Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Islamisten hebben Bosnië in vizier

  •  
29-08-2016
  •  
leestijd 9 minuten
  •  
8489979987_754e80f2e9_o

© cc-foto: habeebee

Arm vergeten Bosnië. Prooi voor IS-fundamentalisme en nieuwe etnische spanningen.
Meer dan twee decennia zijn voorbij sinds de oorlog maar het Europese land aan de grens van de EU ligt er verkommerd, verweesd, verloren bij. Waarom is het belangrijk dat we Bosnië niet uit het oog verliezen, zowel vanuit politiek-strategisch als humanitair oogpunt? Impressie van een week in Srebrenica en omgeving.
De uit de kluiten gewassen veertiger oogt met zijn afstandelijke blik, borstelige wenkbrauwen en gitzwarte baard enigszins intimiderend. Hij is ondernemer en naar Srebrenica gekomen om met ons te praten over economische mogelijkheden in de straatarme regio die de Bosnisch-Servische oorlog van 1991 tot 1995 nooit te boven is gekomen. Maar hij lijkt eerder een middeleeuwse krijgsheer, zo weggelopen uit Game of Thrones.
Het is moeilijk voor te stellen dat hij, Gile, eenentwintig jaar geleden ternauwernood kon ontkomen aan de genocide op elf juli 1995 die de Servische generaal Mladic en zijn huurlingen begingen onder moslimmannen en -jongens in Srebenica. Twee maanden lang zwierf hij met een veertienjarige jongen en een oudere man door de beboste heuvels van wat nu Republica Srpska is. Ze verstopten zich voor Serviërs en wilde dieren, voortdurend beducht voor landmijnen en granaten. Toen de honger ondraaglijk werd, besloot hij het erop te wagen en af te dalen naar een Servisch dorp om eten te zoeken. Zijn oudere metgezel vroeg hem om de man die ze in de verte zagen niet te doden: het was zijn voormalige buurman. Maar die begon te schieten zodra Gile in zicht kwam zodat de voedselexpeditie eindigde nog voordat hij goed en wel was begonnen. Gile had nog één blikje voedsel in zijn rugzak, speciaal bewaard tot het laatst. Hij had zich voorgenomen om niet hongerig te sterven. Toen Gile terug was in het bos begon de veertienjarige jongen onbedaarlijk te huilen. “Ik hoorde schoten en dacht dat je dood was. Ik werd zo bang en toen heb ik het laatste blik leeggegeten.” Dat was het moment waarop Gile zei: “Nu ga ik me laten doodschieten want zo wil ik niet meer leven.”
Gile bracht het er uiteindelijk levend af maar bleef Serviërs haten. Hij emigreerde naar Genève waar zijn bovenbuurman een Serviër bleek. Om hem te pesten zette Gile elke dag keiharde Bosnische hiphop op met scherpe anti-Servische teksten. Op een dag ging de bel. Het was de bovenbuurman. ‘Nu komt de confrontatie”, dacht Gile en zette zich schrap. Maar de Serviër zei bedeesd: “Ik hoor elke dag je muziek, ik vind die mooi, wie is het?” Vanaf dat moment begon Gile’s haat tegen Serviërs te verdwijnen. Later ontmoette hij de Serviër die op hem had geschoten toen hij op zoek ging naar voedsel. De man herkende Gile niet, die hem kortaf zei: “Wees je vroegere buurman dankbaar, hij heeft ervoor gezorgd dat ik je leven spaarde”. Gile keerde terug naar Bosnië en woont nu met zijn vrouw en kinderen in een dorp in de regio Srebrenica. Als ondernemer probeert hij meer bedrijvigheid in de meer dan twintig jaar na de oorlog nog steeds kwijnende, politiek instabiele, leeglopende regio te creëren. En als de lokale overheid bijvoorbeeld een belangrijke doorgangsweg naar zijn dorp niet wil asfalteren, regelt hij dat gewoon zelf, met crowdfunding.
Middelvinger Met een Nederlandse veterane loop ik op een warme zomermiddag door de oude zwaar vervuilde accufabriek in Potocari bij Srebrenica waar de Nederlandse Dutchbatsoldaten gelegerd waren om hier de vrede te bewaren. De veterane heeft hier in 1994 als piepjonge medic gewerkt en een heftige tijd gehad. Honger geleden door de blokkades van de Serviërs die de Nederlandse troepen doelbewust van hun voorraden beroofden. Vreselijke wonden behandeld van Dutchbatters en van lokale mensen. En geholpen bij de bevalling van een inwoonster van Srebrenica op de Dutchbatcompound. Ze vertelt mij en de jonge leden van een Nederlandse band die mee is haar verhalen aan de hand van het fotoboek van toen dat ze speciaal heeft meegenomen. Het touw dat ze tweeëntwintig jaar geleden aan de muur in haar kamertje ophing om provisorisch versieringen aan te bevestigen, hangt er nog.
Eerder deze week heeft ze de jonge vrouw die ze op de wereld hielp zetten ontmoet in Sarajevo. Op haar verzoek wil de veterane bloemen neerleggen op het graf van de vader van de jonge vrouw. Hij is één van de slachtoffers van Mladic’ bloedbad waarbij meer dan achtduizend moslimmannen en -jongens werden vermoord, en ook vrouwen en meisjes. Zijn stoffelijke resten zijn pas veel later teruggevonden en geïdentificeerd door forensisch antropologen van de VN en niet eerder dan vorig jaar bijgezet op de Memorial, het imposante grafveld tegenover de compound. Als we de weg willen oversteken, passeert een bruiloftsstoet luid toeterende auto’s, wapperende Servische vlaggen uit de ramen. Inzittenden steken hun arm uit het raam als ze langs het grafveld rijden, triomfantelijk de middelvinger omhoog. Nog altijd haat en spanningen, eenentwintig jaar na de genocide.
19045811533_2a1f0d6bef_o

© cc-foto: tamavarga67

We gaan op zoek naar het graf van de vader. Met alleen een naam blijkt dat een speld in een hooiberg: er staan hier achtduizend verblindend witte eendere gedenkpalen. Het vriendelijke oude mannetje dat het onderhoud hier lijkt te doen spreekt geen woord over de grens. We proberen het bij de vrouwen in het stalletje waar je bloemen, gedenktekens en souvenirs kunt kopen. De oudste mevrouw spreekt gelukkig een beetje Duits. En warempel, bij het noemen van de naam van de man wiens graf we zoeken lichten haar ogen op. “Dat was mijn buurman.” Ongelooflijke treffer. Ze aait over mijn arm en vertelt enthousiast over het gezin. De andere vrouw blijkt een oud-klasgenoot van de man. De namen die worden genoemd, kloppen, beaamt de veterane. Maar nu hebben we nog zijn graf niet gevonden en de vrouwen weten ook niet waar hij ligt. Ik vraag om een register en jawel, dat is er. De oude tuinman komt met een stapeltje enigszins beduimelde papieren aan. Een alfabetische namenlijst met nummers van de graven. De tuinman brengt ons welwillend naar het graf. De veterane legt een grote gele lelie neer. Emoties.
Ook als we even later onze handen op de fontein leggen bij de entree van de Memorial voelen we de tranen van de Moeders van Srebrenica tussen onze vingers door stromen. Onze eigen tranen stromen onwillekeurig mee. Beiden moeders, omarmen we elkaar, houden elkaar vast. Ik denk aan de talloze in wit marmer gegraveerde namen van jongens met de leeftijd van mijn zoon, verstard in de eeuwigheid. Herinneringen aan de Journaalbeelden en foto’s van juli 1995 duw ik resoluut weg. Op de enige weg terug naar Srebrenica dat zo’n vijf kilometer verderop ligt passeren we het terrein met de oude autobussen. Al eenentwintig jaar staan er twee verroeste, ooit witte Servische bussen waarmee Mladic’ huurlingen de moslimmannen afvoerden. Al eenentwintig jaar lang worden de vrouwen van Srebrenica zo elke dag weer herinnerd aan de moord op hun mannen, zonen, broers, neven, buren, vrienden.
Koranlessen Op de toren van de witte moskee middenin Srebrenica centrum prijkt een groene moslimvlag met witte sikkel en ster. Bosnië-Herzegovina werd honderden jaren lang overheerst door de Turken en maakte deel uit van het Ottomaanse rijk van 1463 tot 1878. De laatste jaren wordt de Turkse invloed weer groter en zichtbaarder. Onder president Erdogan wordt Turkije in rap tempo orthodox islamistisch en de Turken voelen een sterke expansiedrift. Bosnië is een arm, instabiel Balkanland aan de oostgrens van de Europese Unie. Er lopen al jaren onderhandelingen om Bosnië lid van de EU te maken maar Brussel houdt het land vooralsnog op afstand. Het voornaamste argument is officieel dat Bosnië zijn bestuur op orde moet krijgen en de structurele corruptie onder de duim. Een Bosnische buschauffeur verklaart het anders, gelaten maar ook gefrustreerd: “Jullie willen ons niet. Omdat we moslims zijn. Maar we zijn ook Europeanen, net als jullie. En we hebben de EU nodig.”
Turkije springt graag in het gat dat de EU zo lang openlaat. Maar ook Saoedi-Arabië wil hier graag zijn islamistische invloedssfeer uitbreiden. Bosnische humanitaire organisaties kunnen veel geld krijgen op voorwaarde dat ze een fiks deel van hun tijd en energie besteden aan bijvoorbeeld Koranlessen. Sommige organisaties zijn daar gevoelig voor, hebben we gemerkt.
Intussen worden niet alleen officiële organisaties en moskeeën gesteund. Inmiddels is ook bekend dat er op het afgelegen Bosnische platteland meerdere IS-trainingskampen zijn. Op Internet circuleren recruteringsvideo’s van IS speciaal gericht op jonge Bosnische moslims; miskend, vol adrenaline en testosteron, op zoek naar zelfrespect, een levensdoel en een groepsgevoel. Bovendien ontstaan er gesloten, ontoegankelijke moslimgemeenschappen met aan het hoofd zeer orthodoxe salafistische en wahabistische imams.
De economie van Bosnië stelt niet veel voor, de industrie is beperkt en sterk verouderd, er heerst een enorme werkloosheid. Het werkloosheidspercentage onder jongeren is torenhoog en opleidingen zijn verouderd of non-existent. Wie niet ten prooi wil vallen aan totale uitzichtloosheid en de mogelijkheid heeft, trekt weg naar Sarajevo of naar het buitenland, vaak naar rijke oosterse oliestaten. In zulke omstandigheden is het gemakkelijk voorstelbaar dat jongeren vatbaar worden voor redders in nood met een aantrekkelijk verhaal en geld. Tientallen Bosnische jihadi’s zijn inmiddels naar het Syrische slagveld vertrokken: veteranen uit de Bosnië-oorlog en jongeren. Van zo’n dertig van hen was in 2015 al bekend dat ze gesneuveld zijn maar er keerden er ongeveer vijftig ook weer terug naar Bosnië. De zwakke, etnisch en politiek erg gepolariseerde, over de Bosnische Federatie, de Republica Srpska en tien kantons verdeelde autoriteiten zitten met hen in hun maag. Onderzoekers van de Universiteit van Sarajevo legden de vinger op nog meer zere plekken: Er is geen centrale database met gegevens over de jihadgangers en de vele politie- en veiligheidsdiensten werken niet goed samen. De regering in Sarajevo werkt nu aan een contraterrorismestrategie.
Perspectief Muamer is de gedreven eenendertigjarige voorman van de rockband Afera uit Srebrenica. De rustige slimme Mix (alleen zijn moeder noemt hem nog Miroslav) met z’n lange blonde dreadlocks is de bassist. Vorig jaar speelde Afera op Festival Mundial in Tilburg. Dit jaar zijn ze één van de hoofdacts op Srebrenica Wave Festival, een week vol feestelijke activiteiten voor de inwoners van Srebrenica, culminerend in een knallend rockfest op het op een berg gelegen terrein van de plaatselijke motorclub. De week wordt georganiseerd door een groep van zo’n vijftig jongeren uit Bosnië, Nederland, Italië, Frankrijk en Spanje. De band Afera is bijzonder omdat de leden van gemengde afkomst zijn. Muamer is moslim, Mix Serviër. En ze zijn vrienden. Dat is hier eenentwintig jaar na de oorlog nog steeds niet vanzelfsprekend. Voor Muamer en Mix wel: zij willen niet meer over het verleden praten maar aan een toekomst voor het straatarme, uitzichtloze Srebrenica werken. Vooral onder de jongere generatie zijn er meer die er zo over denken. Zij balen van de corrupte Bosnische en Servische politici met hun diepe zakken waarin vele tientallen miljoenen euro’s en dollars zijn verdwenen die eigenlijk waren bestemd voor de wederopbouw van hun land na de oorlog. Ze balen evenzeer van de buitenlandse organisaties die over verzoening en dus nog steeds over het verleden komen praten. Werkgelegenheid willen ze, en opleidingen. Perspectief voor jonge mensen zodat die niet weg hoeven te trekken.
Muamer en Mix hebben geregeld dat we met ondernemer Gile kunnen praten om erachter te komen hoe wij en andere Europese humanitaire organisaties met wie we samenwerken, kunnen bijdragen aan dat perspectief. We overleggen ook met een fabriekseigenaar, de initiatiefneemster van een kleine hulporganisatie voor kansarme Romavrouwen, de directeur van een school voor electrotechniek, studenten. We praten over microkredieten, stadstuinen en andere kleinschalige agrarische bedrijvigheid, ICT-opleidingen. En over muziekfestivals, een podium met repetitieruimte, een filmzaal en andere culturele activiteiten die hier leven in de brouwerij moeten brengen zodat mensen niet meer weggaan maar juist terugkomen. Sommige jongeren van onze internationale groep nemen deel aan de overleggen, andere knappen een huis op dat ter beschikking is gesteld door de gemeente als kantoor. Of ze organiseren een basketbalwedstrijd, een streekmarkt, een brunch met Bosnisch eten gemaakt door inwoners van de stad, een jamsessie, een schrijfworkshop voor kinderen uit de stad en de omliggende dorpen. Een groepje Nederlandse Srebrenicaveteranen dat met ons mee is gekomen zorgt elke dag voor het ontbijt en rijdt de deelnemers aan de activiteiten en de artiesten heen en weer. Elke dag gaan we met alle jongeren en vrijwilligers naar lokale restaurants voor de lunch en het avondeten. En na gedane arbeid zijn de café’s ook blij met alle jonge Europeanen op zoek naar vertier.
Na een dikke week is het uit met de pret. De Europeanen gaan naar huis. De Bosnische jongeren blijven achter. Weliswaar met concrete plannen en dito rugdekking van hun Europese collega’s. Maar toch: Srebrenica wordt weer het stille, troosteloze, half vervallen stadje dat het op een paar weken per jaar na (tijdens de herdenking van de genocide) altijd is. Muamer vraagt zich hardop af hoe hij hier weer een lange barre winter moet doorkomen, vooral mentaal. Moedeloos is hij soms. Maar ook vastbesloten hard aan de slag te gaan met alle plannen. Plannen die ervoor moeten zorgen dat Srebrenica weer structureel tot leven komt, dat jongeren niet weg hoeven te trekken, dat vroegere inwoners terugkeren. Dat de voedingsbodem voor de etnische en politieke spanningen, omgeploegd en ingezaaid door Servië en bemest door Rusland, verdwijnt. Net als de gevoeligheid voor de haatboodschap van IS en de fundamentalistische imams. Kortom: dat Srebrenica weer leefbaar wordt.
 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

wilbert willems
wilbert willems14 sep. 2016 - 14:14

buitengewoon treffend verhaal. ik vermoed wel zoals ook anderen zeggen dat Srebenica niet helemaal representatief is voor de rest van Bosnie. maar voor dit gebied geldt de armoede en troosteloosheid zeker, Nl heeft nog wel een eigen morele verantwoordelijkheid om hier een handje te helpen in de nasleep van onze mislukte Safe Heaven missie. wel jammer dat in de reacties veel nadruk ligt op het IS terrorisme alsof dat het hoofdelement is in het verhaal.

H.Witte
H.Witte30 aug. 2016 - 13:06

Veerle (overigens een oud collega op mijn school destijds) geeft waarschijnlijk aardig aan wat er in dat land speelt, maar het is m.i. wel wat eenzijdig. Drie jaar geleden maakte ik zelf een reis door het land en zag behoorlijk wat initiatieven om de boel rap te normaliseren. Overigens meer particulier dan vanwege de overheid. Sarajevo floreert weer. Aan d Bosnisch-Servische grens heb ik geen spanningen opgemerkt, maar juist een ontspannen bevolking ontmoet. Inhet midden en vooral westen van het land waren diverse nieuwe campings gekomen. Ik heb daar veel gepraat met een camping eigenaar. Wat ze willen is vooruit kijken. In de voorbije tijd heb ik niet zelden op dit blog laten weten dat de Balkan in het algemeen een bedreiging vormt voor de vrede in Europa, met name vanwege de dotatie in Kosovo. Daar waar de Eu graag om geo-politieke redenen uitbreidt en om die reden andere evenmin evenwichtige Oost-Europese landen met open armen ontvangt is het wel vreemd dat men een land als Bosnië vooralsnog uitsluit.

1 Reactie
H.Witte
H.Witte30 aug. 2016 - 13:07

Dotatie moet situatie zijn

Scolopax
Scolopax30 aug. 2016 - 12:42

Bizar... Er is tegenwoordig zoveel moslimhaat dat er hier reaguurders zijn die nog even de burgeroorlog in Bosnië gaan afschuiven op de moslims in Bosnië. De oorlog in Bosnië is in de eerste plaats ontstaan door nationalistische drang van de Serviërs! Inderdaad zoals in het artikel ook aangehaald, aangewakkerd door de Russen. Net zoals in elke oorlog gebeuren er vervolgens misdaden door elke groep. Maar een aanstichter is er vrijwel in elke oorlog, zo ook deze. En natuurlijk is het zo (ook in het artikel beschreven) dat juist in zo'n gebied het makkelijk is om IS-aanhang te krijgen...

Sardar2
Sardar230 aug. 2016 - 12:15

Als kweekplaats van jihadisten is Bosnië even (on)interessant als het westen zelf. Leeuwendeel van jihadisten komen vooralsnog uit regio zelf. Maar als een belangrijk onderdeel van facilitaire- en veiligheidsnetwerk, maar vooral ideologische uitbreidingskanalen van wahabisme en salafisme speelt Bosnië natuurlijk even belangrijke rol als Kosovo, Turkije, Frankrijk en Duitsland. In Balkanoorlog speelde Bosnië een centrale rol voor alle soennitische en sjiitische radicale groeperingen uit Saoedi-Arabië, Qatar, Kaukasus, Turkije en Iran.

truusbeek2
truusbeek230 aug. 2016 - 7:45

Deze extreme moslims waren er ook al tijdens de burgeroorlog. Bosnie was ze daarna liever kwijt dan rijk maar dat is hun dus niet gelukt.

Freeman2
Freeman230 aug. 2016 - 7:36

Proportioneel bekeken levert Bosnië een uiterst groot aandeel van islamitische strijders aan ISIS. Er is sprake reeds van ISIS dorpjes in Bosnië. Grappig dat onze politici zeggen ISIS te willen bestrijden doch tegelijkertijd uit opportunistische politiek winstmerk verzuimen het ISIS broednest van Bosnië aan te pakken.

msj_meijerink
msj_meijerink30 aug. 2016 - 7:17

Gelukkig zijn de Turken nooit verder gekomen dan de poorten van Wenen!

Albert Einstein
Albert Einstein30 aug. 2016 - 7:12

De Amerikanen hebben er dan ook alles aan gedaan om de weerbaarheid tegen de islam op de Balkan te ondermijnen. En dat alleen omdat Servie te veel met Rusland bevriend was.

Lode2
Lode230 aug. 2016 - 0:35

De BBC maakter er ter plekke al een korte documentaire over: "Bosnia: Cradle of modern jihadism? BBC News" https://www.youtube.com/watch?v=M6QIopgwuIU

van der laak
van der laak29 aug. 2016 - 23:04

Toch weer een voorbeeld wat een vloek voor de wereld de religies zijn. Op het moment rukt de islam op aan alle kanten van de wereld, en dat gaat met veel geweld en doden samen. Je ziet het in tientallen landen, en het komt steeds dichterbij.

Edwin038
Edwin03829 aug. 2016 - 19:04

Goed verhaal. Vervang Bosnië voor Kosovo en je kan dezelfde verhalen opschrijven. Ook een land wat gebukt gaat over de nasleep van het langlopende conflict. Inmiddels al veel Kosovaren die zich bij ISIS hebben aangesloten.

Иосиф Виссарионович
Иосиф Виссарионович29 aug. 2016 - 18:33

Tijdens de oorlog op de Balkan heeft west Europa heeft de Bosnians (Moslims) heel actief gesteund met wapens, munitie, voedsel en luchtsteun. In de door het Weste beschermde enclaves konden de Moslims uitvallen doen om de omringende dorpen te plunderen. Zelfs Muhajadin strijders/eenheden werden gesteund, veel van deze fundamentalisten zijn na de oorlog achter gebleven oa in de bergen rond Vites en Travnik. Als deze oorlog 20 jaar later was uitgebroken of opnieuw oplaait dan gaat het echt anders. Het westen zit niet te wachten op IS enclave in Europa. Er zitten nog steeds waarnemers om dit te monitoren, de ontwikkelingen in Kosovo worden zeer nauw in de gaten gehouden. De Islam is overal ter wereld na de Islamitische 'lente' een nieuw fundamentalisme weg ingeslagen overal om ons heen zien we de effecten ervan. Westerse steun hiervoor is gelukkig opgedroogd.

2C
2C29 aug. 2016 - 18:06

Als je de geschiedenis bekijkt van voormalig Joegoslavie en Libanon, dan weet je dat het uiteindelijk nooit wat kan worden met multi-culturele samenlevingen, waarin uiteindelijk iedereen naast elkaar leeft en niet met elkaar, waarna onbegrip en wrijving ontstaat. Bosnie is daar een levend voorbeeld van. Ik begrijp dus niet dat zovelen willen streven naar een multi-culturele samenleving. Het is als onheil over jezelf afroepen.

1 Reactie
Karingin
Karingin30 aug. 2016 - 9:32

Elke samenleving is multicultureel joh. Of wou je beweren dat Brabanders dezelfde cultuur hebben als Friezen? Sterker nog, dorpen op een paar kilometer afstand van elkaar kunnen een compleet eigen dialect hebben. Mensen leven nou eenmaal in stammen, nog altijd ja, ook Nederlanders.

Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!29 aug. 2016 - 17:54

o jee. Wie moeten we nu weer onze wapens gaan verkopen en de gematigde terroristische tegenpartij bewapenen en steunen zodat we zeker weten dat het een nog groter zooitje wordt? Dan kunnen we daarna de boel even opruimen voor ze. Er is blijkbaar nu geen cent aan te verdienen om de regio te helpen en weer op te bouwen en eventueel zo te voorkomen dat ze hiernaar toe komen want dat willen we vast ook niet. Misschien dat IS de regio weer economisch interessant kan maken dus wachten ze nog even tot probleem echt onbeheersbaar wordt.

Anonymous3
Anonymous329 aug. 2016 - 17:54

Overal waar armoede toeslaat; krijg je een voedingsbodem voor reli extremisme; als het maar geld opleverd. Zie je daar dus nu ook en straks ook hier.

Bakni
Bakni29 aug. 2016 - 17:43

Het doet me denken aan een advies van Snouck Hurgronje ooit aan de Nederlandse regering die zich zorgen maakte over de arme bedevaartgangers uit de " gordel van smaragd" die niet of berooid terugkeerden, tot slaaf werden gemaakt of andere ellende in Mekka meemaakten: ‘Hier heeft men nu weer een nieuw voorbeeld van zulke onhandigheid die zonder schade voor eenig ander belang vermeeden had kunnen worden, wanneer men eindelijk eens principieel besloten had, alle nutteloze bemoeienis met den hadj te laten varen.’ Gewoon laten. Niet mee bemoeien. 's lands wijs 's lands eer.

Roland Samuels
Roland Samuels29 aug. 2016 - 17:26

Eerder deze week heeft ze de jonge vrouw die ze op de wereld hielp zetten ontmoet in Sarajevo. Bijzondere ontmoeting na 22 jaar: Dutchbat-veterane en ‘oorlogsbaby’ Via deze link haar verhaal uitgelicht http://tilburgers.nl/bijzondere-ontmoeting-22-jaar-dutchbat-veterane-en-oorlogsbaby/

Demotje
Demotje29 aug. 2016 - 17:18

Isis komt en vestigt zich steeds dichter bij ons land. Want ja , de hele wereld ontfermt zich over nederland , omdat hier nog steeds de geldkraan open staat.Hier ist heeel makkelijk geld verdeuhh krijgen.

karel doorman
karel doorman29 aug. 2016 - 17:06

Samengevat: de islam rukt ook in de balkan op, en het is onze schuld, dat de inwoners van Bosnie daar gevoelig voor zijn?

Machielse932
Machielse93229 aug. 2016 - 16:50

Mooie column, dat zeker. Bosnië is een land met structurele problemen zoveel staat vast. Enige dat ik weer jammer vind is dat er weer een puur economisch argument wordt gebruikt om de jihadgangers te verklaren. Jongeren in Bosnië hebben het echt niet veel slechter of beter als veel andere jongeren in (niet-islamitische) zuid-europese landen.

3 Reacties
BassievonToor
BassievonToor29 aug. 2016 - 17:26

Dit dus. Het is dan ook geen toeval dat al die duizenden kansarme Congolezen in Molenbeek zich niet opblazen in een metro.

Scolopax
Scolopax30 aug. 2016 - 12:50

Dat is dus juist het punt... Jongeren hebben het juist wel veel slechter dan in andere Zuid-Europese landen. Het land ligt nog steeds in puin en er wordt niks opgebouwd... Het land onder curatele nemen van de EU en over 10 jaar maar eens vrije verkiezingen gaan houden. Lijkt me de enige oplossing hier...

Machielse932
Machielse93230 aug. 2016 - 14:43

@Scolopax, Dat is juist niet het punt. Ja als je Bosnië vergelijkt met Noord-Europa. Maar er zijn over de hele wereld (Europa inclusief) genoeg arme landen. Moldavië is nog wel armer en miserabeler dan Bosnië en toch heb ik nooit gehoord van Moldavische jihadgangers. Laten we eens ophouden om te doen alsof het een economisch probleem is en niet een cultureel-religieus probleem. Dat er overigens wel degelijk economische problemen zijn in Bosnië staat daar los van.

rbakels
rbakels29 aug. 2016 - 15:22

Het is een wijdverbreid misverstand dat de Bosnische oorlog een oorlog was van moslims tegen christenen. In werkelijkheid zijn het de Serviërs (Russisch orthodoxe christenen) die hier de boel verpesten, net als op veel andere plaatsen op de Balkan. De Serviërs waren de baas in het vroegere Joegoslavië en voelen zich een Russisch "broedervolk". Bosnië - ongeveer zo groot als België - is na de akkoorden van Dayton verdeeld in de Republika Srpska waar de Serviérs nog steeds domineren. Het is praktisch een apart land. De trein krijgt aan de (binnen-)grens een nieuwe locomotief. De rest van Bosnië is de Bosnische federatie, een lappendeken. In de hoofdstraat van Sarajevo is om het andere café islamitisch, wat je snel merkt als je zin hebt in een biertje. Vooral de stituatie in Mostar vond ik indrukwekkend. Dat is die plaats waar een eeuwenoude brug werd opgeblazen - en herbouwd met Unesco geld. In de straten staan nog de ruïnes langs de frontlijn (even oversteken om geen puin op je hoofd te krijgen). Ik hoorde dat bevolkingsgroepen die elkaar 20 jaar geleden nog naar het leven stonden inmiddels toenadering vinden, al zijn er klootzakken van politici die de oude tegenstellingen weer oprakelen omdat hun dat in hun machtspolitiek te pas komt. Wat kan IS hier beginnen??? Als je opportunistisch denkt zijn het misschen fanatieke moslims (van buiten) die de Serviërs een lesje kunnen leren. Als is niet uit te sluiten dat de Russen de Serviërs dan te hulp komen. Ik blijf het een bizarre gedachte vinden dat in Sarajevo ooit de Olympische Winterspelen werden gehouden! De volgende Zomerspelen in Syrië?

5 Reacties
Paddy3
Paddy329 aug. 2016 - 17:14

Serviërs voelen zich in de eerste plaats Serviër. Overigens vergeet Kroaten niet. Serviërs als de bad guys benoemen en de rest als goed, is een versimpeling die niet strookt met de werkelijkheid.

Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!29 aug. 2016 - 17:26

"De volgende Zomerspelen in Syrië?" Met geld is niks onmogelijk. Als Syrië er genoeg voor betaald aan de juiste mensen dan komt die er. Zie WK in Qatar.

Tirieur
Tirieur29 aug. 2016 - 18:23

De Bosniaks (Turks) waren de baas tijdens het Ottomaanse rijk in Bosnië en werden bevooroordeeld door de Ottomanen en de Serven waren tweederangsburgers. Sinds de Tweede wereldoorlog zijn radicale Islamitsche groeperingen actief binnen Bosnië en sinds de Balkanoorog (1992-95) zijn veel groepen uit andere islamitische landen gekomen om de Jihad voort te zetten. Dat je terreur staat te verdedigen op basis van incorrecte informatie begrijp ik niet. In het Joegoslavië van na de oorlog waren de Serven niet de baas, wel in de meerderheid. Tito en de Slag op het Merelveld zeggen je misschien niets.

Иосиф Виссарионович
Иосиф Виссарионович29 aug. 2016 - 22:03

De Bosniaks zijn de restanten van het ottomaanse rijk. Na de oorlog zijn er echter veel extremisten blijven hangen. De Serven en in mindere maten ook de Kroaten hebben veel beschuldigende vingers naar zich gehad. Echter de ontwikkelingen op de Balkan voor de oorlog zijn vergelijkbaar met de ontwikkelingen in West europa. Echter dit werd aangejaagd door het machtsvacuüm na het overlijden van Tito. PS De winterspelen waren door heel yogoslavia/Bosnia, de skischans staat op de Vlašić

van der laak
van der laak29 aug. 2016 - 23:02

Paddy 29 augustus 2016 at 19:14 Serviërs voelen zich in de eerste plaats Serviër. Overigens vergeet Kroaten niet. Serviërs als de bad guys benoemen en de rest als goed, is een versimpeling die niet strookt met de werkelijkheid. Wat hebben de Kroaten dan precies gedaan? Zij hebben alleen het juk van de Serven van zich afgegooid. De Serven onderdrukten de Kroaten al tientallen jaren! De Serven zijn hier absoluut de bad guy,s, ze hielden het alleen maar zoalng vol omdat ze gesteund werden door Rusland.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder29 aug. 2016 - 14:50

[Dat de voedingsbodem voor de etnische en politieke spanningen, omgeploegd en ingezaaid door Servië en bemest door Rusland, verdwijnt.] Indrukwekkend verhaal. Maar hier gaat de schrijver toch vreselijk de fout in. Dat is jammer maar begrijpelijk want die leugen is ons jarenlang ingeprent. Kranten hebben hier volgestaan met tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen en waar oa Bosniërs hun motivatie voor onafhankelijkheid vandaan haalde. Uiteindelijk zijn ze bedrogen. Maar ze mogen wel meedoen aan het songfestival. Einde.

2 Reacties
Pater
Pater29 aug. 2016 - 15:59

Vertel, wat is er niet waar aan dat citaat en waarom? Beschuldigingen zonder argumenten zien we al genoeg op internet.

Pater
Pater1 sep. 2016 - 0:50

Even afgewacht, niks. Deze dappere Jonas DeRidder is kennelijk niet in staat tot onderbouwing, svp voortaan ook geen loze kreten meer slaken.

BasVV
BasVV29 aug. 2016 - 14:39

Een mooi verhaal. Maar haat is meestal wederzijds. Ik lees niets over de reden waarom Bosniers de economie niet op poten krijgen. Is dat tegenwerking van de Serviers. Of is dat om een andere reden. Ik vind dit een wat een te emotioneel verhaal zonder achtergrond en context waarom Bosniers het niet lukt om een economie op te bouwen. Ook zonder subsidies zijn er gezonde economien ontstaan.

1 Reactie
BassievonToor
BassievonToor29 aug. 2016 - 17:33

Corruptie.

Coronarias Redig
Coronarias Redig29 aug. 2016 - 14:32

Interessant stuk. Het bracht dit weer in gedachten bij mij : https://nl.wikipedia.org/wiki/Moord_op_Frans_Ferdinand_van_Oostenrijk