Israël heeft met behulp van een nieuwe, omstreden wet opnieuw een deel van Palestina geannexeerd. Met de wet werden maandagavond 4000 kolonistenwoningen, illegaal gebouwd op Palestijns privéterrein, met terugwerkende kracht gelegaliseerd. 60 van de 120 parlementsleden stemden voor de wet, 8 parlementariërs onthielden zich van stemming.
Het gaat om zestien illegaal gestichte nederzettingen op de Westelijke Jordaanover. Om te voorkomen dat de illegale woningen gesloopt moesten worden, dienden ultrarechtse coalitiepartijen de initiatiefwet in. Mede dankzij stemmen van Likud-leden, de partij van premier Netanyahu, kon de wet worden aagenomen. Netanyahu zelf was niet aanwezig bij de stemming.
Nu Israël de woningen officieel niet langer als “betwist” beschouwt, hebben de werkelijke, Palestijnse bezitters van het land geen enkel recht meer om hun grond terug te vorderen. Er bestaat wel een regeling waarmee de Palestijnen financieel gecompenseerd kunnen worden, maar veel van hen willen geen geld, maar hun land terug. De Palestijnse president Abbas heeft dan ook laten weten het nieuwe geval van Israëlisch landjepik ‘onacceptabel’ te vinden. Volgens Abbas escaleert Israël het conflict en zal dit alleen maar leiden tot meer instabiliteit.
Hoewel het parlement de wet heeft aangenomen, kan het hooggerechtshof daar nog wel een stokje voor steken. Mocht de wet het hooggerechtshof inderdaad bereiken, is de kans groot dat de wet alsnog geblokkeerd wordt. De procureur-generaal heeft eerder al laten weten het niet eens te zijn met de wet en die dan ook niet voor de rechter te willen verdedigen. Daar komt nog bij dat het hooggerechtshof eerder al bepaalde dat de kleine nederzetting Amona ontruimd moest worden. De doorslaggevende factor was daarbij dat ook die nederzetting illegaal gebouwd was op Palestijnse privégrond.
De Israëlische bevolking heeft verdeeld gereageerd op de nieuwe wet. Hoewel een deel van hen de wet toejuicht omdat Israël volgens hen historisch gezien eigenaar is van het land, zijn er ook veel Israëliërs die voorstander zijn van een tweestatenoplossing en geloven dat door deze nieuwe annexatie vrede tussen beide landen nog verder weg is. Ook premier Netanyahu liet eerder al doorschemeren niet achter de wet te staan. Hij zou tegen zijn ministers hebben gezegd te vrezen dat deze maatregel “Israël aan de poorten van het Internationaal Strafhof brengt”.
De Verenigde Naties lieten eerder al weten de annexatie te veroordelen, hoewel uit de vele resoluties tegen de illegale bezetting is gebleken dat Israël zich daar weinig van aantrekt. De Britse premier May, waar Netanyahu maandag op bezoek was, waarschuwde dat door de annexaties het vertrouwen in Israël verder afneemt.