Georgisch meisje was doodziek toen haar asielaanvraag werd afgekeurd en ze het land werd uitgezet … Nu is ze overleden
De 8-jarige Georgische Renata Agamiryan, die in 2012 in Nederland asiel had aangevraagd en doodziek ons land werd uitgezet, is vrijdag overleden aan leukemie.
Renata werd in het Leids Universitair Medisch Centrum in coma gehouden in de hoop dat ze zou genezen, maar dat is niet gelukt. Dat schrijft BNdeStem die in 2013 samen met het EO-programma ‘ De Vijfde Dag ‘ het nieuws aan het licht bracht dat Nederland het ernstig zieke meisje terug zou sturen.
Renata’s familie kwam in 2012 met haar familie naar Nederland en vroeg asiel aan. Ze kwamen terecht in het asielzoekerscentrum in het Limburgse Baexem. Omdat ze de Europese Unie via Polen binnenkwamen, besloot de Immigratie- en Naturalisatiedienst de familie naar dat land terug te sturen. De afspraak in Europa is namelijk dat asielzoekers alleen in het land van binnenkomst een verblijfsvergunning mogen aanvragen.
Vlak voor haar uitzetting kreeg Renata bloedneuzen, blauwe plekken en hoge koorts. Haar ouders vroegen om een onderzoek, maar dat kwam er niet. Zelfs niet toen ook een huisarts liet weten dat onderzoek nodig was.
In plaats daarvan werd het gezin naar het Detentiecentrum Rotterdam overgebracht en een week later op het vliegtuig naar Polen gezet. Daar kwam snel aan het licht dat Renata acute leukemie had. Als die ziekte snel behandeld wordt, zijn de overlevingskansen groot. In Polen hebben artsen Renata onderzocht en verklaard dat de ziekte eerder vastgesteld had moeten zijn en dat Renata in levensgevaar verkeerde.
Toen Renata’s verhaal het nieuws haalde in Nederland, barstte de bom. Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie kreeg hevige kritiek over onverschillig asielbeleid en besloot uiteindelijk het gezin permanent een verblijfsvergunning te geven.
Volgens onderzoek dat later door de Inspectie voor de Gezondheidszorg is gedaan naar de behandeling van Renata, zijn er geen fouten gemaakt door de artsen in Nederland. Het feit dat ze niet goed is onderzocht, zou te maken hebben met de taalbarrière waardoor de overdracht van haar medische gegevens.
De familie was verbijsterd over het onderzoek. Volgens Maureen Helgers, de advocaat van de familie, zijn Renata’s ouders ‘steeds weer met een paracetamol afgewimpeld’. ‘In het AZC werden zij nooit gezien door een arts, enkel door een verpleegkundige,’ aldus de advocaat in de Volkskrant destijds.