Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Israël trekt troepen terug uit de grensstreek

  •  
22-11-2012
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
213 keer bekeken
  •  
ANP-Gaza300_01.jpg
Israëlische soldaten schieten Palestijnse boer dood ... Helft Israëli's niet blij met bestand ... Na 24 uur onderhandelingen over meer bewegingsvrijheid voor bewoners Gaza ... Details van het akkoord hier 
Het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas heeft vannacht stand gehouden. Na acht dagen van gevechten, zeker 160 doden en 1300 gewonden bereikten Israël en Hamas woensdagavond een akkoord. De Egyptische president Morsi en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton hebben hier een belangrijke rol in gespeeld. Hieronder de details van het bestand.
Update:
De Palestijnen zien een rol weggelegd voor China in het conflict. Bassam al-Salhi, een naaste medewerker van de Palestijnse president Mahmud Abbas, heeft dat vrijdag tijdens een bezoek aan Peking gezegd. Volgens hem kan China erin slagen om een oplossing te vinden voor het Israëlisch-Palestijns conflict, iets dat de Verenigde Staten tot op heden niet is gelukt.
China steunt het streven van de Palestijnen naar officiële erkenning bij de Verenigde Naties. Als de status van de Palestijnse gebieden door de Algemene Vergadering van deVN wordt verhoogd naar ‘waarnemend niet-lid’, lijkt een toetreding tot VN-organen als het Internationaal Strafhof (ICC) een stap dichterbij.
Staakt het vuren Het onafhankelijke onderzoeksinstituut Maagar Mohot heeft een peiling gehouden onder Israëli’s. Hieruit blijkt dat ongeveer de helft vindt dat de regering het grondoffensief in de Gazastrook niet had moeten staken , maar gewoon had moeten doorgaan. 31 procent is blij met het staakt-het-vuren, maar 49 procent vindt dat het leger had moeten blijven aanvallen.
Hoewel er een staakt-het-vuren is hebben Israëlische soldaten een Palestijnse man in de bufferzone doodgeschoten. Acht Palestijnse tieners raakten bij de aanval gewond. Het zou gaan om boeren die weer naar hun land wilden gaan, nadat een einde was gekomen aan de Israëlische beschietingen.
Update: Israel is begonnen met de terugtrekking van zijn reservisten uit het grensgebied met Gaza. In Israel zijn de reacties op het bestand verdeeld. Een door opiniepeiler Maagar Mohot uitgevoerde poll komt er op uit dat 49% vindt dat de Israelische regering de actie tegen de groepen die raketten afschieten door had moeten zetten. 31% is blij met het bestand en 20% zegt geen mening te hebben.
Intussen heeft de Palestijnse Autoriteit onder leiding van Abbas de Chinese regering gevraagd te bemiddelen in het Israelisch-Palestijns conflict. Een gezant van Abbas zei bij zijn bezoek aan China dat dat land er wellicht in kan slagen een oplossing te vinden. ‘Iets wat de Verenigde Staten tot dusver niet is gelukt’, voegde hij daar aan toe.
Het staakt-het-vuren werd op woensdag in de Egyptische hoofdstad Caïro ondertekend en werd om 20.00 uur die avond van kracht. De NOS meldt dat er daarna nog wel wat raketten werden afgevuurd vanuit de Gazastrook, maar dat daarbij geen slachtoffers vielen. BNR meldt dat Israël reageerde met artilleriebeschietingen. Eén Palestijn zou daarbij om het leven zijn gekomen, zo meldt BNR-correspondent Willy Lindwer in Israël.
Israël arresteerde na ingang van het staak-het-vuren nog 55 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Ook daar waren protesten uitgebroken na de aanval op de Gazastrook. Volgens Israël waren onder de arrestanten hoog geplaatste leden van ‘Palestijnse terreurgroepen’, zo schrijft de Volkskrant.
Hamas-leider Khaled Meshaal wreef Israël woensdag in dat het “gefaald heeft zijn doelen te bereiken” en bedankte bovendien Israëls aartsvijand Iran voor de steun aan Hamas. Volgens Meshaal speelde Iran “een rol in het bewapenen van Hamas” tijdens het conflict, meldt BNR.
Morsi Egypte heeft als bemiddelaar een belangrijke rol gespeeld bij het tot stand komen van het akkoord tussen Hamas en Israël. De internationale media zijn het er donderdagochtend over eens dat president Mohamed Morsi zijn positie in de regio hiermee flink verstevigd heeft. De Britse krant The Independent schrijft dat de president op een handige manier het vertrouwen van Israël heeft weten te houden en tegelijkertijd de publieke opinie in Egypte, die op de hand van de Palestijnen is, recht heeft gedaan. 
BNR schrijft dat Egypte aan een van de eisen uit het bestand nog een flinke kluif kan hebben. Israël wil namelijk dat de wapentoevoer vanuit Iran via de Sinaï richting de Gazastrook wordt tegengehouden. Gezien de warme banden die Hamas met Iran zegt te hebben, kan dit nog een hele opgave voor Morsi worden.
Wantrouwen Hoewel er nu een bestand is, is het wederzijdse wantrouwen nog lang niet uit de lucht. De Belgische publieke omroep VRT vraagt zich af hoe lang deze vrede zal standhouden:
Zowel Israël als Hamas lijken voor zichzelf een reserve-clausule te hebben ingecalculeerd. Na het afkondigen van het bestand zei Hamas-leider Khaled Meshaal dat zijn partij het bestand zal respecteren als ook Israël dat doet. Maar elke vijandigheid zal door ons beantwoord worden, luidde het. “Als Israël het naleeft, dan wij ook. Maar indien niet, dan zit onze vinger om de trekker.”
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verklaarde dat hij de kans had aangegrepen voor een uitgebreide wapenstilstand maar hij zei ook dat in de toekomst mogelijk een strengere aanpak nodig zou zijn.
Opvallend is dat beide partijen zichzelf als winnaar van het conflict zien.
Wat staat er in het bestand? NOS:
A. Israël staakt alle vijandelijkheden in de Gazastrook vanaf land, vanuit de zee en vanuit de lucht, inclusief invallen en gerichte aanvallen op individuen.
B. Alle Palestijnse groeperingen staken alle vijandelijkheden tegen Israël vanuit de Gazastrook, inclusief raketaanvallen en aanvallen langs de grens.
C. 24 uur na ingang van de wapenstilstand wordt onderhandeld over het openen van grensovergangen. Mensen en goederen moeten makkelijker het gebied in en uit kunnen. Bewoners moeten niet langer worden beperkt in hun bewegingsvrijheid. Over de manier waarop dit gaat gebeuren wordt nog gesproken.
D. Andere zaken die naar voren komen worden nog behandeld.
Implementatiemechanismen A. Er wordt een tijdstip afgesproken waarop de wapenstilstand ingaat.
B. Beide partijen verzekeren Egypte dat ze zich aan de afspraken zullen houden.
C. Beide partijen verplichten zich niets te doen dat in strijd is met dit akkoord. Gebeurt dat wel, dan is het aan Egypte om hier gevolg aan te geven.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor