Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Is de huurder de melkkoe van dit kabinet?

  •  
22-08-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
15509286751_5bb143f97f_z

© Cc-foto: Roel Wijnants

'De verhuurders van sociale woningen worden belast alsof het belastingontwijkende multinationals zijn. En daarom betalen huurders indirect honderden miljoenen euro’s aan de schatkist, waarvan belastingdeals met belastingontwijkende multinationals worden betaald'
De wachtlijsten voor betaalbare woningen worden steeds langer. In drukke delen van het land lopen die op tot boven de tien jaar. Gezinnen in schimmelwoningen wachten op een opknapbeurt van hun huis. Het verduurzamen van woningen zonder extra kosten voor huurders staat hoog op de maatschappelijke agenda. Gezien de urgentie van dit alles, zou je denken dat elke cent huur goed wordt besteed.
1 miljard Niets lijkt minder waar. Maar liefst één miljard euro aan nieuwe extra belastingen voor de verhuurders is op komst. En dat terwijl het kabinet al lekker op stoom was om de kassen van de verhuurders leeg te trekken. Van de twaalf maanden huur verdwijnt straks ongeveer vier maanden huur in de schatkist. Een derde deel maar liefst. En de huurders zien daar niets van terug.
Zo reikt de zogenaamde verhuurderheffing – een belasting voor sociale verhuurders – straks al boven de 2 miljard euro per jaar. Woningcorporaties betalen daarnaast ook nog vennootschapsbelasting, oftewel belasting over winst. Dat is op zichzelf al bizar. Corporaties hebben een maatschappelijke taak, waar geen winstbelasting bij hoort. Deze vennootschapsbelasting gaat waarschijnlijk fors stijgen.
Absurd Extra wrang is de nieuwe belasting die voortkomt uit een Europese maatregel om belastingontwijkende multinationals aan te pakken en die ook op het bord van de corporaties terechtkomt. Deze maatregel wordt ATAD genoemd, kort voor Anti Tax Avoidance Directive. Hoewel het valt te prijzen dat Europa een flinke tik op de vingers uitdeelt aan belastingontwijkers, is het absurd om deze maatregel toe te passen op woningcorporaties. Ondanks de vele recente kwalijke misstanden richten corporaties zich toch primair op betaalbaar wonen in Nederland. Zij kunnen toch moeilijk als belastingontwijkers worden gezien. Een sociale huurder al helemaal niet. Dat zijn mensen met een kleine portemonnee, die via de corporaties de meeste lasten doorberekend krijgen.
Kortom, de verhuurders van sociale woningen worden belast alsof het belastingontwijkende multinationals zijn. En daarom betalen huurders indirect honderden miljoenen euro’s aan de schatkist, waarvan belastingdeals met belastingontwijkende multinationals worden betaald. Dat is onredelijk, onnozel en onnodig. De huren zijn al ondraaglijk hoog, de woningnood is urgent en daarmee de noodzaak om betaalbaar te bouwen. Het is aan de huurders niet uit te leggen dat Shell en Unilever voor miljarden aan cadeautjes krijgen en zij de gepeperde rekening mogen betalen. En het kabinet duikt door te zeggen dat de ATAD-belasting voor corporaties onvermijdelijk is. Maar dat is het niet. Er zijn door Europa uitzonderingen mogelijk gemaakt. Daar zou het kabinet hard mee aan de slag kunnen gaan. Of het kabinet kan er voor kiezen om een korting op de verhuurderheffing te geven. Ook dat gebeurt niet. Al dat geld kan nu niet worden geïnvesteerd in nieuwe betaalbare woningen of het opknappen van ongezonde schimmelwoningen.
Leger des Heils De miljarden euro’s die nu door huurders moet worden opgebracht kunnen veel nuttiger worden besteed. Want we willen voorkomen dat ouderen nog langer moeten wachten op een passende woning, jongeren noodgedwongen langer bij hun ouders blijven wonen, dat gescheiden ouders geen huis kunnen vinden in de buurt van hun kinderen en dat kwetsbare mensen langer vastzitten in de maatschappelijke opvang. Het Leger des Heils waarschuwde onlangs nog: er zijn onvoldoende betaalbare woningen beschikbaar voor mensen die een nieuwe start willen maken.
Deze absurde bestaande en nieuwe belastingen hebben grote gevolgen voor heel veel huurders. De woningcorporaties in Kerkrade, Den Bosch, Uden, Amsterdam, Breda, Tilburg, Apeldoorn en een samenwerking van 19 gemeenten, 9 corporaties en 8 huurdersverenigingen uit Friesland luiden al de noodklok. De lijst groeit. Ik roep andere corporaties én de Nederlandse gemeenten op dit voorbeeld te volgen. SP-gemeenteraadsfracties in het hele land roepen hun wethouders daartoe al op. Laten we om te beginnen corporaties uitzonderen van de ATAD. De huurders verdienen het. Zij moeten niet opdraaien voor de schimmige belastingdeals met multinationals.

Meer over:

sp, woningmarkt, politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (61)

Paddy3
Paddy324 aug. 2018 - 9:09

“En de huurders zien daar niets van terug.” Hoezo niet? We gooien die belastingcenten toch niet weg? Dat geld wordt besteed aan zorg, onderwijs, uitkeringen etc. Zaken waarvan de SP juist vindt, dat er meer geld naar moet (dus meer belastingen). Typisch overigens dat in het artikel ‘scheefwonen’ niet wordt benoemd.

2 Reacties
Peterrr3
Peterrr324 aug. 2018 - 12:09

Typisch overigens dat in het artikel ‘scheefwonen’ niet wordt benoemd. Logisch, omdat dat een schandalig excuus is voor het gecreëerde woningtekort. Als er genoeg betaalbare huizen zijn, dan stromen mensen die er na een aantal jaren op vooruit zijn gegaan qua salaris echt wel door. Maar dan moet je die mogelijkheid wel hebben.

Leo Patat
Leo Patat24 aug. 2018 - 14:08

Hoe kom je er bij Paddy dat de extra belastingen die alleen huurders uit de mond moeten sparen worden besteed aan zorg, onderwijs, uitkeringen etc. Neem nu bijvoorbeeld de tijdens Rutte2 door PvdA en VVD (met instemming van gedogers) ingevoerde hypotheekcrisis verhuurbelasting van elk jaar weer 2 miljard. Die 2 miljard verdwijnt geheel in de diepe zakken van villa-eigenaren. Door de gelijktijdig door PvdA en VVD ingevoerde subsidie middels het permanent verminderen van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2%. En met nieuwe belastingen die alleen huurders treffen, of die nu uit de koker van de EU of uit Rutte 3 komen zal het niet veel anders zijn. Die poen gaat ongetwijfeld in het diepe gat van het schrappen van de dividendbelasting van elk jaar weer 2 miljard.

Leo Patat
Leo Patat24 aug. 2018 - 7:54

De door PvdA en VVD ingevoerde hypotheekcrisis verhuurbelasting van elk jaar weer 2 miljard op te brengen door alleen huurders is inderdaad absurd. Nu de prijzen van ''eigen'' woningen met hypotheekrente en overdrachtsbelasting subsidie etc. weer tot in de hemel reiken is het zeker tijd die idiote extra belasting alleen voor de arme hurende helft van Nederland te schrappen. En dat woningcorporaties vennootschapsbelasting is natuurlijk ook absurd. En niet alleen omdat er belasting wordt geheven. Maar natuurlijk vooral omdat er winst wordt gemaakt! Hoe is dat in godsnaam mogelijk met de jaarlijkse verhuurbelasting, (PvdA) corporatiedirecteuren en AEDES directeuren die een ministerssalaris of meer moeten verdien etc. en dat alles op te brengen door huurders. Wanneer komt er eens een einde aan de PvdA mentaliteit dat woningcorporaties winst moeten maken om nieuwe sociale huurwoningen te kunnen bouwen. Als je nieuwe huurwoningen wil bouwen dan leen je daarvoor de poen en ga je niet de huren, te betalen door arme huurders, extra hoog maken. Poen is dankzij de villahypotheekcrisis nog steeds spotgoedkoop. Elke villabewoner met subsidie kan dat zalig glimlachend bevestigen. Heel goed dat er nog een SP is die aan de bel trekt als de rest van politiek zit te snurken als de EU ook nog met belastingen gaat komen die alleen de arme helft van Nederland gaan treffen.

korheiden2
korheiden223 aug. 2018 - 16:30

Inderdaad. Erg kwalijk die verhuurdersheffing. Daar komt dan de verduurzaming nog eens bovenop. Maar goed, iedere Nederlander schijnt mee te gaan profiteren van de aantrekkende economie. Op Prinsjesdag zullen we het allemaal wel horen. Of eerder want het lekt altijd uit.

2 Reacties
LaBou
LaBou 23 aug. 2018 - 20:52

Je zegt het verkeerd: gemiddeld blijft voor iedere Nederlander de koopkracht nagenoeg gelijk. En daarmee wordt bedoelt dat het heel erg kan meezitten maar dat kans dat het tegenzit beduidend groter is. Ongeveer zoals de staatsloterij: één winnend lot en verder een heleboel nieten.

Paddy3
Paddy324 aug. 2018 - 9:10

Verduurzaming is op zich toch niet slecht? En kan juist voor sociale huurders leiden tot kostenbesparing.

Sonic2
Sonic223 aug. 2018 - 14:43

CDA, VVD, D66 hebben om economische redenen een hekel aan huurders. PVV en FvD hebben dat aan huurders van sociale woningen, omdat daar veel buitenlanders in wonen en zij zien dat als een mogelijkheid om allochtonen dit land uit te pesten. Voor de rest heeft mevrouw Beckerman natuurlijk gelijk. De verhuurdersheffing is 1 groot drama. Waar de PvdA overigens aan mee gewerkt heeft.

jantje
jantje23 aug. 2018 - 9:56

In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw noemden we dit - Kontzak- vestzak.. Het is altijd al zo geweest en in Groningen kijken we al helemaal nergens meer van op. De gewone arbeider is al zo vaak vern… t. Zo dom dat ze niet op de PvdA blijven stemmen want er zal toch uiteindelijk een flinke tegenwicht moeten komen voor de overheersing van de VVD. Die van oudsher altijd in eerste instantie voor de bedrijven opkomen.. Mijn opa zei het al in 1958. Mijn moeder stemde CPN, maar daar is alleen nog Engel Modderman een roepende in de woestijn.

adriek
adriek23 aug. 2018 - 9:38

De woningmarkt is volledig gestoord. Er worden te dure, steeds duurdere, huizen gebouwd die alleen met flinke subsidies bewoond kunnen worden. Op de vrije markt zijn alleen studentenflatjes van 23 vierkante meter nog betaalbaar, de rest is alleen toegankelijk voor tweeverdieners en expats. Een kunstmatig laag gehouden rente drijft de koopmarkt op naar waanzinnige hoogten. Ergens moeten mensen (organisaties) zijn die belachelijke hoeveelheden geld verdienen op deze (allesbehalve) vrije markt.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus24 aug. 2018 - 1:12

"Er worden te dure, steeds duurdere, huizen gebouwd die alleen met flinke subsidies bewoond kunnen worden. Op de vrije markt zijn alleen studentenflatjes van 23 vierkante meter nog betaalbaar, de rest is alleen toegankelijk voor tweeverdieners en expats." Wat een malligheid bij elkaar. Allereerst staan die huizen niet leeg maar vliegen ze als warme broodjes over de toonbank, dus zijn ze betaalbaar. En dat van die subsidies moet wel projectie zijn. Mocht je daarmee de HRA bedoelen: die wordt steeds lager, mede door de lage rente. Maar op gewilde plaatsen gaan woningen uiteraard wel naar degenen die daar het meeste voor kunnen en willen betalen. Dat dat beter gaat als je allebei de handen uit de mouwen spreekt spreekt voor zich. Als jij denkt het je te kunnen permitteren om er eentje (gesubsidieerd en wel door de werkenden!) thuis te laten zitten, dan moet je niet zeuren over de beperkingen maar de tering naar de nering zetten: probeer het eens in een krimpregio waar de huizen voor iedereen betaalbaar zijn. Er hoeft er tenslotte maar eentje te forenzen.

Satya
Satya23 aug. 2018 - 8:58

Typisch sp geluid, we zijn zo zielig. Ondertussen wonen we in 1 van de welvarendste landen ter wereld. Dit is waar egoïsme toe leidt. dat gejank over de dividend belasting is ook lachwekkend. Er worden geen cadeautje van jullie centen gegeven net als er geen ontwikkelingsgeld van jullie centen wordt gegeven. Verdiep je eens in wat er op jaarbasis van het Afrikaanse continent wordt meegenomen. Afrika betaald de cadeautjes. Daniëlle defoe laat in haar reacties altijd duidelijk zien waar de schoen wringt, harteloos, koel en berekenend. Geen medemenselijkheid. Dat gedachtengoed is het probleem waar dit vandaan komt. Wees trots hoe een fantastisch land ten onder gaat door dat soort mensen. Geen stijl, dat is wat het is, door jullie zelf gecreëerd met alles in kosten willen uitdrukken. Menselijkheid is zo belangrijk, dat gaat verder dan je voordeur. Ik ben nu bij de armsten en verbaas me iedere keer weer hoe ze aan de ene kant uitgebuit worden maar aan de andere kant plezier maken, dansen en lachen. Het nadeel is dat een groepje het westerse voorbeeld heeft overgenomen. Nooit genoeg hebben. Britta van rees schreef laatst over de superieure westerse cultuur. Dream on girl waan je lekker superieur. Het blijkt voor mij weer hoe het werkelijk is. Het westen zal ten onder gaan aan zichzelf, Babylon.

11 Reacties
Satya
Satya23 aug. 2018 - 9:02

Een groter huis meer auto's nieuwere auto's. Stilstaan en genieten lukt niet, altijd moeten jullie meer, daarna nog meer en nog meer. Slaven van meer. Op je pad vernietigen jullie alles en iedereen die meer in de weg staat.

Peterrr3
Peterrr323 aug. 2018 - 10:35

Satya, spreek je jezelf niet een beetje tegen. Eerst deel je een sneer uit naar de SP en daarna maak je duidelijk dat je het maar niets vindt zoals het nu gaat, precies de woorden van de SP... ik kan je niet helemaal volgen in je reactie. Wil de SP alleen maar meer, groter en mooier? Is dat wat je denkt?

Satya
Satya23 aug. 2018 - 13:03

Peterrr De sp wil meer over de rug van anderen. Nog erger dan VVD.

Klaas Punt
Klaas Punt23 aug. 2018 - 13:57

@Peterrr - het is onmogelijk in te schatten wat die satja denkt, maar als hij/zij de SP ergens ziet staan dan heeft die het gedaan. Dus ik ook als SP-lid ga ik dan maar vanuit. Maar de boodschap van Sandra Beckerman is duidelijk en niets zieligs aan. Zij komt op voor de mensen die willen of moeten huren. Goede zaak.

Satya
Satya23 aug. 2018 - 15:55

Klaas punt Dit is mijn reactie op de sp, ik vind dat zielig doen in een bevoorrecht land niks. Mag zeker weer niet? Ik heb heb je de vorige keer duidelijk gemaakt dat ik mij door jou niet het zwijgen laat opleggen.

Peterrr3
Peterrr323 aug. 2018 - 16:39

@Satya, wie wil er niet iets over de rug van een ander? Bij de SP proberen ze het alleen een beetje eerlijk te verdelen. Geeft niets als iemand te egoïstisch is om dat in te zien, laat staan er iets mee te doen. Jij hebt ook je recht op je eigen mening. Echter, als je (in mijn ogen) onzin uitkraamt over de SP, dan reageer ik daar op.

Satya
Satya23 aug. 2018 - 21:33

Peterrr Daar heb ik geen enkel probleem mee. Ik plaats hier een reactie. Ik heb grote moeite met de sp, dat zal wel duidelijk zijn. De verdeling binnen Nederland is eerlijk genoeg. De echt zwakken wil ik met alle plezier uit de wind houden. Vluchtelingen zo laten stikken is ver beneden ieder peil en geeft aan wat voor socialisten de sp aanhangt.

Klaas Punt
Klaas Punt24 aug. 2018 - 7:31

Satja - ik denk dat je met meer zaken problemen hebt. Maar ik begrijp dat je impiciet instemt met de heffing voor verhuurders. Je goed recht maar ik hoop dat je mijn vertegenwoordigers in de Kamer niet kwalijk neemt dat zij meer zien in lagere huren en meer huurwoningen. Ik heb dit stukje zonder SP geschreven om je niet verder op de kast te jagen. OK?

Peterrr3
Peterrr324 aug. 2018 - 9:22

Vluchtelingen zo laten stikken is ver beneden ieder peil en geeft aan wat voor socialisten de sp aanhangt. Wat zouden ze volgens jou dan moeten doen om dit probleem goed aan te pakken? En welke partij doet het in jouw ogen dan wel goed op dit gebied?

Satya
Satya25 aug. 2018 - 12:07

Peterrr Ze hadden de vluchtelingen deal niet moeten steunen. Geen 1 partij doet het goed. Men geeft geen goede voorlichting, 85% van de vluchtelingen wordt in de regio opgevangen, door de armen. De reden tot vluchten is in veel gevallen tot het westen terug te voeren. De huurder in Nederland krijgt voor sociale huurwoningen in veel gevallen al subsidie. Ik ben voor steun van degene die niet kan, niet voor degene die niet gemaakt is om te werken, een vaak gehoord argument. Gesubsidieerd thuis zitten schept consequenties.

Frans Kwakman
Frans Kwakman26 aug. 2018 - 8:45

OK, satya, je stemt dus in met de verhuurdersheffing, daar gaat dit item over. Je bent voor huursubsidie blijkbaar. Maar zoals je weet heeft de verhuurdersheffing de consequentie dat de corporatiesgeld moeten genereren. Dat gebeurt door verkoop van nog net verkoopbare woningen die dus aan het totale verhuurbestand onttrokken worden. Waarmee de spoeling steeds dunner wordt. Al met al een asociaal beleid.

angsthaas2
angsthaas223 aug. 2018 - 6:30

Tjah in den haag roepen ze dat je er allemaal op vooruit gaat, maar tot nu toe stijgen alleen de lasten (btw verhoging, huurverhoging) en zoals je weet geeft de vvd het geld aan de rijken (afschaffing divident) Beroepsleugenaar Rutte lacht zich de ballen uit de broek, die sukkels. En de volgende verkiezingen worden ze weer de grootste onbegrijpelijk. vvd stemmmers , vies volk.

1 Reactie
Paddy3
Paddy324 aug. 2018 - 9:12

Ik neem toch regelmatig een bad.

[verwijderd]
[verwijderd]23 aug. 2018 - 6:24

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
madbako
madbako23 aug. 2018 - 8:13

Natuurlijk kan je die 2 miljard besteden aan allerlei leuke dingen voor het gepeupel. Daar heb ik baudet niet voor nodig om dat te verzinnen. Wat dat betreft kan je wat populisme betreft fvd, pvv en sp allemaal op één rij zetten.

jantje
jantje23 aug. 2018 - 9:48

Madbako-- Leuke dingen voor het gepeupel? Wie denkt gij dat u bent gij bastaard... Scholing, goede wegen en fatsoenlijke openbaar vervoer.. Ziedaar, leuke dingen...

madbako
madbako23 aug. 2018 - 14:30

@Jannie 23 augustus 2018 at 11:48 Madbako– Leuke dingen voor het gepeupel? Wie denkt gij dat u bent gij bastaard… Scholing, goede wegen en fatsoenlijke openbaar vervoer.. Ziedaar, leuke dingen… Je noemt idd een paar leuke dingen. Allemaal leuke dingen voor het gepeupel.

Zandx
Zandx22 aug. 2018 - 21:28

Zo, laat dat geld maar lekker rondpompen. Vanwege deze extra onzinnige belastingen kan de huursubsidie ook weer omhoog en geeft dezelfde overheid het weer uit. Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.. of hoe ging dat spreekwoord ook alweer?

msj_meijerink
msj_meijerink22 aug. 2018 - 19:48

Op zich een aardig stukje, maar waarom wordt niet samengewerkt met GL en de PvdA? Zo lijkt het weer op de bekende natte sp-wind.

5 Reacties
LaBou
LaBou 23 aug. 2018 - 5:03

Had het verschil gemaakt als ze dat wel deden? Het gaat wel om de SP, en dat is jouw rode lap.

frankie48
frankie4823 aug. 2018 - 6:14

Beste Meijerink, Ben benieuwd omdat het voor mij niet helemaal duidelijk is van wie u nou antwoord wenst te gaan krijgen. Maar mijn gevoel zegt dat door de stank die onder u bovenlip vandaan komt, u het hele stuk niet uitgelezen hebt. "De woningcorporaties in Kerkrade, Den Bosch, Uden, Amsterdam, Breda, Tilburg, Apeldoorn en een samenwerking van 19 gemeenten, 9 corporaties en 8 huurdersverenigingen uit Friesland luiden al de noodklok." of

Peterrr3
Peterrr323 aug. 2018 - 10:38

Meijerink, volgens mij heeft de SP bij de vorige verkiezingen vooraf heel duidelijk aangegeven graag samen te willen werken met PvdA en GL, maar wilden die partijen dat om strategische redenen niet. Dus beetje onzin wat u beweert !!!!

Sonic2
Sonic223 aug. 2018 - 15:02

Ik denk dat het belangrijk is om een aantal zaken op te helderen. Laat ik beginnen met Groenlinks. Dat is een partij die pro Eu is. Pro immigratie. Pro duurzaamheid, zelfs als dat koopkracht kost. Groenlinks was op een gegeven moment voor het versoepelen van het ontslagrecht en voor het verkorten van de WW. Groenlinks is ook voorstander van het verhogen van de AOW leeftijd. Groenlinks is een partij voor hoog opgeleiden. Natuurlijk zitten er ook wat laagopgeleiden in. De SP is een partij die af en toe kritisch is op immigratie. Die elke ingreep in de verzorgingsstaat af wijst. Die weinig op heeft met de EU. De SP is echt voor mensen die diep in de shit zitten. De SP is niet gericht op macht en ook niet op gedogen( zoals bijvoorbeeld GL). De SP is een activistische partij. De PvdA heeft in het verleden kiezers van SP, D66, GL, Bij1, DENK, PVV, VVD en ook CDA en CU in haar gelederen gehad. Het is een zeer diverse partij en niet perse links. De PvdA is gericht op macht en is pro Eu en is er voor om stevig in te grijpen in de overheid financien en de boel flink te hervormen. De PvdA is ook cultureel moeilijk te duiden. Je hebt salafisten in de PvdA en mensen die behoorlijk rechts in de PvdA staan. Het zijn eigenlijk ook inhoudelijk drie totaal verschillende partijen. Traditiegetrouw krijgt de grootste linkse partij ook een enorme bonus. Dus zijn Klaver, Asscher en Marijnissen gewoon elkaar concurrent. Het liefst zou Marijnissen GL en PvdA voor een stel linkse verraders uit maken, maar dat kan natuurlijk niet. Ik vond daarom ook de reacties op de linkse samenwerking met NIDA erbij erg ongeïnformeerd. NIDA is gewoon een keiharde concurrent voor linkse partijen in Rotterdam en dus moet NIDA worden ingekapseld. Al die rechtse leugenaars framen het weer direct als een verbond tussen links en de islam, maar het is niet veel meer als een strategische en natuurlijke impuls van politici. Dat gebeurt ook op rechts tussen VVD, CDA en PVV.

Peterrr3
Peterrr323 aug. 2018 - 16:42

@sonic, mooie analyse. Denk dat je er niet ver naast zit. Eigenlijk best jammer dat die concurrentie er is. De VVD profiteert er optimaal van.

Hiltermann
Hiltermann22 aug. 2018 - 19:42

Wat een toeval. Het cadeau aan de multinationals moet ergens door betaald worden. Nu is bekend wie daar voor op gaat draaien. Moet voor Rutte een hele opluchting zijn dat de dekking van het cadeau aan de multinationals nu geregeld is. Alleen jammer dat slechts 1/6 van de kiezers het met Rutte eens is. Anders gezegd: alleen de groep kiezers voor wie het antwoord op de vraag hoeveel houtjes heeft een wasknijper te moeilijk is gelooft in de slappe smoezen die Rutte afsteekt. Straks een hele eer voor de VVD om deze mensen te vertegenwoordigen.

9 Reacties
Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker23 aug. 2018 - 5:59

De afschaffing van de dividendbelasting is een heel slecht plan, maar wordt absoluut niet gefinancierd door de verhuurdersheffing.

Klaas Punt
Klaas Punt23 aug. 2018 - 7:59

Maar meneer, die verhuurdersheffing is in de aard der zaak een volgende subsidie voor de eigenhuizenbezitters. Ik woon zelf ook in een eigen huis maar dat betekent niet dat ik vind dat de huren tot een hoogte moeten stijgen dat kopenbgoedkoper is. En zonder die belasting zouden de huren minder hoeven te stijgen of zelfs kunnen dalen.

madbako
madbako23 aug. 2018 - 8:18

@Meneer Demesmaeker 23 augustus 2018 at 07:59 De afschaffing van de dividendbelasting is een heel slecht plan, maar wordt absoluut niet gefinancierd door de verhuurdersheffing. De huurder betaald het.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker23 aug. 2018 - 10:53

@Klaas Mee eens wat je zegt, maar er is geen enkel verband tussen de huurdersheffing en de afschaffing van de dividendbelasting.

Klaas Punt
Klaas Punt23 aug. 2018 - 15:49

Meneer, in het staats huishouden telt men de inkomsten, dividendbelasting op bij de andere inkomsten, zoals BTW, inkomstenbelastingl en verhuurbelasting etc. Ook wordt er een overzicht van uitgaven gemaakt dan de uitgaven, zorg, salarissen, etc. Nog een maand wachten dan kunt u die cijfers zo uit de krant plukken. Nu is het zo dat veel mensen een hekel hebben aan een deficit, ik ook trouwens. In een huishouden, ook van het rijk, dient er voor uitgaven een redelijke dekking te zijn. Ik kan u verzekeren dat Rijks rekenmeesters een hekel hebben aan tekorten. Nu dus de inkomsten afnemen, kan er maar 1 van 2en, of minder uitgeven of meer andere inkomsten. Nu ons kabinet heeft een akkoord waar niet van af geweken kan worden. Dus nieuwe inkomsten en bijv. BTW verhoging. Nou zo moelijk was dat toch niet, meneer?

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker23 aug. 2018 - 17:53

@Klaas Punt In plaats van zo hatelijk doen zou je ook gewoon de kabinetsplannen kunnen lezen. Daarin staat duidelijk dat de afschaffing van de dividendbelasting zal worden opgevangen door verhoging van allerlei lasten bij alle bedrijven, waaronder het MKB. Die zijn daar uiteraard niet blij mij.

LaBou
LaBou 23 aug. 2018 - 20:53

Het kabinet vertelt wel meer sprookjes.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker25 aug. 2018 - 8:27

@LaBou Hartelijk dank voor deze zoveelste dooddoener,

LaBou
LaBou 26 aug. 2018 - 11:08

Helaas meneer, dooddoeners, daar ben jij veel beter in dan ik ooit zal zijn. Dat het kabinet vaak sprookjes vertelt is niet meer dan een feit, net zo goed als het een feit is dat jij die sprookjes grif gelooft en verder vertelt.

chwiedijk
chwiedijk22 aug. 2018 - 18:39

Het CDA en de CU zijn de schuld. Hun god hebbe hun ziel.

Karlofça
Karlofça22 aug. 2018 - 18:16

In 2017 is 3.4 miljard huurtoeslag uitgekeerd. Dat bedrag is in 10 jaar verdubbeld. Het bedrag voor kinderopvang 2.9 miljard in 2017 is in 10 jaar tijd zelfs verdriedubbeld. Zorgtoeslag inmiddels 4.2 miljard. Bij elkaar 38 miljard per jaar aan sociale voorzieningen. Bijna verdubbeld in 10 jaar tijd. Dat is mijn sociale voorzieningenvrij inkomen bepaald niet. Het lijkt me dat er voldoende wordt gespekt door werkend Nederland.

Zapata
Zapata22 aug. 2018 - 17:53

Whats new. Nederland stemt rechts. Sinds mensenheugenis. En dan zijn de schlemielen de lul. Het zou misschien eens een goed idee zijn om alle partijen op een hoop te gooien. Alles wat rechts is 1 partij te maken. VVD/CDA/D66/PvdA/CU/SGP/FvD/PVV En alles wat links is 1 partij te maken SP/GL/PvdD Met twee exoten, Denk en 50+ Dan weten de mensen tenminste waar ze op moeten stemmen. Rechts, we naaien u een oor aan als u minvermogend bent. Links, we proberen wat voor u te doen als u minvermogend bent. Dat zou heel wat duidelijker zijn.

1 Reactie
Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker23 aug. 2018 - 6:01

Hoe simplistisch kan iemands wereldbeeld zijn?

Gandalf2
Gandalf222 aug. 2018 - 17:49

Hypotheekrente aftrek moest er zonodig aan, dan pluk huurders ook maar kaal. Van mijn kant geen genade voor huurders, hadden ze maar moeten kopen.

1 Reactie
David den U
David den U23 aug. 2018 - 12:29

En wat als je niet kunt kopen als alleenstaande? Omdat (hoofdzakelijk door de HRA) een simpele flat uit de jaren '60 in een buitenwijk van (bijvoorbeeld) Amersfoort al makkelijk twee ton kost? Banken zijn niet meer zo makkelijk met het verstrekken van hypotheken. En dat is eigenlijk wel gezond. Dan heb ik het nog niet eens over de grote steden.

johannn2
johannn222 aug. 2018 - 17:46

Tsja, íémand moet die kwijtgescholden dividendbelasting betalen. En 'wie' ligt er dan meer voor de hand dan de grote cash cow: de massa van het Nederlandse volk. Zeg nou zelf. We weten inmiddels, dat de regering geen boodschap heeft aan betaalbare woningen. .

Klaas Punt
Klaas Punt22 aug. 2018 - 15:53

Sandra, dit is niet de vraag, dat is zeker. Huurders moeten huizen kopen. En als ze eenmaal een huis bezitten dan stem je VVD want dan is de renteaftrek veilig. Ik heb nooit wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de oorzaak en gevolg maar mijn ooit rode stad werd in korte tijd meer VVD naarmate er meer woningen werden verkocht. Helaas is ook de rechter VVD-vleugel, die Wilders groep hier inmiddels ruim aanwezig. Maar wees niet bedroefd, de SP begint langzamerhand best wel invloed te krijgen, ik zie goede resultaten van de raadsfractie. Blijf aub vechten voor rechtvaardigheid in de samenleving, Sandra.

1 Reactie
Rode druppel
Rode druppel23 aug. 2018 - 8:35

Sorry Klaas, maar dit begrijp je maar ten dele. Iedereen een koopwoning injagen, ja. De reden waarom mis je. Niet voor niks wordt de IOAW afgebouwd ( ouderen bijstand ) want daar was vrijstelling voor een woning in meegenomen, men hoefde erfenis of eigen huis niet op te eten . Zodoende worden mensen nu praktisch gedwongen een huis te kopen met de zekerheid, mochten ze in de bijstand komen, hun uitkering gratis is, natuurlijk met dwangarbeid. Weer een bezuiniging.

punt2
punt222 aug. 2018 - 15:25

2 miljard....... dat bedrag komt me ineens zo bekend voor... Maar dat zal vast toeval zijn. Dit moet overhevelen worden van het voordeel van het dividend naar de huurwoningen... Komen we alleen nog die 600 miljoen tekort waar extra regelingen voor getroffen moesten worden.

5 Reacties
José
José22 aug. 2018 - 17:02

Toeval? Heb je niet ‘toevallig’ de analyse van FTM van 1 mei jl. gelezen? https://www.ftm.nl/artikelen/dekking-dividendbelasting-woningcorporaties

Zapata
Zapata22 aug. 2018 - 17:30

@Roy /Dit moet overhevelen worden van het voordeel van het dividend naar de huurwoningen…/ Lijkt me een strak plan. Niet dat ik iets heb met al die schlemielen die in een huurwoning wonen, (en zij hebben niets met mij) maar ik gun het hun liever dan een regering in het buitenland of wat aandeelhouders.

madbako
madbako23 aug. 2018 - 8:26

@Zapata 22 augustus 2018 at 19:30 Lijkt me een strak plan. Niet dat ik iets heb met al die schlemielen die in een huurwoning wonen, Nah, bedankt dan maar weer. En zich dan maar verbazen dat mensen iemand een klootzak gaan noemen, Klootzak.

Klaas Punt
Klaas Punt23 aug. 2018 - 10:09

madbako - schelden mag niet, maar nu was het even nodig.

madbako
madbako23 aug. 2018 - 14:32

@Klaas Punt 23 augustus 2018 at 12:09 madbako – schelden mag niet, maar nu was het even nodig. Het lucht ook enorm op. Heb mij nog een beetje ingehouden. Een ip-ban is ook weer zo klotuh.