Joop

Israël en Hamas akkoord met wapenstilstand in Gaza

  •  
20-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
MA

© Palestinians sit next to an unexploded ordinate in Gaza City on May 20, 2021. MOHAMMED ABED / AFP

Israëlische en Arabische media melden dat het Israëlische veiligheidskabinet en Hamas instemmen met een wapenstilstand in Gaza. Het staakt-het-vuren moet vannacht om een uur Nederlandse tijd, twee uur in Gaza, van kracht worden.
De Amerikaanse president Biden eiste woensdag van Netanyahu stappen die tot “aanzienlijke de-escalatie” van het conflict moesten leiden. De NOS schrijft :
“Israël had nog wel een aantal doelen op zijn lijstje staan, zoals het uitschakelen van de commandant van de gewapende tak van Hamas”, zei NOS-correspondent Ties Brock in Nieuwsuur. “Maar mede door internationale druk werd Israël gedwongen het geweld te staken.” Dat wil nog niet zeggen dat het geweld tussen Israël en de Palestijnen direct zal stoppen, zegt Brock. “Het duurt nog enkele uren voordat het bestand ingaat, dus wellicht worden er nog doelen aangevallen.” Daarnaast is het de vraag hoe het nu verder zal gaan. “Na eerdere conflicten duurde het nooit lang voordat het geweld weer oplaaide. De onderliggende problemen zijn immers niet opgelost.”
Israëlische media meldden al eerder dat een bestand op handen was omdat het leger de gestelde doelen van de militaire operatie grotendeels had gerealiseerd. De VS op hun beurt werden weer onder druk gezet door Frankrijk die dreigde met het indienen van een VN-resolutie. Samen met Egypte en Jordanië riep Parijs op tot een wapenstilstand. De landen hebben ook toegezegd samen met de VN de getroffen bevolking van Gaza te hulp te schieten.
Onderdeel van het bestand zou zijn dat Israël stopt met pogingen om leiders van Hamas te liquideren en verder ook geen aanvallen meer zal uitvoeren. Hamas zou ingestemd hebben met het staken van raketaanvallen, het graven van tunnels en een verbod op demonstraties aan de grens met Israël.
Volgens The Guardian claimen beide strijdende partijen succes. Het Israëlische leger slaagde er in minstens 230 Palestijnen om het leven te brengen, waaronder 65 kinderen. Hamas doodde 12 Israëliërs, waaronder 2 kinderen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Kuifje3
Kuifje322 mei 2021 - 11:47

De voorwaardes lijken flink op die van de vorige keer. Garantie voor succes dus. In het slot van het artikel staat dat Israel 230 Palestijnen heeft omgebracht. Er staat nergens hoeveel doden er waren doordat 15% van de door Hamas afgeschoten raketten in het eigen dichtbevolkte gebied terecht zijn gekomen.

4 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman22 mei 2021 - 12:14

Kuifje - ik had je al uitgelegd dat het onwaarschijnlijk is dat de pijlen die te kort zijn Palestijnen treffen omdat die strook reeds veel langer als levensgevaarlijk bekend staat. Weet je, een van de eerste berichten vanuit Israel in deze moordpartij was dat de regering van Gaza was uitgeschakeld. Nu vraag ik mij af hoe je een accoord kunt sluiten met die doden en verder welke idioot zich eventueel als vervanger zou aanmelden met de zekerheid dat de volgende gerichte raket hem of haar ter dood zal brengen. Ook dit is een vreemd verhaal. Ik denk eerder dat Netanyahu z'n quotum bereikt heeft, en niet verder mag van Biden.

Kuifje3
Kuifje322 mei 2021 - 18:31

@Frans: een akkoord met Hamas zit er dan ook niet in. Biden wil een vredesconferentie, maar dan zonder die terreurgroep. U zegt dat het onwaarschijnlijk is dat die raketten geen slachtoffers gemaakt hebben. Ik zeg u dat het onwaarschijnlijk is dat dit onwaarschijnlijk is. Die dingen vlogen niet alleen de goede kant uit namelijk. Naast de raketten blinkt Hamas ook uit door het afschieten van eigen bewoners als ze niet mee willen werken. Ook hulpkonvooien worden beschoten omdat ze geen buitenstaanders willen rondneuzen. Raketinstallaties staan het liefst dichtbij scholen en zo. Ze weten dat er teruggeschoten gaat worden. Nee ook eigen kinderlevens zijn een wapen in hun strijd. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat ik echt niet begrijp is dat veel mensen hier opkomen voor een internationale terreurgroep.

Frans Kwakman
Frans Kwakman23 mei 2021 - 18:35

Maar kuifje, misschien kan je wel begrijpen dat de daden van Israel erg lijken op terreur?

Kuifje3
Kuifje324 mei 2021 - 12:19

@Frans: Israel verdedigt zich. Alle grote landen in de wereld erkennen dat het zich mag verdedigen. U bent degene die terreur verdedigt. U kunt mij uitleggen wat u wilt, maar het kost niet veel moeite om de filmpjes te zien waar door Hamas afgeschoten raketten vlakbij de lanceerplek tussen de huizen terechtkomen. Cijfers over doden en gewonden worden door Hamas daarover niet prijsgegeven.

P Haan
P Haan21 mei 2021 - 5:37

Dan hebben we dat ook maar weer gehad. Kunnen we al kaartjes bestellen voor de volgende?

JaapBo
JaapBo20 mei 2021 - 21:52

Laten we hopen dat Israël niet een gewelddadig slotoffensief in petto heeft

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mei 2021 - 8:01

Wel dus!

Kuifje3
Kuifje322 mei 2021 - 18:33

De leiders van terreurgroep Hamas zullen nooit meer veilig zijn. Bestand of niet.

Zapata
Zapata20 mei 2021 - 20:33

Same old shit. Over vijf jaar weer een nieuwe uitbarsting weer leed weer uitzichtloosheid. Over vijfhonderd jaar ook weer.

10 Reacties
Dick Roelofsen
Dick Roelofsen21 mei 2021 - 7:19

5 jaar is heel goed mogelijk, 500 jaar lijkt me niet. De Maori's, Aboriginals en native Americans zijn ook gestopt met hun zinloze strijd.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mei 2021 - 8:13

Zolang Europa denkt het schuldgevoel af te kunnen kopen door meer van hetzelfde te doen, met andere slachtoffers, dat wel, zal er niets veranderen. Dan is er over 500 jaar geen Palestijn meer te vinden in Israel oftewel Palestina.

rvb2
rvb221 mei 2021 - 8:33

@Zapata: inderdaad, zolang israel volhardt in de bezetting van Palestina, doorgaat met etnische zuiveringen en onderdrukking zal er weinig veranderen.

ValsPlat
ValsPlat21 mei 2021 - 9:10

@Dick Hebben de Maori's in Nieuw Zeeland, de aboriginals in Australië en de native Americans minder rechten dan de "kolonisten"? Nee! Native Americans hebben zelfs op een aantal vlakken extra rechten. Er valt dus nog heel wat te winnen voor de Palestijnen.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen21 mei 2021 - 9:30

Ze zijn hun land kwijt, ValsPlat.

HappyBuddha
HappyBuddha21 mei 2021 - 10:30

@Dick Roelofsen 21 mei 2021 at 09:19 5 jaar is heel goed mogelijk, 500 jaar lijkt me niet. De Maori’s, Aboriginals en native Americans zijn ook gestopt met hun zinloze strijd. Als je er maar genoeg Palestijnen ausrottet dan zal het inderdaad geen 500 jaar duren. De Israëli zijn wat dat betreft aardig op weg.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen21 mei 2021 - 12:01

"De Israëli zijn wat dat betreft aardig op weg." Valt mee, 200 van de 2 miljoen in Gaza.

ValsPlat
ValsPlat21 mei 2021 - 12:46

@Dick Maori's, Aboriginals en native Americans delen het land met de "kolonisten". De kolonisten hebben inderdaad met grof geweld zicht het eigendom van het land toegeëigend. Dat laatste is een overeenkomst tussen Palestijnen en de andere originele bewoners. Palestijnen hebben in Israël minder rechten dan Joden.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen21 mei 2021 - 14:25

Klopt, ValsPlat, maar die rechten hebben de Maori’s, Aboriginals en native Americans nog maar heel kort, ze worden echter nog steeds als tweederangsburgers gezien en behandeld door de kolonisten. Datzelfde lot gaat de Palestijnen ook treffen, ook al krijgen ze (ooit) dezelfde rechten.

Mokker
Mokker23 mei 2021 - 10:01

Wel mee eens, als de wil tot iets constructiefs aan beide kanten onvoldoende aanwezig is, gaat het niet gebeuren.