Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Is het einde van de machtigste wapenlobby-organisatie in de VS nabij?

  •  
04-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
524 keer bekeken
  •  
40982177515_44b0b8909d_z
De Nationale Rifle Association (NRA), de belangrijkste Amerikaanse wapenlobby-organisatie, verkeert in zwaar weer. Ooit zo machtig, wordt ze nu bedreigd in haar voortbestaan door ernstige financiële nood. De NRA beweert dit zelf in een lijvige aanklacht tegen de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo, die al enige tijd strijd voert tegen wapenbezit. Eerder dit jaar noemde hij de lobbyclub nog extremistisch. Als gevolg van zijn inzet zouden bedrijven zich steeds vaker afkeren van de NRA, zo stelt de club. Onder de indruk is Cuomo niet van de rechtszaak die nu tegen hem wordt aangespannen:
Het is ironisch te noemen dat een organisatie die zich inzet voor het recht op dodelijke wapens zelf amper tegen een stootje kan. Al jaren brengt de NRA video’s uit die tot ophef leiden omdat een veel gebruikte slogan, ‘Freedom’s safest place,’ wat wrang overkomt als de eindeloze serie schietpartijen op scholen maar niet ophouden.
In onderstaande video doet de bekende wapenlobby-ambassadeur Dana Loesch een verkapte oproep geweld te gebruiken tegen demonstranten.
De Amerikaanse president Donald Trump blijft de NRA, die 21 miljoen dollar in zijn verkiezingskas stortte, in ieder geval steunen. ‘Zolang ik uw president ben, komt het grondwetsartikel dat het recht op wapens garandeert niet in gevaar,’ zei hij op het jaarlijkse congres van de wapenfetisjisten. Voor de goede orde, in de laatste tien jaar kwamen zo’n 350.000 Amerikanen om door vuurwapens.
Bronnen, NOS , NRA
Cc-foto: Backbone Campaign;  tijdens een bijeenkomst van de NRA in Dallas, projecteerden lichttechnici en kunstenaars anti-wapen boodschappen op gebouwen in 15 Amerikaanse steden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.