Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Isolationisme in opkomst

  •  
20-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Het kan verkeren in Washington, de Democraten moeten nu verdedigen wat ze eerst aanvielen
In het debat van vorige week maandag sloegen de Republikeinen een verrassend isolationistische toon aan. Dat wil zeggen, ze keerden zich allemaal tegen de drie oorlogen waarin Amerika verwikkeld is. Maar meer dan dat, ze verklaarden om het hardst dat het niet nodig is voor Amerika om landen te helpen hun onafhankelijkheid te verwerven. Degene die dit zei, Mitt Romney, haastte zich om er bij te zeggen dat hij natuurlijk eerst de militairen en zijn adviseurs zou raadplegen.
Zo krijgt de Amerikaanse buitenlandse politiek na acht jaar neoconservatief activisme en nu twee jaar Democratisch modderen met de resultaten daarvan, toch nog een isolationistische ondertoon. Dat is voor Republikeinen geen onbekend geluid. In de jaren veertig en vijftig waren zij het die zich tegen interventionisme keerden, toen vooral gericht tegen president Truman. Die geluiden zijn nooit echt verstomd, maar het geluid van de traditionele internationaal georienteerde vleugel was gewoon sterker. Richard Nixon, Ronald Reagan, George H.W. Bush: ze waren traditioneel in hun buitenlands beleid.
Niet traditioneel en on-Republikeins was George W. Bush. Voortgeduwd door Dick Cheney werden de Republikeinen juist interventionistisch, met het oogmerk de wereld een betere plaats te maken. Enfin, nu Iran nog doordruppelt en Afghanistan een ramp wordt, is dat enthousiasme bekoeld. De geluiden van de Republikeinse kandidaten passen bij wat het brede kiezerspubliek denkt.
Hoe serieus dit wordt genomen blijkt uit de reactie van establishment Republikeinen. Senatoren John McCain en Graham Lindsay lieten deze week weten dat ze het een bedenkelijke trend vinden. Ze willen hun eigen partij op dit terrein afremmen. Of ze daar ver mee komen, is de vraag. McCain ziet al gauw Amerikaanse belangen waar hij militairen heen wil sturen en als het aan hem had gelegen, zat Amerika ook in Georgië. Maar het is wel relevant dat het deze senatoren zijn die het beleid van Obama in Libië moeten ondersteunen, terwijl de brede steun in het Congres minimaal is – en er pogingen worden ondernomen om de War Powers Act in het geweer te brengen. Dat was, herinnert u zich misschien, een wet die Democraten door het Congres jasten om de regering Nixon wat meer te laten luisteren naar het Congres voordat een nieuwe oorlog werd begonnen.
Het kan verkeren in Washington. De Democraten moeten nu verdedigen wat ze eerst aanvielen. En de traditionele Republikeinen – dat zijn er niet veel meer – moeten een Democratische president helpen zijn karretje op de weg te houden. McCain en Lindsay zijn terecht bezorgd. Isolationisme is aan het groeien, net als de afkeer van die slappe Europeanen, verwoord door minister Gates.
Dit stuk staat ook op Amerika.nl

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos20 jun. 2011 - 11:17

Misschien moet Obama er ook maar eens met gestrekt been er in, voor dat de Republikeinen de zaak zo framen dat het resultaat is dat hun achterban gaat denken dat de Democraten deze oorlogen zijn begonnen.

.2
.220 jun. 2011 - 11:17

Waar Amerika van het toneel verdwijnt, daar grijpt de EU de kans niet en springt China in de boot.

Echo10
Echo1020 jun. 2011 - 11:17

Belangijk is ook de verschuiving te zien in de kracht van de religieuze achterban op de republikeinse partij. Met Bush waren de Born Again Christians erg sterk en die zijn van oorsprong interventionistisch. Met Romney komt opeens het Mormonisme om de hoek kijken. Deze religie is veel meer isolationalistisch. Vraag is of Amerikanen op een Mormoon willen stemmen (en zeker nu de kritische en erg grappige play 'The Book of Mormons' zo'n daverend succes is op Broadway).

AE911TRUTH
AE911TRUTH20 jun. 2011 - 11:17

De USA raakt niet in zichzelf gekeerd, is bezig een eind te maken aan het vernietigende en oorlogzuchtige imperium wat het na de Tweede wereldoorlog langzaam maar zeker is geworden (militaire bases in 160 landen, invasies, machtsvertoon, drones, JSF's) De imperialisten gebruiken termen als 'protectionisme' om hun imperium te verdedigen. Geen imperium hielt ooit stand over de afgelopen duizenden jaren, er een beeindigen duurt even, dit keer gaat het sneller dan ooit (volgend jaar kan dat voor enorme chaos kunnen gaan zorgen, dollar/USA en euro/EU onderuit, en dan springen de misdadigers in dat gat, en komt er nog meer ellende, mits voldoende mensen inzien dat de geschiedenis zich weer aan het herhalen is)

FritsGuevara
FritsGuevara20 jun. 2011 - 11:17

Wellicht moet rechts in de VS rekening houden met Tea Party achtige meningen waar gelukkig de geest van uit de fles is. Government by the people, for the people. In de tijd dat die "populistische" uitspraak er was lag tax freedom day nog niet in de zomer maar veel eerder.

msj_meijerink
msj_meijerink20 jun. 2011 - 11:17

Kortom, de USA raakt steeds meer in zichzelf gekeerd en zakt zo langzaam weg uit het rijtje 'supermachten'. De ruwe olie gaat in Euro's en of Yuans uitgedrukt worden en over 15 jaar staan de eerste economische vluchtelingen uit Washington bij ons op de stoep.

1 Reactie
Iskander2
Iskander220 jun. 2011 - 11:17

Het van de troon stoten van de Dollar ? Dat was een idee van DSK toen die nog hoofd IMF was. Dat is ie niet meer. Dus dat idee is nu veilig van tafel... Lees eens - http://sp.nl/9n1c9w Hij steunde overigens ook Merkel (en Nederland, Oostenrijk, Finland) dat de banken óók een deel van de Griekse lasten moesten dragen en zijn tijdelijke plv (een Amerikaan) liet Merkel keihard daarin vallen. - http://sp.nl/9n1dxv Komt wel erg toevallig goed uit voor sommigen he ?

objectivist
objectivist20 jun. 2011 - 11:17

Logisch ontwikkeling. Amerika is toch redelijk afgeplast over hun rol in de wereld. Ze denken nu: zoek het dan maar uit! Ik kan ze geen ongelijk geven. Sterker, het is goed voor het land (minder uitgaven defensie) en voor de opkomende machten die in het vacuum kunnn springen. Laat Amerika de interne boel eerst maar op orde krijgen. En het is waar Europa kan geen vuist maken en hobbelt er maar een beetje achteraan. Ook op dat punt hebben de Yanken gelijk. Wat moet je met zo'n Europa?

1 Reactie
TheRealHandyman
TheRealHandyman20 jun. 2011 - 11:17

Europa bestaat ook niet als eenheid en zal ook nooit bestaan als eenheid. Een groep losse vingers kan nooit een vuist maken. Dit is niet de eerste EU en de eerste "eenheidsmunt" men heeft dit al eerder geprobeerd en dat is toen ook mislukt. Ok, toen werd de eenheid gemaakt door oorlog en verdragen, maar dat verschilt niet veel met deze EU, deze heeft haar bestaansrecht te danken aan leugen en verdragen. De EU is een bootje met 27 kapiteins aan het roer en we verwachten dat daar iets nuttigs uitkomt? Dan kan je nog beter in Sinterklaas of de Kerstman geloven, dat is nog veel reëler .