Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het is de onbedekte vrouw die wordt onderdrukt

  •  
30-08-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1677 keer bekeken
  •  
figleaf

© cc foto: Steve Weaver

Zijn er vrouwen in Nederland die geen sociale druk voelen om aan een schoonheidsideaal te voldoen dat steeds minder om het lijf heeft?
Het is niet de vrouw op het strand die meer aandoet dan nodig is, waar wij ons zorgen over moeten maken. Het zijn juist de onbedekte vrouwen waar we onze aandacht op dienen te richten. Soms is een onderdrukking in zulke grote mate aanwezig, dat het niet eens meer opvalt.
De wereld die we hebben geschapen draait om uiterlijke schijn. Van de mode-industrie en de reclamewereld tot aan de entertainmentindustrie. Allemaal willen ze ons doen geloven dat het uiterlijk allesbepalend is. Zij bepalen of en wanneer een vrouw mooi is. In de bladen worden zelfs de mooiste (driekwart naakte) vrouwen vaak gefotoshopt om perfectie te benaderen. Mooi staat gelijk aan symmetrie, slanke taille, lange benen, mooie vormen en een gewillige blik. En dit alles onder het mom van vrijheid en verlichting.
Het is deze ‘vrijheid’ die elk jaar weer miljarden euro’s om doet gaan in industrieën die vrouwen een gefotoshopt ideaalbeeld na wil laten streven. Van afslankproducten en make-up in alle kleuren en maten, tot haarproducten en cosmetische ingrepen die de verbeelding te boven gaan.
Het lijkt alsof wij ons best doen om vrouwen duidelijk te maken dat ze niet mooi zijn zoals ze zijn. Ze moeten perfect zijn. Of er in ieder geval heel dichtbij komen. Er zijn vrouwen die rondlopen met pijnlijke en zelfs misvormde voeten, om er maar mooi uit te zien in hakken. Er zijn vrouwen die zich nog niet zonder make-up aan hun partner hebben laten zien, bang voor de reactie op het echte uiterlijk. Er zijn vrouwen die al tientallen jaren bezig zijn met afvallen, niet in staat tevreden te zijn met het cijfer dat het apparaat onder hun voeten aangeeft.
Het werkelijk geniale aan dit alles is dat wij de vrouw het idee hebben gegeven dat ze dit graag zelf wil. Dat ze uit eigen vrije wil continu de strijd aan gaat met het eigen uiterlijk en, minstens even belangrijk, het uiterlijk van andere vrouwen. In onze moderne wereld onderdrukken vrouwen andere vrouwen minimaal zoveel als mannen dat doen. Ze maken zichzelf en elkaar wijs dat het oog ook wat wil en dat een blanco cheque een goede prijs is hiervoor.
Zo bekeken is het ook niet onbegrijpelijk dat er gesluierde vrouwen zijn die naar de westerse vrouw kijken met een mengeling van onbegrip en medelijden. Ze vragen zich af waarom deze westerse vrouwen zich laten uitbuiten. Waarom hele generaties rotsvast zijn gaan geloven in het credo: ‘Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden’.
Het argument dat vaak wordt gebruikt om de keuze van een vrouw voor bijvoorbeeld een hoofddoek of een boerkini te bekritiseren, is dat zo’n vrouw wordt gedwongen. Toch verklaren aan de lopende band vrouwen dat ze er toch echt vrijwillig voor kiezen om zich op een bepaalde manier te kleden c.q. bedekken. En als het sociale druk zou zijn, zouden er dan vrouwen in Nederland zijn die kunnen beweren geen sociale druk te voelen om aan een schoonheidsideaal te voldoen dat steeds minder om het lijf heeft?
Wijzen naar een kledingstuk als de boerkini en zeggen dat het een middel is om te onderdrukken, is hetzelfde als wijzen naar lingerie en zeggen dat het een middel is om te onderdrukken. Er zullen vast mensen gedwongen worden zich op een bepaalde manier te bedekken, net zoals anderen gedwongen worden zichzelf in lingerie te verkopen voor geld. Maar we gaan geen lingerie verbieden. Wij vertrouwen op politie, openbaar ministerie en de rechtsmacht om die personen aan te pakken die anderen dwingen iets te doen of te laten.
Overal op de wereld zullen er mensen zijn die worden gedwongen het ene aan te doen, of het andere uit te trekken. Dat wil niet zeggen dat beide handelingen niet ook vrijwillig kunnen worden gedaan. Zelfs al is onderdrukking alom vertegenwoordigd. Al is het niet overal zo subtiel en geaccepteerd als bij ons het geval.
Persoonlijk maakt het mij niet uit als een vrouw letterlijk met alleen maar een vijgenblad de deur uitgaat. Wel graag het verzoek om aan beide kanten een vijgenblad te plaatsen, wellicht met elastiekje, maar dat is ter eigen inzicht. Want dat is vrijheid. De vrijheid om te zijn wie jij wil zijn. Met of zonder bedekkende kleding.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor