Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Is de coronacrisis nu echt voorbij?

  •  
16-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
694 keer bekeken
  •  
Rotterdam handhaaft dragen mondkapjes

Nog een weekje en dat zit het erop. Dan worden alle coronavoorschriften geschrapt. Nou ja, zo goed als alle. In het vliegtuig blijft het dragen van een mondkapje verplicht omdat Nederland vastzit aan internationale afspraken. Maar in het openbaar vervoer is het niet meer nodig. Het mag overigens wel nog. Volgens minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid verandert de verplichting in een advies. Dat klinkt zoals: ‘We adviseren u belasting te betalen, maar het hoeft niet.’ Ik denk niet dat dat de schatkist dan nog erg vol zal stromen.

Niettemin is er nauwelijks opwinding nu het kabinet bijna alle teugels laat vieren. Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet heeft het vast te druk met het aanprijzen van het Poetin-paradijs Rusland om nog complottheorieën te kunnen rondstrooien. En zijn kompanen hadden de laatste dagen natuurlijk de handen vol aan het overplakken van verkiezingsaffiches.

Ook elders blijft het betrekkelijk rustig. Alleen Frans Weisglas pruttelt nog wat na op Twitter. Weisglas profileert zich op dat sociale medium als een fervente fan van het mondkapje. Ik heb eigenlijk nog nooit een onweerlegbaar wetenschappelijk bewijs gezien dat mond- en neusmaskers echt helpen tegen een besmetting. Maar Frans zweert erbij. Het zou me geenszins verbazen als hij zo’n ding zelfs in bed draagt.

Ik heb het dus over Frans Weisglas, de vroegere Kamervoorzitter (en daarvoor lange tijd gewoon Kamerlid). Hij tweette gisteren aan het adres van Kuipers: ‘Ik kan het mij veroorloven buiten spitsuur met mondkapje eerste klas in trein te reizen. Maar overgrote deel kwetsbaren en ouderen laat u in de steek met opheffen mondkapjesplicht in OV.’ Want Weisglas is op zijn oude dag een beetje links geworden (zoals je trouwens wel vaker ziet bij politici op leeftijd). Hij komt op voor de onderliggende klassen. Heel beschaafd hoor, hij stemt nog steeds VVD. Maar toen het zestien jaar geleden ging tussen Mark en populistische Rita koos Weisglas recht door zee voor laatstgenoemde, terwijl hij nu Mark al aan de rechtse kant schijnt te vinden.

Goed, Weisglas is dus niet overtuigd. Maar verdere kritiek blijft Kuipers vrijwel bespaard. Vanaf volgende week woensdag mag iedereen mondkapjeloos in trein, tram en bus stappen. Thuiswerken hoeft zelfs nu al niet meer. Alleen de ‘basisregels’, zoals handen wassen en thuisblijven bij klachten, blijven nog even.

De coronacrisis is dan eindelijk voorbij, althans dat is de hoop. Zo’n twee jaar nadat de pandemie begon schijnen we er eindelijk van af te zijn en mogen we terug naar ‘normaal’. Weliswaar zal het volgens de verantwoordelijke bewindspersoon de komende tijd ‘iets drukker worden in de ziekenhuizen’, maar Kuipers verwacht niet dat het ze daar over de schoenen zal lopen. ‘De zorg en de ziekenhuizen kunnen het goed aan.’

Als dat maar goed gaat. Volgens de Volkskrant ‘rammelen de nieuwe mutanten aan de poort’, dus je houdt je hart vast. Het zou niet de eerste keer zijn dat het kabinet besluit tot een versoepeling, om na een paar daagjes dansen met Jansen tot de conclusie te komen dat het te vroeg had gejuicht. En het herinvoeren van de ‘maatregelen’ zal bepaald niet meevallen. Vraag dat maar aan Hugo de Jonge, de voorganger van Kuipers. Ook premier Rutte kan er uit bittere ervaring over meepraten.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.