Update: Israël en Hamas gaan akkoord met tijdelijk staakt-het-vuren van 72 uur
Israël heeft maandag besloten tot een tijdelijk eenzijdig bestand in een groot deel van Gaza. Nu dat bestand er op zit, gaat het weer door met luchtaanvallen en het grondoffensief. Dat meldt onder meer NRC. De Israëlische premier Netanyahu heeft maandagavond wederom benadrukt dat hij niet van plan is te stoppen met het offensief, totdat de veiligheid van de Israëliërs hersteld is. Wat hij daar precies mee bedoelt, is niet helemaal duidelijk.
Hoewel Israël eenzijdig het bestand afkondigde, schond het de afspraak rond 09.00 uur Nederlandse tijd al door een huis te bombarderen in het westen van Gaza-stad. Volgens Palestijnse hulpdiensten kwam hierbij een 8-jarig meisje om het leven en raakten tientallen anderen gewond.
Tot nu toe kwamen meer dan 1850 Palestijnen om het leven, waaronder voornamelijk burgers. 64 Israëlische soldaten zijn gestorven in de strijd en drie Israëlische burgers.
Internationaal heeft Israël veel kritiek te verduren. Zo haalde de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Lauren Fabius, uit naar Israël, omdat de veiligheid van het land het bloedbad onder Palestijnse burgers niet rechtvaardigt. Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft uitgehaald naar Israël, nadat het leger een school in Rafah die door de VN wordt beheerd heeft gebombardeerd, waarbij tien Palestijnen om het leven kwamen. Het was bovendien niet het eerste bombardement van een VN-gebouw. De actie is volgens Ban Ki-moon ‘een duidelijke overtreding van internationale mensenrechtenwetgeving’.
Ook zouden Israëlische militairen in Khuza’a burgers hebben doodgeschoten die de stad probeerden te ontvluchten. Human Rights Watch noemt dergelijke aanvallen oorlogsmisdaden. “Er waren bij deze incidenten geen vuurgevechten bezig en ook geen Palestijnse strijders aanwezig”, schrijft NRC.
‘Kabinet moet stelling nemen’ De PvdA heeft in schriftelijke vragen aan premier Rutte en minister Timmermans geëist dat het kabinet stelling neemt tegen de oorlog in Gaza. Tweede Kamerlid Servaes wil weten of het kabinet nog steeds geen gefundeerd oordeel kan geven over de aanvallen van het Israëlische leger. De aanleiding voor de vragen is het bombardement van de VN-school. “Voor de PvdA is de maat nu echt vol”, schrijft Servaes in zijn oproep tot actie. “Juist van Nederland, dat de internationale rechtsorde zegt te verdedigen, mag dat verwacht worden.”
Spelen met bommen op Gaza Sinds 29 juli is via de digitale app-winkel Google Play een spelletje te downloaden genaamd ‘Bomb Gaza’. In het spelletje is het de bedoeling om zo veel mogelijk bommen op Gaza te gooien, zonder daarbij burgerslachtoffers te treffen. De Volkskrant legt uit hoe het spelletje werkt:
De speler krijgt in het spel punten voor het gooien van bommen op stripfiguurtjes die Hamas-militanten moeten voorstellen. De bommen worden gegooid vanuit vliegtuigjes met een Israëlische vlag.
Ondanks veel kritiek, is het spelletje nog steeds niet offline gehaald. Volgens een aantal critici is het spelletje verkapt kritiek op Israël, omdat het in het spel onmogelijk is om geen burgerslachtoffers te maken. Volgens anderen is het walgelijk spel: “Dit is een schending van mensenrechten. Mijn geliefde broeders en zusters gaan dood in Gaza en een of andere dombo heeft besloten zo’n spel te maken”, twittert iemand.
Update 22.45 Israël is akkoord gegaan met een Egyptisch voorstel voor een tijdelijk staakt-het-vuren. Dat meldt de Volkskrant. Caïro zou hebben voorgesteld om vanaf morgen de wapens voor 72 uur neer te leggen. Ook Hamas gaat akkoord met het tijdelijke bestand.
Naast een tijdelijk staakt-het-vuren worden ook Israëlische en Palestijnse delegaties van hoog niveau uitgenodigd om over een permanent bestand te onderhandelen in Caïro.