Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

IS-gezinnen dragen geen collectieve schuld

  •  
07-11-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
syrie

© cc-foto: Alexas Fotos

Het debat over het terughalen van vrouwen en kinderen van Syriëgangers wordt ongenuanceerd en onzorgvuldig gevoerd. De vrouwen worden over één kam geschoren met de zwaarste oorlogsmisdadigers. En de kinderen worden door Rutte al vanaf hun 9e afgeschreven. Dit gebeurde zelfs niet bij nazi-gezinnen.
Sinds IS is verslagen woedt de discussies over wat te doen met de ‘IS-gezinnen’. IS wordt gezien als het absolute kwaad. Er wordt zelfs een vergelijking getrokken met de nazi’s: IS-strijders zijn ook oorlogsmisdadigers. Allemaal. Vooral de Yezidi’s die standaard aan het woord komen in de media om te verhalen over de misdaden van IS, versterken dit beeld. Wat hen is aangedaan is verschrikkelijk. Voor Yezidi’s zijn daarom alle Syrië-gangers IS-verkrachters evenals hun vrouwen ‘want zij wisten ervan’. Een veelgehoord argument in het debat is verder: als we IS-gezinnen laten overkomen, halen we de vijand in huis en dat maakt Nederland onveilig. Het vijfde colonne-idee dat toch al aan moslims kleeft. Veel deskundigen hebben al gezegd dat zo’n benadering de veiligheid van Nederland juist niet waarborgt omdat het de rancune kan vergroten en je de extremisten niet in de gaten kunt houden.
De impliciete benadering van de ‘IS-gezinnen’ door de Yezidi’s en veel Nederlanders lijkt er één van collectieve schuld en straf. En dat strekt zich zelfs uit tot kinderen. Dit is de nazi-beulen en hun gezinnen zelfs niet ten deel gevallen. Collectieve schuld en straf strookt bovendien niet met onze rechtsstaat. Je bent eerst verdachte en de rechter beslist of je schuldig bent.
Die onbewuste of bewuste collectieve benadering geldt ook bij de vraag of een IS-strijder gederadicaliseerd kan worden. Eens een IS-strijder, altijd een IS-strijder, is de teneur. En en passant worden vrouw en kinderen meegenomen in dit oordeel. Premier Rutte legt de lat heel laag: volgens hem kunnen 9-jarigen al potentiële Al Baghdadi’s zijn en moeten ze daarom opgegeven worden. Als men toch de vergelijking maakt met nazi-Duitsland, hoe onjuist dit mijns inziens ook is, dan zou bij nazi-Duitsland een heel volk opgegeven zijn. Na de Tweede Wereldoorlog hebben onder andere de Amerikanen deradicaliseringsprogramma’s voor Duitsers opgezet. En al met al zijn de Duitsers moreel goed hersteld van deze abjecte periode. Terwijl het Hitler-tijdperk beduidend langer heeft geduurd dan de IS-periode.
De keuze van de benaming van de mensen die naar Syrië vertrokken zijn, verraadt overigens een aanname: IS-strijders. Maar niet alle Syriëgangers waren IS-strijders. En niet alle IS-strijders zijn oorlogsmisdadigers. Een leger is een militaire organisatie, een geweldsapparaat, en telt allerlei functies. Zo ook het IS-leger: van websitebouwers tot oorlogsmisdadigers. Niet iedereen was websitebouwer of kok, maar ook niet iedereen was een oorlogsmisdadiger. Hoe graag de Yezidi’s en vele Nederlanders ons dat willen doen geloven.
We mogen niet vergeten dat in het begin Nederlanders naar Syrië gingen om te helpen in de strijd tegen een dictator. Een strijd die Nederland in het begin, zij het vooral in gedachte, steunde. Er ontstonden talloze rebellengroepen en niet altijd was duidelijk wat nu wel of geen foute groep was, zo heeft Nederland zelf kunnen ondervinden toen ze een rebellengroep probeerde te steunen. Het ontbreken van wapens deed rebellengroepen besluiten om zich tot IS te wenden. Syriëgangers zijn daardoor in IS-groepen terechtgekomen. IS had echter niet zozeer de bevrijding van Syrië op het oog alswel de stichting van een islamitische staat.
Uiteraard zijn er Nederlanders naar Syrië getrokken om zich bewust bij IS aan te sluiten om voor een eigen islamitische staat te strijden. De meeste vrouwen zijn hun man achterna gereisd, niet om te vechten maar vanwege het idee vrij hun geloof te kunnen uitoefenen. Wie wat gedaan heeft, dat weten we niet. Dat moet onderzocht worden.
De bejegening van ‘IS-gezinnen’ als ware er sprake van een collectieve schuld lijkt mij onterecht en onrechtvaardig. Het werkt daarnaast contraproductief met het oog op de veiligheid van Nederland. Het zou, ik doe maar een wilde slag, betekenen dat het gezin van een piloot die met bijvoorbeeld een bom ook tientallen burgers in zeg Irak doodde, medeschuldig is.
Of er sprake is van oorlogsmisdaden gepleegd door Syrië-gangers moet via het recht duidelijk worden; in Nederland, op individuele basis en niet door onze collectieve onderbuik. Want het zijn onze onderdanen, ook al willen we onze handen liever in onschuld wassen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (143)

Thomas Nareel
Thomas Nareel15 nov. 2019 - 11:28

Dit is echt het meest naieve stuk dat hier ooit verschenen is. Hoe dom kun je zijn? Die vreselijke Yezidi's ook he.... Je verdiept je niet eens echt in de materie, hebt je 'deugmens' mening al klaar en vervolgens strooi je met de meest lachwekkkende stellingen. "De meeste vrouwen zijn hun man achterna gereisd, niet om te vechten maar vanwege het idee vrij hun geloof te kunnen uitoefenen..." Hoe krijg je dit uit je toetsenbord??

Joost Spits
Joost Spits12 nov. 2019 - 23:49

Wat in dit verhaal wordt gesteld is meer dan absurd. Koeien worden er lustig oplos vergeleken met paarden. Een totaal onrealistische benadering van wat IS eigenlijk was en is. Zelf heb ik een tijd in Jeruzalem gewoond. Heb veel gezien van extreem moslimgedrag. Zat er met mijn neus bovenop. In het nieuws lees je dan, dat een kind werd doodgeschoten door een Israëlische soldaat. Schandelijk!! Hoe kunnen ze, die Israëli's, wordt dan hier geroepen! Alleen beseffen velen niet hoe extremistisch deze kinderen al op zeer vroege leeftijd zijn gevormd en gebrainwashed door de Hamas, met goedvinden van hun ouders; zijn bovendien ook al op zeer vroege leeftijd met wapens bezig. Deze kinderen zijn gewoon gevaarlijk en zijn zeker bereid een Israëlische soldaat te doden. Ik begrijp Rutte wel dat het zeer denkbaar is, dat wetende vanuit dat perspectief, kinderen van net 9 jaar al een substantieel gevaar kunnen opleveren. Het is, en dat ben ik het met iedereen eens, buitengewoon triest. Maar het is wel de bittere realiteit. Wat ik mis in het verhaal is, dat het hier om fundamentalisme gaat in zijn ergste vorm. Deze mensen zijn vertrokken omdat ze pure haat koesteren tegen onze Westerse samenleving. Ik krijg het beeld gewoon niet uit mijn ogen weggewreven van onschuldige jonge mannen, gekleed in oranje outfit die daar met het volle verstand het hoofd werden doorgesneden. Het lijkt erop dat de auteur van dit verhaal dat allemaal kwijt is. Nou, ik niet!! Vele vrouwen hadden daar weet van, VOORDAT zij de keus maakte en zich toch aansloten bij deze terreur organisatie. Ik heb mij echt vaker afgevraagd: Hoe krijg je het voor mekaar om je bij zo'n organisatie aan te sluiten?! Dan weet je toch dat je de hel over jezelf afroept. Het is zo: Er staan zware straffen op, als men zich aansluit bij een terroristische (criminele) organisatie. En kan mij de vraag wel goed voorstellen van het kabinet: Wat roep je over je af, door deze lieden hier naar toe te halen? De overheid heeft nu al een probleem om de criminaliteit het hoofd te bieden en dan ga je ook nog eens de kans lopen het terrorisme naar je toe te trekken. De Amerikanen hebben makkelijk praten, door te stellen dat we deze terroristen terug moeten nemen. Oh ja? And what about Guantanamo Bay? Dat is toch ook een ver van mijn bed show voor de meeste Amerikanen. De terroristen werden vastgehouden in Cuba. Dus niet op Amerikaanse bodem. Waarom wij dan wel?

Pater
Pater9 nov. 2019 - 3:38

"De meeste vrouwen zijn hun man achterna gereisd niet om te vechten maar vanwege het idee vrij hun geloof uit te kunnen oefenen." Wat een malle opvatting. Ten eerste: hoe weet u dat ? Ten tweede: konden ze hier hun geloof niet vrij uitoefenen ? Die vrouwen kunnen collectief lidmaatschap van een terroristische organisatie ten laste worden gelegd, en hebben verder natuurlijk recht op een individueel proces.

2 Reacties
Samen Delen
Samen Delen9 nov. 2019 - 19:37

"konden ze hier hun geloof niet vrij uitoefenen ?" Niet op de manier die ze als ideaal zien. Want volgens de strikte regels zoals geïnterpreteerd o.a. door imams in ons land. Waaronder die welke hun geloofsgenoten aanraden te gaan wonen in landen waar volgens de stikte sharia wordt geleefd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 nov. 2019 - 12:44

Uit de empirische gegevens die over syriegangers bekend zijn is ook af te leiden dat zeker niet alle vrouwen een man achterna reisden. Dat is trouwens ook een argument van niets. Achterna reizen is vrijwillig.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 nov. 2019 - 14:33

Die vrouwen zijn gewoon schuldig wat mij betreft. En kinderen van 9 jaar zijn veelal al goed geïndoctrineerd en hebben al heel wat geweld voorgeschoteld gekregen. Voor het overige heb ik al mijn mening gegeven. terughalen en hier berechten en de kinderen helpen voor zover dat nog mogelijk is. Indien dat laatste niet mogelijk dan weet ik het eerlijk gezegd ook niet precies. Misschien speciale (gesloten?) tehuizen voor die kinderen met intensief programma, deradicalisering als dat mogelijk is en met psychologische hulp?

7 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin8 nov. 2019 - 14:35

Terughalen etc.. (sorry voor doublure!)

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 nov. 2019 - 18:15

De kinderen worden ondergebracht bij familie zolang moeder nog niet op vrije voeten is. Met begeleiding, maar wat dat inhoudt zal de tijd leren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 nov. 2019 - 1:49

Danielle Defoe Ik reageerde op kindereen van 9 jaar en ouder, die zijn vaak al geradicaliseerd en geïndoctrineerd, los van eventuele opgelopen trauma's. Bij familie vind ik oke voor kleinere kinderen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 nov. 2019 - 11:15

Zo'n 10 procent van de minderjarige IS-kinderen is 9 jaar of ouder. De Raad voor de Kinderbescherming beweert dat er op maat gesneden opvang gaat worden geboden.

Frans Kwakman
Frans Kwakman10 nov. 2019 - 14:39

Minoes - of de vrouwen (en mannen) schuldig zijn daar hebben we in Nederland speciale mensen voor aangesteld. Rechters die bepalen op iemand schuldig is, niet de Telegraaf of NOS. Ik zal deze zaak zo goed mogelijk proberen te volgen. Ik kan mij best voorstellen dat iemand het gebied van de Islamtische staat bewoond heeft om bij z'n familie te zijn. Welke misdaad is dat!

4Vier!
4Vier!12 nov. 2019 - 10:43

Frans Kwakman 10 november 2019 at 15:39 “ Rechters die bepalen op iemand schuldig is, niet de Telegraaf of NOS.” Rechters bepalen of iemand schuldig verklaard kan worden en de strafmaat. De daden en motieven bepalen of iemand schuldig IS. De man die moord met voorbedachte rade pleegde is schuldig aan moord met voorbedachte rade; de rechter bepaald alleen of het bewezen kan worden. Zelfs als de rechter de man onschuldig verklaard wegens gebrek aan bewijs, is de dader schuldig voor zijn daad - alleen niet veroordeeld.

HaloOfFlies
HaloOfFlies13 nov. 2019 - 10:21

"Bij familie vind ik oke voor kleinere kinderen." De dochter is al in die familie geradicaliseerd, dan gaan we nu de kleinkinderen op dezelfde manier opvoeden - heel oke ja.

Katootje2
Katootje28 nov. 2019 - 13:55

Als je er hier op probeert te wijzen waar het hoog houden van de eigen beschaving toe verplicht, dan krijg je dit soort reacties: MountEverest: "Jij gaat wel erg ver in het downplayen van de vreselijke misdaden van IS. Geen woord van bewogenheid met de Jezidi’s en andere slachtoffers. In WOII termen: de SSers verheerlijken en de overlevende Joden natrappen." MountEverest verwijt mij dus op een nogal onsmakelijke manier dat ik een nazi zou zijn, omdat ik het niet over de misdaden van een ander -de IS- heb gehad, maar alleen over datgene waar onze eigen beschaving ons toe verplicht. Blijkbaar zijn MountEverest en anderen niet erg happy met onze eigen beschaving, aangezien ze van mening zijn dat verplichting tot de naleving van mensenrechten in een rechtsstaat slechts hinderlijk is en dat we die zouden moeten opheffen om ons te beschermen. Nu zal ik niet zover gaan als MountEverest doet met zijn wilde beschuldigingen, maar het lijkt me wel duidelijk wie hier de fascisten zijn: dat waren niet alleen de nazi's in de tweede wereldoorlog, of de IS nu, maar dat zijn al degenen die de rechtsstaat willen opheffen om dood en verderf te zaaien, denkende dat ze zelf moreel superieur zijn. You're not, you're just the same.

2 Reacties
Tony Soprano
Tony Soprano8 nov. 2019 - 14:49

Katootje Misschien is het tijd om terug naar de botermarkt te gaan.

Tony Soprano
Tony Soprano8 nov. 2019 - 14:51

Weet u wat ook beschaving is? Opkomen voor slachtoffers in plaats van daders. Of het zoveel mogelijk beschermen van de eigen inwoners.

Zelfblijvennadenkenaub
Zelfblijvennadenkenaub8 nov. 2019 - 12:15

Als je als ouder met je kind aansluit bij IS, dan moet je per direct het ouderlijk gezag ontnomen worden. Dan ben je niet geschikt als ouder. Iedereen is nu bezorgd om die kinderen, maar niemand was bezorgd toen ze vetrokken naar IS-gebied.

rhizoma
rhizoma8 nov. 2019 - 11:24

Wat een oliekoekiedom stuk, gespeend van ieder denkbaar benul, historisch en actueel. De vergelijking die mevr Coronel - en alleen zij- doet slaat nergens op. Mevrouw de journaliste zou er goed doen om dit rapport te lezen. Daarin staat precies beschreven waarom IS- kinderen wel degelijk gevaarlijk zijn. Ik ben er ook voor dat 'IS- gezinnen' worden teruggehaald , naar alleen als de ouders uit de ouderlijke macht worden ontzet en het contact ermee en met alle overige familie verbroken wordt en hun moeders een flink beveiligde cel in gaat tot n internationaal proces. En hier lees je waarom: https://icct.nl/publication/isis-child-soldiers-in-syria-the-structural-and-predatory-recruitment-enlistment-pre-training-indoctrination-training-and-deployment/

4 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman8 nov. 2019 - 12:23

Persoonlijk vind ik het stuk van Mercita duidelijk. En ik ben voor berechting door Nederlandse rechters. Er zijn verschillende reacties hier van mensen die ik niet graag in de buurt zou willen hebben, misschien dat ik ooit liever naast een teruggekeerde familie uit Syrie woon nadat de rechter zich daarover gebogen heeft. Wellicht kan ik daar een goede relatie mee ipbouwen, met die van haat vervulde lieden hier zeker niet. Ik zal straks eens even uitzoeken wat die icct.nl voor club is.

Katootje2
Katootje28 nov. 2019 - 12:47

"gespeend van ieder denkbaar benul, historisch en actueel." Geheel integendeel, want in de praktijk is gebleken dat kinderen van (ex-)fascisten die in een democratie opgroeien zich al heel snel tegen de --fascistische- opvattingen inzake gezag etc. van hun ouders keren, zoals de studentenrevolte in 1968 in Duitsland liet zien. Dat is naturlijk wel anders als je die kinderen in een maatschapelijke positie plaatst waardoor ze zich gaan identificeren met -de standpunten van- hun ouders. De fascisten die zich hier presenteren als hoeders van de beschaving provoceren juist het geweld, omdat ze een vorm van morele beschaving met geweld willen afdwingen bij anderen, die ze zelf niet bezitten.

Tony Soprano
Tony Soprano8 nov. 2019 - 14:54

@Kwakman Klinkt allemaal zeer beschaafd en intellectueel, maar je weet zelf ook wel dat de bewijslast (zeker bij de de IS-vrouwen) in een Nederlandse rechtszaal niet rond te krijgen is. En dus zal, in de meeste gevallen althans, vrijspraak volgen met alle mogelijke gevolgen van dien. Maar goed, je hebt dan in ieder geval de buurvrouwen voor het uitkiezen.

Frans Kwakman
Frans Kwakman8 nov. 2019 - 16:53

Soprano - begrijp ik nu goed dat jij op de stoel van de rechter gaat zitten omdat de bewijslast niet rond te krijgen is? De heer Wilders zou blij zijn met zo'n rechter. Ik had beloofd nog even naar icct.nl te kijken. Een site, internationaal, waar je als liefhebber van anti-terrorisme je hart op kunt halen. Ik vrees dat dit weer zo'n actiesite uit rechtse hoek is. In elk geval niet voor mij, ik heb genoeg aan Joop.

Grietje Genot
Grietje Genot8 nov. 2019 - 7:39

Ja, ben je nu helemaal een haartje betoeterd, belatafeld en mesjogge? Mensenrechten, humanisme, de wet en al die daarbij behorende rompslomp zijn d'r alleen voor ons soort mensen. De rest kan creperen in ;t hol waarin ze verblijven. Dat zal mooi worden, tss.

7 Reacties
Herr Vorragend
Herr Vorragend8 nov. 2019 - 8:32

@Grietje Is dat nou de eerste regel van de grondwet van Islamitische Staat die je daar reciteert ?

Grietje Genot
Grietje Genot8 nov. 2019 - 9:00

Hou je niet van en domme, Vorragend als valt je dat niet zwaar. Ik parafraseer hier natuurlijk de universele rechten van de mens, dat paradepaardje van 't Westen.

Grietje Genot
Grietje Genot8 nov. 2019 - 9:01

en=de(n)

Grietje Genot
Grietje Genot8 nov. 2019 - 9:02

als = al. Ik moet nodig naar de pedicure. Lange nagels tikken niet fijn.

Herr Vorragend
Herr Vorragend8 nov. 2019 - 13:56

Hou jij je niet van de domme Grietje. je weet heel duidelijk dat de Universele Rechten van de Mens iets anders omschreven zijn dan jouw parafrase die uit een schotschrift van de extremisten van IS lijkt te zijn overgenomen. Bovendien zijn de echte Universele rechten van de Mens een creatie van de Verenigde Naties, je weet wel, een verzameling landen uit het Noorden, het Oosten, het Zuiden en het Westen.

Grietje Genot
Grietje Genot8 nov. 2019 - 21:33

Ach, zo'n voortreffelijk heertje die het verschil tussen de UVRM en IS niet kent, en denkt dat de UVRM achter de Oeral is bedacht, maakt me de pis niet lauw.

Grietje Genot
Grietje Genot8 nov. 2019 - 22:25

...heertje dat...

De Nieuwe Realist
De Nieuwe Realist7 nov. 2019 - 23:30

Oké, maar dan ter vergelijking....IS gezinnen dragen geen collectieve schuld. Hierin zou ik best mee willen gaan, maar dan wil ik niet collectief schuldig worden bevonden voor, of zelfs verantwoordelijk worden gehouden voor de slavernij en andere misstanden die vroeger hebben plaatsgevonden.

tempest
tempest7 nov. 2019 - 21:21

“Of er sprake is van oorlogsmisdaden gepleegd door Syrië-gangers moet via het recht duidelijk worden; in Nederland, op individuele basis en niet door onze collectieve onderbuik.” Als er misdaden zijn gepleegd, dan heeft Nederland helemaal geen jurisdictie. Waarom het Nederlands recht? Omdat deze mensen toevallig een Nederlands paspoort hebben? Dat is helemaal niet rechtvaardig. Potentiële misdaden zijn daar gepleegd. Bovendien kan Nederland helemaal niets in dat gebied onderzoeken en dus er is niets te bewijzen. Het is heel makkelijk om anderen van “onderbuik-gevoelens” te betichten, terwijl er hele goede redenen zijn je er niet aan te branden: Nederland kan dit nooit goed doen, hoe hard het ook is voor deze mensen.

Salama.
Salama.7 nov. 2019 - 20:54

Ineens heeft iedereen vreselijk veel medelijden met dat IS-tuig, en lijken de Yezidi, christenen, Koerden en anderen die om een of andere reden de toorn van de IS beulen hadden gewekt volkomen vergeten.

Mat C.H. Visser
Mat C.H. Visser7 nov. 2019 - 19:47

Denk hier als volgt over: deze mannen en vrouwen zijn volledig uit vrije wil naar het kalifaat gereisd om het jihadistische Utopia tot bloei te brengen. Hierbij zijn gruweldaden verricht die vergelijkbaar zijn met andere barbaarse regimes zoals die onder Pol Pot, Mao en die ene mislukte kunstschilder met de bloksnor. En daarom berechten waar deze gruwelijke misdaden zijn verricht ook als dat de galg wordt. Dat de dames nu opeens ontzettend spijt hebben en niets met deze misdaden te maken hebben gehad is weer een voorbeeld van fakenews. Nog een fijne vredelievende avond gewenst.

1 Reactie
Katootje2
Katootje27 nov. 2019 - 23:47

Nog zo'n bloeddorstige hoeder van de beschaving: om de beschaving te redden vierendelen we de daders, laten hun vrouwen en kinderen omkomen door honger en gebrek en laten we de vluchtelingen verzuipen in de Middellandse zee, zodat ze allemaal weten dat ze hier niet moeten wezen, in onze beschaving.

Katootje2
Katootje27 nov. 2019 - 18:41

“Sippenhaft” is een nazistisch rechtsbeginsel bij uitstek en in strijd met de mensenrechten.

7 Reacties
Katootje2
Katootje27 nov. 2019 - 18:55

Je vraagt je toch af wat er toch aan mensen mankeert die zelf nooit iets te verduren hebben gehad, maar desondanks luidkeels verkondigen dat hun rechtsgevoel alleen maar bevredigd kan worden door het ombrengen van andere mensen en het laten verrekken van hun vrouwen en kinderen. En dat doen ze dan ook nog op een toon alsof juist zij de hoeders van onze beschaving zijn. Ze zijn niet links, ze zijn niet rechts, maar gewoon pervers.

MountEverest
MountEverest7 nov. 2019 - 20:00

Jij gaat wel erg ver in het downplayen van de vreselijke misdaden van IS. Geen woord van bewogenheid met de Jezidi's en andere slachtoffers. In WOII termen: de SSers verheerlijken en de overlevende Joden natrappen.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty7 nov. 2019 - 22:42

Er is in tegenstelling tot bij "Sippenhaftung" in deze kwestie wel sprake van een collectieve verantwoordelijkheid. Alle Syriegangers, zeker degenen die later zijn afgereisd, wisten dondersgoed welke gruwelijkheden uit naam van hun weerzinwekkende ideologie werden gepleegd en voor mij zijn zij allemaal medeplichtig aan de gepleegde misdaden tegen de menselijkheid. Als dat rechts of pervers is, soit.

dirkdirk
dirkdirk7 nov. 2019 - 23:08

Katootje 7 november 2019 at 19:41 Het is vrij duidelijk. De gruwelijke misdaden zijn gepleegd in een ander land, dus moeten jouw vriendjes daar ook berecht worden. Zo werkt het overal in de wereld. Als je 10 vrouwen verkracht in China, kan je ook niet zeggen, ik wil in Nederland berecht worden. Dus de doodstraf kan een gevolg zijn, want dat land hanteert nu eenmaal de doodstraf. Hoe wij daar ook tegen aan kijken.

4Vier!
4Vier!8 nov. 2019 - 7:24

Katootje 7 november 2019 De Nazi-vrouw die juichend naar Hitler stond te zwaaien, vol overtuiging Hitlergroetend door het leven ging, haar kinderen stimuleerde lid te worden van de Hitlerjugend en misschien eens haar hoofd wegdraaide toen ze zag dat haar Joodse overburen werden weggevoerd: moreel schuldig of moreel onschuldig?

Katootje2
Katootje28 nov. 2019 - 12:50

4Vier! - Ik denk dat ze ontzettend veel met jou gemeen heeft.

4Vier!
4Vier!10 nov. 2019 - 16:54

Katootje 8 november 2019 at 13:50 "4Vier! – Ik denk dat ze ontzettend veel met jou gemeen heeft." Het is bijzonder dat je je niet schaamt voor je reactie. Die laat vooral jouw grote tolerantie zien voor haat, onderdrukking, moord, discriminatie, slavernij en mishandeling zien.

4Vier!
4Vier!7 nov. 2019 - 18:17

“De meeste vrouwen zijn hun man achterna gereisd, niet om te vechten maar vanwege het idee vrij hun geloof te kunnen uitoefenen.“ En de wijze waarop zij hun geloof vrij wilden uitoefenen naar de letter van hun wet is juist het problematische stuk. Dat vervolgens mensen misdaden en discriminatie ed onder de noemen “vrijheid van religie” mogen blijven bejubelen laat zien dat de deradicaliseringsprogrammas een stuk lastiger worden dan dat het geval was bij het Nazi-gedachtengoed. Onder het mom van racisme wordt immers kritiek op de meest huiveringwekkende overtuigingen niet getolereerd; dat was met kritiek op die Arische nazi’s wel anders.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 nov. 2019 - 9:28

"De meeste vrouwen zijn hun man achterna gereisd.. " dat is op zijn minst twijfelachtig. Maar uit strategisch oogpunt loont het nu om de dames als zwakke wezens zonder eigen wil die alleen maar deden wat hun partners van ze vroegen af te schilderen .

Katootje2
Katootje28 nov. 2019 - 12:53

DanielleDefoe - En dat terwijl iedereen weet dat juist Islamitische vrouwen het toonbeeld van zelfbewuste geemancipeerde feministen zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 nov. 2019 - 15:13

Kato, als deze dames dat zijn is het voorlopig handiger dat niet te etaleren.

4Vier!
4Vier!11 nov. 2019 - 10:05

Katootje 8 november 2019 at 13:53 "En dat terwijl iedereen weet dat juist Islamitische vrouwen het toonbeeld van zelfbewuste geemancipeerde feministen zijn." Geëmancipeerde feministen lijken het me niet bepaald, maar denken dat uitermate conservatieve vrouwen niet zelfbewust, assertief kunnen zijn en niet actief zouden opkomen voor hun religieuze, culturele of politieke overtuigingen lijkt me een grove misvatting.

pietjansen
pietjansen7 nov. 2019 - 17:48

Waarom energie besteden aan de daders? Moeten we niet, op d allereerste plaats aandacht geven aan de slachtoffers van dit soort "mensen"?

1 Reactie
mariamaria2
mariamaria27 nov. 2019 - 23:03

Inderdaad, ipv 1 IS-strijder / - vrouw 3 Yezidi"s uit de kampen in Jordanie naar Nederland halen. Zij hebben door het ondergaan van alle gruwelijkheden meer recht op onze humanitaire hulp dan onze zogenaamde "landgenoten".

dirkdirk
dirkdirk7 nov. 2019 - 17:37

Man man waarom de gruweldaden van ISIS downplayen? 1 Blik op youtue of andere video sites laat zien dat de daden van IS,ers net zo gruwelijk zijn als de SS,ers van weleer. Mensen levend verbranden, langzaam overrijden met een tank, honderden mensen dwingen in een greppel te gaan liggen en daarna doodschieten, slavenhandel, verkrachten, martelen, onthoofden en public. Ik breng ze even ter herinnering, want mensen schijnen nogal gauw te vergeten. Voor mij is iedereen die naar het kalifaat is gegaan schuldig aan verraad, omdat ze zich bewust hebben aangesloten bij een vijandige groep die in oorlog was met Nederland. Voor mij genoeg reden om bij allemaal het Nederlandschap af te nemen, bij dubbele nationaliteit, en dat is de meerderheid. De eventuele doodstraf die ze kunnen krijgen in Irak of Syrië, is hun eigen schuld en daar zit ik niet mee. Jammer dat we gebonden zijn door ouderwetse verdragen.

Samen Delen
Samen Delen7 nov. 2019 - 17:33

Om ook een andere vrouw aan het woord te laten: Nieuwsuur: "Nofa was seksslavin bij Islamitische Staat" https://www.youtube.com/watch?v=zGT21_1PmcI

DenFlexwerker
DenFlexwerker7 nov. 2019 - 16:54

Nee, de klacht is niet "zij wisten er van". De reden is dat ze juist daarom gingen. IS is altijd heel duidelijk geweest in wat ze deed. Ik kan geen Godwin maken omdat de nazi's hun misdaden verborgen (toen gold trouwen Wir Haben es niet gewust, ook niet als excuus), IS gebruikte hun wreedheden als unique selling point. Hun marketing was zeer duidelijk. Je wist precies waar je aan begon (Wat die piloot niet kon weten). Als je wilt vertrekken naar een plaatsen waar de hele strenge islamitsche samenleving is, dan zijn er zat andere landen. Nee, men moest per se naar IS voor deze selling points. Ik merk steeds meer de schade van het feit dat wij censuur pleegden door de IS filmpjes niet te laten zien. Het feit dat IS ze als propaganda gebuikte, zegt al genoeg. Nederland heeft niet gekregen hoe wreed IS was/is en wil dat nu onder de mat vegen. Ga er maar vanuit dat deze mensen meer van die propaganda meer gezien hebben dan de gemiddelde Nederlander en dus IS beter kennen. Men wist het niet, men ging er vol voor.

1 Reactie
Gerry Damen
Gerry Damen8 nov. 2019 - 7:15

Dit! Precies dit. Ze gingen hierom, ze riskeerden zichzelf en hun kinderen voor een land in oorlog omdat dit was wat ze wilden.

JaapBo
JaapBo7 nov. 2019 - 16:50

Idd wordt er van uitgegaan dat ISers schuldig zijn, terwijl dat natuurlijk door een rechter beoordeeld dient te worden. Als je onze rechtsstaat wilt verdedigen, dan moet je de rechter laten oordelen, en niet zelf oordelen. Ik hoorde laats het verhaal van een psychotische vrouw die geronseld was. Die kun je niet bij voorbaat veroordelen als oorlogsmisdadiger. P.S. het is overigens ook niet goed om alle Yezidi’s over één kam te scheren

1 Reactie
dirkdirk
dirkdirk7 nov. 2019 - 23:02

JaapBo 7 november 2019 at 17:50 Idd wordt er van uitgegaan dat ISers schuldig zijn, terwijl dat natuurlijk door een rechter beoordeeld dient te worden. Als je onze rechtsstaat wilt verdedigen, dan moet je de rechter laten oordelen, en niet zelf oordelen Het heeft weinig met onze rechtsstaat te maken. De gruweldaden zijn gepleegd in een ander land, en daar moet het proces en de straf plaats vinden. Dat is vrij normaal, pleeg maar eens een moord in Amerika, of China om maar een paar voorbeelden te noemen. Kan je ook niet naar het Nederlandse rechtssysteem kijken. Vette pech, daden hebben gevolgen.

Gi Raf
Gi Raf7 nov. 2019 - 16:25

''Want het zijn onze onderdanen, ook al willen we onze handen liever in onschuld wassen.'' Heel terechte opmerking waarmee alles in 1 klap kristal helder wordt. Wij die onze handen in onschuld willen wassen zijn natuurlijk schuldig.

I am Legion
I am Legion7 nov. 2019 - 15:23

De vrouwen in een uitzonderingspositie brengen is niet anders dan seksisme. Als je als wilsbekwame volwassene koos voor een deelname aan de strijd van IS, net als dat tijdens WOII er wilsbekwame volwassenen waren die voor een strijd als SS-er kozen aan het Oostfront met de nazi's, dan gaat het niet aan om te kijken wát je er precies uitgevreten hebt. Dat was toen ook niet zo. Bovendien zijn er genoeg getuigenissen dat de vrouwen in het Kalifaat een vaak zeer kwalijke rol hebben gespeeld. Houd eens op met dat eeuwige zoeken van de slachtofferrol wanneer het om minderheden of vrouwen gaat.

Phil2
Phil27 nov. 2019 - 15:20

Eigenlijk zouden alleen vrouwen een oordeel moeten kunnen vellen. Aan de andere kant is dus aan 'die zijde' veel werk te verrichten. Niet alleen t.a.v. de vrouwen die naar Syrië zijn vertrokken, maar ook qua soul searching. Begrip en empathie of ook veroordelen voor het aan de leiband lopen van de mannen die daar de verschrikkelijkste misdaden hebben gepleegd? Ik kom er niet uit. Jonge kinderen zouden elk geval niet de dupe moeten worden van onze passiviteit.

Biokat
Biokat7 nov. 2019 - 15:03

Mercita Coronel staat niet bepaald bekend als expert op dit gebied, tenminste als ik kijk naar eerdere artikelen van haar hand bijvoorbeeld in de Volkskrant. Haar mening is dus net zo relevant als elke willekeurige reactie van ons allen. Voor wat evenwichtigheid op de website zou het mooi zijn als er een artikel of opinie verschijnt van iemand die beargumenteert waarom deze vrouwen beter daar kunnen blijven. We weten nu onderhand wel wat de voorstanders van terugkeer naar Nederland ervan vinden hier berechten vinden namelijk.

Katootje2
Katootje27 nov. 2019 - 14:18

"Sippenhaft" is een nazistisch rechtsbeginsel bij uitstek en in strijd met de mensenrechten.

9 Reacties
MountEverest
MountEverest7 nov. 2019 - 17:17

Genocide is ook in strijd met de mensenrechten. Misschien moeten we de bestraffing overlaten aan de Yezidi's, die dan de vrije hand krijgen.

2C
2C7 nov. 2019 - 18:28

'Sippenhaftung' is geen nazistische uitvinding, maar een Oud-Germaanse rechtstraditie die door de Nazi's werd gebruikt. Iets soortgelijks gebeurde ook in de Sovjet-Unie en de Volksrepubliek China. zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Sippenhaftung

Katootje2
Katootje27 nov. 2019 - 18:40

Klopt, genocide is ook in strijd met de mensenrechten en dus probeert MountEverest handenwrijvend een optelsommetje te maken welke wreedheden hij zich daarom meent te kunnen veroorloven. Dat is het mooie van die science fiction films: als het kwaad de vorm heeft aangenomen van een reusachtige vies, kwaadaardig en bijna onverslaanbaar insect, dan is het maar goed dat de mensheid de atoomwapens nog niet heeft afgeschaft, want die komen op zo'n moment prima van pas. Daarna kunnen we weer tevreden gaan slapen, want het goede heeft alweer gezegevierd. Wat een oneindige voldoening geeft dat toch.

Katootje2
Katootje27 nov. 2019 - 19:29

2C - Dat is een prachtig voorbeeld van de manier waarop de Duitsers na de oorlog aan elkaar een "Persilschein" verstrekten: Het gaat om oude gebruiken, die ook elders hun weerslag hebben gevonden in regels en wetten en dus niet "typisch nazistisch" zijn. en zo vonden ze ook na de oorlog zonder al te veel tegenspraak hun plaats in de Duitse (juridische-)cultuur. Der Führer ging - Die Nazis bleiben - https://www.youtube.com/watch?v=jBLlWDVga5s

MountEverest
MountEverest7 nov. 2019 - 20:03

Jij verdedigt het ultieme kwaad.

Katootje2
Katootje27 nov. 2019 - 23:29

MountEverest - Als je naar die uitzending had gekeken, dan zou je weten dat ik op de hoogte ben van de manier waarop het fascisme in onze maatschappij is blijven voortwoekeren, maar ik zou nog geen woord aan jouw verdediging verspillen.

4Vier!
4Vier!8 nov. 2019 - 8:38

Katootje 8 november 2019 at 00:29 “maar ik zou nog geen woord aan jouw verdediging verspillen” Uiteraard niet, je hebt er druk mee iedereen te beschuldigen facist te zijn, behalve hen waar je kennelijk zo op neerkijkt dat je denkt dat ze -ondanks het bewijs van het tegendeel- geen facist kunnen zijn. Dan kijk je liever weg van gruwelijke moorden, verkrachting, slavernij, mishandeling.

Katootje2
Katootje28 nov. 2019 - 12:56

Wie kunnen -ondanks het bewijs van het tegendeel- geen facist zijn?

4Vier!
4Vier!10 nov. 2019 - 17:06

Katootje 8 november 2019 at 13:56 "Wie kunnen -ondanks het bewijs van het tegendeel- geen facist zijn?" Ik krijg de indruk dat jij dat beeld hebt van die mannen en vrouwen die naar IS-gebied zijn getrokken om daar massaal terreur te verspreiden, de lokale bevolking te onderdrukken, verkopen, afslachten. Jij vind mensen als ik, die dat gedrag, die dergelijke daden mondeling veroordelen, zo blijkt uit je nogal stompzinnige reacties, kennelijk kwaadaardiger dan zij die talloze mannen, vrouwen en kinderen zwaar hebben geterroriseerd, verkracht, verkocht.... Ik vraag me af waarom; ik vermoed een ernstige vorm van racisme jegens de daders.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty7 nov. 2019 - 14:03

Ik neem het de Yezidi's ook zeer kwalijk dat zij schokkende getuigenissen hebben afgelegd over de gruweldaden van IS'ers. Dit straalt negatief af op alle Syriëgangers, en zorgt voor onjuiste beeldvorming en stigmatisering van diegenen die als hulpverleners of facilitaire ondersteuners zijn afgereisd. We moeten deze terugkeerders, het zijn per slot van rekening "onze" jongens, een tweede kans geven. Ik weet heus wel dat veel IS'ers geen lieverdjes zijn, maar die Nazi's konden er ook wat van hoor.

6 Reacties
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty7 nov. 2019 - 14:12

onze jongens en meisjes

DenFlexwerker
DenFlexwerker7 nov. 2019 - 16:58

@Deplorable Lefty: wat ik veel erger vind, is dat er niets sarcastisch aan is als ik zeg dat we deze verhalen niet in de media horen rond deze discussie. De daders en handlangers worden zo als misleide slachtoffers voorgespiegeld en de echte slachtoffers krijgen geen gezicht.

Samen Delen
Samen Delen7 nov. 2019 - 17:17

Het bracht wel even een glimlach op m'n gezicht uw ironie te lezen. Maar toen dacht ik aan de gebeurtenissen die daar plaatsvonden, en nu op kleinere schaal nog steeds plaatsvinden in Syrië, in dat grensgebied met Turkije... want je zal er maar wonen met IS die je wijk nog beheert. En je moet wachten op bevrijd zijn van die "jongens en meisjes" door het Syrische leger. Wat een hel.

MountEverest
MountEverest7 nov. 2019 - 20:17

@Flexwerker De Jezidi's hebben nu een gezicht, dankzij de Nederlandse journaliste Brenda Stoter- Boscolo: Het vergeten volk Het verhaal van de Jezidi's over de laatste genocide In de zomer van 2014 viel IS de regio Sinjar in Noord-Irak binnen. Hun doel was de Jezidi's, een gemeenschap met een eigen religie en een eeuwenoude cultuur, uit te roeien. De mannen werden vermoord; vrouwen en meisjes als slaaf verkocht en jongens in IS-trainingskampen gestopt. Journaliste Brenda Stoter Boscolo reisde naar Irak om over de Jezidi's te schrijven. In de vluchtelingenkampen deed ze onderzoek naar de laatste genocide, hun geschiedenis en cultuur en sloot hechte vriendschappen. Zo volgde ze de levens van Ismael, van wie vijfendertig familieleden gekidnapt werden, van Majdal, die door is tot kindsoldaat werd gemaakt, en van Nadima, die moeder werd van een kind van een IS-strijder. Het vergeten volk toont de levenskunst, moed en veerkracht van mensen onder de benardste omstandigheden

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty7 nov. 2019 - 22:13

@Denflexwerker Klopt helemaal. In het debat gisteren in de TK over terugkeerders waren er een paar woordvoerders, o.a. Van Raak van de SP, die stilstonden bij de echte slachtoffers. In de media en m.n. bij de NPO is er relatief weinig aandacht voor de tragedie van de Yezidi's. @ Mount Everest Idd knap staaltje journalistiek van Brenda Stoter, zeer moedig.

MountEverest
MountEverest8 nov. 2019 - 20:29

Dit boek is een aanrader voor Katootje, OlavM, paul, vdbemt, Kwakman, Huysman, Hannes en Bert de Vries.

Samen Delen
Samen Delen7 nov. 2019 - 13:36

Stel dat een grote groep mensen uit een of ander ver land naar ons land zouden reizen en hier op grote schaal ons en onze medeburgers zouden hebben verkracht, doodgemarteld en onthoofd hebben. En dat het land waar ze vandaan kwamen hen terug zou willen ontvangen, en daar vervolgens volgens hun milde straf systeem zouden willen berechten, zonder echt bewijzen te hebben van de misdaden die die mensen hier begaan hebben. Zodat de kans heel groot is dat ze na korte tijd weer vrij rond kunnen lopen daar. Hoe zouden wij dat vinden? Die mensen hebben de gruwelijkste misdaden begaan in Irak en Syrië tegen de burgers daar. Is het dan niet aan die burgers om via de door hun gekozen regeringen die misdadigers te straffen?

Herr Vorragend
Herr Vorragend7 nov. 2019 - 13:14

De vergelijking met Nazi-Duitsland gaat inderdaad mank. De Duitse fascisten zijn niet naar een speciaal gebied vertrokken. Op het hoogtepunt van electoraal succes voor de nazi's betrof het aantal fascisten en meelopers ca 40% van de bevolking. Islamitische Staat werd bevolkt door fanatieke hardcore fascisten die gericht naar hun heilstaat waren vertrokken. Zij maakten vrijwel 100% uit van de inwoners van IS. Hun slaven niet meegeteld dan.

3 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt7 nov. 2019 - 14:35

Maar dit gaat toch over de houding van de Nederlanders tegenover de landgenoten die zich misdragen hebben tijdens bezetting voor de moffen en de behandeling van de landgenoten die op de een of andere manier betrokken zijn geweest bij de IS. Lijkt mij wel een vergelijkbare situatie, misdaden worden bestraft, door een Nederlandse rechtbank.

Herr Vorragend
Herr Vorragend7 nov. 2019 - 16:07

@Klaas Punt In het artikel wordt gesteld dat je de Duitsers van destijds niet over één kam kon scheren. Dat klopt want een meerderheid had helemaal niet gekozen voor de fascistische barbarij. Die omstandigheid gaat niet of nauwelijks op voor IS-ers, daarvan weet je zeker dat het minstens een bewuste keuze was voor fascistische barbarij. En het valt nog maar te bezien of de misdaden van de IS-ers bestraft worden door een Nederlandse rechtbank.

Klaas Punt
Klaas Punt7 nov. 2019 - 20:41

Aha Herr, je stelt "...het valt nog maar te bezien of de misdaden bestraft worden" Dus je twijfelt aan de Nederlandse rechtspraak. Lijkt mij laakbaar.

Audio
Audio7 nov. 2019 - 13:03

Er is recent een Nederlands boek verschenen over de genocide op de Jezidi's: https://www.villamedia.nl/artikel/brenda-stoter-boscolo-schreef-boek-over-jezidis-een-grote-emotionele-rollercoaster Brenda verbaast zich ook over het gebrek aan aandacht voor het lot van de Jezidi's.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 nov. 2019 - 16:07

Er is wel Duitstalige literatuur. Er wonen vrij veel Jezidi's in Duitsland, zij vormen een zeer gesloten groep het is dus niet zo vreemd dat er weinig over bekend is.

Samen Delen
Samen Delen7 nov. 2019 - 12:43

Meer on topic kan het niet: PBS: "One Syrian child soldier’s desperate struggle to escape ISIS" https://www.youtube.com/watch?v=rlTW1bqVegE\ CBS: "When ISIS recruits children as killers, how hard is it to reverse the brainwashing?" https://www.youtube.com/watch?v=6cYURB3uPhw

korheiden2
korheiden27 nov. 2019 - 12:19

De vergelijking met de nazi's gaat behoorlijk mank. Ten eerste gingen de Duitse vrouwen niet mee met hun maar naar het Oostfront en zaten ook hun kinderen gewoon thuis. Verder zijn vele topnazi's in Neurenberg ter dood veroordeeld en gaat het om een verslagen ideologie. Helaas zijn er nog steeds neonazi's, maar - zonder dit gevaar te willen bagatelliseren - lijkt me de dreiging die daarvan uitgaat (en die is er zeker) toch niet zo ernstig als die van IS. Het lijkt me dat vele vrouwen die met hun man naar Syrië zijn vertrokken daar actief hebben deelgenomen aan allerlei handelingen en dus even schuldig zijn. Kinderen zijn niet schuldig, maar de vraag zal zijn vanaf welke leeftijd de indoctrinatie onuitwisbaar is. Strikt genomen verliezen ouders hun Nederlanderschap door deel te nemen in vreemde krijgsdienst, al vindt @rvb dat er geen sprake is van een buitenlandse staat. Dat lijkt me een juridisch verschil. Immers heeft IS wel degelijk een staat uitgeroepen en zou lidmaatschap van een terroristische organisatie geen aanleiding kunnen zijn voor het verliezen van het staatsburgerschap. Hier zou wetgeving kunnen helpen. Kortom : haal die kinderen hierheen en laat de ouders daar.

10 Reacties
ona2
ona27 nov. 2019 - 13:36

"Kinderen zijn niet schuldig, maar de vraag zal zijn vanaf welke leeftijd de indoctrinatie onuitwisbaar is." Op zich een interessante vraag maar irrelevant in dit verhaal. Er is maar één vraag relevant in deze situatie: schuldig of onschuldig. Zoals je al aangeeft zijn ze onschuldig. Door onschuldigen te straffen maak je jezelf schuldig aan onrecht. Het is dan ook niet ondenkbaar dat de Nederlandse staat zelf door (namens) deze kinderen - nu of later - voor de rechter wordt gedaagd. Als indoctrinatie de hoofdzorg is dan is het juist cruciaal ze zo snel mogelijk terug te halen...ze hadden eigenlijk allang teruggehaald moeten worden. De enige reden dat ze niet zijn teruggehaald is omdat het electoraal potentieel heel schadelijk is. Geen partij wil zich eraan branden.

Katootje2
Katootje27 nov. 2019 - 14:06

"Verder zijn vele topnazi’s in Neurenberg ter dood veroordeeld en gaat het om een verslagen ideologie." korheiden is slecht op de hoogte van de Duitse na-oorlogse geschiedenis. Zoek onder "Persilschein" om te ontdekken hoe ex-nazi's andere ex-nazi's "wit" wasten, in een perverse variant van het spreekwoord: als de ene hand de andere wast, worden ze beide schoon. aantekening: een ideologie kun je niet verslaan.

korheiden2
korheiden27 nov. 2019 - 17:49

@Katootje : Ik ben zeer wel op de hoogte van de naoorlogse geschiedenis en weet dat vele nazi's de dans zijn ontsprongen. Maar in Neurenberg zijn er toch ook flink wat veroordeeld. Een ideologie kun je niet verslaan, dat is waar. Maar ik vrees IS meer dan neonazi's, hoe verderfelijk ik deze laatste ook vind. Ik zie een neonazi bijvoorbeeld niet zo gauw een zelfmoordaanslag plegen in een winkelcentrum. Maar het zijn twee grote kwaden dat is zeker.

Katootje2
Katootje27 nov. 2019 - 18:31

Veruit de meeste nazi's zijn de dans ontsprongen en veelal zijn ze weer teruggekeerd op dezelfde hoge posities als voorheen, of vergelijkbare. De Duitse wetgeving was nagenoeg geheel het werk van de nazi's en na de oorlog is "trouw aan de fuhrer", vervangenh door "trouw aan het vaderland" en zijn de rassenwetten geschrapt. Ben jij tevreden met een fascistische staat, zolang er maar geen aanslagen worden gepleegd?

Katootje2
Katootje27 nov. 2019 - 18:44

Fascisme is een prima zaak, zolang men maar afziet van concentratiekampen.

Peterrr2
Peterrr27 nov. 2019 - 19:10

"Ben jij tevreden met een fascistische staat, zolang er maar geen aanslagen worden gepleegd?" @Katootje, wat wil je nou met zo'n kansloze vraag? Waar suggereert Korheiden dat hij een nazi staat prima vindt. Probeer eens normaal een discussie aan te gaan met iemand!

Ivan61
Ivan617 nov. 2019 - 19:43

Peterrr, Katootje doet vaker rare uitspraken maar dat is vrijheid van meningsuiting, Zij beweert onder dat Iran een democratie is. Aan jou de keuze of jij haar uitspraken serieus wil nemen.

MountEverest
MountEverest7 nov. 2019 - 20:28

Degenen die door dik en dun de islam verdedigen, kunnen niet toegeven dat ze een vreselijke vergissing hebben gemaakt door weg te kijken van de gruwelijke misdaden van IS en de genocide op de Jezidi's te verzwijgen. Daarom maken ze de daders tot slachtoffers en de slachtoffers tot daders en zijn ze mede schuldig. Maar de waarheid komt nu toch aan het licht, net als in het verleden de Armeense genocide. Hun positie wordt onhoudbaar. Het getuigt van grootheid als je toegeeft dat je fout zat en het ultieme kwaad hebt goedgepraat.

Katootje2
Katootje27 nov. 2019 - 23:40

Je vraagt je toch af wat er toch aan mensen mankeert die zelf nooit iets te verduren hebben gehad, maar desondanks luidkeels verkondigen dat hun rechtsgevoel alleen maar bevredigd kan worden door het ombrengen van andere mensen en het laten verrekken van hun vrouwen en kinderen. En dat doen ze dan ook nog op een toon alsof juist zij de hoeders van onze beschaving zijn. Ze zijn niet links, ze zijn niet rechts, ze zijn gewoon pervers.

korheiden2
korheiden28 nov. 2019 - 9:53

@Katootje : Zeker zijn veel nazi's de dans ontsprongen, zoals dat ook het geval was met nogal was NSB-ers. De Geallieerden moesten na WOII ook praktisch blijven en ze hebben gekozen voor de opbouw van West-Duitsland. Russen en Amerikanen namen de raketgeleerden mee. Mede dankzij Werner von Braun stond Neil Armstrong als eerste mens op de maan. In het geval van de IS-vrouwen gaat het om misdaden die gepleegd zijn in het buitenland. Er zitten wereldwijd volgens mij heel wat Nederlanders in een buitenlandse cel, die zijn evenmin teruggehaald naar Nederland. Vrouwen die IS hebben geholpen hebben hun straf verdiend. En nee, ik wil geen fascistische staat, zelfs niet zonder concentratiekampen.

Bert de Vries
Bert de Vries7 nov. 2019 - 12:00

Ik denk dat er terzake de benadering van schuld een sterke overeenkost is tussen de manier waarop IS-gezinnen worden benaderd en de manier warop het Duitse volk werd / wordt benaderd. De leden van een groep dragen ongedeeld schuld aan wat 'uit naam van de groep' is gedaan. Waar de schoen wringt, is dat in dit geval de rechtspraak uitsluitend geldt voor het individu. Dus sentiment betreft de groep, recht betreft het individu. Die verwevenheid en onafhankelijkheid bieden ruimte voor willekeur, en daarvan maken legio politici gebruik. Ten bate van zichzelf.

2 Reacties
MountEverest
MountEverest7 nov. 2019 - 14:19

Je wekt de indruk dat je de IS-strijders als slachtoffer ziet en je gebruikt hun kinderen als eens soort tranentrekkers. In dat opzicht is er wel degelijk een parallel met WOII. Extreem-linkse mensen zien de Jezidi's als daders en zijn ook hard core antisemieten.

Bert de Vries
Bert de Vries7 nov. 2019 - 16:21

MountEverest, reageer eens als je nuchter bent. Ik vergelijk persoonsgebonden recht met collectieve schuld. Kinderen noem ik nergens. En mij linken met antisemitisme vind ik meer dan ordinair.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 nov. 2019 - 11:48

Vrouwen werden actief voor het kalifaat geworven vaak door andere vrouwen. Het gaat niet aan om degenen die afreisden als naive jihadbruiden te beschouwen die zich onder valse voorwendselen lieten lokken. Zij waren eerder meer dan minder ideologisch gemotiveerd dan de mannen en wilden actief participeren. Ook door een thuisbasis te creeeren voor de strijders ondersteunden ze IS. https://sciencenorway.no/islamic-state-kilden-religion/our-image-of-isis-women-is-incomplete/1571358

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 nov. 2019 - 12:50

PS voor degenen die Noors kunnen lezen het volgende op oa. empirisch onderzoek ter plaatse gebaseerde artikel: https://www.academia.edu/39245208/Muhajirat-fenomenet_Hvordan_ble_kvinner_fra_Europa_rekruttert_til_ISIL_og_hva_var_deres_rolle_i_Kalifatet

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai7 nov. 2019 - 11:09

Zie persoonlijk niet zo veel verschil tussen de vrouwelijke kampbeulen in nazie Duitsland en deze dames. Vind deze uitleg en verzachting van Mercita Corone zeer ongepast, deze dames hebben geen morele rechten meer volgens de Nederlandse wet die ze hebben afgezworen en zich onderworpen aan de Sharia wetgeving. Kinderen "mochten ze nog leven" van de Yezidi’s zijn hun moeder's kwijt. De Islam is er duidelijk over, een oog voor een oog en laat deze gruwelijke misdadigers zich daar maar aan houden .

1 Reactie
MountEverest
MountEverest7 nov. 2019 - 14:24

In Nederland was de doodstraf al rond 1870 afgeschaft maar de misdaden van de nazi's waren zo gruwelijk dat de Bijzondere Rechtspleging werd ingevoerd en werden hoge NSB'ers, kampbeulen, verraders en ander kopstukken ter dood veroordeeld. Dat zou hier ook moeten gebeuren. En dat kan volgens het recht van Irak en Syrië.

Jasperien
Jasperien7 nov. 2019 - 11:03

Kinderen zijn onschuldig. Daar kunnen we kort over zijn. Maar de rest heeft wel schuld. Iedereen, hoe onbetekenend de rol in sommige gevallen ook is, is een radertje geweest in een genocidale moordmachine. Zonder vrouwen was IS nooit zo groot geworden; of ze nu daadwerkelijk de hele dag appeltaarten hebben staan bakken of niet. Dat besef komt nu ook over de kampbewakers uit WOII; vandaar dat nu pas negentigers worden opgepakt en berecht. Laten we met IS niet dezelfde fout maken en denken dat de rol van die zogenaamde koks of appeltaartbakkende vrouwen allemaal wel meeviel. Iedereen die zich bij IS heeft aangesloten is schuldig aan een genocidale moordmachine. Waartoe dat regime in staat was, hebben we allemaal op internet kunnen zien (en die uitreizigers ook, voordat ze vertrokken). Laten we ook niet naïef zijn. Het is vrijwel ondoenlijk om uit een totaal kapotgeschoten land voldoende bewijzen te vinden van ieders individuele rol. Daardoor zullen vrijwel alle IS-ers als ze eenmaal in NL zijn er zonder straf of met een fopstrafje vanaf komen, wegens gebrek aan bewijs. Dit kun je alleen voorkomen door ze te bestraffen voor deelname aan een genocidaal regime, ongeacht de persoonlijke rol hierin. Net zoals nu ook gebeurt met de kampbewakers uit WOII. En verder verdrietig dat de yezidi's in dit artikel nog een trap na krijgen. Ze hebben onvoorstelbare gruwelijkheden moeten doorstaan en krijgen nu het verwijt dat ze iedereen over één kam scheren. Geen enkel woord van compassie voor deze groep in het artikel. Verdrietig.

MountEverest
MountEverest7 nov. 2019 - 11:01

IS heeft er in ieder geval toe geleid dat veel moslimterroristen naar het Kalifaat afgereisd zijn. Een flink aantal is gesneuveld, degenen die in Irak en Syrië berecht worden opgehangen of verdwijnen voor lange tijd achter de tralies. Degenen die naar het Westen zijn terug gekeerd worden hopelijk ook zwaar gestraft.

Zeeuw2
Zeeuw27 nov. 2019 - 11:01

Een aantal opmerkingen: “Na de Tweede Wereldoorlog hebben onder andere de Amerikanen deradicaliseringsprogramma’s voor Duitsers opgezet. En al met al zijn de Duitsers moreel goed hersteld van deze abjecte periode.” Het nazisme is geen religie, heeft geen hiernamals waar men beloond word voor hun misdaden. Dus de vergelijking qua de-radicalisering gaat mank. “De meeste vrouwen zijn hun man achterna gereisd, niet om te vechten maar vanwege het idee vrij hun geloof te kunnen uitoefenen. Wie wat gedaan heeft, dat weten we niet. Dat moet onderzocht worden.” De bewijslast beschikbaar in Nederland zal gebrekkig zijn, dus ze zullen allemaal onschuldig geacht worden. “De bejegening van ‘IS-gezinnen’ als ware er sprake van een collectieve schuld lijkt mij onterecht en onrechtvaardig.“ Die vrouwen wisten van de gruweldaden als moord, marteling, slavernij en verkrachting, en menigeen woonde in een geroofd huis met geroofde spullen en een (sex)slavin. Het maakt ze op zijn mintst moreel verantwoordelijk. “Of er sprake is van oorlogsmisdaden gepleegd door Syrië-gangers moet via het recht duidelijk worden; in Nederland, op individuele basis en niet door onze collectieve onderbuik.”. Waarom in Nederland, dat doen we met een moord gepleegd in België toch ook niet? En het Nederlandse recht zal ze nooit veroordelen gezien de bewijslast hier beschikbaar. “Een leger is een militaire organisatie, een geweldsapparaat, en telt allerlei functies. Zo ook het IS-leger: van websitebouwers tot oorlogsmisdadigers.” De websitebouwer en kok faciliteren en profiteren, dus ook zij dragen verantwoordelijkheid voor de misdaden. "Het zou, ik doe maar een wilde slag, betekenen dat het gezin van een piloot die met bijvoorbeeld een bom ook tientallen burgers in zeg Irak doodde, medeschuldig is." Deze piloot vecht niet in vreemde krijgsdienst voor een abjecte ideologie, maar voert een opdracht uit die hij gekregen heeft van de Nederlandse democratisch verkozen volksvertegenwoordiging. Waarbij –ondanks ongelukken- geen stelselmatige oorlogsmisdanen gepleegt worden. “Want het zijn onze onderdanen, ook al willen we onze handen liever in onschuld wassen.” Hoezo is het nu weer onze schuld? Hebben we ze er naar toe gestuurd? Mogen ze niet naar de moskee of ontbrak het ze aan andere fundamentele rechten hier?

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens7 nov. 2019 - 12:21

@ Zeeuw Jij schrijft; Het nazisme is geen religie, heeft geen hiernamals waar men beloond word voor hun misdaden. Dus de vergelijking qua de-radicalisering gaat mank. In het voormalige west duitsland heeft de bevolking wel degelijk afstand genomen van het nazisme. En is de afkeer van extreem rechts diep geworsteld in de samenleving. Er zijn helaas altijd nog lui die dat niet vinden. In tegenstelling tot het voormalige oostduitsland waar de extreem rechtse denkbeelden nog steeds aanzienlijk draagvlak hebben onder een groot deel van de bevolking. Dus veel verschil is er niet. Een extreem nationalistische maatschapvisie of een fundamentalistisch geloof lijken in het gedachtegoed erg op elkaar. Neemt niet weg dat alle mensen die vertrokken naar het kalifaat dat deden om te leven volgen de regels van iets dat goed vergelijkbaar is met het nazisme. Dat de kinderen zijn opgevoed in een islamitische variant van het nazisme. En dus in het besef dat anderen minderwaardig zijn aan hen. Dan zijn ze inderdaad allen strafbaar of valt hen erg veel te verwijten. Een goede vraag aan al deze mensen die nu terug willen komen is de vraag of zij wel willen leven in Nederland? Ik denk de meeste namelijk niet. En als zij zich niet kunnen conformeren aan de Nederlandse grondwet moeten ze maar wegblijven.

TigressApril
TigressApril7 nov. 2019 - 10:36

"We mogen niet vergeten dat in het begin Nederlanders naar Syrië gingen om te helpen in de strijd tegen een dictator." Welke dan? Assad is gewoon gekozen met verkiezingen. Die hele arabische lente heeft 3 landen compleet laten ontsporen (Egypte, Libië en Syrië) waarvan Egypte redelijk stabiel is gebleven doordat de macht steeds wisselt zonder dat het explosief wordt. Het betreft daar ook niet echt een burgeroorlog maar gewoon een staatsgreep door het leger. Van de site van het IND m.b.t. gronden waarop nationaliteit kan worden opgeheven: "U dient vrijwillig in een krijgsmacht van een buitenlandse staat. En deze krijgsmacht vecht tegen Nederland of 1 van de Nederlandse bondgenoten." IS vocht tegen Amerika een Nederlandse bondgenoot dus als je daar vrijwillig aan mee deed is dat voldoende grond. Moeilijk te bewijzen dat iemand vrijwillig meedeed dus daar komen ze mee weg! En zo zal gaan als we ze berechten, geen onomstotelijk bewijs is geen veroordeling. Zoiets is natuurlijk normaal gesproken goed omdat het onschuldigen zo niet worden veroordeeld maar in dit geval zal het betekenen dat zo ongeveer alle schuldigen overal mee weg komen. En wat Rutte zegt over een 9 jarige ik wil nog wat verder gaan, herinneren we ons het jochie van een jaar of 4 die een IS gevangenen executeerde?

3 Reacties
rvb2
rvb27 nov. 2019 - 10:52

Als de verdachten in kampen blijven worden ze in ieder geval niet veroordeeld. De nederlandse rechtspraak kan de IS gangers prima aan, ook hier is het van belang om de normale rechtspraak te volgen. Van een buitenlandse staat was geen sprake, dus was er geen sprake van dienen in een krijgsmacht van een buitenlandse staat. Misschien dat er 1 of 2 schuldigen vrijkomen, maar dat heb je altijd in een rechtstaat. Daar moeten we ook niet al te moeilijk over doen, de kans op omkomen door een aanslag in Nederland is en blijft nihil. Ik maak me meer zorgen over de stadsbus.

Audio
Audio7 nov. 2019 - 14:42

@rvb Als ik jouw stukje lees, realiseer ik me dat je opstelling tegenover de Jezidi's dé lakmoesproef is. Ben je voor de Jezidi's dan sta aan de goede kant, meen je het op te moeten nemen voor de daders dan zit je fout.

rvb2
rvb27 nov. 2019 - 17:50

@Audio: ik neem het op voor verdachten en voor de rechtstaat. Om de slachtoffers (waaronder zeker de jezidi's) recht te doen is het van belang dat de verdachten zo snel mogelijk voor een rechter verschijnen.

JanKlaasen
JanKlaasen7 nov. 2019 - 10:29

Als ik in het buitenland een misdrijf pleeg kom ik in Nederland niet de voor rechter te staan hoor. Daarnaast vind ik het prima om kinderen terug te halen naar Nederland en ze begeleiding te geven, maar dan mag het recht op gezinshereniging niet gelden.

Ivan61
Ivan617 nov. 2019 - 10:16

Schuld moet zeker bewezen worden maar niet volgens civiele rechter. In deze geval is alleen oorlogsrecht van toepassing. Anders niet. Als ervaringsdeskundige wat de oorlog betreft voel ik me verplicht om te zeggen dat jouw aannames en halve waarheden nergens op slaan. IS kalifaat kan je niet vergelijken met Duitsland onder Hitler, ook niet met andere vreselijke systemen en misdadige bewindsmensen uit de geschiedenis. Elke gebeurtenis staat op zichzelf en probeer dat eerlijk te analyseren. Dat is ingewikkeld en vraagt veel van jou maar dan ben jij tenminste eerlijk als journalist. Of wij deze vrouwen en kinderen moeten terug halen is geen vraag. Natuurlijk moeten wij dat doen en volwassene berechten volgens oorlogswet en zorgen dat kinderen veilige toekomst krijgen met of zonder ouders. De ouders hebben de keuzes gemaakt en daar hangt altijd prijskaartje aan.

Robert Follon
Robert Follon7 nov. 2019 - 10:12

[We mogen niet vergeten dat in het begin Nederlanders naar Syrië gingen om te helpen in de strijd tegen een dictator] Onzin. James Foley is in bijv. 2014 al onthoofd, tezamen met de stichting van het 'Kalifaat' in Syrie. Wie zich aansloot bij IS werd geworven met bloed, dood, het mogen onderdrukken van de 'ongelovigen' en het martelaarschap. Niet met het stichten van klinieken of voedseldroppings. [Hoe graag de Yezidi’s en vele Nederlanders ons dat willen doen geloven] Ja, laten we vooral niet vergeten dat bij de Yezidi en de Nederlanders toch het 'echte' probleem zit....

Arend Wortel
Arend Wortel7 nov. 2019 - 10:05

Op zich wel een sympathiek betoog, maar ik vraag me af waarom Coronel blindelings lijkt uit te gaan van de onschuld van de vrouwen die naar IS-gebied afreisden. Er zijn genoeg verhalen bekend over gruweldaden begaan door IS-vrouwen. De kinderen zullen inderdaad (meestal) onschuldig zijn, zeker naarmate ze jonger zijn, maar waarom zouden we de IS-vrouwen bij voorbaat vrijpleiten? Ik zie in principe zelfs geen aanleiding om de vrouwen lichter te straffen dan hun mannen. Ook de vergelijking met nazi's gaat misschien niet helemaal op: hoewel de nazi's deel uitmaakten van een moorddadig systeem en veel van hen tijdens de oorlog persoonlijk gruweldaden hebben gepleegd, waarvoor ze terecht streng gestraft werden (veel kopstukken kregen trouwens de doodstraf), was de kans volgens mij toch minder groot dat ze na de oorlog en na hun vrijlating aanslagen zouden plegen uit naam van hun ideologie. Die ideologie was failliet en kapot. Bij terugkerende IS-strijders, mannen én vrouwen, is de kans op aanslagen na het uitzitten van hun (naar verwachting relatief milde) straf volgens mij nog steeds aanzienlijk. Hun ideologie is helaas nog springlevend.

9 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt7 nov. 2019 - 10:56

Blindelings? Zoals je weet is Vrouwe Justitia geblinddoekt dus beschrijf je nu de Nederlandse rechtspraak? Deze geinterneerden dienen in ons land berecht te worden, met de nadruk op recht, en niet de impliciete doodstraf door niets doen door de regering te krijgen.

Arend Wortel
Arend Wortel7 nov. 2019 - 13:08

Beste Klaas, ik schrijf nergens dat die mensen de 'impliciete doodstraf' moeten krijgen. Het gaat me erom dat Coronel onderscheid maakt tussen de mannelijke en vrouwelijke Syriëgangers, waarbij ze de vrouwen lijkt te willen vrijpleiten ("De meeste vrouwen zijn hun man achterna gereisd, niet om te vechten maar vanwege het idee vrij hun geloof te kunnen uitoefenen"; "en passant worden vrouw en kinderen meegenomen in dit oordeel"). Niet erg geëmancipeerd trouwens om te veronderstellen dat de vrouw rustig thuis bij de kinderen blijft zitten terwijl manlief ergens op een plein andersgelovigen het hoofd afsnijdt. Ik betoog dat die vrouwen meestal niet minder schuldig zijn dan hun echtgenoten. Zowel de vrouwen als de mannen hebben zich willens en wetens aangesloten bij een terroristische organisatie. Daarvoor zullen ze ook worden vervolgd, meestal niet voor individuele gruweldaden, want die zullen in de praktijk lastig bewezen kunnen worden. "Het idee om vrij hun geloof uit te kunnen oefenen" lijkt me een slappe smoes. Ze kunnen hier immers ook vrij hun geloof uitoefenen (ja ik weet het, er is een verbod op gezichtsbedekkende kleding in OV en openbare gebouwen), maar ik denk niet dat Coronel met dat 'uitoefenen' het onderdrukken van de plaatselijke bevolking en het plegen van gruweldaden bedoelt. Geen enkele reden om de vrouwen als willoze slachtoffers te beschouwen en vrijuit te laten gaan als ze terugkomen. Wat mij betreft zijn ze net zo schuldig als hun echtgenoten. Hopelijk blijft de Nederlandse samenleving lang van deze mannen én vrouwen gevrijwaard, niet doordat ze in de woestijn creperen maar doordat ze vele jaren in een Nederlandse cel moeten blijven zitten. Voor de kinderen moet dan uiteraard goed worden gezorgd.

Klaas Punt
Klaas Punt7 nov. 2019 - 14:40

Arend, dan zijn we het eens. Zij die misdaden hebben gepleegd dienen hier berecht te worden. Waarbij je natuurlijk wel moet meenemen dat het simpel in het IS gebied wonen in mijn ogen geen misdaad is.

Folkert2
Folkert27 nov. 2019 - 19:21

"Waarbij je natuurlijk wel moet meenemen dat het simpel in het IS gebied wonen in mijn ogen geen misdaad is." Je woont in een huis waar de oorspronkelijke bewoners van zijn vermoord of tot slaaf zijn gemaakt omdat jij vanuit het westen naar Syrië afreisde om Jihadistje te spelen. Hell yeah, het wonen in IS gebied moet je juist wel beschouwen als misdaad. Niemand woont "simpel" in IS gebied..

Frans Kwakman
Frans Kwakman8 nov. 2019 - 12:27

Folkert, wat jij beschrijft doet mij aan Palestina denken. Maar wellicht hebben de mensen waar het hier om gaat gewoon een huis gehuurd. Was je daar?

Folkert2
Folkert28 nov. 2019 - 20:27

Frans, geen idee wat Palestina te maken heeft met de column hierboven of de bijdragen daaronder. Wellicht is er een bijdrage op het forum waar het beter bij past. En als je werkelijk waar zo naïef bent dat je denkt dat mensen een huis huurden in IS gebied raad ik het je eerst eens aan om je te verdiepen in de materie voordat je op mij reageert.

Klaas Punt
Klaas Punt9 nov. 2019 - 13:15

Folkert, wat jij beschrijft is exact wat in Palestina in 1948 gebeurde nadat de joodse strijdgroepen hun etnische zuiveringskampagne uitvoerden. En ach, niet op jou reageren is jouw raad. Waarom heb je de waarheid in pacht?

Folkert2
Folkert29 nov. 2019 - 20:55

Klaas Punt, simpelweg omdat het nu niet over Israël of Palestina gaat in deze column maar over de misdaden van IS die door de schrijfster weg worden gerelativeerd. En moet je eerst Israël veroordelen voordat je een oordeel over IS mag geven? Of mag je die zaken ook apart behandelen? Want dat is in feite wat ik zeg. Er is een tijd en plaats om Israël te veroordelen, maar in mijn ogen is dat niet op zijn tijd en plaats onder deze column. En ja, als mensen roepen, wellicht huurden ze er gewoon een huisje, of zoals je zelf stelt, het wonen in IS gebied beschouw ik niet als misdaad. Verdiep je eens in de materie zou ik zeggen.

Folkert2
Folkert29 nov. 2019 - 23:33

Ik geef je even een hint Klaas. Raqqa is being slaughtered silently is een burgerjournalisten collectief wat de misdaden van IS met gevaar voor eigen leven heeft vastgelegd en heeft gepubliceerd. Daarnaast hebben ze kritiek geuit ten opzichte van Assad als wel het geweld gebruikt door de Westerse coalitie. Laat ik het zo zeggen, er valt genoeg om over te debatteren. Als je al deze informatie niet tot je wil nemen en het liever wil hebben over Israël en Palestina ben je gewoon hopeloos verloren en beschouw ik je niet als gelijkwaardige debat partner.

Jorah
Jorah7 nov. 2019 - 10:01

De kleine kinderen dragen geen schuld. Hun ouders wel. Zowel vader als moeder indien ze beide voor IS hebben gekozen. Ook deze vrouwen hebben actief de terreurstaat IS ondersteund. Zoals altijd, ook in vele gezinnen in Nederland zijn kinderen de dupe van verkeerde keuzes van hun ouders. Heel jammer maar gewoon dagelijkse realiteit. Terughalen is de hier aanwezige bevolking nodeloos in gevaar brengen en op kosten jagen.

Henk van Sluis
Henk van Sluis7 nov. 2019 - 10:00

Leuke theorie, maar het is praktisch natuurlijk onmogelijk om hier in Nederland te bepalen welke daden individuele personen in Syrië hebben verricht. Dus volgt dan een individuele, maar uiteindelijk collectieve vrijspraak wegens gebrek aan bewijs?

Peterrr2
Peterrr27 nov. 2019 - 9:53

Het is een heel ingewikkelde situatie. Persoonlijk heb ik geen idee wat de beste oplossing is. Wat ik mis in dit verhaal is hoe Mercita Coronel het wil oplossen. Terughalen en dan? Goed dat je opkomt voor anderen, maar geef dan ook aan wat er in jouw ogen moet gebeuren als deze vrouwen en kinderen daadwerkelijk terug zijn. De vrouwen hier in de gevangenis zetten? En die kinderen dan? Wat ga je met hen doen? Dus mijn vraag, hoe zie je het voor ogen als deze vrouwen terug zijn in Nederland?

1 Reactie
Thomas Nareel
Thomas Nareel15 nov. 2019 - 11:46

Mercita neemt ze allemaal in huis...

Duifje2
Duifje27 nov. 2019 - 9:47

Beetje belachelijk om gezinnen van piloten erbij te halen. Vind ik totaal geen vergelijking. Als mijn man een fout maakt op zijn werk, ben ik niet medeschuldig. Als mijn man een nazi zou zijn, en ik zou willens en wetens bij hem blijven, dan mogen ze me daar op aanspreken. Deze vrouwen wisten ten eerste heel goed waar ze voor kozen, en zijn, heel egoïstisch, toch naar gevaarlijk oorlogsgebied vertrokken met kleine kinderen, en hebben daar ook nog eens kinderen verwekt met het idee dat ze toch wel terug konden komen als het mis zou gaan, omdat ze er vanuit gaan dat de Nederlanders toch wel alles door de vingers zouden zien en ze wel weer in de armen zouden sluiten. Ten tweede zijn er oorlogsmisdaden gedaan, ook door een heleboel van deze vrouwen, oa slavernij en mishandeling. De slachtoffers, en dus ook bewijzen, zitten daar, en niet in Nederland. Daar dus berechten.

2 Reacties
ton14024
ton140247 nov. 2019 - 15:48

´´Daar dus berechten.´´ En de aanklacht verzinnen ze maar?

4Vier!
4Vier!7 nov. 2019 - 19:52

Ton14024 7 november 2019 at 16:48 ”´´Daar dus berechten.´´ En de aanklacht verzinnen ze maar?“ Waarom denk je dat er aanklachten verzonnen moeten worden? Denk je dat vrouwen altijd onschuldig zijn? Welke verantwoordelijkheid heeft de vrouw die actief afreisde naar IS-gebied en daar bv een lokale Syrische verraadde voor roken? Of die in huis opdrachten gaf aan de slavin die in haar huis rondliep? Geen?

Mat C.H. Visser
Mat C.H. Visser7 nov. 2019 - 9:40

Ik wilde twee kanttekeningen maken. Ten eerste is de Islamitische Staat niet verslagen, ik wilde dat het zo was. Ten tweede lijkt het mij bij de dames welhaast onmogelijk te bewijzen welke misdaden zij hebben begaan. Dat moet dan door ooggetuigenverslagen komen me dunkt, maar dan moet je ook de slachtoffers verhoren en dat lijkt me uit praktische overweging geen makkelijke opgave. Dat deze dames ervoor kiezen om buitenshuis volledig bedekt over straat te gaan maakt het er allemaal ook niet makkelijker op...

JJP2
JJP27 nov. 2019 - 9:18

Waarom zou dat recht in Nederland gesproken moeten worden? Als ik als Nederlands onderdaan op het vliegveld van Bogota met 10 kg cocaïne in mijn koffer word betrapt, dan weet ik zeker dat ik daar de cel invlieg.

1 Reactie
ton14024
ton140247 nov. 2019 - 15:43

Dus wie niet betrapt is mag terugkomen.

Georg Groenegaard
Georg Groenegaard7 nov. 2019 - 9:09

De VVD is nou dus voor de doodstraf. Dat wordt nog "leuk" voor al die Nederlanders die hier in Nederland met enige regelmaat ten onrechte voor (meervoudige) moord worden veroordeeld. . Dan kan het excuusbloemetje naar de nabestaanden. .

1 Reactie
Jorah
Jorah7 nov. 2019 - 11:11

Je wordt berecht in het land waar je je vermeende misdaden hebt begaan. Vrij gebruikelijk en niets vreemds aan. Dat men daar de doodstraf hanteert maakt wat mij betreft geen enkel verschil. Dat de VVD wil dat de mensen berecht worden waar de misdaad begaan is wil niet zeggen dat ze voor of tegen de doodstraf zijn.

Klaas Punt
Klaas Punt7 nov. 2019 - 9:07

Goed stukje, Mercita, dank je wel.

1 Reactie
Mat C.H. Visser
Mat C.H. Visser7 nov. 2019 - 17:50

Helaas, deze dame praat recht wat krom is. Lees de comments er maar op na.

MountEverest
MountEverest7 nov. 2019 - 8:56

@Mevrouw Coronel U geeft de Yezidi's nog een trap na: "Vooral de Yezidi’s die standaard aan het woord komen in de media om te verhalen over de misdaden van IS, versterken dit beeld. Wat hen is aangedaan is verschrikkelijk. Voor Yezidi’s zijn daarom alle Syrië-gangers IS-verkrachters evenals hun vrouwen ‘want zij wisten ervan’." Waar komt toch die behoefte vandaan om de misdaden van IS goed te praten en de Yezidi's te negeren of zelfs een trap na te geven?

4 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.27 nov. 2019 - 10:39

Dat verschijnsel staat bekend onder de term "blaming the victims". Het heeft deels te maken met het eigen onvermogen om zich in te leven in het leed van de echte slachtoffers. Daarom gaat men de rollen omdraaien, en worden daders slachtoffers. Het stukje hierboven is daar een schoolvoorbeeld van.

Audio
Audio7 nov. 2019 - 12:47

@Marcus A. Stel je voor dat de Geallieerden de Joden zouden hebben genegeerd en de SSers als slachtoffer zouden hebben gezien. Helaas werden de Joden die de kampen overleefd hadden ook grotendeels genegeerd, tenminste in Nederland.

Audio
Audio7 nov. 2019 - 12:48

@Marcus A. Dus gebrek aan sympathie...

Marcus A.2
Marcus A.27 nov. 2019 - 13:27

Audio, ik begrijp niet goed wat je nu eigenlijk precies wilt zeggen..