Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Islamitische wereld verkeert in crisis: 'Jihad leidt alleen maar tot onderdrukking'

  •  
19-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
439 keer bekeken
  •  
De Maleisische premier Mahathir Mohamad heeft op een internationale islamitische conferentie ten overstaan van staatshoofden snoeiharde kritiek geuit op islamitische regeringen en leiders. Hij verklaart dat de islamitische wereld “in een staat van crisis” verkeert.
De 94-jarige premier wees er ten overstaan van een grote menigte op dat veel landen die verwoest zijn door de Tweede Wereldoorlog zichzelf herbouwd en ontwikkeld hebben terwijl veel islamitische landen “niet in staat lijken goed geregeerd te worden, noch zich te ontwikkelen of tot bloei te komen. (…) Er is geen enkel moslimland dat geclassificeerd is als ontwikkeld. (…) We weten allemaal dat de moslims, hun religie en hun landen in een staat van crisis verkeren. Overal zien we dat moslimlanden vernietigd worden, dat hun burgers gedwongen worden te vluchten, gedwongen worden hun toevlucht te zoeken tot niet-islamitische landen.”
De premier constateerde dat islamitische landen worden verscheurd door “broedertwisten, burgeroorlogen, falende regeringen en vele andere rampen (…) zonder dat er serieuze pogingen worden ondernomen om daar een einde te maken, ze terug te dringen of de religie te rehabiliteren.”
“Vandaag de dag hebben we het respect van de wereld verloren. We zijn niet langer een bron van kennis noch een model voor menselijke beschaving. Gedurende lange tijd van de 18e tot in de 20e eeuw zijn alle moslimlanden gedomineerd door Europese machten. We hebben ons daar nu grotendeels van bevrijd. Maar we hebben het als onafhankelijke landen niet beter gedaan. Integendeel, sommige van ons zijn teruggevallen naar het punt waarop we weer afhankelijk zijn van onze voormalige koloniale heersers.” Zelfs kleine moslimlanden worden niet goed geregeerd. “We hoeven niet onderdrukkend te zijn.”
De opkomst van islamofobie wijt Mahathir Mohamad deels aan hen die bereid zijn te sterven om hun geloof te ‘beschermen’. Hij waarschuwt dat terroristische daden het aanzien van de islamitische religie alleen maar heeft beschadigd. “We kunnen dan wel claimen jihad te bedrijven maar het gevolg is alleen maar meer onderdrukking van moslims overal ter wereld. (…) We hebben zo’n angst voor islam veroorzaakt dat daardoor de islamofobie is ontstaan.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (82)

MountEverest
MountEverest21 dec. 2019 - 15:22

@paul @Daan @O De meeste islamapologeten zijn zo verstandig om hier weg te blijven omdat de opmerkingen van deze oude man hun verdediging van de islam volledig onderuit haalt. Hij zegt heel duidelijk dat de problemen van de islamitische wereld voro 100% door henzelf veroorzaakt worden. En voegt daaraan toe dat de rest van de wereld terecht beducht is voor de islam. Daar zit geen woord Arabisch, Urdu of Farsi bij.

3 Reacties
MountEverest
MountEverest21 dec. 2019 - 15:26

voro = voor

DaanOuwens
DaanOuwens21 dec. 2019 - 16:42

@ MountEverest Jij schrijft: Hij zegt heel duidelijk dat de problemen van de islamitische wereld voro 100% door henzelf veroorzaakt worden. En voegt daaraan toe dat de rest van de wereld terecht beducht is voor de islam. Nee dat zegt hij niet. Dat zeg jij. Er staat in dit hele artikel niets wat jouw uitspraak bevestigt. Jij zegt wel meer dat niet relevant is.

MountEverest
MountEverest22 dec. 2019 - 19:40

@Daan Wat zegt hij dan wel? Ik lees het volgende: 1) "De 94-jarige premier wees er ten overstaan van een grote menigte op dat veel landen die verwoest zijn door de Tweede Wereldoorlog zichzelf herbouwd en ontwikkeld hebben terwijl veel islamitische landen “niet in staat lijken goed geregeerd te worden, noch zich te ontwikkelen of tot bloei te komen. (…) Er is geen enkel moslimland dat geclassificeerd is als ontwikkeld. (…) We weten allemaal dat de moslims, hun religie en hun landen in een staat van crisis verkeren. " 2) "We hebben zo’n angst voor islam veroorzaakt dat daardoor de islamofobie is ontstaan.”

O3
O320 dec. 2019 - 22:51

@MountEverest De aanval door de Australische christenfanaten op de Verlichting leidt naar een terugkeer naar de Middeleeuwen. Hetzelfde zie je ook gebeuren in bijvoorbeeld Hongarije. De Kerk en staat moeten gescheiden blijven. Jouw geloof is een priveezaak. Andere burgers hebben het recht, om in het openbare leven niet door jou lastiggevallen te worden vanwege jouw religieuze hersenschimmen. Ongeacht of jij een moslim of christen bent. Val een ander niet ongevraagd lastig met jouw geloof. Post-koloniale landen zijn leeggeplunderd van kostbare grondstoffen en worden dat nog steeds door onder andere Westerse bedrijven. Tegelijkertijd werd door het Internationale Monetair Fonds en de Wereldbank een bepaald beleid opgelegd zodat landen hun schuld aan de schuldeisende landen konden afbetalen. Dat beleid hield in de toepassing van een reeks aanpassingsmaatregelen. Wat betreft de landbouw betekende het een beleid van commerciële liberalisering en het openen van hun markten voor de massale import van gesubsidieerde producten als rijst en tarwe van Noordamerikaanse en Europese agro-industriële multinationale ondernemingen die hun producten onder de kostprijs aanboden en zo de lokale producenten met valse concurrentie verdreven. Jaarlijks worden er miljarden weggesluisd naar belastingparadijzen. Geld dat de bevolkingen toekomt om van hun staten een succes te kunnen maken. De lokale Jan Modaal is de pineut door de schuldeisers en hun eigen corrupte leiders.

1 Reactie
tinus1969
tinus196922 dec. 2019 - 10:50

@O [Jouw geloof is een priveezaak.] Het vervelende is, dat dit een typisch westers standpunt is; en nog een betrekkelijk recent ook. Middeleeuwers vinden geloof absoluut geen privé zaak. Ook veel orthodoxe en fundamentalistische gelovigen (christelijk of anderszins) vinden geloof geen privé zaak en willen religieuze normen en waarden via het wetboek aan iedereen opleggen. Daar zitten ook tamelijk 'banale' normen bij als de sluiting van winkels op zondag.

Audio
Audio20 dec. 2019 - 21:59

Deze man zegt dat veel landen die 1945 in puin lagen zich hebben ontwikkeld tot vrije en welvarende lande. De moslimlanden daarentegen hebben er volgens hem niets van gebakken. Ook zegt hij dat dat de rest van de wereld terecht beducht is voor de islam. Het is dus ook logisch dat veel verstandige mensen met grote argwaan naar de islam kijken. Conclusie: rechts heeft het altijd al bij het rechte eind heeft gehad.

1 Reactie
Audio
Audio20 dec. 2019 - 22:04

die 1945 = die in 1945 lande = landen

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten20 dec. 2019 - 16:47

"Gedurende lange tijd van de 18e tot in de 20e eeuw zijn alle moslimlanden gedomineerd door Europese machten." Die termijn geldt voor sommige gebieden, zoals sommige delen van India, enkele delen van subsahara-afrika en Indonesie. Maar verreweg de meeste van de huidige landen waren vrij en soms zelfs betrekkelijk machtig. Pas medio negentiende eeuw begonnen de Europeanen echt op te dringen, en grote delen van de Arabische wereld zijn pas in een laat stadium gekoloniseerd, waarbij de status van kolonie of mandaatgebied slechts enkele decennia in stand is gebleven.

MountEverest
MountEverest20 dec. 2019 - 15:13

Ik heb zelfde gevoel als in 1989: weer staat links aan de verkeerde kant, weer steunt links de verkeerde mensen.

1 Reactie
LaBou
LaBou 21 dec. 2019 - 6:37

Vanuit rechts gezien klopt dat. Maar dat aan de verkeerde kant staan en de verkeerde mensen steunen geldt voor rechts nog veel meer.

Phantom3
Phantom320 dec. 2019 - 12:53

Ik lees alleen maar zinnige uitspraken. Hulde.

dirkdirk
dirkdirk20 dec. 2019 - 12:42

Goh zelfreflectie van een islamitische leider. Zeer zeldzaam, het is te hopen dat het navolging krijgt. Hij heeft natuurlijk een punt over islamofobie, de angst voor de islam is aan een groep radicale moslims te wijten, die met aanslagen daar voor gezorgd hebben. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard, dus voorlopig zal dat nog wel ze blijven. Wel mooi dat hij even benadrukt dat veel islamieten vluchten naar een niet islamitisch land, omdat ze onderdrukt worden door hun streng islamitische leiders. Daar heeft ie natuurlijk een punt, die waarschijnlijk niet zo goed zal vallen in de islamitische wereld. Veel respect voor deze man, en ik hoop dat er meer islamitische leiders deze wijsheid in pacht krijgen, maar ik houd m,n adem niet in.

6 Reacties
Ivan61
Ivan6120 dec. 2019 - 19:36

@ Dirk, Wat weet jij eigenlijk van Islam? Heb jij Koran gelezen? Heb jij ooit moskee van binnenuit gezien? Net als Christendom heeft Islam verschillende stromingen en gezichten. Jij als FvD stemmer en nazaat van VOC zou toch beter moeten weten. Indonesie is de grootste islamitische land en Nederland is paar eeuwen daar baas geweest en dat ging niet zo gezellig als ik geschiedenis moet geloven. De meest opmerkelijke is dat gemiddelde kaaskop baar weinig van Islam weet en alleen uit vooroordeel spreekt net als jij.

dirkdirk
dirkdirk21 dec. 2019 - 16:26

Sarajlija 20 december 2019 at 20:36 Mijnheer/mevrouw Sarajlija, Ik weet genoeg, ik kom/kwam namelijk al vele jaren op het Eiland Atjeh, maar sinds een paar jaren niet meer. Mijn vrienden die daar nog wonen vertellen mij hoe het is om onder de tucht van de Shariah te leven, en uit eerste hand kan ik u vertellen dat ze het een hel vinden. Als ik dan verder kijk naar andere islamitische landen, dan weet ik genoeg, en daar hoef ik de koran niet te lezen. Ik zie alleen maar ongelijke behandeling, onderdrukking, geen democratie en corruptie. Ik verdom het om een moskee binnen te gaan, alleen al omdat mijn vrouw niet door dezelfde ingang naar binnen mag als mij. (ik zie het elke dag gebeuren, ik woon tegenover een moskee) Christendom vind ik ook ruk, maar weer om andere redenen. Religie houd de mensen dom, want je hoeft niet meer na te denken, en geen vragen meer te stellen, want alles staat al in de heilige boekjes. Ik pas daarvoor. Gelukkig mag je in Nederland een hekel aan religie hebben, sterker nog het was nog niet zo lang geleden een links trekje.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 dec. 2019 - 11:43

dirkdirk Sommige religieuze gebouwen zijn uit architectonisch oogpunt de moeite van het bezoeken waard. Dat zijn in Europa vnl kerk en kloostergebouwen. Ruines zijn ook niet zelden indrukwekkend. Noorwegen heeft prachtige middeleeuwse stavkirker, maar Stonehenge is natuurlijk ook heel mooi. https://www.visitnorway.nl/typisch-noors/staafkerken/

Ivan61
Ivan6122 dec. 2019 - 13:11

@ Dirk, Bedankt voor uw oprechte reactie. Wat de religies ben ik 100 % met u eens. Wat u links noemt is voor mij zogenaamd links. Als je echt links ben dan wil jij niks met religie/ dogma te maken hebben.

dirkdirk
dirkdirk22 dec. 2019 - 16:17

DanielleDefoe 22 december 2019 at 12:43 Klopt, ik ben al in menig kerk geweest alleen om die reden. Maar een moskee waar mijn vrouw door een andere ingang naar binnen moet dan mij, laat ik aan me voorbijgaan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 dec. 2019 - 18:16

dirkdirk Terecht lijkt me.

Paul250371
Paul25037120 dec. 2019 - 11:02

Hele terechte tekst. Dapper.

1 Reactie
Frank van der Laar
Frank van der Laar20 dec. 2019 - 14:55

Dapper is het zeker! Wel opvallend dat hier positief over bericht wordt, vroeger werden dit soort sprekers het graf in gedemoniseerd.

Bernie2
Bernie220 dec. 2019 - 10:19

Tsja, religies zijn een puinbak die een spoor van vernielingen achterlaten. Moslims en hun jihad, maar check westerse missionarissen die door hun kerken naar oa. moslimlanden worden uitgezonden om er het uitverkoren geloof in te beuken. En den christenmensch er dan met legers dood en verderf zaait. Een reflectie die ik bij de witmensch nog niet zie.

14 Reacties
Tigranes
Tigranes20 dec. 2019 - 10:24

Gelukkig hebben wij jouw om bij elk topic over religie het Christendom er bij de haren door het modder te slepen!

MountEverest
MountEverest20 dec. 2019 - 11:02

@Bernie Vrijwel alle rechtstaten zijn vanouds christelijke landen. Van de 10 MINST corrupte landen zijn er 9 protestants. Kennelijk zit er iets in het christendom dat tot dit als resultaat heeft, zo moet er ook iets in de islam zijn dat tot deze crisis, deze algehele malaise heeft geleid.

rvb2
rvb220 dec. 2019 - 12:02

@MountEverest: dat is ondanks het christendom, niet dankzij het christendom. Er is dan ook erg weinig verschil tussen christendom en islam. Ze aanbidden dezelfde goden, delen profeten en heilige boeken. De verschillen moet je met een vergrootglas zoeken. Wat mij betreft zijn het (net als het jodendom) gewoon verschillende stromingen van dezelfde godsdienst.

LaBou
LaBou 20 dec. 2019 - 12:22

"Van de 10 MINST corrupte landen zijn er 9 protestants." Vandaar dat je met geld hier het meeste bereikt. En laten we vooral je grote voorbeeld niet vergeten.

MountEverest
MountEverest20 dec. 2019 - 12:44

dat tot dit = dat dit tot

Frank van der Laar
Frank van der Laar20 dec. 2019 - 13:20

@Bernie Wie vallen er onder jouw classificatie schema onder de term "witmensch"? Voordat de Islam zijn gewelddadige verspreiding begon waren de meeste mensen Christen in die streken.

MountEverest
MountEverest20 dec. 2019 - 13:52

@rvb De democratische rechtstaat is ontstaan in christelijke landen, toen deze landen nog voluit christelijk waren. Dus logischerwijze moet er iets in het christendom geweest zijn dat dit mogelijk heeft maakt. Geleerden denken dat dit komt door de scheiding tussen kerk en staat. De islam kent die niet. Het feit dat 9 van de 10 MINST corrupte laden protestants zijn, geeft aan dat er iets in het protestantisme is dat mensen minder corrupt maakt. Misschien Max Weber maar eens gaan lezen.

MountEverest
MountEverest20 dec. 2019 - 15:19

@LaBou Het is een voorrecht te wonen in een land met een goed bestuur en relatief weinig corruptie. En dat is Nederland. Ik ben elke dag dankbaar dat ik hier mag wonen. Wie het hier niet bevalt is vrij om een enkeltje naar Islamabad, Teheran of Riyad te nemen en daar zijn geluk te beproeven.

LaBou
LaBou 21 dec. 2019 - 6:39

Berg, je lult uit je nek. De recente geschiedenis laat zien dat hier, net als in al die andere landen, het geld regeert. En de VS loopt daarbij voor met het principe "one dollar, one vote".

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 dec. 2019 - 12:58

IJslanders (dwz de vrije mannen) hadden al een vorm van democratie voordat ze tot het christendom werden bekeerd (onder dwang).

MountEverest
MountEverest21 dec. 2019 - 15:01

@Danielle Je hebt waarschijnlijk even moeten zoeken naar dit voorbeeld maar je hebt gelijk: de IJslandse Althing werd in 930 opgericht. Verschillende Germaanse volkeren hielden "dingen", volksvergaderingen van volwassen mannen die rechtspraken en besluiten namen. Deze vorm van directe democratie kun je zien als een van de voorlopers van ons huidige parlement. In onze streken zie je dat door de strijd tegen het water de waterschapen ontstaan, waarin de ingelanden inspraak hebben en samenwerken onder leiding van een dijkgraaf. Dit wordt we gezien als een vroege vorm van democratie. De calvinistische kerken werden niet van bovenaf geleid maar bestuurd door kerkenraden die gekozen werden door de mansleden. De stap van kerkbestuur naar politiek bestuur werd in verschillende Amerikaanse kolonies al in de zeventiende-eeuw gemaakt. Dat laat onverlet dat de democratische rechtstaat ontstaan is in christelijke landen. De eerste aanzetten zie je al in het Plakkaet van Verlatinghe en de Glorious Revolution (1688) met zijn Bill of Rights en het begin van de constitutionele Monarchie. Dit is allemaal al in place voor de Verlichting.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 dec. 2019 - 16:28

Berg ik heb een MA in scandinavische talen behaald aan een Noorse universiteit.

tinus1969
tinus196922 dec. 2019 - 20:05

@LaBou: [Vandaar dat je met geld hier het meeste bereikt. ] Het kenmerk van corruptie is juist, dat je met geld niet alles bereikt. Dat is tegelijk dus het zorgelijke. Als je 'hier' (je bent niet zo duidelijk welke landen je precies bedoelt) al last hebt van corruptie, hoe erg is het dan in landen die echt corrupt zijn?

tinus1969
tinus196922 dec. 2019 - 20:09

@Mount Everest [Dat laat onverlet dat de democratische rechtstaat ontstaan is in christelijke landen.] Daar kwamen blijkbaar twee ontwikkelingen bij elkaar, namelijk een lange 'heidense' democratische traditie, en een Christelijke traditie om regels schriftelijk vast te leggen (in bijbel of wetboek) en die schriftelijke regels ook te volgen. Over denk ik dat Weber het (iig deels) verkeerd om had: Protestantisme veroorzaakt niet alleen welvaart etc, maar een welvarende burgerij eiste rond 1500 veranderingen in de corrupte kerk en het vertrek van de dictatoriale paus.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai20 dec. 2019 - 9:33

Jammer dat al die religieuze gekken niet naar deze wijze man willen luisteren.

O3
O320 dec. 2019 - 9:28

Zijn religiekritiek vind ik terecht. Bij zijn opmerking over falende post-koloniale staten vraag ik mij af in hoe verre die landen zich institutioneel eraan hebben ontworsteld. Die landen zitten opgezadeld met schulden, waardoor slechts de schuldeisers en een corrupte bovenlaag profiteren van de exploitatie van hun kostbare grondstoffen. De lokale Jan met de pet heeft het nakijken en de hardhandige repressie bij protest. Jaarlijks worden er miljarden dollars uit die landen weggesluisd naar belastingparadijzen, die besteed hadden moeten worden aan instituutvorming, rechtszekerheid, sociale vangnet, collectieve middelen, investeringen, enzovoort. Terwijl er zelfkritiek binnen de islamitische wereld klinkt, lijkt Australië ironisch genoeg terug te keren richting de Middeleeuwen. In Australië is het tweede wetsontwerp voor religieuze discriminatie actueel. Dit zal een breed effect hebben op veel gebieden van het openbare leven, waaronder toegang tot medische diensten, scholing, werk, sociale media, ouderenzorg, ziekenhuizen en zelfs sommige commerciële diensten. Voorbeelden: Een arts mag - overeenkomstig met diens religieuze overtuiging - aan een transgenderpatiënt vertellen, dat God mannen en vrouwen naar God's beeld heeft gemaakt en dat geslacht daarom binair is. Een alleenstaande moeder mag, bij het afzetten van haar kind bij de kinderopvang, door een medewerker worden verteld, dat zij zondig is, omdat ze haar kind een vader heeft onthouden. Een vrouw mag buiten het werk door een manager worden verteld dat vrouwen zich moeten onderwerpen aan hun man of dat vrouwen niet buitenshuis moeten werken. Een student met een handicap mag door een leraar worden verteld, dat zijn handicap een beproeving is, die God hem heeft opgelegd. Een persoon van een minderheidsgeloof kan door een verkoopassistent, die een andere religie aanhangt, worden verteld dat hij een "heiden is bestemd voor eeuwige verdoemenis". Voorbehoud - verklaringen moeten te goeder trouw worden afgelegd; niet kwaadaardig zijn of de intentie hebben tot lastigvallen, belasteren of aanzetten tot haat tegen een persoon of groep en niet pleiten voor het plegen van een ernstig strafbaar feit. https://www.theguardian.com/world/2019/dec/14/religious-discrimination-bill-what-will-australians-be-allowed-to-say-and-do-if-it-passes

9 Reacties
MountEverest
MountEverest20 dec. 2019 - 11:06

@O "Terwijl er zelfkritiek binnen de islamitische wereld klinkt, lijkt Australië ironisch genoeg terug te keren richting de Middeleeuwen. In Australië is het tweede wetsontwerp voor religieuze discriminatie actueel." Hoe verzin je het. Australië is een paradijs vergeleken met de permanente islamitische Middeleeuwen. Het wetsontwerp houdt in dat mensen voor hun geloofsovertuiging en wereldvisie mogen uitkomen en niet politiekcorrect hun mond moeten houden.

LaBou
LaBou 20 dec. 2019 - 12:23

Berg, ga dat eens aan de mensen vertellen die ondervinden wat @O hierboven aangeeft.

O3
O320 dec. 2019 - 12:31

@MountEverest [Hoe verzin je het. Australië is een paradijs vergeleken met de permanente islamitische Middeleeuwen.] Ik verzin niks. De Australische regering bestaat uit christelijke fanaten op weg terug naar de Middeleeuwen. Hun primeminister gelooft heilig in de "Rapture", de terugkeer van Jezus op Aarde om hier een duizendjarig vrederijk te stichten. Zij draaien de verlichting de nek om met hun voorgestelde wet voor religieuze discriminatie. [Het wetsontwerp houdt in dat mensen voor hun geloofsovertuiging en wereldvisie mogen uitkomen en niet politiekcorrect hun mond moeten houden.] Het zou een groot verlies zijn voor de Verlichting als het in Australië of elders in het Westen politiek correct is dat een transgenderpatiënt, alleenstaande moeder, buitenshuis werkende vrouw, gehandicapte student, lid van een minderheidsreligie of ieder willekeurige ongelovige ongevraagd lastiggevallen mag worden met de religiieuze opvattingen van een behandelende arts, kinderopvanger, manager, leraar, verkoopassistent of wie dan ook. Personen die zulk soort religiewaan toejuichen zijn geen haar beter, dan de fanatieke moslims, die zij zeggen te verafschuwen. Bronartikel Australische wetsvoorstel voor religieuze discriminatie: https://www.theguardian.com/world/2019/dec/14/religious-discrimination-bill-what-will-australians-be-allowed-to-say-and-do-if-it-passes

dirkdirk
dirkdirk20 dec. 2019 - 12:49

O 20 december 2019 at 10:28 Bij zijn opmerking over falende post-koloniale staten vraag ik mij af in hoe verre die landen zich institutioneel eraan hebben ontworsteld. Die landen zitten opgezadeld met schulden, waardoor slechts de schuldeisers en een corrupte bovenlaag profiteren van de exploitatie van hun kostbare grondstoffen. Jaarlijks worden er miljarden dollars uit die landen weggesluisd naar belastingparadijzen, die besteed hadden moeten worden aan instituutvorming, rechtszekerheid, sociale vangnet, collectieve middelen, investeringen, enzovoort. Schei toch uit met die onzin. Er zijn veel islamitische oliestaten waar de miljarden tegen de plinten klotsen en waar de shariah gewoon wordt gehandhaafd. Het zit em niet in geld, maar in de religie, die eigenlijk een ideologie is. Verder is de vergelijking met Australië gewoon pure flauwekul. Al die dingen die u noemt mag hier ook in Nederland. Je mag namelijk in vrije landen alles zeggen, zolang je maar niet oproept tot geweld, en dat is in u voorbeelden niet het geval. U zit er nu even helemaal naast.

O3
O320 dec. 2019 - 15:04

Correctie: primeminister = president Australische president Morrison doet een boekje open over zijn religiositeit. We moeten meer bidden, aldus de president. Bron: https://www.sbs.com.au/news/scott-morrison-opens-up-about-his-faith-says-we-should-pray-more

MountEverest
MountEverest20 dec. 2019 - 15:24

@O Wat jij doet is gewoon een doorzichtige afleidingsmanoeuvre. Australië is een vrij en welvarend land, waar iedereen binnen de grenzen van de wet kan zeggen wat hij wil. Met dit wetsontwerp wil men voorkomen dat allerlei politiekcorrecte lieden andere mensen het zwijgen opleggen zoals dat op veel Amerikaanse universiteiten het geval is. De islam daarentegen precies het tegenovergestelde: onvrij en grotendeels straatarm.

rvb2
rvb220 dec. 2019 - 17:34

@MountEverest: Hier in Europa zijn juist islamitische mensen slachtoffer van "deplatformen". Salafistische predikers wordt vaak een platform ontnomen, omdat sommige mensen aanstoot nemen aan hun middeleeuwse denkbeelden.

Audio
Audio20 dec. 2019 - 22:03

@rvb Het lijkt me heel verstandig om Syrië-gangers, ISIS-aanhangers, jihadisten en politieke salafisten voor de rechter brengen en indien nodig te straffen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 dec. 2019 - 13:06

Wegens klimaatproblematiek wordt Australie wellicht binnenkort onbewoonbaar. Straf van de goden?

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty20 dec. 2019 - 6:36

Hoopgevende speech die getuigt van zelfkritiek en reflectie, nu niet bepaald sterke punten binnen de islamitische wereld. De islam en secularisme en met name democratie zijn over de gehele aardbol niet bepaald een gelukkige combinatie. Net als deze religie intrinsiek conflicteert met individuele en wetenschappelijke vrijheden, de moderniteit en het vooruitgangsdenken. Succesvolle landen zijn op een hand te tellen en veelal hebben deze landen hun welvaart vrijwel volledig te danken aan de aanwezigheid van fossiele brandstoffen. Maleisië zelf is wellicht een lichtpuntje. Turkije lijkt van een seculiere rechtsstaat af te glijden naar een door een islamistische autocraat geleide dictatuur. Ik weet niet zo goed waar de ‘verlichting’ en transformatie van de islam vandaan moet komen. Idealiter gebeurt dit 'van onderop', helaas lijken juist de orthodoxe krachten in alle windstreken met een flinke opmars bezig. Weinig reden tot optimisme.

1 Reactie
Tamer Aslantas
Tamer Aslantas20 dec. 2019 - 15:22

Turkije, althans volgens dezelfde meneer die u nu prijst voor zijn speech. Misschien moet u de speech van Erdogan ook een gaan beluisteren voordat u weer een oordel gaat vellen. Deze is namelijk veel interessanter. Vergelijk dit met de beste leider in uw ogen en u zult zien dat deze "moslimleiders" veel meer te bieden hebben dan die jokers in het Europese parlement.

Woessie
Woessie20 dec. 2019 - 6:33

Niet alleen in moslimlanden zijn moslims een probleem. Ook in hun gastlanden draaien ze niet mee. In Nederland in ieder geval matig. Fijn dat het eindelijk een beetje wordt toegegeven. Dat het aan henzelf ligt.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037120 dec. 2019 - 11:07

Ook in hun gastlanden draaien ze niet mee. In Nederland in ieder geval matig. Volgens jouw mening. "Fijn dat het eindelijk een beetje wordt toegegeven. Dat het aan henzelf ligt." Hahaha. Dat doet een mens goed, dit was bij jullie "soort" Nederlanders altijd al bekend en God wat hebben jullie er voor gewaarschuwd.

Audio
Audio20 dec. 2019 - 12:59

Het valt me oprecht mee dat er nog geen paternalistische, koloniale blanke man met white guilt is opgestaan, die beweert dat deze 94-jarige grijsaard zijn kritiek op de islam niet mag uiten. Voor deze oude man geldt: het verstand komt met de jaren.

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos20 dec. 2019 - 4:50

De oude baas vergeet een land: Kazachstan. Dit is ook een Islamitisch land maar dankzij de hele harde hand van Nazerbayev kregen de fundamentalisten er geen poot aa de grond.

EricDonkaew
EricDonkaew20 dec. 2019 - 3:09

Een aardige terzijde in dit verhaal is de leeftijd van deze man. 94 jaar en dan nog zo vief. Je bent zo oud als je je voelt. Ik heb in deze man meer vertrouwen dan in allerlei jonge hemelbestormers. Geen leeftijdsgrenzen dus als het gaat om dit soort functies. Misschien zelfs helemaal geen leeftijdsgrenzen, op enkele uitzonderingen na.

mariamaria2
mariamaria219 dec. 2019 - 23:30

Wat een verstandige man!

Hanvander Horst
Hanvander Horst19 dec. 2019 - 23:24

Mahathier Mohammed is een voormalige dorpsdokter van de oude stempel. Hij weet wat de mensen mankeren en wat ze moeten doen. Hij heeft geen geduld met wie niet naar de dokter luisteren. Op deze wijze heeft hij decennia leiding gegeven aan de UMNO, de grootste islamitische partij van Maleisie en hij was een vakbekwaam maar ook zeer autoritair premier. Het is echt iets voor hem om zulke speeches te houden. Overigens behoort Maleisie nadrukkelijk niet tot de mislukte islamitische landen. Het heeft voor Zuid-Oost Azie een zeer behoorlijke levensstandaard en een voortreffelijke infrastructuur. En een radicaal islamitische partij PAS met een stevige aanhang. En tot die partij waren de woorden van de dokter ook gericht.

6 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew20 dec. 2019 - 2:58

@HanvanderHorst --------------------------------- Deze grommende reactie had ik van jou wel verwacht. Toch wil ik erop wijzen dat de relatieve welvaart in Maleisië niet te danken is aan de islam. Die is eerder het gevolg van de aanwezigheid van een groot aantal Chinezen in dat land. Liefst 24% van de bevolking is etnisch Chinees. En waar Chinezen zijn, daar is of ontstaat welvaart. Bijna een kwart van de bevolking is dus Chinees en dat is voldoende om een heel land te liften naar een relatief hoog welvaartsniveau. Haal de statistieken van Oost- en Zuidoost-Azië er maar bij. Hoe hoger het percentage Chinezen, hoe hoger de welvaart, het is bijna 1-op-1. In Maleisië merk je daarnaast ook de Britse invloed. Het is wat beter georganiseerd dan een land als Thailand met zijn onmetelijke hoeveelheid eenpersoons straatstalletjes en nog meer scharrelzaakjes.Aan de andere kant zijn er ook in Maleisië nog arme buurten en zelfs sloppenwijken. Om zelf te wonen prefereer ik overigens Thailand.

Buitenstaander
Buitenstaander20 dec. 2019 - 9:30

@Han Moest wel even glimlachen om je commentaar: het eerste deel had zomaar -met een kleine tweek- HvdH kunnen zijn: "is een (voormalig) historicus van de oude stempel. Hij weet wat de (rechtse) mens mankeert en wat ze moeten doen. Hij heeft geen geduld met wie niet naar de historicus wil luisteren…" Maar even zonder dolle: de man mag zo zijn, maar daarom is het toch niet minder waar wat ie proclameert? don't should the messenger if he sends the true message

MG1968
MG196820 dec. 2019 - 10:13

@Eric "Hoe hoger het percentage Chinezen, hoe hoger de welvaart, het is bijna 1-op-1" Hoe hoger het percentage asielzoekers, hoe hoger de welvaart, het is bijna 1-op-1. Ook een constatering die waar is maar niets zegt over oorzaak en gevolg.

MountEverest
MountEverest20 dec. 2019 - 10:57

@MG1968 Chinezen zijn net als andere Oost-Aziaten hard werkende mensen die overal in de wereld hun weg vinden. Zonder hen zou het met Maleisië veel minder goed gaan. Dat kan niet gezegd worden van asielzoekers, die vaak lange tijd in de bijstand zitten en dus weinig bijdragen aan het gastland. Jouw opmerking slaat dus nergens op.

MG1968
MG196820 dec. 2019 - 13:14

@Mount Ik zeg dat de uitspraak van Eric niets zegt over oorzaak en gevolg.

MG1968
MG196820 dec. 2019 - 13:19

@Mount "Jouw opmerking slaat dus nergens op." Goh.. Je had hem bijna door. Bijna..

Karingin
Karingin19 dec. 2019 - 23:08

Wat ongelooflijk dapper van deze man. Het zal vooralsnog weinig indruk maken, maar toch. Wellicht is er een zaadje gezaaid. Ook frappant trouwens dat het allemaal in het Engels gaat.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 dec. 2019 - 0:34

Engels, dwz Malaysian Standard English (MSE) is de tweede officiële taal naast Maleis. De oude heer heeft ook praktisch zijn hele opleiding genoten op Engelstalige scholen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 dec. 2019 - 0:44

PS naast dialecten van het Bahasia Maleis worden er Chinese dialecten gesproken en nog een groot aantal minderheidstalen. MSE = MySE. Bahasia = Bahasa.

MountEverest
MountEverest19 dec. 2019 - 22:51

Zie ook het boek van Ruud Koopmans "Het vervallen huis van de islam". https://www.bol.com/nl/p/het-vervallen-huis-van-de-islam/9200000095225178/?suggestionType=suggestedsearch&bltgh=hAMYzsiaku-Xl7p---RG3g.1_2.3.ProductTitle En natuurlijk de inleiding van Ayaans boek "De maagdenkooi". https://www.bol.com/nl/p/de-maagdenkooi/9200000001655269/?suggestionType=typedsearch&bltgh=lMdHUVbT6chHXXkxExZMKQ.1_2.4.ProductImage

TwoTone
TwoTone19 dec. 2019 - 22:20

Tsja, niet alleen de jihad leidt tot onderdrukking toch ? Ook andere aspecten van het geloof zelf hebben wat kenmerken die gelijkwaardigheid ontberen en tot vormen van onderdrukking leiden.....

12 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens19 dec. 2019 - 22:44

@ TwoTone Jij schrijft: Ook andere aspecten van het geloof zelf hebben wat kenmerken die gelijkwaardigheid ontberen en tot vormen van onderdrukking leiden….. Zo worden in het hoog ontwikkelde Nederland vrouwen nog steeds slechter betaald voor het zelfde werk als mannen. Als mensen vanuit een ander geloof dit soort uitspraken doen en een aanzet tot vernieuwing willen geven, is het verstandig ook even aandacht te hebben voor zaken waar je eigen falen zit. In plaats van even snel even te laten zien dat jij vindt dat die achterlijke moslims er sowieso niets van zullen bakken. Bij de algemene ontwikkeling van extreem rechts moet je je blijkbaar ook niet te veel voorstellen.

Freek3
Freek320 dec. 2019 - 7:42

Dat is zo. Maar andere geloven leiden niet overal tot onderdrukking. Dat is het verschil.

Jerry Bidet
Jerry Bidet20 dec. 2019 - 8:16

@Daan Vrouwen hebben het inderdaad zwaar in Nederland. Ze vluchten dan ook massaal naar landen waar het beter gaat: S-Arabie, Qatar en Indonesië. Het gaat hier toch niet over Nederland in deze. Vraag mezelf af wat je hier nog überhaupt doet? Zie jou namelijk alleen maar afgeven op Nederland, zelfs als het niet over Nederland gaat.

Biokat
Biokat20 dec. 2019 - 8:37

@Daan, Dat is nou een echt een klassieke Jij-bak. Meestal ingezet als de inhoudelijke argumenten op zijn.

Case65
Case6520 dec. 2019 - 8:45

Zullen we het even bij het onderwerp ‘Islamitische wereld verkeert in een crisis’ houden, DaanOuwens? Dan mag je later weer los gaan op jouw onderwerpen!

4Vier!
4Vier!20 dec. 2019 - 11:56

DaanOuwens 19 december 2019 at 23:44 Klopt, diezelfde Abrahamistische vrouwonvriendelijke religie.

Audio
Audio20 dec. 2019 - 13:01

Daan denkt dat hij overal verstand van heeft maar zijn gebrek aan zelfs de meest elementaire algemene kennis, maakt pijnlijk duidelijk dat zijn opleiding zeer eenzijdig geweest moet zijn.

DaanOuwens
DaanOuwens20 dec. 2019 - 15:01

@ Freek/Jerry Bidet/Biokat/Case65 Er zit geen wezenlijk verschil tussen jullie opvattingen en die van fundamentalistische moslims. De kern van de visie is dat de anderen fout zijn en minderwaardig. De rest is uitwerking. Langs die lijn zijn mensen zoals jullie ook in staat tot gruwelijke daden en geweld. Het generaliseren en het dehumaniseren van anderen creëren de voorwaarden. Voorlopig is er niemand uit extreem rechtse kring die net zoals Mahathir Mohamad opstaat en zich uitspreekt over de zwarte kanten van het extreem rechtse gedachtegoed. Dus heb nou niet de illusie dat jullie qua ontwikkeling voorop lopen, want jullie lopen achter aan. Een heel stuk achter deze man. @ 4Vier! Jij schrijft: Klopt, diezelfde Abrahamistische vrouwonvriendelijke religie. In extreem rechtse kringen zijn vrouwen broedmachines die zijn bedoeld om te baren. Het heeft dus weinig zin om in het kader van vrouwenonderdrukking exclusief te wijzen naar Abrahamistische religies. Die religies zijn niet van belang. Het gaat om de manier waarop gelovigen hun geloof belijden. En dan kan de islam, of het christendom of het jodendom ook een fundament onder de vrouwen emancipatie zijn.

Tigranes
Tigranes20 dec. 2019 - 16:15

@Daan "jij schrijft" Ouwens, "De kern van de visie is dat de anderen fout zijn en minderwaardig. De rest is uitwerking. Langs die lijn zijn mensen zoals jullie ook in staat tot gruwelijke daden en geweld. Het generaliseren en het dehumaniseren van anderen creëren de voorwaarden." Wat een ongelovelijke heerlijke ironie! Hopelijk snap je dat deze beschrijving ook prima op jou van toepassing is!

Audio
Audio20 dec. 2019 - 17:37

@Daan Deze man beschrijft de ontluisterende staat waarin de islam verkeert. Deze beschrijving komt goed overeen met de rechtse visie op de islam. Rechts heeft dus gelijk, jouw visie op de islam is daarentegen dom en naïef. We hebben net geleerd van de 94-jarige geleerd dat islamofobie niet bestaat maar dat de angst voor de islam terecht is. Dus enige terughoudendheid tegenover de islam is heel verstandig. "Er zit geen wezenlijk verschil tussen jullie opvattingen en die van fundamentalistische moslims. De kern van de visie is dat de anderen fout zijn en minderwaardig. De rest is uitwerking. Langs die lijn zijn mensen zoals jullie ook in staat tot gruwelijke daden en geweld. Het generaliseren en het dehumaniseren van anderen creëren de voorwaarden. " Wat de gruweldaden betreft waarin extreemrechts volgens jou kan vervallen het volgende. Jij bent een idealist en idealisten zijn de gevaarlijkste mensen die er zijn: ze zijn bereid om voor hun waanideeën mensen om te brengen. Folkert is hiervan een goed voorbeeld. @ 4Vier! Jij schrijft: Klopt, diezelfde Abrahamistische vrouwonvriendelijke religie. "In extreem rechtse kringen zijn vrouwen broedmachines die zijn bedoeld om te baren. Het heeft dus weinig zin om in het kader van vrouwenonderdrukking exclusief te wijzen naar Abrahamistische religies. Die religies zijn niet van belang. Het gaat om de manier waarop gelovigen hun geloof belijden. En dan kan de islam, of het christendom of het jodendom ook een fundament onder de vrouwen emancipatie zijn. " Het leven van een vrouw in extreemrechtse kringen is toch oneindig veel beter dan van een islamitische vrouw in pakweg Somalië, Iran, Pakistan of Syrië. Daarbij komt dat jij al snel iemand extreemrechts noemt. Volgens onderstaand Volkskrant artikel zijn deze extreemrechtse vrouwen aardig geëmancipeerd: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/waarom-deze-vrouwen-strijden-tegen-feminisme-en-immigratie~b93fff3e/

4Vier!
4Vier!21 dec. 2019 - 0:39

DaanOuwens 20 december 2019 at 16:01 Tja, ik denk toch dat ruim 1500 jaar religieus seksisme de bron van het seksisme is voor hedendaagse (conservatief) rechts extremisten. Helaas zijn er ook verdomd veel linkse seksisten. Ook weer op basis van dat religieus seksisme dat in onze maatschappij gedrenkt zit. Die religies zijn beslist van belang want de bron van vrouwenhaat en onderdrukking. Het is leuk dat de meeste religies wat aan kracht inboeten anders waren we nog steeds de Sjaak. Van “Eva” die schuldig geacht wordt aan het uit het paradijs verstoten worden, tot het zieke stukje over Sodom en Gomorra waar Lot beloond wordt nadat hij z’n dochters aan een horde homoseksuele verkrachters probeert te slijten. De sick fuck beloond; vrouwlief die omkijkt wordt dan weer wel gestraft. De hele bijbel staat vol seksisme en vrouwenhaat. Dat zal de reden zijn dat vrouwen sinds de introductie ervan rechtelozer gemaakt zijn dan mannen.

DaanOuwens
DaanOuwens21 dec. 2019 - 12:06

@ Tigranes Jij schrijft: Wat een ongelovelijke heerlijke ironie! Hopelijk snap je dat deze beschrijving ook prima op jou van toepassing is! Die beschrijving is op geen enkele manier op mij van toepassing. @ Audio Jij schrijft: We hebben net geleerd van de 94-jarige geleerd dat islamofobie niet bestaat maar dat de angst voor de islam terecht is. Dus enige terughoudendheid tegenover de islam is heel verstandig. Deze man heeft niet beweert dat de angst voor de islam terecht is en islamfobie niet bestaat. Dat is jouw gedachtegoed maar niet wat deze man uitsprak. Verder schrijf je: se zijn bereid om voor hun waanideeën mensen om te brengen Ik suggereer nergens dat ik dat zou doen. dus dit is een belachelijke uitspraak waarvoor je ook geen enkel argument hebt. @ 4Vier! Jij schrijft: De hele bijbel staat vol seksisme en vrouwenhaat. Dat zal de reden zijn dat vrouwen sinds de introductie ervan rechtelozer gemaakt zijn dan mannen. De relevantie van godsdienst is buiten de gemeenschap van gelovigen nihil. Er is geen verkrachter die naar aanleiding van de bijbel een vrouw aanrandt. Je kent de bijbel een veel te grote invloed toe. Die tijd ligt al enige decennia achter ons.

Roel2
Roel219 dec. 2019 - 21:52

En zie daar, een aanzet tot een verlichting. Ik ga niet zeggen 'hoogste tijd', het Christendom heeft ook een flinke tijd er voor uit getrokken...

Jerry Bidet
Jerry Bidet19 dec. 2019 - 21:46

Ik kan me hier alleen maar bij aansluiten. Zit geen woord Arabisch tussen.

1 Reactie
ton14024
ton1402420 dec. 2019 - 12:03

Komt crisis niet van Isis?