Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Is dit de man die Trump gaat verslaan?

  •  
21-06-2018
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
8144830894_a80211d63c_k

© cc-foto: Sean Davis

Als Obama het nu moest opnemen tegen Trump zou hij verliezen. Een intellectuele kandidaat, verstandig en bedaard, maakt geen schijn van kans meer
Trump gaat herkozen worden. Ik zeg het tegen iedereen die me vertelt dat Trump zo ongelofelijk vreselijk is. De reactie die dan volgt bestaat meestal uit een verbijsterde blik, tot de rand toe gevuld met ongeloof.
Die man is ongelofelijk vreselijk!
Ja, dat vinden de Trump-kiezers ook maar ze zijn wel tevreden over hem. Het idee dat ze in afgrijzen hem de rug toekeren, kun je vergeten.
Hij gaat afgezet worden! Impeachment!
De kans dat de impeachment gaat gebeuren is erg klein. Dan moeten de Democraten sowieso eerst de parlementsverkiezingen van dit najaar winnen. Dat is niet vanzelfsprekend. In de peilingen slinken de kansen voor een Democratische zege de laatste maanden.
Velen denken dat Trump makkelijk verdreven kan worden. Er treedt daardoor ironisch genoeg eenzelfde effect op als dat wat er mis ging bij de presidentsverkiezing met Hillary in 2016. Haar overwinning stond voor veel mensen van tevoren vast als een huis. Mede daarom verloor ze juist.
Er klinkt wel veel luide woede over Trump maar er is weinig echt verzet. Af en toe zijn er protesten, de Women’s March, het verzet bij de Muslim Ban, de demonstraties tegen wapengeweld, maar dergelijke manifestaties lijken even snel weer weg te ebben als ze opkwamen. Er wordt indrukwekkend geknield in stadions maar de Black Lives Matter beweging is van de straten verdwenen.
Om Trump te verdrijven is er langdurig, permanent en massaal protest nodig. En dan heb ik het niet over retweets en likes. Dat protest is er niet, wellicht omdat iedereen denkt dat Trump vanzelf verdwijnt. Dat gaat dus niet gebeuren, hij wordt herkozen.
Herkozen? Dat kan niet!
O nee, wie gaat hem dan verslaan? Meestal blijft het stil na die vraag. De naam van Sanders wordt gemompeld… of… eh… Oprah Winfrey? Dream on.
Trump heeft de Amerikaanse politiek volkomen verziekt en veranderd in een kolkende massa van haat, woede, achterdocht en andere minder prettige emoties. Dat gaat voorlopig niet meer goed komen en misschien wel nooit meer. Als Obama het nu moest opnemen tegen Trump zou hij verliezen. Een intellectuele kandidaat, verstandig en bedaard, maakt geen schijn van kans meer. Debat doet er niet meer toe. Een straatvechter moet je hebben.
Maar nog is niet alles verloren. Een naam die je moet onthouden is Cory Booker. Hij heeft het voorkomen van een footballspeler en een bijzondere manier van politiek bedrijven. Hij werd burgemeester van Newark, een door misdaad verzwolgen troosteloze stad in de buurt van New York, betrok een sociale woning in een achterstandswijk en verlaagde zijn eigen salaris. De misdaad werd teruggedrongen. Newark beleefde onder zijn bewind voor het eerst sinds mensenheugenis een maand zonder moorden.
Booker viel me in 2010 op omdat hij na een ernstige sneeuwstorm Twitter inzette als collectieve hulplijn en hoogstpersoonlijk ingesneeuwde bewoners uitgroef. Hij werd een online held. Booker heeft wel meer heldhaftigs op z’n naam staan, zoals het redden van een vrouw uit een brandend huis. Daarnaast is hij vrijgezel, kaal en veganist. Dat maakt hem tot het soort atypische kandidaat dat deze eeuw het type van de ideale schoonzoon verdreven heeft als publiekslieveling.
Een bericht gedeeld door Cory Booker (@corybooker) op 18 Jun 2018 om 2:32 (PDT)
Hij is nu senator, de eerste zwarte senator die in New Jersey gekozen is. Hij is een beducht tegenstander van Trump maar tegelijkertijd wordt hij gezien als iemand die in staat is de teleurgestelde witte onderklasse aan zich te binden. En misschien nog wel meer Trump-stemmers.
In De Morgen beschreef de Vlaamse wetenschapper Wouter Van Acker kort na de overwinning van Trump in 2016 het gesprek dat hij voerde met een bevriend Amerikaans stel dat op Trump had gestemd. Hij wilde van hen weten in wie ze vertrouwen hadden:
“Voor de grap noem ik Cory Booker, posterboy voor de democraten, oud-burgemeester van Newark en sinds twee jaar democratische senator voor New Jersey, en vraag of ze dat dan iets zouden vinden. Tot mijn grote verbazing reageren ze beide positief. “Ja, hij is wat glad, maar hij heeft serieus zijn best gedaan om samen te werken met de andere kant”, aldus Ann. Robert knikt instemmend en vult aan: “Hij heeft veel goed werk gedaan voor de mensen die hij vertegenwoordigde”, doelend op zijn tijd als burgemeester van Newark. “Ik zou overwegen op hem te stemmen,” voegt Ann als klap op de vuurpijl toe. Ik sta even met m’n mond vol tanden. Dit is een van de hipste, liberaalste democraten waar we het nu over hebben.”
Dat Booker, die opkomt voor homorechten en laatst nog aan het daten was met de uberhippe dichteres en activiste Cleo Wade, als linkse kandidaat ook rechtse kiezers aanspreekt wordt door een deel van links natuurlijk met scepsis bekeken. Een populist! Niettemin lijkt het me sterk dat hij binnen de Democratische partij zo’n verdeeldheid zou veroorzaken als Hillary Clinton deed.
Overal waar Cory Booker komt schreeuwt het publiek ‘2020!’ Hij heeft nog niet officieel besloten zich in de race om het presidentschap te storten. Dat doet hij pas tegen het einde van dit jaar, zegt hij.
Op Netflix is een documentaire beschikbaar over de strijd die de toen 33-jarige Booker in 2002 voerde voor het burgemeesterschap van Newark. Die strijd verloor hij om vier jaar later alsnog te zegevieren maar de titel van de voor een Oscar genomineerde documentaire is veelzeggend: Street Fight.
De presidentsverkiezing van 2020 wordt hoe dan ook een straatgevecht met Trump. Ik zou m’n geld op Booker zetten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.