Joop

Israël en Hamas verklaren elkaar via Twitter de oorlog

  •  
14-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Gaza300.jpg
Leider van militaire vleugel Hamas Ahmed Jabari geliquideerd ... Bij andere aanvallen minimaal 8 doden, waaronder kind van BBC journalist
Terwijl Israël bezig is met een offensief tegen de top van Hamas, verklaren de rivalen elkaar via Twitter de oorlog. In een twitterconversatie is te lezen dat een woordvoerder van Israël Defense Forces (IDF) waarschuwt dat leden van Hamas zich maar beter niet op straat moeten bevinden. Een woordvoerder van de Alqassem Brigade antwoordt dat ze Israëlische leiders en soldaten zullen treffen, waar ze zich ook bevinden.
Twitteroorlog
Het geweld is de laatste weken weer opgelopen. Vandaag is de leider van de militaire vleugel van Hamas Ahmed Jabari geliquideerd met een raketaanval op zijn auto. Bij andere luchtaanvallen kwamen minimaal acht Palestijnen om, waaronder twee kinderen. Een van die kinderen zou het kind zijn van een BBC journalist.
Update donderdag 15.45 uur Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) zegt vandaag in een brief aan de Tweede Kamer dat erkenning van de Palestijnse Autoriteit als staat door de VN ‘ontijdig en onverstandig’ is. De Palestijnen hebben nu een waarnemersstatus, maar zouden met de erkenning van de VN de status van een ‘niet-lidstaat’ krijgen. “De effecten zijn per saldo negatief”, schrijft Timmermans in zijn brief.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa14 nov. 2012 - 21:42

Iran maakt het al een tijdje, betreft de oorlogen in de wereld. Waarom? Iran wilt hoe dan ook ontsnappen uit de oog van Israel en Amerika door hun aandacht ergens anders te richten, tot Iran dat ding bereiken, een Atoombommetje en zegt tegen Israel: Kiekoeboe...hier heb ik ook ééntje! Net zoals Pakistaan deed.

leeuwenvanj
leeuwenvanj14 nov. 2012 - 21:42

Ook deze week moeten 1000 Palestijnen van de Jordaan vallei vertrekken voor enkele dagen ivm een militaire oefening door Israel. Een school is bestookt met traangasbommen omdat zij niet willen vertrekken en geef ze ongelijk, wie weet mogen ze nooit meer terug. Dagelijks is het raak , het geweld van Israel tegen de Palestijnen, huisvernietiging, vernietiging van schooltjes, landbouwgrond, olijfbomen en noem maar op. Waar was toen het journaal?

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder14 nov. 2012 - 21:42

Als Obama nu snel een paar miljard dollar belooft aan Israël dan stopt de Israëlische terreur voorlopig wel weer.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai14 nov. 2012 - 21:42

Schande zowel Hamas als de fundamentalistische joden moeten maar een plek zoeken waar ze zonder overlast van gewone burgers elkaar lastig kunnen vallen. Wat een malloten.

RMHeijmans
RMHeijmans14 nov. 2012 - 21:42

Misschien moet de NAVO maar het meest menselijke doen en er gewoon een H-bom op gooien. Flikker er meteen 1 op Mekka en Rome en we zijn van een hoop gezeik af. Als we dan toch bezig zijn, dat maar meteen alle olie velden in de fik zetten. Dan zijn namelijk Iran en Saudi Arabië ook meteen alle macht kwijt in de regio en zullen we wel eens zien hoe lang die regimes er nog zitten. Met een paar tactische bommetjes zijn we van een hoop problemen af. - terrorisme - kindermisbruik - overmatig gebruik van fossiele (olie) brandstof - belachelijke vlechten achter de oren, keppeltjes en de klaagmuur - alle heilige plaatsen waar die gelovige mongolen (want dat zijn ze) in geloven - En tenslotte voor onze moslim knuffelaars, Amerikaanse inbreng in het Midden Oosten (aangezien er geen olie meer is) Ik zie alleen maar voordelen. OVer die nucleaire fall out hoeven we ons ook niet druk te maken want alles is toch al dood in de woestijn.

holstein7
holstein714 nov. 2012 - 21:42

ja en wat doet minister timmermans, die zet het beleid van rosenthal voort.. een echte principiele man die timmermans, en dat was bekent natuurlijk.. bah

JoopSchouten
JoopSchouten14 nov. 2012 - 21:42

Er was onlangs een onderzoek onder Palestijnse en israëlische kinderen. Zij willen geen oorlog. http://www.kerkenisrael.nl/pdf/voi56-3b.pdf Het zijn de huidige leiders en hun geldschieters die landjepik, geweldsuitlokking en onderdrukking willen handhaven. Waar twee kijven hebben twee schuld.

clara51
clara5114 nov. 2012 - 21:42

Operatie Cast Lead (2008/2009) begon op dezelfde manier, waarna net als vanmiddag het midden van Gaza werd gebombardeerd zodat het leger beter binnen kon trekken. Meer dan 1300 burgerdoden, onder wie 325 kinderen. In de Israëlische media lees ik dat deze operatie Cloud Column is gedoopt. De burgers in de bezette Gazastrook zijn opnieuw kansloos. Vluchten kan niet, ouders kunnen hun kinderen niet beschermen, onmenselijk. Dit is geen monsterlijke burgeroorlog, zoals in Syrië. Het is ook geen oorlog tussen twee gelijke landen of partijen. Dit is een cynisch signaal aan de Israëlische bevolking dat hun regering ballen heeft en dus herkozen moet worden. Het is het zoveelste voorbeeld van collectieve bestraffing van een burgerbevolking van 1.7 miljoen mensen door een bezetter, volledig in strijd met het internationaal (oorlogs)recht.

2 Reacties
Herculaan
Herculaan14 nov. 2012 - 21:42

"De burgers in de bezette Gazastrook zijn opnieuw kansloos" Zo ook de onschuldige burgers van zuid Israel.

clara51
clara5114 nov. 2012 - 21:42

["In de Israëlische media lees ik dat deze operatie Cloud Column is gedoopt."] Ik vertaalde het verkeerd, het is in het Engels Pillar of Cloud.

Rootman
Rootman14 nov. 2012 - 21:42

Hiermee bereikt Israel een definitieve omslag in Egypte waarbij het vredesverdrag gaat sneuvelen en de Gaza blokkade eindelijk feitelijk opgeheven zal worden. In Jordanie zou ook best wel eens de Muslim brotherhood aan de macht kunnen komen. Maar misschien is er een lichtpuntje (?): Mogelijk realiseren de strijdende partijen in Syrie weer wie hun echte vijand is en misschien nemen de spanningen tussen de sunni en de shia landen af. Kans op steun voor militaire avonturen in Syrie of Iran zal nog meer afnemen, hopelijk ook hier in Europa.

1 Reactie
Herculaan
Herculaan14 nov. 2012 - 21:42

Die echte vijand waar u het over heeft...dat zijn de Joden?

[verwijderd]
[verwijderd]14 nov. 2012 - 21:42

Ze zoekenhet maar lekker uit. Een pot nat aan beide kanten.

1 Reactie
clara51
clara5114 nov. 2012 - 21:42

["Ze zoekenhet maar lekker uit. Een pot nat aan beide kanten."] En in een van die twee potten nat sta jij tot over de knieën in, alleen besef je het nog niet.

Bernie2
Bernie214 nov. 2012 - 21:42

Los van de besmuikte rol van Hamas in deze nieuwe geweldsepisode, kan vastgesteld worden dat het hier om een koele moord door de Israëliërs gaat. Wat mij nogal schokt is dat de afslachting openlijk en clean wordt uitgezonden, zelfs op Nederlandse tv. Met bijpassende commentaren over dat goedgerichte schot.. Walgelijk. Kan dat omdat het 'maar' een Palestijn is? Het wachten is wat mij betreft op een gelijkwaardige afrekening: de verwijdering van Netanyahu en zijn handlangers uit deze etterende oorlogswond. Blijft de vraag of de westerse wereld die moord ook zo fris en fruitig zal uitzenden? Dacht het niet.

2 Reacties
juliusvold
juliusvold14 nov. 2012 - 21:42

De rol van Hamas is juist essentieel in deze episode. Deze terreurclub die Gaza bestuurt streeft naar de vernietiging van Israel. Logisch dat Israel zich verdedigt.

Herculaan
Herculaan14 nov. 2012 - 21:42

Inderdaad enigszins bizar dat u dit los probeert te zien van Hamas. De man die geneutraliseerd is gaf leiding aan een moordcommando dat met wisselend succes willekeurige burgers probeert te vermoorden. Volstrekt logisch dat Israel deze man op de korrel neemt.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder14 nov. 2012 - 21:42

De nieuwe regering in de VS moet wel weten dat Israël nog steeds een bedreigde natie is. Dus die miljarden dollars steun zijn nog steeds nodig. Dat moet nu toch wel duidelijk zijn.

1 Reactie
jelius
jelius14 nov. 2012 - 21:42

Israel lijkt mij vooral een bedreigende natie.

BakkerGerard
BakkerGerard14 nov. 2012 - 21:42

Het lijkt maar niet te kunnen: een lijstje waarop het aantal doden wederzijds staat vermeld. Wat ik zelf via diverse media heb proberen te destilleren is de verhouding de laatste jaren ongeveer 1 op 10 (Israëlische versus niet-Israëlisch).

2 Reacties
jelius
jelius14 nov. 2012 - 21:42

Zoiets is het. Desalniettemin slaagt Israel er in steun te vinden bij westerse politici en in de westerse media. Gister nog in de tweede kamer namen Haersma Buma en v.d Staay het op voor de zionistische terreurbende, christenen die naastenliefde pretenderen. Beelden over de Israelische bombardementen van gister op het concentratiekamp Gaza zie je alleen bij Al Jazeera. Maar de Palestijnen boeken voortgang, als ik Pechtold goed heb verstaan stemden tien landen, waaronder Nederland, tegen Unesco lidmaataschap van de Palestijnen, en honderd voor. Binnen een week wordt gestemd bij de VN over 'Vaticaan status' voor de Palestijnen, dan mogen ze meepraten heb ik begrepen in de VN. En de Palestijnen schijnen nu te beschikken over echte raketten, die volgens de BBC medewerker in Gaza sinds vanochtend in grote aantallen op Israel worden afgevuurd. Er vielen aan Israelische kant drie doden door z'n raket.

clara51
clara5114 nov. 2012 - 21:42

Zo moeilijk is het niet. Het IDF houdt slachtoffers aan Israëlische zijde bij, Dat zijn korte lijsten. Occupied Palestine doet dat voor Palestijnen. Dat zijn lange lijsten, want de Israëlische aanvallen op Palestijnen gaan steeds door en halen zelden of nooit onze journaals. Op die laatste lijst vind je alleen bevestigde en gedocumenteerde doden en hun namen. In 2011 waren het 242 mensen, onder wie 35 kinderen, in 2012 waren het tot nu toe 173 mensen, onder wie 26 kinderen. De doden van gisteren zijn nog niet opgenomen. Het aantal gewonden is vele malen meer. http://occupiedpalestine.wordpress.com/irememberthevictims/

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa14 nov. 2012 - 21:42

Ahmed Jabari was de hoofd gezelaar van jaren lang van Shalit, de jonge Israelische militaire . Ondands de hoge thechnologie van Israel en Amerika konden ze niet toen Shalit traceren waar hij werd gegezeld, in Gaza. Israel moest toen veel Palastijnen vrij laten om shalit vrij te krijgen, dat was altijd de enige eis van Jabari. Israel nam nu wraak op Jabari met de hulp van de Palestijnen zelf, anders hoe wisten zij dat hij daar in de auto Ahmed zat. Als maar Abraham geen vrouw had of kon niet vrijen dan hadden wij geen last van zijn twee monstrige kinderen gehad.

1 Reactie
clara51
clara5114 nov. 2012 - 21:42

["Israel nam nu wraak op Jabari met de hulp van de Palestijnen zelf, anders hoe wisten zij dat hij daar in de auto Ahmed zat."] Je onderschat de Israëlische inlichtingendienst zwaar, lijkt mij. Verder was Jabari IN OPDRACHT VAN ISRAEL binnen Hamas belast met de veiligheid van Israël en zullen ze dus nu op zoek moeten naar een nieuwe functionaris. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-killed-its-subcontractor-in-gaza.premium-1.477886 Het artikel is alleen beschikbaar voor abonnees, hier de volledige versie: http://sharp5.nl/sites/claarsnotes/wp-content/uploads/2012/11/121114-Israel-killed-its-subcontractor-in-Gaza.pdf

anjojans
anjojans14 nov. 2012 - 21:42

Waarom is de berichtgeving altijd zo eenzijdig? Gaza, de grootste gevangenis ter wereld, wordt al meer dan 4 jaar afgesloten, gebombardeerd en mensen inhumanitair behandeld.Voedsel door tunnels binnensmokkelen om in leven te blijven etc. Door te refereren aan ''vijandelijkheden'' van de Palestijnen wordt de indruk gewekt, alsof het om twee gelijke oorlogvoerende partijen zou gaan en wordt genegeerd, dat Israel de bezettende macht is en de Palestijnen de bezette en onderdrukte partij. Volgens Internationaal Recht heeft ieder bezet volk het recht, zich militair te verzetten tegen het leger van de bezettende macht. Dat heet niet ''vijandelijkheden'', maar VRIJHEIDSSTRIJD! Net als de vrijheisstrijders in de 2e WO. Israel moet niet alleen onmiddelijk stoppen met de BOUW van de illegale nederzettingen, maar moet ALLE in bezet gebied gebouwde nederzettingen ontmantelen, conform hun illegaliteit, die is bevestigd in VN Veiligheidsraadsresoluties ook vind ik niets terug over de onmiddellijke opheffing van de Gaza blokkade, het slopen van de illegale Muur, de berechting van de Israelische oorlogsmisdadigers en erkenning van het recht op terugkeer. Allemaal zaken, waarin Israel op grove wijze het Internationaal Recht heeft geschonden en die moeten worden teruggedraaid! Vreedzame strijd tegen een bezetter is totaal illusoir, aangezien geen enkele bezetter of machtsblok vrijwillig afstand gaat doen van het bezette en veroverde gebied! Trouwens, hoeveel facts on the ground heeft Israel niet gecreeerd om zelfs maar een tweestaten oplossing, ik wil een ontmanteling van de zionistische entiteit en een vrij en seculier Palestina met gelijke rechten voor al haar inwoners,om het historisch onrecht terug te draaien, maar dat terzijde onmogelijk te maken, tenzij Palestina wordt gereduceerd tot een aantal uit elkaar geslagen Bantoestans,net als in Z.Afrika toen. Alleen door een vastberaden vrijheidsstrijd tegen de bezetter kan het Palestijnse volk erin slagen, in trots en vrijheid te leven en haar recht op zelfbeschikking te realiseren.

2 Reacties
Voice
Voice14 nov. 2012 - 21:42

"Volgens Internationaal Recht heeft ieder bezet volk het recht, zich militair te verzetten tegen het leger van de bezettende macht. Dat heet niet ''vijandelijkheden'', maar VRIJHEIDSSTRIJD! Net als de vrijheisstrijders in de 2e WO." Vind ik ook oké! Maar ik vind het niet oké, dat ze dan beginnen te janken, als ze zelf aangevallen worden. Ik zou het ook niet pikken, als ze elke dag raketten op mij zouden afvuren of op mijn naasten. Hamas, moet imo gewoon verdelgt worden, het is een politieke groepering, die sinds z'n oprichting voor de verdrijving van de Joden is en het liefste de vernietiging. Fata daar moet zo snel mogelijk mee om de tafel gezeten worden om nu eens een goed vredesplan te creëren. Wie, wat moet doen, daar ga ik 't niet over hebben, daar vind ik mij als buitenstaander helemaal niet toe geroepen.

clara51
clara5114 nov. 2012 - 21:42

["Volgens Internationaal Recht heeft ieder bezet volk het recht, zich militair te verzetten tegen het leger van de bezettende macht. Dat heet niet ''vijandelijkheden'', maar VRIJHEIDSSTRIJD! Net als de vrijheisstrijders in de 2e WO."] Hier moet ik je corrigeren, Joop. Het klopt dat een bezet volk het recht heeft zich militair te verzetten, maar het heeft zich daarbij net als iedereen te houden aan het internationaal oorlogsrecht. Raketten afschieten op burgers valt daar niet onder. Als je vervolgens de vraag stelt: maar hoe kunnen ze zich dan wel legitiem verzetten, dan is het antwoord: daar is geen antwoord op. En dus zal het verzet van de internationale gemeenschap moeten komen. Jij en ik, dus.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder14 nov. 2012 - 21:42

Je zal toch maar in een concentratiekamp wonen dat Gaza heet.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger14 nov. 2012 - 21:42

Jonas, ze mogen weg hoor...