Joop

Is minister Kaag in staat mensen aan de onderkant van de maatschappij hun waardigheid terug te geven?

  •  
20-10-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
1399835759_2d1d8f5601_k

© cc-foto: Lee Down

Het kabinet dreigt alle internationale investeringen in harm reduction en progressief drugsbeleid per 2021 te schrappen, een ramp. Gaat D66 op dit beslissende moment de nek uitsteken?
Sinds 2012 werk ik bij stichting Mainline: een organisatie die zich inzet voor de gezondheid en rechten van harddruggebruikers. In de afgelopen 8 jaar sprak ik met vele honderden druggebruikers die proberen te overleven in de marges van de maatschappij. Overal ter wereld. Na 2020 stopt de Nederlandse overheid met de financiering van dit werk in het buitenland. Ons werkveld staat machteloos. Het is mijn plicht om nu een stem te geven aan die mensen die hun verhaal door de jaren heen met mij gedeeld hebben.
Een reis voor Mainline in 2014 bracht me naar Zuid-Afrika. Ik werd meegenomen in de lokale drugsscene door John. Hij had een half jaar ervoor zijn vriendin verloren aan een overdosis. Zijn voeten waren kapot van het constante lopen. Hij had in geen maanden een douche genomen. John had lieve ogen en was prettig in de omgang. We spraken over zijn moeizame jeugd terwijl we langs de eerste crackpanden kwamen. Twee gekraakte flats tegenover elkaar. Niemandsland. De poort werd bewaakt door drie mannen, maar met John mocht ik naar binnen. Als witte, tengere vrouw was ik doodsbang, maar toch had ik een instinctief vertrouwen in mijn gids.
Binnen zaten mensen in allerlei hoeken en gaten te spuiten en te roken. Te slapen. Te dealen. In een achterkamer troffen we een aantal meiden aan. Sekswerkers. Hele dagen in een donkere kamer een sliert aan mannen bedienen voor een beetje dope. Ik sprak mensen die een arm verloren hadden aan een abces. Mensen met HIV. Mensen die heel veel vrienden dood hadden zien gaan. Mensen die elk moment van de dag in overlevingsstand staan. Nooit veilig. Nooit rust. De dag bracht ons verder. Onder bruggen. Langs de spoorlijn. Eindeloos veel mensen op straat. Omdat ze drugs gebruikten. En aan de drugs, omdat ze op straat moeten overleven. Aan het eind van de dag trakteerde ik John op een hamburger. Hij had in geen tijden een normale maaltijd gehad, en hij at hem in 30 seconden helemaal op. Toen leunde hij naar achter en begon zacht te huilen. Hij hoorde voor het eerst in jaren muziek via de radio bij Wimpy.
In het verkiezingsprogramma van D66 ‘Een Nieuw Begin: Laat iedereen vrij, maar niemand vallen’, wordt aandacht besteed aan de wens het drugsbeleid te hervormen. Via huidige Nederlandse ontwikkelingsgelden worden wereldwijd programma’s gefinancierd die de schade van druggebruik beperken: wetenschappelijk onderbouwde programma’s als spuitomruil, hiv-testen en methadonprogramma’s. Maar nu puntje bij paaltje komt, worden onder D66-minister Sigrid Kaag de Nederlandse investeringen in harm reduction-programma’s volledig stopgezet: na een neerwaartse trend – 13 miljoen per jaar van 2011-2015, 6 miljoen per jaar in van 2016-2020  – is de investering in internationaal harm reduction-werk vanaf januari 2021 gereduceerd tot nul.
Mensen als John zijn hiervan de dupe. Zij kunnen nergens meer op terugvallen. Organisaties die in de frontlinie van de war on drugs werken, staan onder ernstige financiële druk. Deze organisaties bieden elke dag weerstand tegen buitenrechtelijke executies van druggebruikers, grove mensenrechtenschendingen en geweld. Dit werk voorkomt dagelijks duizenden doden als gevolg van overdosis en ziekten als HIV/AIDS. En toch is de trend een meer repressieve aanpak. De vraag is: wat gaat D66 doen?
Is Minister Kaag in staat om een budget van 10 miljoen euro vrij te maken voor de drugsaanpak die al dertig jaar volledig wetenschappelijk onderbouwd is, mensenlevens redt en ervoor zorgt dat mensen aan de absolute onderkant van de maatschappij een klein beetje menselijke waardigheid terugkrijgen? Een bedrag dat schril afsteekt bij de 150 miljoen die Grapperhaus succesvol uitonderhandeld heeft voor de repressieve aanpak waarvan D66 zegt dat die niet werkt?
D66 heeft nu de positie om de balans en rede terug te brengen in het drugsdossier. Eerder al riepen 330 organisaties uit 95 landen (!) Minister Kaag op om de steun aan het internationale harm reduction en drug policy veld voort te zetten. D66 staat op een splitsing: iedereen vrij- en niemand laten vallen?

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

zeeman aan wal
zeeman aan wal29 okt. 2020 - 14:56

Je hebt mensen die fatsoenlijk, sociaal of groen zijn vanuit hun persoonlijkheid en passie. Er zijn ook mensen die fatsoenlijk, sociaal of groen zijn om dit past bij hun positie en rol waar ze vanuit hun achtergrond ingegroeid zijn; vaak hoog opgeleid, afkomstig uit de stad en uit een welvarende familie. Deze mensen geven vaak ook zeer veel geld uit aan verduurzaming en vergroening van hun leefomgeving (woning, electrische auto). Hierbij zij ze ook voorstander van subsidies voor deze verduurzaming waar ze zelf gebruik van maken, terwijl verduurzaming die alleen te betalen is door de rijken, niets met werkelijke verduurzaming te maken heeft. Kortom, mevrouw Kaag is iemand uit de bovenlaag van de bevolking met een links signatuur. In wezen helemaal niets anders dan de bovenlaag met rechts signatuur. En of ze het gewone volk kan bereiken; zeker niet.

Visionair NL
Visionair NL27 okt. 2020 - 20:25

" na een neerwaartse trend – 13 miljoen per jaar van 2011-2015, 6 miljoen per jaar in van 2016-2020 – is de investering in internationaal harm reduction-werk vanaf januari 2021 gereduceerd tot nul." Met andere woorden: jullie zagen deze ontwikkeling al tien jaar geleden aankomen. Tien jaar is onvoldoende om deze programma's over te dragen aan lokale partners?

Frans Cobben
Frans Cobben25 okt. 2020 - 17:40

zie het verschrikkelijke voorbeeld van Heroine stad Heerlen in Zuid-Limburg

Martin007
Martin00724 okt. 2020 - 14:02

Ongeveer 50 jaar geleden werd er een experiment uitgevoerd met heroïne gebruikers. Eerst werd vastgesteld dat de constante druk om aan geld en de volgende shot te komen, enorm veel stress opleverde. Die stress werd weggenomen door de gebruikers methadon te geven. Het gevolg: rust in de kop en rust in het leven. Vervolgens kregen de gebruikers een "baantje", waarin ze alleen maar aanwezig hoefden te zijn. Ondertussen werd de dosis methadon heel langzaam afgebouwd. Zo langzaam, dat niemand wat in de gaten had. Op den duur gingen de gebruikers steeds meer meewerken met hun "collega's". Na verloop van tijd kregen ze te horen dat ze al maanden geen werkzame stof meer in hun pilletjes kregen en dus afgekicked waren. Maar ja, in 1980 namen CDA en VVD het land over en was het adagio "eigen verantwoordelijkheid, de overheid trekt zich terug". Mensen, laat die egoïstische baantjesjagers toch links liggen als je gaat stemmen.

GoudenBergen
GoudenBergen20 okt. 2020 - 17:36

Minister Kaag kan zich waarschijnlijk heel moeilijk verplaatsen in mensen uit de onderklasse, mensen die laag opgeleid zijn, mensen die arm zijn, mensen die weinig verdienen, mensen met schulden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 okt. 2020 - 17:35

Kom maar meteen met de deur in huis te vallen. Nee!

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin20 okt. 2020 - 17:35

Om....

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -20 okt. 2020 - 17:18

alle drugs verbieden en bestrijden. Maar als ik zo lees wat er allemaal in Nederlnd gebeurt op dat vlak heb ik mn twijfels. D66 overigens wil gedogen - gedogen - gedogen de ellende die dat veroorzaakt willen ze niet weten

2 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot21 okt. 2020 - 5:30

'alle drugs verbieden en bestrijden.' Voor jou waarschijnlijk nieuw, veel drugs zijn al verboden. Alleen wordt er geen gram minder door gebruikt.. 'de ellende die dat veroorzaakt ' De grootste schade komt van 100% legale drugs zoals alcohol en tabak.

Dave Velzen
Dave Velzen26 okt. 2020 - 0:16

Lachen uit welke droomwereld kom jij. Nederland is een narcostaat en de georganiseerde drugsmaffia heeft meer te vertellen in Nederland dan je stomme terugtrekkende overheid.

Kuifje3
Kuifje320 okt. 2020 - 16:45

Het strijdlied van D66 is niet voor niets: “Geen daden maar woorden”

Kuifje3
Kuifje320 okt. 2020 - 16:40

Kaag is echt maar met één ding bezig en dat is haar eigen toekomst. Ze wil uiteindelijk een mooi baantje in europa en dan is een progressief (wat is dat eigenlijk?) drugsbeleid natuurlijk niet handig. 10 miljoen is natuurlijk niet veel, maar voor dat bedrag heeft ze vast wel al een andere bestemming bedacht.

RaymondenJoop
RaymondenJoop20 okt. 2020 - 16:07

D66 wil geen 10 mio hiervoor vrijmaken, die verhogen liever het EU subsidie budget met 100 mio, zodat ze daar effectief 10 mio kunnen doorsluizen naar dit verhaal in naam vd EU, want beter. Die andere 90? Die vind hun weg dan wel naar wat zinloze subsidies, altijd leuk om weg te geven.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland20 okt. 2020 - 15:45

Verwacht er maar niks van Kaag is niks een D66-er Die zijn bedoeld om onmogelijke coalities mogelijk te maken. Niet om de mensen. Het gaat nooit meer om de mensen.

Bert de Vries
Bert de Vries20 okt. 2020 - 15:45

Minister Kaag is zeker niet in staat tot wat van haar wordt gevraagd. Ze is van D66, en D66 heeft de mensen aan de onderkant van de samenleving nooit zien staan. De progressiviteit en sociale betrokkenheid van D66 geldt bijna per definitie niet voor de kwetsbaren in de samenleving. Bedenk bijvoorbeeld, dat D66 vierkant tegen het voorstel was om de voedselbanken in deze gruweltijd te steunen met €23 miljoen. Niemand kan een voorbeeld geven van een D66 besluit, wet of motie speciaal ten bate van hen die de lagere regionen van de samenleving bevolken.

OlavM
OlavM20 okt. 2020 - 14:11

Tja, minister van buitenlandse HANDEL. Dan is serieuze ontwikkelingssamenwerking natuurlijk al iets van de tweede garnituur. Laat staan een goed internationaal drugsbeleid en internationale "harm reduction". We laten niemand vallen, maar het moet niet te gek worden, natuurlijk.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland20 okt. 2020 - 15:46

We laten niemand vallen - we laten ze gewoon zachtjes in de stront zakken.

Stheno
Stheno20 okt. 2020 - 18:17

Olav, Kaag heeft als minister al vele miljoenen gegeven aan (zeer dubieuze) palestijnse zaken in het kader van ontwikkelingssamenwerking. Dit, ondanks het ongenoegen van (de meerderheid) van) de TK. Mevr Kaag heeft duidelijk gemaakt waar voor haar de prioriteiten liggen. De D66 achterban heeft hierin bij gebrek aan discussie mee ingestemd. De positie van Kaag/D66 voor de verkiezingen is duidelijk vwb het buitenlands beleid. Qua binnenlands beleid zijn er nog vele vraagtekens wegens ambigue berichten: kiezen voor de EU of kiezen voor de VN. Kiezen voor NL komt er niet in voor. Tot zover mevrouw Kaag.

Bouwman2
Bouwman220 okt. 2020 - 14:10

Ik heb geen stem in wat D66 wil & doet, maar ik ben het wel met Busz eens. Repressie werkt niet, ik schreef dat elders al eerder. Wat wel helpt is zorgvuldige aandacht en ( betaalde) hulp om van de drugs af te komen. Men hoort altijd van drugsdoden, maar zelden iets over mensen die na drugsgebruik nog min of meer normaal verder leefden. Dus rehabilitatie is wel degelijk mogelijk . Liberalisatie sluit rehabilitatie echt niet uit. Ik vond je stuk echt fijn.