Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Israël weigert onafhankelijk onderzoek naar geweld tegen Palestijnen

  •  
01-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
31356223796_41477fd7ab_k
Israël weigert mee te werken aan een onafhankelijk onderzoek naar het geweld in de Gazastrook. Vrijdag werden zeker 15 Palestijnse actievoerders gedood door Israëlische militairen. Zowel de Verenigde Naties als de Europese Unie hebben opgeroepen tot een onderzoek.
Afgelopen vrijdag ging in Gaza een protestactie van start. Die moet tot 15 mei duren, een dag na de zeventigste verjaardag van de staat Israël. Duizenden Palestijnen trokken daarop naar de grens met Israël, maar werden daar door het leger beschoten. Volgens minister van Defensie Avigdor Lieberman hebben de Israëlische soldaten ‘gedaan wat nodig is’. Ook vond hij dat de soldaten die verantwoordelijk zijn voor het doden van de Palestijnen een medaille verdienen.
Lieberman houdt vol dat de Palestijnen brandende autobanden naar de soldaten gooiden, evenals stenen en brandbommen. Ook zouden de Palestijnen op de soldaten hebben geschoten en zag het Israëlische leger zich daarom genoodzaakt terug te schieten. Honderden demonstranten raakten gewond, vijftien van hen werden gedood. Op camerabeelden is te zien dat ongewapende activisten door Israëlische sluipschutters worden neergeschoten.
MOMENT |
Israeli snipers shoot at unarmed civilian protesters in Gaza. pic.twitter.com/XoBlGR8C0J
— Vocal Europe (@thevocaleurope) 31 maart 2018
EU-buitenlandchef Federica Mogherini wil nu dat het gewelddadige optreden van Israël nader onderzocht wordt: ‘Israël heeft het recht om zijn grenzen te verdedigen, maar het gebruikte geweld moet te allen tijde proportioneel zijn.’
Bron: NOS / cc-foto: Brookings Institution

Meer over:

israël, gaza, wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (112)

Sachs
Sachs4 apr. 2018 - 20:20

@ Kalmthout [Ik begrijp uit uw bijdragen dat u het bestaansrecht van Israël betwist.] Interessant. Kunt u dat bestaansrecht definiëren? Is dat bijvoorbeeld strijdig met het bestaansrecht van Palestina? [Maar dat neemt niet weg dat Israël inmiddels 70 jaar een feit is. Je kunt je natuurlijk nog eens 70 jaar tegen dit gegeven verzetten, maar het lijkt mij verstandiger om hetzelfde te doen als vele andere verdreven bevolkingsgroepen in Europa en de rest van de wereld gedaan hebben: je verlies knarsetandend accepteren en je aanpassen aan de nieuwe omstandigheden.] Daar ga ik niet over, net zo min als u. Het gaat bovendien niet om ons, maar om de Palestijnen. Die laten zich hun rechten niet afnemen. Bovendien ben ik benieuwd hoe u denkt dat de Palestijnen in Gaza, Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever zich dienen aan te passen aan de ‘nieuwe omstandigheden’. Wilt u dat toelichten? Moeten ze zich op laten sluiten en kapot laten maken? Dat is namelijk de realiteit. [De “pech” van Israël is dat zij rijker, slimmer en daardoor sterker zijn dan hun tegenstanders, die daardoor vanzelf in de rol van slachtoffer terechtkomen, waarbij Israël natuurlijk de kwade genius is.] Tjonge, u zit goed in de complot-theorieën. [Zouden de rollen omgedraaid zijn, dan was Israël inmiddels van de kaart geveegd.] Dus wordt nu Palestina van de kaart geveegd? Kom op, zeg. De kolonisering van Palestina, inclusief de verdrijving van zijn bevolking, is een welbewust plan dat ten uitvoer is (en wordt) gebracht. Zie Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en de Naqab-woestijn (Negev), waar de etnische zuivering nog in volle gang is.

Josef K
Josef K3 apr. 2018 - 14:47

we = wel.

Josef K
Josef K3 apr. 2018 - 14:46

Die demonstratie is een doorzichtig opzetje als je het mij vraagt. We handig gedaan, op zich. Intens pervers, dat wel.

5 Reacties
Inspector Gadget
Inspector Gadget3 apr. 2018 - 15:11

"Die demonstratie is een doorzichtig opzetje als je het mij vraagt." Gelukkig weten wij allemaal beter en zullen het u niet vragen. De apartheidsstaat wilt niet meewerken omdat hun wandaden op die manier aan het licht komen.

Paul250371
Paul2503713 apr. 2018 - 21:19

Palestijnse mars was theaterstuk Was de kop van Leon de Winter in de Telegraaf. Column niet gelezen, hoeft ook niet want de uitkomst laat zich raden. De strekking is veelal hetzelfde: Israel heeft het recht om (in dit geval) andere mensen te vermoorden want zij hadden een katapult en zijn moslim en terrorist en als je dat niet gelooft of vindt ben je anti joods.

Aggedamarwit
Aggedamarwit4 apr. 2018 - 8:28

@Paul250371 Misschien moet je dan toch die column wel eerst lezen voordat je hem becommentarieert.

Sachs
Sachs4 apr. 2018 - 19:51

@ Josef Hier is het verhaal van een deelnemer: http://mondoweiss.net/2018/04/everyone-historic-homeland/ Misschien wilt u het 'opzetje' voor mij uit de doeken doen? Bedoelt u dat 2 miljoen Gazanen zich stiekem hebben laten opsluiten om de bezetter in een kwaad daglicht te stellen?

L.Brusselman
L.Brusselman5 apr. 2018 - 8:34

Die complotgekkies raken steeds verder van het padje.

geronimo3
geronimo33 apr. 2018 - 14:31

En zoals altijd komt het beloofde land er weer ongeschonden mee weg, lang leve de enige echte democratie in het Midden-Oosten, wat ben ik toch blij dat ik niet als Palestijn geboren ben maar als Nederlander, je zou er toch moedeloos van worden, de rest van de wereld is weer bezorgd en doet de ogen en oren weer dicht en we gaan weer over tot de orde van de dag, bizar en hoe lang kan en mag dit zo nog door gaan, zonder een 2 statenoplossing of in ieder geval gelijke rechten?

Halve Zoolstra
Halve Zoolstra3 apr. 2018 - 13:50

Logisch. Israel zal zeker niet meewerken aan een onderzoek waar de eigen misdrijven tegen de Palestijnen naar boven komen.

1 Reactie
spoorsloper
spoorsloper4 apr. 2018 - 21:12

Benieuwd wat je mening over de Britten en handlangers btr de Russen dan is : https://www.nu.nl/buitenland/5207267/moskou-wil-veiligheidsraad-vn-bijeenroepen-vergiftiging-skripal.html?redirect=1

Mostafa
Mostafa3 apr. 2018 - 5:31

De enige democratie in het Midden Oosten ?! De wereld staat rechtop op de kop.

4 Reacties
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart3 apr. 2018 - 7:08

Dat Israël een democratie is, maakt het allemaal des te erger. Deze bloedbaden en slachtingen komen dus niet uit de koken van een of andere krankjorum bloeddorstige dictator en zijn kliek, maar worden, integendeel, door een meerderheid van de bevolking gewenst en toegejuicht. In Israël zijn de geluiden van de redelijkheid nagenoeg verstomd en lijdt men onder een massapsychose. Er is weinig hoop meer dat deze wanen ooit zullen wijken.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart3 apr. 2018 - 14:38

...uit de koker...

Paul250371
Paul2503713 apr. 2018 - 21:23

" maar worden, integendeel, door een meerderheid van de bevolking gewenst en toegejuicht." Sterker nog, een substantiële groep orthodoxe joden vindt de politiek (bezetting, geweld, etc. te matig (Ik heb me wel laten voorlichten dat die groep niet het leger in hoeft van haar zelf).

michellekepen
michellekepen5 apr. 2018 - 17:19

@Mostafa: "De enige democratie in het Midden Oosten ?! De wereld staat rechtop op de kop" Op dit forum wordt over elk mogelijk land wel beweerd dat het geen democratie is. Het oordeel per land lijkt bijna altijd samen te vallen met de positie die iemand inneemt. Handiger lijkt het daarom om geen zwart-wit oordeel te geven. Maar in plaats daarvan een soort rating op de democratie-schaal. De landen met elkaar te vergelijken. Hoe zou u de landen in het M-O dan inschalen? Waar staat Israël? En het land waar u oorspronkelijk vandaan komt (waar u veel kennis over heeft, naar ik aanneem)?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin2 apr. 2018 - 23:21

Met een Trump aan het bewind kan Israël alle remmen los gooien, om de EU en de VN liggen ze niet wakker, de rechtvaardiging even brutaal als onwaarachtig t.a.v. het moorden, denken hun afrikaanse infiltranten naar Duitsland en Italië te dumpen die zeggen nergens van af te weten, je moet je wel een dictator voelen als je denkt je zaakjes op deze manier te regelen. https://www.volkskrant.nl/buitenland/israel-schort-afrikaanse-immigranten-deal-op-duitsland-en-italie-wisten-van-niks~a4588622/ De regering doet geen enkele moeite om het ontmenselijken te verhullen als een minister van n.b cultuur ze omschrijft als een kanker in ons lichaam, het is er niet beter dan Libië voor vluchtelingen, totaal schaamteloos. https://www.groene.nl/artikel/anne-frank-is-een-afrikaanse-in-israel

Cliff Clavin
Cliff Clavin2 apr. 2018 - 13:07

Hier is een zinvol commentaar, en een al even zinvolle vergelijking, van Juan Cole - https://www.truthdig.com/articles/has-israel-become-a-typical-middle-eastern-dictatorship/

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2018 - 16:45

De vraag stellen is hem beantwoorden!

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2018 - 17:44

Ik heb het gelezen. De vraag stellen is hem beantwoorden. Woorden zijn nooit genoeg gebleken. Het maakt je boos en verdrietig tegelijk. De wereld is oostindisch doof en laf. Is het land waarin ik woon Nederland en de EU waartoe ik behoor werkelijk gestoeld op normen en waarden? De VS werkelijk het land van de vrijheid? Wat is de Joods Christelijke cultuur nog waard? Als wij ons al machteloos voelen omdat woorden geen weerklank vinden, hoe moet het dan de Palestijnen vergaan! Ik kan me er bijna geen voorstelling meer van maken. Kunnen wij ons überhaupt wel beroepen op; de EU heeft al meer dan 60 jaar voor vrede gezorgd? Nooit stelling genomen, altijd getolereerd? Hoezo heeft de EU vrede betekend, voor wie t.k.v. wat? Hoezo is de VS het land van de vrijheid en onze bondgenoot? Hoezo is New York voor Europeanen de geliefde vakantiebestemming als een soort vervolmaking daarvan, het 'lichtend' voorbeeld? Woorden, woorden, woorden....Hoe betekenisvol zijn ze nog, wat zijn ze nog waard?

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 apr. 2018 - 15:08

Cliff Bij nalezen een uitleg; Ik doel hier uitdrukkelijke op de houding t.o.v. de Palestijnen. Zoals ik het nu herlees kan het veel meer betekenen. Dat op zich zegt natuurlijk ook iets.

michellekepen
michellekepen5 apr. 2018 - 20:18

Voordat ik allerlei verwijzingen zomaar ga lezen, probeer ik me altijd kort een beeld te vormen van medium en auteur. Truthdig: veelbelovende naam, nog nooit van gehoord maar dat zal aan mijn beperkte kennis en taalvaardigheden liggen. Klik op het eerste artikel van de startpagina van de hand van Cole, "Why Comparing Iran's....." , lees onder punt 2 over de leugen dat former Iranian President Ahmadinejad Israel van de kaart dreigde te vegen. En over de vele synagogen in Iran. Vreemd, niets over de constante holocaust-ontkenning van diezelfde president. Niets over de bijna oneindige reeks aan complottheorieën, waarin de haakneuzen uiteindelijk altijd het kwaad vertolkten (naast natuurlijk de US). Maar wel de houding van Iran tav Joden vergoelijken, door te stellen dat het in SA pas echt erg is. Blij dat ik in NL, nog wel, zelf kan bepalen wat zinvol is. Idem dito voor zinvolle vergelijking.

Bouwman2
Bouwman22 apr. 2018 - 11:53

In Nederland willen we het grondig onderzoek waar AIVD, MIVD, Kamer en Regering allemaal zo vóór zijn niet. Dan moet je ook maar niet van Israël verwachten dat ze wél grondig onderzoek gaan plegen. Zo veel verschil tussen Nederland en Israël is er nou ook weer niet.

4 Reacties
Sachs
Sachs2 apr. 2018 - 13:31

@ Bouwman Wow, u hebt een scoop te pakken. Begrijp ik goed dat de Nederlandse diensten en overheid burgers vermoorden en op grote schaal verwonden? Groot nieuws, Bouwman.

LaBou
LaBou 2 apr. 2018 - 14:41

Heel knap, hoe je twee totaal verschillende zaken aan elkaar weet te koppelen om daarmee het gedrag van de Israelische regering goed te praten.

Klaas Punt
Klaas Punt2 apr. 2018 - 15:00

Nou ik ben toch blij dat er wel verschil is tussen Nederland en Israel. Neem nuhet feit dat de oorspronkelijke bevolking van het gebied waar het internationaal erkende Israel op gevestigd is door verdrijving en genocide grotendeels over de omliggende landen is verspreid. Neem kamp Gaza, hermetisch afgesloten van de wereld en niet geschikt om te overleven. Neem de apartheid. Neem het feit dat de Palestijnse gebieden bezet zijn en het doel zijn van kolonisten die middels de sterke arm van het bezettingsleger een superieure status ten opzichte van de Palestijnen beleven. Nee als mijn land ook maar iets op Israel leek ging ik vluchten, zo snel als mijn benen dat toelaten.

johannn2
johannn22 apr. 2018 - 17:40

Bouwman, Laat ik nou gedacht hebben, dat het in Nederland de overheid is die óns wil onderzoeken, en dat in Israël juist de óverheid is die onderzocht zou moeten worden (maar dat weigert). Ik zie dar toch wel enig verschil in. .

De Vries3
De Vries32 apr. 2018 - 10:53

Ook in Israël zelf zijn er protesten dat het leger te ver gaat, maar nog steeds geen onafhankelijk onderzoek. - Tijd dat de Nederlandse regering eens ballen toont en een onderzoek afdwingt op straffe van sancties. Nederland doet hier enorm zijn best om Joodse instellingen te beschermen en als de onrust in die regio toeneemt, neemt de dreiging in Nederland ook toe.

bako2
bako22 apr. 2018 - 8:52

Israël als voorpost voor het ozo beschaafde westen is toch helemaal overbodig. Je hebt er niets aan, zorgen alleen maar voor ellende in de regio en het Jafa fruit wordt ook elk jaar minder en minder. Gooi ze uit allerlei clupjes en laat ze aan hun lot over [en met bedoel ik niet de vliegtuigmaatschappij] Israël is een staat om zolangzamerhand eens gewoon te scotten.

L.Brusselman
L.Brusselman2 apr. 2018 - 1:09

@Tom 1 april 2018 at 12:19 Unifill soldaten waren als Pro Israel of neutraal ingesteld afgereisd naar Libanon,velen kwamen terug met en totaal andere kijk op de zaak. Dat viel niet goed bij Nederlandse regering. Libanon veteranen kregen dan ook een spreekverbod opgelegd Lees meer: https://welkom-bij-unifil9.webnode.nl/israel-in-zuid-libanon/israels-vietnam/ https://welkom-bij-unifil9.webnode.nl/israel-in-zuid-libanon/israels-vietnam/

3 Reacties
Tom3
Tom32 apr. 2018 - 8:38

@ Brusselman Ik weet het, was er zelf in '82. Had het "geluk" dat ik al het één en ander had meegemaakt voordat ik daar naar toe ging. (elk nadeel heeft zijn voordeel) https://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedbaden_in_Sabra_en_Shatila Leerzaam hiervan is dat de ene vluchteling de ander niet is, het recht corrupt is, en dat je schijnbaar onstopbaar in The Horror terecht kan komen, kan ook in onze achtertuin als je de soep maar lang genoeg kookt en teveel giftige ingrediënten er in stopt, dan gaat de rest "vanzelf". Daarom info en wakker blijven, proberen wanneer het kan een helpende hand toe te steken. En vooral proberen te blijven rocken in een vrije wereld. Pearl Jam with Neil Young - Rockin in the free world Toronto 2011 https://www.youtube.com/watch?v=hvtdbfI1sqQ&ab_channel=ryderup There's colors on the street Red, white and blue People shufflin' their feet People sleepin' in their shoes But there's a warnin' sign on the road ahead There's a lot of people sayin' we'd be better off dead Don't feel like Satan, but I am to them So I try to forget it, any way I can.

L.Brusselman
L.Brusselman2 apr. 2018 - 12:37

Neil Young fan from the start, https://neilyoungarchives.com/#/info-card?track=t1969_0320_03&_k=8z2cpb

Paul250371
Paul2503713 apr. 2018 - 21:25

Neil Young is fantastisch. Wellicht is "Southern Men" ook een klein beetje toepasselijk.

Lopez
Lopez2 apr. 2018 - 0:25

@Rob Roy [De VN is de afgelopen 60 jaar nooit onafhankelijk geweest naar Israël toe, er is altijd onder invloed van Israëls omliggende landen, geoordeeld en veroordeeld naar Israël toe. Dus de reactie is volledig te begrijpen, er wordt door de VN altijd met een dubbele standaard naar Israël gekeken.] Het bekende huilie-huilie van een bezetter die zich niets van het recht en VN-resoluties aantrekt en stampvoetend roept dat er dan alwéér een VN-resolutie volgt. Saddam Hussein meets Calimero. De realiteit is dat Israël zijn bestaan aan de VN te danken heeft, maar vanaf dag 1 het VN-Handvest heeft geschonden en zich nooit iets van bindende resoluties heeft aangetrokken, noch van bindende verdragen als de Conventies van Genève, de Universele Mensenrechten en het VN-Kinderrechtenverdrag. De realiteit is ook dat de VS iedere poging van de Veiligheidsraad om Israël sancties op te leggen met een veto heeft geblokkeerd; zaterdag blokkeerde de VS zelfs de voorgenomen oproep van de raad tot een onderzoek met een veto. Dat is dé manier om het aantal resoluties op te laten lopen (veel resoluties zijn herbevestigingen van oudere resoluties), waar Israël dan weer als een klein kind op reageert. Op hun beurt weigeren instellingen als de EU, die wel degelijk sancties kunnen treffen en dat ook verplicht zijn, feitelijk een poot uit te steken, zoals ook Nederland nog nooit een poot heeft uitgestoken - integendeel. Israël wordt door de internationale gemeenschap van meet af aan opzichtig de hand boven het hoofd gehouden, en de Palestijnen betalen de prijs. Wilt u ‘dubbele standaarden’ zien? Eat your heart out. En Israël maar jammeren. Als Israël van die ‘oneerlijke’ resoluties af wil weet het wat het te doen staat: zich voor de verandering eens aan zo’n resolutie houden. Nu behoort het tot de grootste schenders van resoluties en het recht ter wereld, en daar zal het op aangesproken blijven worden. Er zullen resoluties blijven volgen, er zullen rapporten van mensenrechtenorganisaties blijven verschijnen, de stapel zal steeds hoger worden en straks zal Netanyahu er zijn hele gevangeniscel mee kunnen behangen - aangenomen dat de schandalen waarbij hij kennelijk betrokken is hem daar zullen brengen.

6 Reacties
Tineke de Goede
Tineke de Goede2 apr. 2018 - 14:38

Israel is volkomen immuun voor negatieve VN-resoluties omdat het joodse volk een paar duizend jaar ervaring heeft met demonisering door andere volken. Zij zijn zo gewend om daar mee te leven dat ze er nooit naar zullen luisteren. De psyche van een volk hangt mede af van zijn geschiedenis.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2018 - 16:50

De US als buikspreekpop van Israel heeft een veto-recht dat keer op keer gebruikt wordt, omdat het kan en anderen het toestaan.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2018 - 16:53

Tineke de Goede En die psyche kan ook een totaal tegengesteld gedrag teweeg brengen, dus op zich een totaal nietszeggend antwoord.

Sachs
Sachs2 apr. 2018 - 19:22

@ Tineke de Goede Mij is niet bekend dat mijn 'volk' [sic – Ik behoor tot het Nederlandse volk] de VN afwijst, en al helemaal niet op grond van enormiteiten als 'een paar duizend jaar demonisering'. Zo ver het Israël betreft: dat land heeft zijn bestaan aan de VN te danken. Waarom zou je daar als 'joods volk' niet naar luisteren? Dat ontgaat me. Voor zover mij bekend staan Nederlandse joden achter de VN. Niet alleen op grond van hun joods-zijn, maar op grond van hun bredere humaniteit. Uitzondering zijn extemistische zionisten, zoals die van omstreden organisaties als het CJO en CIDI, voor wie politieke ideologie of religieuze fantasieën de humanitaire waarden overstijgen. Het lijkt me toenemend belangrijk om het onderscheid tussen joden en zionisten te benadrukken. Er is niets joods aan de misdaden die zionisten propageren, en het allerlaatste wat we willen meemaken is dat joden verantwoordelijk worden gehouden van bloedbaden zoals dat van afgelopen vrijdag in Gaza.

Paul250371
Paul2503713 apr. 2018 - 21:38

Tineke de Goede "Zij zijn zo gewend om daar mee te leven dat ze er nooit naar zullen luisteren. De psyche van een volk hangt mede af van zijn geschiedenis." Interessante these. Het zou wel verklaren waarom Israelische politiek zo destructief is tov Pallestijnen.

Paul250371
Paul2503713 apr. 2018 - 21:41

Tineke de Goede Eigenlijk zeg je hetzelfde als Gloria Wekker bedoelt net blanken en institutioneel racisme?

Willem Heerema
Willem Heerema1 apr. 2018 - 22:28

Dat is duidelijk. Israël wil geen onafhankelijke waarnemers, journalistiek of in hun ogen "pottenkijkers". We zagen dat ook bij NRC correspondent Derk Walters. Hij was "te neutraal" en niet onvoorwaardelijk op de hand van het regime in Israël. Het is de hoogste tijd dat de VN ingrijpt en dat het "Zwijgen over Israël" stopt. Het "Zwijgen over Israël' moet stoppen, ook in Nederland. In 2003 een uitzending van ZEMBLA met ook de bedenkelijke rol van het CIDI: https://www.youtube.com/watch?v=QxBSpp09kK0

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*1 apr. 2018 - 21:29

Misschien moet de VN toch ingrijpen vóór het toestand bij deze grens zeer waarschijnlijk nog verder gaat ergeren en escaleren tijdens de komende dagen maar dan wie ben ik?.

quatsch
quatsch1 apr. 2018 - 21:22

Ziggo heeft er een zender bij! Family7 , de christelijke familiezender van Nederland. Op hun website kunt u het volgende lezen over Israël: IsraëlCNN ICNN wil positief nieuws brengen en de waarheid over Israël tegenover de vele medialeugens plaatsen. Israël en het Joodse volk komen steeds meer in het nauw. Het antisemitisme in Nederland en Europa neemt steeds meer de vormen aan van de jaren 30 uit de vorige eeuw. Zoals ook voorzegd in de Bijbel zullen alle landen van de wereld aanstoot nemen aan Israël. ICNN wil door de uitzendingen laten zien dat Israël en het Joodse volk een bijzondere plaats innemen in deze wereld. Dat heeft alles te maken met Gods beloften aan Zijn volk. Beloften die zeker ook het land/grondgebied Israël betreffen. Judea en Samaria zijn voluit Joodse gebieden, al denken de wereld en de Palestijnse Autoriteit daar anders over. Ook in dit nieuwe tv-seizoen zijn de uitzendingen van IsraelCNN weer wekelijks te zien. Het belooft een mooie mix te worden van eigen producties en die uit het buitenland. Zo zijn er interviews met Aviv Shir-On, de nieuwe Israëlische ambassadeur in Nederland, rabbijn Jeremy Gimpel, Jack van der Tang (Pillar of Fire en Israël Platform) en SGP-leider Kees van der Staaij. De documentaire ‘Eyeless in Gaza’ is een echte eyeopener. Het laat op een indringende manier zien dat de journalisten die in 2014 verslag deden van de Gazaoorlog de waarheid verdraaiden, een terreurorganisatie ophitsten en de partij versterkten die het meest verantwoordelijk was voor de ellende van Gaza en de voortdurende vijandelijkheden met Israël.

1 Reactie
Willem Heerema
Willem Heerema2 apr. 2018 - 9:01

Inderdaad walgelijk van Family7. Zoals de Christenen hanteren: "Heb uw naasten lief". Echter, helaas wel met misleiding en bevooroordeling. Bah!

Georg Groenegaard
Georg Groenegaard1 apr. 2018 - 20:54

. Israël - de enige democratie waarin demonstranten worden afgeslacht. .

11 Reacties
Georg Groenegaard
Georg Groenegaard1 apr. 2018 - 23:44

De laatste keer dat in óns land demonstranten af werden geknald was gedurende de Duitse bezetting. .

Aggedamarwit
Aggedamarwit2 apr. 2018 - 7:52

Terroristen worden gedood . Geen demonstranten.

Marcus A.2
Marcus A.22 apr. 2018 - 8:02

Demonstranten gooien doorgaans geen molotovcocktails. En doorgaans hebben demonstranten ook niet een andere marginaliteitl nationaliteit en staan ze op het grondgebied van een andere mogendheid, gecontroleerd door een radicaal islamitische terreurorganisatie in opdracht van diezelfde organisatie stenen te gooien over de grens naar soldaten van een ander land. Als de Koerden zich massaal verzamelen aan de Turkse grens en met stenen e.d. naar de Turkse grenswachters gaan gooien dan zal de reactie hetzelfde zijn.

adriek
adriek2 apr. 2018 - 14:03

Dat komt voornamelijk voor in situaties waar de ene grroep (kleur, afkomst, geloof) als mindere soort wordt beschouwd en daarmee geen rechten meer heeft in de ogen van de superieure (meestal beter bewapende) groep.

LaBou
LaBou 2 apr. 2018 - 14:43

@Aggedamarwit: kortom, als je door het IDF wordt gedood ben je per definitie een terrorist?

Johan eldert
Johan eldert2 apr. 2018 - 14:59

Aggedamarwit 2 april 2018 at 09:52 Marcus A. 2 april 2018 at 10:02 in nederland hebben krakers en voetbal hooligans ergere dingen gedaan dan de demonstranten in gaza. En die hebben we ook niet afgeschoten. alle pro-israel reageerders kunnen draaien wat ze willen en weer de gehele geschiedenis erbij halen, er is geen enkele rechtvaardiging voor het doodschieten, in de rug schieten op grote afstand van ongewapende demonstranten. PUNT!

Sachs
Sachs2 apr. 2018 - 15:49

@ Aggedamerwit Schandalig om de gedode Palestijnen als 'terroristen' te framen. Terreur is het oplsuiten van twee miljoen Palestijnen om te voorkomen dat zij terugkeren naar hun dorpen. @ Marcus Houd het simpel, man. Iedereen die een demonstrant doodschiet dient daarvoor verantwoording af te leggen, ongeacht zijn nationaliteit. Het beschieten van burgers met scherpe munitie is verboden onder internationaal recht. Van noodweer is geen sprake geweest; Israëlische militairen zijn nooit in gevaar geweest, geen enkele liep een verwonding op. Meer dan 900 Palestijnen liepen schotwonden op, velen ten gevolge van verboden 'exposive bullits'. Vanmiddag overleed de zeventiende Palestijn. Tenslotte een vraag: hoeveel molotov-cocktails hebt u geteld? 900?

bako2
bako23 apr. 2018 - 7:36

@Aggedamarwit 2 april 2018 at 09:52 Terroristen worden gedood . Geen demonstranten. Dat is bij de Israëli op zijn zachts gezegd regelmatig twijfelachtig.

Maarten Janssen
Maarten Janssen3 apr. 2018 - 17:06

Tijdens de politionele acties in Indonesie werden niet 15 maar 150000 demonstranten afgeslacht. Pot verwijt de ketel.

bako2
bako24 apr. 2018 - 9:09

@Maarten Janssen 3 april 2018 at 19:06 Tijdens de politionele acties in Indonesie werden niet 15 maar 150000 demonstranten afgeslacht. Pot verwijt de ketel. En dat maakt het 'afslachten' van die 15 legitiem? Laat je nakijken man...

Maarten Janssen
Maarten Janssen4 apr. 2018 - 19:09

@bako Ik weet niet waar jij een waardeoordeel in mijn post ziet maar ik denk dat jij je ogen moet laten nakijken. Ik reageer op Georg Groenegaard die met zijn vinger staat te wapperen maar spontaan vergeten lijkt dat hij zelf in een democratie woont die 70 jaar geleden een heel behoorlijke poging tot genocide heeft gedaan in Indonesie.

Paul250371
Paul2503711 apr. 2018 - 20:46

Als er door geweld doden vallen zijn alleen moordenaars bang voor een onafhankelijk onderzoek.

3 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter1 apr. 2018 - 21:18

Bang ? dat is de reden waarom zij weigeren denkt u ?

Appie Fries
Appie Fries2 apr. 2018 - 3:34

Zoals GB, die het bewijs voor de gifaanslagen niet wilt vrijgeven bedoeld u?

Paul250371
Paul2503712 apr. 2018 - 10:28

Thuiszitter. Angst, schaamte, gezichtsverlies. . Als de keuken smerig is dan wordt inspectie niet op prijs gesteld. Appie Fries Daar heb ik geen kennis van.

Klaas Punt
Klaas Punt1 apr. 2018 - 17:30

Dat moet je die Israeliers toch te na geven, dat ze kogels hebben die in een menigte uit kunnen zoeken wie lid is van Hamas. Eerder natuurlijk de gluipschutters. Maar het is daar net als voor sommige lieden hier normaal dat je iedereen mag doodschieten, zeker als je de naam Hamas noemt.

1 Reactie
LaBou
LaBou 1 apr. 2018 - 20:05

Het is natuurlijk heel simpel: wie door een IDF soldaat wordt doorgeschoten is per definitie een levensgevaarlijke terrorist. Het maakt daarbij niet uit of het om vrouwen, kinderen of ouden van dagen gaat. Dat is tenminste de opvatting van in ieder geval een deel van de Israëlische regering (denk aan Lieberman) zoals dat openlijk wordt uitgesproken.

Thuiszitter
Thuiszitter1 apr. 2018 - 15:01

Volgens Israël zijn acht van de vijftien doden leden van de terroristische beweging Hamas en nog eens twee anderen lid van andere militante groeperingen. Hamas zegt zelf dat vijf van de doden lid waren van hun beweging. Ze weten wel wie ze moetenhebben tussen de 30.000 demonstranten ten kosten van 10 burgers dat dan weer wel.

11 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen1 apr. 2018 - 16:30

Bedoel je nu dat Israël ongewapende demonstranten mag afschieten in het geval dat ze lid zijn van Hamas?

HM van der Meulen
HM van der Meulen1 apr. 2018 - 16:45

Stel nu eens dat het over walvissen zou gaan en iemand zou schrijven: Maar die 5 volwassen dieren hebben toch maar mooi weer 100 ton eerste klas vlees voor de consumptie opgeleverd. Maar het gaat over mensen, en dan menen sommigen dat ze zich dit soort geniepige vormen van bewondering wel kunnen veroorloven

Thuiszitter
Thuiszitter1 apr. 2018 - 17:03

Van Meulen - er waren gewapende hamasstrijders volgen de Israëlische kranten maar die lees jij wellicht niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 apr. 2018 - 18:56

Wie is hier de terroristische beweging? Er waren eens democratische Palestijnse verkiezingen...

stokkickhuysen
stokkickhuysen1 apr. 2018 - 19:27

@Thuiszitter Welke kranten waren dit? Hadden de kranten gelijk, hoe heb jij dit vastgesteld? Tjongejonge, sinds wanneer lees jij kranten? En de vragen van HM van de meulen zijn natuurlijk relevanter dan de mijne

Sachs
Sachs1 apr. 2018 - 19:43

@ Thuiszitter [er waren gewapende hamasstrijders volgen de Israëlische kranten] Voor die bewering ontbreekt elk bewijs. Bovendien: waarom schieten Israëlische militairen dan op biddende mensen, wandelende Palestijnen, werkende boeren en wegrennende kinderen? Wat de Israëlische kranten betreft: u weet hopelijk dat de meeste Israëlische media door de Israëlische regering worden betaald voor het plaatsen van fake news? https://rightsforum.org/nieuws/israelische-regering-betaalt-media-plaatsen-nepnieuws/

Kalmthout
Kalmthout1 apr. 2018 - 19:48

@Minoes&tuin, "Er waren eens democratische Palestijnse verkiezingen…" Dat klinkt als een sprookje. Helaas was het dat ook.

LaBou
LaBou 1 apr. 2018 - 20:09

@Kalmthout: nee, dat is geen sprookje maar een realiteit. En om de PLO dwars te zitten werd Hamas ervan overtuigd dat ze vooral mee moesten doen. En toen Hamas won werd het prompt door zowel Israel als de VS als terroristische organisatie betiteld. Vervolgens zijn alle verdere pogingen tot nieuwe verkiezingen door Israel gedwarsboomd.

Thuiszitter
Thuiszitter1 apr. 2018 - 21:23

/stokkickhuysen Sinds wanneer lees jij kranten ? Vraagt u. Kennen wij elkaar ? Probeer de Jeruzalem post eens . Fake nieuws , ja ja , de propaganda van de Palestijnen draait weer op volle toeren.

Lopez
Lopez2 apr. 2018 - 1:06

@Thuiszitter [Volgens Israël zijn acht van de vijftien doden leden van de terroristische beweging Hamas en nog eens twee anderen lid van andere militante groeperingen.] En leden van Hamas en 'andere militante groeperingen’ mag je gewoon doodschieten, wilt u zeggen? Volgens mij zijn de schietende militairen en hun collega’s trouwens zonder uitzondering lid van een beruchte terreurorganisatie genaamd IDF. En is ook een fors aantal Israëlische politici direct betrokken bij terreur en oorlogsmisdaden, en bezondigt bovendien een groot aantal illegale kolonisten zich aan terreur. Wat denkt u, afschieten? Of is het misschien beter de dames en heren naar het Internationaal Strafhof te begeleiden? [er waren gewapende hamasstrijders volgen de Israëlische kranten.] Ik las het. Nadat er twaalf ongewapende demonstranten waren doodgeschoten, o.a. met een schot in de rug, verscheen er een communiqué van het leger: er waren nog twee jongens gedood, twee ‘terroristen’ die met een vuurwapen naar het grenshek waren gelopen en hadden geschoten. ‘s Avonds was het in het televisienieuws (Channel 10) de headline waarmee het bloedbad werd samengevat: ‘Hamas-terroristen vallen Israëlische leger aan.’ Weet u, het is geen geheim dat Israël voortdurend grof geweld gebruikt om ieder Palestijns verzet in de kiem te smoren. Daar hoort ook het gericht doden van ongewapende demonstranten bij. Hebben ze het lef opnieuw te demonstreren, dan gebruikt Israël nog veel meer geweld - dixit minister Lieberman, afgelopen weekend. De Palestijnen in Gaza moeten ‘thuis blijven, zich niet laten opjuinen en lekker verder leven’ - opnieuw dixit Lieberman. Hoe grenzeloos schofterig ook, dit is het denkkader van dit soort lieden. En het is in feite niet veel anders dan wat Ben Gurion cs al ver voor de stichting van Israël zeiden: we gedogen de ‘Arabs’ als ze zich neerleggen bij de ‘joodse’ superioriteit en overheersing, en anders trappen we ze hun land uit.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 apr. 2018 - 8:14

En gecontroleerd door o.a. EU waarnemers!

Hiltermann
Hiltermann1 apr. 2018 - 14:34

Volgens minister van Defensie Avigdor Lieberman hebben de Israëlische soldaten ‘gedaan wat nodig is’. Ook vond hij dat de soldaten die verantwoordelijk zijn voor het doden van de Palestijnen een medaille verdienen.

5 Reacties
JanBakker2
JanBakker21 apr. 2018 - 15:27

Terecht, grenzen mogen verdedigd worden.

HM van der Meulen
HM van der Meulen1 apr. 2018 - 16:33

Iemand die bewust leugens herhaalt is zelf een leugenaar.

De Vries3
De Vries31 apr. 2018 - 19:05

Waarom is Israël tegen een onderzoek om te kijken of het klopt? De EU wilt het heel graag.

Sachs
Sachs1 apr. 2018 - 19:47

@ Hiltermann Dat verbaast u niet, hoop ik? Lieberman is een Oost-Europese kolonist die vindt dat Palestina aan Israël toebehoort en dat Palestijnen minderwaardige wezens zijn. De militairen die hij noemt horen voor het Internationaal Strafof – hun leiders voorop. Goddank wordt daar aan gewerkt.

Lopez
Lopez2 apr. 2018 - 3:42

@Hiltermann Volgens minister van Defensie Avigdor Lieberman hebben de Israëlische soldaten ‘gedaan wat nodig is om voor het Internationaal Strafhof te komen’. Ook vond hij dat de soldaten die verantwoordelijk zijn voor het doden van de Palestijnen een medaille verdienen, zodat ze daar voor het Strafhof mee kunnen pronken. Altijd lachen met Avigdor. Die wordt straks pislink voor het Strafhof: hebben die militairen een mooie medaille en hij niet. Overigens: https://rightsforum.org/palestijnse-kinderen/

Hiltermann
Hiltermann1 apr. 2018 - 14:32

Weer twee machteloze tandeloze tijgers, De VN en de EU, die niets beter te doen weten dan vragen om een onderzoek. Het zegt genoeg dat de Israëlische minister van defensie dit verklaart: " Volgens minister van Defensie Avigdor Lieberman hebben de Israëlische soldaten ‘gedaan wat nodig is’. Ook vond hij dat de soldaten die verantwoordelijk zijn voor het doden van de Palestijnen een medaille verdienen. " Israël maakt zich schuldig aan disproportioneel geweld, dat staat vast. Het enige antwoord dat de internationale gemeenschap, de EU en de VN, daar op heeft is vragen om een onderzoek. Waar blijven de boycoyts tegen Israël, waar blijven de sancties?

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt1 apr. 2018 - 17:35

Mijn prive boycot is al jaren van kracht. Ik zou graag eens een bezoek aan Jeruzalem brengen, met een cruise bijvoorbeeld, maar dat zit er niet in. Voor de Netanjahu-lovers is er binnenkort de Giroshow. Minsterns 2 dagen wielrennen in omstreden gebied. Voor mij is de Giro dit jaar niet. Of zullen ze zich nog bedenken?

Kalmthout
Kalmthout1 apr. 2018 - 13:55

De Palestijnen verdienen ons begrip, omdat hun foute leiders in nog geen 70 jaar iets voor hen hebben kunnen bereiken. Foute leiders, die ook deze keer hun volk weer een doodlopende weg hebben ingestuurd. Hadden de Palestijnen wel goede leiders gehad, dan zouden zij al tientallen jaren vrede en relatieve welvaart hebben gekend, naast of misschien wel samen met de Israëliërs.

10 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen1 apr. 2018 - 16:38

Als het westen niet langer afhankelijk is van de olie uit die streken, dan is het met Israël gauw afgelopen, want het kan niet bestaan zonder de steun vanuit het westen.

erikbos
erikbos1 apr. 2018 - 17:07

@ HM van der Meulen "Als het westen niet langer afhankelijk is van de olie uit die streken" Kunt u die gedachte kronkel toelichten? De steun aan Israel(met name vanuit de VS) draagt niet bepaald bij aan de levering van olie. De weerstand die dat oproept bij de golfstaten levert nou niet bepaald een betere prijs op. Zie bijv. de olieboycot begin jaren zeventig. De steun van de VS aan Israel is gebaseerd op een ideologische grondslag niet een economische.

Kalmthout
Kalmthout1 apr. 2018 - 17:52

Van der Meulen. U hoopt dat de rollen ooit omgedraaid zullen worden? Ik hoop dat de Palestijnen ooit leiders krijgen, die vrede en welzijn voor hun volk voorop stellen en niet hun eigen materiële, politieke en religieuze belangen. Daar heeft iedereen wat aan, Palestijnen én Israëliërs.

Henk van Rossum
Henk van Rossum1 apr. 2018 - 19:10

Dat klopt Kalmthout. De Palestijnen moeten gewoon niet zo koppig zijn en hun land afstaan. Hup probleem opgelost.

Johan eldert
Johan eldert1 apr. 2018 - 22:58

nu ben ik het met je eens dat het leiderschap van met name abbas en hamas niet een schoonheidsprijs verdiend, maar waar onderhandelt wordt heb je 2 welwillende partijen nodig. hamas en plo hebben al weer enige tijd een verzoeningsregering gevormd op verzoek van Israel. daarbij werd het hamas manifest losgelaten. toen deze met de israelische regering wilde onderhandelen, wees israel dat af, want ze hadden er geen vertrouwen meer in. enige jaren daarvoor heeft abbas in het geheim onderhandelt met de israelische regering om in elk geval het repressieve regime voor de westelijke jordaanoever te verminderen. abbas wilde op elke eis ingaan incluis het loslaten van Jeruzalem als gedeelde hoofdstad voor de palestijnen. Israel wees alles af. en zo zijn in de jaren daarvoor steeds akkoorden geslotene waarbij de oslo akkoorden nog het meest veelbelovend waren. die hielden dat israel zou stoppen met bouwen van nederzettingen op palestijnse gebied. israel weigerde en ging door met bouwen. enzovoort enzovoort. Israel wijst elke mogelijkheid voor een echt onafhankelijk palestijnse staat af. elke poging daartoe is in de afgelopen 70 jaar effectief door israel gesaboteerd. Zie de vele VN uitspraken waarin israel elke keer wordt veroordeeld en opgeroepen zich aan de afspraken te houden. let wel dat israel de bezettende macht is. zij hebben alle touwtjes in handen. Maar de zionisten die enorme machtig zijn in israel [vergelijkbaar met de NRA in de VS] wil maar een ding. De palestijnen compleet verdrijven en al hun land confisqueren. dat is al sinds WOII, waar churchill al in zijn memoires daar klip en klaar over is. dus nee het ligt niet aan de palestijnse leiders. Israel is een terreurstaat die al 70 jaar beschermd wordt door het westen.

Johan eldert
Johan eldert1 apr. 2018 - 23:02

ps: menig internationale joodse organisatie in israel en daarbuiten veroordelen keihard het beleid van israel. Hier in NL is dat Jews for Peace. Veel israeli zijn het niet eens met het beleid maar zoals gezegd de macht van de zionisten is enorm. Wie hun tegenspreekt kan op immense terreur rekenen van processen, social media terreur tot zelfs aanslagen! het waren de zionisten die rabin hebben vermoord omdat hij wel vrede wilde met de palestijnen. moet ik nog meer zeggen?je sympathie voor het huidige israelische beleid is volkomen misplaatst en gebaseerd op de misleidende propaganda van israel. Ja die hebben complete trol teams tot hun beschikking om elke kritiek waar dan ook ter wereld meteen met getrol af te troeven. Zie hier inNl : CIDI en Likoed NL

Lopez
Lopez2 apr. 2018 - 1:20

@Kalmthout Juist ja, dus de Palestijnen lijden niet onder bezetting, onderdrukking en een overheerser die alleen maar wil blijven overheersen, maar onder ‘foute leiders’. De bezetter had en heeft nog veel foutere leiders, dus wat denkt u - tijd om het land te bezetten, de bevolking te onderdrukken en demonstranten te doden? Blaming the victim, heet het door u beoefende genre.

Kalmthout
Kalmthout3 apr. 2018 - 6:49

@Johan Eldert Sta mij toe er een iets andere lezing op na te houden. De toon van het Palestijns/Israëlisch conflict is gezet tijdens de eerste decennia na de oorlog. De Arabische buurlanden zagen in dit conflict een welkome bliksemafleider voor hun interne problemen. Dus was het zaak voor zowel de (corrupte) Palestijnse leiders als voor de buurlanden om de penibele situatie waarin de Palestijnen zich bevonden tot in lengte van dagen te consolideren. Op deze manier bleef het conflict bruikbaar voor eigen gebruik van de buurlanden en kon men rekenen op de steun van een groot deel van de niet-westerse wereld. Dat laatste zorgde in de VN voor de nodige anti-Israël resoluties, die Israël vervolgens om begrijpelijke redenen naast zich neer legde. De hele situatie dwong Israël tot een sterke defensie, waarbij de aanval enkele keren de beste verdediging bleek te zijn. De houding van de Palestijnen en de buurlanden speelden de hardliners in Israël in de kaart, waardoor de invloed van de zionisten steeds groter werd. De gevolgen hiervan zien we tot in onze dagen, waar de zionisten alle kansen krijgen en benutten om door te pakken. De oplossing is dat de hardliners binnen Israël buiten spel gezet worden. Dat zou bijvoorbeeld via de stembus kunnen, maar dan moet de Israëlische bevolking eerst een gevoel van veiligheid krijgen. Raketaanvallen en demonstraties aan de grens helpen daarbij niet. Van de andere kant, als Israël iets bij de Palestijnen wil bereiken dan zal het zijn destructief beleid moeten afzweren. Dus weg met de hardliners onder de Israëliërs en weg met de hardliners bij de Palestijnen.

Sachs
Sachs3 apr. 2018 - 12:20

Beweert u nu dat als de Palestijnen de 'juiste' leiders hebben, Israël de bezetting opheft, zijn kolonies ontmantelt, de Palestijnse vluchtelingen laat terugkeren en Palestijnen binnen Israël gelijke rechten toekent? Ik geloof geen letter van uw betoog. Veel Palestijnse leiders zitten in Israëlische gevangenissen, veelal zonder aanklacht of proces. Misschien kunt u dat uitleggen. Israël houdt 6100 politieke gevangenen in detentie. Tenslotte ben ik benieuwd naar uw oordeel over Israëls leiders, die anders dan hun Palestijnse collega's verantwoordelijk zijn voor de onder de Palestijnen aangerichte ellende – Ben Gurion voorop.

Kalmthout
Kalmthout3 apr. 2018 - 16:59

@Sachs Ik begrijp uit uw bijdragen dat u het bestaansrecht van Israël betwist. Dat is uw goed recht. Maar dat neemt niet weg dat Israël inmiddels 70 jaar een feit is. Je kunt je natuurlijk nog eens 70 jaar tegen dit gegeven verzetten, maar het lijkt mij verstandiger om hetzelfde te doen als vele andere verdreven bevolkingsgroepen in Europa en de rest van de wereld gedaan hebben: je verlies knarsetandend accepteren en je aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. De “pech” van Israël is dat zij rijker, slimmer en daardoor sterker zijn dan hun tegenstanders, die daardoor vanzelf in de rol van slachtoffer terechtkomen, waarbij Israël natuurlijk de kwade genius is. Zouden de rollen omgedraaid zijn, dan was Israël inmiddels van de kaart geveegd. En verder: lees mijn verhaaltje hierboven (nog) maar eens.

L.Brusselman
L.Brusselman1 apr. 2018 - 13:49

Israel is verworden tot een schurkenstaat,zo veel is wel duidelijk. Daar kan geen uitbreiding van die vermaledijde definitie wat aan verbloemen.

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin1 apr. 2018 - 16:41

@ L. Brusselman (15:49u) - je hebt volkomen gelijk. Het is opvallend dat nogal wat intelligente mensen niet in staat zijn om een enigszins afstandelijke diagnose te maken van politiek-economische verhoudingen, en van het inzetten van structureel geweld om die te bestendigen. Met andere woorden: de mensen die op het oog heb, die houden zichzelf voor redelijk en denken dat zij met hun verstandelijke vermogens een mening kunnen vormen die gestoeld is op eerlijkheid en rechtvaardigheid, op fatsoen. Léon Festinger bood ons een goede kijk op deze vormen van zelfbedrog: hij schreef uitnemend over cognitieve dissonantie, een dogmatisch-ideologisch gefundeerde vertekening van de perceptie van de werkelijkheid, die voor de persoon in kwestie de absolute waarheid is. Met behulp van een in principe oneindig aantal ad-hoc hypotheses*) kan die absolute waarheid oneindig lang in stand gehouden worden, ondanks alle onwelkome bewijzen uit de empirische werkelijkheid zelf. We kennen het fenomeen van de 'folie à deux', voor mijn part te hertalen tot de 'folie à centaines', of tot willekeurig welk groter aantal aanhangers/patiënten. De patiënt denkt nog altijd dat hij redelijk bezig is, rationeel, dat zijn verstandelijke vermogens hem een optimaal beeld van de objectieve realiteit verschaffen. En dat is niet zo. Hij is slechts bezig met rationaliseren, en dat is heel iets anders dan redelijk bezig zijn. Alle rationalisaties, altijd gepaard met statistieken, uitwijkmanoeuvres, en het rechtvaardigen van onrecht, gecombineerd met de belofte van de komende hemel op aarde (als die ongewenste elementen maar eenmaal weggezuiverd zullen zijn), die zijn tesamen exact hetzelfde als: gevaarlijke gekte. Ik zie deze dingen terug in het gedrag van: de aanhangers van Scientology, bewonderaars van Circus Trump en Circus Fox, neoliberale economen en politici, de meeste 'opiniemakers'**) van vandaag de dag, therapeuten van de mindfulness, ontkenners van de klimaatveranderingen, commerciëel bezeten wetenschappers, en de fanaten die denken dat alles wat Israël doet, welgedaan is. Dit, dames en heren, zijn de bijgelovigen van onze tijd. En door hun aantal zijn ze niet ongevaarlijk. _______ *) voor inzicht in het probleem van die ad-hoc hypotheses kan men zich wenden tot het werk van Pierre Duhem en Willard Van Orman Quine; wees gerust, en zijn voor leken prima te lezen samenvattingen van te vinden. **) wees gerust, mensen. Ik heb nog nooit een 'opinie-maker' nodig gehad om mij een eigen mening te vormen. Dat kan ik gratis en voor niks helemaal zelf. PS: in het wonderlijk mooie boek "Kuifje En De Blauwe Lotus" (Hergé) komt een beklagenswaardig Chinees jongeman voor, die ooit vergiftigd werd met (naar ik meen) curare. Die rende door de straten van Peking, met een kromzwaard (komt U dat bekend voor?), en riep passanten toe: "Ik Ga U Voor Altijd Gelukkig Maken! Het Enige Wat Daarvoor Nodig Is, Is Dat Ik Even Uw Hoofd Er Af Hak!" (Dit is uit mijn herinnering, natuurlijk. Het is dan wel ook een vignet van wat cognitieve dissonantie zoal vermag.)

De Vries3
De Vries31 apr. 2018 - 13:04

De EU moet zijn tanden laten zien. Import heffing vragen op Israël producten als ze geen onderzoek willen. - Israël heeft misschien goed gehandeld, het punt is dat Hamas nu propaganda heeft om leden te werven. Israël laat zich namelijk niet in de keuken kijken en Hamas kan zo sier maken door te zeggen dat Israël erop losmoord, “waarom zouden ze anders tegen een onderzoek zijn?” - Dat vraagt om een scherpe actie tegenover Israël. Israël verdient een uitzonderingspositie, maar krijgt geen vrijbrief om erop los te schieten. Daar een chirurg niet zijn eigen medische misser mag onderzoeken, mag het Israëlische leger niet zijn eigen gewelddadig handelen onderzoeken tegen een ander volk. EU moet sancties opleggen, anders maakt ze zich compleet ongeloofwaardig.

3 Reacties
punt2
punt21 apr. 2018 - 14:57

Waarom geen onderzoek naar het doen en laten van Hamas? Apart dat met alle bewijzen die er zijn geen enkele druk vanuit de VN naar Hamas is ...

De Vries3
De Vries31 apr. 2018 - 16:34

@Rob Roy, Hamas staat op de terreurlijst. Wat voor extra straf wil je ze opleggen? En ik vind het een rare beredenering. Israël schiet 15 mensen dood en bijna 1000 gewond en u vindt dat er onderzoek naar Hamas moet, terwijl Israel met een wij van Wc Eend verklaring komt dat ze zeggen dat hun WC Eend soldaten goed werk geleverd hebben. - Wat is er mis dat een derde partij uitzoekt of Israël zich gedraagt? Zo haal je juist Hamas propaganda onderuit. Zij zeggen nu dat Israel ongestraft buitenproportioneel moordt.

Klaas Punt
Klaas Punt1 apr. 2018 - 17:39

Ben het er mee eens. Enige jaren lang hebben we een Joegoslavie tribunaal gehad in Den Haag. Misschien nog wel. Maar het Palesrina tribunaal kan langs dezelfde lijnen georganiseerd worden ware het niet dat de VS........

Rick Hofland
Rick Hofland1 apr. 2018 - 12:31

Er is van alles op en aan te merken op de staat Israël en de internationale gemeenschap moet dit wat mij betreft vooral blijven doen. Net als Joop hierover moet blijven schrijven. Maar ik mis hier op Joop ook heel erg de kritische noten die er te kraken zijn over de Palestijnse gezaghebbers die hun machtspositie in stand lijken te houden door heel bewust het Palestijnse volk op te jutten en aan te zetten tot geweld in de hoop dat Israël zoals altijd weer "toehapt" en zo als morele dader van het conflict in hun regio wordt gezien. De kritische vraag vanuit ons koude kikkerlandje zou onderhand moeten zijn wat die Palestijnse gezaghebbers nou uiteindelijk voor ogen hebben. Israël opheffen? En wat dan met alle Joden die daar wonen? Een democratie stichten die de Palestijnse inwoners welvaart brengt, een democratie die gestoeld is op humanitaire waarden zodat homo's, vrouwen, andere gelovigen dan Moslims dezelfde rechten en vrijheden kunnen genieten als iedere andere inwoner? Israël mag van mij ophouden te bestaan, betiteld als een failed state, maar helaas vrees ik dat wat er dan in de plaats van Israël zal komen vele maken obscuurder zal zijn dan wat Israël biedt aan de inwoners van dat land. Dus mijn steun heeft het om Israël op te doeken, maar alleen als de Palestijnen eerst laten zien dat zij meer kunnen dan een oorlogsstaat te vormen die altijd op zoek zal blijven naar een vijand om tegen te strijden.

1 Reactie
Lopez
Lopez2 apr. 2018 - 0:07

@Rick Hofland [De kritische vraag vanuit ons koude kikkerlandje zou onderhand moeten zijn wat die Palestijnse gezaghebbers nou uiteindelijk voor ogen hebben.] De PA, de PLO, Fatah, enz. schreeuwen ons bij wijze van spreken dagelijks in de oren dat ze akkoord zijn met de tweestatenoplossing. Ook Hamas heeft zich daartoe bereid verklaard - zie het nieuwe ‘Handvest’. Alle partijen zullen ook instemmen met de éénstaatoplossing. Meer is er niet te weten. Helaas weten we ook dat Israël zowel de tweestaten- als de éénstaatoplossing afwijst en er alles aan doet om vrede te voorkomen. Het wil de status-quo nog jaren handhaven, intussen de bezetting en kolonisering dieper verankerend en ieder Palestijns verzet daartegen met geweld de kop indrukkend. Palestijnse rechten bestaan voor Israël niet. ‘Het doden van Palestijnen is in Israël acceptabeler dan het doden van een mug’, schreef Gideon Levy gisteren. En helaas weten we ook dat de internationale gemeenschap weigert om sancties tegen Israël te treffen. Het land geniet nog altijd een unieke uitzonderingspositie en kan feitelijk doen en laten wat het wil. Druk op de Nederlandse politiek, op Brussel en de VN is daarom hoogst noodzakelijk, en intussen verdient de BDS-beweging alle steun. Dit is een stapje in de goede richting: https://rightsforum.org/palestijnse-kinderen/

punt2
punt21 apr. 2018 - 11:48

De VN is de afgelopen 60 jaar nooit onafhankelijk geweest naar Israël toe, er is altijd onder invloed van Israëls omliggende landen, geoordeeld en veroordeeld naar Israël toe. Dus de reactie is volledig te begrijpen, er wordt door de VN altijd met een dubbele standaard naar Israël gekeken.

7 Reacties
punt2
punt21 apr. 2018 - 15:02

Het gemak waarmee je de staat Israël zo maar even wil opheffen is schokkend : "Israël mag van mij ophouden te bestaan" "Dus mijn steun heeft het om Israël op te doeken" De Joden zijn door de eeuwen heen in de Arabische landen vervolgt, als tweederangs burgers behandeld en vermoord...... dat gaat opnieuw gebeuren in jouw eenvoudige plan.... maar zullen we België opheffen? of Polen? Of Bulgarije ??

Geesteman
Geesteman1 apr. 2018 - 16:53

Dat is het probleem een beetje met Israël. Dat land wentelt zich in een slachtofferrol terwijl het helemaal geen slachtoffer is. Israël wil die rol omdat het de garantie is voor de miljarden steun die ze uit de VS krijgen om hun economie op peil te houden. Je schiet onschuldige burgers dood de burgers worden boos en dan ga je roepen kijk eens hoe we bedreigd worden. Dat levert geld op. Dat doen ze al decennia. Joden worden in Arabische landen niet gewaardeerd omdat de politiek van Israël daar aanleiding voor geeft. Hetzelfde geld voor het groeiende antisemitisme in Nederland. Dat moet maar eens gezegd om de groeiende Jodenhaat te verklaren.

Paul250371
Paul2503711 apr. 2018 - 20:43

De Joden zijn door de eeuwen heen in de Arabische landen vervolgt, als tweederangs burgers behandeld en vermoord…… Och och och, onze christelijke Joodse beschaving heeft door de eeuwen heen de Joden vervolgd met als hoogte- of diepte punt de holocaust. Ik hoop toch niet dat je denkt dat de arabieren de oorsprong hebben in de Jodenvervolging. Zoals elke vervolging heeft de blanke westerse man de primeur. Hadden ze Christus maar niet moeten vermoorden leert onze Joods Christelijke beschaving.

punt2
punt21 apr. 2018 - 21:23

@Paul, de zeer goed beschreven pogroms door de Arabische landen tegen de Joden ver voor de Shoah ontkennen is makkelijk, de feiten spreken voor zich. Helaas gaat het, wanneer het over Israël of over Joden gaat , niet echt meer over feiten. Het is allemaal zeer makkelijk op te zoeken en te lezen. Nu de wil nog .....

Johan eldert
Johan eldert1 apr. 2018 - 23:06

Rob Roy 1 april 2018 at 17:02 Het gemak waarmee je de staat Israël zo maar even wil opheffen is schokkend : “Israël mag van mij ophouden te bestaan” “Dus mijn steun heeft het om Israël op te doeken” De Joden zijn door de eeuwen heen in de Arabische landen vervolgt, als tweederangs burgers behandeld en vermoord…… dat gaat opnieuw gebeuren in jouw eenvoudige plan…. Nee dat is niet juist. Joden hebben eeuwenlang redelijk vredig kunnen leven tussen de arabieren. Het is jusit de vervolging in europa die zo weerzinwekkend was. Joden kan prima in de arabische landen leven, zolang ze zich maar gedeisd hielden. Misschien niet meest rechtstatelijke manier maar ze leefde in relatieve veiligheid en vrede met de moslims. dus israel kan prima opgeheven worden en een palestijnse staat worden. vereist wel een overgangsperiode maar op zich kunnen de meeste arabieren en joden prima met elkaar door een deur Het is vooral de politiek en de zionisten die elke keer olie op het vuur gooien, wat voor hamas natuurlijk een geweldig excuus is.

punt2
punt22 apr. 2018 - 8:50

@Johan Eldert, je doet de waarheid geweld aan, Joden zijn al vele honderden jaren in zowel de Arabische landen alsook de Europese landen tweederangs burgers geweest, er zijn vele Pogroms geweest waarzeer veel Joden zijn afgeslacht voor de tweede wereldoorlog. Van extra belastingen tot uitsluiting en speciale wijken waar Joden mochten wonen. Er is altijd Anti-Semitisme geweest. lees de vele geschiedenis boeken en verlagen er maar op na. Dat is geen slachtofferschap maar de harde waarheid. Ook in de Arabische wereld is er altijd een afkeer geweest van Joden.

Inspector Gadget
Inspector Gadget3 apr. 2018 - 5:52

"Ook in de Arabische wereld is er altijd een afkeer geweest van Joden." Het Joodse volk heeft heel lang vredig samen gewoond in Palestina, tot het moment kwam dat de Joden hun eigen staat opgericht hadden. Verklaar eens waarom het geweld pas toen begonnen is Rob!

Tom3
Tom31 apr. 2018 - 10:19

"EU-buitenlandchef Federica Mogherini wil nu dat het gewelddadige optreden van Israël nader onderzocht wordt: ‘Israël heeft het recht om zijn grenzen te verdedigen, maar het gebruikte geweld moet te allen tijde proportioneel zijn'." Voor als nog beschouw dit als bladiebladiebla. Internationaal recht is een farce, they know, you know, we all know. https://www.anderetijden.nl/aflevering/94/-Vredesmacht-onder-vuur Bij de alinea "Boobytrapped" De conclusie van het "Lijken incident", door VN en de Staat der Nederlanden. Uiteindelijk doet een VN-commissie onderzoek en concludeert half februari dat de Nederlanders erg goed werk verrichten in Libanon, geen kwade opzet hadden, maar iets hebben gerapporteerd wat ze dachten te hebben gezien, en niet wat ze zagen. Het Nederlandse ministerie legt zich al vooraf bij de conclusie neer. Yeah Righty, Oorlogsrecht, Internationaal recht, Nationaal Recht, -1 april kikker in je bil-.

2 Reacties
Tom3
Tom31 apr. 2018 - 19:07

Hier nog een link waar de aflevering over het "Het Lijkenincident" is te zien, voor alle duidelijkheid, het gaat mij in deze over het recht doen aan. Recht is een selectief fenomeen, waarbij het objectieve verdwijnt in machtspolitiek.

Tom3
Tom31 apr. 2018 - 20:00

Excuus http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/246851/Andere_Tijden.html