Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Israël biedt WHO geen veilige hulproute naar noorden van Gaza, grootschalige ziekteuitbraak nabij

  •  
24-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1184 keer bekeken
  •  
ANP-481986326

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lukt het niet om brandstof of levensreddende medische middelen te leveren aan grote ziekenhuizen in het noorden van de Gazastrook. De WHO zegt geen veiligheidsgaranties te kunnen krijgen voor de tocht naar die ziekenhuizen en roept op tot een "onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren" om de leveringen toch mogelijk te maken. Israël weigert dat zolang er nog Israëlische gijzelaars in handen van Hamas zijn, en ziet zich daarin gesteund door de VS.

Volgens de VN-organisatie zijn er al zes ziekenhuizen gesloten sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas ruim twee weken geleden. "Duizenden kwetsbare patiënten riskeren de dood of medische complicaties, omdat kritieke diensten worden stilgelegd vanwege een gebrek aan stroom", aldus de WHO. Ook de Palestijnse gezondheidsautoriteiten in Gaza zeggen dat de zorg "totaal is ingestort", terwijl de vraag gigantisch is. Twee derde van de gezondheidsfaciliteiten zouden volgens de WHO al niet meer functioneren.

De organisatie herhaalt haar zorgen over de situatie in Gaza, waar behalve massale bombardementen ook grote tekorten zijn sinds Israël een totale blokkade afkondigde. Daardoor is er voor Gaza geen nieuwe toevoer van onder andere elektriciteit, water, voedsel en medische hulpgoederen. Sinds dit weekend komen er mondjesmaat vrachtwagens met humanitaire hulp het gebied binnen, maar volgens hulporganisaties is dat lang niet genoeg.

De regionale WHO-directeur Rick Brennan zegt dat er bijvoorbeeld nog maar 3 liter water per persoon per dag is, veel minder dan het minimum van 15 liter dat per dag nodig is voor drinken, koken, wassen en toiletbezoek. Door de slechte hygiëne is het volgens Brennan slechts een kwestie van tijd voordat er grootschalig ziektes uitbreken in Gaza.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.