Joop

Israël weert correspondent NRC Handelsblad

  •  
02-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT-ATTACK

© 2017-01-08 11:49:22 An Israeli policeman reacts to journalists at the site of a ramming attack in Jerusalem on January 8, 2017. A lorry ploughed into a group of soldiers in Jerusalem in which

NRC-correspondent in Israël, Derk Walters, mag zijn werk niet meer doen in het land. Dat schrijft de hoofdredacteur Peter Vandermeersch in een hoofdredactioneel commentaar. Walters moet het land begin juli verlaten, op bevel van het Government Press Office (GPO). Het besluit is een poging van Israël om vrije en kritische nieuwsgaring over het land te belemmeren, s chrijft Vandermeersch in zijn commentaar , waarna uitleg volgt.
NRC en Walters in het bijzonder, stonden de afgelopen tijd onder verscherpt toezicht van functionarissen. Ron Paz, directeur van het Foreign Press Department van de GPO riep Walters begin 2016 nog op het matje omdat de Israëlische ambassade “al jaren bezorgd is over de manier waarop NRC schrijft over Israël”. De correspondent werd van ‘activisme’ beschuldigd en, misschien nog wel erger, verweten dat hij met zijn werk ‘het neersteken van onschuldige joden door Palestijnen legitimeert’. Ook werd Walters een paar maanden later op de vingers getikt door dezelfde regeringswoordvoerder wegens een voor hem onwelgevallige tweet.
De reden die de GPO in eerste instantie aanvoerde om Walters – en iedere andere NRC-correspondent – te weren is dat de Israëlische accreditatieregels geschonden zouden zijn. Volgens deze zou er een verschil moeten zijn tussen hoofdredacteur en business manager/ managing director. Dat is bij NRC zo. Hoe Israël toch dacht dat dit niet het geval was? Uit een brief in het bezit van NRC heeft de Amsterdamse advocaat H. Loonstein, bekend van lobbyclub Federatief Joods Nederland, de GPO “getipt”. Hij schrijft:
"I can hereby certify and confirm by my signature below that Mr. Peter Vandermeersch…. Is acting als both Editor in Chief and Director General… of NRC Handelsblad."
Na protest besluit de GPO dat Walters het land toch moet verlaten, omdat hij niet is ingegaan op het voorstel van de GPO om zijn accreditatie met drie maanden te verlengen.
In een reactie zegt minister Koenders (Buitenlandse Zaken):
"Ik betreur dat het visum van correspondent Derk Walters in Israël niet wordt verlengd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Israëlische autoriteiten meerdere keren aangesproken op deze kwestie, in goed overleg met NRC. Journalisten moeten kunnen schrijven wat ze willen. Persvrijheid is een groot goed. Die boodschap dragen we wereldwijd uit, ook richting Israël."

Meer over:

israel, nrc, nieuws, media,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer23 mei 2017 - 11:40

De Israelische persorganisatie GPO heeft een heel ander lezing van de kwestie. Zij beweren dat Derk Walters de wet heeft door maanden lang te werken zonder visum. Dit zou geen nalatigheid zijn omdat herhaaldelijk is aangeboden het visum te verlengen. Doet de NRC aan uitlokking? http://embassies.gov.il/hague/NewsAndEvents/Pages/GPO-reactie-over-NRC-Handelsblad.aspx

7 Reacties
Sachs
Sachs3 mei 2017 - 13:56

Lachen. Ik neem aan dat u de waaier van 'redenen' van de GPO hebt gelezen in de uiteenzetting van NRC? Daar zit een interne GPO-nota tussen met de opmerking dat men de reden waarom Walters moet vertrekken zal blijven aanpassen, en dat men NRC eens 'flink zal laten zweten'. Hebt u dat artikel eigenlijk wel gelezen, of voelt u zich om de een of andere reden geroepen de leugens van de GPO te versterken?

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer24 mei 2017 - 9:36

@ Sachs "Ik neem aan dat u de waaier van ‘redenen’ van de GPO hebt gelezen in de uiteenzetting van NRC?" Nee, want u geeft geen link.

Sachs
Sachs4 mei 2017 - 16:54

@ Bruggenbouwer Dat is sterk. U geeft dus uw mening over een onderwerp waarvan u de achtergrond niet heeft gelezen. De link waar u om vraagt staat in de vijfde regel van het artikel hierboven. Op NRC staat nog een vervolgartikel met een breder perspectief. Ook in de Volkskrant en de Telegraaf kwam ik stukken tegen.

Rocko
Rocko4 mei 2017 - 23:04

Vooral NRC artikelen zitten achter een betaalmuur. Wat zegt u? Staat de zelfde info ook elders? Gaarne zie ik links verschijnen. Dank.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer25 mei 2017 - 16:50

@ Sachs Ik denk niet dat we veel waarde kunen hechten aan dat opinie stuk van Vandermeersch. Hij is immers direct belanghebbende. Tevens levert hij geen enkel bewijs in de vorm van correspondentie terwijl hij die allemaal in zijn bezit zou moeten hebben.

Sachs
Sachs5 mei 2017 - 21:20

@ Rocko Nee. De artikelen staan op hun site en zijn voor iedereen te lezen. Zelfs Bruggenbouwer heeft ze gevonden. Via deze link vindt u alle artikelen die NRC over het onderwerp heeft gepubliceerd. Het stuk waarover de discussie gaat is dat van Vandermeesch d.d. 2 mei jl. https://www.nrc.nl/search/?q=Derk+Walters @ Bruggenbouwer Leuk. U lijkt de GPO wel. Het gevolg is dat alle Nederlandse dagbladen hun correspondenten nu hebben teruggetrokken – NRC was de laatste. Werken onder Israëlische censuur blijkt geen duurzaam model – zelfs ondanks de 'pledge of love' van NRC (28 oktober jl.). Wie niet meewerkt aan de Israëlische propaganda, moet weg – en is nu weg. Alleen de NOS heeft nog een correspondent. En ook die vertrekt – om niet benoemde redenen. Dat is meestal geen goed teken – een vrije pers wordt gezien als voorwaarde voor een functionerende democratie en rechtsstaat. Die vrije pers is in Israël opgehouden te bestaan met de verscherpte handhaving van de allang bestaande censuur in februari 2016. Nu zijn we in de fase beland dat correspondenten worden geweerd – waaronder zelfs de brave 'bestaansrecht van Israël is onze redactionele bottom line' NRC.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer28 mei 2017 - 19:30

Uiteindelijk blijkt de hele situatie te zijn zoals de door mij hierboven geciteerde bron aangeeft. Walters heeft opzettelijk zijn visum laten verlopen en werkte daar dus illegaal. Het heeft niks met censuur te maken. Daar is de rest van de pers ook achter want we horen er niks meer van. Nu blijft alleen nog deze vraag over: Wat probeerde Vandermeersch te bereiken met zijn beschuldiging?

Spelchecker2
Spelchecker23 mei 2017 - 8:59

Dit geeft trouwens wel te denken over de kwaliteit van andere bladen. Delen Volkskrant, AD, Trouw etc. misschien wél het bed met de GPO?

korheiden2
korheiden22 mei 2017 - 22:42

'Derk Walters moet Israël verlaten omdat hij maandenlang doorwerkte zonder visum. Inderdaad heeft het GPO een tijdelijke verlenging van het visum aangeboden, maar NRC en Walters weigerden dit, maar wendden zich meteen tot de diplomatieke kanalen. Ook is Walters nog een werkvergunning voor drie maanden aangeboden. Suggesties dat publicaties van het NRC ook maar iets te maken hebben met deze zaak wijst het GPO ten stelligste af. Van de honderden buitenlandse media die in Israël werken, waaronder zeer kritische, is NRC de enige die tegen onze regels ingaat. De staat Israël en het Government Press Office zijn groot voorstanders van de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van pers.' Tot zover de verklaring van het GPO. Dit wijkt sterk af van de lezing van het NRC.

Sachs
Sachs2 mei 2017 - 21:34

Artikel waarin de hoofdredacteur van het Israëlische blog 972mag zijn lezers vertelt dat het voortaan gecensureerd wordt. A letter to our readers: On censorship Michael Schaeffer Omer-Man, +972 magazine, februari 2016 https://972mag.com/a-letter-to-our-readers-on-censorship/117008/ Quote “You can’t work in this country without a Government Press Office card,” Foreign Press Association chairman Luke Baker told +972, “and you can’t get a Government Press Office card without signing an agreement committing to respect the censorship law.” Vraag: betekent dit dat berichtgeving van Nederlandse correspondenten door Israël gecensureerd wordt? Mocht dat zo zijn: waarom weten kijkers en lezers dat dan niet?

KrokodilGena
KrokodilGena2 mei 2017 - 20:48

In Nederland kennen we meerdere partijen die het weren van journalisten doodnormaal vinden. VVD, PVV, Artikel1 en Denk. Dus laten we eerst de hand in eigen boezem steken.

1 Reactie
Pater
Pater3 mei 2017 - 0:45

Journalisten de toegang tot je land ontzeggen is onvergelijkbaar met het weren door sektarische clubjes (VVD is onjuist voorbeeld) van journalisten op een bijeenkomst. Ongelooflijk dat iemand dergelijke vérstrekkende beknotting van de pers gaat zitten relativeren.

Bert Vlierman
Bert Vlierman2 mei 2017 - 19:15

De vrienden van Israël en hun geestverwanten zullen wel weer zeggen dat we maar eens moeten kijken naar de persvrijheid in Gaza, of Syrië of zo.

1 Reactie
Don Quichote
Don Quichote3 mei 2017 - 8:28

Nee dat zou ik niet willen zeggen... wel om naar de werkelijke reden te kijken zoals aangegeven door Kor Heiden op 3 mei 00.42 Steekt het toch weer net iets anders in elkaar dan wat de NRC aangeeft. maarja..kritiek op Israël...... klinkt toch beter dan een eigen fout toegeven..

BARTOK81
BARTOK812 mei 2017 - 18:48

Overigens doet het zeer linkse en zeer kritische Haaretz nog (heel goed) zijn werk dus het is geen poging om kritische pers kalt te stellen.

2 Reacties
Hank2
Hank23 mei 2017 - 3:36

Een prachtig voorbeeld van een gedegen onderzoek dat tot een bevredigende conclusie leidt.

Haastig
Haastig3 mei 2017 - 21:27

BARTOK81 2 mei 2017 at 20:48 Dat hangt er misschien vanaf wie ageert. "Independent media constrained by military censorship The Israeli media are free to be outspoken, which is rare in the Middle East. Nonetheless, despite the existence of independent media, journalists are subject to “military censorship.” The Israel Defense Forces often violate the rights of Palestinian journalists and journalists of other nations, especially when they are covering demonstrations. Under Israel’s system of administrative detention, Palestinian journalists can be held indefinitely without trial, without formal charge, and without notifying a lawyer. They are often accused of inciting violence, cooperating with terrorist organizations, or otherwise posing a threat to Israel’s security." RANKING 91 in the 2017 World Press Freedom Index +10, 101 in 2016 https://rsf.org/en/israel

BARTOK81
BARTOK812 mei 2017 - 17:50

Ik snap niet waarom NRC niet naar rechter in Israël stapt? ' De correspondent werd van ‘activisme’ beschuldigd en, misschien nog wel erger, verweten dat hij met zijn werk ‘het neersteken van onschuldige joden door Palestijnen legitimeert’.' Als dit niet klopt, kunnen ze dit toch aanvechten bij de rechter? Gelukkig is Israel nog altijd een baken van licht in het o zo duistere Midden-Oosten; qua, mensenrechten, levensstandaard en technologie.

12 Reacties
Appie Mohamud
Appie Mohamud2 mei 2017 - 18:38

"Gelukkig is Israel nog altijd een baken van licht in het o zo duistere Midden-Oosten; qua, mensenrechten, levensstandaard en technologie." Zeg het vaak genoeg en je geloofd er zelf in. Dat wil mog niet zeggen dat het waar is. Israel is net zo duister als die landen deromheen( kijk heb ik toch de landen er omheen genoemd Haastig.)

Hank2
Hank22 mei 2017 - 20:04

Dat bedoel je toch sarcastisch, hoop ik?

Johan eldert
Johan eldert2 mei 2017 - 20:08

dat kunnen ze niet verder aanvechten omdat israel helemaal niet dat baken van mensenrechten en democratie is. Het is de facto een land dat in een continue van staat van beleg verkeert en waarin de regering continue de mensenrechten aan zijn laars lapt en ook democratische beginselen. zo heeft deze regering enkele parlementsleden ontslagen! omdat ze sympathisch stonden tegenover toen de flottielje actie. hoezo democratisch? een regering die een gekozen volksvertegenwoordiger naar huis stuurt.

Lopez
Lopez2 mei 2017 - 20:34

[Gelukkig is Israel nog altijd een baken van licht in het o zo duistere Midden-Oosten; qua, mensenrechten, levensstandaard en technologie.] Vijftig jaar bezetting en dan een baken van licht qua mensenrechten zijn? Laat me niet lachen. Israël is qua mensenrechten een baken van duisternis. En niet alleen vanwege de illegale bezetting van Gaza, de Westoever en Oost-Jeruzalem, maar inmiddels ook vanwege de aanvallen op de eigen rechtsstaat: zie de tweet van Olaf Koens hierboven over de ‘bewuste campagne tegen de vrije pers’, een campagne die ook wordt gevoerd tegen mensenrechtenorganisaties en andere organisaties en personen die kritisch zijn over het beleid van Netanyahu cs. Zie ook de wetgeving waarmee kritische buitenlanders buiten de deur kunnen worden gehouden: https://rightsforum.org/nieuws/nieuwe-wet-verbiedt-voorstanders-van-bds-toegang https://rightsforum.org/nieuws/ik-arriveer-op-21-maart (Overigens stuurde Israël vorig jaar al 16.500 mensen bij aankomst in Tel Aviv terug wegens ongewenste opvattingen, een stempel van een ‘verkeerd’ land in het paspoort, of een ‘verdachte’ achternaam. Dat zijn er 45 per dag.) En de nieuwste loot aan deze stam: buitenlandse bezoekers die van plan zijn een nacht in Palestijns gebied door te brengen worden binnenkort bij aankomst in Tel Aviv óók direct teruggestuurd. En touroperators is te verstaan gegeven dat overnachtingen op de Westoever binnenkort verboten zijn. Christelijke pelgrims die in Bethlehem willen overnachten worden straks bij aankomst op Ben-Gurion Airport op de eerste vlucht naar huis gezet. De hotels in Bethlehem - een miljoen overnachtingen per jaar - kunnen hun deuren wel sluiten. Binnenkort mag een bezoek aan Palestina hooguit een dagtrip zijn. Een soort dierentuinbezoek. Zie http://www.haaretz.com/israel-news/.premium-1.786494

EektheCat
EektheCat2 mei 2017 - 20:53

@Appie Israel is veel diverser, vrijer en democratischer dan de landen er om heen. De internationale lijstjes van freedom house en dergelijke tonen dat aan. Feit. Wisen yourself toch een keer op, je uitspraken zijn altijd zo ongefundeerd en onfeitelijk.

BARTOK81
BARTOK812 mei 2017 - 21:37

@Lopez Ho ho, ik roep niet dat Israël perfect is. Er zijn namelijk geen perfecte landen. Er zijn genoeg punten (en dan druk ik me zacht uit) die te verbeteren zijn. 'Overigens stuurde Israël vorig jaar al 16.500 mensen bij aankomst in Tel Aviv terug wegens ongewenste opvattingen, een stempel van een ‘verkeerd’ land in het paspoort, of een ‘verdachte’ achternaam. Dat zijn er 45 per dag.' Dit is natuurlijk geen argument, aangezien dit in Nederland ook gebeurt. Verder mag een soeverein land zélf beslissen wie er wel en niet binnenkomt.

Appie Mohamud
Appie Mohamud2 mei 2017 - 22:37

"Wisen yourself toch een keer op, je uitspraken zijn altijd zo ongefundeerd en onfeitelijk." Volg je eige tip en lees de bronnen wat Lopes hier geeft, probeer dan nog is mij voor feitelijk onjuisheden te betrappen. Niet dat je dat doet anders had je wep een paar argumenten klaar. Israel is een joods staat, daar is niks divers aan. Zo is Israel ook een staat die gekozen parlement leden naar huis stuurt of ontslaat, daar is niks democratisch aan. Israel is ook het land wat eigen burgers voor onbepaald tijd vast zet zonder aanklacht, daar is niks vrij aan. Zo doe je dat, kritiek op iemand leveren, voor bronnen moet ik je nogmaals naar Lopes verwijzen, ze is zo lief geweest om ze neer te zetten nu wees zo aardig ze ook te lezen.

Appie Mohamud
Appie Mohamud2 mei 2017 - 23:02

"Ho ho, ik roep niet dat Israël perfect is. Er zijn namelijk geen perfecte landen.  Er zijn genoeg punten (en dan druk ik me zacht uit) die te verbeteren zijn." Volgens mij roep je dat namelijk wel dat kwa mensen recheten levenstandaart en technologie een lichtbaken is in het midden oosten. Dat houd in dat ze veel betet zijn dat de geheele midden oosten. Ik kan je garandeeren dat ik Qatar en Saudie Arabie het leven standaart veel beter is dan in Israel, komt voornamelijk door de olie geld. Mensen daar betalen geen belasting werkloosheid is het laagst op het planeet en ziektekosten zijn gratis ook in het buitenland. http://www.qatar.nl/gezondheid_Qatar.html Technology zou jr mischien gelijk in kunnen hebben zou het niet zo zijn dat ze niet over het zelfde middellen beschikken, zou Iran het veel beter doen dan Israel. Maar dankzij financeering door europa en America in Israel en de boycott voor Iran moet ik toch nog steeds toegeven dat Iran het beter doet met beperkt middelen. http://m.jpost.com/#/app/article/435827 Wat is zo anders aan Israel dat je dat licht wel zier maar de rest niet?

Haastig
Haastig3 mei 2017 - 7:50

Appie Mohamud 3 mei 2017 at 01:02 "Ik kan je garandeeren dat ik Qatar en Saudie Arabie het leven standaart veel beter is dan in Israel, komt voornamelijk door de olie geld." Als we het hebben over Freedom of Press (en daar gaat dit artikel over) zien we dat Qatar (no 123) nog slechter scoort dan Israël (91) dat ook al beroerd scoort. (Score -> 1 = best). In Saudi Arabie is het overigens nog weer veel slechter gesteld met de persvrijheid dan in Qatar, dat land staat op no 168. https://rsf.org/en/ranking, https://rsf.org/en/qatar Een andere score die volgens mij vrij indicatief is voor een prettige samenleving is de global slavery index (Score ->1 = slechtst). Daar staat Qatar op nummer 5 , Saudi Arabie op 38 en Israël op 48. Allemaal niet om naar huis over te schrijven maar Israël scoort ook hiet dus niet het slechtst. De Human Development Index (UN) (score -> 1 = best), http://report.hdr.undp.org Israël op 19, Qatar op 33, Saudi Arabia op 38. Op basis waarvan garandeer jij dat de levensstandaard in Saudi en Qatar beter is dan in Israël?

Appie Mohamud
Appie Mohamud3 mei 2017 - 8:58

"Als we het hebben over Freedom of Press (en daar gaat dit artikel over) zien we dat Qatar (no 123) nog slechter scoort dan Israël (91) dat ook al beroerd scoort. (Score -> 1 = best). " En nu bent wilt u de discussie wel over hebben waar het overgaat? Betekent dit dat ik dan ook niet over de buurlanden mag hebben maar over Israel waar het werkelijk over gaat Haastig? Is word het door jouw bepaald waneer we de discussie laten ontsporen en waneer niet? Maak AUB een keuze, het word te ingewikkeld oo deze manier. Maar je hebt gelijk, al gaat de artikel wel over persvrijheid. Daar gieng mijn betoog niet over. Ik gaf antwoord op Eek the kat met zijn mening dat israel vrijer is dan de buurlanden. Daarom vind ik het wel erg goedkoop door mijn mening te ontleden en voor iets heel anders gebruikt als waarvoor het uitgebracht is. Gooi de discussie niet weer dood. Dit is wat ik zei: "Ik kan je garandeeren dat ik Qatar en Saudie Arabie het leven standaart veel beter is dan in Israel, komt voornamelijk door de olie geld. Mensen daar betalen geen belasting werkloosheid is het laagst op het planeet en ziektekosten zijn gratis ook in het buitenland." Geen woord over vrije pers.

Haastig
Haastig3 mei 2017 - 21:13

@Appie Mohamud 3 mei 2017 at 10:58 Och, Appie, ik moet mijn excuses aanbieden. Ik had wat te vlot gelezen en dacht dat je ageerde tegen alle 3 de punten van BARTOK81 : 1/mensenrechten, 2/ levensstandaard en 3/ technologie. Maar, mbt Qatar en Saudi Arabië had je het kennelijk alleen over puntje 2, en niet punten 1 en 3. Ik had onterecht begrepen dat je van mening was dat de mensenrechten volgens jou in SA en Q een stuk beter waren dan in Israël. En, nee, daar was ik het niet mee eens. Want, ik vind dat een gebrek aan persvrijheid en de (flinke) aanwezigheid van moderne slavernij indicatief zijn voor beperkte mensenrechten. Tel daarbij op de ongelijke vrouwenrechten en het povere democratisch gehalte. Om er nog maar een index tegen aan te gooien: de “democracy index”, met Israël op 29, Qatar 135 op en Saudi op 159 (score 1=best). http://pages.eiu.com/rs/783-XMC-194/images/Democracy_Index_2016.pdf Maar, dat bestrijd je dus kennelijk niet. Dus sorry daarvoor. Ik was even op het verkeerde spoor gezet door je verwijzing naar Lopez. Het inderdaad slecht gesteld met de mensenrechten in Israël, het is dus betreurenswaardig dat ze ondanks een bezetting alsnog beter scoren op vele vlakken dan Q en SA. Dus, laten we ons dan inderdaad beperken tot puntje 2 (als het gaat om Qatar en Saudi Arabië): de levenstandaard die volgens jou veel beter is in Saudi en Qatar. Je hebt volkomen gelijk met je opmerking dat het oliegeld naar binnen rolt. Per hoofd van de bevolking heeft Qatar het hoogste inkomens ter wereld. Wat we dan wel moeten constateren is dat er dus wel flink wat guur rechtse VVD-ers wonen als je vervolgens kijkt wat er met die centen gebeurt. Want dan kom ik toch weer op die 2 indexen die ik eerder gaf: the global slavery index en de Human Development Index. Word jij ook niet een beetje ziek in je buik bij het idee dat het land met het allerhoogste inkomen ter wereld in de top 6 staat van landen waar % moderne slavernij voorkomt. Ik zou denken dat ze centen genoeg hadden om niet mensen aan slavernij te onderwerpen. Die fantastisch levensstandaard is er kennelijk niet voor iedereen. Dat wordt bevestigd door de HDI. Ik vind het nogal schunnig dat een land met bakken geld zo relatief slecht scoort op de HDI. Want ondanks al die poen zien we het volgende: Achtereenvolgens: HDI; Land ; Life expectancy at birth; Expected years of schooling; Mean years of schooling; Gross national income (GNI) per capita; GNI per capita rank minus HDI rank # 19; Israel ; 82.6 ; 16.0; 12.8 ; 31,215 ; 16 # 33 Qatar ; 78.3 ; 13.4 ; 9.8 ; 129,916 ; -32 # 38 Saudi Arabia ; 74.4 ; 16.1 ; 9.6 ; 51,320 ; -26 Kortom met een ruim 4x zo hoog GNI/capita in Qatar t.o.v. Israël, leven ze ruim 4 jaar korter en genieten een jaar of 3 korter scholing. Het is fijn dat je geen ziektekosten hoeft te betalen Qatar, wel jammer dat de zorg er slechter is. Wat indicatoren (naast levensduur), maternal mortality (Q: 13/100000 vs I: 5/100000), child mortality onder 5jr (Q: 8/1000 vs I: 4/1000). Dat is op zich vreemd als je bedenkt dat ze meer “skilled health professionals” hebben (Q: 196/10000 vs I 83/10000); maar misschien niet zo vreemd als je je bedenkt dat ze in Qatar ruim de helft minder ziekenhuisbedden hebben (Q: 1.2/1000 vs 3.3/1000) http://www.who.int/gho/publications/world_health_statistics/en/ http://data.worldbank.org/indicator/SH.MED.BEDS.ZS?locations=IL-QA&page=6 Samengevat: ja, er is meer poen in Qatar, maar het lijkt zich niet echt te vertalen in een betere levensstandaard. Met betrekking tot punt 3: Iran maakt inderdaad een snelle opmars, je ziet dat ook Iran scholing belangrijker vindt dan steenrijk Qatar. Nu zal dat ook wel wat meer in de cultuur zitten. Oh, je hebt het ook nog ergens over het feit dat Israël een joodse staat is. Dat klopt. Het merendeel is joods. Inderdaad niet of nauwelijks religieus diverser dan Q, wel weer diverser dan SA en Iran. Met natuurlijk wel het negatieve puntje dat in SA geen godsdienstvrijheid bestaat als het gaat om het bouwen van geloofshuizen of citizenship. Israel, religions: Jewish 74.8%, Muslim 17.6%, Christian 2%, Druze 1.6%, other 4% (2015 est.) Qatar, Religions: Muslim 77.5%, Christian 8.5%, other (includes mainly Hindu and other Indian religions) 14% (2004 est.) Saudi Arabie: religions: Muslim (official; citizens are 85-90% Sunni and 10-15% Shia), other (includes Eastern Orthodox, Protestant, Roman Catholic, Jewish, Hindu, Buddhist, and Sikh) (2012 est.) note: despite having a large expatriate community of various faiths (more than 30% of the population), most forms of public religious expression inconsistent with the government-sanctioned interpretation of Sunni Islam are restricted; non-Muslims are not allowed to have Saudi citizenship and non-Muslim places of worship are not permitted (2013). Iran, Religions: Muslim (official) 99.4% (Shia 90-95%, Sunni 5-10%), other (includes Zoroastrian, Jewish, and Christian) 0.3%, unspecified 0.4% (2011 est.) (CIA world fact book) Wat ik een treurige constatering vind, is dat wereldwijd de mensenrechten, persvrijheid, privacy, persoonlijke vrijheden ed steeds meer onder spanning komen te staan. Ik denk dat de fundamentalistische opleving van de diverse religies daar negatief aan bijdraagt. Dat geldt inderdaad ook voor Israël. Maar niet alleen voor Israël. Zichtbaar in Pakistan, Rusland, Turkije, USA etc etc.. Helaas wordt de wereld er niet prettiger van.

Haastig
Haastig4 mei 2017 - 8:03

Correctie op mezelf: Samengevat: ja, er is meer poen in Qatar, maar het lijkt zich niet echt te vertalen in een betere levensstandaard voor iedereen.

Spelchecker2
Spelchecker22 mei 2017 - 17:22

Dit lijkt me een hele serieuze aanbeveling voor de NRC. Toch een echte kwaliteitskrant!

1 Reactie
Spelchecker2
Spelchecker22 mei 2017 - 17:28

Kan NRC geen journalist stationeren in de Palestijnse gebieden? Dan kunnen we eindelijk beginnen met het compenseren van die 70 jaar Israëlische agitprop.

JohnVKR
JohnVKR2 mei 2017 - 17:20

We kunnen wel verontwaardigd zijn, maar veel mensen en organisaties in Nederland vinden het weren NRC-journalist Walters prima. Deze tegenstanders van een vrije pers bevinden zich onder meer in Den Haag bij zowel CIDI als PVV, terwijl we vanuit SGP, Christen Unie, CDA en VVD mogelijk ook weinig kritische geluiden zullen horen. Maar ik hoop dat ik me vergis.

1 Reactie
BARTOK81
BARTOK812 mei 2017 - 18:29

Waaruit blijkt dat dan? Hebben al die organisaties zich vandaag 'positief' uitgelaten over het weren van die NRC-journalist? Of verzint u gewoon maar wat?