Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Israël vernietigt Nederlands ontwikkelingsproject

  •  
01-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
678 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-03-01-om-15.28.17
Een met Nederland geld opgezet ontwikkelingsproject op de Westelijke Jordaanoever, is door het Israëlische leger met de grond gelijk gemaakt. Volgens diplomaten is de verwoesting een vergeldingsactie uit onvrede met EU-beleid. Dat meldt BNR.
Israël heeft in de eerste twee maanden van dit jaar als meer projecten ontruimd en vernietigd, dan in heel 2015 bij elkaar. Nu is daarbij ook een Nederlands project getroffen. Israël zou daarbij handelen uit woede om de speciale etiketten die de Europese Unie op producten uit door Israël illegaal bezet gebied wil plakken.
Het Nederlandse project is volgens Israël-correspondent een landbouwproject waar Nederland 10 miljoen dollar in heeft geïnvesteerd. Het was de bedoeling dat Palestijnen er zouden leren hoe ze de grond kunnen gebruiken voor het verbouwen van gewassen. Het speciale gereedschap dat Nederland leverde is samen met de grond door het Israëlische leger geconfisqueerd.
Veel valt er echter niet te doen tegen het Israëlische optreden, zegt Franke.
" Er zijn heel veel Europese hulpprojecten op de Westelijke Jordaanoever. Er gaat heel veel geld naartoe, dat is al jaren zo. En in wezen bestaan al die projecten en initiatieven bij de gratie van het Israëlische leger. Dat bestuurt de boel daar. Als het zegt: ‘We gaan het ontruimen, dit mag niet’, dan sta je eigenlijk met lege handen. En het gaat om Nederlands belastinggeld, dus dat is heel zuur."
Het wraakzuchtige optreden van de Israëlische bezettingsmacht wordt daarom op voorhand al meegenomen in de begroting. Dat blijkt uit gesprekken die Franke voerde met diplomaten en ontwikkelingswerkers. ‘Dus in de budgetten van dit soort projecten staat al opgenomen: “Het is mogelijk dat we boetes moeten betalen, of dingen twee keer moeten betalen, omdat ze ontruimd worden.”’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.