Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Israël vernietigt wéér Nederlands hulpproject in Palestina

  •  
30-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1076 keer bekeken
  •  
13974280019_fc74eba58c_k

© cc-foto IDF https://flic.kr/p/nhRQAp

Israël heeft een Palestijnse elektriciteitsvoorziening op de Westelijke Jordaanoever vernietigd. Het gaat om een Nederlands ontwikkelingsproject in het dorp Jubbet adh Dhib, waar de Nederlandse overheid vorig jaar ongeveer een half miljoen euro investeerde in zonnepanelen en andere apparatuur. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is woest en eist opheldering.
Woensdagochtend vielen Israëlische soldaten het Palestijnse dorp binnen waarna zij de installatie ontmantelden. Wat te zwaar was om mee te nemen werd vernield. Elad Orian, oprichter en directeur van de Israëlische hulporganisatie van Comet-me, is verbijsterd:
"De zonnepanelen werken al een half jaar. Ze bedreigen niemand. In de buurt van het dorp zijn een aantal illegale Joodse nederzettingen. Daar wordt niets afgebroken of geconfisqueerd."
Ook op het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft men geen goed woord over voor de Israëlische sloopactie. Nederland schenkt jaarlijks tientallen miljoen euro’s aan ontwikkelingsprojecten in door Israël illegaal bezet Palestina. Formeel eist de Israëlische regering dat eerst bij hen om toestemming gevraagd wordt, maar hulporganisaties doen dat vaak niet. De wachttijden zijn lang, de slagingskansen zijn laag. Wie een hulpproject wil starten in Palestina is overgeleverd aan Israëlische willekeur.
Woordvoerder Chris Bakker van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten:
"Wij hebben direct ernstig geprotesteerd bij de Israëlische autoriteiten en aangedrongen op teruggave van de goederen. We bekijken momenteel de precieze schade en welke volgende stappen genomen kunnen worden."
Israël vernietigt met grote regelmaat ontwikkelingsprojecten in Palestina. Ook Nederlandse projecten waren eerder doelwit van de agressie. In maart vorig jaar werd een landbouwproject verwoest waar Nederland 10 miljoen dollar in had geïnvesteerd. Dat project was bedoeld om Palestijnen te leren hoe ze de grond het best konden gebruiken om gewassen te verbouwen. Israëlische militairen confisqueerden zowel de grond als de landbouwmachines. In 2000 vernietigde het Israëlische leger een haven in aanbouw in de illegaal bezette Gazastrook. Met de haven werd ook een Nederlandse bijdrage van 23 miljoen euro vernietigd.
Bronnen: De Morgen , AD  / cc-foto: IDF
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.