Ik stel voor om jaarlijks een Mauro Dag te houden, een Mauro Loop, een Mauro Penning, en natuurlijk een Mauro pols bandje, inclusief grote (social) media campagnes en een Stichting erachter die weet hoe je zoiets op moet zetten. Je kan er dan wel grapjes over maken...maar het is toch totaal van de pot gerukt dat je iemand hier totaal laat integreren en klaar laat stomen voor de participatie samenleving, dan met 18 jaar het land uitschopt. Niet alleen mensonterend, maar gewoon ook dom.
Als buitenstaander ben ik niet gehinderd door emoties tegenover deze jonge man en ik vind dat de regels hier in Nederland prima zijn, echter.... Als de staat faalt om de regels naar behoren toe te passen vind ik niet dat ze dit iemand mogen aanrekenen. Deze jongen had allang het land uit gemoeten en niet nu pas. Het lijkt mij een marteling om zo lang in onzekerheid te moeten leven. Dit is de staat, maar ook de advocaten aan te rekenen. Als advocaten c.q. instellingen bewust de wet frustreren, dan moet dit strafbaar worden gemaakt en als de staat vooralsnog faalt het uitzettingsbeleid naar behoren toe te passen, dan moet het slachtoffer niet na 10+ jaar vooralsnog worden uitgezet, maar dient deze wel een verblijfsvergunning te krijgen. Het voordeel hiervan is, is dat de staat beter haar best doet de wetten na te leven of eventueel aan te passen waar nodig is zodat deze marteling niet meer nodig is, en asociale advocaten en zogenaamde hulpverleners die de zaken frustreren kijken dan wel beter uit. Dit zal een beter menswaardige tijd voor de vluchtelingen betekenen, waarbij er meer duidelijkheid is.
Als je je kunt inleven in de ogen van een kind die zo lang in ons land is en totaal is ingeburgerd, vraag ik me af waar ons mededogen is gebleven als je zo'n jongen wilt uitzetten. Wat is tijd. Het gaat om de persoon. Geef hem een kans, stop met die stomme regelgeving als het om maanden gaat en laat hem zijn leven hier verder opbouwen. Wat een stress zal ons systeem bij zo'n jongeman veroorzaken.
Wime is dus een half jaar te oud voor het kinderpardon. Zou er ook nog iemand zijn die 1 of 2 of 3 jaar enz. te oud is voor het kinderpardon? We hebben een grens afgesproken en helaas dan heb je altijd mensen die er net buitenvallen. Dus ook als we de grens ergens anders leggen, dan zullen er mensen zijn die er net buitenvallen. De oplossing iedereen laten blijven, is geen oplossing.
Nu 22 en al vanaf zijn 18 had hij terug gemoeten. Hij had dus al 4 jaar lang aan zijn toekomst daar kunnen werken. En stellen dat hij daar meteen op straat beland is onzin. Ten eerste gaat hij echt niet met lege handen naar huis, dat zullen zijn vrienden en gastfamilie echt niet laten gebeuren. Daarnaast is hij hoger opgeleid dan zijn meeste landgenoten. Het is inderdaad triest dat Mauro wel net aan de goede kant van de (leeftijds)grens staat. Maar dat soort tweedeling krijg je nu eenmaal met een pardon regeling. Je geeft valse hoop en stelt er veel teleur.
Ik weet niet of men het überhaupt wel beseft, maar werken aan een toekomst, helpen het land op te bouwen en alle andere zaken welke hier geopperd worden zijn totaal niet van toepassing. Het gaat hier om Angola, met een corrupt systeem waar een jongen zoals Wime totaal niet (meer) tussen past. "Zijn vrienden en familie zorgen er wel voor dat hij niet met lege handen teruggaat" is geen sprake van, zodra deze jongen de grens overkomt wordt hij óf in de gevangenis gegooid, óf hij moet zijn zakken leegmaken en een "entrance fee" aan de lokale autoriteiten betalen, óf hij staat in het beste geval op straat. Geen huis, geen werk, geen eten, geen geld, geen kleren, geen identiteit. Helaas kan een persoon zich in Angola niet op een uitkering beroepen, het is niet overal een luilekkerland zoals hier. Hoe kun je een KIND meer dan 10 jaar lang hier laten "vernederlandsen" en hem dan zonder scrupules weer terugzetten in een systeem waar hij totaal niet meer kan aarden? En iedereen die hier valt over die paar maanden te laat, shake on you! Uitzonderingen op de regel zijn er, zelfs de staatssecretaris geeft dit aan. Jammer genoeg heeft niet iedereen zo'n betrokken vriendengroep als Wime, anders kwamen er namelijk veel meer van dit soort zaken aan het licht? Want wie vecht er voor de kinderen die straks wel op een vlucht naar "huis" gezet worden? Mensen die hier volledig ingeburgerd zijn en hun bijdrage hebben in de maatschappij: blijf vooral lekker hier. Ik weet nog een paar leuke Nederlanders die graag uw ticket overnemen. Kunnen ze mooi helpen een land opbouwen, een toekomst uitstippelen. En aangezien Hollanders altijd klagen over het weer: met gemiddeld 35/40 graden is het nog eens lekker warm ook. Wime, je blijft welkom!
Het lijkt mij duidelijk, in dit geval is er of een toekomst in Nederland. Of GEEN toekomst. De staatssecretaris beslist dus als het ware over leven en dood, de vraag is of hij dat wil toegeven.
Waarom zou deze meneer geen toekomst in Angola of welk ander land buiten Nederland kunnen hebben volgens u ??
Als iedereen die in zijn directe streven door regels werd gedwarsboomd, de zieligheidskaart in het openbaar kan trekken om toch te krijgen wat niet mag, dan zijn we niet alleen economisch maar vooral geestelijk failliet. En Mauro was niets anders dan een zelfbevlekkingsritueel van links.
U bewijst uw eigen stelling, maar door uw *stellingname*, niet wat u zegt.
Overigens is het natuurlijk wel lekker makkelijk heh, je xenofobie ventileren met regeltjes en schijnheiligheid. Ze zouden types als u eens moeten opsluiten en uitzetten; ik durf er donder op te zeggen dat *u* dan huilend en smekend op TV komt in een 'familie Riem, 5 jaar later' EO programma.
Geen van al die zaken waar u mee komt heb ik gezegd/beweerd. Ik stelde de vraag aan Eline W omdat zij beweert dat Teeven in dit geval als het ware beslist over leven en dood. In mijn ogen is dat namelijk -hoe je ook over Teeven en het regeringsbeleid denkt - een nogal overdreven uitspraak.
Waarom denk je dat dat overdreven is. Deze jongen komt in Angola op straat terecht, hij heeft niemand, waar moet hij van eten? En dan is het natuurlijk nog de vraag of Angola hem wel accepteert, wat wil je doen als dat niet het geval is, en hoe zullen ze daar reageren als je deze jongen gewoon op het vliegtuig zet? Nee, hij zal niet direct overlijden, maar de kans op een menswaardig leven is nihil en de kans op overlijden op welke manier dan ook lijkt mij onaanvaardbaar hoog. Als de regering mensen opzettelijk in dit soort situaties brengt dan denk ik ook dat ze verantwoordelijk gehouden kunnen worden over wat er daarna gebeurt.
Wime heeft de pech dat hij zo vlak na Mauro komt. Ik denk namelijk dat er geen sneeuwbaleffect zal ontstaan zoals dat bij Mauro wel het geval was. Ik blijf er bij, je kunt geen mensen uitzetten die als kind hier zijn gekomen en dus al meer dan hun halve leven hier zitten. Ik ben absoluut geen tegenstander van mensen uitzetten, het moet alleen snel gebeuren en niet na 8 jaar. Een kind kun je natuurlijk niet uitzetten. Misschien moeten we dan maar zeggen dat wanneer je als kind dan eenmaal hier bent gekomen je beloond wordt met een permanente verblijfsvergunning. Met kind bedoel ik niet per se iedereen onder de 18.
Tja.. er zijn grenzen, en ergens is er wel iets te zeggen voor het 'bouwt-uw-eigen-land-op' argument, al is dat zo ongeveer de meeste positieve uitleg. Wat mij persoonlijk altijd zo stoort in deze kwesties is het arbitraire formele gedoe dat mensenlevens kost. Dit, een individueel geval, of Syrie, een complete natie in de problemen vallen onder hetzelfde principe; owee owee als ik als politicus mijn verantwoordelijkheid neem op een manier die anderen niet leuk vinden om stomme redenen! PVV'erts/Republicans zijn toch wel boos op je dus dat maakt al niet meer uit. Politici, maakt toch eens keuzes als mens, en niet als papieren instrument.
Ik neem aan dat hij in nederland een goede opleiding heeft gehad waarmee hij in Angola een goede baan kan krijgen. En zijn Land mee kan helpen opbouwen, Het weer is er trouwens ook nog beter.
Nee, hij heeft geen goede opleiding. Want hij mag vanaf hij 18 jaar is niet naar school, dankzij ons.