Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Israël gestoken door kritiek bondgenoot VS

  •  
05-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_mdh1.jpg.jpg
Hillary Clinton maakt zich, onder meer, zorgen over segregatie mannen en vrouwen in bussen… Israël: 'Ze overdrijft en moet zich met eigen zaken bemoeien'
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, heeft kritiek geuit op Israël. Zo is Clinton onder meer geshockeerd door de segregatie van mannen en vrouwen in sommige bussen in Jeruzalem, een maatregel ingevoerd door de ultra-orthodoxe Shas-partij. De Israëlische minister van Milieu, Gilad Erdan, reageert door te zeggen dat ze zich met haar eigen zaken moet bemoeien.
Clinton maakt zich zorgen over de autoritaire tendensen in Israël. In de Knesset zou de rechts conservatieve regering van premier Benjamin Netanyahu antidemocratische wetten doordrukken, waaronder de mediawet. Pro-Palestijnse NGO’s zouden hierdoor getroffen worden.
Clinton vergelijkt de scheiding tussen mannen en vrouwen in bussen met de toestand in de VS ten tijde van Rosa Parks, toen alleen blanken voorin de bus mochten zitten. De Israëlische minister van Binnenlandse Zaken, Eli Yishai (Shas), reageert op haar kritiek door te stellen dat Israël de enige democratie in het Midden-Oosten is. De minister van Financiën, Yuval Steinitz, vindt dat Clinton ‘compleet overdrijft’. Steinitz: 
De Israëlische democratie is levend, liberaal en ademend… Ik ken niet veel betere democratieën in de wereld.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.