Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

‘Is ons land toch ergens de snelste in’

  •  
13-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Ellen Deckwitz is blij met de overwinning van Max Verstappen. “Ons land dat qua coronabestrijding, formatie, loonkloof en nog veel meer gênants inmiddels tot de allersloomste van Europa behoort, is toch ergens de snelste in.”
De Druktemaker is sinds zondag zelfs optimistischer over het aanstaande regeerakkoord. “Misschien inspireert Max de coalitiepartijen wel. Durven ze ook eindelijk te gaan doen wat ze moeten doen, gaan ze eindelijk presteren in plaats van poseren, durven ze kansen te pakken wanneer die zich voordoen, in plaats van maar af te wachten tot het weer veel te laat is. Leert Max hen dat succes niet om afremmen maar om gas geven gaat.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

LeftFuturist
LeftFuturist14 dec. 2021 - 11:36

Ja leuk hoor maar er wordt echt gek gedaan: Helens Mercedes is beklad https://www.ad.nl/auto/mercedes-van-hellen-55-beklad-met-nummer-van-verstappen-hoe-triest-is-dit~a7fa4fed/ En zoals bij Umberto aan het licht kwam worden Hamilton/Mercedes fans bedreigd als ze hun woord doen. Als dit het nieuwe normaal is voor ons een door de wereld geliefde oranjegevoel?

Ch0k3r
Ch0k3r14 dec. 2021 - 8:11

'ons land' staat dus gelijk aan 1 persoon, geboren in Belgie, wonen en 'beladstingplichtig' in Monaco. Na elke race heeft hij 1 minuut de tijd om zijn 'landgenoten' toe te spreken en is dan weer weg. Zodra je over 'ons' begint als een of andere sporter iets doet, dan ben je bezig met nationalistisch gelul. Zondag hebben miljoenen mensen op de bank gezeten en TV gekeken. Daar hoef je niet snel voor te zijn hoor. Leuk voor max, mooi raceseizoen, maar damn, geef het nu niet een status alsof 'wij' wat hebben bereikt omdat iemand de f1 titel heeft gewonnen.

2 Reacties
Zandb
Zandb14 dec. 2021 - 8:38

Ch0k3r Ik vind dat u met uw reactie te weinig inzicht toont in de nuances, de lagen, in deze column. Het is een bekend verschijnsel dat mensen het een zeggen en het ander bedoelen.

The Apple
The Apple14 dec. 2021 - 9:20

Maar leuk amusement, het was of je naar een Hollywood film zat te kijken, inclusief goede afloop.

LeftFuturist
LeftFuturist13 dec. 2021 - 16:46

Ik vind het maar een trieste manier om te winnen. Ik had de wereldtitel teruggegeven. Als je iemand met een driewieler naast je Honda een laatste ronde laat rijden.

17 Reacties
adriek
adriek13 dec. 2021 - 18:20

De wedstrijdleiding had de keuze: achter de safetycar eindigen - triest, vier auto's tussen nummer 1 en 2 in laten - kansloos, of met een wedstrijd van 1 rondje eindigen. Lijkt simpel, maar ik vraag me af hoe veel van de deelnemende coureurs het gelukt zou zijn. Ik schat minder dan de helft. Ik weet niet helemaal zeker of 'de beste' gewonnen heeft, maar dat de beide mannen behoorlijk gelijkwaardig zijn is wel duidelijk.

LeftFuturist
LeftFuturist13 dec. 2021 - 19:40

@Eirda Dit kan je niet menen. Deze overwinning staat gelijk aan het sprookje van de nieuwe kleren van de keizer. Ik begrijp niet dat mensen in hun euforie zo blind kunnen zijn voor zo’ n simpel oneerlijk feit. Daarbij had dit binnen de formule 1 allang op talloze manieren opgelost worden om de safety car situatie voordelen gelijk te trekken. Maar dit is het gewoon het resultaat van met een totaal onacceptabele situatie leven. Dat Mercedes geen banden wissel deed was hoogstwaarschijnlijk omdat ze eerst dachten dat er nog zat coureurs tussen Hamilton en Max zaten.

Starter2
Starter213 dec. 2021 - 21:53

Ik had de wereldtitel teruggegeven. Maak je geen zorgen, jij komt nooit in die positie.

LeftFuturist
LeftFuturist14 dec. 2021 - 7:20

@starter Bedankt voor het bevestigen dat je met eerlijkheid en bescheidenheid niet ver komt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 dec. 2021 - 7:20

LeftFuturist Onzin, dat waren achterblijvers die altijd aan de kant moeten gaan. Ook middenin een race gebeurt dit volgens mij vaker.

RaymondenJoop
RaymondenJoop14 dec. 2021 - 9:14

@Eirda Ik denk niet dat deze site een plek is waar je als liefhebber van F1 je verhaal moet doen. Kansloze missie

LHTJ
LHTJ14 dec. 2021 - 9:27

@leftfuturist {Dat Mercedes geen banden wissel deed was hoogstwaarschijnlijk omdat ze eerst dachten dat er nog zat coureurs tussen Hamilton en Max zaten.} Strategische denkfout van Toto Wolff als ze dat echt dachten. Ze hebben gewoon gegokt en verloren. Als Lewis binnen was gekomen dan was Max doorgereden en waren de rollen omgedraaid, dan had Lewis het laatste rondje verse banden gehad en Max niet. Een volkomen normale racesituatie alleen nu in de laatste ronde van de laatste race, dan levert het net iets meer aandacht op. Het kampioenschap is echter niet in dit rondje alleen beslist hoor, daar is een heel seizoen voor gereden met genoeg controversiële momenten. Al met al denk ik dat Mercedes gedurende het hele seizoen niet mag mopperen op de FIA. (denk aan o.a. Mexico, Monza Silverstone, Jeddah)

KM2
KM214 dec. 2021 - 10:58

@Minoes&tuin, Dat klopt helemaal: - McLaren engineer: "So fernando, he is not gonna allow us to unlap ourself" - Alonso: "Ahahaha, heh, understood." - McLaren engineer: "So there is verstappappen on P2 , he is 4 cars behind you. - Alonso: "Yeh, and he should be 2 cars in front of me." https://www.youtube.com/watch?v=BGvtbDl3rcI&ab_channel=F1Jackman

LeftFuturist
LeftFuturist14 dec. 2021 - 11:28

@/lhtj Maar er is daarna pas besloten dus zeker weten doe je het niet. Voor hetzelfde geld was er doorgereden als Mercedes een bandenwissel deed. Ik snap echt niet dat mensen hier zo coulant over doen. Dit is echt het ergste wat ik ooit op sportgebied gezien heb. En misschien was het gewoon afgesproken werk van een paar lui of misschien zag Masi kans voor een grote weddenschap, maar dan denk ik niet dat ze het bij een blank iemand geflikt hadden. Want dan was er echt groter protest geweest: Er zit ook een raciale bias kant aan dit verhaal, vind ik. Daarom zeg ik het was live racisme. Over 10 jaar hebben we nu tenminste een live voorbeeld hoe dat racisme nu in grote lijnen werkte en een groot deel zelf mensen die het zelf ondervinden er blind voor waren. Het is eindelijk is volle glorie en nooit zo helder als dit vastgelegd. En leuk hoor dat al die Hollandse oranje koppies toen te zien waren. Ik heb mooiere oranjerie dagen meegemaakt Fijne dag nog.

LHTJ
LHTJ14 dec. 2021 - 12:36

@leftfuturist {Maar er is daarna pas besloten dus zeker weten doe je het niet.} Wat is daarna pas besloten? {Voor hetzelfde geld was er doorgereden als Mercedes een bandenwissel deed.} Ja uiteraard, net als nu dus. Ik begrijp je niet. racisme?? really? Dat is satire neem ik aan... In het onverwachte geval dat je serieus bent: Hoe verklaar je de beslissingen op Monza, Jeddah, Mexico en Silverstone dan? Als ze een blanke coureur als kampioen wilde hebben dan hadden ze daar Verstappen toch niet benadeeld, of Lewis bevoordeeld? Dan hadden ze toch allang gezorgd dat het kampioenschap veilig was voor Max om een schijn tegen zich te voorkomen. Of heb je die races allemaal niet gezien en probeer je nu op basis van de nationale hype en een samenvatting van 3 minuten gewoon een niet bestaand vuurtje op te stoken zonder enige kennis van dit hele seizoen en de spelregels van deze sport?

LeftFuturist
LeftFuturist14 dec. 2021 - 14:45

@/lhtj Het is heel simpel lhtg. Masi(diegene die besloot nog een laatste ronde te rijden) had alle feiten op tafel liggen. Hij wist dat Max gewisseld had, hij wist dat Hamilton dat niet had gedaan. Dus koos hij ervoor om Max dit voordeel te geven op basis van bias of persoonlijk gewin. Als Hamilton banden gewisseld had en Max had hem ingehaald, dan had hij dat laatste rondje niet gereden, dan was de race afgelopen zonder slotronde. En hoe je er ineens bijkomt dat jij-bakken een valide argument is snap ik niet. Met jij bakken bedoel ik dus: bij hun gebeurde het ook dus mogen wij het ook doen. Misschien was dat wel om de schijn op te houden weet jjj veel. Het was misschien niet volledig racistisch bedoeld op Hamilton maar het is duidelijk dat hij niet bij dit vooropgezette plan betrokken was. En dat een blank persoon meer bijval had gekregen en ze het dan niet durfden te doen voor de Netflix cijfers. Want je kan mij wel als leek wegzetten maar de echte fans, Britten die al 25 jaar of langer kijken en niet van Netflix afkomen hebben er wel beter zicht op dan jij.

LHTJ
LHTJ14 dec. 2021 - 15:19

@LeftFuturist {. Dus koos hij ervoor om Max dit voordeel te geven op basis van bias of persoonlijk gewin}. {Als Hamilton banden gewisseld had en Max had hem ingehaald, dan had hij dat laatste rondje niet gereden, dan was de race afgelopen zonder slotronde.} Waar baseer je dat op? En (zoals ik al eerder vroeg) hoe verhoudt zich dat volgens jou tot de besluiten van diezelfde Massi in Mexico, Jeddah, Silverstone en Monza waar het voordeel precies andersom uitviel en de beslissing net zo discutabel was? Dat zijn geen jij-bakken. En dat is ook niet zo vooraf uitgedacht. Of is het hele seizoen incl. kwalificaties e.d. al gepland? Maar goed, zoals ook al eerder gezegd, ik vermoed dat je die races niet gekeken hebt. Of wel? Vooraf opgezet plan? Tot waar was het allemaal vooropgezet dan? Was de Crash van de half Iranese coureur Latifi met mercedes motor ook vooropgezet om zo een blanke te laten winnen? Je hele netflix geklets snap ik niet. Ik kijk inderdaad nog geen 25 jaar. Mijn eerste bezoek aan een f1 race was pas in 2003

LHTJ
LHTJ14 dec. 2021 - 15:44

oohh, ik zie nu pas dat je dat racisme verhaal op ieder topic plaatst dat aan de f1 gerelateerd is. Je meent het dus ook nog echt. Ik dacht nog even dat het satire of gewoon trol gedrag was. Haha, hilarisch.

LeftFuturist
LeftFuturist14 dec. 2021 - 16:30

@/lhtj Klopt, ik heb ze niet gekeken maar ik vind ook niet dat het er toe doet. Ik kan ook doen alsof iemand de hele ijs voortrek maar uiteindelijk toch voor de andere gaan. Makkelijk gespeeld hoor. Ook nogmaals als tweede kunnen veel Britten die de sport ook al heel lang volgen dit weer niet relateren aan eerdere besluiten dus zijn hun dan partijdig of ben jij dat dan? Meestal is de jij bakker( hunnie doen het ook tegen ons dus ik mag het ook) diegene met het meest vooringenomen karakter. Dus ja ik ga meer mee met hun redenatie.

LHTJ
LHTJ14 dec. 2021 - 17:25

@leftfuturist {Klopt, ik heb ze niet gekeken} Dat was al overduidelijk maar dank voor de bevestiging. Wist je wel dat die wedstrijden en die van afgelopen zondag onderdeel uitmaken van een competitie? Dat het wereldkampioenschap verreden wordt over 22 Grand Prix's {veel Britten die de sport ook al heel lang volgen dit weer niet relateren aan eerdere besluiten dus zijn hun dan partijdig of ben jij dat dan?} Beide. Ongetwijfeld. Zo werkt dat met sport en supporters. Die zijn partijdig. Daar is sport en competitie op gestoeld. Niet alleen formule 1 maar alle sport. Maar los van het feit dat we constateren dat supporters wereldwijd dus partijdig zijn en aan de kant van hun favoriet staan ben ik nog niemand tegen gekomen met de gekke redenatie dat dit een groot mondiaal megacomplot is van organisatie, renstallen, coureurs, wedstrijdleiding en stewards om de hetero blanke cisman te laten winnen van de 7-voudig zwarte wereldkampioen.

LeftFuturist
LeftFuturist14 dec. 2021 - 19:57

@lhtj “ Maar los van het feit dat we constateren dat supporters wereldwijd dus partijdig zijn en aan de kant van hun favoriet staan ben ik nog niemand tegen gekomen met de gekke redenatie dat dit een groot mondiaal megacomplot is van organisatie, renstallen, coureurs, wedstrijdleiding en stewards om de hetero blanke cisman te laten winnen van de 7-voudig zwarte wereldkampioen” Dan heb niet goed om je heen gekeken. Nederland staat echt voor paal in de wereld. Alleen in Nederland vinden ze dit eerlijk. De Engelse media deed hiervan verslag en eindige met “the formula one is going Dutch” Men is zelfs al een petitie gestart voor Hamilton en sommige rusten niet voordat masi openheid van zaken geeft. Er is een kamp wel een verschil tussen mensen die denken dat het racisme is of gewoon manipulatie. Maar uiteindelijk maakt het niks uit. Want zoals ik al zie bij een blank iemand hadden ze dit niet kunnen flikken. Dan konden ze niet genoeg stoken. Maar vind je er zelf nou van dat Nederlandse Hamilton fans bedreigt worden als ze aankondigen op tv te komen? Denk je dan nog dat je het gelijk aan je kant hebt? De kans bestaat zelfs, schat ik in, ongekend in de geschiedenis dat Max zijn kampioenschap weer in moet leveren. Maar dan is het hek wel van de Dam denk. Maar toch meestal zien we de aandacht voor dit soort dingen toch wel afnemen. Alleen Hamilton gaat ook nog wat zeggen en hij heeft hier er daar al iets laten lekken. De vraag is natuurlijk of het echt is.

LHTJ
LHTJ14 dec. 2021 - 20:47

@leftfuturist {Dan heb niet goed om je heen gekeken. Nederland staat echt voor paal in de wereld. Alleen in Nederland vinden ze dit eerlijk.} Oh echt? google eens 5 minuutjes en je ziet feestende menigtes van RedBull of Honda of Verstappen fans uit alle delen van de wereld. Naast Nederland ook Argentinie, Mexico, Ierland, Nigeria, Polen, Zuid-Afrika, Thailand, Spanje enz enz. Heel eenvoudig even checken op google of youtube. Of wacht eens, misschien zijn die mensen wel betaald om net te doen alsof ze blij waren, dat kan natuurlijk ook als onderdeel van het complot. {De Engelse media deed hiervan verslag en eindige met “the formula one is going Dutch”} De Engelse media schrijft dat the formula one is going Dutch, als in de kampioen komt uit Nederland. Dat is namelijk wat die zin betekent. Nou dat is me potverdikkeme een schokkend statement uit de Engelse media. Dat zegt wel iets inderdaad. {Men is zelfs al een petitie gestart voor Hamilton en sommige rusten niet voordat masi openheid van zaken geeft.} Ja dat gebeurd, dat doen supporters als ze teleurgesteld zijn. Is ook binnen 5 minuten geregeld he een petitie starten online. Het is niet de eerste petitie van teleurgestelde fans en zal zeker niet de laatste zijn, in welke sport dan ook. {Want zoals ik al zie bij een blank iemand hadden ze dit niet kunnen flikken. Dan konden ze niet genoeg stoken.} Bizar, gewoon knettergek. Maar goed, ook een serieuze reactie/vraag. En Damon Hill dan in 1994? { Maar vind je er zelf nou van dat Nederlandse Hamilton fans bedreigt worden als ze aankondigen op tv te komen? Denk je dan nog dat je het gelijk aan je kant hebt?} Ik vind mensen die dat doen volkomen idioot, geen knip voor de neus waard. Tegelijkertijd heeft achterlijk gedrag van enkele individuen niets te maken met deze discussie over vermeend racisme die jij hier aanzwengelt. {De kans bestaat zelfs, schat ik in, ongekend in de geschiedenis dat Max zijn kampioenschap weer in moet leveren. Maar dan is het hek wel van de Dam denk. Maar toch meestal zien we de aandacht voor dit soort dingen toch wel afnemen. Alleen Hamilton gaat ook nog wat zeggen en hij heeft hier er daar al iets laten lekken. De vraag is natuurlijk of het echt is.} Jij schat in dat de kans bestaat dat hij het kampioenschap moet inleveren. Op basis waarvan schat jij dat in? Welke kennis van de f1 bezit jij die al die mensen die hier al decennia lang verslag van doen niet bezitten? Jij hebt overigens meegekregen dat zowel Hamilton als zijn vader direct na de race zowel Jos als Max gefeliciteerd hebben? Jij weet ook dat de teambaas van mercedes een felicitatie heeft uitgestuurd naar Max?

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout13 dec. 2021 - 16:38

Ook nu weer hilarisch scherp weergegeven en gepresenteerd. Proficiat Ellen! Kan zó op de VPRO op zondagavond na het nieuws van acht uur.

3 Reacties
The Apple
The Apple14 dec. 2021 - 6:33

Elke avond na het nieuws, afwisselend met Dolf Jansen, Martin van Roosmalen en Pieter Derks.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 dec. 2021 - 7:22

Geen liefhebber van Dolf Jansen!

The Apple
The Apple14 dec. 2021 - 9:15

Elck wat wils......