Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Isoleer monumenten niet en compenseer de gebruikers voor de extra energiekosten

  •  
20-08-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3436 keer bekeken
  •  
zonnepanelen

Leven is kiezen: voor de integriteit van het gebouw of voor schone energie

“We” moeten allemaal van het gas af en een dak met zonnepanelen erop is een goed dak. Dat is zo’n beetje het algemene uitgangspunt als het gaat om de rol van de burger bij de energietransitie. Je krijgt er meestal ook bij te horen dat het nu geldt “onze” verantwoordelijkheid te nemen. Ja, jij ook kleine mens op je hele kleine stukje aarde.

Er bestaat een uitzondering op deze regel. In monumentenland woedt daar een hele discussie over. Panelen op het dak ontsieren het monument en ontnemen het een deel van zijn bijzondere status, want in de gouden eeuw deden ze niet aan zonne-energie. Ook niet aan dubbele glazen trouwens. Daar zijn sponningen voor nodig die een onhistorisch element vormen in een oud gebouw. Daarom zien bewoners van monumenten hun aanvraag om dubbel glas te mogen aanbrengen of zonnepanelen maar al te vaak geweigerd. Het hangt een beetje van de gemeente af hoe ver men daarin gaat. En in hoeverre men zich verliest in regelneverij dan wel in meedenken.

Over één ding zijn de meeste beoordelaars het eens: zonnepanelen mogen van buiten niet zichtbaar zijn. Anders gaat het hele monumentale effect verloren. “Of ze moeten er uit zien als historisch verantwoorde dakpannen” zeggen meer vrijzinnige denkers op dit gebied.

Aan dit alles wordt veel intellectuele energie verspild. Dat komt omdat de betrokkenen iets willen dat de Engelsen noemen to eat the cake and have it. Leven is kiezen. Als we van oude panden de monumentale status zo belangrijk vinden, dan moeten wij er niet aan gaan kloten met dubbele beglazing en zonnepanelen. Dan is de historische status die telt. En daar moet je dan als land en samenleving maar een heel klein beetje extra uitstoot voor over hebben. Je kunt immers geen twee heren dienen, die van de geschiedenis én van het milieu.

In een rechtsstaat laat je dan de bewoners en de gebruikers van monumenten niet in de kou zitten. Zij moeten veel extra stookkosten maken. Een alternatief hebben ze niet want dat zou de monumentale status van hun pand aantasten. Het ligt dan voor de hand dat zij gecompenseerd worden voor het offer dat zij steeds weer brengen. De passanten kunnen immers genieten van het historisch schoon dat zij in stand houden. Gebruikers van monumenten zouden een jaarlijkse vergoeding moeten ontvangen bijvoorbeeld gebaseerd op de werkelijke stookkosten min wat een goed geïsoleerd gebouw met groene energie van gelijke omvang voor een rekening zou opleveren.

Dat is eerlijk. Dan is er daadwerkelijk een keuze gemaakt. Dan zijn de consequenties eerlijk verdeeld.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin ook al is de laatste put nu dicht. Tevens noem ik de PVV een extreemrechtse partij.

Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: hoe oorlogen beginnen

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

stokkickhuysen
stokkickhuysen
22 aug. 2024 - 12:28
Zonnepanelen hebben helemaal niks met isolatie te maken? Isoleren kan onzichtbaar, zonnepanelen niet.
2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 aug. 2024 - 8:03
Precies.
Minoes&tuin
Minoes&tuin25 aug. 2024 - 9:19
Als de onzichtbare tuin groot genoeg is, misschien.
Gerygrr
Gerygrr
22 aug. 2024 - 10:31
Het nieuws vandaag is onthutsend. Energiemaatschappijen verzoeken eigenaars van zonnepanelen ze tijdelijk uit te zetten tegen betaling…. Wanneer snappen we, dat de marktwerking niet werkt. Zelfs tegengesteld werkt aan de bedoelingen?
Gerygrr
Gerygrr
21 aug. 2024 - 14:10
De serie over adellijke kasteelbewoners en hoe zij tegenwoordig hun erfgoed beheren levert ook nuttige inzichten op. De haardvuren branden en de dikke truien zijn deel van het leven. Er worden uiteraard nieuwe inkomstenbronnen gegenereerd. De deuren van het landgoed gaan open. Educatie en andere verhuurmogelijkheden zorgen voor inkomsten.
Dirk Hoofd
Dirk Hoofd
21 aug. 2024 - 13:11
Helemaal mee eens. De luiken op tijd dicht in de avond en er zijn reflecterende gordijnen.
de passie preker
de passie preker
21 aug. 2024 - 12:18
Als je geen zonnepanelen die eruitzien als authentieke dakpannen mag plaatsen op oude gebouwen, dan ook geen elektrisch licht en wifi. Wel consequent blijven.
Poeh, poeh
Poeh, poeh
21 aug. 2024 - 10:57
Zelf ben ik plattelandsbewoner en wordt geconfronteerd met windmolens en zonneparken die het beetje karakteristieke buitengebied dat we nog hebben steeds meer vervuilen. Kennelijk is de historische waarde van dit buitengebied minder waardevol dan de historische bakstenen uit vorige eeuwen die onze steden hebben. Gelijke monniken, gelijke kappen als het gaat om het krampachtig volhouden dat de alternatieve energieopwekking perse deel moet uitmaken van onze woonpostzegel. Het platteland levert zijn schoonheid in, dat mag dan ook van het historisch stadsbeeld verlangd worden. En praat zeker niet over compensatie! Daar heeft de plattelander dan ook recht op.
4 Reacties
Gerygrr
Gerygrr21 aug. 2024 - 14:12
Daken van overheidsgebouwen worden ook benut. Gelukkig maar!
Pater
Pater22 aug. 2024 - 2:13
De groene energieopwekking is een enorm succes, en is noodzakelijk vanwege de CO2-uitstoor met fossiele energie. Wel eens van gehoord? Het lijkt me sterk dat zonneparken leiden tot het vervuilen van het uitzicht van uw woning. Zet anders een heg neer. Ordelijk opgestelde windmolens, bijv. langs de snelwegen en spoorlijnen, vind ik niet lelijk.
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 aug. 2024 - 8:08
Niet alleen de natuur maar ook de overige groene ruimte staat onder druk. De Nederlandse landschappen verdienen ook bescherming. https://www.natuurmonumenten.nl/landschap/aanvalsplan
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 aug. 2024 - 8:11
Ook de windmolens doen pijn aan de ogen net zoals de oprukkende andere bebouwing.
android1984
android1984
21 aug. 2024 - 9:52
strijdige regels zijn van alle tijden. Destijds was het zo dat slagerijen verplicht gladde vloeren moesten hebben voor de hygiene, en in de ARBO moesten ze ruwe vloeren hebben tegen uitglijden . Voor beide zaken kon je een boete krijgen als ze niet in orde waren....
peugeotje
peugeotje
21 aug. 2024 - 8:19
Dan kan je dus tot in de eeuwigheid gaan compenseren (niet wenselijk) of de monumenten worden zometeen niet meer bewoond en verkrotten vanzelf wel. Er is heel veel mogelijk met monumentenglas, isoleren van binnen uit en andere bouwkundige maatregelen. En het zijn meestal toch huizen en in huizen wordt gewoond. Er is ook elektra in aangelegd, moderne riolering en gas. Dat er ook dan allemaal maar uit om de authenticiteit te bewaren? Een zonnepaneel ziet er misschien niet mooi uit maar het is geen permanente verandering van een pand. Over 20 jaar zijn er misschien weer hele andere systemen die minder opvallen en dan worden ze toch vervangen.
Vuurrood
Vuurrood
21 aug. 2024 - 7:48
Mijnheer van der Horst: u schrijft: Gebruikers van monumenten zouden een jaarlijkse vergoeding moeten ontvangen bijvoorbeeld gebaseerd op de werkelijke stookkosten min wat een goed geïsoleerd gebouw met groene energie van gelijke omvang voor een rekening zou opleveren. Geldt dat ook voor bewoners van huurhuizen waarvan de verhuurder gewoon weigert de meest elementaire isolatievoorzieningen te treffen? Zijn huizenbezitters een apart soort mensen met compensatie voor kosten welke huurders in vergelijkbare omstandigheden niet krijgen?
2 Reacties
Farmer3.0
Farmer3.021 aug. 2024 - 8:59
@Vuurrood, verhuurders zijn verplicht maatregelen te nemen. Zit ook een forse subsidie op.
Vuurrood
Vuurrood21 aug. 2024 - 13:12
Farmer3.0: Er zijn nogal wat verhuurders die ondanks de verplichting die u noemt gewoon weigeren omdat te doen. Als huurders bezwaar maken wordt hun huurcontract opgezegd. De verplichting zal best bestaan maar wordt die ook gehandhaafd? Ik zie teveel voorbeelden van niet.
Farmer3.0
Farmer3.0
21 aug. 2024 - 7:46
In ons Friese dorpje is het centrum dorpsgezicht. Bij het verkopen van deze huisjes worden ze vaak opgekocht door westerlingen. Als vakantiehuis, of om er te gaan wonen bij pensionering. Het zijn oude huisjes, en slecht geïsoleerd. Meestal na een winter beginnen de mensen te klagen. Ondanks dat ze er niet constant wonen, zal er toch gestookt moeten worden. Ze gaan klagen bij de gemeente, en dreigen zelfs weleens met juridische stappen. Belachelijk , dat beschermde dorpsgezicht. De lokale bevolking haalt de schouders op, en vervolgt zijn weg.
Inzicht
Inzicht
21 aug. 2024 - 7:40
Die is goed, grachtengordelenergiesubsidie! Als GL-PvdA daar de verkiezingen niet mee gaat winnen! Alle gekheid op een stokje, er bestaan genoeg oplossingen voor isolatie met behoud van monumentale uitstraling. Om gemeentelijke beuzelarij te voorkomen zou jaarlijks een landelijke lijst gepubliceerd kunnen worden met geaccepteerde bouwmaterialen. Wie zich zorgen maakt over de visuele kwaliteit van het bebouwde landschap, kan beter beginnen op ongeveer elke andere plek dan de historische binnenstad.
2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 aug. 2024 - 12:03
Ook de Nederlandse landschappen verdienen bescherming. Niet alleen tegen zonneweiden e.d maar ook tegen ander "bouwprojecten".
Inzicht
Inzicht21 aug. 2024 - 13:33
Ik stoor me aan van alles in stad en op platteland, vooral aan alle schreeuwerige commercialiteit, maar vrijwel nooit aan zonneparken. Waarom mensen daar nu weer een probleem van maken?
Frits Jansen
Frits Jansen
21 aug. 2024 - 5:30
Dat Monumentenzorg échte monumenten beschermt is te billijken. Maar Monumentenzorg maakt wel het leven zuur van de eigenaren van wat oudere gebouwen die de buitenstaander geen monument zou noemen. Ik was betrokken bij de aanleg van centrale verwarming in een gebouw uit 1903. Die kon nog doorgang vinden, maar tegenwoordig worden strengere eisen gesteld. Dan is een gebouw eigenlijk niet meer te gebruiken als woonhuis. De directie van Artis is in een voortdurend gevecht gewikkeld met Monumentenzorg, omdat menig gebouw in de dierentuin monumentenstatus heeft. Natuurlijk moet een middeleeuws gebouw niet volgelegd worden met zonnepanelen maar over het algemeen moet de balans wel bewaard blijven.
Pater
Pater
21 aug. 2024 - 1:46
Dubbel glas is prima uitvoerbaar in monumenten, hebben ze mooie oplossingen voor. Muur-, dak- en vloerisolatie ook, aan de binenkant. Dan resteren de zonnepanelen, en die worden binnenkort al een stuk minder voordelig.
Gajes
Gajes
21 aug. 2024 - 0:17
Er zijn geen heilige huisjes en mensen zijn belangrijker dan dingen. Maak van het Binnenhof een asielzoekerscentrum, maak gebouwen nuttig - vuist omhoog. Van XR helden ! Monumenten kunnen met respect naar deze tijd worden gebracht.
E w T
E w T
20 aug. 2024 - 20:43
En zogauw er andere manieren komen om energie op te wekken kunnen de zonnepanelen van het dak of uit de wei en kunnen de win dmolens ook naar de schroothoop. Misschien kunnen over enkel decennia mensen weer genieten van monumenten zonder panelen of windmolens en zonnepanelen in de wei.Dat is dan ook heel goed te verdedigen omdat die toekomstige mensen part nog deel hebben aan onze sloop van het klimaat. Kortom als wij niet veranderen is de toekomst voor die mensen naar de kloten.
weereenmening
weereenmening
20 aug. 2024 - 20:07
Je zou dit via toeslagen kunnen regelen.
Anna R. Chist
Anna R. Chist
20 aug. 2024 - 18:43
Gebeurt dat niet? Te idioot voor woorden!
1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin26 aug. 2024 - 9:28
Vroeger kon je een monument huren voor 1 euro per maand. Je moest het dan wel 'bijhouden' . verzorgen.
Mimut
Mimut
20 aug. 2024 - 18:21
Elk huis heeft zo zijn beperkingen. Een monument mag niet zomaar verbouwd worden. Sommige mogen niks in de tuin bouwen, want beschermd natuurgebied. Andere kunnen geen warmtepomp op hun balkon zetten, omdat het bij het raam van de buurman zit. Dat weet je gewoon als je het koopt. Dan hoort bij het huis. Er zijn genoeg mensen die zonder compensatie in een monument willen wonen. Vanwege het karakter. Subsidie kan je beter geven aan mensen die wel panelen willen en mogen, maar geen geld hebben. Of aan bijstandsmoeders. Het geld kan je maar 1 keer uitgeven.
7 Reacties
Anna R. Chist
Anna R. Chist20 aug. 2024 - 18:46
Nee hoor, je hebt geld als overheid en dat geef je dan uit aan monumentale panden én aan mensen die geen zonnepanelen kunnen betalen. Daarbij zou je ook kunnen overwegen kunstenaars en ontwerpers te steunen die die lelijke panelen mooier kunnen maken. Dat kun je bekostigen bijvoorbeeld door schatrijke mensen en bedrijven eens belasting te laten betalen. Er zijn talloze rechtse hobbies die enorm veel geld kosten tenslotte.
Pater
Pater21 aug. 2024 - 1:49
@Anna Er zijn al subsidies voor onderhoud van monumenten.
Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden21 aug. 2024 - 6:02
Een AnnaRChist die pleit voor overheidsingrijpen heeft een naam die op het verkeerde been zet of een suboptimaal zelfbeeld
Anna R. Chist
Anna R. Chist21 aug. 2024 - 9:29
@Tjitske van der Velden U bent in de war met libertarisme.
Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden21 aug. 2024 - 15:04
@Anna "U bent in de war met libertarisme" Bijzonder, blijkbaar heb je geen idee wat anarchisme behelst.
Anna R. Chist
Anna R. Chist21 aug. 2024 - 18:20
Zeker wel. Het is democratie. De overheid zijn de mensen en derhalve kunnen de mensen besluiten dat zij bepaalde zaken zoals monumentale panden belangrijk achten. Libertarisme stelt dat het recht van de sterkste dient te gelden en er derhalve geen overheid moet zijn maar alles verzorgt dient te worden door private ondernemingen. Verder zijn mijn reacties op dit forum reacties op de bestaande situatie over het algemeen. Maar ik ben wel van mening dat de regering in handen moet komen van de mensen en niet van neoliberale oplichters die zich volksvertegenwoordigers noemen en dat beslist niet zijn.
Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden22 aug. 2024 - 13:04
@Anna Je kunstelt je redenatie naar libertarisme toe. Daar gaat het niet over, ik zou je aanraden eens wat standaardliteratuur over anarchisme te bestuderen. Het staat je natuurlijk vrij om jezelf als zodanig te identificeren maar op zijn zachts gezegd introduceer jij een revolutionaire en nieuw variant. Het neo anarchisme? :)
r v b
r v b
20 aug. 2024 - 18:14
Laat de eigenaren hun vastgoed isoleren en verduurzamen. Wie dat niet doet krijgt een boete. Dat is veel eerlijker.
4 Reacties
Anna R. Chist
Anna R. Chist20 aug. 2024 - 18:48
Maar dat is dus bij monumentale panden niet altijd mogelijk. Daar gaat dit stuk dus over.
Zakenpief
Zakenpief20 aug. 2024 - 18:51
@rvb, En als dat verduurzamen niet mag van Monumentenzorg? Krijg ik dan alsnog die boete? Of kan ik die naar Monumentenzorg doorsturen?
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 aug. 2024 - 12:08
Bij monumentale woningen kan en mag dat vaak niet. De bewoners eruit pesten dan maar?
Minoes&tuin
Minoes&tuin26 aug. 2024 - 9:30
DanielleDefoe Vaak wordt het maar beperkt bewoond.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor