Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Is ons leven mislukt als onze grote droom niet uitkomt?

  •  
05-09-2024
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
2764 keer bekeken
  •  
Scherm­afbeelding 2024-09-05 om 19.39.28

Mirjam Vriend en Bram Bakker corresponderen over geestelijke gezondheid. Zie hier eerdere afleveringen.

Beste Bram,

Ik ben gefascineerd door onze verwarde relatie met geluk.

Dit thema zou dus nog weleens een vervolg kunnen krijgen.

Vandaag wil ik graag met je sparren over het hebben van een droomleven.

Hoe maakbaar is dat droomleven? Hoe fijn is het als het lukt?

Of zien we iets over het hoofd?

Op sociale media ben ik gelinkt aan een paar mensen die hun droom leven. In hun geval voert de droom hen naar parelwitte stranden, azuurblauwe zeeën met dito lucht erboven, eventueel een mooie bergrug in de verte en krachtplekken bij de hand. Het brengt hen tot uitvoerige psychologische/spirituele/filosofische inzichten die ze met hun volgers delen. Daarnaast raden ze iedereen aan om ook hun droom te realiseren, wat die ook is. Het kan, zeggen ze, als je erin gelooft.

Is onze fascinatie met dromen realiseren overgewaaid uit Amerika?

We hebben altijd opgekeken naar dat land, als naar onze stoere, grote broer. We keken massaal naar hun films, series en natuurlijk hun talkshows. In minder dan een uur zagen we daar hoe “problemen” werden omgebogen in “kansen”. Yes, we can! Wij Nederlanders heten een nuchter volkje te zijn, maar is dat nog wel zo? Op tv kijken we inmiddels het liefst naar “gewone, echte” mensen in ongewone omstandigheden. De aantrekkelijkheid daarvan lijkt mij de gedachte dat jij dat had kunnen zijn…of bijna.

We bezoeken coaches of gaan naar cursussen (liefst op een parelwit strand) waar ons ook alweer wordt verzekerd dat alles mogelijk is.

Ook ons voorheen als vrij onderkoeld bekendstaande Hollandse temperament lijkt op te warmen. Wij zijn in relatief korte tijd erg veranderd, in ons zijn, in onze verwachtingen en onze wensen, denk ik.

Nog even over rolmodel Amerika… Het is Obama door vriend en vijand aangerekend dat hij zo over The American Dream liep te drammen. Dat “alles voor iedereen mogelijk was, als je maar je best deed”. Onbedoeld heeft hij daarmee veel teleurgestelde mensen in de armen van Trump gejaagd.

Want nee. Het leven is helemaal niet voor iedereen maakbaar.

Het is een voorrecht als je langdurig op parelwitte stranden naar verdieping kunt zoeken, of naar de lekkerste cocktail.

Is het best wel knellende leven waar sommigen van ons in terechtkomen hun eigen schuld? Hebben die mensen iets verkeerd gedaan? Ik denk het niet.

Volgens mij blijven de dromen van mensen vaak kinderlijk, diep vanbinnen. Niet dom, maar jong! Ze hebben iets te maken met de behoefte om gezien te worden, bewonderd te worden, iets achter te laten (een stukje onsterfelijkheid), de ultieme (ge)liefde, of financiële veiligheid (rijk worden). We breien daar dan een heel volwassen verhaal omheen, maar dit is de kern van onze dromen.

Ik heb zulke dromen ook gehad. Veel mensen die het niet zullen willen toegeven hebben zulke dromen gehad. Het is kwetsbare materie. Want zijn we mislukt, is ons leven mislukt, als die droom niet uitkomt?

You can’t always get what you want

But if you don’t get what you want

You might find…

You get what you need

Dat zongen de Stones. En ik denk best vaak aan die zinnen.

Wie voornamelijk ontevreden is over een niet uitgekomen droomleven, oefent niet om het leven dat er wél is optimaal te leven en te gaan waarderen. Je kunt niet zwemmen en vliegen tegelijk.

Als ik zeg dat veel mensen een leven leiden dat ze nooit voor zichzelf bedacht hadden, klinkt dat in eerste instantie misschien heel treurig. Maar zo ervaar ik dat niet. Echt treurig wordt het pas als je geen voldoening kunt putten uit het leven dat je hebt.

“Voldoening”. Ook alweer zo’n streng klinkend woord, vind je niet? Waarom ga ik niet voor dat knetterende, stralende woord “geluk”?!

Omdat ik denk dat dat een van de grootste misverstanden is waar we in geloven; dat het mogelijk zou zijn om 24/7 gelukkig te zijn. Ik denk dat dat fysiek, biochemisch dus, niet eens mogelijk is, toch, Bram?

Er is een mooier woord dan “voldoening”, dat de lading die ik hier probeer uit te drukken nog veel beter dekt; het Engelse “fulfillment”. Letterlijk vertaald is dat vervulling, maar het is meer. Het drukt naast diepe voldoening ook uit dat je tot je recht komt, gecombineerd met een gevoel van thuiskomen, of thuishoren.

Dat is minder extatisch dan “geluk”, maar duurzamer en op een behaaglijke manier heel, heel erg fijn.

Een mens wil zich op de een of andere manier goed voelen over zijn leven en over zichzelf.

Ik vind het zo tragisch als we elkaar op een dwaalspoor zetten over wat je daarvan kunt verwachten, zodat we verbitterd en teleurgesteld rondlopen.

Dromen die uitkomen vallen bovendien nogal eens tegen, vroeg of laat, waarschuwen mensen wiens dromen uit zijn gekomen ons.

Ik wil niet beweren dat een mens moet stoppen met dromen, Bram. Maar wat als-ie niet uitkomt, of tegenvalt? Wat maakt je leven dán de moeite waard….

Warme groet,

Mirjam

Ha Mirjam,

Je snijdt een onderwerp aan dat me al lang bezighoudt, maar op een andere manier. Dat we verlangen naar geluk kan op zichzelf natuurlijk geen kwaad, en dat we er over dromen ook niet. Zo wilde mijn verkering een ‘to do-lijst’ opstellen, met alle denkbare plekken waar we samen nog eens naar toe zouden moeten gaan in een gedeelde toekomst. Ik voelde een enorme weerstand bij dat ‘to do’ en heb voorgesteld om er een ‘verlanglijst’ van te maken: meer of minder exotische plaatsen die we wellicht ooit nog samen zullen verkennen. Maar ook met de nadruk op het hier en nu: laten we eerst maar eens zorgen dat het verlangen niet dooft, en dat er ook geluk beleefd wordt op een van de vele mistroostige, natte dagen waar het klimaat ons de afgelopen tijd op heeft getrakteerd…

Weet je waar ik me echt over kan opwinden? Dat we steeds meer doen alsof geluk een product is dat je kunt bemachtigen. Enerzijds door heel hard je best te doen, anderzijds door de bereidheid fors te betalen voor de reis naar het beoogde paradijs. Als we er eens even rustig over nadenken weten we allemaal dat onder een palmboom op een hagelwit strand aan een azuurblauwe zee geen gegarandeerd geluk wacht. Maar reisbureaus zijn er meester in om te suggereren dat het wel zo is.

‘Als je nu je vakantie bij ons boekt, komt alles goed…’

En we zijn in verwarring: ‘goed’ en ‘gelukkig’ zijn geen synoniemen. Het leven is van zichzelf niet goed of fout, de kwalificaties die we er op plakken bepalen ons gevoel. ‘Ik voel me zo slecht door al die regenachtige dagen’ of ‘Hopelijk klaart mijn humeur snel op als ik volgende week naar Ibiza vlieg’…

Ik vraag wel eens aan mensen waar ik mee werk om na te denken over de grootste geluksmomenten in hun leven, en vrijwel nooit komen ze dan met een vakantie in een heel ver land op de proppen. Net zoals de dag dat je in het huwelijk treedt toch meestal niet de mooiste dag van je leven blijkt te zijn. Hoeveel je ook hebt geïnvesteerd in de locatie, het eten en drinken en de bruidsreportage.

‘Geluk is niet te koop’ zei mijn oma altijd al, en ze is inmiddels dertig jaar niet meer onder ons. Weet je wat er in die dertig jaar is gebeurd? We zijn alleen maar meer gaan geloven dat het toch zo is.

Waarbij we vooral een koppeling maken met geld: als je maar genoeg geld hebt kun je er komen, bij dat ultieme en eeuwig durende geluk.

Maar niets is minder waar: er is geen enkel bewijs dat je banksaldo iets voorspelt over de mate van geluk die je ervaart. Mensen die hun hele leven bezig zijn geweest om rijk (en vaak ook beroemd) te worden eindigen niet zelden met een verslaving of depressie, inclusief gedachten aan zelfdoding.

Ook een leuke vraag: zou jij willen ruilen met Elon Musk? Ik ben nog niemand tegengekomen die voluit ‘ja’ zei als antwoord op deze vraag. En waarschijnlijk omdat we allemaal wel voelen dat al zijn geld hem nog altijd niet gelukkig heeft gemaakt. Waarom wil je anders vluchten naar Mars?

Geluk valt ons toe, op een onbewaakt moment. Het is een opwindende sensatie, zoals ik het ken tenminste: ik zit ergens met een van mijn kinderen en kan dan ineens voelen dat die ontmoeting geluk betekent. Ik eet ergens met mijn dierbaarste vriend en ben zomaar intens dankbaar voor onze vriendschap. Dat hoeft niet in een sterrenrestaurant te zijn, het kan zich ook voordoen in een snackbar.

Er bestaat een geluk-industrie, ben ik bang. Zonder dat er een geheime bijeenkomst is geweest waar de bazen van grote multinationals en regeringsleiders dit met elkaar hebben uitgedacht. Het is geen samenzwering of complot, denk ik. Maar wel een duistere kant van het kapitalisme, dat in toenemende mate hele basale menselijke behoeften als warmte, veiligheid en verbinding naar de achtergrond heeft gedreven.

De mens is een sociaal dier, dat het liefste speelt met soortgenoten. We doen graag alsof dat niet meer nodig is, maar we zouden allemaal eens een middagje in Artis naar de apenrots moeten gaan kijken. Daar zie je wat wij in de basis ook zijn, want er is amper verschil tussen de mens en de mensaap.

Het is en blijft een vreemde gewaarwording om te zien dat zoogdieren die wij graag typeren als ‘van een lagere orde’ zoveel meer pret lijken te beleven dan wij, emotioneel geremde en calculerende beestjes die niet meer weten hoe ze terug kunnen naar de tijd van het kinderlijke geluk, de naïeve onschuld van het schoolplein in onze jonge jaren. Laten we daar eens naar op zoek gaan, in onszelf. En huur daar desnoods hulp bij in, het kan je een paar hele kostbare vakanties besparen…

Wat denk jij Mirjam? Een groet vanuit het hart zend ik je! Bram

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

lpaard1981
lpaard1981
26 jul. 2024 - 7:44
roombeter, is voor mensen met een lactose intolerantie of een koemelkeiwit allergie wel een goed alternatief. Voor het bakken van sommige dingen is het beter om room(boter/beter) te gebruiken. klein snufje zout en het is wat smaak betreft opgelost. Nu maar weer gewone margarine gebruiken voor het bakken.
beadebruin
beadebruin
25 jul. 2024 - 14:06
Nou ik ben het niet Blue Band eens, je wordt echt op het verkeerde been gezet. Je koopt iets wat je niet kopen wilt. Het is eerlijker wanneer ik direct zie dat ik een plantaardig product koop, dan kan ik een bewuste keuze maken. Nu niet.
beadebruin
beadebruin
25 jul. 2024 - 14:06
Nou ik ben het niet Blue Band eens, je wordt echt op het verkeerde been gezet. Je koopt iets wat je niet kopen wilt. Het is eerlijker wanneer ik direct zie dat ik een plantaardig product koop, dan kan ik een bewuste keuze maken. Nu niet.
beadebruin
beadebruin
25 jul. 2024 - 14:06
Nou ik ben het niet Blue Band eens, je wordt echt op het verkeerde been gezet. Je koopt iets wat je niet kopen wilt. Het is eerlijker wanneer ik direct zie dat ik een plantaardig product koop, dan kan ik een bewuste keuze maken. Nu niet.
beadebruin
beadebruin
25 jul. 2024 - 14:05
Nou ik ben het niet Blue Band eens, je wordt echt op het verkeerde been gezet. Je koopt iets wat je niet kopen wilt. Het is eerlijker wanneer ik direct zie dat ik een plantaardig product koop, dan kan ik een bewuste keuze maken. Nu niet.
beadebruin
beadebruin
25 jul. 2024 - 14:05
Nou ik ben het niet Blue Band eens, je wordt echt op het verkeerde been gezet. Je koopt iets wat je niet kopen wilt. Het is eerlijker wanneer ik direct zie dat ik een plantaardig product koop, dan kan ik een bewuste keuze maken. Nu niet.
beadebruin
beadebruin
25 jul. 2024 - 14:05
Nou ik ben het niet Blue Band eens, je wordt echt op het verkeerde been gezet. Je koopt iets wat je niet kopen wilt. Het is eerlijker wanneer ik direct zie dat ik een plantaardig product koop, dan kan ik een bewuste keuze maken. Nu niet.
jvbt
jvbt
25 jul. 2024 - 12:48
Zo zie je maar weer in wat voor krankjoreme wereld we leven. Veel miljoenen dieren worden onder erbarmelijke omstandigheden vetgemest en op verschrikkelijke transporten gezet, de mega dierenkwelbedrijven waar varkens , gevogelte, konijnen etc worden opgefokt durven zichzelf nog steeds 'boeren' te noemen terwijl stinkende loodsen vol dierenleed natuurlijk allesbehalve iets met echt boeren te maken heeft. De echte boeren zijn de kleinschalige boerenbedrijven die met ruim voldoende aandacht voor dierenwelzijn ook in goede harmonie met hun natuurlijke omgeving kunnen runnen en daar een goed inkomen uit zouden moeten kunnen genereren. Maar nee....in dit land heersen de multimuljonairs van de (pluim)vee-industie met hun krachtige EU lobby en al hun vastgoed in de inmiddels beruchte dierenkwelprovincies (met name N.Brabant, Gelderland, Limburg en Friesland). Het streven naar dierenwelzijn - zo al aanwezig- vormt sowieso de sluitpost op de begroting en roomt de winsten te veel af. Met hulp van de BBB(Q), NSC/CDA, PVV, CU/SGP en VVD heeft de (pluim)vee-industrie er in NL een krachtige vertegenwoordiging bij zodat iedere hoop op enige verbetering wat dierenwelzijn in dit land betreft al wel weer vervlogen is. En wat zegt een rechter dan? die gaat volledig mee in de eisen van diezelfde door en door verrotte vee=industrie sector en komt via een woordspelletje uit op een bizarre uitspraak. Aan het woord 'room' wordt de hele vee-industrie gekoppeld. 'Roombeter magge nie!!!' Te debiel!!
Pedro1409
Pedro1409
25 jul. 2024 - 7:00
Wij zijn er ook in ge stonken was in de aanbieding bij de aldi en wij waren er van overtuigd dat we roomboter hadden gekocht later pas thuis hadden we door dat het gewoon margarine was met een verwarrende naam klacht ingediend bij de waren autoriteiten maar konden niets tegen doen je moet schijnbaar eerst alles lezen voordat je het koopt en je mag nergens meer op vertrouwen gelukkig heeft de rechtbank anders gedacht
John1313
John1313
24 jul. 2024 - 15:42
Waarom mag ookworst dan wel? Worst is vlees en ookworst is dat niet? Misleiding!
anduril
anduril
24 jul. 2024 - 12:55
Al dat gelobby van producenten is een aanslag op de belangen van de consument. Bovendien kosten lobbyisten veel geld en dat wordt omgerekend in de verkoopprijs. De klant betaalt dus de onnozelheden die producenten uithalen!
wim koelewijn
wim koelewijn
24 jul. 2024 - 12:50
dan, over 3 maanden,zal de huidige fabrieksvoorraad toch wel op zijn....
dibbertje48
dibbertje48
24 jul. 2024 - 12:25
Tja, hoe erg is dit? Ik lees allemaal reacties over misleiding etc. Dat is het natuurlijk ook maar stel dat ik denk roomboter te kopen en ik vind het niet lekker, dan koop ik de roombeter van Beu Band niet meer. vind ik het gewoon lekker dan proef ik blijkbaar geen verschil met echte roomboter. niets aan de hand dus en bovendien zijn plantaardige vetten wat gezonder.
1 Reactie
La Duchesse
La Duchesse24 jul. 2024 - 14:07
Of roombeter gezonder is.. daarover zijn de wetenschappers het niet eens. Het betreft een ultrabewerkt product met verharde oliën. Ik neig qua gezondheid naar de pure Roomboter (of niks geen vet op je boterham, nergens voor nodig)
furia
furia
24 jul. 2024 - 12:22
Belachelijk waar houden jullie je mee bezig!
Wilma-60
Wilma-60
24 jul. 2024 - 11:14
Zouden ze met veel meer producten moeten verbieden, om de naam te noemen wat het, niet is !!!
tenormin
tenormin
24 jul. 2024 - 10:56
Moet helaas mijn boodschappen online bestellen. Doe dat bij Jumbo. Deze super geeft zo nu en dan een cadeautje, dus vorige week was dat Roombeter. Wat ik niet gelijk zag, brilletje niet op. Heeft dus niets met Roomboter te maken, kortom, verneukeratief. Ook niet gebruikt.
1 Reactie
wim koelewijn
wim koelewijn24 jul. 2024 - 12:52
als u hetcwel had gebruikt, lees: geprobeerd..had U misschien toch wat positiever geweest...misschien....
kaartendraak
kaartendraak
24 jul. 2024 - 10:52
Mooi zo, er is niks beter aan alle soorten margarines, dus dit ook niet
Wiebele10
Wiebele10
24 jul. 2024 - 10:37
Terecht vonnis, ik heb mij daar ook al een keer in vergist en me afgevraagd wat er dan beter was aan de room.
kassa2551
kassa2551
24 jul. 2024 - 10:26
Het mag dan nu nog Roombeter heten maar laat ik zeggen dat het wat het moet voorstellen nm. Roomboter totaal niets te maken heeft. Het heeft geen smaak,helemaal niets zoals tegenwoordig al die zogenaamde plantaardige producten. Allemaal smakeloos en naar mijn mening peperduur, je krijgt geen smaak voor heel veel geld, maar ja wanneer niet!!,
tricht
tricht
24 jul. 2024 - 10:18
Reclame jongens en -meisjes, duur betaald, (t)rekken de grenzen steeds verder op om de argeloze klant, die het inzicht niet heeft (wat ook niet zou moeten), schaamteloos om de tuin te leiden en dat allemaal om de felbegeerde winstmaximalisatie. Bedrijven willen ons maar wat graag doen geloven dat ze het allemaal voor ons doen. Het gaat toch echt om het bedrag rechts onder van de resultatenrekening en de koers van het aandeel op de beurs. Nog een geluk dat Kassa en andere consumentenprogramma's namens de argeloze koper tijdig de vinger op de zere plek blijven leggen. De directie van Blue Band had beter aan mij om advies kunnen vragen (voor een gratis schrap van de inhoud). Ik zou geadviseerd hebben voor de omstreden aanduiding een gestileerde hoofdletter "D" te plaatsen in de zelfde gele kleur van de kleine letter "e". Maar ja, het plattelands gezegde luidt niet voor niets "Van achter kijkt men de koe in de kont". Dat's waarschijnlijk minder plant_aardig?
3 Reacties
lieke63
lieke6324 jul. 2024 - 10:49
Mensen moeten leren lezen!!! roombeter is anders als roomboter!!! ik word zó moe van al dat zoeken naar kleine onbenulligheden!!!! l...e....e.....s!!!!!!!!! en je ziet wat erin zit,neeeeeeeeeeeeeee fabrikant de schuld geven====> lekker makkelijk!!!!!!!!!!!!!!!!
tenormin
tenormin24 jul. 2024 - 11:08
Lieke63, en ik word zo moe om al die etiketten te (kunnen) lezen wat er allemaal inzit. En jouw "l...e...e...s is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De kleine lettertjes zijn net zo erg als op een offerte.
wim koelewijn
wim koelewijn24 jul. 2024 - 12:55
Goh..hoge pet op van Uzelf..en Lieke..beetje agressief van aard..?
marleenvanh
marleenvanh
24 jul. 2024 - 10:01
Mensen kunnen (willen) niet meer lezen. Blue Band (is trouwens een ECHTE taalfout, in correct Engels is het Blue Ribbon). De zuivel lobby voelt de hete adem van de producenten van plantaardig voedsel in de nek en gaat 'jammeren'. OKEE dan heet dit produkt in het vervolg VEEL BETER, want dat is het. Voor dieren, natuur/milieu en de mens. Ja in DIE volgorde van belangrijkheid!!
3 Reacties
tenormin
tenormin24 jul. 2024 - 11:03
Een taalfout? En dat na minimaal 130 jaar het bestaan van Blue Band. What about Chips, Chrisps - Cheese & Onions smaak (tast) en noem alle smaken van zoutjes maar op. Als dat in onze eigen taal (terug) vertaald zou moeten worden, zijn de zakken of zakjes te klein. "Krokante aardappelschijfjes met Kaas en Ui" b.v. Ontelbare eetwaren hebben inmiddels een Engelse of Engels klinkende naam. Geen hond die daar over valt.
R. de Souverein
R. de Souverein24 jul. 2024 - 11:38
Was de overstap van paarden naar auto's beter voor de paarden? Nee want nu zijn er bijna geen paarden meer (en de mens volgt als het aan jou ligt). Dus dat valt nog maar te bezien of dat het "beter" voor de dieren zou zijn (not to mention al die dieren die kapot gaan bij het verbouwen van al dat plantaardig spul). Beter voor milieu en mens? Nou als je nagaat hoeveel meer oerwoud er er naar de knoppen gaat om maar eens iets te noemen vanwege vegan wensen. Er valt ook veel makkelijker van alles aan voedingsstoffen uit dierlijke producten te halen door het menselijke lichaam dan plantaardige alternatieven. En daar komt nog al die troep (ultra processing) bovenop om het "smakelijk" te maken. En wat voor onzin is het om jezelf op de laatste plaats te zetten!? Zelfhaat is niet gezond hoor, dat vereist psychotherapie.
JannyBoe
JannyBoe25 jul. 2024 - 6:21
Wat een bijzonder verhaal @R. de Souverein. - regenwouden worden gekapt voor de productie van soja voor veevoer. Voor maar liefst 94%. Feit. - dieren die 'kapot gaan' door de verbouw van plantaardige voeding? Heden nog aan toe, hoe komt u erbij? Bent u de 1,7 miljoen dieren die in NL dagelijks de pijp uit gaan zijn onder vaak bedroevende omstandigheden even vergeten? - voedingsstoffen die je makkelijker uit dierlijke voeding kunt halen? Dan doe je toch iets meer moeite? Als het al zo is. - 'zelfhaat' omdat je minder of geen vlees wilt eten? Hoe bedenkt u het?!
marsgoddess
marsgoddess
24 jul. 2024 - 9:50
het is niet alleen dat het ROOMbeter heet, maar ook dat de 'e' in beter door het gele rondje rond de 'e' eruit ziet als een 'o' en dat is vast niet per ongeluk. Ongetwijfeld opzettelijke misleiding
1 Reactie
marleenvanh
marleenvanh24 jul. 2024 - 10:04
Maar die e springt er wel uit door een andere kleur. Wetend dat Blue Band een MARGARINE MERK is, zullen allen de domme (vlees en zuivel(vr)eters) zich hier willens en wetens misleid VOELEN (their problem!)
eltjedoddema
eltjedoddema
24 jul. 2024 - 9:48
Zifterij van een lobbyclub over de ruggen van de consument die voor dom wordt gehouden……..?
2 Reacties
thieu
thieu24 jul. 2024 - 9:55
Misleidende marketing van een voedselgigant die het ontwerp van de verpakking zo weet te maken dat een nietsvermoedend consument er in trapt.
R. de Souverein
R. de Souverein24 jul. 2024 - 11:48
Ik daag je uit om van elk product die in je winkelkarretje gaat je er van te verzekeren dat je precies weet wat erin zit. En je weet ook niet wanneer ze iets veranderen aan een product dus dat moet steeds weer opnieuw. Doet natuurlijk geen mens want dan ben je uren later nog niet klaar met winkelen. Al helemaal niet als je haast hebt, en wie heeft dat nu niet met het uitvoeren van saaie steeds terugkerende taken? Hoe makkelijk is het om ff snel roomboter te willen grijpen en dan erachter komen dat je roombeter gegrepen hebt. Daar hoef je niet dom voor te zijn. Denk dat iedereen wel eens thuis komt met zo'n misleidend product. Daar mag echt wel tegen opgetreden worden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor