Joop

Islamitische partij NIDA doet niet meer mee aan verkiezingen

  •  
05-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
220 keer bekeken
  •  
NIDA plakt petitie op deur Ridderzaal

© DEN HAAG - Aanhangers van NIDA tijdens een bijeenkomst op het Binnenhof. De politieke partij wil een petitie tegen het beledigen van de profeet Mohammed op de deur van de Ridderzaal plakken.

NIDA doet niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. De islamitische partij die actief is in Rotterdam, Den Haag, Almere en Amsterdam, wil verder gaan als een emancipatiebeweging. In een verklaring schrijft NIDA dat de partij de beweging in de weg zit.
"De onmogelijkheden en beperkingen van een (lokale) politieke partij, in de huidige politieke context en dynamiek, staan de hogere doelen van NIDA in de weg. Evenals de negatieve energie die NIDA met haar vorm als politieke partij – als ‘concurrent’ – oproept bij zowel zichzelf als bij anderen, waaronder ook vele (potentiële) bondgenoten, zowel in de politiek als samenleving."
Eerder dit jaar deed NIDA nog mee aan de landelijke verkiezingen. De partij haalde 33.029 stemmen: niet genoeg voor een zetel.
Uit een analyse van RTV Rijnmond komt naar voren dat NIDA is verdrongen door het populisme van DENK.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Kuifje3
Kuifje36 okt. 2021 - 7:30

Kennelijk kan je als lobbyclub voor Islam-emancipatie meer subsidie binnenharken dan als mislukte politieke partij. Best slim om deze stap te nemen.

2 Reacties
Zandb
Zandb6 okt. 2021 - 8:38

Kuifje Hoezo "kennelijk"?

Kuifje3
Kuifje36 okt. 2021 - 10:43

Ach gossie, er staat weer een woordje in een zin dat zandkorrel niet bevalt

Tijn Staatsen
Tijn Staatsen5 okt. 2021 - 13:45

Het was toch al een weinig op democratie met gelijke rechten en vrijheden voor alle burgers, dus onafhankelijk van sekse of religie, gerichte partij.

1 Reactie
Zandb
Zandb6 okt. 2021 - 8:41

Tijn Inderdaad. Maar dat kan het probleem niet zijn. Tenminste, de SGP functioneert als partij, die weinig op heeft met de gelijke rechten en vrijheden voor alle burgers, uitstekend: Alom gewaardeerd addergebroed.

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles5 okt. 2021 - 10:38

Emancipatie, maar van wie dan?

3 Reacties
Thuru
Thuru5 okt. 2021 - 11:56

Goede vraag.

Thuiszitter
Thuiszitter5 okt. 2021 - 15:14

De islam emancipatie natuurlijk.

Zandb
Zandb6 okt. 2021 - 8:48

Damocles/Thuru Met welk doel, willen jullie je nu weer zo onnozel tonen? Of is dit inderdaad niet meer dan het niveau waarop jullie hier willen deelnemen? Even opzoeken bijvoorbeeld waar het NIDA voor staat, voor wil staan! Hier bijvoorbeeld, ik citeer: "Allerlei problemen op de weg worden met zondebok-politiek afgeschoven op de ander. Met racisme en islamofobie zet de politiek al zeker twintig jaar diversiteit en vooral islam weg als het probleem. Dit terwijl Nederland juist de inspiratie van islam en de kracht van diversiteit nodig heeft voor de oplossing. Deze tijd van crises roept nu iedereen op om onszelf, de eenheid en juiste richting opnieuw te vinden."

Rutger Groot
Rutger Groot5 okt. 2021 - 10:30

Een islamitische partij die verder gaat als emancipatiebeweging. Moet niet gekker worden. Prima om hun visie gebaseerd op het islamitische gedachtengoed verder te promoten, maar emancipatie? "Emancipatie is het streven naar een volwaardige plaats in de samenleving vanuit een achtergestelde positie. Dit kan via gelijkgerechtigdheid, zelfstandigheid of de formele toekenning van gelijke rechten, gelijkstelling voor de wet." Dat past dus niet bij de visie van Nida op de hoofddoek - want dat is toch echt een teken van wrouwenongelijkheid (onderdrukking zou je zelfs kunnen zeggen). Kijk bijvoorbeeld hoe het gaat met de vrouwen in Iran... allemaal heel geweldig en geemancipeerd?

5 Reacties
Wappie Kappie
Wappie Kappie5 okt. 2021 - 13:50

Emancipatie is niet direct feminisme. Emancipatie is, zoals je schreef, streven naar een volwaardige plaats in de samenleving. Ik geloof best dat veel moslims in Nederland het idee hebben dat hier nog veel te winnen valt. Deels wellicht terecht vanwege discriminatie of een verkeerde beeldvorming. Tegelijk vind ik wel dat er dan ook oog moet zijn dat de islam emancipatie van andere bevolkingsgroepen impliciet tegen gaat. Vrouwen en homoseksuelen of andere religieuze stromingen hebben in een islamitische samenleving een achtergestelde positie. Bij een eerlijke vorm van emancipatie zou er ook erkenning moeten komen voor deze zaken. De nationale emancipatie van de islam zou moeten afwijken van de internationale lijn om een eerlijk gelijkwaardige positie te creëren. Ik ben benieuwd of Nida zo ver wil gaan. Ook denk ik dat het goed zou zijn als Nida aandacht zou hebben voor problemen die de gemeenschap zichzelf kan aanrekenen. Ik denk daarbij aan groepen die geen belangstelling hebben voor het goed beheersen van de Nederlandse taal. Dat staat een goede emancipatie in de weg. Hetzelfde geldt voor de beïnvloeding van propaganda-media uit het buitenland wat uit is op een afstand/afkeer tussen/van een klassieke westerse samenleving en een islam-geïnspireerde samenleving.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 okt. 2021 - 14:46

je scheert alle moslims over een kam dat is nu precies waarom er een emancipatiebeweging nodig is

Thuiszitter
Thuiszitter5 okt. 2021 - 15:18

Hebben wij een hoofddoek verbod dan ?

stokkickhuysen
stokkickhuysen5 okt. 2021 - 17:28

Kijk eens naar al die christenen in Frankrijk

Zandb
Zandb6 okt. 2021 - 9:01

Rutger U maakt een aantal denkfouten. Mensen moet zich, binnen de grenzen van de wet, kunnen tonen en gedragen zo ze willen. Wanneer dat niet mogelijk is, dan moet dat mogelijk worden. En dat kan je dan emanciperen noemen. Wanneer iemand een hoofddoel WIL dragen, moet dat mogelijk zijn, als er geen zwaarwegende redenen zijn, die dat verhinderen. Verder ziet u ook, dat het vestigen van kerken op zich zelf geen enkel probleem is maar gaat het om een moskee! Idem met Islamitisch onderwijs, t.o.v. andere religieuze vormen. (Ik weet dat de overheid daar niet aan meedoet maar er is wel een hele grote groep mensen die graag zou willen dat de overheid dat wel voor hen zou moeten regelen.) Het scheiden van kerk en staat is een belangrijk gegeven in onze democratie. Maar daar wordt heel anders tegen aan gekeken, als het om de islam gaat of om vormen van christendom. Van de SGP accepteren 'we' dat scheiden van kerk en staat, van het NIDA niet. Ik vind dat we dat van beide niet moeten accepteren, overigens. En ik zou niet graag willen dat de islam emancipeert en dezelfde invloed toebedeeld krijgt dan bv het christendom in onze politiek heeft! Dus: Aan de ene kant moet er emancipatie plaatsvinden: mensen - dus ook moslims - moeten kunnen leven zo ze willen, binnen de grenzen van de wet. Aan de andere kant: dat emanciperen moet niet zo ver gaan, dat de islam exact dezelfde vanzelfsprekende positie krijgt, die het christendom heeft, als het om de invloed op onze samenleving gaat; ik denk aan het scheiden van kerk en staat.

Thuru
Thuru5 okt. 2021 - 10:14

Ergens jammer, zeker als ze ook landelijk misschien zouden stoppen. Momenteel halen ze mooi stemmen weg bij andere partijen.

4 Reacties
DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles5 okt. 2021 - 11:27

GroenLinks is anders ook bijna volledig pro-islam, net als Bij1. En wie heeft er voordeel bij dat NIDA die verloren stemmen krijgt?

Thuiszitter
Thuiszitter5 okt. 2021 - 15:21

DonkerkvD - dus de rest is anti islam ? Volgens mij alleen de PVV en FvD . Wij hebben hier een vrijheid van religie by the way.

FonsRietdijk
FonsRietdijk6 okt. 2021 - 13:48

Dat geldt ook voor D66 en PvdA natuurlijk, kritiekloos en wegkijkend "pro" boven alles.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 okt. 2021 - 13:55

En nog wat partijen met een zetel dacht ik zo.