Joop

Israël bombardeert Gaza 'harder dan gebruikelijk'

  •  
22-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-08-22-om-12.26.31
Het Israëlische leger heeft in de nacht van zondag op maandag zo’n vijftig raketaanvallen uitgevoerd op het door Israël bezette Gaza. Volgens de Palestijnse autoriteiten zijn daarbij tot nu toe minstens zeven gewonden gevallen, waaronder enkele kinderen.
Het Israëlische bombardement is de zwaarste aanval sinds 2014. Volgens Israël is de extreem harde actie het antwoord op een door Palestijnen afgevuurd projectiel. Dat landde in een woonwijk in de Israëlische grensplaats Sderot. Niemand raakte daarbij gewond. Die beschieting is tot nog toe door niemand opgeëist.
De voormalige chef van van de Israëlische luchtmacht, Elieser Marom, zei tegen nieuwssite Ynet dat de Israëlische reactie harder is dan gebruikelijk is. Peter Lerner, kolonel en woordvoerder in het Israëlische leger, noemde de aanval ‘bedoeld om de zaken op orde te brengen’ voor de inwoners in het gebied. Hoewel Israël de getroffen gebieden bestempelt als ‘doelen van onder andere Hamas’, is onder meer een drinkwaterreservoir in Beit Hanoun met een tweetal raketten vernietigd.
Het bombardement op Gaza is de eerste grote actie onder de nieuwe minister van Defensie, de ultrarechtse havik Lieberman. NOS correspondent Monique van Hoogstraten vermoedt dat Lieberman een signaal wil afgeven: ‘Hij staat bekend als iemand die hard optreedt.’
Sinds de vijftig dagen durende oorlog van de zomer van 2014 was het relatief rustig in het gebied. Als de situatie nu toch weer escaleert, is dat volgens een woordvoerder van Hamas geheel te wijten aan de aanhoudende Israëlische agressie. Volgens de Israëlische woordvoerder Lerner is het leger echter niet uit op een escalatie en is er slechts zo hard teruggeslagen ‘om rust te brengen’.
Bronnen: Volkskrant , NOS , Nu.nl

Meer over:

israël, gaza, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (355)

[verwijderd]
[verwijderd]25 aug. 2016 - 4:34

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
brambo2
brambo226 aug. 2016 - 15:32

Ik denk dat ze na de recente Al Haq hoax Leonie even uit de wind houden.

GeachteLezer
GeachteLezer23 aug. 2016 - 22:45

De beste plek voor een Arabier om te wonen in het Midden Oosten is nog altijd Israel als het gaat om hoge levensstandaard, persoonlijke vrijheid en het aanspraak kunnen maken op grondrechten. Dat is een (mogelijk onwelkom) feit voor de mensen die Israel het liefste zien afzinken in de zee. De verliezers in het M.O. rond Israel azijn zij die gevlucht zijn in 1948 of 1967 of verdreven. De blijvers hebben daarentegen veel meer geluk gehad. Binnen de staat Israel (exclusief de bezette gebieden) is 20% Arabier. Zij hebben het iets minder goed dan hun Joodse landgenoten, maar oneindig veel beter dan de Arabieren in Libanon, Syrie, Jordanie en Egypte. Ook dat is een weinig genoemd feit. Overigens praat dit niets goed, ik wil alleen enige relativering plaatsen bij de opgeld doende overtuiging dat Israel een staat is die Arabieren vijandig gezind zou zijn.

11 Reacties
Mostafa
Mostafa24 aug. 2016 - 6:56

Klopt helemaal en ben met u zeer eens, maar wat ook klopt is het volgende: Dé beste plek voor het Westen om te graaien naar grondstoffen, bezetten van mensen en leeg beroven van bewoners is de moslimse wereld. Kijk naar de geschiedenis!

insignia
insignia24 aug. 2016 - 9:29

Ja zeker als je in je eigen huis kan wonen, je eigen tuin of boomgaard beheren en geen derde rangs burger zijn. Ja dan zou je als Palestijn best gelukkig kunnen zijn...maar sprookjes bestaan niet.

Sachs
Sachs24 aug. 2016 - 13:47

[De beste plek voor een Arabier om te wonen in het Midden Oosten is nog altijd Israel als het gaat om hoge levensstandaard, persoonlijke vrijheid en het aanspraak kunnen maken op grondrechten.] De Arabieren die in Israël wonen zijn de bedoeïenen in de Naqab (Negev). Ondanks hun Israëlische paspoort is geen van de drie door u genoemde omstandigheden op hen van toepassing. Zij worden behandeld als vuil, en 'as we speak' verdreven. En voor de zoveelste keer: de Palestijnen zijn geen Arabieren, maar Levantijnen, de oorspronkelijke bewoners van het gebied. Dit in tegenstelling tot de Israëli's. [Dat is een (mogelijk onwelkom) feit voor de mensen die Israel het liefste zien afzinken in de zee.] Zo te lezen bent u degene die met onwelkome feiten worstelt. [De verliezers in het M.O. rond Israel azijn zij die gevlucht zijn in 1948 of 1967 of verdreven.] U vergeet de tussenliggende jaren, en met name de periode na 1967, waarin honderdduizenden Palestijnen zijn (en nog altijd worden) verdreven. [De blijvers hebben daarentegen veel meer geluk gehad.] Er zijn geen blijvers. Sommige vluchtelingen kwamen terecht in gebied dat later door Israël werd geannexeerd. Dat is bepaald geen geluk. Zij zijn hun land kwijt en leven als tweederangs burgers. [Binnen de staat Israel (exclusief de bezette gebieden) is 20% Arabier.] Nee. Ruim 20 procent is Palestijn, geen Arabier. [Zij hebben het iets minder goed dan hun Joodse landgenoten, maar oneindig veel beter dan de Arabieren in Libanon, Syrie, Jordanie en Egypte.] De Palestijnen worden door hun 'joodse landgenoten' op grote schaal als vuil behandeld en gehaat. Miljoenen Palestijnen wordt door die 'joodse landgenoten' het recht op terugkeer ontzegd, met als gevolg dat zij al decennia in kampen leven of in Gaza opgesloten worden gehouden. Hun familie die aan de Israëlische kant van de grens terechtkwam hebben zij nooit meer gezien. Dat er in omringende landen Arabieren leven die het ook slecht hebben is irrelevant. Niets staat Israël in de weg de Palestijnse rechten te erkennen. [Ook dat is een weinig genoemd feit.] Het is ordinaire propaganda, waarmee we vanuit de Israël-lobby worden platgebombardeerd. [Overigens praat dit niets goed, ik wil alleen enige relativering plaatsen bij de opgeld doende overtuiging dat Israel een staat is die Arabieren vijandig gezind zou zijn.] Volgens mij hebt u een hoofdstuk uit het Grote Hasbara Handboek overgeschreven.

Lopez
Lopez24 aug. 2016 - 14:28

@GeachteLezer Los van het feit dat het me zinniger lijkt het aan uw ‘Arabieren’ zelf over te laten om te bepalen wat voor hen ‘de beste plek is om te wonen’, is het argument dat het elders op de wereld ook niet pluis (of nog minder pluis) is een zwaktebod dat de Palestijnen in Israël verdomd weinig troost zal bieden voor het feit dat ze in eigen land als tweederangs burgers worden behandeld. En dat geldt in het kwadraat voor uw opmerking dat zij ‘geluk hebben gehad’ omdat zij voor hetzelfde geld in 1948 of 1967 het land hadden kunnen worden uitgeschopt. Daarbij verliest u bovendien uit het oog dat ook veel Palestijnen die aan deportatie wisten te ontkomen hun huizen, grond en andere bezittingen werd ontnomen, en zij, net als de vluchtelingen van 1948 en 1967, tot op de dag van vandaag wachten op compensatie. In de Israëlische onafhankelijkheidsverklaring kunt u lezen dat ‘de staat Israël volledig gelijke rechten zal handhaven voor al zijn burgers, ongeacht geslacht, ras of sekse, en nauwgezet de principes van het Handvest van de Verenigde Naties in acht zal nemen’. Daar is die staat 68 jaar na dato nog steeds niet in geslaagd. Palestijnen worden openlijk gediscrimineerd, zowel wettelijk als maatschappelijk, louter op grond van het feit dat ze niet-joods zijn, waarbij de positie van de Palestijnen in Jeruzalem, wier enige status ‘inwoner van Jeruzalem’ is, de kroon spant. Het feit dat dit racisme wordt gelegitimeerd met verwijzing naar ‘de joodse staat’ maakt het nog bedroevender - alsof het kenmerk van een joodse staat is dat ze niet-joden discrimineert, alsof het om te beginnen ‘joods’ is om niet-joden minderwaardig te behandelen. Of dit racisme getuigt van wat u noemt ‘vijandigheid van de staat jegens Arabieren’ laat ik graag aan ieders eigen oordeel over, maar feit is hoe dan ook dat er in Israël een schrikbarende haat jegens Palestijnen, Arabieren, moslims en ook bijvoorbeeld Afrikaanse asielzoekers bestaat. Vooraanstaande politici die deze groepen aanduiden in termen van ‘kakkerlakken’, ‘infiltranten’, ‘een kanker’ enz. zijn geen uitzondering, zo goed als kreten als ‘Dood aan de Arabieren’ veelvuldig te horen zijn. Veelzeggend is dat uit recent onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center blijkt dat bijna de helft (48 procent) van de joodse Israëliërs vindt dat de Palestijnen het land uit zouden moeten worden gezet (’expelled or transferred from Israel’). Dat de Palestijnen in Israël het volgens u niettemin ‘oneindig veel beter hebben dan Arabieren in Libanon, Syrië, Jordanië en Egypte’ zegt dan ook wellicht bovenal iets over uw waarnemingsvermogen.

Bakni
Bakni24 aug. 2016 - 15:38

@ Sachs Ik kom vanwege Krav Maga training al 10 jaar, 3x per jaar in Israel. Ik ben er echt nog nooit iemand tegengekomen die zich Levantijn noemt. Begrijp ik uit woorden dat alle bewoners van Gaza, westbank en de kampen in Libanon en Syrie helemaal niet arabisch zijn.?Ik vraag me af of ze dat met u eens zijn.

insignia
insignia24 aug. 2016 - 16:20

@Bakni - die vraagt of de Palestijnen zich Levantijn noemen. Vroeger had men het over de Levant maar dat is een oude term. Maar duidelijk is dat de mensen die u noemt in Palestina woonden/wonen en daarom Palestijn genoemd zouden moeten worden. Alleen komt dat de propaganda van Israel niet uit. U weet toch dat de Palestijnen inmiddels een eigen staat hebben?

Bakni
Bakni24 aug. 2016 - 17:35

@ Isigna. Over die eigen staat zijn de meningen verdeeld. Zelf heb ik een Berber achtergrond, maar een eigen staat zit er voor de Berbers echt niet meer in. We hebben het te doen met Algerije en Marokko, Tunesie en Libie. Beetje zoals de Koerden.

insignia
insignia24 aug. 2016 - 19:52

over Palestina. De staat Palestina is door een aantal landen erkend. Ja Israel niet, wat wil je als het grondgebied van een staat bezet houdt dan is het moeilijk die te erkennen. Gaat u zich voor de Berbers inzetten?

Lopez
Lopez24 aug. 2016 - 21:09

@Bakni, Insignia, Sachs & GeachteLezer De vraag is waarom GeachteLezer de Palestijnen niet gewoon Palestijnen noemt, maar kennelijk behoefte heeft aan een containerbegrip, en waarom hij of zij dan niet ‘Levantijnen’ (inwoners van de Levant) gebruikt, maar met het begrip ‘Arabieren’ een term kiest die dermate ruim is en waarover al zo lang meningsverschillen bestaan dat-ie amper meer iets zegt. Waarom deze keuze, GeachteLezer? Vallen de vele joden in Israël die hun wortels in de Arabische wereld hebben (met als meest recente voorbeeld de dit jaar gearriveerde joden uit Yemen) ook onder de ‘Arabieren in Israël’? De keus voor de term ‘Arabieren’ als Palestijnen worden bedoeld is des te vreemder daar de Palestijnen een volk vormen en als zodanig zijn erkend. En, belangrijker, zij daaraan hun rechten in de kwestie-Palestina ontlenen. Die danken zij aan het feit dat zij Palestijnen zijn, niet aan een eventuele ‘Arabische’ verwantschap. Dit laatste punt is natuurlijk precies de reden waarom de gestaalde hasbara-kaders standaard juist van ‘Arabieren’ spreken. Het is een van de klassieke maniertjes om de Palestijnen te delegitimeren. Onder de zionisten van het eerste uur en de founding fathers van de staat Israël was deze naargeestige methode al in zwang. Ben-Gurion schreef al in de jaren dertig dat hij bereid was de ‘Arabs’ te toleren als de joden eenmaal het hele mandaatgebied in handen hadden, op voorwaarde dat zij braaf de joodse superioriteit zouden erkennen; deden zij dat niet dan moesten ze worden ‘verdreven’: ze hadden tenslotte ‘een eigen vaderland, en dat is heel groot’. Hier op Joop kakelt menigeen hem tot op de dag van vandaag na. Regelmatig aangevuld met luchtfietserij als dat ‘er nooit Palestijnen hebben bestaan’, dat de Palestijnen eigenlijk ‘Arabieren zijn die vanuit de omringende landen naar Palestina trokken om te profiteren van de voorspoed die de joodse kolonisten hen boden’, dat ‘de Palestijnen met Transjordanië al een eigen staat hebben gekregen’ en meer van dit soort schaamteloze onzin. Als het erom gaat de rechten en zelfs het bestaan van de Palestijnen uit te wissen en de Israëlische onderdrukking van de Palestijnen te bestendigen is in Circus Hasbara alles geoorloofd. Des te belangrijker is het, GeachteLezer en geachte andere lezers, zorgvuldig te zijn in het debat en de term Palestijnen te gebruiken wanneer zij worden bedoeld. En even precies te zijn met termen als ‘Israël’ en ‘joden’, die door de hasbaristi ook met graagte door elkaar worden gebruikt. Bijvoorbeeld door - over klassiekers op het vroeg-zionistisch repertoire gesproken - kritiek op Israëls Palestina-politiek te betitelen als antisemitisme.

Sachs
Sachs25 aug. 2016 - 19:17

@ Bakni Veel Palestijnen achten zich in cultureel opzicht Arabier. Zij spreken Arabisch, en velen hangen het islamitisch geloof aan. Maar in etnisch opzicht zijn zij Levantijn, inwoner van de Levant, en géén Arabier. En dat is waar het hier (recht op land) om draait. Ik verwijs graag naar de uiteenzettingen van Lopez hierboven, waarin hij uitlegt waarom de term 'Arabier' al door Ben Gurion werd gebruikt om Palestina gelijk te stellen aan de 'Arabische wereld'. Zijn bedoeling: Palestijnen kunnen net zo goed in Saudi gaan wonen; daar zijn zij ook 'thuis'. Dat was een welbewuste leugen. Feit is dat hijzelf niets te zoeken had in Palestina. Dat Geachte Lezer, en met hem de zionistische gemeenschap, zijn Arabieren-kunstje blijft herhalen zegt alles over de delegitimatie die de Palestijnen tot de dag van vandaag ten deel valt.

GeachteLezer
GeachteLezer27 aug. 2016 - 11:47

Wat een haarkloverij weer, over die Palestijnen of Arabieren. In Israël heten ze gewoon Arabieren en zo noemen ze zichzelf ook. In het noorden van Israël is een aantal tamelijk autonoom bestuurde Arabische dorpen waar de bewoners behoorlijk weinig te klagen hebben. Ik maak de vergelijking met Arabieren buiten de grenzen van Israël, zonder te willen beweren dat alles perfect is voor hen binnen de grenzen van Israël. Maar lezers zien dit niet, hebben behoefte aan hokjes duwerij, omdat ik iets relativeerde over de situatie der Palestijnen. Punt is, en dat houd ik overeind, dat de levensstandaard, de aanspraak op recht en de vrijheid voor hen beter geregeld is dan in omringende landen, simpelweg omdat het met die parameters droevig gesteld is in alle buurlanden van Israël. Voor de happertjes onder de lezers, nee dit zegt niks over de absolute situatie, maar de relatieve. Als ik Arabier was, woonde ik gelukkiger binnen Israël dan daarbuiten. Het simpele feit dat zij niet alle emigreren naar Jordanië zegt toch ook wel wat. Of niet?

Lopez
Lopez23 aug. 2016 - 21:55

Unieke actie ten bate van de Palestijnen van supporters van de Schotse voetbalclub Celtic: "Scottish football fans raise over 100,000 pounds for Palestine following flag controversy" http://mondoweiss.net/2016/08/palestine-following-controversy/ https://www.gofundme.com/matchfinepalestine

[verwijderd]
[verwijderd]23 aug. 2016 - 11:45

--- Dit bericht is verwijderd —

11 Reacties
Ben Joop
Ben Joop23 aug. 2016 - 13:43

Hier malen de meeste mensen niet om vermoorde moslims,sterker nog, ze vinden het prachtig!

insignia
insignia23 aug. 2016 - 14:13

Boenders, de EU, VS en Nederland staan volledig qchter Israel, wat die Nedanyahu ook doet. Nedanyahu komt binnenkort naar Nederland wellicht dat Rutte de man zal wijzen op z'n plichten zoals netjes met mes en vork eten en goed kauwen.

Bram Emanuel
Bram Emanuel23 aug. 2016 - 14:26

Hahahaha, Erdogan citeren als "stem der redelijkheid". We weten allemaal wat Erdogan met andersdenkenden wil doen, en dat begint met "op" en eindigt op "hangen".

Siphra Spier
Siphra Spier23 aug. 2016 - 14:42

Sinds 1 januari van dit jaar t/m 21 augustus werden vanuit Gaza 17 raketten en 19 mortiergranaten afgevuurd naar willekeurige burgerdoelwitten in Israël. Logisch dat Israël weer even orde op zaken moet stellen

Lopez
Lopez23 aug. 2016 - 17:49

@Siphra Spier Zo is dat, het is een schande dat die Palestijnen zich niet gehoorzaam laten onderdrukken. Vijftig jaar bezetting, kolonisering en onderdrukking, en nóg hebben ze niet geleerd keurig op te zitten en de bezetter een kopje te geven.

hugo bergveen
hugo bergveen23 aug. 2016 - 18:19

@Siphra OK, in 7 1/2 maand 17 raketten en 19 mortiergranaten, waarbij we er voor het gemak van uit gaan dat dat echte raketten waren, en niet de van conservenblikjes in elkaar geknutselde Kassems. Het lijkt mij dat het IDF in één sortie een veelvoud daarvan heeft afgevuurd, en dat niet willekeurig, maar gericht. Zonder gekheid: natuurlijk zijn die aanslagen absoluut te veroordelen. Maar het IDF heeft een dusdanig grote overmacht op zowel technologisch als numeriek gebied dat er geen enkele militaire noodzaak is om er zo hard op los te slaan als ze pleegt te doen. En in dat geval behoort een zichzelf beschaafd achtend land die beschaving ook te tonen, ook tegenover een minder beschaafde tegenstander..

Siphra Spier
Siphra Spier23 aug. 2016 - 21:48

@ hugo bergveen Hoewel de meeste raketten inderdaad betrekkelijk weinig of geen schade veroorzaken, is het psychologisch effect van de terreur enorm. De beschietingen zijn dan ook in de eerste plaats bedoeld om het effect van de islamitische antisemitische terreur jegens de Joden te beklemtonen en het gevoel van angst en onveiligheid onder Israël’s burgerbevolking te bestendigen.

clara51
clara5123 aug. 2016 - 22:05

@siphraspier ["Sinds 1 januari van dit jaar t/m 21 augustus werden vanuit Gaza 17 raketten en 19 mortiergranaten afgevuurd naar willekeurige burgerdoelwitten in Israël. Logisch dat Israël weer even orde op zaken moet stellen."] Lees hier wat Israel bedoelt met 'orde op zaken stellen', zowel in Gaza als op de bezette Westoever: Israeli Municipality Cuts Jerusalem School Budget for Palestinians Israeli Soldiers Kidnap One Palestinian In Tulkarem Soldiers Kidnap Two Palestinians, Confiscate Machines, In Hebron Israeli Army Confiscates Machines From Workshops In Bethlehem, Injures Many Palestinians Israel Plans To Build New Illegal Colony In Hebron Israeli Soldiers Kidnap Nine Palestinians In The West Bank Israel Carries Out 50 Strikes Against Gaza, Five Palestinians Injured Three Palestinians Injured In Israeli Bombardment Of Northern Gaza Israeli Soldiers Kidnap Seventeen Palestinians In The West Bank Army Injures One Palestinian, Kidnaps Another, Near Tubas Army Kidnaps Twelve Palestinians In Jerusalem Israeli Soldiers Kidnap Two Palestinians Near Hebron Call for Intervention to Prevent Permanent Damage to Hebron’s Ibrahimi Mosque Israeli Soldiers Steal Bicycles From Two Children In Bethlehem En dit zijn alleen nog maar de rapporten van afgelopen zondag, gisteren en vandaag. http://imemc.org (International Middle East Media Center) Zie voor een volledig overzicht van januari t/m augustus: http://imemc.org/article/category/topics/israeli-attacks/ Verder wil ik opnieuw aandacht vragen voor de groeiende invloed en dreiging van IS in Gaza. Israël houdt Hamas verantwoordelijk voor de aanvallen, en heeft dus Hamas-locaties willen treffen. Het is maar zeer de vraag of de aanvallen zijn uitgevoerd door Hamas. Hamas heeft herhaaldelijk verklaard zich steeds aan het staakt-het-vuren van 2014 te houden. Enkele gewapende cellen van de salafistische Jihad hebben meteen in 2014 aangegeven, zich niet aan het staakt-het-vuren te zullen houden. De raket op Sderot is geclaimd door Ahfad al-Sahaba, van de aan IS gelieerde Salafisten. Wie zich blind blijft staren op het elimineren van Hamas, zoals ook Israël doet, zou daarna wel eens met een veel groter, radicaler en gevaarlijker probleem kunnen blijven zitten. En dat is zeer slecht nieuws. Voor zowel de burgers van Gaza als de burgers van Israël. https://www.theguardian.com/world/2015/jun/10/gaza-salafists-problem-hamas-islamic-state-isis http://www.ibtimes.co.uk/gazas-next-war-will-isis-inspired-salafi-jihadis-overthrow-hamas-1502336 Het mantra van Israël (als geweld niet helpt, dan maar meer geweld) is al een halve eeuw een letterlijk doodlopende weg gebleken en vooral bedoeld voor binnenlandse consumptie. Zeker nu de spijkerharde Lieberman het voor het zeggen heeft. Van Hamas eisen dat die de IS-achtige groeperingen in Gaza onder de knoet houdt en tegelijkertijd Hamas zelf aanvallen, gaat ook niet werken. Een aanval van 1 raket op Israël beantwoorden met 50 zware luchtaanvallen (waardoor onder meer een watercentrale is getroffen, en water is al schaars) is disproportioneel en jaagt jongeren in Gaza nog meer richting IS. Als dit perpetuum mobile van geweld de toekomst is die je het liefste wenst wenst voor burgers van Israël, en van Palestina (waar mensen als ratten in de val zitten), dan heb ik niets gezegd.

thunderbird2
thunderbird223 aug. 2016 - 22:11

Maar Hugo, het IDF heeft heel beschaafd en keurig gereageerd, 50 strikes (op militaire installaties van hamas) en geen enkele dode, dat zijn inderdaad gerichte acties, petje af.

Minoes2
Minoes224 aug. 2016 - 1:20

Dat heb ik me al zo vaak afgevraagd. Waar blijft de reactie en actie van Nederland? Draait heel de wereld dan alleen nog maar om geld, vriendjespolitiek en macht? Zijn er dan geen morele waarden meer? Is er dan geen overtuiging meer wat betreft mensenrechten? Dat ik dit nog moet meemaken, die doodse stilte hier ook van zogenaamd links-Nederland. Het is gewoon eng. Het is om verdrietig van te worden.

clara51
clara5124 aug. 2016 - 13:48

@Minoes ["Dat heb ik me al zo vaak afgevraagd. Waar blijft de reactie en actie van Nederland?"] De Nederlandse regering is niet erg gevoelig voor anonieme mensen die deze vraag ergens stellen op een forum. De Nederlandse regering is wel gevoelig voor burgers die voortdurend met brieven, vragen en petities (en vooral argumenten) komen. Dat is voor die burgers best veel werk, maar als je je brieven ook aan de buitenlandwoordvoerders in de Tweede Kamer stuurt, dan komt er nogal eens een Kamervraag uit voort. Die de regering op z'n minst dwingt mondeling of schriftelijk een antwoord te geven. Dus: klim in de pen als het je menens is en doe zoals vele anderen: vraag dringend waarom de Nederlandse regering en de EU niet in actie komen en vooral: licht toe waarom je vindt dat ze dat allang hadden moeten doen. Hier om je te helpen alvast alle relevante e-mailadressen: http://sharp5.nl/sites/claarsnotes/wp-content/uploads/2016/04/160331-adressen-referendum-associatieverdrag-israel.docx

Ben Joop
Ben Joop23 aug. 2016 - 11:33

Heel typisch ook is dat verdedigers van israel dat vaak alleen maar doen vanuit moslimhaat. Zo krijg je de rare situatie dat extreem rechts nu pro-israel is omdat die veel moslims vermoorden.

14 Reacties
brambo2
brambo223 aug. 2016 - 12:23

Heb je al een oplossing? @ Ben Joop, wat moet er dan precies gebeuren met Israel en de inwoners voor het verkrijgen van vrede op aarde?

D'Holbach
D'Holbach23 aug. 2016 - 12:44

Heel typisch ook is dat mensen die beweren progressief te zijn een regressieve fasistoïde religie (zoals alle religies maar men steunt er slechts 1) steunen. Zo krijg je de rare situatie dat extreemlinks nu pro-religeboden is die vrouwen onderdrukken.

Bram Emanuel
Bram Emanuel23 aug. 2016 - 13:00

"Zo krijg je de rare situatie dat extreem rechts nu pro-israel is omdat die veel moslims vermoorden." Leugens, want er is niemand vermoord.

Ben Joop
Ben Joop23 aug. 2016 - 13:42

holbach u praat graag in stropoppen merk ik. het is in ieder geval onzin wat u zegt. Links verdigt moslims net zoals ze vroeger joden beschermden tegen rechtse praktijken. Moslims zijn de joden van vandaag. PVVers en Israelverdedigers de nieuwe nazis.

Ben Joop
Ben Joop23 aug. 2016 - 13:42

Sans Hone, ISIS en PVV aanhangers hebben elkaar brood nodig.

Overdeweg
Overdeweg23 aug. 2016 - 14:09

@Ben Joop Je kunt van 'extreem rechts' zeggen wat je wil, zij hebben in ieder geval door dat de Islam niets met vrede heeft te maken, dat kwartje moet bij een groot deel van links (en daar buiten) nog vallen.

Gammana
Gammana23 aug. 2016 - 14:29

Want jij kan in de hoofden van mensen kijken en zien wat ze denken? Vooroordelen noemen ze dat..

hugo bergveen
hugo bergveen23 aug. 2016 - 18:26

@Bram Nee, Israël vermoordt niet, ze doen extreme vergeldingsaanvallen waarbij - jammer, jammer - ook burgers in een veelvoud van het aantal getroffen Israëlische burgers als collateral damage worden gedood. Misschien kun je me uitleggen wat het verschil is, afgezien van de woordkeus? En nu graag niet aankomen met 'Maar hullie zijn begonnen!'; die kennen we al.

H.Witte
H.Witte23 aug. 2016 - 19:03

Overdeweg, of u heeft zichzelf slechts een beperkte kijk op de dingen gegeven of u heeft uit een vorm van gemakzucht u die dingen aan laten praten die het beste bij uw denkwereld passen. Het lijkt me dan ook niet verkeerd e.e.a. eens in een breder perspectief te zien. Dat perspectief is o.a. de vergelijking met de Bijbel en de Koran. Wellicht weet u dat onlangs een paar Nederlandse jongemannen de straat op gingen om voor te lezen uit de 'Koran'. De mensen schrokken van de opgelezen passages. Daarna haalden de mannen het omslag weg en zagen de aangesprokenen dat het om citaten uit de Bijbel ging. Koran en Bijbel lopen namelijk nauwelijks uiteen daar waar het gaat om extreem gedrag jegens de ander. Het grote verschil zit hem in het feit dat 'wij' hier inhet Westen wat verder zijn en de verlichting hebben doorgemaakt. Iets wat bij de Islam nog moet en ook zal gebeuren. Als u zich wat breder informeert zult u vast moeten stellen dat er binnen de Islam veel progressieve mensen zijn die de Koran uitleggen zoals wij dat heden ten dage met de bijbel doen. Die progressievere en vooruitstrevende Islam, dus de betreffende Moslims moeten wij onze steun geven opdat ze zich nog krachtiger weten in hun strijd tegen de duistere belijdenis van de Koran. Vergeet vooral niet dat wat IS nu doet nog geen driehonderd jaren geleden hier in onze regio ook gebeurde, sterker: vijftig jaar geleden kende men in Spanje nog de wurgpaal als doodstraf. Als wij ons af blijven zetten tegen ALLE moslims en de Islam in zijn algemeenheid, dan zal het gevolg zijn dat de Moslims zich onheus bejegend voelen en dat zelfs de goedwillende Moslims opstandig in onze richting worden. Dit verschijnsel is al gaande. Doordat men zich in een hoek gedrukt voelt zoekt men elkaar meer op. M.a.w. afzetten tegen Moslims bereikt het tegenovergestelde van wat we in Nederland willen, namelijk integratie. Steeds meer moslimvrouwen gaan uit protest tegen de houding van het Westen hofddoekjes dragen, wat overigens niet alleen als protest is, maar ook om zich ten overstaan van geloofsgenoten te identificeren. Het eerder genoemde 'elkaar opzoeken' effect. In Frankrijk is dat dragen van steeds meer hoofddoekjes aangetoond. Moslims in Nederlan is een voldongen feit. Daar verandert niemand iets meer aan. We zullen dus met elkaar moeten leven, of we dat willen of niet. Het is in het belang van de samenleving als geheel dat we de saamhorigheid zoeken, niet de confrontatie, want dat zal ons decennia ellende kosten. Daar willen we onze kinderen en kleinkinderen toch niet mee opzadelen.

Bram Emanuel
Bram Emanuel23 aug. 2016 - 21:29

@ Hugo Nee, Israel probeert alleen vijandige stellingen onschadelijk te maken. Dat kunt u keer op keer zien. Wanneer de vijandelijke stellingen vernietigd zijn stoppen ze. Dat Hamas die stellingen continue bouwt naast scholen en ziekenhuizen is alleen hen aan te rekenen. @ Henk U beweert dat Islam die verlichting zal doormaken. Echter, ik zie alleen maar achteruitgang en meer conservatisme. En dat over de hele linie van moslimlanden. Heeft u 1 voorbeeld, eentje maar, van een moslimland dat een verlichting doormaakt? En dan niet Israel noemen, hoewel dat het enige vrije land is met een grote moslimpopulatie.

Coronarias Redig
Coronarias Redig23 aug. 2016 - 22:03

. "Moslims zijn de joden van vandaag. PVVers en Israelverdedigers de nieuwe nazis" Onzin blijven herhalen maakt het nog niet waar. Er is inderdaad een publiek voor, maar menigeen met verstand denkt gewoon dat u niet goed wijs bent.

GeachteLezer
GeachteLezer23 aug. 2016 - 22:53

Nou nee hoor. Al kan ik mij geen liefhebber van Israel noemen, ik heb een hekel aan de hetzerige manier waarop dat land wordt bekritiseerd, omdat het meestal meten met twee maten is. De wordt hoger gelegd voor Israel als het gaat om de mensenrechten-schendingen. Zo wordt nogal ens gesuggereerd dat de IDF de bedoeling heeft burgers te doden (expres) terwijl juist veel energie gaat zitten in het vermijden van burgerdoden. Hamas echte maakt er een sport van om expliciet zoveel mogelijk burgers te doden en vindt moorden op Israelische burgers ook reden voor feest. Dat stoort me aan de berichtgeving. De ene partij doet zijn best burgers niet te treffen terwijl de andere die juist als doel heeft. Hoe zielig ik de inwoners van Gaza ook vind, toch kiest dat volk zijn eigen leiders en dat is dus Hamas. Die partij staat niet voor tolerantie.

H.Witte
H.Witte24 aug. 2016 - 11:46

Bram Emanuel Volkomen met u eens dat er op dit moment een achteruitgang is binnen de Islamitische samenleving. Edoch; die samenlevingen zijn heel diversZeker niet eenduidig. Een jaar voor de oorlog was ik in Syria (o.a. Damascus) in 'ontmoette' er een redelijke vrije samenleving (de onderdrukking door Assad bleef uiteraard buiten beeld). Een samenleving waarin Moslims, Christen en Joden vredig naast en met elkaar leefden. Ik Bezocht in Damascus een Katholieke kerk en sprak een van de geestellijken. Het was een kalme en goede situatie. Jordanie, waar ik doorheen gereisd heb, was behoorlijk verschillend. Amman was een Westerlijke ogende stad, waar veel vrouwen zonder hoofddoek op straat waren, niet zelden behoorlijk modern gekleed. In het binnenland zag je wat meer traditionele kleding, maar dat is een algemeen gegeven, geldt voor vele landen. Aan de Rode Zee, of beter, de Golf van Aqaba, was het weer redelijk modern en zwommen Jordaanse vrouwen in badpak of zelfs bikini. Meest de jongere vrouwen. Ook in Egypte zie je modern en traditioneel door elkaar heen. Iran was voor de afzetting van de Sjah, overigens ook een bedenkelijk figuur, een behoorlijk op het Westen gericht land. Khomeini heeft de zaak teruggeworpen, maar de Moslims daar kennen de 'andere kant' van het leven en het is een kwestie van tijd aleer het juk van de orthodoxe Islam weer afgeworpen kan worden. Men snakt er naar. De internationale contacten (zakenreizen-toerisme etc), internet, de sociale media in het algemeen zullen de modernisering in het Midden-Oosten een boost geven. Zaak is dat wij saamhorigheid zoeken met de 'goede', de moderne moslims, ons niet van hen verwijderen, maar juist steun geven in hun streven naar vrijheid en loskomen van de orthodox islamitische onderdrukking.

Bram Emanuel
Bram Emanuel25 aug. 2016 - 12:17

@ Henk Akkoord. Er zijn in alle moslimlanden ook best veel moslims die vredig en in gelijkheid willen samenleven met andersdenkenden. Echter, het succes van de conservatieve krachten laat ook zien dat er velen zijn, waarschijnlijk een meerderheid, die dat niet willen. De islamisatie rukt steeds verder op, niet alleen in landen in het midden-oosten en noord-afrika maar ook in landen als Brunei en Maleisie. Zo is Brunei slecht voor de helft moslim maar de sharia wordt steeds verder ingevoerd. En westerse toenaderingen met gematigde moslims worden aan alle kanten bekritiseerd en tegengewerkt, zowel door de conservatieve islamitische krachten als door linkse groeperingen. Nee, ik zie die verlichting niet gauw gebeuren.

José
José23 aug. 2016 - 10:12

Over bombardementen gesproken, een van de laatst overgebleven artsen in Aleppo vraagt iedereen zijn petitie te tekenen. http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/syrian-civil-war-syria-aleppo-barack-obama-angela-merkel-assad-regime-russia-bombing-civilian-a7203991.html

1 Reactie
zegikniet2
zegikniet223 aug. 2016 - 10:53

Misschien kan hij beter een petitie onder de Syrische bevolking houden met de vraag of ze willen stoppen met elkaar af te maken. En hoe is uw reactie in vredesnaam (mooi he ?) goed gekeurd in een artikel over Israel/gaza ?

Wesseling2
Wesseling223 aug. 2016 - 9:37

Israël is een oase in een regio vol met geweld, dictators en islamitisch geweld. De buren van Israël willen niets liever dan ook Israël omtoveren in een zwart geblakerd gebied waar letterlijk en figuurlijk niets groeit. En vele populistische reaguurders hier staan erbij en juichen het toe.

10 Reacties
Frank Lenssen2
Frank Lenssen223 aug. 2016 - 11:24

@ Wesseling (11:37u) - leuke Disney-fantasie. Israël is geen oase (een vreedzame, non-agressieve plek waar het goed toeven is). Israël is buitengewoon gewelddadig, en moordt naar hartelust arme en van vele noodzakelijke voorzieningen verstoken onschuldige burgers uit. Het Israëlische geweld (foltering, gebruik van napalm, bommentapijten) is vele malen erger dan dat vanuit de Gaza-strook, die door Netenyahu en trawanten als concentratiekamp gebruikt wordt. En ik ben verre van een populistische reageerder. U bedient zich daarentegen van populistische cliché's, die hier al tienduizenden malen, bij gebrek aan argumenten en feiten, door velen hier ingezet worden. Ik juich geen enkel geweld toe, trouwens. Daarom beoordeel ik in mijn factcheck van Uw postje Uw mededelingen als: 'onwaar'. Geen dank.

Sachs
Sachs23 aug. 2016 - 11:58

Die oase van u heeft miljoenen vluchtelingen gecreëerd. Is al bekend wanneer die kunnen terugkeren en wanneer het Israëlische Apartheidsregime er wordt opgeheven? Hoe komt het trouwens dat uw oase 7.500 politieke gevangenen – onder wie veel kinderen – huisvest?

Minoes2
Minoes223 aug. 2016 - 12:09

Frank Lenssen Ik kan het niet beter verwoorden!

thunderbird2
thunderbird223 aug. 2016 - 13:40

@Frank, zelfs al zou het waar zijn wat je hier debiteert, dan nog blijft Israel een plek waar het opvallend goed toeven is voor de gemiddelde arabier uit het midden-oosten. @Sachs, dat moet je me eens uitleggen, hoe die paar honderduizend 'vluchtelingen' er vele miljoenen hebben kunnen worden...

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer23 aug. 2016 - 14:09

Ik heb de laatste 20 jaar ter plekke toch tientallen Israëli Arabs gesproken. Geen één, geen enkele Palestijn of Bedoeïn, peinsde er ook maar over naar één van de buurlanden te trekken, Jordanië incluis. Kwestie van keus tussen bijna volledige vrijheid versus geen vrijheid en democratische rechtstaat en dictatuur.

Andy Capp
Andy Capp23 aug. 2016 - 17:08

"Geen één, geen enkele Palestijn of Bedoeïn, peinsde er ook maar over naar één van de buurlanden te trekken," Nee, natuurlijk niet, -waarom zou je meehelpen de natte droom van al die zionisten werkelijkheid te maken? Zolang je als Palestijn/Arabier binnen de grenzen van Israël woont, ben je een onopgelost probleem en moet je er alles aan doen om dat zo te houden zelfs de discriminatie in een apartheidsstaat verdragen.

Lopez
Lopez23 aug. 2016 - 17:41

@De Boer [Geen één, geen enkele Palestijn of Bedoeïn, peinsde er ook maar over naar één van de buurlanden te trekken, Jordanië incluis.] Inderdaad, De Boer, ze willen in hun eigen land en op hun eigen grond blijven wonen, en zich niet ook laten verjagen. Ze eisen wél gelijke rechten, en het is de allerhoogste tijd dat ze die krijgen, vindt u niet?

H.Witte
H.Witte23 aug. 2016 - 20:14

Jan Willem deBoer Het lijkt me logisch dat ze daar willen blijven waar ze geboren en getogen zijn. Jordanie overigens is een prima land om te wonen, ook voor bedoeinen, waarmee ik daar in de Wadi Rum woestijn gesproken heb. Deze week was daar nog een documentaire over.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer24 aug. 2016 - 9:10

@Lopez zij spiegelden hun rechten en vrijheden vooral met die van hun broeders in andere regio's van het MO en dan heb je je knopen snel geteld. @Andy ook voor hen wegen rechten en vrijheden zwaarder dan hun geboortegrond. Hun geboortegrond en het probleemloos samenleven met joden was wel de reden dat ze tijdens de onafhankelijkheidsoorlog bleven zitten waar ze zaten i.p.v. gehoor te geven aan de oproep van hun arabische buren de grens over te trekken en tijdelijk in vluchtelingenopvang te verblijven. Helaas in vele gevallen is niets zo permanent als tijdelijk.

Sachs
Sachs24 aug. 2016 - 13:53

@ De Boer [Ik heb de laatste 20 jaar ter plekke toch tientallen Israëli Arabs gesproken. Geen één, geen enkele Palestijn of Bedoeïn, peinsde er ook maar over naar één van de buurlanden te trekken, Jordanië incluis.] Klopt. Ze blijven in hun eigen land, ook al is dat goeddeels gekoloniseerd, wachtend op de dag dat hen volwaardige rechten worden toegekend, en wachtend op de dag dat de verdreven en gevluchte Palestijnen zich bij hen kunnen voegen.

Casparus2
Casparus223 aug. 2016 - 9:28

De twee staten oplossing is een gepasseerd station.Er is nog maar een mogelijkheid n.l.de eenheidsstaat Palestina.Israël in deze vorm heeft geen toekomst.One man,one vote en alle Palestijnen mogen dan meestemmen. Een democratisch gelegitimeerde eenheidsstaat,daar kan geen zinnig mens tegen zijn.

3 Reacties
Common Sense
Common Sense23 aug. 2016 - 10:40

Hmmm sinds wanneer heb jij een idee waar zinnige mensen voor of tegen zijn?

D'Holbach
D'Holbach23 aug. 2016 - 10:53

Niet omdat u vanuit uw haat dat zegt heeft Israël geen toekomst. Het land zal zaken moeten veranderen, absoluut maar heeft wel degelijk toekomst, wat u wilt is totale vernietiging van het Joodse volk in het Midden-Oosten.

Bram Emanuel
Bram Emanuel23 aug. 2016 - 14:28

Palestijnen willen geen democratie, anders hadden ze daar wel voor gestemd. Volgende oplossing graag.

Thom Holterman
Thom Holterman23 aug. 2016 - 8:30

De geweldsaanwending tart alles. En ondanks dat gaan gewone mensen, in dit geval in Haïfa, laten zien dat Joden en Arabieren samen kunnen leven. Het is vermoedelijk de enige manier om van binnenuit een verandering te bewerkstelligen. Ik trof een verslag van dat mogelijke samenleven aan in een Frans weekblad; zie voor een bewerking door mij ervan: https://libertaireorde.wordpress.com/2016/08/23/joden-en-arabieren-samenleven-goed-mogelijk/

5 Reacties
insignia
insignia23 aug. 2016 - 8:50

Maar krijgen die Palestijnen, want daar heb je het tocover?, ook hun gesrolen bezittingen terug? Hun landerijen, huizen en burgerrechten? Mogen de kampen leeglopen? Ik nodig je uit voor een feest als dat gebeurt.

Mostafa
Mostafa23 aug. 2016 - 9:37

Dát klopt wat u zei en dat vind ik ook! Een bekende Marokkaanse uitspraak zegt: Arabieren en Joden kauwen elkaar graag door en door maar doorslikken doen zij niet. Eerlijk, ik vind het een hele mooie uitspraak!

arjenZH
arjenZH23 aug. 2016 - 14:07

@Insignia Alles begint -zoals Holterman terecht opmerkt- met het vreedzaam met elkaar proberen samen te leven en het elkaar accepteren. Als dat niet lukt is er geen oplossing voor het probleem.

insignia
insignia23 aug. 2016 - 17:47

@arjenZH - ja dar zeiden die Duitsers ook maar toen werd een van hun opperbevelhebbers door het verzet gedood en werd de gehele manlijke bevolking van Putten afgevoerd. Ik bedoel maar, dat is mijn referentiekader en ik kan mij levendig voorstellen dat het Palestijnse verzet niets te maken wil hebben met jouw vreedzaam samenleven want dat betekent in essentie dat de Palestijnen eeuwig zullen moeten buigen en 6de rangs mensen moeten zijn. Een onzedelijke raad.

Lopez
Lopez23 aug. 2016 - 20:32

@ArjenZH Het zou het vreedzaam samenleven ten goede komen als er recht zou geschieden en de ene partij de andere niet langer beestachtig zou onderdrukken. Het artikel waarvan Thom Holterman op zijn website een bewerking geeft is sympathiek, daar niet van, en alle initiatieven op dit terrein zijn vanzelfsprekend welkom, maar een wezenlijke verbetering van de verhoudingen kan pas gestalte krijgen als Israël de rechten van de Palestijnen respecteert en hen als mensen beschouwt in plaats van als een inferieure soort.

Damaru2
Damaru223 aug. 2016 - 7:59

Zolang dat niemand in staat is de situatie van twee zijdes te bekijken is een oplossing onmogelijk. Ik lees berichten over de Irgun de mensen die het daar over hebben vergeten Hamas en Hezbolah, de mensen die het hebben over Hamas vergeten de Irgun. Zolang beide partijen blijven vergelden en wraken gaat er never nooit iets veranderen en blijven er onschuldige slachtoffers aan beide zeide vallen. Lijkt me rede genoeg voor beiden om een na te gaan denken over wat men opschiet met de wraak en vergelding. Volgens mij helemaal niets. Hamas zou mijn inziens hun manifest moeten intrekken waar letterlijk word opgeroepen tot vernietiging van Israel. Israel moet beginnen met hulp bieden om Palastina op te bouwen zodat ze als onafhankelijk land kunnen bestaan en ontwikkelen. Over en weer zijn er afschuwlijke misdaden begaan. Iedereen weet het maar kijkt enkel naar de misdaden van hun tegenstander. Daar ga je nooit verder mee komen

1 Reactie
Coronarias Redig
Coronarias Redig23 aug. 2016 - 22:01

"Hamas zou mijn inziens hun manifest moeten intrekken waar letterlijk word opgeroepen tot vernietiging van Israel. Israel moet beginnen met hulp bieden om Palastina op te bouwen zodat ze als onafhankelijk land kunnen bestaan en ontwikkelen." Dat eerste kunnen we waarschijnlijk gewoon vergeten. Verder is het zo dat israel op verschillende terreinen veel geinvesteerd heeft in de Palestijnen.

Blitskikker
Blitskikker23 aug. 2016 - 6:53

"Als de situatie nu toch weer escaleert, is dat volgens een woordvoerder van Hamas geheel te wijten aan de aanhoudende Israëlische agressie." Tuurlijk, eerst zelf een raket naar Israel schieten, en als Israel dan terugschiet roepen dat het allemaal de schuld van Israel is. En ik walg trouwens van de mensen die in hun reacties hier impliciet stellen dat Hamas wel gerechtvaardigd is om raketten richting Israel te schieten omdat Israel ook dingen doet die niet door de beugel kunnen. Het telkens weer grijpen naar het gewelds- en terreurwapen door Hamas valt niet goed te praten.

6 Reacties
Casparus2
Casparus223 aug. 2016 - 9:29

Hasbara retoriek

Sachs
Sachs23 aug. 2016 - 10:02

Uw mening is overbekend. Wat u betreft moet een onderdrukt en opgesloten volk lijdzaam toezien hoe het wordt uitgebeend. De praktijk laat echter zien dat mensen in dergelijke omstandigheden in opstand komen, gebruikmakend van de schaarse middelen die zij hebben. Dat verzet is legitiem, ook al vind u van niet. Het is overigens Israël dat structureel het gewelds- en terreurwapen inzet, tenzij u het op raciale gronden opsluiten van 1,8 miljoen mensen achter hekken niet als geweld en terreur wenst te beschouwen.

Common Sense
Common Sense23 aug. 2016 - 10:42

De mensen in Israel zitten net zo goed gevangen en opgesloten achter hekken, Mr Sachs. Maar ja, waarom praat ik nog tegen extremisten eigenlijk.

Overdeweg
Overdeweg23 aug. 2016 - 11:08

@Common Sense Lijkt mij ook ijdele hoop.

Sachs
Sachs23 aug. 2016 - 12:11

@ Common Sense Uw opmerking dat Israël kennelijk ook zijn eigen bevolking opgesloten houdt is groot nieuws. Het was mij tot dusver ontgaan. Des te meer reden om tegen de bezetter in actie te komen.

GeachteLezer
GeachteLezer23 aug. 2016 - 23:00

Boenders, dat komt omdat Israel nu eenmaal veel sterker is dan Hamas. Dus kiest Hamas voor de asymmetrische oorlog: Inzetten op lukraak aanslagen plegen op Israelische burgers en dus proberen met kleine middelen veel terreur te veroorzaken. Maar fraai is het niet, zo'n raket op een gewoon plaatsje als Sderot, met de bedoeling burgers te doden. Ik heb geen illusies over de afloop als Hamas de kracht van Israel zou hebben en omgekeerd: Dan was morgen de hele staat Israel een rokende puinhoop en waren alle burgers dood. Israel zou heel Gaza van de kaart kunnen blazen maar doet dat niet, Hamas zou heel Israel van de kaart willen vegen maar kan het niet.

Eelt
Eelt23 aug. 2016 - 6:25

Fear is the path to the dark side, fear leads to anger, anger leads to hate, hate leads to suffering.

flibbertje
flibbertje23 aug. 2016 - 6:18

Palestijnen willen geen vreedzame oplossing met israel. Of beter gezegd hoe vaak hoor je moslims neutraal of positief over joden/israel? Palestijnen blijven hun raketjes afschieten, aanslagen plegen, etc. Daarbij proberen ze ook heel veel in scene te zetten om israel als schurkenstaat af te schilderen. google maar eens op pallywood. Tja je gaat raketten afschieten op burgerdoelen in israel.... Wat verwacht je als reactie: "foei nooit meer doen". Groot gelijk dat israel keihard terug slaat.

1 Reactie
Coronarias Redig
Coronarias Redig23 aug. 2016 - 21:51

Zijn er behalve die 2 licht gewonde kinderen nog doden gevallen?

peterh2
peterh223 aug. 2016 - 5:49

Gelukkig hoor ik alleen maar verontwaardigde reacties in de MSM, ophef en afschuw over het lot van de Palestijnen. Ow wacht, het gaat over het verdedigen van de boerkini... (zolang 'links' het echte leed in de wereld niet meer ziet en zich verliest in onzinnige discussies over een achterlijke ideologie verliest ze haar geloofwaardigheid)

Mostafa
Mostafa23 aug. 2016 - 4:21

Geachte Joopers, Wie het volle begrip heeft voor deze grove onmenselijke aanval van Lieberman van Israel heeft ook het volle begrip voor Erdogan van Turkije. Want niemand is beter van deze twee figuren. Een beter wereld is een wereld zonder Lieberman en zonder Erdogan.

1 Reactie
Andreas Cappen
Andreas Cappen23 aug. 2016 - 9:25

Dit is een klassieke drogredenering. Uw conclusie volgt helemaal niet logisch uit de argumentatie. Overigens vind ik ' grove onmenselijke aanval' ook overdreven. 7 gewonden duidt nu niet op een ' onmenselijke aanval' .

[verwijderd]
[verwijderd]23 aug. 2016 - 3:06

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
thunderbird2
thunderbird223 aug. 2016 - 8:43

Beetje bijblijven Boenders, die 'doodsbedreigingingen' van Kiswanson zijn al lang gedebunked. De Mossad dreigt niet, de Mossad handelt.

Lopez
Lopez23 aug. 2016 - 22:03

Gedebunked, Thunderbird? Is het internationaal strafrechtelijk onderzoek van het OM dan al voltooid? En het onderzoek van het parket in Den Haag? Nee, hè? Niet gestoord door kennis van zaken roept u maar weer eens wat.

thunderbird2
thunderbird224 aug. 2016 - 16:18

Het internationale strafrechtelijke onderzoek van het OM, really Lopez ? Zijn die al klaar met mh17 dan ???

insignia
insignia24 aug. 2016 - 16:29

@thunderbird - wil je ons nu herinneren aan de moord in Dubai, waarbij mensen van die organisatie, Mossad, een moord uitvoerden met gestolen IDs, paspoorten van EU landen. Laten we hopen dat ze het bij dreigen laten nu.

Lopez
Lopez24 aug. 2016 - 21:22

Ja, Thunderbird, really. Lees eens een krant en probeer eens serieus te debatteren.

L.Brusselman
L.Brusselman23 aug. 2016 - 2:01

Hamas claimt de raketaanval niet http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2016/08/israel-voert-heftige-aanvallen-uit-op.html

2 Reacties
Gerard8
Gerard823 aug. 2016 - 8:47

Uiteraard niet, zo slim zijn ze inmiddels wel. Ook zij zien dat ze inmiddels zelfs bij links hun geloofwaardigheid beginnen te verliezen, maar aangezien Hamas zo ongeveer de enige groepering is in Gaza die over raketten kan beschikken ligt het niet heel erg voor de hand dat Japan er achter zit, om maar een willekeurige partij te nemen. En zelfs als Hamas er niet direct achter zit, dan zijn ze nog steeds medeschuldig door de dagelijkse propaganda in moskeeën, op radio, tv, internet, kranten, bijeenkomsten, etc. waarin continu wordt opgeroepen tot het vernietigen van Joden en Israël.

clara51
clara5124 aug. 2016 - 14:19

@gerard ["maar aangezien Hamas zo ongeveer de enige groepering is in Gaza die over raketten kan beschikken ligt het niet heel erg voor de hand dat Japan er achter zit, om maar een willekeurige partij te nemen."] Niet zomaar wat roepen, maar eerst checken. Deze bewering is aantoonbaar onwaar: http://www.breitbart.com/jihad/2016/03/12/report-50-gaza-militias-possess-1m-weapons/ http://www.jta.org/2014/08/15/news-opinion/israel-middle-east/worse-than-hamas-gazas-other-terror-groups-1 ["En zelfs als Hamas er niet direct achter zit, dan zijn ze nog steeds medeschuldig door de dagelijkse propaganda in moskeeën, op radio, tv, internet, kranten, bijeenkomsten, etc. waarin continu wordt opgeroepen tot het vernietigen van Joden en Israël."] Hamas is bepaald geen leesclubje. Maar zonder Israëlische bezetting zou Hamas niet hebben bestaan, dat lijk je even te vergeten. En zolang die bezetting bestaat, zal er gewapend verzet blijven bestaan. Feit, geen mening. Lees in de tweede link hierboven wat U.S. Defense Intelligence Agency head Lt. Gen. Michael Flynn twee jaar geleden al zei over het uitschakelen van Hamas en wat er daarna gebeurt. Hier nog twee van die waarschuwingen: https://www.theguardian.com/world/2015/jun/10/gaza-salafists-problem-hamas-islamic-state-isis http://www.ibtimes.co.uk/gazas-next-war-will-isis-inspired-salafi-jihadis-overthrow-hamas-1502336

L.Brusselman
L.Brusselman23 aug. 2016 - 1:43

Volgens "kwaliteitskranten" de Volkskrant en NRC is dit geen nieuws.

[verwijderd]
[verwijderd]23 aug. 2016 - 1:29

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Common Sense
Common Sense23 aug. 2016 - 9:39

Het feit dat de Palestijnen er niet in slagen doden te veroorzaken doet niets af aan de intentie.

arbeider3
arbeider322 aug. 2016 - 22:07

De Palestijnen blijven "wind zaaien" en kunnen om een of andere reden maar niet helder krijgen dat zij daarna "storm" moeten oogsten. Zouden zij stoppen met wind zaaien, dan is dat een eerste aanzet tot oplossing van het probleem. Daarna kunnen zij op een rationele volwassen manier gaan communiceren met hun buren en aan conflict beheersing en oplossing gaan werken.

2 Reacties
insignia
insignia23 aug. 2016 - 8:47

Wellicht heb je niet door dat een partij in het conflict geen enkele behoefte heeft aan vrede? Ik heb zelf de indruk dat dit woord niet in Nedanyahu's woordenboek voorkomt.

Casparus2
Casparus223 aug. 2016 - 9:35

Israel is het kwaad in deze. Zoals ik u begrijp moeten de geknechte,beroofde, bezette, vermoorde en gebombardeerde Palestijnen maar op hun rug gaan liggen en de Israëlische misdaden maar over hun kant laten gaan. Tja. ...

Bismarck
Bismarck22 aug. 2016 - 21:33

Hamas en alle andere terroristische groeperingen in de Gazastrook zouden een beetje respect van mij krijgen als ze eens een keer besloten het Israëlische leger aan te vallen, i.p.v. willekeurige raketten richting Israël te sturen. Maar om onbekende redenen durven ze dat toch niet aan.

5 Reacties
L.Brusselman
L.Brusselman23 aug. 2016 - 5:25

Dan zou ik me maar eens een beetje beter gaan informeren Bismarck

Pa Pinkelman
Pa Pinkelman23 aug. 2016 - 6:39

Bij de aanvallen door Hamas vallen zelden gewonden, bij die door Israël altijd en veel. En Israël wil nogal eens beweren dat de Palestijnen hun kinderen als schild gebruiken.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen23 aug. 2016 - 7:27

Israël zou er eens voor kunnen kiezen om Palestijnse militairen aan te vallen ipv van systematisch woonwijken aan te vallen en plat te bombarderen. Israël zou er ook eens voor kunnen kiezen om de bezetting en de belegering op te heffen. Israël zou ook eens echt werk kunnen maken van VN resolutie 242. Ideetjes?.

Andreas Cappen
Andreas Cappen23 aug. 2016 - 9:21

@ Blokhuizen. Goed idee. Leest u ook even de bepalingen in deze resolutie t.a.v. de Arabische landen: “een rechtvaardige en duurzame vrede”, “beeindiging van alle oorlogsdreiging”, “erkenning van de Israelische soevereiniteit en het territorium”, “vrij van bedreigingen en gewelddadigheden, mede door gedemilitariseerde zones”, “een vrije doortocht van schepen”, “het recht om in vrede te leven binnen veilige en erkende grenzen”.

Wesseling2
Wesseling223 aug. 2016 - 9:41

@ Alfred Blokhuizen Als u zich iets had verdiept in het aantal dode en gewonde HAMAS terroristen zult U begrijpen dat Israël er alles aan heeft gedaan om juist die terroristen te treffen. En daar wonderwel in is geslaagd ondanks de schilden van burgers die Hamas opwerpt.

José
José22 aug. 2016 - 20:36

Zelfs de oud-chefs van de Mossad en Shin Bet keren zich tegen Netanyahu en diens beleid. Zo schrijft Jan van der Putten: "In zijn jacht op linkse verraders heeft premier Netanyahu onwaarschijnlijke vijanden ontdekt: de oud-chefs van de geheime diensten Mossad en Shin Bet. Hij heeft dat bekendgemaakt via de voorzitter van de regeringscoalitie, zijn Likud-partijgenoot David Bitan. De Mossad, bekend en gevreesd om haar operaties in het buitenland, speelt al sinds jaar en dag in ongeveer alle complottheorieën een hoofdrol. Maar nu is ze ontmaskerd als een opleidingsschool voor linkse activisten. En hetzelfde geldt voor de binnenlandse inlichtingendienst Shin Bet, althans volgens David Bitan: ‘Het is iets wat degenen die directeur worden van de Mossad of Shin Bet overkomt. Iets overkomt ze in de jaren dat ze die functie bekleden. En ze worden links.’ Het woord links heeft in het huidige Israël ongeveer dezelfde klank als in Nederland het woord nsb’er. De chefs van de geheime diensten zijn dus gaan heulen met de vijand. Een typerend voorbeeld is volgens Bitan de onlangs overleden Meir Dagan. Toen die in 2002 aantrad als Mossad-directeur was hij een ultrarechtse ijzervreter. Toen hij negen jaar later afzwaaide was hij een verbeten tegenstander van Netanyahu’s ‘stupide idee’ om de nucleaire installaties van Iran te bombarderen, wat immers gemakkelijk had kunnen leiden tot een regionale oorlog. Dagan vroeg zich hardop af waarom de politieke leiders van het machtigste land van het Midden-Oosten geen serieuze pogingen deden om vrede te sluiten met de Palestijnen. Vorig jaar gaf hij op een verkiezingsbijeenkomst zelf het antwoord: ‘We hebben een leider die maar één campagne kan voeren: die voor zijn politieke overleving.’ Even later won Netanyahu opnieuw de verkiezingen. Ook de chefs van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet lijden aan voortschrijdend inzicht, dat hun politieke superieuren houden voor een linkse aberratie. Juist dankzij hun inlichtingenwerk komen ze erachter dat vrede met de Palestijnen een onverbiddelijke voorwaarde is om Israëls toekomst veilig te stellen. In de indrukwekkende documentaire The Gatekeepers uit 2012 kwamen zes oud-chefs van Shin Bet met vlijmende kritiek op de uitzichtloze en op den duur ook voor Israël rampzalige bezetting van de Palestijnse gebieden. Net als de ‘nsb’ers’ van de inlichtingendiensten wil ook de overgrote meerderheid van de gepensioneerde elite van het leger een tweestatenoplossing. Maar daarvoor moet Netanyahu liever nog vandaag dan morgen vertrekken. Wat er van links Israël nog rest heeft alle hoop gevestigd op een prestigieuze generaal buiten dienst, een erkende criticus van Netanyahu, de voor-voorganger van de huidige stafchef van het leger, generaal Gabi Ashkenazi." http://www.groene.nl/artikel/de-mossad-heult-met-links

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis22 aug. 2016 - 20:14

Niet iedereen die links is, is automatisch dan ook maar tegen Israël. Ik vind dat er hier veel te veel mensen rondlopen die denken uit te hebben gevonden hoe je links hoort te zijn. Van die lui die elke dag een half litertje ik deug echt sap drinken. Ik ben tegen Hamas en ik ben links.

4 Reacties
insignia
insignia22 aug. 2016 - 20:47

Ik ben tegen de periodieke moordpartijen die Israel zich meent te kunnen veroorloven. " Israelische wapens - ook getest op mensen "

Kilted
Kilted22 aug. 2016 - 21:44

Je kan tegen Hamas zijn, zonder de daden van Israël goed te keuren.

Pa Pinkelman
Pa Pinkelman23 aug. 2016 - 6:43

Waarom ben je tegen Hamas? Probeer je een situatie voor te stellen als we in Nederland een "Joodse Staat" zouden hebben die steeds meer en meer land van "ons" inpikt. Hoe zou je je daar tegen kunnen verdedigen?

Overdeweg
Overdeweg23 aug. 2016 - 8:04

Dan is er nog een klein beetje hoop voor links.

D'Holbach
D'Holbach22 aug. 2016 - 17:39

De complete waanzin en verdwazing van alle kanten verbaast me telkens (en tegelijk absoluut niet). Iedereen rolt over elkaar heen om de ander te veroordelen. Dit terwijl natuurlijk beide kanten hun rechten hebben en hun plichten niet nakomen. Laten we de feiten eens bekijken. 1- Israël bestaat en verdwijnt niet, hoe graag sommigen dat ook willen 2- Palestijnen bestaan en verdwijnen ook niet, verder zie punt 1 3- Ze kunnen elkaars bloed wel drinken en als ze zo doorgaan komt er nooit vrede 4- Fouten uit het verleden zullen/kunnen nu eenmaal niet ongedaan gemaakt worden 5- Makkelijke oplossingen bestaan niet. Dan de moeilijke oplossing maar. Mijn idee is het volgende. Een internationale troepenmacht neemt tijdelijk het beheer over het geheel over, herstelt de grenzen van '67 en bouwt een grote muur tussen Israël en Palestina. Christelijke troepen in Israël, Moslimtroepen in Palestina. Jeruzalem wordt losgeweekt van beide landen en krijgt een internationale onafhankelijke status, misschien een idee om er het hoofdkwartier van de VN te plaatsen als teken dat het een stad voor alle volkeren is. Helaas zullen de internationale troepen nog lang de grenzen moeten bewaken maar volgens mij is dit de enige weg naar vrede. Beide partijen willen niet naar rede luisteren, niet werkelijk onderhandelen en niet echt naar vrede werken. Dan moet een derde het maar doen als een juf op het schoolplein bij 2 kindjes die maar ruzie blijven maken.

20 Reacties
de Haas
de Haas22 aug. 2016 - 18:18

Eens behalve dat het Israëlische deel wat na een voor beide partijen pijnlijke maar nodige verdeling in een tweestaten-oplossing zal zijn, geen andere dan eigen troepenmacht behoeft bij de vrede die door een muur bereikt kan worden, een muur nuttig zolang nodig zoals al die er al eerder was in de geschiedenis. Israël zal bij een vrede bereikt met de Palestijnen en hun vertegenwoordigers, en dus niet met de rest van de Arabische krachten in de regio, kunnen rekenen op agressors uit de regio die nu al de Palestijnen misbruiken en dan buitenspel dreigen te raken.

clara51
clara5122 aug. 2016 - 18:23

@D'Holbach ["en als ze zo doorgaan komt er nooit vrede"] ["als een juf op het schoolplein bij 2 kindjes die maar ruzie blijven maken."] Misschien is het je ontgaan, maar het gaat hier niet over twee gelijkwaardige partijen. Zoals je suggereert.

D'Holbach
D'Holbach22 aug. 2016 - 18:42

Mijn waarde Clara, dat zijn twee kindjes op het schoolplein ook niet altijd.

brambo2
brambo222 aug. 2016 - 19:11

@ d'holbach, dat zou kunnen , ware het niet dat het hele Palestina probleem al 70 jaar kunstmatig in stand wordt gehouden door de arabieren. De joden horen daar niet. Koffer of kist is hun credo. Je zult dus eeuwig een vredesmacht moeten stationeren. Een soort tweede Kosovo.

Coronarias Redig
Coronarias Redig22 aug. 2016 - 19:27

"misschien een idee om er het hoofdkwartier van de VN te plaatsen als teken dat het een stad voor alle volkeren is." Wat denk je nou zelf? De VN, dat orgaan waar al decennia series aan anti Israelresoluties gemaakt worden omdat nu eenmaal een zware vertegenwoordiging van Israelhatende moslimlanden in alliantie met wat corrupte regimes dat wilt?

spagaat
spagaat22 aug. 2016 - 19:30

Ik ben het in zeer grote mate met u eens. Ik heb alleen een probleem met die grenzen van 1967. Kijk maar eens op de kaart en u beseft waarom die militair-strategisch niet houdbaar zijn en waarom Israel de West Bank probeert te annexeren: noord en zuid zijn zo van elkaar te scheiden, en ook zit Israel niet te wachten op een corridor tussen West Bank en Gaza. Voor de Palestijnse staat is het grondgebied ook niet handig zo, met Gaza en West Bank als gescheiden entiteiten. Ik denk dat een oplossing met een deling noord-zuid dan het meest logisch is. Maar ja, dat betekent ook majeure volksverhuizingen, dus ook dat is wellicht niet de ideale oplossing. Eenvoudige oplossingen zijn er sowieso niet. Maar er moet hoognodig over nagedacht worden.

insignia
insignia22 aug. 2016 - 20:34

Jouw verhaaltje doet mij aan het mopje van de muis en de olifant denken. Alleen iets anders. In het mopje zegt de muis tegen de olifant: wat stampen we lekker, maar hier stampt de olifant de muis dood voor die iets kan zeggen. Je weet toch zelf ook wel dat een Kosovo-oplossing een no-go is. Israel heeft zoveel macht achter zich dat dat land zich niets van de wereld hoeft aan te trekken en dat dan ook niet doet. Een total boycot en isolatie zou een oplossing kunnen bieden want dan zou de oplossing van binnen de staat Israel kunnen komen waar wijze mensen tot de conclusie komen dat die bezettings en kolonisatie politiek wel erg duur is. Maar Israels propagandamachine is zeer machtig. Zal dus nog even duren voor er voldoende steun is. Mijn priveboycot maakt alleen maar dat ik mij niet medeverantwoordelijk hoef te voelen voor de knechting van de Palestijnen. Maar verder kan ik er geen zak aan doen behalve te protestern als de Israelische leider ons land wil bezoeken. Ben ik trouwens de enige die een gelijkenis met Erdogan ziet?

clara51
clara5122 aug. 2016 - 22:28

@d'holbach ["Mijn waarde Clara, dat zijn twee kindjes op het schoolplein ook niet altijd."] Klopt, hoewel het bij ons niet erg gebruikelijk is dat het ene kindje het andere kindje voorgoed in een hok op het schoolplein opsluit, intussen zijn kluisje leegrooft, het kindje in het hok tot moes bombardeert als het waagt te protesteren tegen zijn vrijheidsberoving en intussen de juffrouw probeert wijs te maken dat het kindje volkomen terecht op water en brood in het hok zit. En daar moet blijven zitten tot in lengte van dagen. Want het sterkste kindje heeft toch recht op zelfverdediging? Bij ons had de kinderbescherming allang ingegrepen. Maar jij blijkt dit allemaal doodnormaal te vinden.

de Haas
de Haas22 aug. 2016 - 23:11

@Clara Als je dan de vergelijking aan wilt gaan over met elkaar vechtende kinderen: Sderot is Israëlisch geworden n.a.v. de eerste uit een reeks pogingen van de Arabische landen Israël te vernietigen. Dat ze er daarbij de misrekening maakten dat ze met z'n allen tegen een, zoals wel vaker voorkomt onder kinderen, daar succes mee zouden hebben is niet Israël te verwijten. Dat Israël al na die eerste poging in 1948 begreep dat ze meer beschermende maatregelen moest nemen tegen komende nieuwe pogingen maakte dat er gebieden als buffer tussen Gaza en Israël van strategisch belang waren. Sderot is daar o.m. een gevolg van. Zes- tot zevenhonderd Palestijnen werden naar de Gaza verdreven. Dat gebeurt bij dit soort conflicten. Gaza is grotendeels een vluchtelingenkamp maar Israël is dat evenzogoed. In de geschiedenis van zowel Europa maar minstens zozeer van de Arabische wereld. Het is bijvoorbeeld wel goed te weten dat 87% van de inwoners van Sderot in 1961 verdreven en gevluchte Marokkanen waren, 11% Koerden, maar er ook Perzische, Russische, en Roemeense vluchtelingen terecht kwamen. Natuurlijk wel vrijwel allemaal joden. Er leeft overigens ook een klein aantal Palestijnen die uit de Gaza zijn gevlucht. De stad wordt al vele jaren zodanig beschoten met raketten vanuit de Gaza dat het de bijnaam heeft van "Bomkraterstad van de Wereld". Vijfenzeventig procent van de kinderen tussen 4 en 18 jaar heeft last van ernstige PTTS-verschijnselen, voor de volwassen gelden vergelijkbare cijfers. Omdat deze vluchtelingenstad zo ernstig geteisterd wordt door deze terreur bezocht de Britse ambassadeur in Israël de stad waarbij de Israëlische burgemeester dit te zeggen had: "Believe me that I feel bad for my children, for the children that live here in Sderot, but I also feel pain for the children that live in the other side of the border in Gaza ... This situation that the children from this place and the other place is because of the behaviour of the leaders of the terror organisations. We can create another quality of life, it is so close." Een burgemeester die het opneemt voor de slachtoffers in zijn stad en in Gaza en benoemt dat de terreur van degenen die bewust, bij voortduring de raketten afschieten, met niets anders dan het doel Israël tot represailles te dwingen de oorzaak zijn. Die krachten die de raketten afschieten beogen in geen enkel opzicht de belangen van Palestijnse burgers en ook niet de vluchtelingen in Sedrot. Ze bogen, net als de Arabische landen met hun aanvalsoorlogen eerder, alleen maar de staat Israël te vernietigen. Omdat dat met gewone oorlog niet gaat doen ze dat door een wrede propaganda-oorlog waarbij het doel is Israël als voor de juf d.i. het wereldtoneel, als het gemene kind af te schilderen omdat deze getergd door vele speldenprikken zo nu en dan een tik terug geeft.

Lopez
Lopez23 aug. 2016 - 8:14

@de Haas [Israël zal bij een vrede bereikt met de Palestijnen en hun vertegenwoordigers, en dus niet met de rest van de Arabische krachten in de regio, kunnen rekenen op agressors uit de regio die nu al de Palestijnen misbruiken en dan buitenspel dreigen te raken.] Arabische ‘agressors’? Waar heeft u het in vredesnaam over? Er ligt al 14 jaar een Arabisch vredesvoorstel in Tel Aviv op tafel. Dat als belangrijkste element de tweestatenoplossing heeft. Dat al driemaal formeel is ingediend. En driemaal door Israël door de papierversnipperaar is gehaald. Heeft Israël dan misschien zelf een vredesvoorstel voorgelegd? Nee, noch nooit. Voor het ontbreken van vrede met ‘de Arabische krachten in de regio’ moet u toch echt in Tel Aviv zijn. En het wordt waarachtig tijd dat Netanyahu van alle kanten te horen krijgt dat hij de uitgestoken hand aanneemt.

D'Holbach
D'Holbach23 aug. 2016 - 10:28

Mijn waarde Clara, ik vind dt ook niet normaal, vandaar dat ik voorstel dat de juf (de internationale gemeenschap) de vechtende kindjes bij de oren uit elkaar trekt en de vrede desnoods met (dreiging van) geweld herstelt. Verder is het natuurlijk enkel een metafoor waar niet verder op in gegaan hoeft te worden. Het gaat om het resultaat. Mijn waarde mededebattanten, meestal houd ik mij verre van dit proboeem omdt het enkel een welles/nietus-debatje is en eigenlijk geen zin heeft. Meningen zitten vastgeroest in overigens toch al dichtgelaste boeien. Ik heb nog nooit iemand overtuigd zien worden door de woorden van een tegenstander op dit onderwerp. Natuurlijk heeft mijn plan ook gaatjes en gaten, het is enkel het beste wat ik zo kan bedenken, rekening houdend met de feiten die er liggen en de onwil van beide partijen om echt iets te bereiken. En geloof me, beide partijen willen niet, ondanks dt iedereen beweert dat het slechts "die anderen" zijn die in de fout gaan. En nee, de VN werkt nu niet zoals het zou moeten maar laten we met zijn allen weer een Volkerenbond van maken zoals ooit bedoeld en er het beste van maken.

de Haas
de Haas23 aug. 2016 - 10:47

@Lopez Waar het in huidige context gaat over agressors zijn dat allereerst de voortdurende raketbeschietingen door Arabische krachten die op geen enkele manier bedoeld zijn t.b.v. inwoners van Gaza maar om als het enigszins kan burgerslachtoffers te veroorzaken aan Israëlische zijde, maar nog veel meer om burgerslachtoffers in Gaza te genereren, door het afdwingen van Israëlische tegenactie die hoezeer zij in korte en gerichte reactie ook de bron van de raketinstallaties probeert te raken door de bewuste positionering van de agressors onvermijdelijk zijn. De buit in de vorm van deze op propaganda naar het wereldtoneel gerichte strategische acties zijn de burgerslachtoffers die verkocht worden als Israëlische agressie, waarbij kinderen als slachtoffer zeer welkom zijn. Deze walgelijke tactiek van deze agressors is op geen enkele wijze op een vrede gericht, zeker niet in het belang van de Gazaanse bevolking die slechts instrumenteel gebruikt wordt, maar eenduidig op de vernietiging van Israël als entiteit. Met de eerdere verscheidene aanvalsoorlogen waarbij diverse Arabische landen gezamenlijk hetzelfde beoogden te bereiken, d.i. de vernietiging van de Israëlische staat, is de verklaring gevonden waarom krachten afkomstig uit diezelfde Arabische regio het nu via de al jaren aangehouden propagandistische strategie met raketbeschietingen bedoeld als uitlokking van Israëlische reactie te doen waarbij het belang van dein Gaza levende Palestijnen niet telt maar zij slechts propagandistisch kanonnenvoer zijn. Onder die omstandigheden is een tweestatenoplossing nog ver weg. Israël zal ook in mijn ogen moeten werken naar een aanvaardbare, en dat is niet de aangeboden, tweestatenoplossing waarbij zij verzekerd is van haar veiligheid. Dan moeten eerst de agressors die op niets anders uit zijn dan haar vernietiging geëlimineerd worden. Dát deze agressors aan Arabische zijde nu nog zo vrijuit, zelfs geïnitieerd, gefaciliteerd, en ondersteund door diverse Arabische landen in de regio kunnen opereren zegt duidelijk dat voor Israël een tweestatenoplossing nu nog niet aan de orde is.

Lopez
Lopez23 aug. 2016 - 11:19

@de Haas [Sderot is Israëlisch geworden n.a.v. de eerste uit een reeks pogingen van de Arabische landen Israël te vernietigen.] Hou toch eens op met die hasbara, mevrouw of meneer De Haas. Waar nu Sderot ligt, lag het Palestijnse dorp Najd. De inwoners daarvan werden al voor 15 mei 1948 door de Palmach verdreven en het dorp werd - het klassieke beeld - vernietigd, zodat de Palestijnen niets hadden om naar terug te keren. Op dat moment was er van een oorlog tussen de joodse troepen en de Arabische landen nog geen sprake. Arabische troepen schoten de Palestijnen pas na de beëindiging van het Britse mandaat op 15 mei te hulp. Op dat moment waren er al zo’n 350 duizend Palestijnen van huis en haard verdreven. Als u werkelijk geïnteresseerd bent in de gang van zaken in dit gebied, lees dan eens de verhalen van de Palmach-strijders die bij de etnische zuivering van Najd en omgeving betrokken waren. Amnon Neumann bijvoorbeeld, die onomwonden stelde: ‘We expelled them [de Palestijnen] because of Zionist ideology. Plain and simple: We came to inherit the land and that’s why we didn’t bring them back.’ http://www.haaretz.com/weekend/twilight-zone/1.550550 http://zochrot.org/en/testimony/51572 [@Clara Als je dan de vergelijking aan wilt gaan over met elkaar vechtende kinderen:] Clara schetst een uitstekend beeld van de machtsverhoudingen. U lijkt zomaar over het hoofd te zien dat Israël het gebied dat in de door u gepropageerde tweestatenoplossing Palestijns is al bijna vijftig jaar met harde hand bezet houdt - tien maal zo lang als de Duitse bezetting van Nederland in 1940-45 -, en tot op de dag van vandaag doorgaat met het koloniseren daarvan en het onderdrukken van de bevolking. Zolang die bezetting en illegale kolonisering aanhouden kun je er vergif op innemen dat er zo nu en dan tegengeweld zal zijn, in welke vorm dan ook, hoe schandelijk u dat ook vindt. Een einde aan dat geweld zal pas aan de orde zijn als Israël zich onomwonden bereid verklaart de rechten van de Palestijnen te respecteren. De regering-Netanyahu maakt vrijwel dagelijks duidelijk dat ze daar niet over peinst, zoals ze er ook niet over peinst vrede met de Arabische wereld te sluiten, en erger: alles wijst erop dat de geesten rijp worden gemaakt voor de annexatie van Ma’ale Adumim en de E1-corridor of zelfs heel Area C. Om bij het voorbeeld van de vechtende kinderen te blijven: de grootste hufter van het schoolplein blijft erop los slaan, en zolang het hoofd van de school (i.c. de internationale gemeenschap) hem zijn gang laat gaan in plaats van de orde te handhaven, zullen de bewoners van Sderot nog menige raket kunnen verwelkomen. En wat de door u opgevoerde burgemeester van Sderot betreft, die de schuld neerlegt bij ‘the leaders of the terror organisations’: zolang hij niet opstaat tegen de leiders van de belangrijkste terreurorganisatie, die kantoor houden in Tel Aviv, zijn zijn woorden niets anders dan krokodillentranen.

de Haas
de Haas23 aug. 2016 - 12:56

@Lopez Sderot is een kleine stad vol vluchtelingen met voor meer dan vijfennegentig procent verdreven uit de Arabische wereld waaronder verreweg de meesten Marokkanen. Andersom zijn er zes tot zevenhonderd Palestijnen vandaan verdreven uit het dorp wat er lag. Dit alles als gevolg van de Arabisch-Israëlische strijd waarbij het er niets anders om ging dat de Arabische wereld de Joodse staat niet verdroeg en haar poogde te vernietigen. Pas toen de Arabische wereld doorkreeg dat geweld daarbij ondanks haar verwoede en herhaalde pogingen niet werkte is de huidige status quo bereikt waarbij vluchtelingenstad Sedrot en haar burgers schietschijf is geworden van diezelfde Arabische wereld om Israël tot acties te dwingen tegen de posities van die raketstellingen temidden van het door Hamas e.a. misbruikte Palestijnse volk.

spagaat
spagaat23 aug. 2016 - 14:08

@boenders: Nee. Als u nu eerst eens mijn reactie goed leest en tot u door laat dringen, en dan pas reageert, dat zou fijn zijn. Ik schets een serieus probleem dat in de Nederlandse discussie niet of nauwelijks aan bod komt maar dat in Israel zeer leeft. Ik daag u uit zelf eens een oplossing proberen te vinden. Het is buitengewoon lastig. Probeer op dat grondgebied maar eens goed verdedigbare grenzen te vinden voor twee staten, liefst beide met aaneengesloten territoria en met toegang tot zee. De grenzen van 1967 zijn in elk geval niet geschikt. Reden ook waarom in Israel voorstellen om terug te gaan naar 1967 niet serieus worden genomen. En dat is ook een probleem, ja. In Israel wordt daarom gedacht: dan maar voor onszelf zorgen. Vandaar ook de annexatie van de West Bank en Golan (dat van zeer groot militair-strategisch belang is). En ook dat is uiteindelijk niet de oplossing, want doet onrecht aan de legitieme wensen van het Palestijnse volk. Maar ik ben er inmiddels aan gewend dat genuanceerde mensen die niet zonder meer aan de kant van een van beide partijen gaan staan, overstemd raken door schreeuwers. Lees alle inmiddels 300 reacties op dit artikel maar eens door.

Lopez
Lopez23 aug. 2016 - 17:18

@de Haas [Waar het in huidige context gaat over agressors zijn dat allereerst de voortdurende raketbeschietingen door Arabische krachten…] Tsjonge, ‘voortdurende raketbeschietingen door Arabische krachten’, u doet het voorkomen alsof het land permanent zwaar onder vuur ligt. Volgens het Israëlische leger zijn er in 2016 14 raketten afgeschoten, allemaal vanuit Gaza, dat is pakweg één raket in de 2,5 weken. Slachtoffers: nul. Daders: onbekend. Hoeveel projectielen zou Israël in diezelfde tijd op Gaza hebben afgeschoten? Volgens de kranten alleen al eergisteren tientallen. Als er al sinistere ‘Arabische krachten’ bij de beschietingen vanuit Gaza betrokken zouden zijn (welke ‘krachten’ zijn dat trouwens volgens u?), is dat dan niet reden temeer voor Israël om eindelijk vrede met de Arabische wereld te sluiten? Waarom loopt Israël al veertien jaar weg voor de uitgestoken hand van de Arabische Liga? Mocht het al driemaal ingediende Arabische vredesvoorstel - dat de steun heeft van de VS, de EU, enz. - Israël niet bevallen, waar blijft dan het Israëlische vredesvoorstel? Wil Israël eigenlijk wel vrede? Wat denkt u? [door het afdwingen van Israëlische tegenactie die hoezeer zij in korte en gerichte reactie ook de bron van de raketinstallaties probeert te raken] Tsjonge, bij de Israëlische beschietingen van eergisteren werden een watertoren en vooral veel landbouwgrond vernietigd. Kunnen die Israëliërs zo slecht mikken? Of zouden ze misschien expres ‘mis schieten’? [Met de eerdere verscheidene aanvalsoorlogen waarbij diverse Arabische landen gezamenlijk hetzelfde beoogden te bereiken] Afgezien van de oorlog van 1973 is Israël altijd de aanvallende partij geweest, mevrouw of meneer De Haas. Uw hasbara brengt daar echt geen verandering in. [Israël zal ook in mijn ogen moeten werken naar een aanvaardbare, en dat is niet de aangeboden, tweestatenoplossing waarbij zij verzekerd is van haar veiligheid.] Tsjonge, de ‘aangeboden’ tweestatenoplossing is ‘niet aanvaardbaar’? Gaat u daar soms over? De internationale tweestatenformule is zo duidelijk als wat: een Israëlische staat binnen ‘de grenzen van 1967’, een Palestijnse staat in de rest van het gebied, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Daarbij hebben beide partijen desgewenst de mogelijkheid d.m.v. landruil tot grenscorrecties te komen. De Palestijnen hebben zich van meet af aan bereid verklaard twee procent van de Westoever te ruilen tegen land in Israël. Even duidelijk is dat Israël niets in de tweestatenoplossing ziet. Wat tetterde Netanyahu de Palestijnen vorig jaar ook weer in de oren? O ja: ‘Not on my watch!’ Wat horen we verder zoal voor vredelievende taal uit Tel Aviv? O ja: de Palestijnen kunnen fluiten naar Oost-Jeruzalem, naar de grote ‘nederzettingenblokken’, naar plaatsen als Ariel en naar de eigenlijke Jordaanvallei, ze krijgen in een eventuele toekomstige staat geen zeggenschap over hun grenzen, ze mogen geen luchthaven en geen leger hebben, ze dienen Israëlische militaire aanwezigheid te accepteren en ze moeten afzien van hun recht op terugkeer. Als ze daarmee instemmen is Israël bereid ‘zonder voorwaarden vooraf’ te onderhandelen over de status van de rest van het Palestijnse gebied, wie weet uitmondend in een vorm van autonomie (geen soevereiniteit) in een klein stukje van hun eigen land, waar ze - Netanyahu’s generositeit kent geen grenzen - dan over enkele tientallen jaren ‘Palestijnse staatje’ mogen spelen. Israël blies de poging van John Kerry in 2013-14 om tot een tweestatenoplossing te komen - officieel aangekondigd als ‘de laatste mogelijkheid om de tweestatenoplossing te redden’ - welbewust op, en sloeg en passant het op verzoek van Kerry opnieuw formeel ingediende Arabisch Vredesinitiatief af. Tegen beter weten in waagt Frankrijk toch nog een nieuwe poging, al heeft Netanyahu Hollande direct laten weten dat hij de boom in kan. En dan is er nog de Veiligheidsraad, die overweegt dit jaar een dwingende tweestaten-resolutie aan te nemen; ook die kreeg al bij voorbaat te horen dat Israël er geen gevolg aan zal geven. Intussen koloniseert Israël vrolijk verder en weerklinken er in Tel Aviv aan de lopende band geluiden over nieuwe annexaties van Palestijns gebied. Israël wil geen vrede, De Haas, noch met de Palestijnen, noch met de Arabische wereld. Het vaart met zijn eeuwige politiek van het voldongen feit een provocerende ramkoers, waarmee het in de eerste plaats de Palestijnen al tientallen jaren enorm onrecht aandoet, en tegelijkertijd de eigen veiligheid op het spel zet en zijn resterende internationale krediet verspeelt. Je houdt je hart vast.

Lopez
Lopez23 aug. 2016 - 17:21

@de Haas [Dit alles als gevolg van de Arabisch-Israëlische strijd waarbij het er niets anders om ging dat de Arabische wereld de Joodse staat niet verdroeg en haar poogde te vernietigen.] Nu heb ik u net, met bronverwijzingen en al, uitgelegd dat het dorp Najd door de Palmach werd verwoest nog vóór er Arabische troepen op het strijdtoneel verschenen, en wat doet u: u herhaalt gewoon uw oude riedeltje nog een keer. Dat schiet lekker op, mevrouw of meneer De Haas, zo komen we er wel. [waarbij vluchtelingenstad Sedrot en haar burgers schietschijf is geworden van diezelfde Arabische wereld] Tuurlijk, zelfs vanuit Kuwayt, Dubai en Muscat worden permanent raketten afgeschoten op Sderot, het is een wonder dat er nog een huis overeind staat. Laat me niet lachen. Zoals gezegd: er zijn dit jaar 14 raketten op Sderot afgeschoten, allemaal vanuit Gaza. Dat zijn er wat mij betreft 14 teveel, maar als u werkelijk wilt dat er een eind aan komt moet u in Tel Aviv zijn. Het is absurd om tegen een onderdrukte bevolking, die al tientallen jaren zucht onder een bikkelharde bezetting, te zeggen dat ze zich die permanente, veelzijdige terreur maar moet laten welgevallen en keurig moet opzitten voor de bezetter.

Coronarias Redig
Coronarias Redig23 aug. 2016 - 22:14

Lopez Dit schrijft de Haas : "Ze beogen, net als de Arabische landen met hun aanvalsoorlogen eerder, ......" Beter lezen.

clara51
clara5123 aug. 2016 - 22:58

@dehaas Het verschil tussen Sderot en Gaza is dat de inwoners van Sderot vrijwillig tegen de grens met Gaza wonen en weg kunnen als ze willen (wat velen ook doen, het inwoneraantal blijft dalen) (en inwoners van Gaza kunnen dat niet); dat inwoners van Sderot schuilkelders hebben en beveiligde en bevoorrade ruimten in hun huis (mogelijkheden die inwoners van Gaza niet hebben, die kunnen bij militaire strafoperaties van Israël geen kant op); dat inwoners van Sderot aanzienlijk beter te eten en te drinken hebben dan inwoners van Gaza (die voor 75% afhankelijk zijn van noodhulp); en dat inwoners van Sderot burgers zijn van een land dat anderen, namelijk burgers van Palestina, bezet, onderdrukt, annexeert, en koloniseert (en dat burgers van Gaza degenen zijn die door Israël bezet, onderdrukt, volledig gecontroleerd en geblokkeerd worden en dat ook Palestijnse burgers en bedoeïenen op de Westoever door Israël bezet, onderdrukt, gekoloniseerd worden en dagelijks moeten toezien hoe hun eigendommen en huizen door hun bezetter worden geconfiskeerd en vernietigd). (Feiten, geen mening.) De overeenkomst is dat zowel in Gaza als in Sderot kinderen zwaar zijn getraumatiseerd door het geweld. Het zijn wij, de volwassenen, die dat keer op keer laten gebeuren. Het zijn wij, de volwassenen, die volwassen genoeg zijn om naar vrede toe te kunnen en willen werken. Jij en ik zijn als het om Israël gaat, geen belanghebbenden. Tenminste, dat neem ik aan. Maar wij hebben wel een gemeenschappelijk belang: dat zowel voor Israëlische als voor Palestijnse burgers de internationale rechtsorde onverkort geldt. Zoals ook wij erop rekenen dat de internationale rechtsorde voor ons onverkort geldt. Ik hoop dat je met mij daarvoor wilt opkomen. In het belang van burgers van Gaza en burgers van Sderot.

Lopez
Lopez24 aug. 2016 - 9:34

@Coronarias U kunt boven mijn teksten de letterlijke quotes van De Haas lezen waarop ik reageer. Makkelijker kan ik het niet maken. @Boenders Ik ben me bewust van de even kwalijke als doorslaggevende Amerikaanse rol in de kwestie-Palestina, en verwees hieronder bijvoorbeeld naar het Amerikaanse aandeel in de Fatah-coup tegen Hamas. En met Clinton aan het roer kunnen we ons inderdaad opmaken voor nog veel meer ellende; ze heeft niet voor niets aangekondigd al in de eerste maand van haar eventuele presidentschap haar ‘goede vriend’ Netanyahu op het Witte Huis te willen ontvangen, en daarnaast het schandelijke offensief tegen de BDS-beweging te zullen intensiveren. Het is een somber vooruitzicht.

Marri2
Marri222 aug. 2016 - 17:36

Aktie = reaktie What's New?

3 Reacties
Mostafa
Mostafa22 aug. 2016 - 18:13

Ouderwets geleuter.. Niemand trapt meer in.

Marri2
Marri222 aug. 2016 - 20:19

@moustafa: door je gebrekkige Nederlands , mis ik nu even wat je nu wilt zeggen tegen me . Probeer het nog eens , aub.

Mostafa
Mostafa23 aug. 2016 - 4:15

marri, ''Aktie'' ? of actie ?! ''Reaktie'' ? of reactie ? hahaha..

Anonymous3
Anonymous322 aug. 2016 - 17:23

Ik meen te weten dat opgenomen is in een internationaal Verdrag van de VN, dat landen bij een gewapend conflict voorzieningen van burgers mieten ontzien, zoals scholen en drinkwater stations. Als we dan nagaan welke landen dit aan hun laars lappen, dus de VS met bondgenoot Saoedi Arabië en Israel, dan begrijp ik niet dat dit zonder enige kritiek van ook maar enige minister van buitenlandse zaken van welk land dan ook, kan doorgaan. Maar Palestina is niet de enige plek die op dit gebied in het nieuws was. Artsen Zonder Grenzen houdt het volgens NieuwsUur vandaag voor gezien in Yemen na het 5e ziekenhuis door de anti Houthi coalitie is gebombardeerd. Deze coalitie bestaat o.a. Uit Quatar, S.A. En de VS. U weet wel, Quatar dat via steekpenningen het WK mag gaan houden en waar we dus gezellig heen kunnen met het Oranje schreeuwvolk.

2 Reacties
Coronarias Redig
Coronarias Redig22 aug. 2016 - 19:29

Dit recente "incident" begint notabene met het beschieten van een kinderdagverblijf in Israel en jij begint over Israel als hoofdschuldige?

reiniger
reiniger22 aug. 2016 - 20:00

Zolang hammas wapens in VN scholen verstopt heeft Israël het volledige recht deze plat te gooien....

Sjaak4
Sjaak422 aug. 2016 - 16:40

Israel bezet Gaza niet.

9 Reacties
Lopez
Lopez22 aug. 2016 - 17:27

@Sjaak De Israëlische blokkade van Gaza geldt internationaalrechtelijk als een bezetting. Niet zo vreemd als je bedenkt dat Israël de grenzen, het luchtruim, de im- en export, de elektriciteits- en watervoorziening enz. enz. beheerst, en in feite grotendeels het leven van de bevolking bepaalt.

Mostafa
Mostafa22 aug. 2016 - 18:03

Nee, isoleert zij Gaza bewoners op hun eigen grond. En dat is onmenselijkeer dan bezeten!

D'Holbach
D'Holbach22 aug. 2016 - 18:24

En waarom opent Egypte de grenzen dan niet! Moslims die onmenselijk zijn tegen andere moslims? Ze zijn toch niet bezeten?

Overdeweg
Overdeweg22 aug. 2016 - 18:41

Ja Mostafa, het is bijzonder onmenselijk om die gasten van Hamas geen vrij spel te geven.

brambo2
brambo222 aug. 2016 - 20:19

Israel bezet itt Gaza wel een stukje Golan. Daar is de afgelopen 3 jaar geen arabier vertrokken of vermoord. In het door arabieren ( een stuk of 12 facties) bezette deel van de Golan (voormailig deel van Syrie) is het inwonertal (was 1,5 miljoen) met 65% gedaald. Ondermeer door 50.000 doden. De bossen worden er gekapt, de vruchtbare landbouwgronden vergiftigd. Ik denk dat de bezette Golanners de Israeli's dagelijks op hun blote knietjes danken.

Sjaak4
Sjaak423 aug. 2016 - 8:24

@Lopez Internationaal recht bestaat niet en Israel heeft alleen een muur op haar eigengromd gebied gebouwt dat is geen bezetting.

Sjaak4
Sjaak423 aug. 2016 - 8:28

@Mostafa Bezeten? Rare woordkeuze maar u geeft toe dat Israel Gaza niet bezet maar isoleerd net alds Egypte en de Middellandse zee.

Sjaak4
Sjaak423 aug. 2016 - 8:31

@brambo De Golan hoogte is net als Gaza, Sinaï en de Westerlijke Jordaan oever gewonnen in de zes daagse oorlog een oorlog die Israel niet begon.

Lopez
Lopez24 aug. 2016 - 9:35

@Sjaak [Internationaal recht bestaat niet en Israel heeft alleen een muur op haar eigengromd gebied gebouwt dat is geen bezetting] Ik raad u aan het beroemde rapport van het Internationaal Gerechtshof uit 2004 eens te bestuderen. Daarin kunt u lezen dat het internationaal recht (schrik niet) wel degelijk bestaat, en dat de door u genoemde Muur grotendeels op Palestijns grondgebied is gebouwd en derhalve afgebroken moet worden, onder schadeloosstelling van de Palestijnen die er nadeel van hebben ondervonden. Het Hof schrijft verder dat de Israëlische kolonies op de Westoever en in Oost-Jeruzalem even illegaal zijn als de Muur. Hier staat het: http://www.icj-cij.org/docket/files/131/1671.pdf

de Haas
de Haas22 aug. 2016 - 16:37

Ongelooflijk dat ongegeneerde antisemitisme wat je bij velen hier leest al was me al langer bekend dat dit zoals ook al eerder in de geschiedenis de rode rakkers niet bepaald vreemd is. Kritiek op Israël's huidige regering deel ik op veel punten maar zeker niet de existentie van dit land en daarmee ook niet het zeker nodige optreden tegen bewust ter uitlokking daarvan gevoerde acties. Het land en de joden hebben net zoveel recht in deze regio te leven als de Palestijnen dat hebben. Beide volken hebben een aantoonbare emotionele en historische band met het gebied, en beide zijn onderdrukt en verdreven. De Palestijnen behalve door Israëliërs ook door andere volken en staten in de regio, en de Israëliërs eerder als joodse gemeenschappen niet minder door Europeanen dan door Arabische en andere islamitische volken. Er zijn zeker niet minder joden, die net als in Europa, al vele eeuwen in gemeenschappen in de islamitische wereld leefden, vervolgd en verdreven door moslims dan de Palestijnen door de joden. Israël is een resultaat van die vervolging waaraan dus de moslims niet minder debet aan zijn dan de christenen. Er is voor de Israëliërs en Palestijnen maar één redelijke oplossing die ook nog eens haalbaar is. Dat is de tweestaten-oplossing waarvan o.m. de Israëliër Amoz Oz maar ook verscheidene belangrijke mensen aan Palestijnse cq Arabische zijde pleitbezorgers zijn. Zoals Oz en de voorvechters hiervan stellen met in het begin een muur (Good fences make good neighbours) ter verdeling van deze regio die daarvoor groot genoeg is. En natuurlijk ook een compensatie voor het deel van de Palestijnen die dan de facto niet zullen kunnen terugkeren naar gebieden die dan Israëlisch zullen blijven. Eigenlijk hoort daar dan ook nog een compensatie bij voor de vele joden die uit islamitische landen zijn verdreven maar soit. En voor degenen die maar blijven schreeuwen dat Israël een voortzetting is van de Europese kolonisatie: Dat is een stelling die te bizar voor woorden is daar de joden net zo goed ook door Europese landen en volken vervolgd en verdreven zijn, zij er nooit er nooit een land hadden, net als ze dat ook allang niet meer hadden in de islamitische wereld. En dan over koloniale overheersing gesproken. Wil men hier serieus de in vergelijking qua duur en kwalijkheid zeer beperkte koloniale Europese geschiedenis vergelijken met de vele eeuwen Ottomaanse en Arabische koloniale overheersing van Noord- en Midden Afrika, het Midden-Oosten, Azië, en delen van Europa? En tot slot: Geef eens één verklaring waarom de al zo lang voortdurende onderdrukking, vervolging, en misdaden tegen de menselijkheid tegen diverse burgerbevolkingen uitgevoerd door het huidige Turkije tot op de dag van vandaag zoals rondom Diyabakir in het zuid-oosten, over de grens met Syrië, en elders, maar ook al eerder, ook al voor de stichting van Turkije, ook al lang in de Ottomaanse periode, en net zo goed die door diverse door Arabische overheersing zwaar onderdrukte volken, eveneens tot op de huidige dag, maar al vanaf de 7e eeuw, net zo goed al die andere volken in de islamitische wereld, zoals ook in het huidige Indonesië, die allen andere volken ernstig onderdrukten en dat nog doen, dat deze zo onderbelicht, onbenoemd blijven, zo opvallend onderscheidend, d.i. niets anders dan discriminerend, en dat is dus antisemitisch in dit geval.

4 Reacties
Pa Pinkelman
Pa Pinkelman23 aug. 2016 - 6:59

Kun je me opnoemen welke volken er zwaar onderdrukt werden door de Arabische overheersing in het Ottomaanse Rijk? Natuurlijk was in het Europese Rijk, waar Romeinen en Christenen heersten het heerlijk toeven. Daarom gingen bijvoorbeeld zoveel joden naar de Arabische landen om daar dezelfde welvaart te brengen. Maar ook christenen deden dat. Er was echter veel verzet. Als de christenen er niet voor gezorgd hadden dat er miljoenen Arabieren werden afgeslacht zou het verzet veel heviger zijn geweest. De vorige eeuw zijn rond 200 miljoen mensen IN Europa omgekomen. Vermoedelijk door nazaten uit het voormalige Ottomaanse Rijk.

brambo2
brambo223 aug. 2016 - 12:17

Oei @Pa Pinkel even geschiedenisboekje inkijken voor je reageert. De arabieren werden onderdrukt door de Osmanen, en die kwamen weer ergens uit wat we nu Chinees Oeigoeristan noemen. Uiteindelijk zijn de arabieren van de Osmanen bevrijd door Lawrence van Arabie en Kara ben Nemsi.

brambo2
brambo223 aug. 2016 - 17:21

Oei Boenders, je moet Karen even bellen en melden over het " massacre van Chios" . Er zijn wel meer: Hamidian massacre, adana massacre en nog zo een paar. Maar dit zijn de grootste. Na wo1 was er natuurlijk de Armeense kwestie, maar dat was geen massacre, want een genocide.

Minoes2
Minoes224 aug. 2016 - 12:46

Boenders je hebt helemaal gelijk! Ze hebben wederom een kans laten lopen, die zogeheten wereldleiders. Ze huppelen echter allemaal achter Israel aan.

insignia
insignia22 aug. 2016 - 16:01

De gekozen regering van Gaza is Hamas. De verddiging van kamp Gaza tegen de terroristen uit het Noorden is door Hamas gedaan. De voortdurende onderdrukking van de bevolking van Gaza wordt verzorgd door Nedanyahu congsie. En dan gaan wij echt die lui ontvangen? Daar kan ik niet bij. Het dient geen enkel belang van ons land en moreel gezien volledig onaanvaardbaar. Maar als ze dan toch komen kunt dan vragen of ze de termijn tussen hun moordpartijen wat kunnen verlengen, mijnheer Rutte? Bijvoorbeeld 25 jaar of zo. Want over 25 jaar zal men ook in Israel wijzer geworden zijn, hoop ik.

14 Reacties
truusbeek2
truusbeek222 aug. 2016 - 17:28

Wanneer waren de laatste verkiezingen in de Gaza of kunt u mij vertellen wanneer de eerst volgende verkiezingen zijn?

Overdeweg
Overdeweg22 aug. 2016 - 17:30

Deze reactie en het feit dat een terroristische organisatie ooit inderdaad democratisch is gekozen, een onomkeerbare situatie, zegt genoeg over de ethiek en moraal van de Islamitische wereld.

clara51
clara5122 aug. 2016 - 18:28

@truus beek ["Wanneer waren de laatste verkiezingen in de Gaza of kunt u mij vertellen wanneer de eerst volgende verkiezingen zijn?"] 8 oktober 2016.

Bram Emanuel
Bram Emanuel22 aug. 2016 - 18:47

"De gekozen regering van Gaza is Hamas." Gaza heeft geen gekozen regering. Hamas heeft een coup gepleegd nadat ze ruzie kregen met Fatah. https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Gaza_(2007)

thunderbird2
thunderbird222 aug. 2016 - 19:04

Interessant Clara, volgens mij betreft dat een soort gemeenteraadsverkiezingen. Maar affijn, ben reuze benieuwd naar de uitslag ;-)

Overdeweg
Overdeweg22 aug. 2016 - 19:21

'8 oktober 2016' Verkiezingen in Gaza hebben de zelfde waarde als die in Iran.

Sachs
Sachs22 aug. 2016 - 19:59

@ Truus Beek November 2014, ware het niet dat ze door Israël eerst verboden en aansluitend onmogelijk gemaakt werden. Inzet: de Palestijnse eenheidsregering, die volgens Israël niet tot stand mocht komen. @ Overdeweg Uw opmerking is net zo irrelevant als de opmerking dat 'Israël' iets over de ethiek en moraal van de joodse wereld zou zeggen. Niet dus. Er is niets joods aan Israëls misdaden, ook al kraaien Netanyahu c.s. elke dag van wel.

Mark Huysman
Mark Huysman22 aug. 2016 - 20:53

@ Bram Emanuel Hamas had toch echt de verkiezingen gewonnen. De eerste zinnen uit je eigen bron: “The conflict between Fatah and Hamas had been simmering since Hamas won the Palestinian legislative elections in January 2006. After Hamas' victory, Fatah refused to join a grand coalition”. Fatah poogde om na de verkiezingsoverwinning van Hamas op gewelddadige wijze de macht te grijpen. Ze werd daarin geholpen en gestimuleerd door de Bush-administratie. De couppoging werd door Hamas afgeslagen. Lees: http://www.vanityfair.com/news/2008/04/gaza200804

Lopez
Lopez22 aug. 2016 - 21:27

@Bram Emanuel [Gaza heeft geen gekozen regering. Hamas heeft een coup gepleegd nadat ze ruzie kregen met Fatah.] Laat het nu juist Fatah zijn dat een coup tegen Hamas in de steigers had staan, onder zware druk en met steun van met name de VS (met kwalijke rollen voor Bush, Rice en Abrams), en met dank aan Israël, dat zo vriendelijk was tientallen gekozen parlementariërs en hoge ambtenaren van Hamas, en zelfs een paar Hamas-ministers, op te pakken en zonder enige vorm van proces op te bergen. De coup combineert het klassieke beeld van desastreus Amerikaans buitenlands ingrijpen met de volstrekt paranoïde en contraproductieve reactie van Israël en de internationale gemeenschap op de verkiezingsoverwinning van Hamas. Tot op de dag van vandaag zitten we - de Palestijnen voorop - op de blaren. Met name in 2007 en 2008 is er op basis van uitgelekte documenten en getuigenissen van direct betrokkenen veel over gepubliceerd. Met name het beroemde artikel van David Rose in Vanity Fair sloeg in als een bom: ‘The Gaza Bombshell’: http://www.vanityfair.com/politics/features/2008/04/gaza200804 In Nederland schreven Sietse Bosgra en Paul Aarts een even informatief artikel over de Palestijnse verkiezingen van 2006 met hun aanloop en gevolgen: http://www.internationalespectator.nl/system/files/20080400_is_art_aarts.pdf En dat het ook sindsdien een internationaal krachtenveld is (Israël voorop, en met prominente rollen voor de VS en de PA) dat de misère in Gaza in stand en de strijd gaande houdt, blijkt goed uit dit artikel van Nathan Thrall van de International Crisis Group uit 2014: http://www.lrb.co.uk/v36/n16/nathan-thrall/hamass-chances

Mostafa
Mostafa23 aug. 2016 - 4:29

Laat ze vrij en gebruik de Palestijnse kinderen niet als profkonijn voor het testen en verkopen van de Israelische ene nieuwe wapens !!

Mostafa
Mostafa23 aug. 2016 - 4:31

correctie. Proefkonijn bedoelde ik.

Bram Emanuel
Bram Emanuel23 aug. 2016 - 13:14

@ Mark en Lopez Hou toch op met die praatjes. De huidige Hamas regering in gaza is NIET gekozen, maar hebben de absolute macht naar zich toegetrokken met bloedig geweld. En ja, Fatah heeft hetzelfde gedaan op de West-bank. En nee, dat maakt niet alles goed. Het zijn allebei dictaturen. Welkom is de echte wereld. Hier een kort stukje over de vredelievende daden van uw helden: https://www.theguardian.com/world/2015/may/27/hamas-executed-palestinians-under-cover-gaza-conflict-amnesty

Lopez
Lopez24 aug. 2016 - 9:41

@Bram Emanuel [@ Mark en Lopez Hou toch op met die praatjes.] ‘Praatjes’, Bram? Wat deugt er niet aan het artikel van David Rose waarnaar Mark en ik vrijwel gelijktijdig verwezen? Wat deugt er niet aan het artikel van Bosgra en Aarts? Interesseert het u überhaupt wat er in werkelijkheid is gebeurd? Ik heb, niet voor het eerst, de sterke indruk van niet. [Hier een kort stukje over de vredelievende daden van uw helden] En dit is ook kenmerkend voor u: suggereren dat Mark en ik supporters zijn van de willekeurige executies die Hamas-geteisem uitvoert. Beticht u me niet direct van ‘leugens’, ‘draaien’ of ‘praatjes’, dan komt u wel met dit soort bagger op de proppen.

Bram Emanuel
Bram Emanuel24 aug. 2016 - 18:51

Hoe het precies gelopen is en wie wat gedaan heeft zal altijd een punt van discussie blijven, maar wat als een paal boven water staat is het volgende: De huidge regering van gaza is NIET democratisch gekozen. Mensen die niet op Hamas stemden, maar ook mensen die Hamas alleen in een democratisch parlement zouden willen zien, worden nu NIET gerepresenteerd. Het is een dictatuur, een fascistische dictatuur, en dat al zo'n 10 jaar. Een fascistische dictatuur die helemaal niks te maken wil hebben met vrede. Alle rookschermen die jullie opwerpen ten spijt, dat feit blijft. Als het goed is zijn er binnenkort verkiezingen maar ik ben bang dat dat ook weer op niets uitdraait.

Overdeweg
Overdeweg22 aug. 2016 - 15:58

Quote: - Israël is op moreel gebied een ‘failed state’ geworden. Boycots zijn meer dan gerechtvaardigd geworden. Het land neigt naar autoritair fascisme. Moreel besef is afwezig. Het vermoorden van burgers, inclusief vrouwen en kinderen, is normaal en geaccepteerd geworden. - Dit soort onzin schijnt te moeten kunnen, ben benieuwd of het volgende ook mag, of is die waarheid te aanstootgevend !? : Israël de paria van zowel links als de Islam, te walgelijk voor woorden. En het zijn uitgerekend dit soort gasten die de edele moed hebben om woorden als 'moreel', 'fascisme', 'fatsoenlijk' en 'beschaafd' in de mond te nemen. Martin Bosma is het ooit kwalijk genomen om de link te leggen tussen Hitler en het Socialisme. De uitgesproken aversie tegen - en volkomen irrationele obsessie met Israël in linkse kringen lijkt die associatie juist in deze tijd alleen maar te bevestigen.

4 Reacties
Frank Lenssen2
Frank Lenssen222 aug. 2016 - 19:26

@ Overdeweg (17:58u) - '...dit soort onzin schijnt te moeten kunnen...' Krijg nou wat. Dus U vind dat Israël niét steeds meer autoritair en gewelddadiger geworden is? U vindt dat het niét willekeurig onschuldige mannen, vrouwen, en kinderen afslacht, bij de duizenden? U vind niét dat deze massamoorden normaal en geaccepteerd geworden zijn? Waar bent U de voorbije 20 jaren eigenlijk geweest? In een boshut waar heen media aanwezig zijn? Sorry. Uw flauwekul kan ik alleen maar met een zak van 50 kg zout van extra huishoudkwaliteit nemen.

Overdeweg
Overdeweg23 aug. 2016 - 7:46

@Frank Lenssen Heeft u de afgelopen 20 jaar wel eens het woord 'Islam' gehoord?

Frank Lenssen2
Frank Lenssen223 aug. 2016 - 11:30

@ Overweg (09:46u) - ja. En wat wilt U daarmee zeggen? Dat Israël burgers, inclusief kinderen, mag bombarderen, afknallen, en levend verbranden, bij de duizenden?

Overdeweg
Overdeweg23 aug. 2016 - 12:05

@Frank Lenssen Quote: - En wat wilt U daarmee zeggen? Dat Israël burgers, inclusief kinderen, mag bombarderen, afknallen, en levend verbranden, bij de duizenden? Dat is een gewetenloze pertinente leugen Frank, daarom de volgende gewetensvraag (tegen beter weten in): Is Israël of de Islam (inclusief oa Hamas) daarmee bezig?

bakkwast
bakkwast22 aug. 2016 - 15:46

wie denkt dat israel met geweld te vangen is niet goed bij zn hoofd,hamas zou eens wat anders moeten proberen

3 Reacties
adriek
adriek22 aug. 2016 - 16:14

Of zou Israel eens na moeten gaan denken: dat een zwaar onderdrukt volk in bezet gebied zich ten koste van bijna alles blijft verzetten zou daar aanleiding toe kunnen zijn.

Dopdop
Dopdop22 aug. 2016 - 16:31

De Hamas-leiding wil niets anders ("never let a crisis go to waste"). Waarom zouden ze? Volgens een telling enige tijd geleden zijn er ruim duizend Hamas-miljonairs die hun geld verdienen met deze 'vrijheidsstrijd' door donaties en tunnelsmokkel. Daar offeren ze graag de kinderen van hun mede-'landgenoten' voor op.

hugo bergveen
hugo bergveen22 aug. 2016 - 18:01

@dopdop Dus omdat er binnen Hamas onfrisse lieden opereren is het geoorloofd om in een woestijnklimaat drinkwaterreservoirs te vernietigen? Daar zullen die miljonairs geen last van hebben, maar de gegijzelde bevolking des te meer. De Israëlische regering profileert zich graag als het baken van beschaving in het Midden- Oosten; als ze eens de daad bij het woord voegden en hun overweldigende overmacht en technologische voorsprong beperken tot die miljonairs? Je maakt mij niet wijs dat ze die niet kunnen vinden.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen222 aug. 2016 - 15:12

Same as it ever was. Israël is op moreel gebied een 'failed state' geworden. Boycots zijn meer dan gerechtvaardigd geworden. Het land neigt naar autoritair fascisme. Moreel besef is afwezig. Het vermoorden van burgers, inclusief vrouwen en kinderen, is normaal en geaccepteerd geworden. Netenyahu moet verboden worden naar ons land te komen, punt. Misschien kan een 'coalition of the willing' van fatsoenlijke democratieën een invasie doen in Israël, de dictatuur van Netenyahu afzetten, en het land opnieuw tot een fatsoenlijke, rechtvaardige,en niet-belligerente en niet-bloeddorstige democratie maken? En het zijn zelf-gecreëerde slachtofferstatus afnemen? En het duidelijk maken dat het zich net als alle andere beschaafde landen dient te houden aan de Rechten van de Mens, en ook aan VN-resoluties? Dat zou fantastisch zijn voor de hele beschaafde wereld, en een grote uitstraling hebben naar alle andere zich idioot gedragende naties met idiote leiders, in de vorm van een heel ernstige waarschuwing? Ik ben trots op dit prachtige plan van mij, origineel waar.

15 Reacties
Andreas Cappen
Andreas Cappen22 aug. 2016 - 15:56

Ik ben trots op dit prachtige plan van mij, origineel waar. >> Jezelf kietelen is altijd prettig. Maar neemt u ook even uw plan mee dat Gaza bestuurd wordt door Hamas. U weet wel: die terroritische club die als doelstelling heeft om alle joden te vermoorden en dat in woord en daad ten uitvoer brengt.

Sjaak4
Sjaak422 aug. 2016 - 16:46

U wilt graaf dat de Joden de gaskamers weer in lopen is het niet? Het is heel normaal dat een kand zich verdedigt tegen buitenlandse gevaren (zie Turkije) maar als het om de Joden gaat dan is het in eens niet oké.

Harry5
Harry522 aug. 2016 - 16:47

Ik ben het hier volledig mee eens. Israel heeft zich moreel en wettelijk buiten de rechtsorde geplaatst en dient daarvoor gestraft te worden.

José
José22 aug. 2016 - 16:49

"Boycots zijn meer dan gerechtvaardigd geworden." En ze lijken ook wel effect te hebben: "De Israëlische economie lijdt zichtbaar onder dalende investeringen. Volgens een rapport van de United Nations Conference on Trade and Development zijn de buitenlandse investeringen in 2014 met 46 procent gedaald. De auteurs van het rapport wijten dat deels, maar zeker niet volledig, aan de invloed van de BDS-beweging op de internationale gemeenschap. Om de boycot tegen te gaan pakt de regering nu de beweging aan. Daarbij focust Israël zich niet enkel op buitenlandse demonstranten. In mei van dit jaar werd de reisvergunning van de oprichter van BDS en inwoner van Israël, Omar Barghouti, niet langer verlengd. Mensenrechtengroepen waren toen van oordeel dat dat was om te vermijden dat Barghouti in andere landen BDS zou gaan promoten." http://www.mo.be/nieuws/isra-lisch-minister-wij-zullen-eender-welke-boycot-de-kop-indrukken

Frank Lenssen2
Frank Lenssen222 aug. 2016 - 17:27

@ Sjaak (18:40u) en (18:46u) - U gedraagt zich zowel onwetend als schaamteloos leugenachtig en onfatsoenlijk. 'Israël bezet Gaza niet' Iedereen die de harde feiten kent (onder veel meer 'Operation Cast Lead) van een paar jaar geleden, die weet dat Israël rücksichtslos weerloze burgers, mannen, vrouwen, en kinderen, afslacht. Bij de duizenden tegelijk. Onder meer met napalm, wat neerkomt op levend verbranden. Drie spelende kinderen op een strand werden afgemaakt. Door dat nobele IDF van dat sujet, die vieze dictator, Benjamin Netenyahu, die verworden is tot een monster in mensengedaante. Daar kunt U helemaal niets tegen in brengen. Ook een leuke: Israël waarschuwt Gazanen vóór een bombardement. Ja, dat doen ze vjif of tien minuten van te voren. Hypocrieter is niet mogelijk. De wereld zou beter af zijn zonder Benji en zijn mede-moordenaars. Dan: U suggereert dat ik wens dat de Joden weer de gaskamers in lopen. Dat dit door de redactie geaccepteerd is, is me een raadsel, maar goed, ik heb dat te aanvaarden. Het is een smerige stoot onder de gordel van U, en nergens heb ik iets van die strekking geschreven. Zeg, kunt U zich niet veel beter bewegen op The Post Online, of een ander leugenmedium? Daar kunt U vrienden maken, hier zeer zeker niet.

Edwin038
Edwin03822 aug. 2016 - 17:27

Israël is geen dictatuur. Het is een democratie, helaas wel 1 met veel beperkingen. De VN is moreel failliet waardoor de VN resolutie`s gewoon genegeerd worden. Als men wil dat men zich weer iets van VN resolutie`s gaat aantrekken dan zal men eerst de bezem eens door dat instituut moeten halen. De oplossing zal wellicht ergens in het midden liggen, de kolonisten zullen hun biezen moeten pakken, maar voor de rest zal de Arabische wereld hun verlies moeten nemen voor de oorlogen uit het verleden en de Palestijnen niet te misbruiken voor hun plannen.

truusbeek2
truusbeek222 aug. 2016 - 17:33

Harry dat hebben in het verleden meer mensen gezegd.

Marri2
Marri222 aug. 2016 - 17:42

" ik ben trots op dit prachtige plan van mij , origineel waar" Hmm, ik zou eea nog eens rustig nalezen , je diep gaan schamen over zoveel onzinnige, onmogelijke en onfrisse gedachtes ,en vervolgens een tijdje onder se dekens kruipen. Wanneer je dan weer bij zinnen bent gekomen , zou ik het standaardwerk inzake zelfhulpboek voor narcistwn eens goed lezen

hugo bergveen
hugo bergveen22 aug. 2016 - 18:04

@Sjaak Niemand verbiedt Israël om zich te verdedigen tegen aanvallen, maar hun acties zijn volkomen disproportionele represailles, die niets meer met verdediging te maken hebben.

brambo2
brambo222 aug. 2016 - 19:23

@ Jose "De Israëlische economie lijdt zichtbaar onder dalende investeringen. Volgens een rapport van de United Nations Conference on Trade and Development zijn de buitenlandse investeringen in 2014 met 46 procent gedaald" Welk " een rapport" ?

brambo2
brambo222 aug. 2016 - 19:33

@ jose oh dit rapport? http://unctad.org/sections/dite_dir/docs/wir2016/wir16_fs_il_en.pdf

José
José22 aug. 2016 - 20:42

@brambo Als je op de gegeven link klikt, dan kun je binnen dat artikel weer klikken op 'een rapport'.

José
José22 aug. 2016 - 22:13

@brambo Zoals je ziet, kun je onderaan weer verder doorklikken, maar dit is handiger: http://mondoweiss.net/2015/06/foreign-investment-dropped/

Sjaak4
Sjaak423 aug. 2016 - 8:40

@Hugo Bergveen Israel doet dit niet om zich te verdedigen daar hebben ze al de Iron Dome en de muur voor. Israel wil wraak omdat de eerste taak van een natie staat het beschermen van haar bevolking is.

brambo2
brambo223 aug. 2016 - 12:21

@ Jose, klopt het dan dat de buitenlandse investeringen in Israel in 2015 verdubbeld zijn?

Ratelaar2
Ratelaar222 aug. 2016 - 14:27

Gezien het toenemende antisemitisme of jodenfobie kan ik wel begrijpen dat de Israeli's zo fel reageren op een raketaanval.

2 Reacties
Sjaak4
Sjaak422 aug. 2016 - 16:47

Zou u dat niet doen? Accepteerd u het dat uw buurman een granaat in uw huis werpt? Lijkt me van niet.

de Haas
de Haas22 aug. 2016 - 17:58

@Sjaak De buurman heeft een buurman: “What would you do if your neighbor across the street sits down on the balcony, puts his little boy on his lap and starts shooting machine gun fire into your nursery?” - Amoz Oz Precies wat de terroristen van Hamas en aan IS-gelieerde groepen vanuit de Gaza doen met de Palestijnen, en liefst daarbij kinderen, als bewust bedoelde slachtoffers als resultaat t.b.v. het middel van hun strategie voor de propaganda naar de wereld. De daartoe bedoelde terroristische raketbeschietingen op Israëlische bewoonde gebieden zijn niets anders dan die buurman uit Oz' analogie die met het kind op schoot op je huis en gezin schiet. Niet het recht of leniging van het lijden van het Palestijnse volk is hun motief, dat bewijst deze strategie wel, maar de bestrijding van de onwelgevallige Israëlische entiteit.

Ben Joop
Ben Joop22 aug. 2016 - 14:03

Zolang de fascistische en imperialistische zionistische schurkenstaat Israel bestaat zal er nooit vrede zijn op aarde.

5 Reacties
Andreas Cappen
Andreas Cappen22 aug. 2016 - 15:54

Die vrede was er vóór de overigens legitieme stichting van Israel ook al niet. Dus uw veronderstelde causale verband is aantoonbaar onjuist.

RoBru
RoBru22 aug. 2016 - 16:11

Het gekke is dat Israel, ondanks wat hopeloze raketjes uit de Gazastrook, een baken van verlichting is, een lichtpuntje van democratie, en voor joden, moslims en christenen de beste plek is om te wonen in de wijde omtrek. Kun je een islamitisch land vinden waar deze godsdiensten vrediger samenleven? Of een islamitisch land waar Palestijnen het beter hebben? Natuurlijk doet Israel niet alles helemaal ideaal (om het voorzichtig uit te drukken), maar dat doet Nederland ook niet, en wij zijn niet omringd door landen die ons bestaansrecht ontkennen. Ik denk dat er pas vrede komt in het midden oosten (van Marokko tot Pakistan, en van Turkije tot Sudan) als inwoners en machthebbers in die landen zien dat het organisatiemodel van Israel zo slecht nog niet is. Zo lang de machthebbers in die landen hun falen als politici camoufleren door de jood de schuld te geven (externe vijand, en zo), en burgers dat accepteren zal er in al die landen weinig veranderen.

truusbeek2
truusbeek222 aug. 2016 - 17:32

U heeft een beperkt wereld beeld dat laat u duidelijk blijken.

Overdeweg
Overdeweg22 aug. 2016 - 17:36

Quote: - Zolang de fascistische en imperialistische zionistische schurkenstaat Israel bestaat zal er nooit vrede zijn op aarde. - Laten wij het er maar op houden dat dit het hersenspinsel is van een verward persoon, maar eerlijk is eerlijk, de omvang van het 'lone-wolf' probleem begint nu toch wel dramatisch groot te worden.

brambo2
brambo222 aug. 2016 - 20:13

@ Ben Joop, wat moet er dan precies gebeuren met Israel en de inwoners voor het verkrijgen van vrede op aarde?

HughRodham
HughRodham22 aug. 2016 - 13:56

Ondertussen adviseert de duitse regering om emergency stockpiles aan te leggen in case of widespread attacks or storms. http://www.reuters.com/article/us-germany-security-stockpiling-idUSKCN10W0MJ

1 Reactie
Coronarias Redig
Coronarias Redig22 aug. 2016 - 19:43

Je suggereert dat we opnieuw aanslagen krijgen vanwege de recente gebeurtenis, hier onderwerp van gesprek?

Donnie D
Donnie D22 aug. 2016 - 13:51

ach zolang we hier in nederland het niet voor elkaar krijgen dat joodse mensen normaal door amsterdam kunnen wandelen ben ik blij dat israel bestaat.....

insignia
insignia22 aug. 2016 - 13:26

Het lijkt mij zeer ongewenst dat de leider van Israel op bezoek komt in ons land. Punt uit.

6 Reacties
Gammana
Gammana22 aug. 2016 - 14:39

Dat mag jij vinden, anderen hebben een totaal andere mening.

José
José22 aug. 2016 - 15:25

Tuig bezoekt tuig: http://www.groene.nl/artikel/naar-het-veelbelovende-land

insignia
insignia22 aug. 2016 - 20:41

@gammana - dat anderen een andere mening hebben is mij duidelijk. Het gaat mij om de morele kanten van zo'n bezoek en ik ben er van overtuigd dat de meerderheid van onze bevolking dat ook verwerpelijk vindt. Zeer velen hebben net als ik een bloedhekel aan bezetters.

Gammana
Gammana23 aug. 2016 - 10:25

@insignia Dat valt best tegen hoor, mensen die moord en brand roepen over de bezetting van Israel zijn muisstil over andere bezettingen. Turkije die Koerdistan en delen van Griekenland bezet, geen probleem. Over Marokko die de Westelijke Sahara bezet hoor je die mensen ook nooit.

insignia
insignia23 aug. 2016 - 11:32

@Gammana - het gaat dan ook niet over de bezetting VAN Isreal, maar over de bezetting DOOR Israel. Van de staat Palestina, met de etnische zuivering en onderdrukking.

Gammana
Gammana23 aug. 2016 - 14:32

@insignia Etnische zuivering is een leugen, maar ik zie dat je mijn punt handig ontwijkt om over semantiek te vallen. Veelzeggend, blijkbaar hoeven de Sahrawi en de Koerden bij jou niet op sympathie te rekenen.

Spelchecker2
Spelchecker222 aug. 2016 - 13:05

Wat heeft het nog voor zin om hier weer op te reageren? We laten ons iedere keer weer - en dat nu al bijna 70 jaar - verleiden tot welles/nietes-discussies over dit soort afschuwelijke incidenten, maar aan de onderliggende oorzaak doen we helemaal niets! Iedereen weet dat onder de streep de oorzaak van dit steeds weer oplaaiende geweld ligt in de zionistische bezetting van Palestina in 1948 en in het aansluitend vermoorden en verjagen van de daar al generaties levende bevolking. De Palestijnen hebben natuurlijk het volste recht zich te vuur en te zwaard tegen deze uiterst onrechtvaardige behandeling te verzetten. De zionisten hebben in dat gebied - bij gebrek aan enig moreel recht - in dat gebied enkel het recht van het zwaard. De niet aflatende steun van (een groot deel van) het westen voor die nog steeds voortdurende zionistische wandaden is een inktzwarte smet op het blazoen van de zogenaamde beschaafde westerse democratische rechtsstaten. En, niet onbelangrijk, het gaat hier dus niet over een onrecht uit het jaar nul, maar over een groot onrecht dat nog recent - in our lifetime - en mede uit onze naam aan een volk is begaan.

3 Reacties
willemb2
willemb222 aug. 2016 - 15:13

Het gaat hier inderdaad niet over een onrecht uit het jaar nul, maar om een recht uit het jaar nul en nog heel veel verder terug. Het gebied is de geboortegrond van semieten, inclusief de joden. Bovendien is er nog ergens een VN-resolutie die de basis biedt voor de staat Israël. Los hiervan is er nog een aantal gewonnen oorlogen tegen de omringende landen die Israël van de kaart wilden vegen. En ja, dan wint de sterkste. Indianen, aboriginals, tibetanen, oeigoeren, koerden, armeniërs, zuid-cyprioten, enz. enz. kunnen daarover meepraten. De palestijnen kunnen dus achter in de rij aansluiten.

Coronarias Redig
Coronarias Redig22 aug. 2016 - 16:17

Spelchecker 22 augustus 2016 at 15:05 "Wat heeft het nog voor zin om hier weer op te reageren? We laten ons iedere keer weer – en dat nu al bijna 70 jaar – verleiden tot welles/nietes-discussies over dit soort afschuwelijke incidenten, maar aan de onderliggende oorzaak doen we helemaal niets!" Om vervolgens weer de grammofoonplaat op herhaal te zetten met je riedel.

Bram Emanuel
Bram Emanuel22 aug. 2016 - 19:00

"Iedereen weet dat onder de streep de oorzaak van dit steeds weer oplaaiende geweld ligt in de zionistische bezetting van Palestina in 1948 en in het aansluitend vermoorden en verjagen van de daar al generaties levende bevolking." Nee, ten eerste was het al eerder begonnen en ten tweede waren de Palestijnen en de Arabische landen de agressor. Dat weet u best. https://en.wikipedia.org/wiki/1948_Palestine_war

Brave Hendrik2
Brave Hendrik222 aug. 2016 - 13:01

De Israëliërs, zoveel is nu wel duidelijk, zijn de meest begaafde leerlingen van de nazi's. Zij kunnen zich, tot hun eigen schande, niet voorstellen dat er mensen zijn die hun lot in het getto niet gelaten ondergaan. Die dienen met een bommentapijt van de kaart te worden geveegd. Vergelijkingen zoals die van hierboven, kunnen gemakkelijk worden misverstaan. D'r zijn bruin-gevederde volksstammen zat, die er 'n soort legitimatie van de holocaust in zien. Maar dat is het, vanzelfsprekend,niet. Het is een pleidooi tegen Plato en zijn voorgangers: de filosofen van het 'ene.' Het zijn Plato en zijn makkers, die via het 'Abrahamisme,' (het christendom, de islam, het judaïsme) het antisemitisme, het fascisme (= combi van liberalisme en socialisme) en het nazisme de holocaust en de daaruit voortvloeiende staat Israël in het leven hebben geroepen. Waarheidsclaims, uitverkoren volkeren en superioriteitswanen monden uit, telkens weer, in zeeën van bloed. We moeten - en dat is een smerig karwei - Plato te lijf. Het ergst zijn de nieuwe gelovigen: zij die menen dat ergens in de zeventiende eeuw als een deus ex machina de waarheid in de vorm van wetenschap eindelijk op aarde is neergedaald. De zucht naar profeten, hemels op aarde, het einde der tijden etc etc, is onuitroeibaar. Dankzij Plato..

7 Reacties
Coronarias Redig
Coronarias Redig22 aug. 2016 - 13:09

Dus je hebt er eigenlijk geen probleem mee dat er een raket op een kinderdagverblijf werd afgeschoten?

Brave Hendrik2
Brave Hendrik222 aug. 2016 - 13:30

Een probleem hierbij is - en dat zag o.a. Zoroaster scherp in - dat je niet met contra-waarheidsclaims, met wanhoop, met Zen of met blind geloof kan komen aanzetten. Met wat dan wel? Helaas is deze 'kantlijn' te smal om dat hier uit de doeken te doen....

Johan eldert
Johan eldert22 aug. 2016 - 15:34

[Coronarias Redig 22 augustus 2016 at 15:09 Dus je hebt er eigenlijk geen probleem mee dat er een raket op een kinderdagverblijf werd afgeschoten? ] Vooralsnog zijn het palestijnse kinderen die in het ziekenhuis liggen dankzij de israelische bombardementen.

Coronarias Redig
Coronarias Redig22 aug. 2016 - 16:19

Johann Vooralsnog gaat het over 2 licht gewonde kinderen. En wie begon er weer als eerste?

Coronarias Redig
Coronarias Redig22 aug. 2016 - 16:20

Hendrik non antwoord

Brave Hendrik2
Brave Hendrik222 aug. 2016 - 23:26

De wrevel van Boenders kan ik billijken, waarderen zelfs. 't Is waar, ik wandel met zevenmijlslaarzen door de geschiedenis van ideeën. Edoch, een en ander is genoegzaam geboekstaafd. Ik moet - nu - volstaan met te verwijzen naar Popper: 'The spell of Plato.' De non-vraag van Redig verdient een dito antwoord. Wellicht kan hij even uit de doeken doen waarom-ie de holocaust zo waardeert?

Coronarias Redig
Coronarias Redig23 aug. 2016 - 22:23

Ah, de afleidende vraag.

Mostafa
Mostafa22 aug. 2016 - 12:50

Wie noemt het plat bombarderen van kinderen een reactie op Hamas is moet naar psychiatrie. Zo hebben van alle die moderne wapens en toch mis schieten ?!! Ja hoor , de enige democratie in het Midentiteit Oosten ! Me neus!!

6 Reacties
Gammana
Gammana22 aug. 2016 - 13:17

Kinderen worden als menselijk schild gebruikt door Hamas..

Ben Joop
Ben Joop22 aug. 2016 - 14:00

gamanna, u liegt gewoon keihard, het is juist Israel die dat doet. http://www.washingtonsblog.com/2014/08/israeli-high-court-israeli-soldiers-used-human-shields-1200-times-2006-2011.html

Mark Huysman
Mark Huysman22 aug. 2016 - 14:09

@Gammana Nee, door Israel: http://imemc.org/article/58197/

zegikniet2
zegikniet222 aug. 2016 - 14:10

Als ze die kinderen hadden willen doden met die moderne wapens waren die niet gewond geweest maar dood. Verder wat Gammana zegt.

BassievonToor
BassievonToor22 aug. 2016 - 14:41

Het bombarderen van kinderen is altijd fout aangezien kinderen altijd onschuldig zijn.

Mostafa
Mostafa22 aug. 2016 - 18:12

Geen? Zorg eerst dat je je verdwaalde filmpjes in handen heeft dan pas reageren en graag met je eigen naam! Dat noemen we beschaving !

Kees Ollopa
Kees Ollopa22 aug. 2016 - 12:39

En het was na een droevige periode van infantiele messentrekkers net een tijdje rustig. Het wordt weer eens tijd dat Palestijnse burgers Hamas terroristen c.s. duidelijk maken dat ze liever geen raketten op de schoolpleinen hebben om af te schieten op Israel.

3 Reacties
Floris van Gulder
Floris van Gulder22 aug. 2016 - 16:15

Volgens mij is modern regressief links, hoe ironisch, het nieuwe bruin. Modern regressief links faciliteert ongegeneerd de met afgunst en haat vervulde agitatoren van een nieuwe holocaust. Walgelijk. Ik vind het overigens een prima reactie van Israël. Palestijnse agressie moet met stalen vuist beantwoordt worden.

Lopez
Lopez22 aug. 2016 - 17:35

@Floris van Gulder [Palestijnse agressie moet met stalen vuist beantwoordt worden.] Ik ben benieuwd hoe u de onvergelijkbaar veel grotere Israëlische agressie jegens de Palestijnen wilt beantwoorden - denk alleen al aan de dagelijkse terreur van de bezetting en illegale kolonisering. Waar denkt u aan? Om te beginnen de illegale ‘nederzettingen’ en het kantoor van Netanyahu bombarderen?

Sachs
Sachs22 aug. 2016 - 20:10

@ Lopez [Floris: Palestijnse agressie moet met stalen vuist beantwoordt worden.] Floris zou in WO II het Nederlandse verzet met stalen vuist de grond in hebben geramd. Hij is nogal in z'n nopjes met bezetters.

L.Brusselman
L.Brusselman22 aug. 2016 - 12:36

En dan vinden ze het nog vreemd dat de publieke opinie zich steeds meer tegen die Zionistische terreurstaat keert

9 Reacties
Common Sense
Common Sense22 aug. 2016 - 13:13

Dat is slechts een (onfris) deel van de publieke opinie, die bovendien veel lawaai maakt. Er is een groter deel dat een afkeer heeft van Hamas en prima begrijpt wat Israel doet.

Overdeweg
Overdeweg22 aug. 2016 - 14:17

@common sense 'onfris' - Dat is nog heel fatsoenlijk uitgedrukt.

L.Brusselman
L.Brusselman22 aug. 2016 - 15:04

Dat waag ik toch te betwijfelen ik heb het niet die door westerse en zionistische propaganda verblinde westerlingen zoals jij.

L.Brusselman
L.Brusselman22 aug. 2016 - 15:07

En het meeste lawaai maakt toch de bruine fractie die tegenwoordig,hoe ironisch,de felste Israel suporters zijn

bakkwast
bakkwast22 aug. 2016 - 15:47

bij u misschien maar ik denk dat israel op ruime symphathie kan rekenen

Andreas Cappen
Andreas Cappen22 aug. 2016 - 15:51

Dat valt wel mee. Op wat Arabieren en anti-semieten na, hebben weinig problemen moeite met Israel. Zo heet dat land namelijk.

Sjaak4
Sjaak422 aug. 2016 - 16:56

*uw opinie

D'Holbach
D'Holbach22 aug. 2016 - 17:07

Ik wist niet dat Gaza zionistisch was..

Overdeweg
Overdeweg23 aug. 2016 - 11:03

@Brusselman: - En het meeste lawaai maakt toch de bruine fractie die tegenwoordig,hoe ironisch,de felste Israel supporters zijn Is het prima om verdedigers van het Joodse volk bruin te noemen !? Dat is inderdaad het absolute toppunt van ironie, zeker als het uit de hoek komt van de zogenaamde 'anti-zionisme' 'criticasters'.

de Haas
de Haas22 aug. 2016 - 12:28

"Volgens Israël is de extreem harde actie het antwoord op een door Palestijnen afgevuurd projectiel. Dat landde in een woonwijk in de Israëlische grensplaats Sderot. Niemand raakte daarbij gewond. Die beschieting is tot nog toe door niemand opgeëist." Actie is reactie. Dat zo min mogelijk benoemen maakt je medeverantwoordelijk. Zelfs de linkse Israëlische media die zeer kritisch zijn op het havikenkabinet van Netanyahu benoemt in gevallen waar het partijen tegenover Israël zijn de dan van toepassing zijnde verantwoordelijkheid. http://www.haaretz.com/israel-news/1.737859 http://www.haaretz.com/israel-news/1.728377 Zolang er door Palestijnse groeperingen als Hamas en aan IS gelieerde groepen zeer bewust raketten worden afgevuurd op Israëlische burgers en zelfs kinderdagverblijven zal Israël zich verplicht voelen om terug te slaan en daarbij vooral te proberen de posities te treffen waarvandaan de raketten afgevuurd worden of anders de verantwoordelijke leden en kopstukken van deze groepen. Dat in de zeer dichtbevolkte Gaza-strook dan ook Palestijnse burgers slachtoffer zullen zijn maakt juist deel uit van de politieke strategie van Hamas e.a. die de Palestijnse bevolking misbruiken als politiek middel en daarom slachtoffer. En doe niet alsof dat niet bekend is.

4 Reacties
Nemesis2015
Nemesis201522 aug. 2016 - 15:16

Wist je dat Sderot gebouwd is op de ruines van een palestijns dorp? Wist je dat de mensen die in gaza wonen o.a. uit datzelfde dorp kwamen?

Coronarias Redig
Coronarias Redig22 aug. 2016 - 19:51

Nemesis Wist je dat er Joodse families met geweld door de Israelische overheid weg gehaald zijn uit GAZA en dat die mensen daar al eeuwen woonden? Dat dit onderdeel was van terugtrekking uit GAZA en helemaal niet gewaardeerd werd door de Palestijnen?

Nemesis2015
Nemesis201522 aug. 2016 - 21:17

Coronarias Redig 22 augustus 2016 at 21:51 Wist je dat er Joodse families met geweld door de Israelische overheid weg gehaald zijn uit GAZA en dat die mensen daar al eeuwen woonden? Dat dit onderdeel was van terugtrekking uit GAZA en helemaal niet gewaardeerd werd door de Palestijnen? Je bedoelt die paar duizend europese kolonisten die 30% van gaza gebied bezet hielden. Die 70% van de watervooraden gebruikten over anderhalf miljoen Palestijnen Die hun bezette kolonien moesten verlaten en waar ieder gezin 250000 $ compensatie voor hebben gekregen. Je bedoelt die joden? Kappen nou met die hasbarah shiznit en white wash.

de Haas
de Haas22 aug. 2016 - 22:18

@Nemesis Ja ik weet dat er een dorp was van zes tot zevenhonderd Palestijnen en dat deze verdreven zijn als gevolg van de eerste van verscheidene pogingen op initiatief van de Arabische staten Israël met een oorlog te vernietigen. Het was dan ook een grove misrekening van de Arabische wereld dat zij meende dat ze op deze wijze van alles of niets dergelijke aanvalsoorlogen moest beginnen. De aangevallen partij neemt dan niet onbegrijpelijk vaak ook een gebied in bezit wat haar strategisch beter beschermt bij een volgende poging. N.a.v. oorlogen daarna zijn vele er al vele eeuwen levende joodse gemeenschappen die niets met Israël te maken hadden uit de Arabische wereld verdreven waarbij het een aantal betreft wat zeker niet onderdoet voor Palestijnen die in de loop van dit conflict hun leefgebied verloren zijn. Die zijn in de meeste gevallen naar Israël gegaan en waren natuurlijk ook leefgebied nodig. Nu is het als gevolg daarvan dus een Israëlische stad met vijfentwintigduizend inwoners die onder vrijwel voortdurende raketbeschietingen op burgerdoelen gebukt gaat en hebben veel van de er levende kinderen in de leeftijd van vier tot achttien als gevolg daarvan last van vaak ernstige aan PTTS gerelateerde klachten.

Appi Mohamud
Appi Mohamud22 aug. 2016 - 12:28

En nou will ik een antwoord. Ik heb al een paar keer die vraag gesteld maar telkens weer met stilte beschoten. En aan wie het geadresseerd is snappen ze wel. gezien het aantal moorden can het westen op moslims en het aantal moorden van westerlingen door moslims inclusief het laatste gebeuren in Turkije en Frankrijk met de boerkini verbod. Wie heeft eigenlijk voor wie het meeste te vrezen? Het westen voor moslims of moslims voor het westen?

9 Reacties
Arvidos
Arvidos22 aug. 2016 - 12:55

Zo zwart-wit is de wereld niet. Het is niet 'het Westen' vs 'de moslims'. Je vraag klopt dus niet. Probeer eens een wat genuanceerder verhaal te pennen.

Coronarias Redig
Coronarias Redig22 aug. 2016 - 13:08

De mens heeft het meeste te vrezen van zichzelf.

Machielse932
Machielse93222 aug. 2016 - 13:09

Vraag is of Israël wel of niet tot het Westen behoort want het gaat vooral zijn eigen gang. Maar ik zal je vraag beantwoorden op de meest simpele manier; statistiek. Uiteindelijk kan niemand argumenteren tegen statistiek want cijfers zijn cijfers. Het antwoord is daarom geen van beiden. westerlingen hebben niet het meeste te vrezen voor moslims en noch hebben moslims het meeste te vrezen van westerlingen. Moslims hebben namelijk het meeste te vrezen voor moslims. Als je kijkt naar alle conflicten die op dit moment wereldwijd afspelen en de slachtoffers die daarbij vallen. Een grote meerderheid van de slachtoffer is moslim en bijna allemaal zijn ze gedood door moslims. Syrië, Libië, Somalië, Afghanistan, Pakistan, Jemen, Libanon, Irak, Turkije, enz.

de Haas
de Haas22 aug. 2016 - 13:13

Goed dat je over Turkije begint want dat geeft een aardig vergelijk. Kun je namelijk meteen beantwoorden waarom bij weliswaar harde, maar ook korte en toch ook op bronnen gerichte repressailles tegen terreur, het in geval van Israël het een kwalijke zaak is, waarbij die zich desondanks nogal inhouden, en in geval van Turkije, die met repressailes op terreur zich te buiten gaan aan veel meer disproportioneel, zeer langdurig, en allesvernietigend geweld in dichtbevolkte gebieden dat vanwege het nagenoeg ontbreken van ophef, en zeker uit dezelfde hoek, niet geldt? http://nos.nl/artikel/2107647-vernietiging-turkse-steden-veel-groter-dan-gedacht.html En diezelfde Turkse regering verantwoordelijk voor dit al zolang aanhoudende optreden durft dan wel te klagen over disproportioneel geweld n.a.v. die nu uitgevoerde korte gerichte acties van Israël: http://www.dailystar.com.lb/News/Middle-East/2016/Aug-22/368388-turkey-slams-israeli-strikes-in-gaza-despite-reconciliation.ashx

Erik20
Erik2022 aug. 2016 - 13:57

Vraag dat maar aan de nabestaanden van al die slachtoffers in Frankrijk. "Goeie vergelijking" met een boerkiniverbod

Appi Mohamud
Appi Mohamud22 aug. 2016 - 14:21

Arvido. Redig. AUB geef geen antwoord als je het discussie niet kan of wilt volgen ik stel hier een legitime vraag omdat moslims op dit moment van twee kanten worden aangevallen. Michelse. Dank voor je antwoord en inzicht in tenminste een persoon met eerlijk antwoord. Je schrijft dat noch moslims noch westen iets te vrezen heeft van elkaar. Maar toch zijn het het westen die wetten maken wat tegen de moslims zijn omdat ze zich zo bedreigd voelen en ondertussen het westen hun leger in moslim landen aan het opereren zijn met dodelijke wapens. In dat opzich kan ik dan niet rijmen met wat je hier schrijft al klinkt dat mooi. En verder zeg je dat moslims het meeste te vrezen hebben van moslims zelfs. Op dit moment moet ik je gelijk ingeven, het meeste doden onder moslims word veroorzaakt door moslims zelfs, wat ik dan niet kan begrijpen is dan ook ondanks dat juist moslims zijn die hun leven op spel zetten en die terroristen wat het westen als excuus gebruikt om juist nog meer moslims te benadelen met weten waar nergens op slaan dan op juist het tegenovergestelde van wat ze beweren te willen? De haas. Als er met twee maten gemeten word is het ten voordeel van Israël. Zoals ik in de andre post al schreef Turkije word bestraft met eenzijdig opzegging van gemaakt afspraken en Israël word beloond met nog meer geheim wapens blauwdruk en nog meer handel.

BassievonToor
BassievonToor22 aug. 2016 - 14:40

In het Westen leven kuffars, en volgens de Koran moeten kuffars bestreden worden. Dat geld overigens ook voor de munafiqeen zoals Sjiieten en Alevieten, die moeten ook bestreden worden.

Coronarias Redig
Coronarias Redig22 aug. 2016 - 19:23

"gezien het aantal moorden can het westen op moslims en het aantal moorden van westerlingen door moslims inclusief het laatste gebeuren in Turkije en Frankrijk met de boerkini verbod. " Misschien moet je je post beter lezen voordat je die post trouwens?

Machielse932
Machielse93222 aug. 2016 - 21:28

@Appi, Je ziet echt spoken. Probeer het eens conflict ook eens van de niet-islamitische zijde te zijn. Ook ik bekijk het vaak vanaf de andere kant en dat helpt zeker om elkaar beter te begrijpen. Wat betreft wetten tegen moslims valt het wel mee. Moslims in Europa hebben als minderheid zo een beetje de beste positie in de wereld. Laten we maar niet beginnen over minderheden in moslim landen. Moslims zijn absoluut geen slachtoffer hier. Verder ben ik met je eens dat het Westen veel minder moet ingrijpen in het Midden-Oosten. Het probleem is dat het Westen altijd de schuld krijgt. Het Westen greep op Arabisch aandringen in in Libië en nu krijgt het Westen de schuld van de puinhoop. Het Westen greep niet grootschalig in in Syrië en nu krijgt het Westen de schuld dat we Assad zijn gang laten gaan. Zie je het probleem daar? Verder ben je het er toch hopelijk wel mee eens dat het nodig was om in te grijpen tegen IS op het moment dat ze duizenden mensen omsingeld hadden op berg Sinjar in 2014. Het is niet dat het Westen zo graag wilt ingrijpen. Maar vaak doen de Arabische / islamitische landen zelf echt helemaal niks. Men moet ook eens verantwoordelijkheid nemen in de regio aldaar. "Op dit moment moet ik je gelijk ingeven, het meeste doden onder moslims word veroorzaakt door moslims zelfs, wat ik dan niet kan begrijpen is dan ook ondanks dat juist moslims zijn die hun leven op spel zetten en die terroristen wat het westen als excuus gebruikt om juist nog meer moslims te benadelen met weten waar nergens op slaan dan op juist het tegenovergestelde van wat ze beweren te willen?" Ik begrijp niet precies wat je bedoelt, maar laten we eerlijk wezen. Frankrijk heeft een gigantisch immigratie en religieus probleem met de islam. Het is er op veel plaatsen geen pretje. Dit zullen ze op de een of andere manier moeten oplossen al ben ik het met je eens dat een boerkiniverbod nogal onzin is dat echt niks gaat oplossen. Soort van symptoombestrijding voor de bühne

Bram Emanuel
Bram Emanuel22 aug. 2016 - 12:27

"Israël bombardeert Gaza ‘harder dan gebruikelijk" Met de groeten van Hamas.

3 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman22 aug. 2016 - 13:01

@Bram Emanuel "Responsibility for the rocket attack on Sunday was initially claimed by Ahfad al-Sahaba, one of the small Salafi groups – ultra-conservative Sunnis – that have recently become more active in Gaza, and the Popular Front for the Liberation of Palestine." “The accepted wisdom in both Israeli and Palestinian circles is that Hamas, which remains politically and militarily weak since the last round of conflict with Israel in 2014, is not seeking increased confrontation at the moment.” https://www.theguardian.com/world/2016/aug/22/israel-launches-up-to-50-strikes-on-gaza-after-rocket-attack

Coronarias Redig
Coronarias Redig22 aug. 2016 - 13:12

Mark Je bedoelt te zeggen dat Hamas het gebied niet meer onder controle heeft?

Coronarias Redig
Coronarias Redig22 aug. 2016 - 13:36

"Een Israëlische woordvoerster bevestigde dat straaljagers meerdere Hamas-doelen hebben aangevallen in het noorden van de Gazastrook." http://www.nu.nl/algemeen/4310580/israel-bestookt-tientallen-doelen-gaza-raketaanval.html Het lijkt mij dat ze genoeg informatie hebben om te weten of dat wel of niet zo is. Zou Israel liegen over Hamas?

[verwijderd]
[verwijderd]22 aug. 2016 - 12:19

--- Dit bericht is verwijderd —

12 Reacties
Machielse932
Machielse93222 aug. 2016 - 13:11

Lol ik zie dat nu pas trouwens. Israël bezet de Gaza niet eens. De Gaza wordt gegijzeld door Hamas maar verder zijn ze daar zo vrij als maar kan.

insignia
insignia22 aug. 2016 - 13:31

Gaza omringd door Israel. Je kunt er niet uit zonder Israel. Je mag er niet gebruik maken van de zee. En dan beweer je dat dit kamp NIET bezet is door Israel. Een stomme bewering.

Mark Huysman
Mark Huysman22 aug. 2016 - 13:58

@Sans Hone Heel Gaza wordt internationaal (VN, EU, AI, HWR, Rode Kruis) gezien als bezet gebied omdat Israel effectieve controle uitoefent over de grenzen, de kust, het luchtruim, het bevolkingsregister, de communicatiekanalen. Verder onderhoudt ze een ‘no-go’ area waar Palestijnen niet mogen komen en is er sprake van een blokkade. Israel verbiedt de Palestijnen een verdedigingsapparaat op te bouwen. Israel zwaait de scepter maar dat weerhoudt haar niet om het gebied te beschieten. Integendeel dat maakt het juist zo aantrekkelijk. De Palestijnen kunnen bijna niks terug doen.

thunderbird2
thunderbird222 aug. 2016 - 14:39

Insignia, Gaza grenst tevens aan Egypte, daar houden ze de deur ook dicht, waarom zou dat toch zijn ?

Machielse932
Machielse93222 aug. 2016 - 15:00

@insignia Gaza grenst ook gewoon aan Egypte en die houden de boel ook liever dicht dan open.Waarschijnlijk hebben ze daar een valide reden voor.

D'Holbach
D'Holbach22 aug. 2016 - 17:14

@ Insignia, kijk eens op een kaart. De laatste keer dat ik keek grensde Gaza echt ook aan Egypte. Graag iets minder factfree reageren, dat vervuilt het gesprek enkel.

Mark Huysman
Mark Huysman22 aug. 2016 - 18:33

[Gaza grenst tevens aan Egypte, daar houden ze de deur ook dicht, waarom zou dat toch zijn ?] 1,3 miljard Amerikaanse steun

Coronarias Redig
Coronarias Redig22 aug. 2016 - 20:00

Interessante aanvullende info, Mark. Bron?

Mark Huysman
Mark Huysman22 aug. 2016 - 21:19

https://www.theguardian.com/us-news/2015/mar/31/obama-restores-us-military-aid-to-egypt "Egypt to receive $1.3bn in annual military funding.."

insignia
insignia23 aug. 2016 - 12:58

@sans hone - uw mening is gebaseerd op de leugens van Israel. er komt geen mens in of uit het kamp Gaza zonder Israelische controle. Ook de zee wordt dag en nacht bewaakt, dat er toch nog beperkt gevist wordt is te wijten aan de moed van de vissers. Een van de redenen om de zee voor Gaza tot verboden gebied te verklaren is het feit dat er boorvelden voor die kust liggen (stel je voor dat de "vrije " Gaza regering concessie zou verlenen voor exploitatie aan Shell bijv. Over die zee nog even, het is nog net zo lang geleden dat op het schip dat mensen over zee naar Gaza trachtte te vervoeren met 10 slachtoffers moest omkeren. In internationale watern. Ik vrees dat in uw geschriften de onwaarheid de overhand heeft gekregen.

thunderbird2
thunderbird223 aug. 2016 - 22:14

Dus Mark, met andere woorden, Obama sluit de Palestijnen op, da's nog eens een verfrissend inzicht ;-)

Mark Huysman
Mark Huysman24 aug. 2016 - 21:23

@thunderbird Had je niet door dat de VS en Israel dezelfde doeleinden in het M-O nastreven? Was het je nog nooit opgevallen dat elke keer als er in de AV van de VN gestemd wordt over een rechtvaardige vrede in Palestine/Israel er altijd een paar landen zijn die tegen stemmen? Israel, de VS en 3 of 4 meelopers tegenover de rest van de wereld (de overige 165 tot 170 landen). Heb je ook niet meegekregen hoe zeer de Amerikanen in paniek raakten toen hun trouwe bondgenoot Mubarak het veld moest ruimen? En hoe opgelucht ze waren toen de oude verhoudingen zich onder het coupregime van al-Sisi herstelden?

RoBru
RoBru22 aug. 2016 - 11:45

Het zou goed zijn voor de inwoners van Gaza als Hamas nu de belastinginkomsten (en subsidies uit Europa) niet gebruikt om wapens te kopen maar om echt te investeren in het gebied. Maar ja, als blijkt dat ze dat (ook) niet goed kunnen, zouden ze wel eens niet herkozen kunnen worden. Laten we dan de 'volkswoede maar kanaliseren en een uitlaatklep geven'...

13 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman22 aug. 2016 - 12:48

[Het zou goed zijn voor de inwoners van Gaza…] Het zou aanmerkelijk beter zijn als de vluchtelingen terug mogen naar hun dorpen in wat nu ‘Israel’ genoemd wordt en de zionistische apartheidsstaat ophield te bestaan.

Arvidos
Arvidos22 aug. 2016 - 12:57

De Palestijnse burger is de meest gesubsidieerde burger ter wereld. Misschien ook een schoolvoorbeeld dat altijd maar gratis geld geven leidt tot enorme luiheid en afschuiven van verantwoordelijkheden.

Machielse932
Machielse93222 aug. 2016 - 13:14

@Mark Huysman De eeuwige vluchtelingen? Zij die gewoon in woonwijken en appartementen wonen in omringende landen. Hou toch op. Op zo een manier is het niet gek dat er 'meer vluchtelingen dan ooit zijn'. Israël is zeker niet perfect maar nog altijd tien keer beter dan de omringende landen. Ironisch genoeg is Israël zo een beetje het beste land voor een Arabier om in te wonen. In weinig landen hebben Arabieren het beter. Israëlische arabieren hebben absoluut als minderheid een positie die 100x beter is dan minderheden in Arabische landen.

L.Brusselman
L.Brusselman22 aug. 2016 - 13:18

Nee hoor Avideos,Israel is meest gesubsidieerde land ter Wereld,vele miljarden dollars gaan er jaarlijks heen. Maar dat weet je natuurlijk allang.

truusbeek2
truusbeek222 aug. 2016 - 13:36

die dorpen zijn er na 70 jaar niet meer.

Arvidos
Arvidos22 aug. 2016 - 14:10

Nee. L.Brusselmans, Palestina wordt het meest gesubsidieerd. En krijgt de meeste aandacht. Hoeveel gratis geld je die lui ook geeft, at the end of the day zullen ze toch aan zelf-reflectie moeten doen en eigen verantwoordelijkheid nemen. Je kunt je eigen lot volledig afschuiven op Israel of 'het Westen', maar dat is zinloos en slaat nergens op. Als Zuid-Korea op eigen kracht van niets iets moois kunnen maken, kunnen Palestijnen dat ook. Een goed begin is als ze een nieuwe liberale regering kiezen, dat de individuele vrijheid van de Palestijnse burger respecteert en al die subsidies aanwendt om echte investeringen te doen, i.p.v alles doorsluizen naar Zwitserse bankrekeningen. Ghandi is ook een mooi voorbeeld hoe je een strijd kan voeren. Of Mandela. De manier waarop Hamas het doet, werkt averechts.

Lopez
Lopez22 aug. 2016 - 16:53

@Arvidos [De Palestijnse burger is de meest gesubsidieerde burger ter wereld.] Laat ons niet lachen. Israël ontvangt jaarlijks aanzienlijk meer aan alleen al Amerikaanse steun dan de Palestijnen van de complete internationale gemeenschap. [Misschien ook een schoolvoorbeeld dat altijd maar gratis geld geven leidt tot enorme luiheid en afschuiven van verantwoordelijkheden.] Tuurlijk, de Palestijnen schommelen in hun paradijs lekker in hun hangmatten terwijl het gratis geld binnenstroomt. Blaming the victim in hoofdletters, Arvidos, veel onsmakelijker kan het niet. Alleen al de restricties die Israël in Area C aan Palestijnen oplegt kost de Palestijnse schatkist jaarlijks 3,2 miljard euro (op een BNP van nog geen 10 miljard), en zolang de bezetting voortduurt zal er nooit een duurzame Palestijnse economie kunnen ontstaan. Zie de rapporten van de Wereldbank.

Mark Huysman
Mark Huysman22 aug. 2016 - 18:27

[Zij die gewoon in woonwijken en appartementen wonen in omringende landen.] We hebben het nu over Gaza, dat is geen ‘omringend land’ maar een bezet gebied. Meer dan 70% van de bewoners in Gaza is vluchteling. Sommigen komen uit het dorp waar Sderot overheen is gebouwd. [Op zo een manier is het niet gek dat er ‘meer vluchtelingen dan ooit zijn’] Waar heb je het over? [Ironisch genoeg is Israël zo een beetje het beste land voor een Arabier om in te wonen. In weinig landen hebben Arabieren het beter.] Heel fijn. Een van de meest basale mensenrechten is het recht om op je eigen grondgebied, je eigen dorp en in je eigen huis te mogen wonen. Waarom wil Israel dat recht niet toestaan aan de ‘Arabieren’? Het is toch zo’n fijn land voor ‘Arabieren’?

Coronarias Redig
Coronarias Redig22 aug. 2016 - 20:06

Mark "Waarom wil Israel dat recht niet toestaan aan de ‘Arabieren’? Het is toch zo’n fijn land voor ‘Arabieren’? " Dat laatste is idd zo, vraag maar aan de Arabieren die er wonen. Israel zou ten onder gaan als het er nog veel meer worden, zeker als ze de haters zou importeren. Iets wat wij nog steeds doen maar dat is een ander verhaal. Daarnaast konden en kunnen ze al elders terecht in Jordanie bijvoorbeeld. Israel is legitiem opgericht met steun van de VN. Juridisch solide gedaan.

clara51
clara5122 aug. 2016 - 20:11

@machielse93 ["De eeuwige vluchtelingen? Zij die gewoon in woonwijken en appartementen wonen in omringende landen. "] Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, maar niet op zijn eigen feiten, zei de Amerikaanse democraat Daniel Patrick Moynihan in 1973 al. Syrië: 13 Palestijnse vluchtelingenkampen, met ± 500.000 inwoners. De omstandigheden in de meeste kampen zijn verschrikkelijk. Van die kampen haalde alleen Yarmouk, bij Damascus, het nieuws in het westen, omdat de mensen daar bewust als oorlogsstrategie werden omsingeld en uitgehongerd. Yarmouk is nu nog steeds voor 90% bezet door ISIL. Noem dat maar "gewoon in woonwijken en appartementen wonen". Libanon: 12 Palestijnse vluchtelingenkampen, met eveneens ± 500,000 vluchtelingen. Deze kampen worden sinds 2011 overstroomd met Syrische vluchtelingen. Dat zijn meestal de armste vluchtelingen, die geen geld hebben voor een vlucht naar het westen. Waardoor de omstandigheden in die kampen nog slechter worden dan ze al waren. Over die slechte omstandigheden in die kampen hoor je in de westerse media nooit iets, wij zijn maar al te blij dat vluchtelingen worden "opgevangen" in de regio. Jordanie: 10 Palestijnse kampen, waar ± 2 miljoen vluchtelingen wonen. Wat alle kampen met elkaar gemeen hebben, is dat ze overbevolkt zijn, dat de sanitaire omstandigheden te wensen overlaten, dat er armoede en werkloosheid heerst en dat er nul belangstelling is van de westerse media voor wat in de regio gaande is. Zodat het door jou geschetste valse beeld van "gewoon in woonwijken en appartementen wonen" nooit wordt getoetst aan de werkelijkheid.

Machielse932
Machielse93222 aug. 2016 - 21:33

@claralegêne Fijn staaltje Arabisch broederschap. Na bijna 100 jaar zijn ze nog niet opgenomen in de samenleving. We noemen ze vluchtelingen maar de meesten van hen hebben nooit een oorlog gekend en zijn geboren in de landen waar ze nu wonen. Waar vluchten ze voor?

Machielse932
Machielse93222 aug. 2016 - 21:36

Excuses voor de dubbel post, Hier trouwens de afbeeldingen van wat u een vluchtelingenkamp noemt: https://www.google.is/search?q=Yarmouk+camp&rlz=1C1GGGE_nlNL498NL498&espv=2&biw=1366&bih=599&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwix36WA_dXOAhVlIpoKHSjNCosQ_AUIBigB Dit is, of beter gezegd dit was, Yarmuk in Syrië. We noemen het een vluchtelingenkamp maar in werkelijkheid is het gewoon een woonwijk met appartementen.Tenminste voor de oorlog. Maar zo is het hetzelfde in de andere landen. Op die manier krijg je inderdaad elk jaar meer vluchtelingen dan ooit.

Mark Huysman
Mark Huysman23 aug. 2016 - 6:27

[Israel zou ten onder gaan als het er nog veel meer worden, zeker als ze de haters zou importeren.] Het recht op terugkeer is verankerd in het IR. Als dat het einde van Israel in de huidige vorm zou betekenen, jammer dan. Je kunt mensen niet zo maar uit hun huis en land verjagen en dan zeggen: je mag niet terug komen, wij wonen er nu. En die zgn haters, dat zijn natuurlijk de Israelische joden die vluchtelingen hun recht willen onthouden. [Israel is legitiem opgericht met steun van de VN.] En onder voorwaarde dat ze het IR respecteert. Aangezien ze dat consequent niet doet zou die erkenning opgeheven moeten worden.

Karel Karstens
Karel Karstens22 aug. 2016 - 11:28

Inmiddels ken ik het standpunt van Israël wel, dat ooit ongeveer zo is verwoord door een van hun leiders: “Een groot deel van de mensheid haat Israël omdat ze Joden haten. Het maakt niet uit wat we doen, het zal altijd ‘fout en misdadig zijn omdat jullie Joden zijn‘, vinden deze mensen.” Daarom slaan we knalhard terug als we worden aangevallen. Ook dan zullen ze ons haten, maar we dwingen wel respect af.” Zo heeft dat inderdaad gewerkt bij de afgelopen raketaanvallen vanuit Gaza.

4 Reacties
Common Sense
Common Sense22 aug. 2016 - 11:41

Goed verwoord.

Ben Joop
Ben Joop22 aug. 2016 - 12:02

een groot deel van de mensheid haat israel omdat ze zich gedragen als kinderen van Hitler. De beschuldiging van anti-semitisme is niets meer en niets minder dan verkrachting van de slachtoffers van de holocaust. Anti-semitischer kan het bijna niet.

L.Brusselman
L.Brusselman22 aug. 2016 - 12:39

Een groot deel van de mensheid haat Israel omdat de onrechtvaardigheid evident is,dat het Joden zijn doet niet terzake.Joodse terreur is net zo verwerpelijk als Islamitische terreur.

Coronarias Redig
Coronarias Redig22 aug. 2016 - 13:16

L.Brusselman 22 augustus 2016 at 14:39 "Een groot deel van de mensheid haat Israel omdat de onrechtvaardigheid evident is,dat het Joden zijn doet niet terzake.Joodse terreur is net zo verwerpelijk als Islamitische terreur." Nou neen, die is niet voor iedereen evident. Als het niet ter zake deed dat het Joden zijn waarom dan buitenproportioneel aandacht voor wat Israel aan slachtoffers veroorzaakt en zelden tot niet over islamitische terreur(vooral onder henzelf)geklaagd?

BassievonToor
BassievonToor22 aug. 2016 - 11:23

Blijft overigens wel lachwekkend, Turkije mag zich volgens een groot gedeelte van de Turken wel verdedigen tegen de PKK terroristen maar Israël mag dit niet. Maar ze haten 'Zionisten' en zeker geen joden... Dat riedeltje is net zo geloofwaardig als verkiezingsprogramma van de VVD.

11 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 aug. 2016 - 12:24

[Turkije mag zich volgens een groot gedeelte van de Turken wel verdedigen tegen de PKK terroristen maar Israël mag dit niet.] Dat blijft alleen lachwekkend als je deze incomplete, scheve vergelijking handhaaft. De Turken mogen zich verdedigen vinden de Turken, de PKK vind van niet, en de rest van de wereld heeft een genuanceerde mening ergens tussen die twee meningen in. Israël mag zich verdedigen vinden de Israëli's, de Palestijen vinden van niet, en de rest van de wereld heeft een genuanceerde mening ergens tussen die twee meningen in. Ik snap niet wat er een de juiste vergelijking lachwekkend is.

Appi Mohamud
Appi Mohamud22 aug. 2016 - 12:31

Hoezo volgens mij word Turkije benadeeld door eenzijdig afgesproken afspraken niet na te komen en word Israël beloond met meer contracten en geheim wapen blauwdruk. This andersom Bassi Turkije word op aangesproken dat ze terroristen bestrijden en Israël word vrij baan gegeven een heel bevolking uit te moorden. Ps. Je he t me vraag nog niet beantwoord.

Machielse932
Machielse93222 aug. 2016 - 13:16

@Appi Mohamud " Israël word vrij baan gegeven een heel bevolking uit te moorden." Leg eens uit :).

truusbeek2
truusbeek222 aug. 2016 - 13:35

Appi hoeveel Palestijnen zijn er de afgelopen 5 jaar door Israel gedood en hoeveel Koerden de afgelopenjaren door Turkije? uitmoorden doe niet zo gek

Appi Mohamud
Appi Mohamud22 aug. 2016 - 14:28

Michelse. Het vernietigen en of vergiftiging van drinkwater terwijl men is ingesloten en nergens heen kan voor eerste levensbehoefte is een oorlog misdaad en een daad tot massamoord. Truusje ik heb geen cijfers voor je want maak geen sport om anders man lijden bij te houden. Waar het verschil in ligt is wel dat gaza een stad is waar 5 miljoen burgers op elkaar gestampt zitten en Oost Turkije een groot open gebied is. Plus dat bijna elke dode wat Israël maakt een burger of kind betreft en Turkije voornamelijk strijders dood.

Gammana
Gammana22 aug. 2016 - 14:41

@Appi Mohamud Jij hebt de feiten totaal niet in beeld, zijn alleen maar vooroordelen en haatzaaierij wat jij spuit. De bevolking van Gaza groeit al jaren.

willemb2
willemb222 aug. 2016 - 15:41

@Jansen: Het flagrante verschil is toch overduidelijk? Joden komen, net als de Palestijnen, van oorsprong uit het gebied waar ze nu zo'n ruzie maken. Daarvoor kan je duizenden jaren teruggaan. De Turken daarentegen hebben, nauwelijks duizend jaar geleden, hun huidige grondgebied gekoloniseerd. Dat ging ten koste van de Armeniërs, waar uiteindelijk genocide op gepleegd is, en van de Koerden die eeuwenlang zijn onderdrukt ook al woonden ze er duizenden jaren eerder dan de Turken die vanuit centraal-Azië op rooftocht naar het westen gingen.

Machielse932
Machielse93222 aug. 2016 - 16:50

"Plus dat bijna elke dode wat Israël maakt een burger of kind betreft en Turkije voornamelijk strijders dood." En dat geloof je zelf? Die massamoord valt blijkbaar ook wel mee want de bevolking groeit als kool daar. Gezien de beperkte ruimte en economische perspectieven niet echt verstandig natuurlijk. Maar goed de Palestijnen hebben wordt de hand boven het hoofd gehouden. Ze hoeven daarvoor feitelijk geen verantwoordelijk te nemen van hun eigen mismanagement.

Appi Mohamud
Appi Mohamud22 aug. 2016 - 18:42

Gamma en Michelse. Een land wat niks heeft het enige wat ze hebben is een bevolking groei dat is bewezen door de wetenschap en jullie gebruiken hier als drogreden. Elk jaar hoor je weer dat in Afrika hongersnood heerst maar toch get grootse bevolkingsgroei kent. Wil je dichtbij huis? Der was in Nederland een dorp wat door een straaljager geen electricity meer kregen. 9 maanden later had je een geboorte explosie in dat dorp. En dan spreken we alleen door gebrek aan elektriciteit.

Gammana
Gammana23 aug. 2016 - 7:41

@Appi Mohamud Jij gebruikt het woord 'uitmoorden' dat zou beteken dat er steeds minder van zijn niet steeds meer.

Appi Mohamud
Appi Mohamud24 aug. 2016 - 0:58

Gamma ik gebruik het woord uitmoorden omdat get steeds minder leden zijn van een familie. Als ik het laste ben wat in leven is en de rest van 6 van me broer zijn doodgeschoten door een of ander leger. En ik ondertussen geen 6 maar 8 kinderen heb al hadden me broers wel of geen kinderen, en vervolgens word ik gedood door het zelfde leger als wat de rest van me broers hebben gedood. Dan ja de term uitmoorden slaat ook daar op dat terwijl de bevolking wel met 2 hoofde is gegroeid, bestaat het gezin waar ik deel uitmaakte want die is "UITGEMOORD". Ik mag moeite hebben met lidwoorden en af en toe ruzie hebben met de autocorrect, maar waar slaat dit op dat ik een ex vluchteling nota bene aan zichzelf autochtone Nederlander noemen telkens weer het Nederlandse Taal mag gaan uitleggen. Gamma je zet jezelf voor lullig met zulke vragen en niet mij.

jerobeam
jerobeam22 aug. 2016 - 11:20

Je snapt niet wat Hamas bezielt een "projectiel " op Israel af te vuren. Een overheid die een krachteloze indruk maakt is riskant voor het voortbestaan van de bevolking. Om dat te voorkomen is het, in geval van een terroristische dreiging, onvermijdelijk,zelfs wenselijk als zij met de spierballen rolt. Zo laat de zwaardmacht zien dat het ernst is.

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman22 aug. 2016 - 12:55

[Je snapt niet wat Hamas bezielt een “projectiel ” op Israel af te vuren] Hoe weet je zo zeker dat Hamas dat projectiel afgevuurd heeft? https://www.theguardian.com/world/2016/aug/22/israel-launches-up-to-50-strikes-on-gaza-after-rocket-attack “The accepted wisdom in both Israeli and Palestinian circles is that Hamas, which remains politically and militarily weak since the last round of conflict with Israel in 2014, is not seeking increased confrontation at the moment.” En waarom heb je een nazi-propagandafilm als Avatar?

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis22 aug. 2016 - 11:08

Best knap om zoveel bommen te gooien en dan slechts 7 gewonden op je conto te hebben. Dat moet een precisiewerkje geweest zijn. Laten zien dat voor elke bom of raket je er wel het tienvoudige van kan teruggooien en schieten en dan maar hopen dat de tegenpartij een keer stopt.

4 Reacties
BassievonToor
BassievonToor22 aug. 2016 - 11:41

Afschrikmiddel, als Israël met Gaza zou doen wat Hamas met Israël zou willen doen dan kunnen ze dat klusje binnen een klein weekje klaren.

Appi Mohamud
Appi Mohamud22 aug. 2016 - 12:53

Pieter. Door waterinstelatie te bombarderen hebben ze voor Nog veel meer te komen doden en gewonden veroorzaakt dan die twee bommen daadwerkelijk hadden kunnen aanrichten. In dat opzicht is je bewondering misplaatst.

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis22 aug. 2016 - 20:07

Appi, het leger is zoveel sterker dan Hamas, dat ik me afvraag waarom Hamas maar niet kan stoppen met het afschieten van projectielen. Het is geen bewondering.

Appi Mohamud
Appi Mohamud23 aug. 2016 - 2:09

Dat is om het zelfde reden als een gevangene elke keer weer oo bewaarders spugen terwijl ze toch veele maal minder macht hebben binnen die muren. Soms is het terecht, het enige jammer aan is dat ze geen geleide projectiel kunnen maken waardoor op dit moment vooral op burgers hoofd terecht komt dan waarvoor ze werkelijk moeten gebruiken.

Bert Vlierman
Bert Vlierman22 aug. 2016 - 11:06

Het wordt tijd dat de joodse staat verdwijnt en plaats maakt voor een joods-palestijnse staat. De situatie in het Midden-Oosten is explosiever dan ooit en de positie van het Westen is er zwakker dan ooit. Israel is onderhand een enorme risicopfactor geworden en de rechts-extremistische krachten in de samenleving leiden alleen maar tot grotere schade. Voor de Vrienden van Israel: ik weet het, ik ben een anti-semiet.

12 Reacties
BassievonToor
BassievonToor22 aug. 2016 - 11:40

De kans dat Go Ahead Eagles dit jaar kampioen van Nederland gaat worden is groter dan dat Israël ooit verdwijnt. Leer er maar mee te leven Bert.

jerobeam
jerobeam22 aug. 2016 - 11:57

De wereld zit te wachten op nog zo'n vreedzame arabische staat erbij volgens jou?

thunderbird2
thunderbird222 aug. 2016 - 11:57

Joods-Palestijnse staat is kansloos. Binnen de kortste keren heeft Hamas het voor het zeggen en wat er dan gaat gebeuren...

Karel Karstens
Karel Karstens22 aug. 2016 - 12:00

Die Joods-Palestijnse staat bestaat al: dat is Israël - een land met zowel Joden als Palestijnen.

truusbeek2
truusbeek222 aug. 2016 - 12:01

Eén palestijnse staat met joden zal de ondergang van de joden zijn dus elk voorstel om de "vluchtelingen "weer terug te laten keren is doelloos en zal tot niets leiden. Ieder die met dat voorstel komt weet dat ook wel maar dat effect interesseert hun geen bal. Elke vredes onderhandeling met een dergelijke eis is niet realist.

Arvidos
Arvidos22 aug. 2016 - 13:02

Als er tig puur islamitische landen mogen bestaan, die allen qua oppervlakte veel groter zijn dan Israel, mag er ook 1 klein Joods staatje zijn, waar notabene 20% moslim is. In de meeste islamitische landen is er voor andersgelovigen helemaal geen ruimte. Ook is het een feit dat mensenrechten schendingen in islamitische landen de meest beroerde van de wereld zijn, denk eens aan de massale slavernij praktijken in Qatar en Saoedi-Arabie. Of homo-vervolgingen in Irak en Iran. Als je toch roept dat de enige Joodse staat moet verdwijnen, betekent dat ook dat islamitische landen moeten verdwijnen?

TotCo Ring
TotCo Ring22 aug. 2016 - 13:07

En wat denk je precies wat de uitkomst wordt van een joods-palestijnse staat? Waarschijnlijk 100% joods Israellische bevolking die vlucht naar, ja waarnaar eigenlijk? zo gauw ze een stap over de grens doen worden ze afgemaakt, je gaat er even voor het gemak er maar van uit dat de Palestijnen met een westerse gedachtegang kopjes thee gaan drinken met de Israeliers?

Bert Vlierman
Bert Vlierman22 aug. 2016 - 17:13

Fijn dat ik deze keer niet wordt uitgemaakt voor antisemiet. Een paar dingen op een rijtje: de Israëli leven al 70 jaar onafgebroken in een uiterst gewelddadige omgeving; voor de Palestijnen geldt hetzelfde; de omgeving leidt door aard en duur leidt deze tot psychopatisering; hoge militairen hebben gezegd dat het nederzettingenbeleid rampzalig uitpakt; Sharon, Olmert en Rabin hebben hetzelfde gezegd; in de jaren kon er 50 nog effect van een nucleair wapen worden verwacht, vandaag de dag heeft dat wapen geen strategische betekenis meer; de omgeving van Israël is de afgelopen decennia veel bedreigender geworden; de westerse steun voor Israël is goeddeels verdwenen; ontruiming van de nederzetting zal tot een burgeroorlog leiden, volgens bovengenoemde en volgens ander deskundigen. Tot zover eenduidige feiten. Verdere onderdrukking van de Palestijnen zal de agressie aanwakkeren en het geweld doen toenemen. Door haar verwevenheid met de westerse beschaving komt er voor Israël langzaam aan een eind aan de mogelijkheden om middels geweld controle uit te oefenen. Boven dit alles zweeft het gegeven dat de bovengenoemde psychopatisering van beide bevolkingen catastrofale gevolgen zal hebben. Israëls' kansen zijn verkeken, en dat is verschrikkelijk.

Coronarias Redig
Coronarias Redig22 aug. 2016 - 19:57

Bert waarom streek de religie van de vrede, bij monde van de arabische landen, niet over het hart en namen hun broeders en zusters op in hun midden in plaats van dit te gebruiken als wapen? Arabieren hebben zat ruimte, trouwens voor een belangrijk deel gekoloniseerd maar daar schijnt Israelhatend publiek niet mee te zitten.

Bert Vlierman
Bert Vlierman22 aug. 2016 - 20:56

Coronarias Redig, de vraag zit zo boordevol vooroordeel dat reageren voor mij zinloos is. Zie je, ik heb me, behalve in de laatste alinea, beperkt tot feiten. Jouw vraag beantwoorden wordt een zaak van meningen stapelen. In het geval van het Israëlische probleem wil ik dat liever niet. Het wordt dan te gauw naar.

Gammana
Gammana23 aug. 2016 - 10:29

Het land met de meeste ingenieurs opheffen ten faveure van de zoveelste moslimstaat terug naar de middeleeuwen met andere woorden. Heb zo'n voorgevoel dat dit niet gaat gebeuren.

Coronarias Redig
Coronarias Redig23 aug. 2016 - 22:33

Wat is er verzonnen/bevooroordeeld aan te weten, te zeggen dat de Arabieren al die grote gebieden veroverd hebben?

ikdus2
ikdus222 aug. 2016 - 10:53

hard teruggeslagen om rust te brengen. doen ze dat zo tegenwoordig in een gevangenis opstand.

1 Reactie
thunderbird2
thunderbird222 aug. 2016 - 11:58

Ligt aan de gevangenispopulatie...

BassievonToor
BassievonToor22 aug. 2016 - 10:51

Schiet dan ook geen raketten (want het was een raket) af op Israël...

3 Reacties
adriek
adriek22 aug. 2016 - 11:43

Geheel in christelijke traditie: 1 raket op ons, 10 raketten terug. Ik herinner me iets over heb uw vijanden lief, en de andere wang, oog om oog was ook zoiets... Welk bijbelcitaat uit het nieuwe testament is hier van toepassing?

Johan eldert
Johan eldert22 aug. 2016 - 12:32

zeg dan ook even tegen israel dat ze moeten stoppen met het dagelijks vernietigen van woningen, winkels, landbouwgebieden van palestijnen. Zeg dan ook even tegen israel dat ze moeten stoppen de bezette gebieden hermetisch af te sluiten waardoor een fatsoenlijke economie maar niet tot stand kan komen. Zeg dan ook even tegen israel dat ze niet elke keer investeringen van de EU in de gebieden plat bombardeert. Zeg dan ook even tegen israel dat ze niet mensen zonder enig vorm van proces of recht jarenlang in administratieve detentie houd. Zeg dan ook even tegen Israel dat ook zij zich aan het internationaal recht moet houden. Israel heeft haar recht op spreken allang verloren

Nemesis2015
Nemesis201522 aug. 2016 - 15:46

Bezet dan ook niet 70 jaar lang andermans land (want het is pure diefstal) omdat een of ander heilig boek dat gezegd heeft.

truusbeek2
truusbeek222 aug. 2016 - 10:50

Actie reactie en dat die reactie zou komen was de tegenpartij bekend. Maar goed de gebruikelijke foto's kunnen weer de wereld ingezonden worden.

Earl Johnson
Earl Johnson22 aug. 2016 - 10:46

Drinkwater reservoir aanvallen terwijl je weet dat Gaza een zware tekort aan schoon drinkwater heeft. Klinkt als gepaste represailles voor een vuurpijl dat geen schade heeft aangericht.

6 Reacties
BassievonToor
BassievonToor22 aug. 2016 - 11:33

Een vuurpijl?! Kom op hé, als wij bij oud en nieuw zulke vuurpijlen afschieten zit drie kwart van Nederland binnen de kortste keren in het gevang

adriek
adriek22 aug. 2016 - 11:47

#Bassie dat is in Turkije, hier krijgen we schone straten vanwege de werkstraffen. Het blijft cynisch dat Israel - een christelijk land - burgers straft voor daden van Hamas. De manier waarop Israel water en voedsel controleert laat zien dat ze hun vijanden allerminst liefhebben.

BassievonToor
BassievonToor22 aug. 2016 - 12:38

@AdrieK, het waren alleen geen 'vuurpijlen' maar raketten..

L.Brusselman
L.Brusselman22 aug. 2016 - 12:43

Oorlogsmisdaden van Israel worden altijd goedgepraat door de hier ruim aanwezige goedpraters en kolonistenknuffelaars.

Gammana
Gammana22 aug. 2016 - 13:20

@AdrieK Sinds wanneer is Israel een Christelijk land?

D'Holbach
D'Holbach22 aug. 2016 - 17:23

@AdrieK, dit is al de tweede maal dat Israël een christelijk land noemt, nu zijn all gelven waanzin in mijn ogen maar onderling maken toch echt verschil, wat heet, ze slaan er elkaar de koppen voor in.

Gammana
Gammana22 aug. 2016 - 10:45

You mess with the bull, you get the horns..

1 Reactie
Nemesis2015
Nemesis201522 aug. 2016 - 15:48

You mess with the bull, you get a load of BS

Klapschaats2
Klapschaats222 aug. 2016 - 10:45

Veel bevreemding kan dit aan de Gaza kant toch niet opwekken. Na tijden van zeer terughoudende reacties op palestijns geweld, slaat Israël nu terug. Meestal gebeurt dat pittig, zoals na deze raketaanval.

2 Reacties
Johan eldert
Johan eldert22 aug. 2016 - 12:34

na tijden van terughoudende reactie op het dagelijks geweld door israel jegens palestijnen is een raketaanval nog minimalistisch. Dus zo bevreemdend is de reactie vanuit Gaza niet.

Klapschaats2
Klapschaats222 aug. 2016 - 13:23

@Johan Eldert: dan vrezen we beiden dat het nog wel even zo zal blijven. Gezien de status van de staat Israël, gesanctioneerd door de VN, lijkt mi erkenning van de staat Israël de eerste stap op weg naar vrede. Tot dat moment kunnen we van beide kanten veel ellende verwachten.

Mostafa
Mostafa22 aug. 2016 - 10:42

Waarom mag Israël hard reageren op terreur en Erdogan niet ?!

3 Reacties
Common Sense
Common Sense22 aug. 2016 - 11:35

Waarom is een appel rond en een peer ovaal?

BassievonToor
BassievonToor22 aug. 2016 - 11:36

Natuurlijk mag Erdogan op terreur reageren, want de PKK is een terreurgroepering. Groepen zoals de YPG en Peshmerga zijn dat echter niet. En de helft van het land zuiveren en opsluiten, de doodstraf opnieuw in willen voeren en alle macht naar zich toe willen trekken daarentegen... Tja...

Appi Mohamud
Appi Mohamud22 aug. 2016 - 12:49

Bassi. Erdogan wil het doodstraf tenminste voor iedereen invoeren ook voor Turken. Israël heeft een doodstraf alleen voor palestijnen van af de leeftijd 0 of ze nou iets misdaan hebben of niet, hun veiligheid diensten heeft zelf de opdracht gekregen de palestijnen te doden inplaats van oppakken

[verwijderd]
[verwijderd]22 aug. 2016 - 10:41

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten22 aug. 2016 - 11:33

Niet zo machteloos dat ze geen raketten kunnen schieten kennelijk.

Andreas Cappen
Andreas Cappen22 aug. 2016 - 12:43

Totdat Hamas dat handvest intrekt, waar expliciet wordt opgeroepen tot het vermoorden van joden. En geen seconde eerder.

L.Brusselman
L.Brusselman22 aug. 2016 - 13:15

En tot die tijd blijven de Israeliers zich als Nazi's gedragen ,dom en oostindisch blind zijn ze die zionistenknuffelaars.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten22 aug. 2016 - 10:41

Goede zaak. Even keihard terugslaan, zodat iedereen weer weet hoe de verhoudingen liggen.

2 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman22 aug. 2016 - 12:45

Fijn he? Die gewonde kinderen..

Robles
Robles22 aug. 2016 - 17:25

@Mark Huynman Gewonde kinderen zijn nooit fijn. Maar die waren er ook niet geweest als er geen raket afgevuurd was door Palestijnen.