Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Hoe lang nog?

Boris Johnson verder in het nauw: kabinet loopt leeg, ministers vragen premier af te treden
Joop

Amsterdamse islamisten vernoemen hun school naar een zuiplap

  •  
11-09-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Cornelis_Haga_RIJK01_SK-C-1225
Haga zoop als een spons. Hij kon enorm tekeer gaan. Op het Cornelius Haga Lyceum. Proost!
Het islamistisch lyceum in Amsterdam dat door zoveel heisa omgeven wordt, draagt een merkwaardige naam: Cornelius Haga. De borst van ons Schiedammers zwelt normaal van trots als een stadgenoot uit het verleden zo’n eerbewijs krijgt maar nu moeten we er ook een beetje om lachen. Cornelis Haga als boegbeeld van het salafisme! Geweldig!
Hij heeft zeker een prachtige carriere gemaakt, onze Cornelis Haga (1578-1654). Na een succesvolle rechtenstudie in Leiden gaf hij blijk van zoveel diplomatiek talent dat de hoogmogende heren van de Staten-Generaal hem benoemden tot hun vertegenwoordiger bij de Hoge Porte. In het Turks is dat Topkapi, het paleis van de sultans en hun talrijke haremdames. Als cadeau voor de jonge sultan Achmet (van de blauwe moskee tegenover de Haia Sofia) kreeg hij onder meer een mechanische opwindpapegaai mee in een met edelstenen versierde kooi.
Haga bracht vervolgens de Nederlands-Turkse diplomatieke betrekkingen tot stand die ononderbroken zeer hartelijk bleven tot Erdogans recente driftaanvallen. Dat is geen geringe prestatie. De hoogmogende heren waren zo tevreden met zijn functioneren dat zij consequent zijn ontslagaanvragen weigerden. Istanbul mocht dan de stad zijn waar de verlangens van de hele wereld naar uit gingen, de residentie van de heer der beide horizonnen, het beviel hem er niks. Pas na 27 jaar mocht Haga na eindeloos gezeur en geklaag terugkeren om te eindigen als president van de Hoge Raad. Hij had wel een enorm kapitaal vergaard.
Spons Dat was de ene kant van de medaille. Er was ook een andere: Haga zoop als een spons. Hij kon enorm tekeer gaan, met name als hij een slok op had. Van Nederlandse varensgezellen in moeilijkheden trok hij zich niet bijzonder veel aan. Men beschuldigde hem er zelfs van dat hij geld – bestemd voor het vrijkopen van christenslaven – besteedde aan “hoeren, snoeren ende schoone paarden”, zoals Dirck Jacobsz Puyt, schrijver op de oorlogsbodem van kapitein Quast schreef.
Kort na zijn aankomst in Istanbul probeerde Haga de dochter van de Venetiaanse ambassadeur te verleiden. Dat was niet verstandig in een cultuur waar vaders de familie-eer met het rapier verdedigden. De moeder van een ander meisje zag een huwelijksbelofte in het feit dat Haga haar een ring met een edelsteen had geschonken. Toen die van glas bleek wilde ze de bedrieglijke Nederlander voor de rechter slepen. Het kostte hem vijftig gouden ducaten om hen zich van het lijf te houden.
Haga redde zijn positie omdat hij een vakbekwaam dragoman had ingehuurd. Een dragoman fungeerde als tolk, vertaler, pr-adviseur en inburgeraar van vreemde kooplieden en diplomaten in het Istanbul van de sultan. Hij legde uit dat je voor het bevredigen van zulke behoeftes in Istanbul beter geen jonge dochters van hooggeplaatsten verleidde maar slavinnen kocht. Zo gezegd, zo gedaan.
Haga liet zelfs zijn Nederlandse verloofde Aletta Brasser door zijn twee lievelingsslavinnen van de boot halen toen zij in Istanbul arriveerde. De hele buitenlandse gemeenschap was uitgelopen om zich aan dit schouwspel te verlustigen. Het schijnt overigens dat Aletta na haar huwelijk meteen orde op zaken heeft gesteld in het huishouden van de gezant. Zij verwierf zich zulk een status, dat zij met haar dienstmeid een keer op bezoek mocht in de harem om daar de hoofdvrouw van de sultan gesluierd te zien passeren. Daar sprak men decennia later nog over.
Het is overigens de vraag wie met die passerende vrouw bedoeld werd: het kan ook de valide sultan zijn, de moeder van zijne majesteit. Haga leefde in een periode die de Turken het vrouwenregiment noemde. Op de troon zaten zwakkelingen terwijl valide sultan Kössem de feitelijke macht uitoefende. Daar is pas nog een succesvolle soap over gemaakt.
Een man als Cornelis Haga noemden ze in zijn eigen tijd een “libertijn”. Hij vertegenwoordigde in zijn manier van doen en in zijn levensstijl alles waar het salafisme tegen fulmineert. Het is een hoopvol teken dat juist een islamistische, in de reuk van salafisme staand lyceum, zich met de naam van dit feestnummer tooit. Laten we maar van de heilzame Nederlandse invloed spreken.
Op het Cornelis Haga Lyceum. Proost!
Bekijk hier – met Engels onderschrift – de eerste aflevering van de prachtserie over Kössem, de valide sultan in de tijd van Cornelis Haga en haar hartstochtelijke liefde voor sultan Ahmet.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 sep. 2017 - 16:27

Nick the Stripper 12 september 2017 at 11:07 Ongedeeld naar de openbare school. Kom je ook nog eens anders resp niet-gelovigen tegen. Maar ik deel uw vrees dat het voorlopig niet gaat gebeuren.

Nick the Stripper
Nick the Stripper12 sep. 2017 - 14:47

Appie Mohamud 12 september 2017 at 14:15 [Nonkel. En wat als ik vind...] Als ik Nonkel was, dan haalde ik meewarig mijn schouders op...

Appie Mohamud
Appie Mohamud12 sep. 2017 - 12:15

Nonkel. En wat als ik vind dat jij niet eens hebt kunnen aantonen dat wat je beweert klopt en probeert openbaar onderwijs kindjes te indoctrineren met onbewezen boels*it, zullen we ook maar niet onze belasting naar zulk scholen sturen?

Appie Mohamud
Appie Mohamud12 sep. 2017 - 12:11

Hij komt me over als de stichter van Vindicat en een doorsnee Nederlandse ondernemer. Ver voor zijn tijd dus en taboedoorbrekend, want dingen die toen alleen door mensen van zijn rijkdom voor elkaar konden krijgen is nu algemeen gedrag geworden.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe14 sep. 2017 - 20:01

De stichting van Vindicat vond plaats in 1815 onder leiding van B.J. Winter. Van het aanvankelijk liberale en anti-aristocratische karakter uit de tijd van de oprichting is anno 2017 minder te merken, maar dat is niet de schuld van de heer B.J. de Winter. Over zijn drankgebruik is mij niets bekend maar ik durf wel te stellen dat hij zich niet bezig hield met het misbruiken van slavinnen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper12 sep. 2017 - 9:07

Als die 90% van de Nederlandse bevolking nou eens consequent zou aansturen op het afschaffen van Gw 23, dan kwamen we ergens. Maar iets zegt me dat van die 90% een zeer groot deel afvalt, als blijkt dat hun eigen School met den Sprookjes dan ook naar zijn overheidscenten kan fluiten.

Janpastoor
Janpastoor12 sep. 2017 - 7:52

Han: een topopinie en een verademing. Ga zo door....

Piet Zwart
Piet Zwart12 sep. 2017 - 6:18

gesubsidieerde integratie: voorbeeld voor de rest die nog aan het twijfelen is of de Nederlandse levensstijl wel aangenomen moet worden.

Machiels**1993
Machiels**199311 sep. 2017 - 20:08

Han op zijn best; informatief, humoristisch, leuk om te lezen. Zeer ironische naam inderdaad.

Patrick Faas
Patrick Faas11 sep. 2017 - 19:28

Alweer een serie over harems? U boft, heer Van der Horst. En verder: leuk stuk dit. Informatief en positief van toon. Eindelijk eens niet over rechts gedachtegoed. Fijn. Ga zo door. .

1 Reactie
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart12 sep. 2017 - 7:48

Goed punt. Dat rechtse gedachtegoed, dat kennen we nu wel, dat is uitentreuren geanalyseerd en bekeken - de fascistoïde trekken bij Geert en Thierry, de alchemie van 't neoliberalisme, we kennen 't, we weten 't, we worden d'r naar van. Genoeg daarover. Het wordt tijd voor vrolijke robuuste alternatieven

TwoTone
TwoTone11 sep. 2017 - 19:27

Hopelijk heb je gelijk. De sultan van het ottomaanse rijk in verval had weinig keus dan om de nederlanders toch vrij te stellen van belastingen, ze hadden geld en handel nodig. De voorgangers van Sultan Ahmed 1 waren nogal verkwistend geweest. De naam van de school kan ook blijk geven van de wens van het bestuur om geld/handel te doen dus. Dit lijkt ook het inschrijflokkertje (fiets/laptop) aan te geven. Belangrijkere vraag wellicht: hebben we bij deze school te maken met turken of arabieren ? De website van de school is ook niet verhelderend: " de grote turk" en "een privilege om naast islam ook andere levensbeschouwingen toe te laten". Overigens lijken de toenmalige sultans van het ottomaanse rijk moderner en progressiever dan de huidige salafisten. Ben het met Han eens dat Haga en de sultans van toen wellicht een voorbeeld kunnen zijn voor de extremere islamisten van nu. Hoop doet leven.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst11 sep. 2017 - 21:26

Het rijk was onder sultan Ahmed zeker nog niet in verval.

Grootbekje
Grootbekje11 sep. 2017 - 19:17

Kostelijk! De profeet draait zich om in zijn graf. Wat betreft degene die dit heeft verzonnen: stenigen ende kastijden ende wederom stenigen. https://www.youtube.com/watch?v=SYkbqzWVHZI

doron
doron11 sep. 2017 - 18:39

Deze opinie doet me denken aan de tweet?! van de dag. ''Ik vroeg mijn dochter (4) wat ze later wilde worden. Haar antwoord: ‘mens’. Ik keur het goed.'' Kinderen van die leeftijd weten en snappen nog heel weinig, of eigenlijk, bar weinig. De vraagsteller keurt iets goed, good for you.

Philip Tielsen
Philip Tielsen11 sep. 2017 - 17:59

"Hij vertegenwoordigde in zijn manier van doen en in zijn levensstijl alles waar het salafisme tegen fulmineert. " Behalve dan toch die slavernij en veelwijverij. En het was de tijd van "liver turcx dan paus", dus wat dat betreft is de naam ook goed gekozen.