Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Israël werkt Palestijnse bewoners Jeruzalem uit

  •  
02-12-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_Israel_Palestina2.jpg
Recordaantal Palestijnen heeft vorig jaar verblijfsvergunning voor Oost-Jeruzalem verloren
Een recordaantal Palestijnen heeft vorig jaar zijn verblijfsvergunning voor Oost-Jeruzalem verloren. Het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken trok de woonvergunning in van 4577 Palestijnen, meldde de Israëlische krant Haaretz woensdag. In de eerste veertig jaar van de Israëlische bezetting van Oost-Jeruzalem ontnam het ministerie 8500 Palestijnen in het stadsdeel hun verblijfsvergunning.
Haaretz
Volgens het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken dat de enorme toename van ingetrokken verblijfsvergunningen voortkomt uit een onderzoek naar de verblijfsstatus van duizenden Palestijnen die in Oost-Jeruzalem woonden. Uit dit onderzoek zou gebleken zijn dat veel Palestijnen nog wel ingeschreven stonden en recht hadden op verblijf in Oost-Jeruzalem, maar intussen niet meer in Israël woonden. Van deze mensen is het verblijfsrecht ingetrokken. Onder hen waaren 99 minderjarigen.
Advocaat Yotam Ben-Hillel van Hamoked, het Center for the Defense of the Individual legt uit dat 250 duizend Palestijnse bewoners van Jerusalem dezelfde verblijfsstatus hebben als mensen die als immigrant naar Israël zijn gekomen, maar geen recht hebben op volwaardig staatsburgerschap door de Anti-terugkeer Wet.
“Ze worden behandeld alsof zij naar Israel zijn geïmmigreerd, terwijl het Israëll was dat naar hen toe kwam in 1967,” aldus Ben-Hillel.
Een bewoner kan, anders dan een staatsburger, makkelijk zijn verblijfsstatus verliezen. Als iemand zeven jaar in het buitenland verblijft, in een ander land een permanente verblijfsstatus of een ander soort legale status verkrijgt, raakt diegene automatisch zijn Israëlische verblijfsvergunning kwijt.
“Als een Palestijn eenmaal zijn recht op verblijf heeft verloren, wordt zelfs de terugkeer naar Jeruzalem voor familiebezoek vrijwel onmogelijk”, zegt Ben-Hillel. “Daar komt nog bij dat sommigen die in Israël hun verblijfstatus verliezen, nergens anders meer aan legaal of staatsburger kunnen worden, revoked, wat erop neer komt dat ze statenloos worden”, aldus Ben-Hillel. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.