Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Israël ruilt Afrikaanse vluchtelingen voor wapens

  •  
30-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
oeganda
Update: Oeganda ontkent afspraak ... 50.000 Afrikaanse vluchtelingen uit Eritrea en Soedan worden uitgezet, afgekocht met wapens
Israël wil op korte termijn duizenden Afrikanen het land uitzetten. Oeganda is bereid om ze op te nemen. In ruil voor het opnemen van de vluchtelingen voorziet Israël Oeganda van wapens. Dat heeft de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Sa’ar bekendgemaakt. Het gaat om meer dan 50.000 illegalen uit Eritrea en Soedan, waarvan de meesten na 2006 via Egypte Israël binnengekomen zijn.
Update 13.00 uur: Oeganda heeft ontkent dat het land met Israël heeft afgesproken om duizende vluchtelingen op te nemen. Een woordvoerder van het Oegandese ministerie van Buitenlandse Zaken liet vrijdag weten:
We zijn ons niet bewust van zo’n deal. Uganda zou ook nooit aan zoiets meewerken.
Waar Israël haar Afrikaanse vluchtelingen nu denkt te gaan lozen is nog niet bekend.
Eerder: Israël kent niet echt een vluchtelingenbeleid. Het gebrek aan asielprocedures maakt dat vluchtelingen automatisch illegaal zijn. Met name Afrikaanse vluchtelingen worden met argusogen bekeken en door politici weggezet als ‘infiltranten’. Toen het Israëlische Hooggerechtshof vorig jaar toestemming verleende om de Afrikaanse vluchtelingen uit te zetten, noemde de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Eli Yishai is dit:
de eerste van vele stappen naar een migrantenvrij Israël
De Verenigde Naties en diverse mensenrechtenorganisaties hebben reeds hun zorgen uitgesproken over de Israëlische plannen. Het parlement van Israël moet het besluit nog goedkeuren. De voorzitter van de parlementaire commissie voor buitenlandse arbeiders wil garanties dat er geen mensen naar Eritrea en Soedan worden toegestuurd. Hun levens zouden daar niet zeker zijn.
cc-foto: marthaenpiet

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

JoopSchouten
JoopSchouten30 aug. 2013 - 7:54

Slaven- en wapenhandel in één. Kille klootzakken

MichelReiziger
MichelReiziger30 aug. 2013 - 7:54

Wat zal de koers zijn? 1 AK voor 2?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa30 aug. 2013 - 7:54

De blanke Zuid Afirikaanse burgers hebben nooit een verblijfsvegunning aangevraagt om in Afrika te kunnen wonen. Het is niet nodig, want de verblijfsvegunningen zijn niet van toepassing voor de westerse burgers, deze mogen ook niet integreren of de taalk van dat land te leren. Afrika is een stukje Europa, deken ze. Wie is nou democratie ? Zuid Afrika of Europa? Trouwens, gaat Lieberman van Israel ook terug naar Rusland ?!

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen30 aug. 2013 - 7:54

[Israël kent niet echt een vluchtelingenbeleid...] Hmm, ik vermoed dat de vele vele palestijnse crhistenen en moslims die gevlucht zijn en van Israël niet naar hum geboortegrond terug mogen keren (dat is beleid) daar anders over denken.

Lopez
Lopez30 aug. 2013 - 7:54

@H van H, 30/08 [“geen enkel land in die hele regio zou vluchtelingen opnemen uit Afrika.”] Pardon? Enig idee hoeveel Sudanezen er bijvoorbeeld in Egypte leven? En hoeveel Oost-Afrikaanse vluchtelingen in Jemen? Die laatste vluchtelingenstroom is wellicht de meest dramatische ter wereld. Volgens de VN zullen er eind dit jaar 1,1 miljoen vluchtelingen in Jemen geregistreerd staan, vrijwel uitsluitend Afrikanen. Dat zijn er 22 maal zoveel als in Israël, en helaas voor alle betrokkenen is Jemen een van de armste landen ter wereld. Los daarvan vind ik het niet zo relevant wat andere landen wel of niet doen. Er zijn natuurlijk allerlei landen die, op uiteenlopende manieren, slecht met vluchtelingen en minderheden omgaan. Die duiden we dan ook aan als ‘bananenrepublieken’, omdat ze de spot drijven met waarden en rechten die wij (i.c. het Westen) als pijlers onder onze beschaving beschouwen. Toch is het extra triest om Israël in dit rijtje te zien: dat pretendeert immers een modern, beschaafd en humaan land te zijn, en in Nederland en andere landen hebben velen, tot hun uiteindelijke teleurstelling en ontgoocheling, decennialang gehoopt en verwacht dat het zich in die richting zou ontwikkelen, dat het op dit punt nauw verwant zou zijn aan ons. De situatie in Israël staat m.i. ook om een andere reden op zichzelf. Israël weert namelijk niet alle vluchtelingen: het laat joodse vluchtelingen toe, maar niet-joden niet. Die worden zelfs alom als ‘infiltranten’ aangeduid, waarbij zwarten helemaal de gebeten hond zijn en regelmatig te maken hebben met geweld. De ‘infiltranten’ hebben geen poot om op te staan, want zoals in het artikel al gesteld kent Israël geen asielbeleid met het bijbehorende recht op een duidelijke en enigszins humane asielprocedure. Tekenend voor de buitengewoon hardvochtige opstelling jegens ‘vreemdelingen’ is de pijnlijke minachting voor de humanitaire ramp in buurland Syrië. De overige buurlanden van Syrië vangen ongekende aantallen vluchtelingen op (alleen al in Libanon zijn er een miljoen - meer dan 20 procent van de Libanese bevolking is Syrische vluchteling), terwijl Israël bij hoge uitzondering een enkeling toelaat voor medische verzorging. Ik vond het verbijsterend om, toen de Syrische vluchtelingenstroom op gang kwam, Peres tegen CNN te horen zeggen dat Israël geen enkele Syrische vluchteling de grens liet passeren: ‘We sturen ze allemaal terug’.

[verwijderd]
[verwijderd]30 aug. 2013 - 7:54

Kijk zo kan het ook

1 Reactie
JAWEH
JAWEH30 aug. 2013 - 7:54

Wat bedoel je nou ? Het goed vinden dat mensen als afval worden behandeld door een stortplaats voor ze vinden in Afrika in ruil voor wapens ,die vervolgens waarschijnlijk voor binnenlandse/buitenlandse conflicten gebruikt gaan worden, of zit je nog steeds met je zwarte-piet-is-ok-waas achter je toetsenbordje naar het scherm te staren ?

[verwijderd]
[verwijderd]30 aug. 2013 - 7:54

Als Oeganda een veilig land is dan is het toch fantastisch dat vluchtelingen die in hun eigen land vervolgd worden daar terecht kunnen? Cultuurverschillen zullen voor deze Afrikaanse vluchtelingen waarschijnlijk ook kleiner zijn in vergelijking met Israel. En leuk voor Oeganda dat ze daar ook nog een mooie vergoeding uitslepen. Hopelijk neemt Nederland binnenkort ook contact op met andere (veilige) landen om te informeren of die, in ruil voor een bepaalde vergoeding, bereid zijn vluchtelingen op te nemen waarvoor we grote integratieproblemen in Nederland voorzien.

1 Reactie
Diantha2
Diantha230 aug. 2013 - 7:54

"Cultuurverschillen zullen voor deze Afrikaanse vluchtelingen waarschijnlijk ook kleiner zijn in vergelijking met Israel" Pardon? Afrika is het meest diverse continent ter wereld, maar we gaan er als westerlingen wel weer even vanuit dat ze allemaal meer gelijken met elkaar dan met Israel. Gokje: u vindt Afrikaanse mensen er zeker ook allemaal hetzelfde uitzien? En laten we niet vergeten dat veel vluchtelingen naar Israel ook joods zijn en zich thuis willen voelen in Israel. Als Israel mee wilt doen in de 'westerse beschaving' zoals het zelf altijd pretendeert, dan zal het zich ook zo moeten gedragen met een gestandaardiseerde asielprocedure.

Bouwman2
Bouwman230 aug. 2013 - 7:54

Israel neemt van ouds alleen migranten op die stamverwant zijn. Een aparte vorm van nationalisme. Nationalisme is aan de winnende hand. Zo is Rusland sterk nationalistisch en revanchistisch met de bijpassende leider. Maar ook in Nederland is het nationalisme in opmars. Hoe velen zijn er niet die in Brussel een grotere bedreiging zien dan in Moskou?? Nationalisme loopt altijd op vijandschap en oorlog uit. Meen niet dat met het vertrek van het communisme het nationalisme vertrokken is. Het komt altijd weer terug. In de kwestie Syrie trekt Rusland aan het langste eind, het vrije westen heeft het nakijken. Het nationalisme, het eigen belang en de angst hebben weer eens gezegevierd. De VS trekken zich terug in isolationalisme. De jaren dertig zijn weer terug en God helpe ons de brug over.

2 Reacties
Nadiana
Nadiana30 aug. 2013 - 7:54

"Hoe velen zijn er niet die in Brussel een grotere bedreiging zien dan in Moskou??" Veel. Waarom verbaast dat u? De Koude Oorlog is al meer dan twintig jaar voorbij. "Nationalisme loopt altijd op vijandschap en oorlog uit." Wat een aparte stelling. Volgens mij heeft u een vertekend beeld van nationalisme. Nationalisme is niets meer en niets minder dan trots zijn op eigen land en cultuur. Opkomend nationalisme onder koloniale volkeren heeft er voor gezorgd dat zij de tirannie van kolonialisme niet langer pikten. Nationalisme onder de Britse ex-koloniën in Noord Amerika leidde tot de vorming van de Verenigde Staten en hun welbekende mantra's als "God bless the United States of America". Ja, nationalisme heeft geleid tot misbaksels. Maar om te stellen dat nationale trots geen enkel positief effect heeft gehad, is raar. Wilt u dat mensen gewoon ophouden met nationale trots? Alle Menschen werde Brüder, enzovoorts? "Meen niet dat met het vertrek van het communisme het nationalisme vertrokken is. Het komt altijd weer terug." Het nationalisme is niet intrinsiek verbonden met het communisme. In tegendeel. Het communisme is juist een ideologie die er vanuit gaat dat iedereen, ongeacht afkomst, gelijk is. Proletariërs aller landen, verenigt U! Landen als Frankrijk en Engeland waren tevens sterk nationalistisch in de late negentiende eeuw en vroege twintigste eeuw. De VS zijn altijd al heel erg nationalistisch geweest en zijn dat nog steeds. Heeft u wel eens van American Exceptionalism gehoord? Er is ook weinig mis met nationalisme per se. Het wordt pas een probleem wanneer men zichzelf superieur begint te wanen aan anderen. Dan wordt nationalisme al snel fascisme. "In de kwestie Syrie trekt Rusland aan het langste eind, het vrije westen heeft het nakijken. Het nationalisme, het eigen belang en de angst hebben weer eens gezegevierd." Als u denkt dat het de Amerikaanse invloedssfeer om vrijheid en democratie te doen is inzake Syrië, vind ik u erg naïef. Dat is simpelweg niet hoe de wereld werkt. Al in de negentiende eeuw riepen de VS dat ze sterk tegen kolonialisme waren enerzijds, terwijl ze doodleuk Zuid-Amerika en de Filipijnen koloniseerden anderzijds. De Monroe-doctrine werd misbruikt door Amerikaanse politici om Europa buiten de deur te houden in de Amerika's, zodat ze gerust marionetten konden installeren in Zuid- en Midden-Amerika. De geschiedenis leert ons dat het altijd om belangen gaat. Zelfs de kruistochten werden gebruikt voor de belangen van de paus. "De VS trekken zich terug in isolationalisme." Dat doen de VS niet, tenzij u denkt dat Tea Party-lui als Rand Paul voor de VS spreken. Het land bemoeit zich nog steeds met alles en iedereen. Het enige verschil is dat ze nu EINDELIJK een beetje klaar lijken te zijn met proberen landen met militair geweld de democratie op te dringen. Dat lukt namelijk niet, is nooit gelukt in de menselijke geschiedenis en zal waarschijnlijk ook nooit lukken. Als u overigens een voorbeeld wilt van een land dat wel degelijk isolationistisch is, dan moet u naar Noord-Korea kijken. U kunt niet met droge ogen beweren dat de VS net zo teruggetrokken en alleen-op-de-wereld zijn als dat land. "De jaren dertig zijn weer terug en God helpe ons de brug over." De dood en verderf van de jaren '30 t/m de jaren '90 zijn niet door nationalisme veroorzaakt, maar door fascisme, nationaalsocialisme, communisme en de krampachtige containment-politiek van de Amerikaanse invloedssfeer. Er zijn geen fascistische landen meer, de resterende communistische landen op de wereld zijn vooral communistisch in naam - Het Chinese 'socialisme met Chinese kenmerken' bijvoorbeeld is een mengsel van communisme met kapitalisme, waarbij kapitalisme de overhand heeft - en de Amerikaanse invloedssfeer is opgehouden met agressief de verspreiding van communisme te bestrijden. De jaren '30 zijn helemaal niet terug. Fatalisme is werkelijk nergens voor nodig.

brbrwr
brbrwr30 aug. 2013 - 7:54

Het "vrije Westen" hahaha. Gekneveld door graaiers in de EU en hun politieke collaborateurs op landelijk niveau en constante pogingen de bevolking te blindogen voor hun desastreuze plannen. De pogingen tot volledig uitbannen van nationale gevoelens zijn op termijn dé grootste bedreiging voor ons continent in combinatie met alle breideloze (im)migratie.

anjojans
anjojans30 aug. 2013 - 7:54

Las net een bericht dat een Isr.muzikant in Z.Afrika gaat spelen maar dat er alleen kaartjes verkocht mogen worden aan de blanken! Israel de grootste bedreiging voor de wereld vrede! http://www.redressonline.com/2013/08/israel-exports-racism-to-south-africa/

2 Reacties
Marlene2
Marlene230 aug. 2013 - 7:54

Ja zeg, dan heb je het ook over een Israëlische muzikant. De optredens van Matisyahu in Kaapstad of Johannesburg waren bijvoorbeeld niet uitsluitend voor joden hoor. http://www.youtube.com/watch?v=tiFkQc8zhdM

Marlene2
Marlene230 aug. 2013 - 7:54

Daniel Zamir is nu eenmaal een chassidische Jood en heeft zo zijn regeltjes... "I don't perform with women singers he explains. Female instrumentalists are okay." http://failedmessiah.typepad.com/failed_messiahcom/2011/02/chabad-jazz-musician-daniel-zamir-345.html

HomoRidenti
HomoRidenti30 aug. 2013 - 7:54

Vliegt El-Al dan weer op Entebbe?

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger30 aug. 2013 - 7:54

Au!.... :-)

clara51
clara5130 aug. 2013 - 7:54

["Israël kent niet echt een vluchtelingenbeleid."] Dat lijkt me het understatement van de afgelopen eeuw. Afgelopen week heeft Israel het immigratieprogramma voor falasha, Ethiopische joden, afgerond door een laatste groep van 450 toegang te verlenen. Trouw berichtte daar onder meer over en eindigt het artikel met: "Maar ook in Israël heeft de minderheid soms te lijden onder discriminatie." http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3500105/2013/08/28/Laatste-450-joden-uit-Ethiopie-aangekomen-in-Israel.dhtml Dat kun je wel stellen, dat er sprake is van discriminatie. Nog maar enkele maanden geleden gaf Israel toe dat de Ethiopische joodse vrouwen verplicht de prikpil kregen. http://nos.nl/artikel/467356-israel-geeft-prikpil-ethiopiers-toe.html Eli Yishai zegt toe te willen naar een "migrantenvrij Israël". In dat licht moet vrees ik ook die omstreden prikpil voor Afrikaanse joden worden gezien. Hoeveel mensenrechten mag Israel nog ongestraft schenden?

1 Reactie
Marlene2
Marlene230 aug. 2013 - 7:54

[Hoeveel mensenrechten mag Israël nog ongestraft schenden?] Wat bedoel je? Wat heeft Israël toegegeven? "Het is niet duidelijk of artsen de prikpil op eigen initiatief toedienden of dat ze handelden in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid."