Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Is de overheid bang voor de delende burger?

  •  
16-10-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Veel beter is de kracht van het platform zelf in te zetten. Voer zelfregulering door feedback in
Een jaar geleden vond ik een folder in mijn brievenbus. Elke zondag kookt de buurtkok en hij bezorgt maaltijden aan huis. Alleen voor de drie flats rond ons parkje. Het resulteerde in heerlijke maaltijden en gesprekjes in de lift. Lukte het flamberen bij jou? Was dat witte nou het toetje of een voorgerecht?
De deeleconomie is in opkomst en enorm hip. Het lijkt daardoor alsof het pas recent is uitgevonden. Maar de deeleconomie is eigenlijk van alle tijden. Buren lenen de grasmaaier of een kopje suiker.
Nieuw zijn de vele online platforms die het delen makkelijker te maken. Peerby bijvoorbeeld, zodat ook de anoniem levende stedeling een boormachine kan lenen van de buren. Thuisafgehaald, zodat ook anderen in de wijk kunnen genieten van jouw nasi goreng en Airbnb, zodat dat je je logeerkamer kunt delen met toeristen.
De nieuwe deeleconomie heeft veel voordelen boven de oude lineaire economie. Producten en dus grondstoffen worden efficiënter gebruikt. Mensen die in dezelfde buurt wonen of dezelfde interesses hebben krijgen meer onderling contact. Eigen initiatief van mensen wordt beloond en innovaties gestimuleerd. Burgers verdienen wat bij of starten een eigen bedrijf.
Je zou verwachten dat een overheid die streeft naar een participatiemaatschappij dolblij zou zijn met deze ontwikkeling. Maar toch is onze overheid, die ondernemers en de vrije markt de hemel in prijst, plots minder blij als burgers daadwerkelijk zelf of in lokale collectieven gaan ondernemen.
De overheid lijkt bang voor lokale macht van burgers die wat bijverdienen.
Ons ministerie van Economische Zaken en Innovatie bijvoorbeeld, vindt energieproductie decentraliseren naar burgers en hun lokale coöperaties doodeng. Het ministerie vreest minder belastingopbrengsten en een negatief effect op grote fossiele energieproducenten. Daarom wordt de decentrale schone energiesector in Nederland met ingewikkelde en lastige regels bewust klein gehouden.
Naast een afzijdige overheid zijn er bedrijven die klagen over oneerlijke concurrentie en omwonenden die overlast ervaren. Ook is niet iedereen blij met de verschuivingen op de arbeidsmarkt.
De deeleconomie en de bijbehorende platforms zorgen inderdaad voor enorme veranderingen op de arbeidsmarkt, geven nieuwe concurrentie en veroorzaken soms overlast. Journalisten, de ondernemers op de 2de handsmarkt en musici hebben dat al ondervonden. Hun antwoorden waren bijvoorbeeld De Correspondent, Blendle, Marktplaats, GratisAfgehaald, Sellaband en Spotify.
Op dit moment gaat de maatschappelijke discussie vooral over Airbnb en Uber vanwege veiligheid, Amerikaanse dominantie, overlast en oneerlijke concurrentie.   Met tegenzin lijkt de overheid in beweging te komen als er misstanden dreigen te ontstaan. Maar Airbnb met controleurs in toom houden is onbegonnen werk; zoals Amsterdam op dit moment ervaart.
Veel beter is de kracht van het platform zelf in te zetten. Voer zelfregulering door feedback in. Vijf meldingen bij Airbnb, door buren die overlast hebben, en het adres verdwijnt een maand van de site. Reguleren via reputatie werkt in de hele deeleconomie behoorlijk goed.
Het is voor delers nu lastig om deelrisico’s zoals autoschade of inboedel goed te verzekeren. Als de verzekeringsbranche zelf niet in deze nieuwe markt springt zou de overheid hen een duwtje kunnen geven. Een Airbnb brandverzekering is relatief snel te realiseren en die krijg je, als verhuurder, alleen als de veiligheid van je pand op orde hebt.
De reflex om te klagen over oneerlijke concurrentie overkomt elke nieuwkomer op de markt. Wat concurrentiedruk om te gaan leveren wat klanten willen is de essentie van de vrije markt. De taxibranche in Nederland scoort niet erg hoog op klanttevredenheid. Wellicht zijn Snapcar en Uber nodig om de sector tot innovatie te dwingen.
Een moderne overheid denkt na over simpele belastingregels voor de lokale op participatie gerichte deeleconomie. De regeldruk voor ondernemers moet omlaag zegt dit kabinet en de mensen in de deeleconomie wachten met smart op een uitgestoken hand. Energiecooperaties moeten zich door een woud aan onmogelijke regels worstelen om in aanmerking te komen voor een belastingverlaging. Bij autodelen is er gedoe met lease-auto’s en van thuiskoks wordt de voedsel- en warenautoriteit zenuwachtig. De komende belastingherziening biedt hiervoor een gouden kans.
In plaats van afzijdig te blijven moet de overheid in ieder geval zorgen dat de nieuwe deelmarkt toegankelijk blijft voor kleine, lokale en sociale platforms. Dus zal ze na moeten denken hoe monopolieposities voor grote, vaak Amerikaanse, commerciële platforms voorkomen kunnen worden.
De ondernemende burger smacht naar een overheid die durft te denken in netwerken van producenten/consumenten. Die snoeit in het woud aan regels uit de ouderwetse lineaire economie. Een overheid die niet bang is voor de decentrale en democratische deeleconomie van deze tijd.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (28)

JoopSchouten2014
JoopSchouten201416 okt. 2014 - 10:22

Goed stuk! 'De overheid lijkt bang voor lokale macht van burgers die wat bijverdienen.' 'Lijkt'? Niks 'lijkt'; 'ZIJN'! Ze willen koste wat kost regentesk grip houden op wat zij onder 'economie' verstaan.: 1. De economie wordt systematisch voorgesteld als een autonoom iets, dat volkomen los staat van de rest van de samenleving, en daardoor ook immuun is voor de wetten en behoeften van die samenleving. 2. De economie wordt stelselmatig gebruikt als eenvoudig synoniem voor kapitalisme. 3. En vaak nog iets specifieker, als synoniem voor bedrijven. Bron.: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/11/04/let-op-je-woorden-een-kleine-handleiding-voor-de-tegenkracht

wvdstraat
wvdstraat16 okt. 2014 - 10:22

Waarschijnlijk zit de overheid te broeden op controlesystemen, zodat men kan heffen en korten. Want dat "participeren" is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar zo was ook weer niet de bedoeling. Kafka had het niet kunnen bedenken....

pietdeg2
pietdeg216 okt. 2014 - 10:22

"Airbnb, zodat dat je je logeerkamer kunt delen met toeristen" Daar ga je al: Airbnb heeft geen donder te maken met delen maar met (doorgaans zwart) verhuren aan toeristen. Voor delen moet je bij Couchsurfing zijn. En i.t.t. de georganiseerde beunhazerij heeft werkelijk geen hond bezwaar tegen de deeleconomie van Couchsurfing. Ook de buren niet, want mensen die delen zijn niet degenen die overlast veroorzaken: dat zijn de zwarte graaiers.

ratio2
ratio216 okt. 2014 - 10:22

U schrijft:"Maar Airbnb met controleurs in toom houden is onbegonnen werk; zoals Amsterdam op dit moment ervaart." En u schrijft ook: "Een Airbnb brandverzekering is relatief snel te realiseren en die krijg je, als verhuurder, alleen als de veiligheid van je pand op orde hebt." Dus de gemeente Amsterdam kan Airbnb niet in toom houden met controleurs, maar het is wel makkelijk om alle Airbnb aanbieders regelmatig te controleren op brandveiligheid voor verzekeraars? Volgens mij spreekt u zichzelf tegen.

KimVo
KimVo16 okt. 2014 - 10:22

AirBnb heeft GEEN klachtenprocedure voor omwonenden, niet eens een toegankelijk emailadres voor vragen. AirBnb doet niks om zoals ze zelf schrijft “verantwoordelijkheid te stimuleren” en doet juist alles om adressen en verhuurders te anonimiseren en zo illegale en overlastgevende verhuur in stand te houden. Airbnb verdient daar immers flink aan! Dat heeft ook gemeente Amsterdam gemerkt nu incidentele vakatieverhuur gelegaliseerd is en gedacht werd dat AirBnb in ruil daarvoor zou meehelpen misstanden te voorkomen. Bij AirBnb wordt niks GEDEELD. Er wordt wel flink geld geïncasseerd en verantwoordelijkheden afgeschoven. Bijvoorbeeld an de buren die toeristenkots uit het trappenhuis mogen dweilen en aan de overheid ( wij dus ) die geld moet uitgeven aan controle en handhaving ( van bijvoorbeeld veiligheid en sociale woningwetten).

rbakels
rbakels16 okt. 2014 - 10:22

Eigenaardig dat deze linkse GroenLinkser een liberaal pleidooi voert voor de vrije markt. Toch heeft ook op zo'n markt de overheid een rol. Om te beginnen kan niet elke consument een onderzoek doen om de juiste keuze te maken. Daarm wordt bij voorbeeld het voedsel dat wij kopen door de overheid gecontroleerd (ook maar zozo, maar dat is een ander vraagstuk). Als je een taxi neemt, ga je er van uit dat die aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet. Wat betekent dat voor "UBER"? Ofwel de overheid kan in een voorlichtingscampagne het publiek laten blijken dat je bij gebruikmaking van deze dienst aan de "wilden" bent overgeleverd. Beter ware het om ook van een UBER bepaalde kwaliteitsgaranties te eisen. Bij voorbeeld - heel innovatief - door klantenbeoordelingen te verzamelen en te publiceren. Intussen heeft de amateur-chauffeur waarschijnlijk minder stratenkennis dan een goede professionele taxi-chauffeur (als die nog bestaat!) Verder is het probleem dat professionele aanbieders vaak een (dure) vergunning moeten hebben, en aan allerlei regels moeten voldoen. De "deeleconomie" kan ook goedkoper werken omdat die zulke kosten omzeilt. Dat geldt bijv. ook voor crowdfunding vs. een "echte" bank. Mijn conclusie zou echter zijn om de "deeleconomie" niet te verbieden, maar te omarmen, door die ook aan bepaalde regels te odnerwerpen, en tegelijk de regeldruk voor de traditionele aanbieders te verlichten. Concurrentie maakt mensen vindngrijk, en dat moet de overheid faciliteren in plaats van frustreren. Jammer dat Minister Kamp van Economische Zaken een praatjesmaker is zonder enige visie. De man is nota bene belasting-rechercheur geweest. Hij is dol op verbieden.

HenkDaalder2
HenkDaalder216 okt. 2014 - 10:22

Het probleem is dat EZ ambtenaren alleen luisteren naar de lobbyisten uit het bedrijfsleven, en daardoor keuzes maken dier schadelijk zijn voor de maatschappij. En vervolgens dat Kamerleden dat roepen op een blog, zonder dat er ingegrepen wordt op dat ministerie. EZ ambtenaren stelen van de maatschappij. Uber gebruikt het internet om taxi klanten sneller, goedkoper en beter in contact te brengen met aanbieders. Maatschappelijk voordeel dat EZ tegen werkt Huishoudens die een eigen stukje windpark kopen, hebben de stroom tegen kostprijs, 3 cent per kWh, 20 jaar vaste prijs. EZ manipuleert dat ieder huishouden toch 7 cent blijft betalen, en daar bovenop de subsidie voor de commerciele wind cowboys die dure leningen bij de bank hebben om hun windparken te financieren. Huishoudens kunnen diezelfde windparken goedkoper finaicieren, als ze een stukje kopen, van hun waardeloze spaargeld. Een huishouden dat voor 2400 EUR een stukje windpark koopt, heeft daarna 160 EUR per maand voordeel, en meer als de comerciele prijs stijgt. Doordat er toch steeds meer windmolens gebouwd worden, kan EZ deze marktmanipulatie steeds minder goed volhouden, de commerciele prijs van stroom daalt de komende jaren. Omdat bijv vervuiling nie tin de prijs verrekend wordt, dankzij EZ ambtenaren die alleen naar bedrijfslobbyisten luisteren, en niet naar Kamerleden

neutralist
neutralist16 okt. 2014 - 10:22

[Is de overheid bang voor de delende burger?] Ja, nou en of, dat is de overheid zeker, want daarmee verliest ze controle en inkomsten.

dino_radja
dino_radja16 okt. 2014 - 10:22

Niet alleen de overheid wil niet dat mensen delen, ook bedrijven zijn er op tegen dat mensen meer samen delen. Vandaar dat delen steeds meer verboden wordt: Muziek en films delen is sinds kort ook niet meer toegestaan. Juist daar levert het delen een enorm voordeel op voor mensen, en het werkte prima.

3 Reacties
Andy40
Andy4016 okt. 2014 - 10:22

Muziek en films delen betekent eigendommen van derden delen. Dat is wel erg makkelijk. Ik wil best het assortiment van de Albert Heijn met iedereen delen.

Nico de Mus
Nico de Mus16 okt. 2014 - 10:22

Met die ideëen van jou kan de film en muziekindustrie wel sluiten. 1 persoon koopt de dvd en de rest wordt gedeeld.

123456zeven
123456zeven16 okt. 2014 - 10:22

Je kan nog steeds je CD's uitlenen aan je vrienden. Je kan dan alleen zelf niet luisteren. Boeken idem dito. Je kan zelfs je iPod en de tablet uitlenen aan je vrienden zodat zij de boeken kunnen lezen en naar de muziek luisteren. Ik snap dus eerlijk gezegd niet wat het probleem is.

Michiel Online
Michiel Online16 okt. 2014 - 10:22

De omslag van de economie naar een duurzame, menselijke economie kunnen een boel mensen niet aan. Dat zijn nu vooral de mensen die in de media komen, heb ik gemerkt. Inclusief rotte appels binnen de politiek zoals de VVD, die zo erg is dat ze liever een racist opleiden en in een eigen partij zetten zodat ze zelf verder kunnen etteren. Andere partijen zoals partij voor de dieren, die terecht het huidige systeem heeft bestempeld als "niet-werkend" worden kunstmatig klein gehouden, wat dus eigenlijk verkiezingsfraude is en dat is waar de meeste Nederlanders niet mee overweg kunnen omdat ze vastzitten in hun eigen werkleven. Gelukkig is partij voor de dieren niet partij voor het klimaat of iets dergelijks. Ze wisten van tevoren al dat luisteren iets selectiefs is voor Nederlanders dus de echte problemen aankaarten is niet aan de orde. Dus het moet weer klein beginnen en klein eindigen. De gefaalde mens.

1 Reactie
lembeck
lembeck16 okt. 2014 - 10:22

Mee eens.

[verwijderd]
[verwijderd]16 okt. 2014 - 10:22

De dubbele agenda van de overheid wordt duidelijk. Participeren moet, maar daarmee kosten-en dus belastingen-besparen mag dan weer niet...

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg216 okt. 2014 - 10:22

"Participeren moet, maar daarmee kosten-en dus belastingen-besparen mag dan weer niet." Dat mag best, maar dan moet je niet zeuren dat daarmee het sociale vangnet onder je vandaan wordt getrokken. Niet de overheid maar de burgers die dat vangnet nodig hebben moeten bang zijn voor medeburgers die tegen betaling gaan "delen", want hoe groter de zwarte economie des te kleiner het draagvlak voor de verzorgingsstaat. Maar daar denken die naar zichzelf toe-rekenaars natuurlijk niet aan. Die willen tegelijkertijd geen cent bijdragen en wel ontvangen.

NeerslagPT
NeerslagPT16 okt. 2014 - 10:22

Zelfvoorzienend in Energie, gezamenlijk gebruik van slechts 1 grasmaaier, (alhoewel, waarom zou je gras in je tuin hebben als er ook groenten, of nog beter, tabaksplanten kunnen staan), Je elektrische auto opladen met je eigen zonnepanelen en gewoon zoals vroeger naar de bruikbaarheid van dingen kijken in plaats van naar het "design".... Je eigen stukje bos, een houtkachel, een paar kippen voor dagelijks verse eieren en af en toe een goede pan soep. Die oudere mevrouw in de straat weet waarschijnlijk nog wel hoe je balkenbrij maakt nadat je met de buren dat gezamenlijk vetgemeste varken van de (in Nederland waarschijnlijk de kinder-) boerderij hebt geslacht. Samen even de straat schoonhouden, even een voorgeveltje schilderen van mede-bewoner die dat zelf niet kan, en een tuinhekje repareren dat het keffertje van "opa" op nr.15 van de straat houdt. Het wilde zwijn, geschoten door een andere buurman omdat hij wel erg weinig druiven overhield van z'n gaard, draait boven de barbecue, de wijn komt uit het vat op nr.23, zelf gemaakt, heerlijke dagen.... Utopie? Nee hoor, zo leven we hier nog op het platteland van Portugal, niet uit overtuiging perse... uit noodzaak. Illegaal allemaal dat wel. Europese wetten, hoofdzakelijk door flinke druk van landbouw lobby's, zaad-groothandels, gesubsidieerde boeren, energiegiganten en Zuid-as brievenbus multinationals, vormgegeven maken het loslopende, "thuis geslachte" varken illegaal, de zonnepanelen door overheidsmaatregelen bijna onmogelijk (vanwege de verplichte connectie aan het energienetwerk, overigens in handen van Chinese investeerders, verkocht onder druk van de zogenaamde Trojka). Hoelang we ons eigen drinkwater nog uit de natuurlijke bronnen mogen pompen is onzeker en of we die zaden nog wel mogen strooien in de toekomst zonder aangeklaagd te worden door Monsanto hangt als een Europees besluiteloos achterkamertjes spinsel in de lucht. Met een AOW van 230 Euro, een minimum loon van 505 Euro, geen thuiszorg (tenzij georganiseerd door de plaatselijke kerkgangers), geen bijstand, geen ziekte dagen uitbetaling, is er echter geen keus... Elektriciteit, gas, benzine, boodschappen, tandartsen etc. (kortom het dagelijkse levensonderhoud) is hier zo'n 15% duurder (BTW 23% op aanraden van de EU "hulpverleners") dan in een land als Nederland, maar de lonen zijn op z'n minst de helft lager, zo niet nog lager. Samenleven is dus een letterlijke vorm om te overleven.... En nee, dat levert de overheid geen enkele belastingcent op.... Het is wachten op wind en zon belasting.... Ja de overheid is bang voor de delende burger....

1 Reactie
anon1980
anon198016 okt. 2014 - 10:22

Hier in Zuid-Spanje precies hetzelfde verhaal Gerrit... de crisis is hier echt op zn hevigst, maar toch heb ik het idee dat door veel samen of in gezinsverband te doen (groenten verbouwen, geschoten hert of wild zwijn ruilen voor olijfolie, noten rapen en verkopen in de stad, etc.) men hier beter het hoofd boven water weet te houden dan de nederlander op 3-hoog. je hoort ze iig niet zo gauw zeuren hier.

Brauswasser
Brauswasser16 okt. 2014 - 10:22

Onze COOPERATIE. Ik heb een zeer grote tuin met groenten en fruit. Tevens vriendentuin. Ruim voldoende voor ons allemaal en wat teveel is, is voor Harrie. Harrie is een liefhebber tuinier en verkoopt wat teveel is. Zo heeft Harrie een leuke aanvulling op zijn AOW en wij krijgen vers. De vrouw van Harrie maakt heerlijke appelmoes en perenjam.

1 Reactie
Brauswasser
Brauswasser16 okt. 2014 - 10:22

Onze COOPERATIE. Harrie verzorgt ook onze beesten. Biologisch vlees met natuurlijk voer. Kosten zijn de veearts en de slager, via onze contributiegelden. Uiteraard is er wel een melk- en voerschema, als Harrie niet kan, Zijn hobby is ook nog kaas. Geit en koe. Met de schapen zijn wij gestopt. Geef mij maar Harrie’sSmulkaas. Nu wil hij ook nog wijn gaan maken.

[verwijderd]
[verwijderd]16 okt. 2014 - 10:22

Zwarthandel wordt door links gelegaliseerd door het ruilhandel te noemen!

1 Reactie
lembeck
lembeck16 okt. 2014 - 10:22

Dus als ik mijn 45 toeren plaatjes ruil voor een pak kopieerpapier dan ben ik in jouw ogen aan het frauderen? Hoe ver wil je dit doortrekken dan? Het gummetje ruilen tegen een ballpoint op een kantoor is dan ook fraude. Ik vind jouw opmerking dus belachelijk.

[verwijderd]
[verwijderd]16 okt. 2014 - 10:22

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Brauswasser
Brauswasser16 okt. 2014 - 10:22

Was het maar zo simpel.

[verwijderd]
[verwijderd]16 okt. 2014 - 10:22

Niet de overheid is bang voor de delende burger...zo te zien is de niet-delende burger daar bang voor. ;))

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg216 okt. 2014 - 10:22

"zo te zien is de niet-delende burger daar bang voor" Terwijl juist de burger die van het delen afhankelijk is het in zijn broek zou moeten doen. Want degenen die iets te delen hebben gaan dat onder elkaar doen, zonder dat er belastinggeld wordt afgeroomd voor degenen die niets te delen hebben. Zij zijn degenen die uiteindelijk met lege handen blijven staan.

[verwijderd]
[verwijderd]16 okt. 2014 - 10:22

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Brauswasser
Brauswasser16 okt. 2014 - 10:22

Is gewoon als een grap ontstaan op een verjaardag en is daarna gewoon groter gegroeid. Het ging ons niet om het geld, maar om natuurlijk voedsel, als vroeger thuis. Mensen met volkstuinen kunnen ook zoiets bedenken. Vers = beter = lekkerder.