Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Israël tegen Nieuw-Zeeland: 'Steun aan VN-resolutie is oorlogsverklaring'

  •  
28-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
111 keer bekeken
  •  
7948878612_9ed08f81e8_k
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft een ferm dreigement geuit aan de regering van Nieuw-Zeeland. Wanneer het land een VN-resolutie steunt die zich uitspreekt tegen de illegale Israëlische bezetting van Palestijns grondgebied, dan zal dat worden opgevat als een oorlogsverklaring.
Netanyahu deed zijn dreigement telefonisch aan het adres van de Nieuw-Zeelandse minister van Buitenlandse Zaken Murrau McCully afgelopen vrijdag, vlak voor de resolutie werd ingediend. De regering van Nieuw-Zeeland is mede-initiatiefnemer van de resolutie die eist dat Israël ‘onmiddellijk en volledig stopt met de bouw van nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem’.
‘Steun voor deze VN-resolutie is ronduit schandalig. Ik verzoek u om de steun op te schorten, en de resolutie niet te promoten. Wanneer u deze resolutie blijft promoten, vatten wij dat op als een oorlogsverklaring. Wij zullen de betrekkingen verbreken en er zullen consequenties zijn. Ook zullen wij onze ambassadeur in Nieuw-Zeeland terugroepen.’
De Nieuw-Zeelandse minister was echter niet onder de indruk van het dreigement van Netanyahu. McCully liet na afloop van het gesprek weten niet van standpunt te veranderen: ‘De resolutie sluit aan bij onze politiek en we gaan ermee verder.’
Sinds bekend werd dat er een nieuwe resolutie tegen het illegale bezettingsbeleid van Israël in de maak was, slaat Netanyahu driftig om zich heen. Zo beschuldigde hij Barack Obama – een van de grootste geldschieters van Israël – er al van ‘achter de schermen’ een anti-Israëlische politiek te voeren. Netanyahu liet ook al direct weten de resolutie te verwerpen. Iets wat overigens niemand zal verrassen: geen enkel ander land ter wereld heeft zoveel VN-resoluties geschonden als Israël.
Bron: The Guardian / cc-foto: UD
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (75)

StHuck
StHuck29 dec. 2016 - 15:04

Omtrent het joods-islamitische conflict wat geculmineerd rondom de existentie van Israël plaats vindt, is het een feit dat voor velen Israël en daarmee voor hen de joden als dader de crux vormen, en zeker niet slachtoffers van dit conflict, of het nu Palestijnen, andere Arabieren, moslims, christenen, joden, of anders- en niet-gelovigen. De afkeer van joden als daders, niet bekommernis om slachtoffers is leidend. Anders zou men zich wel bekommeren om de vele, veel meer slachtoffers eisende conflicten in vooral de islamitische wereld.

1 Reactie
Sachs
Sachs30 dec. 2016 - 14:31

Er is niets joods aan de Israëlische misdaden. Gelieve dergelijke stereotypen te bewaren voor uw eigen keukentafel. En ja, Israël is de dader. Niet omdat het zich als joods profileert, maar omdat het – onder andere – een ander land bezet houdt en inmiddels miljoenen Palestijnen heeft verdreven. Daarnaast houdt het land verboden massavernietigingswapens verborgen.

korheiden
korheiden29 dec. 2016 - 13:28

Bij mijn weten was er bij de stichting van Israel in 1948 helemaal geen sprake van een Palestijnse staat. De Westbank en de Gazastrook hoorden bij Egypte en Jordanië, landen die 19 jaar lang niets hebben gedaan om deze gebieden te ontwikkeling te brengen. Bij de Israëlische verovering in 1967 was er ineens sprake van een Palestijnse staat. Egypte en Jordanië hadden en hebben helemaal geen trek in vluchtelingen uit deze gebieden. De Arabische wereld, Iran, Hezbollah en Hamas voorop, willen absoluut geen oplossing voor het Palestijnse vraagstuk. Zoals de zaak nu ligt, lijkt mij een twee-statenoplossing nog het beste. De nederzettingenpolitiek kan beter worden stopgezet. Maar de wonden liggen diep en de haat is groot. Overigens ben ik van mening dat de Westerse bemoeienis met Afghanistan, Irak, Lybië en nu weer Mali verspilde moeite is. We waren daar beter weggebleven. De Russische bezetting van de Krim is, hoewel niet goed te keuren, m.i. een rechtstreeks gevolg van de EU-bemoeienis met de Oekraïne en het steeds verder opschuiven van de NAVO naar het Oosten. Laat ieder land zijn eigen boontjes doppen. Dat 'typisch Hollands vingertje' , om met Seth Gaaikema te spreken, kunnen we missen als kiespijn.

2 Reacties
Sachs
Sachs30 dec. 2016 - 14:26

[Bij mijn weten was er bij de stichting van Israel in 1948 helemaal geen sprake van een Palestijnse staat. De Westbank en de Gazastrook hoorden bij Egypte en Jordanië, ...] Kennelijk hebt u zich niet geïnformeerd en vind u het nodig wat luchtballonnetjes op te laten waarvan we er de afgelopen decennia al duizenden hebben gezien. Feit is dat uw theorie een gepasseerd station is, zoals ook de tweestatenoplossing een gepasseerd station is. Tenzij u een wonder op zak hebt. Dan is dit het moment om de wereld daar deelgenoot van te maken.

korheiden
korheiden30 dec. 2016 - 18:26

Sachs, ik citeer hier Wikipedia : De geschiedenis van de staat Palestina betreft het ontstaan en de ontwikkeling van de staat Palestina. Deze staat werd in 1988 in ballingschap uitgeroepen door de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). Na de Oslo-akkoorden van 1993 werd in 1994 de Palestijnse Autoriteit opgericht, die over bepaalde delen van de Palestijnse Gebieden een bepaalde mate van autonomie kreeg. Als een tweestatenoplossing ook al een gepasseerd station is, ben ik wel nieuwsgierig naar uw oplossing. Een wonder verwacht ik niet, wel een begin van een oplossing. Hoe moeilijk het ook is.

Spelchecker2
Spelchecker229 dec. 2016 - 10:16

Wie heeft trouwens bedacht dat het vredesproces een onderhandeling moet zijn tussen de Palestijnen (de slachtoffers) en Israël (de indringers, bezetters en beulen)? De wereldgemeenschap zou op moeten komen voor de slachtoffers van Israël en die indringers met het Internationaal Recht in de hand moeten dwingen tot een rechtvaardige oplossing voor het Palestijnse volk.

Gringo2
Gringo229 dec. 2016 - 8:32

Zodra Trump het stokje overneemt zal de houding van de VS naar Israël weer compleet omslaan. De steun zal groter dan ooit zijn. Netanyahu weet dat en kan zich daarom een nog grotere mond permitteren.

1 Reactie
JohnVKR
JohnVKR29 dec. 2016 - 9:49

Dat is nog maar de vraag. De speech van John Kerry van gisteren was er duidelijk op gericht om dat te voorkomen. Door zo duidelijk te stellen dat de één-staten-oplossing waar de huidige Israëlische regering feitelijk aan werkt, een keus zal betekenen tussen een dictatoriale Joodse staat (met permanente onderdrukking en onderwerping van het Palestijnse volk) en een democratie (waarbij het Palestijnse volk ooit in de meerderheid zal zijn), maakt Kerry aan Trump duidelijk dat de door de huidige Israëlische regering ingeslagen weg vroeg of laat zal leiden tot (sorry dat ik het zo hard zeg) de vernietiging van de staat Israël. Kerry gaf daarmee aan dat het niet gebruiken van het vetorecht in de VN veiligheidsraad was ingegeven door de verplichting die hij voelde om Israël te beschermen. Zoals we weten, opereren extremisten nooit in het belang van de natie. Net zoals Wilders niet in het belang van Nederland strijdt (en naar mijn mening staatsvijandig is), strijden de rechts-extremistische politici die nu in de Israëlische regering zitten niet in het belang van Israël en het Israëlische volk, maar juist tegen dat belang. John Kerry heeft dat zeer goed gezien. Uiteraard zegt Kerry vanuit zijn positie ook dingen waar ik het niet mee eens ben, maar het hogere belang staat hier voorop: het overtuigen van Donald Trump dat de huidige Israëlische politiek van (feitelijke) annexatie van steeds grotere delen van de westelijke Jordaanoever op termijn het voortbestaan van de staat Israël in gevaar zal brengen. Voorafgaand aan de speech van John Kerry liet Donald Trump van zich horen over deze kwestie. Na de speech (nog) niet. Laten we hopen dat John Kerry hem aan het denken heeft gezet.

Kora Ver
Kora Ver29 dec. 2016 - 7:05

Wat mij opvalt, en waar ik me zorgen over maak is volgende. Er zijn hier veel welgeinformeerde mensen in discussie, maar een olifant in de kamer wordt door iedereen genegeerd. Israel kan geen vrede hebben met de Palestijnen zolang zij in hun politieke manifesten oproepen tot genocide tegen de joden. Er is daarvoor geen excuus. Toch lees ik dat niet hier. Zorgvuldig worden de misdaden van Israel uitgediept, maar ik hoor niemand enige klacht uiten over de misdaden van de Palestijnen Ik vind dat erg zorgelijk, dat wil ik even kwijt. Ik hoop dat ik dat even mag zeggen op dit forum.

8 Reacties
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout29 dec. 2016 - 9:08

Kijk, dat bedoel ik. Onbegrijpelijk dat er nog steeds geen analyse is gemaakt van de misdaden van Hannie Schaft, in de tijd dat Nederland bezet was.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout29 dec. 2016 - 9:28

Deze kleine serie is informatief: The General's Son: From Privileged Zionist to Activist for Palestinian Rights http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=767&Itemid=74&jumival=17898

jillesdykstra
jillesdykstra29 dec. 2016 - 9:32

'De' Palestijnen roepen niet op tot genocide op de joden, enkele doen dat. Dan, wat zijn de misdaden van de Palestijnen ? Tot de joodse kolonisatie begon een zeer vreedzaam volkje. Dat er verzet is tegen etnische zuivering en landroof lijkt me nogal wiedes. Dat die kolonisatie begon met joodse terreur, Irgun van Jabotovski was gespecialiseerd in bommen in groentekarren op markten, mag wel eens gezegd worden.

Johan eldert
Johan eldert29 dec. 2016 - 10:07

Hamas en PLo hebben niet lang geleden een eenheidsregering opgesteld met een nieuw manifest, zonder dat daar instond de vernietiging van de Joden. Israel had dat geeist om nieuwe bespreking mogelijk te maken. Een keer raden wat Israel deed toen deze 2 partijen hun nieuwe concept en regering presenteerde. Israel wees het af en vond de nieuw gevormde eenheidsregering ongeschikt om mee te onderhandelen. En dat wordt door Likoed en alle andere pro israel fans elk keer genegeerd. Israel frusteert zelf continue het vredesproces. Is het niet via diplomatieke weg dan wel op de grond door vernietiging van het leefgebied van de palestijnen, door de economische wurggreep door het tegenhouden van VN voedsel en medicijn transporten etcetc. Dus waar misschien Hamas oproept tot vernietiging van de Joodse staat, is Israel effectief bezig de Palestijnen uit te roeien. Geleidelijk maar zeker. Een genocide over een tijdsbestek van meerdere decennia. Het is als het langzaam koken van een kikker. En wij kijken erna en doen niets. dus laten we maar weer gaan hebben over de misdaden van israel die vele malen erger en groter zijn dan die van de palestijnen. Vergelijk voor het gemak maar eens het aantal doden aan beide kanten.

JohnVKR
JohnVKR29 dec. 2016 - 10:09

In de Oslo-akkoorden heeft de PLO het bestaansrecht van de staat Israël erkent. Volgens mij heeft Israël omgekeerd het Palestijnse recht op zelfbeschikking formeel nooit erkent, hoewel via de Oslo-akkoorden impliciet wel. Je hebt dus geen gelijk, behalve wanneer je op Hamas doelt. Maar als het gaat om Hamas is het goed om je te realiseren dat Israël in de jaren tachtig (de voorloper van) Hamas alle ruimte heeft gegeven om zich te ontwikkelen met als primaire doel om verdeeldheid te zaaien binnen het Palestijnse volk: de aloude verdeel-en-heers politiek kent Israël als geen ander. Zonder goedkeuring van Israël was Hamas nooit als politieke beweging ontstaan. Momenteel is het dictatoriale Hamas dus het grootste struikelblok en wordt dat door de Israëlische regering met beide handen aangegrepen om niet te willen onderhandelen over een vredesregeling.Tien jaar geleden is Hamas op democratische wijze in Gaza aan de macht gekomen. Sindsdien durft Hamas geen verkiezingen meer te organiseren omdat men vermoedt dat men deze verkiezingen (als deze echt vrij en democratisch zijn) gigantisch gaat verliezen. En Israël vindt deze status quo uitstekend, want het geeft ze het excuus om niet te onderhandelen over vrede, zodat ze via nieuwe feiten op de grond uiteindelijk tot permanente annexatie van de westelijke Jordaanoever kunnen overgaan.

Arie Roos
Arie Roos29 dec. 2016 - 10:25

[Israel kan geen vrede hebben met de Palestijnen zolang zij in hun politieke manifesten oproepen tot genocide tegen de joden. ] Maar dat is alleen Hamas, en die zitten voornamelijk in Gaza. Dit geldt niet voor de Westelijke Jordaanoever.

Arie Roos
Arie Roos29 dec. 2016 - 10:26

[Ik hoop dat ik dat even mag zeggen op dit forum.] A, die zieligheidskaart. Zucht. Waarom wentelen rechtschmenschjes zich toch zo graag in deze slachtofferrol ?

johannn2
johannn229 dec. 2016 - 18:10

Hamas geeft al jaren aan Israel te willen erkennen op de grenzen van '67. 2006 Hamas: We’ll recognize Israel within '67 borders http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3249568,00.html 2008 Haniyeh: Hamas willing to accept Palestinian state with 1967 borders http://www.haaretz.com/news/haniyeh-hamas-willing-to-accept-palestinian-state-with-1967-borders-1.256915 2014 Hamas would accept peace with Israel, West Bank leader says http://www.timesofisrael.com/hamas-would-accept-peace-with-israel-west-bank-leader-says/ .

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout28 dec. 2016 - 21:16

Op de uitspraken van Netanyahu staat al jaren geen maat. Het enige wat men er van kan zeggen is dat het kolonistentaal is. Een gesloten discours. Al in 1989 hield hij een rede aan de Bar-IIan university (for jews only) op de Westbank waarin hij kond deed van zijn voorstel om de Arabieren van de Westbank omdat de aandacht van de wereld was afgeleid (Tjinamin plein). Het toenmalige kabinet nam het voorstel niet over, maar N. beloofde de studenten het voorstel bij een toekomstig voorval te herhalen. Een Noam Chomsky is sterk gekant tegen een BDS, maar voor een culturele boycot van genoemde universiteit. Merkel, Sarkozy, Obama e.a. hebben op hun eigen manier al gezegd dat er met N. niet te praten valt ... Amos Oz noemt kolonisten terroristen ... van baby tot volwassene slinkt het hoofd van 1/5 tot 1/7 van het lichaam ... Bibi Netanyahu ... crybaby.

2 Reacties
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout28 dec. 2016 - 21:19

corr... om de Arabieren van de Westbank te verjagen ... enz.

jillesdykstra
jillesdykstra29 dec. 2016 - 7:11

Volkomen onverwacht is nu toch de nederzettingen bouw gestopt. Of er verband is met het onderzoek naar corruptie door Netanyahu, ik vraag het me af. Bij al mijn bezwaren tegen Israel verbaast het me steeds weer hoe daar de machtigste mannen worden vervolgd, en ook regelmatig veroordeeld. Dat begon al in 1953 tegen iemand die minister zou worden, Kastner, maar met Eichmann in Hongarije in 1944 had samengewerkt. Het proces legde de hele samenwerking bloot.

Dubbeldenker
Dubbeldenker28 dec. 2016 - 18:13

Ja, als je kritiek hebt op Trump, Erdogan, Netanyahu, Wilders en dergelijke wordt niet inhoudelijk op je kritiek ingegaan, maar wordt je gediskwalificeerd, gearresteerd, de oorlog verklaard of voor knettergek uitgemaakt. Afhankelijk van hoeveel macht de betreffende narcist op dat moment in eigen land heeft.

1 Reactie
Sachs
Sachs28 dec. 2016 - 20:58

Toch neemt (het voorkomen van) kritiek op Israël van oudsher een bijzondere plek in. Wie opkomt voor Palestijnse rechten, wordt met de grond gelijk gemaakt. Bottom line: het koloniale project-Israël dient ruim baan te krijgen. Aan de basis daarvan staat geen narcist, maar ligt een massief schuldgevoel over ons eigen antisemitisme. Dat wordt getemperd door onze support voor de verwoesting van Palestina, die nu al 70 jaar duurt.

Martin108
Martin10828 dec. 2016 - 17:04

Qua taalgebruik zit ie toch mooi op een lijn met z'n buren.

1 Reactie
Sachs
Sachs28 dec. 2016 - 21:02

Zou u wat voorbeelden kunnen noemen van dat taalgebruik van Netanyahu's buren, waarbij zij derde landen op deze wijze aanspreken? Graag wat quotes van de regeringsleiders van Palestina, Egypte, Jordanië, Syrië en Libanon. Dank u voor de kleine moeite.

Puin Ruimer
Puin Ruimer28 dec. 2016 - 16:30

EEN VOLK DAT VOOR NETANYAHU ZWICHT ZAL MEER DAN LIJF EN GOED VERLIEZEN DAN DOOFT HET LICHT...'.

2 Reacties
RHW Jansen
RHW Jansen29 dec. 2016 - 2:17

En waarom zal de enige kleine Joodse staat, dat net zo groot is als El Salvador moeten zwichten voor de VN, die een Saudiër aanstelt als mensenrechten-chef? Inderdaad! Dan dooft het licht.

tijsraman
tijsraman29 dec. 2016 - 10:58

@RHW Jansen Er is nooit een Saudiër chef van de mensenrechten geweest. Dat is een leugen die vorig jaar door de media in de wereld is gebracht. De huidige voorzitter van de United Nations Human Rights Council is Mr Choi Kyong-lim uit Zuid-Korea. Een lijst van vorige voorzitters kunt u vinden op https://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Human_Rights_Council#Presidents Daar staat geen Saudiër bij.

Erik20
Erik2028 dec. 2016 - 16:29

Die resolutie is nog snel even een laatste "fuck you" van Obama aan het adres van Netanyahu die hij nog tegoed had voor het destijds bezoeken van de republikeinen... en het constant worden afgeschilderd als anti-Israelisch door hem ondanks jaren steun

1 Reactie
Sachs
Sachs28 dec. 2016 - 20:43

Hopelijk hebt u net de toespraak van Kerry bekeken. En de uitleg van Ben Rhodes gelezen van de 24e ('We tried everything ...'). Dit is geen final 'fuck you', maar een uiting van diepe wanhoop over het gedrag van de meest-gepamperde natie ter wereld, en over het lot van de Palestijnen dat daar het gevolg van is.

Spelchecker2
Spelchecker228 dec. 2016 - 15:56

Wat ik niet begrijp is dat de Nederlandse politiek in meerderheid nog steeds, en dat al bijna zeventig jaar lang, achter Israël staat. Verbaal spreekt men schande van de nederzettingenpolitiek. Maar men komt dan - met heel veel moeite - niet verder dan het etiketteren (ja u leest het goed: ETIKETTEREN!) van goederen die uit illegale nederzettingen komen. Gestolen goed! Normaal pak je dieven en helers op maar als het om Israël gaat volstaan we met het opplakken van een etiket waarop staat dat het wellicht gestolen waar betreft. En na deze 'verzetsdaad' haalt Nederland direct de banden met Israël weer stevig aan. Want dat land moet toch vooral snappen dat we nu eenmaal vanwege enkele kritische idioten in eigen land symbolisch iets tegen hen moeten ondernemen, maar ze zullen toch ook wel uit onze daden begrijpen dat we hen toch echt geen strobreed in de weg willen leggen. Onze politiek rechtvaardigt die vreemde afwijkende aanpak van aanpak van Israël met het eeuwige argument dat een echte aanpak die Israël pijn zou doen het vredesproces in gevaar zou brengen. Alsof een vredesproces dat al 70 jaar loopt en als enig resultaat heeft dat nog meer Palestijns land wordt gestolen en het Palestijnse volk zelf onder een steeds meedogenlozer apartheidsregime wordt platgedrukt, alsof dat proces nog een vredesproces mag heten! Nu heeft Nederland het Internationaal Recht al decennia tot hoeksteen van zijn buitenlandbeleid verklaard. Dat gecombineerd met die VN-resolutie moet nu de Nederlandse politiek toch voldoende houvast geven voor een totale boycot van Israël. Ik kan me niet voorstellen dat serieuze politieke partijen het zich nu nog kunnen permitteren om niet in actie komen. En mocht men toch het gevoel hebben dat dit allemaal wat te snel gaat - je moet zo'n delicaat vredesproces natuurlijk wel wat tijd gunnen, en wat is 70 jaar nu helemaal op de eeuwigheid - dan zou men zich misschien wellicht kunnen vinden in het etiketteren van alle goederen en diensten uit het land dat die illegale nederzettingen uitlokt en beschermt, Israël dus! Een passende tekst op dat etiket zou dan zijn: 'Het land waaruit dit product komt brengt dodelijke schade toe aan het Palestijnse volk. Aanschaf maakt u medeplichtig aan deze wandaad'

1 Reactie
Gringo2
Gringo229 dec. 2016 - 8:39

"Wat ik niet begrijp is dat de Nederlandse politiek in meerderheid nog steeds, en dat al bijna zeventig jaar lang, achter Israël staat." Dat is echt niet zo moeilijk om te begrijpen. Israël kan niet bestaan zonder buitenlandse westerse steun. Militaire, economische etc. En het westen heeft belang bij een "westerse" staat in het middenoosten. Dus zal die steun ook blijven worden gegeven. Helaas is de controle van het westen over de "kolonie" Israël niet 100% en willen de Israelis uit rare religieuze en historische overwegingen meer dan wat het westen nodig heeft uit strategisch oogpunt. Dus intern botst het soms tussen het westen en Israël. Maar laten vallen zullen ze niet doen zolang Israël strategisch nut heeft.

Bouwman2
Bouwman228 dec. 2016 - 14:38

Die grappenmaker van vroeger, die Max Tailleur heette geloof ik, die vertelde altijd leuke moppen over Sam en Moos. Echte joodse humor, mijn familie was dol op een beetje zelfspot en wat "tong in wang". De moderne grappen uit Tel Aviv zijn ook wel amusant , maar helemaal niet zo geestig. Eigenlijk zijn het gewoon dezelfde platte grollen die nu weer zo in de mode zijn. En waar vroeger een paar woorden in het jiddisj extra charme gaven, gaan ze nu democratisch, in knauwend Engels of in het tandenknarsende Ivriet. Israël noemt zich een joodse staat, maar met de joodse mensen van vroeger heeft het allemaal weinig te maken. Als ze daar weer over de sjoa beginnen bedenk dan maar dat het verband tussen de sjoa en Israël voornamelijk berust op aanname en niet zo zeer op feiten. Wie gelooft dat een Naamloze partij stukken grond zo maar uitdeelt ontkent feiten en verliest zich in verwarde fantasie. Wie zich met fantasie bezig houdt kan daar lang mee bezig zijn, maar uiteindelijk belandt die wel in een kuuroord voor mensen die niet helemaal lekker zijn.

Patrick Faas
Patrick Faas28 dec. 2016 - 14:33

Netanyahu speelt niet met vuur, maar met nucleaire holocaust. Met zoveel infantiele mannetjes aan de macht in de wereld, begint het steeds waarschijnlijker te worden dat er deze eeuw weer een atoombom zal vallen, dus laat ieder met nog enig verstand populistische polarisatie tegengaan.

Kora Ver
Kora Ver28 dec. 2016 - 13:56

Ik denk dat het overdrachtelijk bedoeld is. Ik zie nog geen Israëlische troepen richting Nieuw Zeeland vertrekken.

1 Reactie
Kora Ver
Kora Ver28 dec. 2016 - 14:02

Ik geloof dat Haaretz de proporties beter begrijpt dan welke andere krant ook. Netanyahu Is Out of Control http://www.haaretz.com/opinion/.premium-1.761697 If Peter Sellers were still alive, we’d have to invite him to serve as Israel’s prime minister.

jillesdykstra
jillesdykstra28 dec. 2016 - 13:26

Ach ja, Van Crefeld, of Van Krefeld, een Israelisch historicus van Nederlandse afkomst, heeft eens geroepen dat Israelische kruisraketten met atoomkoppen vanaf (gratis) Duitse onderzeeërs elke westerse hoofdstad kunnen raken, naar Nieuw Zeeland zullen die dingen ook wel kunnen varen. Hoe het mogelijk is dat Israel, en diegenen die dat land nog steeds steunen, niet begrijpen dat Israel niet de hele wereld in het harnas kan jagen, zonder gevolgen voor het landje, ook nog omringd door vijanden, onbegrijpelijk.

3 Reacties
Kora Ver
Kora Ver28 dec. 2016 - 13:57

Jij gelooft het ook nog?

jillesdykstra
jillesdykstra28 dec. 2016 - 16:41

Ik leg uit waar Israel militair toe in staat is. Hoewel ik Netanyahu voor compleet gestoord houd, denk ik dat er in Israel, ook bij de strijdkrachten, nog wel verstandige mensen zijn die een volgende holocaust willen voorkomen. In het boek The Bombing of Auschwitz, van joodse hand, wordt Netanyahu als leugenaar neergezet, daar waren Obama en Sarko het ook over eens, toen een microfoon nog open stond. Het pleit niet voor een land met democratische verkiezingen, een dergelijk figuur aan de leiding te hebben.

Kora Ver
Kora Ver29 dec. 2016 - 7:51

> denk ik dat er in Israel, ook bij de strijdkrachten, nog wel verstandige mensen zijn die een volgende holocaust willen voorkomen. De Israelische strijdkrachten, net zoals in ieder beschaafd land, zijn een verlengstuk van de politiek. In minder beschaafde landen is het omgekeerd, daar is de politiek een verlengstuk van de strijdkrachten. In die landen zie je vaak dat er geen rechtsstaat is, dat politieke oppositie verboden is. Eigenlijk behoren de meeste buurlanden van Israel tot die laatste groep. Ik denk dan aan Egypte, Syrië, Gaza. Vooral de laatste twee hebben aan Israel de oorlog verklaard, en deze verklaring ondersteund middels wapengekletter. Het zal niet toevallig zijn dat beide landen in hun agressie jegens Israel, volop worden gesteund door Iran.

Ookeenideetoch
Ookeenideetoch28 dec. 2016 - 13:05

Nou pas maar op Nieuw Zeeland voor je het weet hebben ze een theorie bedacht waarbij de oorspronkelijke bewoners van je land al sinds het begin der tijden joods zijn en dat het land maar gekoloniseerd moet worden met financiële ondersteuning van de V.S/Trump inc. Het lijkt er wel steeds meer op dat alle idioten wereldwijd een enorm zelfvertrouwen hebben opgebouwd de afgelopen jaren. Waarschijnlijk omdat zij voor zover ik kan beoordelen ook aan de winnende hand zijn. Laten we in 2017 demonstreren dat deze wereld hen niet toebehoort. Wij zijn er ook nog... .

2 Reacties
Kora Ver
Kora Ver28 dec. 2016 - 13:58

Waarom heb jij zoveel witruimte onder je reactie? Bang dat je anders niet opvalt?

bakkwast
bakkwast28 dec. 2016 - 16:12

jullie gaan met de harde kern? alle drie?

Bert Vlierman
Bert Vlierman28 dec. 2016 - 12:59

De Joodse staat raakt langzaam maar zeker los van de werkelijkheid. Wat wil je ook: je laten leiden door het waanidee, land te hebben gekregen van een god, en daar rechten aan ontlenen die niet ter discussie mogen staan. Een burger wordt voor zulke ideeen opgenomen in een psychiatrische inrichting, een land krijgt voor deze dodelijke waanzin militaire hulp.

korheiden
korheiden28 dec. 2016 - 12:22

Vooropgesteld : ook ik vind de nederzettingenpolitiek onwenselijk. Maar het is eveneens een feit dat de verontwaardiging over Israel selectief is. Geen enkel land krijgt zoveel VN-resoluties te verwerken. Terwijl er toch meer aan de hand is in de wereld. Neem bijvoorbeeld de Marokkaanse barrière : een 2720 km lang bouwwerk bestaande uit zandwallen, prikkeldraadversperringen, bunkers en mijnenvelden, bedoeld om guerillabeweging Polisario tegen te houden. De Westelijke Sahara is door Marokko eenzijdig bezet en geannexeerd. Er is internationaal nauwelijks aandacht voor. Ook de Turkse bezetting van Noord-Cyprus in 1974 krijgt nauwelijks kritiek. De bezetting van Tibet in 1950, de behandeling van christenen in islamitische landen, de moslims in Birma. De lijst is moeiteloos veel langer te maken. Maar Israel krijgt altijd de volle laag.

8 Reacties
jillesdykstra
jillesdykstra28 dec. 2016 - 13:32

Velen die Israel steunden, vanwege de WWII jodenvervolgingen, komen er achter dat ze voor de gek zijn gehouden, en voelen zich mede schuldig aan dat er een vier miljoen Palestijnse vluchtelingen zijn, zonder enig perspectief, waarvan een belangrijk deel in het concentratiekamp Gaza. Die jodenvervolgingen speelden het zionisme in de kaart. Zoals jood Samuel, de eerste Britse High Commisioner van het mandaatgebied Palestina, in zijn memoires schreef: het zou triest zijn als joden van honderden jaren onderdrukking in ghetto's alleen hadden geleerd hoe anderen te onderdrukken.

Appi Mohamud
Appi Mohamud28 dec. 2016 - 14:17

"Geen enkel land krijgt zoveel VN-resoluties te verwerken. " Mischien komt het omdat geen enkel land zowel reselutie links heeft laten liggen. En trouwens het record houder is nog steedd Noord-Korea.

Lopez
Lopez28 dec. 2016 - 21:10

@Korstiaan P [Maar Israel krijgt altijd de volle laag.] Integendeel. Het wordt juist eindeloos de hand boven het hoofd gehouden. De internationale gemeenschap heeft Israël weliswaar veelvuldig verbaal veroordeeld voor zijn illegale kolonisatiepolitiek en bijbehorende mensenrechtenschendingen, maar vervolgens met de armen over elkaar toegekeken hoe de Israëliërs dat rampzalige beleid vrolijk voortzetten. Annexeert Rusland de Krim, dan krijgt het direct sancties aan de broek, annexeert Israël Oost-Jeruzalem, dan wordt er 50 jaar na dato nog alleen ‘foei!’ gezegd. Ook ditmaal heeft Israël laten weten zich geen bal van de Veiligheidsraad aan te zullen trekken, en verdringen de Israëlische ministers elkaar met de strijdkreet dat het tempo van de kolonisering stevig opgevoerd moet worden.

Sachs
Sachs28 dec. 2016 - 21:39

[Vooropgesteld : ook ik vind de nederzettingenpolitiek onwenselijk. Maar het is eveneens een feit dat de verontwaardiging over Israel selectief is. Geen enkel land krijgt zoveel VN-resoluties te verwerken.] Gek, hè? Geen enkel land is door zoveel veto's uit de wind gehouden als Israël. Dus rest de gefrustreerde wereldgemeenschap niets dan het eindeloos herhalen van resoluties. De resolutie van afgelopen week is daar een perfect voorbeeld van. Nu moet Israël de resolutie opvolgen of moet de VN sancties instellen. Ales beide uitblijven kunt u wachten op de volgende resolutie. [De lijst is moeiteloos veel langer te maken. Maar Israel krijgt altijd de volle laag.] Over dit luie punt – letterlijk overgeschreven uit de officiële hasbara – is alles inmiddels wel gezegd, ook op deze plek. De vraag is juist waarom Israël al 70 jaar uit de wind wordt gehouden en heeft kunnen uitgroeien tot grootste schender van VN-resoluties ter wereld? Nota bene dezelfde VN aan wiens (wan)beleid Israël zijn bestaan te danken heeft. Misschien kunt u toelichten waarom Israël – afgemeten naar begane misdaden – niet voorkomt op de lijst van 40 landen waartegen sancties van kracht zijn? Voorbeeld: waarom wordt Rusland geboycot voor de recente bezetting van de Krim, en Israël niet voor 50 jaar durende bezetting van Palestina? Waarom wordt Irak aangevallen vanwege zijn MVW's [sic] en Israël niet? Vanwaar altijd die twee maten?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen29 dec. 2016 - 0:30

[En trouwens het record houder is nog steedd Noord-Korea.] Dat is toch echt niet waar. 0,2 seconden googelen (dat kun jij ook voordat je onzin neerkwakt) levert deze twee lijsten op. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_United_Nations_Security_Council_resolutions_concerning_North_Korea https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_the_UN_resolutions_concerning_Israel_and_Palestine Tel ze zelf maar, daar heb ik geen zin in, het kost teveel tijd om de resoluties tegen Israel te tellen, die tegen Noord-Korea, dat is zo gebeurd.

Kilted
Kilted29 dec. 2016 - 3:57

Vaak worden andere conflicten er met de haren bijgesleept om de aandacht af te leiden van Israël. Het is ook appels en peren vergelijken en dan hopen dat je bananen krijgt. Het conflict / bezetting van Noord-Cyprus was helemaal niet nodig geweest als Europa zelf had ingegrepen toen dat nodig was. Want hoe zat ook alweer? In 1974 zetten Grieken van Kolonel Papadopoulos de democratisch gekozen president af en dreigen het eiland te annexeren. Turkije verzoekt de UK conform Cypriotische onafhankelijksovereenkomst de veiligheid en onafhankelijkheid van het eiland te garanderen. De Britten weigeren dit waarna Turkije met steun van de VS het deel van Cyprus waar de meeste mensen met een Turkse achtergrond wonen dan maar zelf ontzet. Een ander verschil met genoemde conflicten is dat er in ieder geval gepraat wordt tussen de twee partijen. Weliswaar moeizaam maar toch. Beide partijen zijn het er allang over eens dat het weer één eiland moet worden. Het is meer hoe dan of. Ik durf de stelling wel aan dat over 10 jaar het probleem gewoon weg is.

Kora Ver
Kora Ver29 dec. 2016 - 8:00

De Palestijnen worden opgehitst door Iran. Dit is al heel lang zo. Iran betaalt enorme bedragen uit aan Palestijnse leiders, die dan als tegenprestatie het Palestijnse volk knechten, het Palestijnse volk onthouden van vrije pers en democratie, en het Palestijnse volk onthouden van een rechtsstaat. En eens in de enkele jaren beginnen de Palestijnse leiders een, door Iran gesteunde, oorlog tegen Israel. En dan slaat Israel hard terug. Zo houden Palestijnen de geweldsuitoefening van Israel tegen Palestijnen in stand. De Palestijnse leiders doen dit in opdracht van Iran, dat een geo-politiek belang heeft, en niets over heeft voor het echte welzijn van de Palestijnen. Deze kant van de zaak wordt door veel mensen stelselmatig genegeerd. Het is de Iraanse olifant die in de kamer is. Zolang als de Palestijnen deze Iraanse invloed toelaten zijn ze het slachtoffer. Ze hebben verantwoordelijkheid in de gebeurtenissen.

Johan eldert
Johan eldert29 dec. 2016 - 10:13

drogargumentatie. Het een rechtvaardigt het ander niet. Daarnaast krijgen ook die landen de nodige resoluties aan hun broek alleen is israel wordt in de media breed uitgemeten. Perceptie dus vooral van jou kant

Frank Lenssen2
Frank Lenssen228 dec. 2016 - 12:15

"ronduit schandalig..." "oorlogsverklaring..." "consequenties...' Ik ken in Nederland ook een politieke spookrijder die zijn eigen psychopathologische agressie kundig combineert met excessief zelfmedelijden. Dat hij een groupie van Netenyahu c.s. is, dat is daarom medisch geheel verklaarbaar. Hun taal is dezelfde.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen28 dec. 2016 - 12:00

De VN is de hele wereld. De hele wereld is dus nu in oorlog met Israël, tijd om eens in de spiegel te kijken daar...

14 Reacties
Sven Zevenhuys
Sven Zevenhuys28 dec. 2016 - 12:19

De meerderheid heeft dus per definitie gelijk? Al eens gekeken naar de samenstelling vd VN? U heeft nog vertrouwen in een politieke organisatie die Saoedi Arabië als voorzitter benoemd van de mensenrechtenraad? Israëls grootste pech is dat ze geen olie hebben; dan is alles geoorloofd en wordt je immer de hand boven het hoofd gehouden; zul je vrij weinig last hebben van VN resoluties.

Jaap Vos
Jaap Vos28 dec. 2016 - 12:41

dit is niet waar want niet alle landen hebben zitting in de VN. Ook niet alle landen hebben een vetorecht helaas. Hier spreekt het recht van de vriendjespolitiek waardoor israel al decennialang de Palestijnen kan terroriseren met behulp van de VN.

Asimov2
Asimov228 dec. 2016 - 13:02

Sinds wanneer is de hele wereld leidend voor wat rechtvaardig is? De hele wereld, op een paar landen na, is een grote puinhoop met oorlog, misdaden tegen de menselijkheid, grove schending van mensenrechten, en ik kan nog doorgaan. Maar als het op veroordeling van Israël aankomt dan staan jij en de hele wereld schouder aan schouder. Mooi portret!

Lopez
Lopez28 dec. 2016 - 13:37

@Sven Zevenhuys [De meerderheid heeft dus per definitie gelijk?] Leest u iets in de Veiligheidsraadresolutie dat u de indruk geeft dat de meerderheid geen gelijk heeft? [Al eens gekeken naar de samenstelling vd VN?] Zeker. Alle landen zijn erbij aangesloten. [U heeft nog vertrouwen in een politieke organisatie die Saoedi Arabië als voorzitter benoemd van de mensenrechtenraad?] Vertel eens: welke Saudiër is voorzitter van de Mensenrechtenraad, of is dat ooit geweest? Wat brengt u ertoe deze kletskoek op te dissen? [Israëls grootste pech is dat ze geen olie hebben; dan is alles geoorloofd en wordt je immer de hand boven het hoofd gehouden; zul je vrij weinig last hebben van VN resoluties.] Als er één land is dat de hand boven het hoofd wordt gehouden, en dat al tientallen jaren, is het Israël, mijn beste.

Sven Zevenhuys
Sven Zevenhuys28 dec. 2016 - 15:20

@ Lopez Voorzitter mensenrechtenraad VN: Faisal Trad Zoek maar na. Kunt u mij uit leggen waarom een van de meest misdadige landen ter wereld: Saoedie Arabie deze functie krijgt en waarom er zo weinig resoluties tegen dat land zijn? Dit land is verantwoordelijk voor veel meer conflicten en oorlogen dat het hele westen bijelkaar. Het is de olieverslaving (ooit een strijd punt van links) van het westen dat deze situtaie in de hand houdt.

Perezoso
Perezoso28 dec. 2016 - 16:21

Nee Sven, Faisal Trad is GEEN voorzitter van de mensenrechtenraad, hij is weliswaar voorzitter van een niet-onbelangrijke benoemingscommissie van die raad, maar GEEN voorzitter van de mensenrechtenraad an sich.

Appi Mohamud
Appi Mohamud28 dec. 2016 - 17:32

"Israëls grootste pech is dat ze geen olie hebben; dan is alles geoorloofd en wordt je immer de hand boven het hoofd gehouden; zul je vrij weinig last hebben van VN resoluties." Los van je hele belachelijk betoog van, is Israel een van de twee landen en de enige met meerdere handen boven het hoofd. Al helemaal door de handen van America en Europa.

Lopez
Lopez28 dec. 2016 - 20:53

@Sven [Voorzitter mensenrechtenraad VN: Faisal Trad. Zoek maar na.] Nogmaals: wat brengt u ertoe deze kletskoek op te dissen? [Dit land is verantwoordelijk voor veel meer conflicten en oorlogen dat het hele westen bij elkaar.] Overdrijven is ook een vak. Kijk eens goed naar het spoor van vernieling dat de westerse grote mogendheden (het VK, Frankrijk en de VS voorop) alleen al in het Midden-Oosten hebben nagelaten. De vorming van Saudi-Arabië (en andere landen met autoritaire regimes) maakt er deel van uit. @Perezoso Faisal Trad is allang geen voorzitter meer van de Consultative Group (die trouwens geen benoemingscommissie is, maar een adviescommissie). Hij heeft een jaar op persoonlijke titel (niet als ambassadeur van zijn land) in die commissie gezeten, als vertegenwoordiger van en voorgedragen door de regio Asia/Pacific, en heeft een deel van dat jaar het (roulerend) voorzitterschap bekleed, op verzoek van de vier overige leden van de commissie. Op het moment dat de leugen de wereld in werd geholpen dat ‘een Saudiër voorzitter is van de Mensenrechtenraad’ maakte Trad al geen deel meer uit van de commissie.

Kora Ver
Kora Ver28 dec. 2016 - 22:23

Beste Sven Zevenhuys, Ik vind de reacties van Lopez niet echt constructief of bemoedigend van toon, maar hij heeft wel gelijk. De voorzitter van de mensenrechtenraad is Choi Kyong-lim uit Zuid Korea. Ieder jaar is er een nieuwe voorzitter, en dat is nooit iemand uit Saoedi Arabie geweest. Kortom, je kletst ern ander na zonder het zelf te checken, en hebt daarmee aan overtuigingskracht verloren, ook voor je overige argumenten. Lees hier verder: https://en.m.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Human_Rights_Council

Perezoso
Perezoso28 dec. 2016 - 22:43

@Lopez, bedankt voor de update. Dat krijg je ervan als je put uit je geheugen zonder even de laatste stand van zaken te controleren... Volgende keer beter.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen29 dec. 2016 - 0:33

[De meerderheid heeft dus per definitie gelijk?] Nee, maar als 10 van de 200 tegen je zijn, dan is dat minder reden in de spiegel te kijken dan waneer 199 van de 200 tegen je zijn waarbij jezelf nummer 200 bent. [Al eens gekeken naar de samenstelling vd VN?] Ja, en dat beschreef ik al, "de hele wereld", ok technisch ontbreken er vast een paar eilandstaatjes met 23 inwoners in de stille oceaan, maar toch...

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen29 dec. 2016 - 0:35

[dit is niet waar want niet alle landen hebben zitting in de VN.] Geef dan svp een lijst met landen die geen lid zijn van de VN met inwoneraantal en kijk of je boven het aantal van Wassenaar uitkomt. Ik geloof er niets van.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen29 dec. 2016 - 0:37

[Voorzitter mensenrechtenraad VN: Faisal Trad] Een commisietje van de VN, niet de VN, en dan ook niets maar dan ook niets met de veiligheidsraad te maken.

Sachs
Sachs29 dec. 2016 - 11:31

@ Sven Zevenhuys [Voorzitter mensenrechtenraad VN: Faisal Trad. Zoek maar na.] Dat hoef ik niet na te zoeken, want u bezigt een klassiekertje. U bent de honderdste die dit probeert. [Kunt u mij uit leggen waarom een van de meest misdadige landen ter wereld: Saoedie Arabie deze functie krijgt en waarom er zo weinig resoluties tegen dat land zijn?] Saudi heeft deze functie nooit gehad. Trad werkte op persoonlijke titel Kunt u trouwens uitleggen waarom Saudi tot ‘de meest misdadige landen ter wereld' wordt gerekend? Wat zijn de criteria? Waar zouden die VN-resoluties over moeten gaan? Is Saudi bezig met de etnische zuivering van een land, zoals Israël? Houdt het al 50 jaar een land bezet, zoals Israël? Heeft Saudi miljoenen mensen verdreven, zoals Israël? Houdt het verboden MVW’s verborgen, zoals Israël? Zitten er 7.500 politieke gevangenen vast, zoals in Israël? [Dit land is verantwoordelijk voor veel meer conflicten en oorlogen dat het hele westen bijelkaar.] Kom maar op met uw lijst. [Het is de olieverslaving (ooit een strijd punt van links) van het westen dat deze situtaie in de hand houdt.] Touché. Het pro-Westerse regime dat de olie rijkelijk laat vloeien heeft te dealen met de Wahhabieten. Via die link vloeien de Westerse oliedollars naar militante bewegingen als Al-Qa’ida en religieuze stichtingen van Rotterdam tot Kaapverdië. Er wordt al twintig jaar tegen gewaarschuwd. Door links, inderdaad.

Bernie2
Bernie228 dec. 2016 - 11:49

Israël zakt onder Netanyahu (en rechtse soortgenoten voor hem) diep weg als ordinaire schurkenstaat. Net als andere populisten waar de wereld momenteel mee kampt draait deze oorlogsmisdadiger de zaken om. De organisatie die destijds het ontstaan van Israël mede mogelijk maakte wordt door hem nu neergezet als platform dat een oorlogsverklaring jegens zijn land faciliteert. Bizar en kolder natuurlijk. Israël schoffeert aan de lopende band VN-resoluties. Dat het land daarvoor nooit is aangepakt kan op zijn zachtst gesteld gênant genoemd worden. Israël rooft land van oorspronkelijke eigenaren en ruïneert daarmee hun bestaansrecht. Goed dat Obama (en anderen) Netanyahu op de valreep nog even een flinke schop onder zijn boevenreet heeft gegeven. Overigens zou ik erg graag een opinie van Nederland in juist deze kwestie willen weten.

4 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot28 dec. 2016 - 13:05

Ben het grotendeels met je eens, Bernie. Maar laten we wel beseffen dat het in feite niet om personen (Netanyahu, Trump, Erdogan, Wilders - een onbeduidend mannetjes in deze reeks, ik geeft het toe- en dergelijke leiders) gaat, maar om het volk dat dezen in het zadel helpt en houdt.

Bernie2
Bernie228 dec. 2016 - 13:39

Daarover valt nog menig boom te planten Willem. Ik behoor tot de stroming die populisten hard beschuldigt van het prepareren mensen in de maatschappij die niet teveel energie willen steken in het nadenken over zaken des levens. En dat doet dmv. het repeterend toedienen van hapklaar politiek junkfood. Kip/ei kwestie.

ATM2
ATM228 dec. 2016 - 13:51

'Israël zakt onder Netanyahu (en rechtse soortgenoten voor hem) diep weg als ordinaire schurkenstaat.' Dan bevinden ze zich geografisch in mooi gezelschap. Zou het dan toch aan de Midden-Oosten cultuur liggen ?

WillemdeGroot
WillemdeGroot28 dec. 2016 - 14:51

Ja, Bernie. Volksmenners, de geschiedenis staat er bol van. Ik studeerde o.a. geschiedenis. Wel enig idee welke die menners waren, maar de omstandigheden waaronder zij die impact op de bevolking hadden waarmee uitwassen ontstonden, die verschillen nogal. Macht, religie, armoe, hongersnoden, allemaal rijke grond voor uitgezaaide agressie. Manipulatie, het middel om tot het gewenste doel (alleenheerschappij, macht) te komen, is alleen mogelijk in een afhankelijke situatie. En afhankelijk kan een volk worden door zich achtergesteld te voelen, of te zijn. Groeiende verschillen in inkomen, ook zo een belangrijke en aanwijzende factor. Dieper en complexer ligt het antwoord op de vraag waarom mensen die zich in een gelijksoortige achterstand, dan wel gehersenspoelde religieuze, dan wel andere maatschappelijke overtuiging bevinden, zo verschillend kunnen reageren op gebral van de Trumpen, de Hitlers, de Mussolini's, de Wildersen, etc., Voer voor psychologen, filosofen en sociologen.

menage
menage28 dec. 2016 - 11:40

Moet eerlijk zeggen, Israel is vrij goed bezig alle goodwill die er ooit was hard weg te pissen. Zon oorlogsverklaring naar NZ is ook je reinste onzin. Net of dat ooit mogelijk is. Daarnaast is het hele we betalen niet meer mee wel een typisch geval van alleen mee willen doen wanneer het ze persoonlijk uitkomt. Laat ze stikken dan.

Jaap Vos
Jaap Vos28 dec. 2016 - 11:31

Vriendje Trump zal wel helpen om nog meer land af te pakken van de Palestijnen & daardoor hun leven nog ondragelijker te maken als het al is. Als ze dan in opstand komen kan israel ze weer aanpakken vanwege terreurdaden tegen de zogenaamd enige democratie in het midden oosten. israel heeft zelf niet door wie ze nog is......