Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ziekenhuis in Gaza gebombardeerd: honderden doden

  •  
17-10-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
20467 keer bekeken
  •  
Scherm­afbeelding 2023-10-17 om 19.42.36

Update, dinsdag:
Terwijl Hamas Israël de schuld geeft van het bombardement, wijst het Israëlische leger naar de Islamitische Jihad. De groep zou volgens Israël een raketaanval hebben uitgevoerd op Israël. Daarbij zou het ziekenhuis zijn geraakt. De Islamitische Jihad verwerpt die lezing van de gebeurtenissen.

Eerder:
Het Israëlische leger heeft een ziekenhuis gebombardeerd in Gaza. Daarbij zijn volgens de plaatselijke autoriteiten zeker vijfhonderd mensen om het leven gekomen.

Het baptistische Al-Ahli Arabi ziekenhuis werd door enkele honderden dakloos geraakte Palestijnen gebruikt als schuilplaats. Omdat het ziekenhuis gefinancierd wordt door christelijke hulporganisaties dachten ze er veilig te zijn voor Israëls collectieve bestraffing van het Palestijnse volk.

Volgens Al Jazeera werd het ziekenhuis gebombardeerd zonder waarschuwing vooraf. Het aanvallen van ziekenhuizen is een oorlogsmisdaad. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (191)

Rob R
Rob R19 okt. 2023 - 11:03

Deze reactie is verwijderd

5 Reacties
MG1968-2
MG1968-219 okt. 2023 - 11:19

@RobR "En dat terwijl ik hieronder allemaal reacties lees dat het er op lijkt dat Israël het heeft gedaan en wel vaker onterecht zaken ontkent." Wat natuurlijk beide waar is. Er is ook gezegd dat daar waar Israel ontkend ze soms gelijk en soms ongelijk hebben. En hier dus gelijk. Dat neemt natuurlijk niet weg dat Israel vaker medische faciliteiten platgebombardeerd heeft, vluchtende mensen dood, burgerdoelen aanvalt en mensen bijelkaar drijft op 'veilige' plekken om die alsnog te bombarderen. Jij wil dit 'hier was het Israel niet' zo spinnen dat Israel hier de te vertrouwen partij is. En dat is het niet. Ze is net zo fout bezig als die andere terroristische actor in dit conflict. Hamas. Twee terroristische partijen. Je ondersteunt er in je reactie één. Dat was de klacht die je kreeg op je reacties hieronder. Daar ging je er niet op in.

Rob R
Rob R19 okt. 2023 - 12:18

Deze reactie is verwijderd

MG1968-2
MG1968-219 okt. 2023 - 15:23

@Rob_R "Ik ondersteun helemaal niemand. Waar staat dat dan?" Hier: 'En dat terwijl ik hieronder allemaal reacties lees dat het er op lijkt dat Israël het heeft gedaan en wel vaker onterecht zaken ontkent.' (b) Dat is een uitspraak die gewoon waar is en niet in tegenspraak met 'Volgens bellingcat is het aannemelijk dat hamas zelf een raket heeft afgevuurd op het ziekenhuis en dat het aannemelijk is dat er hooguit tientallen doden zijn.' (a) B verklaar je als niet waar door het te verbinden aan A terwijl ze niet gerelateerd zijn. Dat is onzindelijk argumenteren. Je steunt het beleid van Israel wat ten grondslag licht achter het feit dat het logisch lijkt dat Israël het gedaan heeft en het feit dat Israël wel vaker onterecht zaken ontkent.

MG1968-2
MG1968-219 okt. 2023 - 15:23

@Rob_R "Ik ondersteun helemaal niemand. Waar staat dat dan?" Hier: 'En dat terwijl ik hieronder allemaal reacties lees dat het er op lijkt dat Israël het heeft gedaan en wel vaker onterecht zaken ontkent.' (b) Dat is een uitspraak die gewoon waar is en niet in tegenspraak met 'Volgens bellingcat is het aannemelijk dat hamas zelf een raket heeft afgevuurd op het ziekenhuis en dat het aannemelijk is dat er hooguit tientallen doden zijn.' (a) B verklaar je als niet waar door het te verbinden aan A terwijl ze niet gerelateerd zijn. Dat is onzindelijk argumenteren. Je steunt het beleid van Israel wat ten grondslag licht achter het feit dat het logisch lijkt dat Israël het gedaan heeft en het feit dat Israël wel vaker onterecht zaken ontkent.

Rob R
Rob R19 okt. 2023 - 17:17

Deze reactie is verwijderd

Middenman
Middenman18 okt. 2023 - 22:14

Inmiddels wordt het beeld op basis van analyses door onafhankelijke experts steeds duidelijker: tientallen en geen honderden doden, veroorzaakt door een afzwaaier van Hamas of de Jihad. Journalisten hebben zich weer laten gebruiken in de informatieoorlog.

1 Reactie
Martin van der Linde
Martin van der Linde19 okt. 2023 - 14:57

MM, Eens, de PR hebben ze goed op orde. Het is alleen jammer dat ze het zo misbruiken. Ik zelf ben blij met mijn voorgevoel dat ik hier uitte dat er iets niet klopte aan de beschuldigingen zoals die eerder werden geuit. Het paste niet in het patroon en dan denk je snel aan een false flag of een ongeluk. Laten we hopen dat het een ongeluk was en geen bewuste actie van Hamas of een andere terreurorganisatie om de publieke opinie te bespelen. Hoewel me dat niet zou verbazen.

Sam V
Sam V18 okt. 2023 - 20:13

Ik had al eerder (in het weekend al) besloten om voorlopig niet meer inhoudelijk op deze oorlog hier op Joop te reageren. De “discussie” was te veel van hetzelfde. Wel hebben de reacties van meerdere reageerders onder dit artikel het aantal serieus te nemen gesprekspartners aardig gereduceerd. De twijfel was er al. De bevestiging is gekomen. Jammer.

3 Reacties
Lijster2
Lijster219 okt. 2023 - 7:29

@SamV: ik zie dat jakhals gedrag vaker. Met allen een reageerder verbaal aanvallen en soms / regelmatig op de man beledigen. Dat is best bijzonder te noemen want ik heb een paar jaar teruggekeken en dat doen sommige reageerders al jaren zonder consequenties lijkt het. Ook het reflectie vermogen is ver te zoeken wanneer de feiten niet blijken te stroken met de waarheid achteraf. Blijf gewoon gezellig en netjes reageren want uw bijdrage doet er ook toe.

MG1968-2
MG1968-219 okt. 2023 - 10:09

@SamV "Wel hebben de reacties van meerdere reageerders onder dit artikel het aantal serieus te nemen gesprekspartners aardig gereduceerd." Dan noem ook man en paard en vooral het 'waarom'. Want nu contineer je alleen maar dat besluit om niet meer inhoudelijk te reageren. En nou had ik al twijfel er over of je je positie in deze consistent kon toelichten en je normen over de twee partijen gelijk te houden. En het zou jammer zijn als die bevestiging komt.

MG1968-2
MG1968-219 okt. 2023 - 10:11

@Lijster2 "ik zie dat jakhals gedrag vaker." Ik zie ook vaker dat mensen het belangrijker vinden niet aangesproken te worden op het extreem rechtse narratief neerzetten dan het recht om te pleiten voor het decimeren van de inwoners van Gaza. Want dat laatste is namelijk wel oud-hollands-gezellig.

Deugkeizer
Deugkeizer18 okt. 2023 - 17:29

Praktisch gezien acht ik de kans dat een afzwaaier een ziekenhuis raakt acht ik toch erg klein. Dan acht ik de kans groter dat een uit de hand gelopen kat en muis spelletje tussen raketschietende hamas leden en Israëlische jachtvliegtuigen de echte oorzaak is. Er zijn oudere filmpjes dat er direct na het vuren van raketten vanaf de grond direct vliegtuigen zijn die het lanceergebied bestoken. Dat scenario is de aanleiding voor deze fout geweest.

8 Reacties
Lijster2
Lijster218 okt. 2023 - 20:31

Er waren op dat moment geheel geen IDF gevechtsvliegtuigen, helikopters in de omgeving. Hamas heeft geen materiaal om een F15/ F16 a uit de lucht te halen. Dat zou zeer uitzonderlijk zijn. Uw scenario gaat echt voor elke kenner niet op het spijt mij. Het is best wel duidelijk wat er naar beneden is gekomen en dat was geen wapen van de IDF. Uit ervaring kan ik vertellen dat je daar dan een krater dieper dan 40 cm hebt en ik kan u vertellen dat een JDam vaak kraters kan slaan van 2!!! Verdiepingen.

FelixFlex
FelixFlex18 okt. 2023 - 20:33

Kijk naar het nieuws, volg Bellingcat en anderen... en experts. Dan weet je dat dit vliegtuigverhaal uit de propagande koker komt van Gaza.

linksert
linksert19 okt. 2023 - 0:43

De eerste beelden van officiële Israëlische bronnen waren 20 minuten te vroeg.

Bert van der Neut
Bert van der Neut19 okt. 2023 - 7:36

Praktisch gezien acht ik de kans dat een afzwaaier een ziekenhuis raakt acht ik toch erg klein. U heeft de lessen kansberekening waarschijnlijk gemist.

MG1968-2
MG1968-219 okt. 2023 - 10:21

@BertVanDeNeut "U heeft de lessen kansberekening waarschijnlijk gemist." Is dat zo? De kans dat een willekeurige afzwaaier op een de éne willekeurige plaats terecht komt is even zo groot als de kans dat die op een andere willekeurige plaats terecht komt. De kans dat een willekeurige 'jij' de lotto wint is even zo groot als een willekeurige 'andere'. Maar daarmee blijft de kans dat jij de lotto wint een zeer kleine. Maar als de lotto er baat bij heeft om jou de lotto te laten winnen is het slim om daar toch even goed naar te kijken. Gewoon. Als gevolg van die lessen kansberekening die jij dan wel niet gemist maar ook niet begrepen hebt.

Deugkeizer
Deugkeizer19 okt. 2023 - 10:46

Zeker weten? Dat zegt Israël dat ze er niet vlogen. Maar je kan ze ook lastig zien denk ik omdat Hamas dan al weer weg is als ze er 1 zien. Neem daarbij het aantal bommen. Zou er echt een moment kunnen bestaan dat er geen Israëlisch vliegtuig rondvliegt boven Gaza momenteel? Misschien snap ik de strategy niet maar ik begreep eerder dat dit er wel deel van uitmaakte.

Bert van der Neut
Bert van der Neut19 okt. 2023 - 11:55

MG1968-2, het gaat hier niet om een willekeurige afzwaaier.

MG1968-2
MG1968-219 okt. 2023 - 12:25

@VanDeNeut "MG1968-2, het gaat hier niet om een willekeurige afzwaaier." Wat dan ook precies dat punt is wat zowel Deugkeizer als ik maakte maar wat jij beantwoorde bij Deugkeizer met de constatering dat hij wat ontbrak aan zijn kennis omtrent kansberekening. Anders dan Deugkeizer die de verklaring bij een ongeluk legt lijk jij te impliceren dat het doelwit bewust door Hamas of de Islamitische Jihad is uitgekozen. Is dat zo? (Wat overigens best mogelijk is. Beide organisaties treden in dit conflict naast het Israëlische leger op als terroristische organisaties. En ik zou niet verrast zijn door welke dader dan ook van die drie. Hieronder heb je kunnen lezen dat -gezien de historie van het bombarderen van medische faciliteiten- ik Israel als dader het meest waarschijnlijk achtte. Een Israëlische vliegtuigbom is echter al uitgesloten dus het heeft een andere dader (of ander middel, maar dat geloof ik niet)).

PVDB2
PVDB218 okt. 2023 - 16:17

Meer dan 5000 bombardementen zijn er inmiddels uitgevoerd op de Gaza strook sinds de aanval van Hamas. Dan is de kans dat er wat misgaat aanzienlijk. Maar met de huidige moderne wapens, zeker die van Isreal, die bekend staat om de uiterst moderne wapentuig en ontwikkeling, dat het gericht is. Het gaat dan informatie die men krijgt en daar op richt. Zo zijn er al meer “vergissingen” begaan.Het kan dus opzettelijk zijn om de wil te breken. Maar waarschijnlijk een averechts effect hebben als eenmaal duidelijk is wie de schuldige is. Het westen zal niet ten alle tijden zijn een oog toeknijpen. Alle voor de buitenwereld, om politieke en/of electorale redenen, hoe cynisch ook, kan men het niet uitsluiten dat men achter Israel blijft staan. Een aanval op een ziekenhuis is een oorlogsmisdaad. En zal men voor berecht moeten worden (als men het gerechtshof erkend). Volgens een tweet van Naftali Hananya, de media adviseur was het een bewuste actie was om veel terroristen die zich daar verschuilden had gedood. Maar onder druk de tweet weer snel weghaalde.Zoals men zegt: in een oorlog sneuvelt de waarheid als eerste.Gaat het om de beeldvorming. Ten koste vaak van duizenden burger slachtoffers.

1 Reactie
Lijster2
Lijster218 okt. 2023 - 20:33

5000, ok u weet dan ook dat in diezelfde periode er door Hamas meer dan 10000 raketten zijn afgevuurd? En vele duizenden vanuit Libanon.

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 okt. 2023 - 16:05

Dit is een lastig verhaal. 'In the years following, Hamas and Israel continue to engage in combat. Roughly 6,400 Palestinians and 300 Israelis had been killed in the ongoing violence since 2008, not counting the recent fatalities, the UN reported. Hamas launched missile attacks on Israel, and Israel fired massive strikes in retaliation' In 15 jaar 300 Israeli door Palestijnse raketten, en nu opeens kan zo'n raket 500 mensen doden?

6 Reacties
plainview
plainview18 okt. 2023 - 16:21

Er zijn al een aantal rapporten dat het 500 aantal ver overdreven is. Maar je logica is ook apart. Dit zijn grote raketten, daarvoor is exact het iron dome. De kans dat zo`n raket erdoor komt is nihil.

Markzelluf
Markzelluf18 okt. 2023 - 16:43

Zou het er niet vanaf hangen waar een raket neerkomt hoeveel doden deze oplevert? Ik gok maar wat hoor

Marcus A.2
Marcus A.218 okt. 2023 - 17:06

Die 500 lijken ook fors overdreven te zijn.

Lijster2
Lijster218 okt. 2023 - 20:35

Aantallen lijken met tienvoudige overdreven te zijn. Maar een type waar Hamas mee vuurt en pas net de lanceerinrichting verlaat kan gevuld zijn met honderden liters hoog explosieve brandstof. Dat is consistent met de schade

linksert
linksert19 okt. 2023 - 0:46

Forse overdreven zeg je. Hoe voelt het om de meest vreselijke misdaden goed te praten?

Lijster2
Lijster219 okt. 2023 - 7:33

@linksert: u speelt t op de persoon, niet doen. Er worden geen misdaden goedgekeurd. Het was überhaupt geen daad van Israël blijkt maar een “foutje” van de andere kant.

plainview
plainview18 okt. 2023 - 14:44

het US defense department denk ook dat het niet Israel was. “The data I was shown by my Defense Department,” zei Biden als antwoord op waarom hij niet dacht dat Israel verantwoordelijk is.

2 Reacties
JoostJK
JoostJK22 okt. 2023 - 14:13

Da's een hele opluchting...

JoostJK
JoostJK22 okt. 2023 - 15:14

Is dat hetzelfde Defense Department dat bewijs had voor Massavernietigingswapens in Irak?

Ewout Pool
Ewout Pool18 okt. 2023 - 14:34

De gretigheid waarmee sommige media dit wilden toewijzen aan de IDF verbaasde mij enigszins. Zeker toen al snel bleek dat het bombardement ook van de andere zijde kon komen. Ik zou voortaan deze media willen vragen iets meer terughoudendheid te betrachten. Het nieuws zelf is treurig genoeg: ca. 500 doden. Wie precies daarvoor de oorzaak is in de “fog of war” niet altijd gelijk duidelijk.

6 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen18 okt. 2023 - 17:47

Waarom toch dat IDF in plaats van Israel?

Lijster2
Lijster218 okt. 2023 - 20:36

@stockick: omdat we ook Hamas zeggen ipv Palestijnen

pahan
pahan19 okt. 2023 - 5:24

@stock, Waarom toch dat Hamas in plaats van Palestijnen?

Ewout Pool
Ewout Pool19 okt. 2023 - 9:50

Beste Stockkickhuysen, Ik had daar geen specifieke bedoeling mee. De IDF is het leger van Israël.

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 okt. 2023 - 10:07

waarom toch iedere keer die gelijkschakeling onderdrukker - onderdrukte? Ook: Hamas vertegenwoordigt niet Palestina, Israel's leger vecht in naam van de staat Israel?

MG1968-2
MG1968-219 okt. 2023 - 10:33

@lijster @pahan "omdat we ook Hamas zeggen ipv Palestijnen " "Waarom toch dat Hamas in plaats van Palestijnen?" Net zomin als we Israel zeggen in plaats van Joden (twee totaal verschillende zaken) zeggen we geen Hamas in plaats van Palestijnen. Jullie twee laten jezelf wel kennen hoor door Palestijnen te vereenzelvigen met Hamas en hebben waarschijnlijk niet door dat de argumentatie in zijn cosequentie (joden vereenzelvigen met israel) antisemitisch is. Waarvan akte.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai18 okt. 2023 - 12:55

We weten nog helemaal niets, maar we speculeren er allemaal lekker op los. Gaat u allen schamen en wacht op een onafhankelijk onderzoek dat lijkt me wel zo verstandig.

4 Reacties
Mag
Mag18 okt. 2023 - 14:33

Onafhankelijk onderzoek komt niet als Israël schuld heeft. Daar zijn we al gewend. Israël heeft al bekend en daarna versie heeft veranderd. Er zijn zelfs bewijzen en voornamelijk woorden van Israëlische functionarissen. We mogen met grote waarschijnlijkheid aannemen dat Israël schuldig is.

Markzelluf
Markzelluf18 okt. 2023 - 16:46

Mag, heeft Israël bekend? Heb jij een bron? Hieronder schrijft een dame dat Israël het juist meteen ontkende het gedaan te hebben en juist dat vond zij verdacht. Het lijkt erop dat in linkse ogen Israël het nooit goed kan doen en bij voorbaat schuldig is. Oprechte vraag: zie jij dat ook zo?

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 okt. 2023 - 7:21

Ik zet de snelheid waarmee een van de bewijzen waarmee ze op dat moment kwamen en de twee afdrukken hallucinant, nog geen twee minuten later. Ik kijk voor informatie naar BBC World, behoorlijk onafhankelijk. De Nederlandse zenders zijn niet nieuwswaardig. Ik zat te kijken op hert moment supreme.

Lijster2
Lijster219 okt. 2023 - 7:36

@Mag: ? Hallucinante mening want bekend en versie aangepast of er zijn bewijzen, dat zijn we gewend? U geeft hier letterlijk toe dat u een vooringenomenheid hebt jegens Israël. Haat is geen goede raadgever.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 okt. 2023 - 11:42

Het andere ziekenhuis moet nu opereren zonder verdoving cq. narcose. Alles is op.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 okt. 2023 - 11:25

Nog geen seconde na het gebeuren stond Israel vannacht al met de uitslag van een zogeheten 'onderzoek' klaar. En als je nu kijkt met wat voor bewijs ze afkomen is dat echt hallucinant. Eerder is overigens ook de medische universiteit aangevallen en VN scholen en andere zogeheten beschermde gebouwen. Volgens mij heeft Israel van tevoren ook gezegd dat ze ziekenhuizen zouden aanvallen vandaar de gevraagde ontruiming waar ze begrijpelijkerwijs niet aan konden voldoen.. Misschien moet Bellingcat het eens uitzoeken. Zij zijn daarin gespecialiseerd.

12 Reacties
FelixFlex
FelixFlex18 okt. 2023 - 12:09

En dat uitzoeken heeft @GeoConfirmed voor een groot deel al gedaan. Bellingcat en GeoConfirmed werken samen. De uitslag hiervan kan niet welgevallend voor je zijn.

Jan-Diederik
Jan-Diederik18 okt. 2023 - 12:19

En mocht Bellingcat tot de conclusie komen dat Israel er niets mee te maken heeft bent u het dan met mij eens dat dit de schuld van Hamas/PIJ is en mogelijk is veroorzaakt door het afvuren van een explosief in een dichtbevolkt gebied ? En komt u dan met het argument dat ze hierdoor gedwongen zijn door Israel 'want oorlog' ? Of zegt u dan dat deze originele reactie van u hallucinant was ?

Jan-Diederik
Jan-Diederik18 okt. 2023 - 12:21

p.s. Ik zal de eerste zijn die Israel veroordeelt voor deze daad mocht het daadwerkelijk een Israelisch projectiel zijn.

Bert van der Neut
Bert van der Neut18 okt. 2023 - 12:26

Je wordt op je wenken bediend. https://twitter.com/GeoConfirmed

michellekepen
michellekepen18 okt. 2023 - 12:37

Minoes&tuin, Je zet de Israëlische bewijzen (inzake dit ziekenhuis) weg als hallucinant. Maar over welke bewijzen je het dan hebt, benoem je niet.... Dus bij deze: welke bewijzen precies? En waarom zijn ze dan zo onwaarschijnlijk? ps jouw "Nog geen seconde na het gebeuren stond Israel vannacht al met de uitslag van een zogeheten 'onderzoek' klaar" is echt heel makkelijk te debunken*. een idee waar jij deze desinfo vandaan haalt. Of verzin je dit soms zelf? (kijk bijvoorbeeld Khalid & Sohie terug: daarin werd de Hamas-versie als een feit gepresenteerd, als de waarheid. Tegelijkertijd werd aangegeven dat Israël nog niet had gereageerd.....)

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout18 okt. 2023 - 15:18

Hallucinant is het goede woord, Minoes. Het ene na het andere grote gebouw inclusief gewone woontorens worden tegen de vlakte gebombardeerd waar veel meer slachtoffers zijn gevallen en zoals ik al eerder meldde zijn er al tientallen medische gebouwen eerder getroffen. Maar toevallig is dit ziekenhuis vanwege de wereldwijde media-uitstraling de schuld van groepen in Gaza?? Platrechts hier wil niet weten waar Netanyahu c.s. voor staan. De waarschuwing van Yascha Mounk in The people vs. Democracy hiertegen is meer relevant dan ooit. Orban, Trump, Bolsenaro; allemaal vriendjes van Netanyahu, de joodse Hitler.

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 okt. 2023 - 16:06

@Jan Diederik je hebt echt genoeg bommen en acties waar je Israel voor kunt veroordelen, ga nou niet zitten wachten.

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 okt. 2023 - 17:53

Felix Ik ben net even op de site van GeoConfirmed geweest, maar kon dat onderzoek niet vinden. Op Bellingcat komt men ook niet tot de conclusie dat het niet Israel is.

michellekepen
michellekepen18 okt. 2023 - 18:22

Arjan Fernhout, Volgens Minoes&tuin is het bewijs waarmee Israël kwam "echt hallucinant". En volgens jou: "Hallucinant is het goede woord". Maar waarom dat specifieke bewijs hallucinant is, geef ook jij niet aan. Terwijl ik daar toch echt expliciet(!) naar vroeg. My 50 cents: jij weet intussen al lang hoe het waarschijnlijk zit. Maar je blijft de desinformatie bewust voeden! Jouw verwijzing naar "de joodse Hitler"? Ik denk dat Joden al genoeg te stellen hebben, met desinfo- en hetze-Hitlers....

Bert van der Neut
Bert van der Neut18 okt. 2023 - 19:32

@stokkickhuysen gewoon even lezen https://twitter.com/GeoConfirmed

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 okt. 2023 - 7:27

FelixFlex De uitslag is zoals die is en dat aanvaard ik. Uiteindelijk komt de waarheid altijd aan het licht vroeger of later. Maar dat er veel slachtoffers zijn gevallen, hoeveel laat ik in het midden, voor mij is elk slachtoffer teveel, is duidelijk. Veel Gazanen slapen buiten en/of in hun auto's. Veel omtrent oorlogen komen jaren later pas aan het licht. Wat mijn probleem is, is dat wij alles wat er gebeurt bij de Russen classificeren als mensenrechtenschendingen maar in deze oorlog niet.

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 okt. 2023 - 10:09

@Bert Ik zal de websites nog een keer checken, ik doe niet aan X

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout18 okt. 2023 - 11:16

Prior to today's attack on Al Ahli hospital, WHO had documented 57 attacks on health care, resulting in 16 fatalities of health care workers and 28 injuries, damage to 26 hospitals and other healthcare facilities, including 17 hospitals and 23 ambulances. Four of the latter, all in northern Gaza (Beit Hanoun, Hamad Rehabilitation, Al Karama, and Ad Dura) had to be evacuated and are no longer operational. https://ochaopt.org/content/hostilities-gaza-strip-and-israel-flash-update-11

Realpolitik
Realpolitik18 okt. 2023 - 11:15

Deze reactie is verwijderd

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen18 okt. 2023 - 12:24

De aanhoudende eisen van Israel dat de Gaza bevolking moet oprotten is nou ook niet een PR hoogstandje? 75 jaar een volk onderdrukken ook niet. Daar toch mee door mogen gaan, dat wel. Een aanslag waarbij 500 mensen omkomen een PR blunder noemen is ook geen PR hoogstandje van Realpolitiek trouwens.

Ben  Liberaal
Ben Liberaal18 okt. 2023 - 10:58

Ook al zal straks aangetoond worden dat Israel geen blaam treft, dan nog zullen voor - en tegenstanders hardnekkig bij hun ingenomen standpunt blijven. Enkele politici zullen dan echter schielijk hun X-jes gaan verwijderen ...

2 Reacties
MG1968-2
MG1968-218 okt. 2023 - 11:39

@Ben Liberaal Want daarmee zijn dan de aanvallen op vluchtende mensen, burgerdoelen en gebieden waar gezegd werd 'naar toe te vluchten' ineens wel ok? Hamas is een terroristische organisatie en Israël reageert middels staatsterrorisme. En een bom op een burgerdoel en/of ziekenhuis valt helemaal niet buiten het tot nu toe vertoonde gedrag van Israël. Inclusief het soms terecht en het soms onterecht ontkennen van bombardementen. Jij weet het niet. Ik weet het niet. Het maakt voor beide niets uit. Je blijft toch aan de zijde staan Israël in de genocide op het Palestijnse volk en ik blij toch zowel Hamas als de Israel terroristisch acteren verwijten. Maar zeg het eens. Hoe zit het met die bommen op vluchtende mensen op de 'veilige' vluchtroute en in het 'vlucht-daar-naar-toe' zuiden. En überhaupt op burgerdoelen. Het bombarderen van een ziekenhuis onder 'uitleg' van hamas-hoofdkwartier of bommenopslag zou jij niet als onlogisch of crimineel duiden. Met je de Israëlische regering niet. Het past wel degelijk in het patroon van het Israëlische -terroristisch- handelen. Ook als deze aanval niet aan Israel is toe te rekenen. Wat overigens nog eerst moet blijken.

Mag
Mag18 okt. 2023 - 14:38

Ben Liberaal "" Israël geen blaam treft ... Bent u de laatste jaren (75 in totaal) onder steen geleefd

Rob Matthijssen
Rob Matthijssen18 okt. 2023 - 10:54

Hamas is altijd al beter geweest dan Israel in het bespelen van de publieke opinie. Ik denk dat het verstandig is om na te denken wie belang heeft bij deze ontploffing. Overduidelijk niet Israel die gelijk als schuldige werd aangewezen, ook door de media in Nederland, want hier scoor je niet mee (in het westen) en al helemaal niet vlak voordat Biden komt. Hamas daarentegen heeft al succes door het afzeggen van het bezoek van Biden aan Jordanie en de West Bank.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin18 okt. 2023 - 11:26

"Hamas is altijd al beter geweest dan Israel in het bespelen van de publieke opinie. " Dat geloof je zelf toch niet!

Rob Matthijssen
Rob Matthijssen18 okt. 2023 - 12:00

Hamas sleept altijd wel een gewond /dood kind voor de camera waarbij we dan zonder bewijs moeten aannemen dat Israel de dader is. Maar voor sommige mensen is bewijs niet nodig.

MG1968-2
MG1968-218 okt. 2023 - 13:50

@Rob Hierboven schrijf je dat Hamas beter is in propaganda dan Israël. Alleen die stelling al bewijst dat voor jou waarheid er niet toe doet maar dat je uitspraken van Israël automatisch als waarheid aanneemt. Anders kon je niet tot die conclusie hierboven komen. "Overduidelijk niet Israel" Voor dit incident heeft Israel veel medische faciliteiten gebombardeerd en zal dat hierna blijven doen. Ze bombarderen vluchtende mensen, burgerdoelen en plaatsen waarvan het aangaf naar toe te vluchten omdat het daar veilig zou zijn. Hoewel Israel vaak spreekt van 'waren niet wij', wat soms inderdaad zo is maar even zo vaak niet zo is. Als deze aanval inderdaad niet het werk was van Israël (wat nog maar de vraag is) mag je je afvragen wat het verschil was geweest in de manier waarop ze opereren. Maar die vraag stel je je niet. Twee terroristische actoren Rob. Twee!! Je vind het bombarderen van medische voorziening legitiem want je verzet je er niet tegen. Ook als het door Israël ontkent wordt. En me afvragen na te denken wie belang heeft bij die ontploffing is zinloos. Dat bombarderen van de vluchtende mensen dient ook geen ander belang dan het terroristische. Net zoals het onmenselijke handen tijdens de uitval van Hamas. Dat geeft geen handvaten wie wel en wie niet aldaar. Beide fout. Jij ondersteund één. De logische consequentie daarvan is...

MG1968-2
MG1968-218 okt. 2023 - 13:52

@Rob *Ook als het door Israël ontkent wordt. = Ook als het door Israël niet ontkent wordt.

Ivan61
Ivan6118 okt. 2023 - 10:51

Dat is erg genoeg en ik wens alle nabestaande sterkte toe. Ik sluit mij aan op reactie/oproep van Abdu hieronder.

Miss Piggy
Miss Piggy18 okt. 2023 - 10:44

500 doden in één klap. Dit verschrikkelijke nieuws is moeilijk te beseffen, zoveel leed in 1 keer. Ik lees en hoor nu allerlei berichten wie erachter zou zitten, of een bom van het IDF, of een raket van Hamas. Veilig achter mijn toetsenbord kan ik hier absoluut geen oordeel over geven wie hier precies achter zit. Dit lijkt me echt iets voor een onafhankelijk onderzoeksbureau, zoals bijv. Bellingcat, om hier de waarheid over te achterhalen.

1 Reactie
Willem D2
Willem D218 okt. 2023 - 11:43

De redelijk betrouwbare OSINT accounts zijn het er al overeens dat er vooral een parkeerplaats is brand is geraakt. Geen krater zichtbaar. Niet alleen wordt het nu heel aannemelijk dat het geen IDF bom was en bovendien is het aantal doden wel heel ongeloofwaardig.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout18 okt. 2023 - 10:29

Collective punishment is a war crime prohibited by treaty in both international and non-international armed conflicts, more specifically Common Article 33 of the Geneva Conventions and Additional Protocol II. (wiki) Nooit zijn er bewijzen getoond dat er in Gaza wapens zijn met een explosieve kracht die deze immense ramp zouden kunnen veroorzaken. Hoe dan ook, Israël bedrijft oorlogsmisdaden. Dat was met Cast Lead ook zo. De VS is mede verantwoordelijk. State Department officials circulated internal warnings against 3 phrases: "de-escalation/ceasefire" "end to violence/bloodshed" "restoring calm" https://twitter.com/AkbarSAhmed/status/1712860751193403683

Proletarier
Proletarier18 okt. 2023 - 10:21

Zon raket van Hamas slaat nauwelijks een deuk in een pakje boter. Hamas schiet duizend van die dingen af en dan is er een dode ofzo. Laat staan dat ze zon impact hebben als op dit ziekenhuis. Lijkt me duidelijk dat Israel dit gedaan heeft.

6 Reacties
Jan Man
Jan Man18 okt. 2023 - 10:44

Die raketten van Hamas kunnen behoorlijk krachtig zijn. https://www.globalsecurity.org/jhtml/jframe.html#https://www.globalsecurity.org/military/world/para/images/hamas-rockets-2014.jpg|||artillery%20rockets

Bert van der Neut
Bert van der Neut18 okt. 2023 - 10:45

Naar nu blijkt heeft het projectiel alleen de parkeerplaats geraakt en daar een drama veroorzaakt. Het ziekenhuis staat er nog. Dat maakt het voor de slachtoffers allemaal niet minder erg. Het zegt nog helemaal niets over wie hier achter zit.

franka2
franka218 okt. 2023 - 10:47

Mischien moet jij dit draadje lezen voordat je van alles beweert. https://twitter.com/GeoConfirmed/status/1714390254935851272?t=L9Ag0uxmefgMAMN9LEwkhA&s=19

Rob Matthijssen
Rob Matthijssen18 okt. 2023 - 11:17

Ach ja, één dode of zo, wat maakt dat uit. Ik ken overigens geen parkeerplaats waar je 500 doden kunt veroorzaken, dat is een ongecontroleerd cijfer van Hamas. Zullen we nog even wachten op de bewijzen?

appeltje eitje
appeltje eitje18 okt. 2023 - 11:56

Wat te denken van munitie opslag bij of onder het ziekenhuis die dan ontploft

Lijster2
Lijster218 okt. 2023 - 20:42

Die redenering gaat toch nergens over? “Zo’n” raket van Hamas maakt echt wel dit type schadebeeld. Kijk maar eens bijvoorbeeld naar de initiële aanval 7 oktober. Identiek. Maar het lijkt je daarom duidelijk dat een andere partij schuldig is?

Jan-Diederik
Jan-Diederik18 okt. 2023 - 10:06

Mocht Israel niets met deze ontploffing te maken hebben is de publieke opinie flink bespeeld. Ik maak me sterk dat Israel door sommigen alsnog voor de ontploffing aansprakelijk wordt gehouden 'want in oorlog met Gaza'.

korheiden
korheiden18 okt. 2023 - 9:21

Zoals uit steeds meer berichten blijkt, is het maar zeer de vraag of dit het werk van Israël is. Het is bekend dat Hamas munitie e.d.opslaat onder ziekenhuizen en scholen, dus als er een raket of bom op valt zijn de gevolgen desastreus. De Griekse schrijver Aischylos schreef al : 'In oorlogen sneuvelt de waarheid als eerste'. Evengoed is het verschrikkelijk, zoals altijd en overal sterven gewone mensen. De Hamasstrijders zitten kilometers diep onder de grond in hun tunnels.

2 Reacties
Proletarier
Proletarier18 okt. 2023 - 15:00

Kilometers diep?

Lijster2
Lijster218 okt. 2023 - 20:44

Ik denk dat hij kilometers diep horizontaal bedoeld. Ja dan wel want het gebied is volledig ondertunneld.

Bert van der Neut
Bert van der Neut18 okt. 2023 - 8:50

Wat een ongelofelijk drama. Niets meer niets minder. Er is nog zoveel onduidelijk dat speculeren over de toedracht, zeker gezien het leed dat is aangericht, niet heel erg gepast is.

Lijster2
Lijster218 okt. 2023 - 8:00

Er lijkt zelfs dat er geluidsopnamen van veiligheidsdiensten is dat gesprek tussen Hamas en de raket afvurende groepering bevestigd. Ook de opnames ter plaatse op dit moment van IDF en Gazanen lijken toch een heel ander beeld te scheppen dat een Israëlische raket of bom. Het begint toch echt wel een beetje op Hamas propaganda te lijken. Alle foto's en beelden van het incident en erna vanuit ook Gaza zelf stroken meer met de IDF versie. Betrof trouwens een parkeerplaats en niet het ziekenhuis zag ik ook.

2 Reacties
FelixFlex
FelixFlex18 okt. 2023 - 9:49

en heel opvallend: er is geen bomkrater. iets wat je zou verwachten bij een 'bombardement'? even afwachten dus..

Hann63
Hann6318 okt. 2023 - 10:23

Zover ik weet gebruikt de IDF/AF de GBU-131 JDAM. Dit is een verdere ontwikkeling van de Mk.82 "Snake-Eye" . Alleen dit is een geleid luchtwapen en geen raket. Ook wordt de JDAM GPS gestuurd. Voorlopig is het het beste om de onderzoeken maar af te wachten.

TheBigLebowski
TheBigLebowski18 okt. 2023 - 7:35

Best treurig hoeveel mensen als makke schaapjes achter Israel aanlopen.

9 Reacties
FelixFlex
FelixFlex18 okt. 2023 - 8:22

... en datzelfde kun je zeggen over de mensen die als makke schaapjes de Hamas berichtgeving zondermeer voor waar aannemen. Voorzichtigheid bij dit soort rampen is wel op zijn plaats denk ik

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine18 okt. 2023 - 8:25

@TheBigLebowski, het is ook best verstandig terreurgroepen van Hamas niet op hun blauwe ogen te geloven. Ik heb meer vertrouwen in de 'massa' op social media die de beelden bestuderen, dan in Hamas of de IDF. En deze massa neigt nu naar het verhaal Israël, en dat heeft niets met makke schaapjes te maken, maar met de beschikbare informatie.

Lijster2
Lijster218 okt. 2023 - 8:50

Beste Big L: Al Dan nog niet conclusive maar alle data die er nu ligt van beide zijden. U meent (die mening mag u hebben) toch niet wat u zegt? Als nu blijkt dat dit uit eigen gelederen kwam bent u dan voortaan sceptischer tov Hamas?

Carbonarius
Carbonarius18 okt. 2023 - 9:48

Oh oh oh de ironie van je comment, nu er steeds meer berichten naar buiten komen dat het niet IDF was...

Sonic2
Sonic218 okt. 2023 - 10:46

@FelixFlex Toen de lijken nog in Bataclan lagen af te koelen was Wilders al aan het krijsen en aan het vingerwijzen. Nu moet er opeens gewacht worden en moet er voorzichtigheid betoogd worden. Zullen we dat ook eens met aanslagen van islamtische makelij doen? Niet meteen politiek willen scoren voor 3 luizige virtuele zetels bij de Hond. Maar ook gewoon bedenken dat het iemand met mentale of sociaal economische problemen moet zijn. Laten rechts radicalen bij islamitische aanslagen in het vervolg dus veel meer voorzichtigheid betrachten. Anders is uw betoog nogal hypocriet. Als het bedoeld is in de algehele zin ben ik het met u eens. Ik zeg niet dat Israel het gedaan hebt, maar al die hypocriete figuren die nu brabbelen over voorzichtigheid. En het nu over langzaam en zorgvuldig oordelen hebben doen dat bij islamitische aanslagen ook nooit. Diep triest trouwens dat ik nu allemaal comments zie van mensen die al oproepen dat mensen hun mening moeten herzien en dat ook moeten zeggen als het Hamas bleek te zijn. Het zou moeten gaan om de doden

Carbonarius
Carbonarius18 okt. 2023 - 13:36

@Sonic2 Omdat Wilders in de sloot springt, moeten we nu allemaal ons als debielen gaan gedragen en mag je er niks van zeggen als anderen ook de sloot in springen? Doe eens niet zo absurd man. Je weet ook echt wel dat je in deze tijden niet zo snel moet oordelen..

Sonic2
Sonic218 okt. 2023 - 16:10

@Carbonarius Zo lang u mij harder en (zeer) onbeschoft aanpakt als dat u bij Wilders doet, bent u onderdeel van het probleem. Een heleboel hier hebben geen enkel moreel recht om hun mond open te doen over dat je voorzichtig moet oordelen bij rampen. Ze zijn extreem hypocriet. Wel simpel scoren en hun "gelijk" claimen als IS of Hamas aanslagen plegen, maar hier om geduld en voorzichtigheid roepen. Hoe ABSURD hypocriet is dat dan. En sla voor de rest niet zo toon tegen mij aan. Waar haal je de morele superioriteit vandaan?

E w T
E w T18 okt. 2023 - 18:54

Sonic 2 . Bij de aanslagen op Charlie Hebdo of de Bataclan was meteen duidelijk dat het om moslim terrorisme ging. Daar mag zelfs Wilders wat van vinden , tijdstip of plaats moet hij zelf bepalen en ook verantwoorden . Bij de aanslag op dit hospitaal is nog geen dadergroep of leger bekent als zijnde schuldig. Wilders zal best wel Israël verdedigen . Maar heeft ie de Palestijnen al als schuldigen aangewezen? .ik als verklaard niettvolger van Greet heb nog niets van de schreeuwert gehoord.

Carbonarius
Carbonarius18 okt. 2023 - 19:46

@Sonic2 Wilders heeft hier niks mee te maken. En je doet nu alsof "omdat Wilders het nu doet" dat het hier nu ook oké is om te doen. Verlaag je toch niet, en daar word je op aangesproken. Waarom ik zo'n toon aansla? Omdat je jezelf enorm verlaagt door Wilders hierbij te halen en nog belangrijker: je verlaagt jezelf nog meer om zijn gedrag te kopiëren en niet rust en terughoudendheid te tonen wanneer dat gepast is. Misschien doe je er goed aan je emoties in een doosje te stoppen en dan niet te commenten.

TheBigLebowski
TheBigLebowski18 okt. 2023 - 7:31

Deze reactie is verwijderd

Thuiszitter
Thuiszitter18 okt. 2023 - 7:09

Bijgevoegd stukje in the Guardian zegt niet dat Israel het ziekenhuis heeft gebombardeerd maar houdt het bij de feitelijkheden net als andere media als cnn, nu.nl , ad.nl . Feit is dat het vreselijk is dat het ziekenhuis is getroffen .

Mark Huysman
Mark Huysman18 okt. 2023 - 6:59

Zelfs een CNN correspondent gelooft Israël niet: https://twitter.com/leftiblog/status/1714434397506822530 De PIJ raketten hebben normaal gesproken niet een dergelijke impact, zegt ze. Het is ook niet de eerste keer dat het Israëlische leger categorisch een misdaad ontkent waarna uiteindelijk na veel onderzoek men niet anders kan dan toegeven. Ik moest in dat verband denken aan de moord op de journalist Shireen Abu Akleh. Israël ontkende glashard en kwam met een of ander vaag verhaal dat Palestijnse strijders in de buurt waren en dat die waarschijnlijk de dodelijke kogel hadden afgevuurd. Uiteindelijk moest Israël wel toegeven dat ze haar hadden vermoord maar toen was de storm al weer wat gaan liggen.

3 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine18 okt. 2023 - 7:16

@Mark, het is maar de mening van een journalist. Er zijn nu de eerste beelden bij daglicht van de inslag (op de parkeerplaats), en die zien er volgens de specialisten ook niet uit als zware Israëlische munitie.

Lijster2
Lijster218 okt. 2023 - 8:06

CNN geeft in dat stukje dat goed weer. Maar die schade op de grond lijkt niet consistent met een IDF wapen. Geen krater, huizen en muurtjes staan nog en zelfs veel auto's op de plek van zij intact en bijna onbeschadigd. Het dodental is eerlijk gezegd ook niet vastgesteld en je moet Hamas niet op hun mooie ogen gelijk geloven. De parkeerplaats die geraakt is zou natuurlijk duizenden mensen kunnen faciliteren maar ik zag de parkeerplaats net en ik begin daar een beetje aan te twijfelen. Er staan nog geen 50 auto's. Waarvan sommige nog in goede staat zijn en in het midden er welgeteld 1,2 omgedraaid liggen. Desondanks verschrikkelijk tragisch.

FelixFlex
FelixFlex18 okt. 2023 - 9:59

update: "CNN cannot independently confirm the cause of the blast." Dus nog afwachten? https://edition.cnn.com/2023/10/18/middleeast/gaza-hospital-blast-middle-east-protests-intl-hnk/index.html

Hann63
Hann6318 okt. 2023 - 6:56

Eerst maar een onderzoek afwachten. Kan ook een weigerende raket zijn geweest.

1 Reactie
Rob R
Rob R18 okt. 2023 - 7:25

Deze reactie is verwijderd

Rob R
Rob R18 okt. 2023 - 6:51

Deze reactie is verwijderd

6 Reacties
Marinus C.
Marinus C.18 okt. 2023 - 7:48

Het heeft voor Hamas weinig meerwaarde om munitie in een ziekenhuis te verstoppen, aangezien Israel weinig problemen heeft met het op de korrel nemen van Palestijnse burgerdoelen en/of burgers. Plus: ziekenhuizen zijn, zeker in tijden van oorlog, drukbezochte plekken. Dat wil je niet voor je supergeheime munitieopslag lijkt me. Daarbij werd de parkeerplaats geraakt. Palestijnse raketten zijn niet het soort wapens wat dit soort schade aanrichten. Dus dat blindganger verhaal is erg onwaarschijnlijk.

MG1968-2
MG1968-218 okt. 2023 - 8:05

@Rob Je daarnaast is terecht maar is natuurlijk uit te breiden met: Daarnaast past het bombarderen van een ziekenhuis wel degelijk in het patroon van niet betwiste bommen op vluchtroutes, burgerdoelen en het 'vlucht-daar-naar-toe-veilige' zuiden. Er zijn daar twee partijen van het padje af. De duimpjesbrigade op deze site is supporter van één van hen. En jij spreekt ze hier naar de mond. Twee, terroristische partijen.

FelixFlex
FelixFlex18 okt. 2023 - 9:52

Marinus, lees je even in. Hamas staat erom bekend raketten af te schieten tussen woonhuizen, omdat dan de kans op vergelding (theoretisch) kleiner is, en ze staan er om bekend munitie (en dus ook raketten) op te slaan tussen huizen. Niets super geheims aan, gewoon zichtbaar op de vele Telegram kanalen van Hamas en de supporters ervan.

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 okt. 2023 - 12:14

@Felix Op welk stukje van Marinus' bericht reageer je? Een ziekenhuis is geen woonhuis?

Rob R
Rob R18 okt. 2023 - 12:26

Deze reactie is verwijderd

MG1968-2
MG1968-218 okt. 2023 - 14:03

@Rob "Wat vind je ervan dat de meeste reageren met laten we eerst wachten op de feiten." Want de constatering dat er sprake is van twee terroristische organisaties werkt als de 'maar' die blijkbaar wel voor mij maar niet voor jou als israelcheerleader geld. Dat was de vraag ik die ik hieronder stelde, niet zoals jij hem parafraseerde. En je hier overduidelijk antwoord op geeft. Het ging je bij toen niet om het centraal stellen van het aangedane leed maar het snoeren van de mond van degene die (ook! als in 'en' en niet als een maar) naar de rol van jou cluppie wijzen. En nu doe je dat weer. Je had als het wel Israël was (wat nog niet gezegd is dat ze het niet was) je er niet tegen uitgesproken. Dat heb je bij de bombardementen op die andere medische faciliteiten en al die vluchtende mensen en burgerdoelen en 'veilige' gebieden ook niet gedaan. Die manier van opereren heeft je goedkeuring. Het leed dat niet mag leiden tot de komma en maar betreft alleen het leed van mensen uit Israel. Dat ben jij. Je hebt je account aangemaakt om mee te werken aan de damagecontrol. Twee terroristische organisaties. En jij danst om eentje heen. Beide verdienen afkeuring. Als jou afkeuring maar één partij treft. Nou dan treft dat verdienen jou ook.

Hann63
Hann6318 okt. 2023 - 6:51

OSINT-analysten van Al-Jazeera lijken een mis-fire te zien van een raket. Dit kan, een raket kan weigeren. Afwachten dan maar.

Kees Mierlo
Kees Mierlo18 okt. 2023 - 5:41

Die regio is terechtgekomen in een neerwaartse geweldsspiraal die eindigt in de hel. De rest van de wereld moet boven alles waken om daar niet in meegezogen te worden.

1 Reactie
Panthera
Panthera18 okt. 2023 - 6:35

Spreekt hier Nostradamus!

pahan
pahan18 okt. 2023 - 5:30

Misschien toch even pas op de plaats? Wij zijn geen strijdende partijen en hoeven ons niet druk te maken over vergeldingen en dergelijke, dus je zou je gewoon bij de feiten kunnen houden. Wat er gebeurd is, is duidelijk. Onderzoek loopt om te kijken of het een Palestijnse misfire was of een Israëlische bom. Maar, wat dan nog? Als het de zoveelste Palestijnse afzwaaier was, geeft het dan ineens niet? Halen we opgelucht de schouders op en gaan verder met het bingewatchen van alle seizoenen Boer zoekt vrouw? Als het een Israëlische afzwaaier was, hebben deze slachtoffers dan meer waarde dan die tot nu toe? De Palestijnen tuigen hun lanceer installaties op op plekken waar ze afgeschermd worden door andere Palestijnen. Als er dan iets mis gaat, gaat het grondig mis. Zoals nu. Ze hebben zelf ook de keus om dat niet toe te staan, want in elk conflict lokt actie een reactie uit. Mooi moment om eens een paar stappen terug te doen en je af te vragen waarom dit nu ineens wél erg is, en de rest minder. Hoe kwantificeer je in hemelsnaam ellende?

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr18 okt. 2023 - 9:52

“Wij” zijn geen strijdende partijen. Dat denken “wij” maar…. Sinds de Holocaust zijn “wij” onderdeel van het “vrije westen”. En als onderdeel van de vrije wereld, die uit schuldbesef het volk dat slachtoffer werd van genocide dat volk een thuisland gunde, waar zij veilig zouden zijn. Wij leven die erfenis. Kijk naar de steun uit Duitsland voor Israël, dat zich nog steeds schuldig voelt aan die geschiedenis. Deze oorlog is ontstaan uit een stapeling van historische vergissingen. Religie is eveneens een klassieke vergissing. Waar een wereldlijk heerser immer is overgegaan tot het verenigen van het volk door hen 1 godsdienst op te dringen zien we nu waarom men dat vroeger wijselijk achtte.

Martin van der Linde
Martin van der Linde17 okt. 2023 - 23:52

Ik geloof het niet. Het is een ongeluk of een false flag operatie. Dit past niet in het patroon. Hier zit een luchtje aan. Het opstoken van dit vuur komt bepaalde partijen te goed uit. En Hamas of een jihadistische groepering kijkt niet op een dode of vijfhonderd. Dat zagen we toen ze hun werk deden in Israël. De opzet was geweld uit te lokken en om twijfel en tweedracht te zaaien. Vooral in het westen. Ook daar zijn de bedenkers van dit plan aardig in geslaagd. Hamas was slechts de uitvoerder, de opdracht kwam van elders.

7 Reacties
MG1968-2
MG1968-218 okt. 2023 - 6:36

Het is welhaast te toevallig exact daar een afzwaaier. Het doelwit lijkt toch echt wel bewust gekozen en geraakt. Door welke dader dan ook. Als Israël geen onafhankelijk onderzoek toestaat hebben ze de schijn volgens mij niet mee.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine18 okt. 2023 - 6:52

@MG, het "doelwit" is blijkbaar de parkeerplaats van het ziekenhuis. Aan het ziekenhuis zelf is 'weinig' schade. Klinkt niet echt als een bewust doel. En onafhankelijk onderzoek vind momenteel plaatst adhv video, audio, satellietbeelden, etc. En verder is het aan de Palestijnen of ze onderzoek op de grond toelaten.

Red Stripe
Red Stripe18 okt. 2023 - 7:08

De kop van dit artikel suggereert in ieder geval dat de schrijver van dit artikel er 100% van is overtuigd dat Israël de dader is.

MG1968-2
MG1968-218 okt. 2023 - 7:10

@Albos "En verder is het aan de Palestijnen of ze onderzoek op de grond toelaten." Zoals al die andere keren dat de Israëli een onafhankelijk onderzoek niet toestonden? Er komt niemand daar op de grond zonder toestemming en veiligheidsgaranties van Israël... "En onafhankelijk onderzoek vind momenteel plaatst adhv video, audio, satellietbeelden" Dit is inderdaad de weg waarop soms bleek dat het afzwaaiers betrof maar nog vaker dat Israël terug moest krabbelen van het ingenomen standpunt en waren ze wel degelijk de dader.

MG1968-2
MG1968-218 okt. 2023 - 7:32

@Albos Wat mij tegenstaat is dat nogal wat mensen alleen de verschrikkelijke daden van één van de partijen wenst te zien en te erkennen en die van de eigen partij wenst toe te dekken. Het bombarderen van een ziekenhuis valt helemaal niet uit het patroon van het bombarderen van vluchtroutes, van burgerdoelen en van gebieden waarna gezegd werd naartoe te te vluchten. En dat zijn allemaal terroristische daden. En niet betwist wie de bommengooier was. Er zijn nogal wat mensen die de misdaden van Israel wensen toe te dekken. Dat zie je aan de duimpjes in dit soort onderwerpen en @Albos... ook jij ziet telkens maar één dader. En waarom?

Martin van der Linde
Martin van der Linde18 okt. 2023 - 9:59

Mg, ik wil niets toe dekken, waarom zou ik dat willen? Er klopt iets niet wat intussen ook door meerdere veiligheidsdiensten is vast gesteld.

MG1968-2
MG1968-218 okt. 2023 - 10:35

@Martin "Mg, ik wil niets toe dekken, waarom zou ik dat willen? Er klopt iets niet wat intussen ook door meerdere veiligheidsdiensten is vast gesteld. " Ik zie geen reden waarom je dat zou willen. Maar dat was dan ook niet het doel of de inhoud van mijn post aan jou toch? Ook ik wil niets toedekken.

tgtons
tgtons17 okt. 2023 - 22:18

(Live) Video materiaal van Ja Jazeera zelf laat zien dat dit een raket is die vanuit Gaza wordt afgevuurd (video wordt daarop meteen afgebroken). Al Jazeera verslaggeefster Farida Kahn vertelt op twitter (X) dat ze dit met eigen ogen heeft gezien en dat Al Jazeera hierover liegt. (Al Jazeerah ontkent inmiddels een conectie met de account van Farida). Deze informatie bevestigd wat israel hier overzegt. Ik ben het zelden eens met de acgties van Israel, maar zoals Joop den Uil aangeeft, zou Israel een ziekenhuis opblazen op de dag voor dat Biden arriveert...?

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers18 okt. 2023 - 7:33

Al Jazeera is helaas niet helemaal te vertrouwen geweest bij de berichten dusver. Erg vaak komen ze met de beste laatste wereld nieuws, en zijn ze mijn go-to. Maar nu, bij dit specifiek onderwerp (Israel/Palestina) verhalen ze er geregelt flink bij op los in een propaganistische zin, en soms gebruiken ze nep berichten. Toen ze zo stellig uit zonden dat Israel het gedaan had klonk het vreemd, alsof ze partij waren. Israel zou niet express een ziekenhuis opblazen wanneer Biden onderweg is. Maar een ongeluk zou mischien kunnen.

Oki Doki
Oki Doki17 okt. 2023 - 21:50

Deze oorlog is dus aan het escaleren.

Westen2
Westen217 okt. 2023 - 21:43

Op moment van schrijven (dinsdagavond kwart voor twaalf) is allerminst duidelijk van welke partij de raket afkomstig is. Desondanks hebben vele forumleden al in volle overtuiging naar Israël gewezen – en het land veroordeeld. Het lijkt me voorbarig. Het zou ook kunnen dat één van de raketten van Hamas, die deze avond rond dat tijdstip werden afgevuurd richting Tel Aviv, van koers is veranderd en als 'afzwaaier' op het zieken huis is terechtgekomen. Met alle rampzalige gevolgen van dien. Mocht in de loop van morgen, of de komende dagen anders blijken, zijn jullie dan bereid om je mening te herzien ?

Rick Hofland
Rick Hofland17 okt. 2023 - 21:26

Inmiddels is er een video die als geverifieerd wordt beschouwd waarbij er een raket vanuit Gaza wordt afgeschoten die vervolgens door een afweer raket in de lucht wordt geraakt of een mogelijke aandrijf defect heeft, waarna die initiële raket in 2 delen neer komt met het explosieve deel op het ziekenhuis.

Paul Spijkers
Paul Spijkers17 okt. 2023 - 21:20

Ontzettend. Er word vanalles over gezegd en beeldjes die dit of dat zouden bewijzen gedeelt. Ik weet niet of het te bewijzen valt maar het maakt ontzettend bizar mischien niet uit. Het komt in de zone van de Hamas slachtingen wat betreft nummers dood in een aanval. Dan word het een excuus of aanleiding of grond tot actie of besluit. Denk Hezbollah of her en der protesten of terreur. Maar mischien ook voor weer oppositie in Israel. Netanyahu en zijn regiem is ontzettend impopulair en wantrouwd. Ook bij de soldaten. Of mischien zou dit een aanleiding kunnen zijn voor steun voor een wapenstilstand van bondgenoten van de partijen. Hoewel ik waarschijnlijk de flexibiliteit van regeringen overschat.

Hommer
Hommer17 okt. 2023 - 21:15

Er zijn volgens mij nog geen bronnen die hebben bevestigd dat dit inderdaad een aanval door Israël is geweest. Ben benieuwd of eenieder die bij dit artikel zo stellig tekeer gaat zijn/haar/ hen woorden rectificeert indien dit drama door een Palestijnse of islamitische organisatie is veroorzaakt

Lijster2
Lijster217 okt. 2023 - 21:08

Net wat beelden bekeken. Er werd een barrage duidelijk vanuit Gaza en dus Hamas gebied afgevuurd. (Al Quds en Al Sanaa street omgeving)Je ziet vanuit diverse hoeken dat er een incident tijdens het klimmen van de raket zich voordoet. (Groot percentage Hamas raketten heeft malfuncties) en dan zie je wat lijkt op een aanvoer storing van brandstof (assumptie maar ben enigzins bekend met propulsion systemen) en het object valt. Een tweede definitieve explosie bij het ziekenhuis op ik schat nog geen 250 meter afstand en 350 lager.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine17 okt. 2023 - 21:07

Ok, ondertussen al diverse filmpjes op het internet (o.a. van beveiligingscamera's) die tonen dat er rakketten worden afgevuurd, en daarna de explosie bij het ziekenhuis in de baan van de rakketten. Waarschijnlijk faalt de motor van een raket (rookpluim te zien), en stort neer op het ziekenhuis. Maar... is allemaal maar internet... propaganda van alle kanten, maar de kop van dit artikel lijkt vooralsnog erg voorbarig.

Marcus A.2
Marcus A.217 okt. 2023 - 20:55

Volgens israel betrof het een mislukte raket lancering van hamas.. even afwachten dus maar.

Rick Hofland
Rick Hofland17 okt. 2023 - 20:50

Het is toch nog niet zeker waar die raket vandaan kwam? Maar los daarvan is dit de zoveelste diep en diep trieste tragedie daar en reden te meer om een staakt het vuren af te dwingen van alle partijen.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine17 okt. 2023 - 20:41

Vreselijk voor iedereen die daar tussen de strijdende partijen zit. De IDF ontkent (uiteraard) en stelt dat het komt door raketlanceringen uit de wijk. Ik kan me niet voorstellen dat er geen drone of satelliet aan het filmen was, dus we gaan vast snel een bevestiging krijgen van het één of ander.

MG1968-2
MG1968-217 okt. 2023 - 20:36

Verschrikkelijk. Dit lijkt me staatsterrorisme. Ben benieuwd hoe de pleitbezorgers van het Israëls terrorisme omgaan met de komma en de maar.

13 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine17 okt. 2023 - 20:44

@MG, er verschijnen al verschillende maar-en op social media. Diverse 'experts' zijn de beschikbare beelden en audio aan het bestuderen, en er komen al geluiden naar boven dat er geen inslag vanuit de lucht te zien/horen is. Voor de slachtoffers maakt het overigens niet uit van welke kant de bom kwam. De situatie is sowieso dieptriest.

E w T
E w T18 okt. 2023 - 5:07

Mg. Jij weet al zeker wie de daders zijn?. Misschien is het handig om onafhankelijk onderzoek af te wachten. En voor je tegen mij begint te schreeuwen. Ik ben geen pleitbezorger van Israël.

MG1968-2
MG1968-218 okt. 2023 - 6:28

@ewt Lijkt. En jij weet dat itt tot de andere claims van afzwaaiers er wel een onafhankelijk onderzoek wordt toegestaan door de Israeli? En ik schreeuw niet. Maar benieuwd ben ik toch.

Panthera
Panthera18 okt. 2023 - 6:30

Beste MG1968-2 Inderdaad verschrikkelijk, en ook door niemand goed te praten. Maar wel graag eerst de onomstotelijke bewijzen, voordat je iemand als dader gaat aanwijzen. Of is dit in uw kringen de gebruikelijke route om olie op het vuur te kunnen gooien!

MG1968-2
MG1968-218 okt. 2023 - 6:38

@albos Mee eens. Dieptriest.

MG1968-2
MG1968-218 okt. 2023 - 6:41

@panthera Wat zijn mijn kringen? Eergisteren werd ik er nog van beschuldigd Israël adept te zijn… In mijn ‘kringen’ vinden ‘we’ dat er twee terroristische organisaties tegenover elkaar staan en dat is altijd tegen het zere been van de aanhangers van een van die terroristische organisaties. Eergisteren een Hamas aanhanger, vandaag jij.

Panthera
Panthera18 okt. 2023 - 6:47

Beste MG..., Ik denk dat jij dat wel begrijpt. De kring van gasten die graag blindelings om duistere redenen meteen een dader willen gaan aanwijzen.

Rob R
Rob R18 okt. 2023 - 6:54

Deze reactie is verwijderd

MG1968-2
MG1968-218 okt. 2023 - 7:13

@Allen Wat begrijpen jullie niet aan 'lijkt'. De vraag ik die stelde. Hoe 'jullie' zullen omgaan met de komma en de maar is wel degelijk beantwoord. Een week geleden deed de oorzaak of de context er niet toe en mocht de maar niet want het ging om de verschrikkingen. Nu gaat het blijkbaar niet om de verschrikkingen 'maar' om de dader.

MG1968-2
MG1968-218 okt. 2023 - 7:18

toevoeging En dan mocht vorige week de maar ook niet 'vanwege' de dader en niet 'vanwege' de verschrikkingen. Zo heb ik het vorige week ook ervaren hoor als er twee partijen als terroristisch door me werden geduid. Dat mocht alleen hamas zijn. Het tweede was een 'maar'. Nogmaals: Twee terroristische partijen tegenover elkaar. Bij het duiden daarvan krijg ik of de Hamas sympathisanten of de Israel-staatsterrorisme supporters over mij heen. Als ik wijs op bommen op vluchtroutes, burgerdoelen en in 'veilige gebieden' zijn het zeker de Israëli. Dus staatsterrorisme bedrijven ze sowieso.

MG1968-2
MG1968-218 okt. 2023 - 7:19

@RobR "Wat vind je er eigenlijk van dat hamas bewust munitie opslaat in ziekenhuizen." Terrorisme. TWEE terroristische partijen. Is dat nu zo moeilijk te begrijpen?

Panthera
Panthera18 okt. 2023 - 7:22

Beste MG...., Ach gaan van dat trucje gebruik maken, 'want jullie moeten wel goed lezen wat deze intellectueel opgeschreven heeft.: Nou dat hebben wij wel hoor.

E w T
E w T18 okt. 2023 - 9:13

MG . Hoe dit verder gaat weet ik net zo min als jij en iedereen die al meteen met de vinger naar 1 partij wijst . Israël heeft al vaker ongelijk gekregen wanneer het de Palestijnen niet verantwoordelijk kon houden voor z'n eigen wandaden . Ik ga er vanuit dat er wel degelijk onafhankelijk onderzoek komt naar deze misdaad en dat de verantwoordelijken gestraft worden. Niet alleen de uitvoerders maar ook de staat of wel autoriteit die dit soort barbarisme toelaat of zelfs eist van z'n mensen . En wanneer dit Israël idd schuldig is dan mag er van onze demissionaire regering geëist worden dat alle steun aan Israël meteen wordt ingetrokken .

Zueri
Zueri17 okt. 2023 - 20:31

Maar een antwoord mogelijk: BDS! Genocide moet gestopt, niet alleen voor de inwoners van Gaza, ook voor al de gijzelaars: Israël is bereidt iedereen om te brengen volgens de "Hannibal Directive": https://en.wikipedia.org/wiki/Hannibal_Directive Israël wil geen vrede, ze wil wraak, maakt ze niet uit hoeveel onschuldige slachtoffers daarbij hun leven zullen moeten laten, laat staan van gijzelaars zie ook: https://www.nrc.nl/nieuws/2023/10/16/israel-wil-een-ander-regime-in-gaza-maar-dat-gaat-te-ver-want-tast-het-zelfbeschikkingsrecht-van-palestina-aan-a4177410

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen17 okt. 2023 - 20:27

Ik heb wat beelden ervan gezien op TV. Gruwelijk.

JasDon
JasDon17 okt. 2023 - 20:24

Ondertussen wijst Israël nu naar Hamas. Dus even afwachten welk bewijslast er komt bovendrijven.

Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger17 okt. 2023 - 20:20

We kunnen hier nu nog niet met 100% zekerheid stellen of het inderdaad een Israëlische raket was (Israel ontkent dit natuurlijk) of een afgezwaaide raket van Hamas (dat komt regelmatig voor) of zelfs een doelbewuste bom van Hamas zelf. Wat het ook was, de enorme ontploffing kan niet gekomen zijn van een enkele raket of bom. Ik vrees dat er een munitiedepot getroffen is. We weten dat op het ogenblik van de ontploffing Hamas een nieuwe raketregen aan het afschieten was. Israel schiet gericht terug op de locaties vanwaar geschoten wordt. Schoot Hamas echt vanaf dat ziekenhuis? Wat het ook is, dit zou zomaar het begin kunnen zijn van een enorme escalatie. Iran heeft al gedreigd preventief (…) aan te vallen en Hezbollah zal ook niet langer wachten met een regen van raketten. Dit kan inhouden dat de VS niet langer afzijdig kan blijven. De echte slachtoffers zijn de burgers van Gaza. Die mogen van Israel en Egypte (!!!) er niet uit. Zonder eten en drinken vooral houden ze het daar niet lang meer uit.

Lijster2
Lijster217 okt. 2023 - 20:15

Laten we nu niet weer vanuit de emotie reageren en zonder kennis van zaken een schuldige direct aanwijzen. (Het zou bijvoorbeeld zomaar ook een heel andere partij geweest kunnen zijn zoals een andere strijdende groep of zelfs iets heel anders zoals een mortier of raket die onderschept is). Wat een verschrikkelijke taferelen.

Dromer69
Dromer6917 okt. 2023 - 20:03

Deze reactie is verwijderd

BastiaanvandenBerg
BastiaanvandenBerg17 okt. 2023 - 19:59

Laten we eerst de berichtgeving maar even afwachten de komende dagen, voordat er allemaal (onjuiste) conclusies worden getrokken. Het lijkt me sterk dat Israël doelbewust een ziekenhuis vol gewonden bombardeert, terwijl het grondoffensief al dagen wordt uitgesteld om burgers de kans te geven om zich te verplaatsen. Het zal niet voor het eerst zijn dat Hamas of de IDF schuldig zijn aan een 'misfire'. Verder is het niet ongewoon dat Hamas ziekenhuizen gebruikt als wapenopslag- en lanceerbasis. Tijdens de Balkan oorlog hebben de Serviërs een ziekenhuis in Sarajevo bestookt. Pas veel later kwam naar buiten dat de Bosniers vanaf datzelfde ziekenhuis Servische stellingen in de buurt hadden beschoten. Feit is dat er een ziekenhuis is getroffen met vele doden. Dat is op het moment erg genoeg.

1 Reactie
hartpine
hartpine18 okt. 2023 - 9:13

De bom blijkt op de parkeerplaats van het ziekenhuis terecht te zijn gekomen.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout17 okt. 2023 - 19:21

Hier ligt de kern van het (theocratisch) fascisme van het ‘’politieke zionisme’’: = According to kabbalastic legend, Adam - whose task was that of the first redeemer-had failed. Tearing asunder what was already joined, he had ‘destroyed the plantations’. The land must therefore be restored- we can already see here a glimpse of Israel’s mythos of redeeming, planting, the earth. When the Messiah comes and the Jews arrive in Palestine, the whole cosmos, not just Israel, will therefore be set to rights. ‘The exile of Israel and the destruction of our temple are an (anomalous) exception to the order of the universe,’proclaimed R.Loew, writing after the exile, ‘and an exception only has temporary existence.’ It is as if, almost paradoxically, Zionism can be RUTHLESS because it is saving far more than the Jews. In the words of Rabbi Kook, ‘all the civilisations of the world will be renewed by the renascence of our spirit. All religions will don new and precious raiments, casting off whatever is soiled, abominable, unclean. ‘Our soul encomposses the entire universe, and represents it in its highest unity’. = “The Question of Zion,” – Jacqueline Rose p.23,24 De gruwelijke aanval van Hamas wordt dus gezien als een kleine anomalie en dankbaar aangegrepen om de wereldorde van een sekte te herstellen.

1 Reactie
Radio-Head
Radio-Head18 okt. 2023 - 4:10

Beste Arjan, Religie is niet meer dan een in gebruik te nemen, of genomen tool om macht te Materialiseren (daarom wijs ik het af), zoals morele verhevenheid ook niet meer is dan een invulling van een Wil tot Macht.(daarom wijs ik dat ook af) Het gevoel van onmacht als gevolg van rechtsongelijkheid is dan weer een speelbal (botsingen(flipperkast) tussen energie zuigend of energie gevend) van De Macht, en maakt daarmee het leven absurdistisch. Absurdisme roept op tot een (hopeloze) zucht naar zingeving of zelfmoord, en dat maakt de bal weer rond. Roger Waters~What God Wants part 3 (video)~, van Amused to Death. https://www.youtube.com/watch?v=K2lx-QUURpU (Het liedje "Wait till the Sunshines Nelly, and the clouds drift by" aan het eind van het nummer, wordt elk jaar op kerstavond op de laatste handelsdag van het jaar op Wall Street afgespeeld.)

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout17 okt. 2023 - 19:13

Als de Russen dit in Kiev hadden aangericht, zou rancuneus guurrechts hier schrééuwenderwijs schande en wraak roepen; en iedereen uitschelden voor Putinversteher die vredesbesprekingen wil.

8 Reacties
Kees Mierlo
Kees Mierlo17 okt. 2023 - 19:52

Guurrechts is juist pro Putin en je kunt ze met enige regelmaat op de Dam treffen als ze weer met hun Russische vlaggen staan te zwaaien.

Left is not right
Left is not right17 okt. 2023 - 20:19

Jullie spraakverwarring over wat guurrechts denkt betekent vooral dat guurrechts symbool is voor alles waar jullie het niet mee eens zijn in plaats van een werkelijk bestaande te definiëren groep mensen.

Left is not right
Left is not right17 okt. 2023 - 20:23

Hannes, schrijf je die accenten in al jouw posts zodat jij bij het opnieuw lezen weet op welke lettergreep van het woord de klemtoon ook al weer ligt, of dient het daadwerkelijk een relevant doel?

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine17 okt. 2023 - 20:37

@Hannes, er is laatst nog een dorp platgebombardeerd met heel veel woorden, en ik heb er in Nederland eigenlijk helemaal niemand over gehoord, zelfs rancuneus guurrechts niet.

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen17 okt. 2023 - 20:40

Pardon? Alles goed met u?

Kuifje3
Kuifje318 okt. 2023 - 6:53

@Hannes: De russen bombarderen vrij regelmatig burgerdoelen waaronder ook ziekenhuizen in Ukraine. Zo vaak zelfs dat het hier allang geen nieuws meer is.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout18 okt. 2023 - 12:11

@ figuur `Left is not right' Júllie? 2 keer nog wel. Wie zíjn dat?? Is dat wullie van links?

Left is not right
Left is not right18 okt. 2023 - 14:18

@ Hannes: nee, jij en Kéés Mierlo

JoostJK
JoostJK17 okt. 2023 - 19:09

Voorspelbaar: Een woordvoerder van het Israelische leger zal verklaren dat het eigenlijk een aanval van Hamas was

11 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk17 okt. 2023 - 19:51

Deze reactie is verwijderd

FelixFlex
FelixFlex17 okt. 2023 - 20:08

Is al gebeurd, evenals door onafhankelijke media... misfire, raket etc. Nog steeds super tragisch maar niet gedaan door Israel..

Haz
Haz17 okt. 2023 - 20:21

Voorspelbaar: het boeit jij niet wat de feiten zijn. Je gelooft het verhaaltje wat jou het beste uitkomt.

JoostJK
JoostJK17 okt. 2023 - 20:43

@IkHebAltijdGelijk Dat beweerde ik niet

FonsRietdijk
FonsRietdijk17 okt. 2023 - 20:49

Het is toch wel heel treurig dat je een verachtelijke organisatie als Hamas blind gelooft. Alsof het in het verleden niet talloze keren Hamas zelf was die Israel probeerde op te laten draaien voor eigen vuur. Hoeft niet zo te zijn, maar het feit dat jij hier al blind vanuit gaat en een mogelijke echte reden vooraf uitsluit bewijst hoe diep de blinde haat bij je zit. Je redelijke redeneringsvermogen wordt er door uitgeschakeld, dankzij die voedingsbodem konden de nazi's ook ongestoord en ongestraft hun gang gaan. Je kon de blinde meute, de kiezers anno jaren '30, alles wijsmaken: "es ware die Jude". Heel goed Joost. Alles geloven wat de brave koorknapen van Hamas je voorkauwen. Heerlijke brandstof voor je haat!

plainview
plainview17 okt. 2023 - 21:01

"https://twitter.com/IsraelMFA/status/1714379118706299285" Wordt geclaimed bewijs te zijn dat het een raket was van Hamas die ontplofde.

JoostJK
JoostJK17 okt. 2023 - 21:20

@IkHebAltijdGelijk Er komt hoe dan ook een woordvoerder van het Israelische leger die dat zal verklaren

Sachs
Sachs17 okt. 2023 - 21:29

A JoostJK Veertig minuten na de inslag gebeurde dat inderdaad (raket zou van PIJ zijn, niet van Hamas). De bron van het door het Israëlische leger aangedragen 'bewijs' is intussen verwijderd. Zie news feed op Middle East Eye.

LaBou
LaBou 18 okt. 2023 - 5:35

"En waarom zou dat niet het geval kunnen zij?" Daar heeft ihao vast wel een bron en een degelijke uitleg voor. Want ihao roept nooit zo maar wat. Of toch wel?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk18 okt. 2023 - 9:49

Deze reactie is verwijderd

JoostJK
JoostJK18 okt. 2023 - 16:47

@Fons Rietdijk Ik kan me niet herinneren dat wij elkaar kennen. Graag een beetje minder aanmatigend.

Mark Huysman
Mark Huysman17 okt. 2023 - 18:57

Ik vraag me af of Den Haag en de verschillende gemeentes nu ook de Palestijnse vlag gaan uithangen. Denk het niet want het zijn natuurlijk maar Palestijnen.

weereenmening
weereenmening17 okt. 2023 - 18:51

Deze reactie is verwijderd

Parquet
Parquet17 okt. 2023 - 18:28

Oh men, die beelden op het NOS journaal; wat een tragedie 🥲

2 Reacties
MichielV2
MichielV217 okt. 2023 - 18:53

misdaad*

Marinus C.
Marinus C.17 okt. 2023 - 19:36

*oorlogsmisdaad

MB19
MB1917 okt. 2023 - 18:17

Deze reactie is verwijderd

Joop  den Uil
Joop den Uil17 okt. 2023 - 18:17

met Biden in aankomst kon de timing niet slechter zijn.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout17 okt. 2023 - 18:06

Het IDF is een terroristische organisatie. Opgeleid door fascistische Rabbijnen Embracing racism, rabbis at pre-army yeshiva laud Hitler, urge enslaving Arabs https://www.timesofisrael.com/embracing-racism-rabbis-at-pre-army-yeshiva-laud-hitler-urge-enslaving-arabs/

Mark Huysman
Mark Huysman17 okt. 2023 - 17:54

Goed dat Israël al die zieken en gewonden vermoordt! Je wilt niet dat mensen beter worden en zich tegen het prachtige, superieure en vooruitstrevende Israël keren! Er schijnen ook veel kinderen omgebracht te zijn. Alle lof voor de helden van het Israëlische leger!

JoostJK
JoostJK17 okt. 2023 - 17:47

Palestijnse christenen? Laat mevrouw Bikker van de Christen-Unie het maar niet horen!

Volrin
Volrin17 okt. 2023 - 17:47

Als dit waar is, is dat de zoveelste oorlogsmisdaad van Israël waar Rutte vol trots achter zegt te staan.

11 Reacties
hgroen2
hgroen217 okt. 2023 - 17:58

Bron is the Guardian. Een veelal goed geinformeerde bron die zijn checks wel voor elkaar heeft. Dus ja, de zoveelste oorlogsmisdaad van Israel.

Parquet
Parquet17 okt. 2023 - 18:27

@hgroen2 Wat raar, je hebt begrip voor het vermoorden van burgers op een festival; maar hier heb je geen 'begrip' voor? Wat is het nou?

Parquet
Parquet17 okt. 2023 - 18:44

@hgroen Hoe kun je nou begrip hebben voor de oorlogsmisdaden van de ene mogendheid maar onbegrip voor die van de andere?

Adrienne van Diepen
Adrienne van Diepen17 okt. 2023 - 19:08

Ik ga er vanuit dat Rutte deze aanval zonder ja, komma en maar in de scherpst mogelijke woorden veroordeelt. Ennuh @Parquet, hoewel u en de uwen het graag anders doet voorkomen en wellicht zelfs graag anders zou zien: ík heb hier vrijwel niemand de progrom van Hamas niét zien veroordelen.

Marinus C.
Marinus C.17 okt. 2023 - 19:48

@Parquet Ik heb wel velen bij voorbaat onvoorwaardelijk het handelen van Israel zien goedkeuren en toejuichen. En dat terwijl al decennia duidelijk is dat het vertrappen van Palestijnen en hun rechten een belangrijk deel van de Israëlische identiteit is. En dit is pas en begin, er zijn al twee keer zoveel Palestijnen dood maar gemiddeld komen ze uit op een verhouding van 1:20 IIRC

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa17 okt. 2023 - 19:57

Beweerde Rutte nou dat heel Nederland achter Israël staat?

BartP2
BartP217 okt. 2023 - 20:14

@hgroen2 'Bron is The Gardian' Nou, The Guardian citeert slechts een official van het ministerie van Gezondheid in Gaza. En meldt ook dat de Israeli's geen aanval bevestigd hebben. Ik lees dus nergens dat The Guardian bevestigt dat het de Israeli's waren. Wel zuiver blijven he, als er nog niets bekend is.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa17 okt. 2023 - 20:37

Demissionaire oorlogshitser Rutte

Parquet
Parquet18 okt. 2023 - 6:07

@adrienne Ik heb het dan ook tegen hgroen2, die er wel begrip voor had.

Parquet
Parquet18 okt. 2023 - 6:08

@marinus Weet je, ik ben het helemaal met je eens; alleen denk ik dat we oorlogsmisdaden niet moeten beoordelen op het aantal slachtoffers dat er uit voorkomt.

Paul Spijkers
Paul Spijkers18 okt. 2023 - 7:48

Volrin, niet liegen over wat ie nog niet gedaan heeft en hij niet zal doen. Probeer een beetje stabiel te blijven.