Joop

Islamitische centrumpartij wint verkiezingen Tunesië

  •    •  
24-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tunis_300_01.jpg
Renaissance partij haalt minstens eenderde van de stemmen, zoekt samenwerking met liberalen
Een islamitische partij die de voorkeur geeft aan het Turkse model heeft volgens uitgelekte eerste resultaten de verkiezingen in Tunesië gewonnen. Ennahda, oftewel Renaissance, haalde meer dan dertig procent van de stemmen en won volgens woordvoerders in ieder district.
De leider van Ennahda noemt zijn partij de ‘meest modernistische van de Arabische wereld’, schrijft de New York Times. De partij heeft gezworen een model te ontwikkelen waarbij islamitische principes worden gecombineerd met een op Westerse leest geschoeide democratie. De partij steunt ook zaken als vrouwenrechten. In drie districten werd de lijst aangevoerd door een vrouw, in Tunis een die geen hoofddoek draagt. Ennahda, die voortkomt uit een beweging met een radicaal verleden, wordt overigens gewantrouwd door niet-religieuze partijen. De partij zou intern radicaler zijn dan het imago suggereert.
De opkomst van geregistreerde kiezers bij de eerste vrije verkiezingen in Tunesië na het verjagen van dictator Ben Ali bedroeg negentig procent.
cc-foto: Magharebia

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa24 okt. 2011 - 18:30

De Arabisch lente bedoelde ik, Correctie.

JoopSchouten
JoopSchouten24 okt. 2011 - 18:30

Ik denk dat Mohamed Bouazizi trots zou zijn geweest.

pentamethoxytrifenylcarbinol
pentamethoxytrifenylcarbinol24 okt. 2011 - 18:30

"Ennahda, die voortkomt uit een beweging met een radicaal verleden, wordt overigens gewantrouwd door niet-religieuze partijen. De partij zou intern radicaler zijn dan het imago suggereert. " Hopen dat dit goed gaat, als ik deze zin zo lees lijkt het meer een partij die zich, om meer stemmen te trekken, zich tijdens de verkiezingen gematigd opstelt, maar daarna zijn eigen koers vaart. Maargoed, zoals het er nu uit ziet (coalitie nodig) heb ik er wel vertrouwen in. Dit was wel het land waar ik me het minst zorgen om maak, de toekomst van Egypte en vooral Libië lijkt me een stuk onzekerder.

karuna2
karuna224 okt. 2011 - 18:30

Nou, voor een land dat zo lang een dictator heeft gehad is negentig procent opkomst toch een geweldig succes. Mensen willen kiezen dus. Dat het niet eenvoudig zal zijn ook werkelijk democratische te worden zonder enige ervaring daarin is natuurlijk nogal begrijpelijk. Dat mensen kiezen voor datgene wat ze dan nog het beste kennen, een partij op islamitische grond, is al even logisch. Ook in Europa hebben religieuzen heel erg lang de dienst uitgemaakt. Eigenlijk doen de mensen in Tunesie dus precies wat wij hier ook altijd gedaan hebben. Al met al een goed begin lijkt mij.

pentamethoxytrifenylcarbinol
pentamethoxytrifenylcarbinol24 okt. 2011 - 18:30

In de Gelderlander stond vanochtend een wat uitgebreider artikel, ook vooral over de aard van de partij en zijn leden. Door het districtenstelsel zou deze partij wel eens een meerderheid in het parlement kunnen krijgen, waardoor zij feitelijk de grondwet kunnen opstellen. Als je dit combineert met een harde kern die laatst nog is gezien tijdens een geweldadig optreden van een groep salafisten, ben ik toch bang dat dit niet zo goed zal aflopen als steeds gedacht wordt.

BenJoosten
BenJoosten24 okt. 2011 - 18:30

Het woord "centrumpartij" in de kop deed mij toch aan iets anders denken dan in de rest van het artikel staat. Enige kennis van de recente geschiedenis mag je van koppenmakers wel verwachten, hoop ik... ook bij Joop.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa24 okt. 2011 - 18:30

De Arabische lente is bevallen van haar eerste kind: het Tunesische CDA, je moet alleen de C van (Christen) vervangen met de M van(Moslim). Het kindje heet: MDA.

1 Reactie
Gelijkhebber
Gelijkhebber24 okt. 2011 - 18:30

Ja, ja met welke gedoogpartij gaat het Tunesische MDA in zee?

[verwijderd]
[verwijderd]24 okt. 2011 - 18:30

Waar hebben we dat ook alweer eerder gezien? 'Gematigde' (bestaat zo iets) religieuzen die in het politieke midden het balletje van links naar rechts kaatsen. Kan beter pong spelen met zo'n balk aan ieder einde...in standje "hoe werkt dit'?

1 Reactie
klaasn1
klaasn124 okt. 2011 - 18:30

"'Gematigde' (bestaat zo iets) religieuzen" Ik weet niet wat jij gematigd noemt, maar ik noem de religieuze partijen die in Europa al sinds begin democratie de dienst uitmaken gematigd. Dit komt ook omdat ze altijd moeten samenwerken om enige invloed te hebben. Dit is in Tunesië ook het geval. Dus, ik zie geen reden tot pessimisme in deze uitslag.

[verwijderd]
[verwijderd]24 okt. 2011 - 18:30

"De partij zou intern radicaler zijn dan het imago suggereert." Een paar jaartjes en de fundamentalisten zullen het zaakje wel overgenomen hebben daar. Khomeini werd juichend binnengehaald, Khadaffi evenzo. Nieuwe lente over 25/30 jaar.

1 Reactie
klaasn1
klaasn124 okt. 2011 - 18:30

"Khomeini werd juichend binnengehaald, Khadaffi evenzo." Deze partij werd niet op die wijze binnengehaald, maar ze heeft 30% van de stemmen gehaald in verkiezingen. Zeg maar evenveel als het Christelijk blok bij ons al vanaf Thorbecke haalt.

Waterbeer
Waterbeer24 okt. 2011 - 18:30

cda vvd coalitie pffffffffffffff om daarvoor nu een lente te hebben?

1 Reactie
klaasn1
klaasn124 okt. 2011 - 18:30

"om daarvoor nu een lente te hebben? " Misschien is het even goed om te beseffen op welke wijze het land het vorige jaar werd bestuurd.

EricWakker
EricWakker24 okt. 2011 - 18:30

Hoe zit het met die foto? Demonstreren ze in Turkije tegenwoordig Frans? Linksom of rechtsom, wel een prettig straatbeeld zo. Palmbomen en zo ;)

1 Reactie
klaasn1
klaasn124 okt. 2011 - 18:30

Misschien toch niet zo wakker, het artikel gaat over Tunesië, en daar is inderdaad de tweede taal Frans.