Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Met verborgen camera gefilmd: de onderdrukking Raqqa door de ogen van twee Syrische vrouwen

  •  
14-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
238 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2016-03-14 om 20.31.03
Met een verborgen camera en met gevaar voor eigen leven hebben twee vrouwen opnames gemaakt van het dagelijks leven in Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat.
In de video is onder andere te zien hoe in een kleine supermarkt de gezichten op de verpakkingen van haarverf met stift zijn weg gekleurd. “Nu lijkt het of ze een niqab dragen”, zegt iemand van het winkelpersoneel tegen een van de twee vrouwen.
De opnames zijn gemaakt in opdracht van de Zweedse tabloidkrant Expressen , schrijft het Algemeen Dagblad.
In Raqqa mogen vrouwen sinds IS er zit niets meer: niet werken, niet naar school, geen eigen beslissingen nemen, niet autorijden enzovoort. Ze mogen alleen in nikab over straat.
Een taxichauffeur zegt in de video:
"Als een vrouw in haar eentje in mijn taxi stapt, en ik neem haar mee, dan krijg ik dertig zweepslagen. De vrouw wordt ook gestraft."
De maaksters van de film noemen zichzelf ‘Um Mohammed en Um Omran’. Ze hadden voordat IS de stad overnam een vaste baan en een eigen leven. Dat is nu onmogelijk voor ze geworden.
De vrouwen zijn onherkenbaar in de film en hun stem is vervormd, maar aan het einde van de reportage doet een hen haar hoofddoek af en vertelt ze hoe graag ze vrij wil zijn:
"Ik verlang naar het moment waarop ik de niqab en de bijhorende duisternis van mij kan afschudden (…) Ik wil weggaan zonder een bewaker in mijn buurt. Niets is belangrijker in het leven dan vrijheid."

Meer over:

kijk nou, is, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.