec. 2009 - 11:55

Naarmate ik ouder wordt komt tot mij de steeds grotere verwarring van beleving van tijd. Als animator speel ik de hele dag met tijd. En als filmer gaat bij mij de tijd van begin tot het eind. Waar heeft ie het toch over hoor ik u denken. Grond "bezit" is dat niet een beetje ouderwets? En hoe kunnen we dat ombuigen? Niet alleen in Israel is "van wie is het" een probleem, ook hier vragen banken om hoge maandelijkse grote delen van het verdiende loon voor stukken grond met bakstenen die een halve eeuw geleden nog geen tien procent daarvan koste. Hoever moet je terug in de tijd om het land aan welk volk toe te kennen, en is dat volk dan nog wel hetzelfde volk? Op grond waarvan gaan we dat bepalen? Uiteindelijk stammen we allemaal af van Adam en Eva en dus hebben we allemaal recht op dat stukje grond, zelfs ik. Het lijkt mij wel erg makkelijk om net dat stukje uit de geschiedenis te knippen dat goed bij het verantwoorden van je daden past. Of je bekijkt de film vanaf het begin, of je bekijkt het vanaf nu naar de toekomst, in beide kun je niet anders dan zien dat we alle mensen zijn. Ik pleit ervoor om mensen die dat ontkennen uit de groep te stoten, daar ze gevaarlijk zijn voor ons allemaal. Maar ik zeg al, ik ben in verwarring.

Jakob3
Jakob32 dec. 2009 - 11:55

Hoera, weer een stukje waaronder we onze selectieve verontwaardiging over Israël kwijt kunnen!

2 Reacties
denmol
denmol2 dec. 2009 - 11:55

Nee we moeten met z'n allen lekker wegkijken en pas verontwaardigd reageren als een Palestijn zich opblaast in een volle standsbus

Frederikus2
Frederikus22 dec. 2009 - 11:55

Het punt van Israel is dat zij zich gedragen als mensen die zich mijlen ver verheven voelen boven de Palestijnen. Als waren ze van hogere kwaliteit. Dat gevoel van superioriteit uit zich in de slechte behandeling van de Palestijnen. Ik zou haast zeggen minachtende wijze van behandeling. En nee, ik ben NIET selectief verontwaardigd. Ik ben alleen verontwaardigd op landen die bovenstaand gedrag vertonen.

denmol
denmol2 dec. 2009 - 11:55

Isreal wikt en beschikt en de wereld kijkt toe of kijkt weg. Na alles wat hen is aangedaan verdienen ze wel een eigen staat ook al gaat dat ten koste van de inheemse bevolking. Dat is de kern van de westerse politieke visie die er heerst ten aanzien van Israel en daarom zullen ze kunnen blijven doen wat ze doen. Ik moet zeggen dat doen ze verdomd handig slim en voortvarend en dat voor een klein landje dat doorgaat voor de enige democratische staat in de regio, dat omringd wordt door vijandige ondemocratische staten.

2 Reacties
Frederikus2
Frederikus22 dec. 2009 - 11:55

@ Dennis Molljs. Dus U vindt dat Israel nog steeds "in de watten" moet worden gelegd vanwege WO2 ? Er zijn landen die veel meer geleden hebben door WO2 dan Israel (ik noem Rusland, Polen Oekraine). Deze landen gedragen zich beter dan Israel. Israel maakt misbruik van het "eeuwig durende" gevoel van medelijden dat de wereld voor Israel heeft. Ik vind dat dat divident zo langzaamaan opgebruikt is.

Klaas2
Klaas22 dec. 2009 - 11:55

Om dezelfde redenen als de Frederik van Leeuwen twijfel ik of je Israel een democratische staat kunt noemen. Een staat dat stelselmatig een volk onderdrukt, muren bouwt op land dat niet van hun is, zelfs bezittingen van volslagen onschuldige boeren vernielt, huizen opblazen van mensen zonder rechterlijk bevel, ambulances met spoedsituaties tegenhouden bij roadblocks, etc, etc, dat mag je niet democratisch noemen maar eerder een schurkenstaat. Daarbij, buurland Libanon is een democratische staat met een gekozen president en een gekozen regering en meerpartijenstelsel. Ook de Palestijnse autoriteit van El Fatah heeft parlementsverkiezingen en een meerpartijenstelsel. (ik zag hoe soldaten uit een soort vandalisme een olijfboomgaard plat reden en lachend de huilende palestijnse boer mishandelden en zijn vrouw en kinderen met machinegeweren bedreigden, die bomen waren al meer dan 40 jaar in bezit van die boer, een poging om verhaal te halen bij de rechter werd met hoongelach ontvangen, de boer kwam niet eens Israel binnen, toen de grenssoldaten vernamen wat hij er wilde doen)

[verwijderd]
[verwijderd]2 dec. 2009 - 11:55

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Belglander
Belglander2 dec. 2009 - 11:55

Nu Thomas het koste waarschijnlijk wel enig denkwerk om zo te reageren. Niemand heeft het over wel of niet wonen laat staan over wegjagen. Doordat zelf te suggereren en daarna te bedenken dat de kop suggestief is wel een behoorlijke kronkel. Maar dit gebeurd wel meer bij reacties op kritiek op Israël. Kritiek op Israël is nooit correct ook niet als hele wereld dat heeft zoals bij de talrijke VN-resoluties en dan heb nog niet eens over de uitgesproken VETO door Amerika. Maar ik moet waarschijnlijk al blij zijn met het feit dat u het een beetje dubieus vindt.