Joop

Is een black achievement month een goed idee?

  •    •  
30-06-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

© cc-foto: Dennis Möllergren

Zoals het Noord-Amerikaanse voorbeeld laat zien is geschiedenisonderwijs niet per se een doeltreffend wapen
Het Nationaal Instituut voor Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) heeft aangekondigd in oktober 2016 een ‘ Black Achievement Month’ te organiseren. In navolging van de Britse en Amerikaanse Black History Month probeert NiNsee zo invulling te geven aan het door de VN uitgeroepen decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst. Het initiatief van NiNsee komt negentig jaar na de eerste Negro History Week in Amerika. Er worden inmiddels vraagtekens gezet bij de traditie. Is het wel een goed idee om er nu in Nederland (alsnog) mee te beginnen?
Onbezoldigd NiNsee-voorzitter Antoin Deul stelt dat de Black Achievement Month een maand moet worden waarin ‘zwarte cultuur, succes en diversiteit gevierd en onder de aandacht wordt gebracht’. De gevierde wapenfeiten kunnen zijn op het gebied van ‘educatie, wetenschap, kunst & cultuur, sport, gezondheidzorg, etc’. Het gaat er volgens Deul om dat de ‘bekende en onbekende helden’ op een schild worden gehesen.
19443996265_d9469beca4_o

© Keti Koti monument in Rotterdam. Foto: Francisco van Jole

Recent publiceerde Kenan van de Mieroop in het wetenschappelijke tijdschrift History & Theory een artikel over de Amerikaanse traditie van de Black History Month. De voorloper van de Black History Month was de Negro History Week die in 1926 door Carter G. Woodson voor het eerst werd georganiseerd. Het doel was ook toen al om met behulp van geschiedenisonderwijs bij te dragen aan zwarte emancipatie. Volgens Van de Mieroop zou het kunnen dat het historiserende karakter van deze week een averechts effect heeft in de Verenigde Staten. Sinds de verkiezing van president Obama wordt daar steeds vaker gesproken over de huidige tijd als een ‘ post-racial era ’, een tijdperk waarin ras er niet meer toe doet. Maar uit alles blijkt dat mensen in Noord-Amerika nog altijd raciaal gecategoriseerd en behandeld worden.
De nadruk in de Black History Month op de extreme en openlijke vorm van racisme in het verleden (tijdens de slavernij en de bij wet toegestane segregatie in de eeuw daarna) zou het idee kunnen geven dat er in het heden niets meer te verbeteren is. Zo openlijk en extreem als het toen was is het nu niet meer, zo is de gedachte. Op deze manier verdwijnt de urgentie van antiracisme in het heden uit beeld. Ook de nadruk op heldendom kan dit effect hebben. Geschiedenis wordt ‘monumentaal’ in plaats van ‘kritisch’ stelt Van de Mieroop in navolging van Nietsche’s bespiegelingen op het “nut” van geschiedenis. In tegenstelling tot de monumentale benadering is een kritische gebruik van het verleden het blootleggen van de historische onrechtmatigheden die ten grondslag liggen aan hedendaagse onrechtvaardigheid.
Opvallend aan de manier waarop de Nederlandse Black Achievement Month afwijkt van de Britse en Amerikaanse is dat de nadruk op geschiedenis ontbreekt. Dat is een andere insteek dan die NiNsee in de rest van het jaar kiest. Onder voorzitterschap van Deul lijkt juist meer dan in de afgelopen jaren de nadruk te liggen op het erkennen van de geschiedenis en het herstellen van historisch onrecht, de kritische benadering dus.
In Nederland staat het slavernijverleden sinds 2012 breder in de belangstelling. Arie Wilschut concludeerde recentelijk op basis van zijn onderzoek naar kennis van leraren-in-opleiding dat de slavernij onder de komende generaties geen verborgen verleden meer is. Maar zoals het Noord-Amerikaanse voorbeeld laat zien is geschiedenisonderwijs niet per se een doeltreffend wapen. Het historiseren van zowel racisme als antiracistisch heldendom kan juist een ongewenst ‘monumentaliserend’ effect hebben.
De keuze van NiNsee om te werken aan een achievement maand is wat dat betreft interessant. Vanessa Engelhart die de organisatie van de maand op zich heeft genomen heeft een brede opvatting van wat Black is. Ze heeft met dit voor ogen een divers redactieteam samengesteld. De nadruk ligt niet op de geschiedenis, maar op het geven van een positief en optimistisch zelfbeeld aan de Afrikaanse diaspora in Nederland. De opzet van de BAM blijkt dus een stuk vernuftiger dan het klakkeloos invoeren van een buitenlands model. Of de huidige opzet alsonog een monumentalisering tot gevolg heeft zal moeten blijken. Dat NiNsee een Achievement Month weet neer te zetten nog geen vier jaar nadat de overheid de steun voor het instituut introk toont de veerkracht van de betrokken gemeenschap en is daarmee hopelijk het eerste wapenfeit dat in oktober gevierd zal worden.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (45)

Acid Prune
Acid Prune2 jul. 2016 - 0:54

Laten we inderdaad een zwarte, een gele, een rode en een witte wij-zijn-het-superieure-ras-maand gaan doen wellicht dat we elkaar dan allemaal begrijpen en kusjes gaan geven :)

I F Stone
I F Stone1 jul. 2016 - 18:13

Als ik zo,n WERELDDEEL als Afrika in ogenschouw neem dan kan ik nou niet zeggen dat de blacks zo veel hebben ,,achieved,, U wellicht wel?

4 Reacties
Acid Prune
Acid Prune2 jul. 2016 - 4:21

heel veel nooit de atoombom gebruikt om te beginnen

GeachteLezer
GeachteLezer2 jul. 2016 - 10:24

Met de machete kan je anders ook effectief moorden. Of ben je Rwanda vergeten?

Acid Prune
Acid Prune2 jul. 2016 - 11:13

ow ja Rwanda daar had je ook een PVV radio die opriep het eigen land terug te nemen

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk2 jul. 2016 - 11:53

@I F Stone zo zo een indericte diss richting afrika zo van wat hebben zij daar nou bereikt ? als ik het goed begrijp. Corrigeer als ik fout zit. Maar je moet je meer verdiepen in de landen die er zijn op het continent. Je klinkt een beetje ontwetend

Van der Wal
Van der Wal1 jul. 2016 - 17:49

En wanneer ben je 'black' genoeg om voor 'black achievement month' genomineerd te worden? Komt er een eervolle vermelding voor 'Helper Whitey's'?

1 Reactie
Acid Prune
Acid Prune2 jul. 2016 - 4:22

jazeker witte piet

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij1 jul. 2016 - 14:11

Morgan Freeman on Black History Month https://www.youtube.com/watch?v=GeixtYS-P3s

1 Reactie
Donostia2
Donostia21 jul. 2016 - 15:56

Prachtig fragment. Had het nog niet eerder gezien. Dank voor het delen. Morgan Freeman verwoordt het zeer sterk.

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk1 jul. 2016 - 10:55

Een ‘Black Achievement Month is in Nederland niet nodig laten we moeten geen amerikaanse taferelen vertalen naar Nederland. Ik ben zeker bewust van donkere mensen die veel dingen hebben beriekt, ontwikkeld en ontdekt is er weing erkenning daavoor zeker weten. Maar weet je mooier om te zien hoe de verdrjde geschiedenis langzaam boven water komt en dat zagen ook met de creatie van Jack daniels een drank dat door miljoenen gedronken word door een afro amerikaan is ontwikkeld en niet door jack daniel zelf en zo zijn er velen in de VS etc. Maar om weer zo typsche amrikaanse raciaale label te plakken op een maand te herdenken en te ondeken en dan als de maand over is alles weer vergeten word voornamelijk met jeudiige generatie van nu. Gaat dit niet werken. De Black Achievement Month is wel van enige waarde in VS aangezien afro amerikanen zeer veel hebben bijgedragen aan de VS die we op de dag van vandaag kennen. Op elke gebied, wetenschap, onderwijs, cuisine, muziek etc. Maar vaak onder de tapijt word geveegd vanwege slavernij,rascime etc want slaven werden altijd gebrand merkt met pseudo theorien met zogenaamde lage intelligentie en kennis. Zou dit zich moeten beperken tot een maand in de VS nee totaal niet het moet elke dag erkent worden. afro amerikanen zijn zo amerikaans als wat tot zijn volste betekenis

Josepha2
Josepha21 jul. 2016 - 10:23

Een bijzonder goed idee lijkt me. Ik vind persoonlijk het Amerikaanse voorbeeld, zoals het hier neerbuigend genoemd wordt, een prima voorbeeld van hoe het wel kan. Afro-Nederlanders verdienen het om hun plek te claimen in de Nederlandse geschiedenis en -maatschappij. Om aandacht te vragen voor de verdiensten van de Afro-Nederlandse gemeenschap is niet polariserend, maar noodzakelijk. Het ontkennen van kleurverschillen en dan doen alsof iedere vorm van zelfrespect en -waardigheid van POC's leidt tot polarisatie lijkt mij een bijzonder schadelijke tendens. Daar komen we uiteindelijk geen steek mee verder als samenleving.

3 Reacties
GeachteLezer
GeachteLezer1 jul. 2016 - 13:49

Verwar niet "iedere vorm van zelfrespect" met het instellen van iets als een "black acievement month". Echt, ik krijg daar een heel meewarig idee van, zoals bij de secretaressedag. Zo van daar heb je die stumperds weer. . Ik vind het getuigen van een zielige positie als je dit kennelijk nodig hebt. Alsof een black achievement iets is om extra trots op te zijn. Ik waarschuw maar, dit gaat heel erg averechts werken.

GeachteLezer
GeachteLezer1 jul. 2016 - 13:53

In WOII had je de "Tuskagee Airmen", een afdeling van de Amerikaanse luchtmacht met uitsluitend zwarte piloten. In eerste instantie werden zij beschouwd als tweederangs, totdat bleek dat zij de beste piloten waren voor de begeleiding van bommenwerpen konvooien. Toen wilden de (witte) piloten niet anders dan door deze mannen beschermd worden. Kijk, dan bewijs je je door prestatie en niet door een "black achievement month". Honderd maal effectiever.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 jul. 2016 - 16:41

In WOII had The Air Transport Auxiliary 168 vrouwelijke piloten in dienst. Die mochten ook weer terug naar de keuken na de oorlog.

slopsma
slopsma1 jul. 2016 - 10:19

En maar de huidskleur blijven benadrukken. Wat maakt het nou uit wat voor kleur iemands huid heeft? Totaal de verkeerde weg imo.

1 Reactie
Acid Prune
Acid Prune2 jul. 2016 - 11:14

niet vaak met u eens maar nu wel ik krijg altijd een nare smaak als mensen over rassen en hun prestaties beginnen te praten snap niet dat mensen dit allemaal zo normaal vinden .

Sjaak4
Sjaak41 jul. 2016 - 10:06

Dat polariseed alleen maar. Je bent immers niet 'zwart' 'zwart' is een tekort aan pigment en is niks 'zwart' is geen cultuur 'zwart' is geen geschiedenis en 'zwart' is geen volk. 'zwart' is niks meer dan een evolutionaire aanpassing eentje die nota bene overbodig is in Nederland. Wanneer gaan mensen eens inzien dat 'zwart' versus 'wit' niet bestaat?

Donostia2
Donostia21 jul. 2016 - 9:28

Stevie Wonder heeft in 1976 al een heel mooi "Black Achievement" statement gemaakt. https://www.youtube.com/watch?v=Zf0zcOM0750 "It is time to love for all men". Wel jammer dat hij alleen over mannen zingt.

GeachteLezer
GeachteLezer1 jul. 2016 - 8:37

Het komt allemaal overwaaien uit de VS, waar de discussie een veel venijniger karakter heeft dan hier. De polarisatie is daar ook veel harder. Maar je ziet dus dat allerlei figuren die discussie ook hier op die manier op de agenda zetten, met alle terminologie en jargon erbij van de Amerikaanse discussie. . Dat heeft allemaal weinig zin, omdat de situatie hier totaal anders is en is geweest. In Amerika is het slavernijverleden veel directer in de samenleving verweven, de keiharde discriminatie van zwarten is pas enigszins tot een einde gekomen in de jaren '60. En de achterstelling en segregatie in de VS is vele malen erger dan hier. . Ik word niet warm van termen als "black holocaust", "diaspora" en zeker niet van typisch Amerikaanse onzin als "black achievement month". Het leidt uitsluitend tot een meer segregatie, meer zelfgenoegzaamheid, meer identificatie met de eigen groep en huidskleur en daar zit niemand op te wachten in een tijd waar we meer eenheid en saamhorigheid nodig hebben om de toekomst aan te kunnen.

1 Reactie
Moeder Pietje
Moeder Pietje1 jul. 2016 - 11:27

"Dat heeft allemaal weinig zin, omdat de situatie hier totaal anders is en is geweest. In Amerika is het slavernijverleden veel directer in de samenleving verweven, de keiharde discriminatie van zwarten is pas enigszins tot een einde gekomen in de jaren ’60. En de achterstelling en segregatie in de VS is vele malen erger dan hier. " Komt wel bij dat donkere mensen veelal pas sinds 1970 arriveerden in NL zelf. Er is veel racisme geweest, denk ik. Ik weet het niet zeker, woonde niet in de stad. Maar feit is wel dat zij relatief vlug als medelanders zijn geaccepteerd geraakt, ook hebben kunnen profiteren van dezelfde rechten(incl de extra positieve discriminatie ) als de Nederlander zelf. Beide laatste feiten zijn misschien minder vanzelfsprekend in de USA? Racisten zul je altijd en overal houden. Ook in USA is de situatie ondertussen toch zo dat iemand als Obama het tot president kon schoppen, iets wat natuurlijk in een van racisme doordrenkt land opmerkelijk is. IOok in de USA kun je dus wel stellen dat de meerderheid zich van racisme afkeert. Misschien minder dan hier, maar toch.

Mark Gh
Mark Gh1 jul. 2016 - 7:01

Waarom moet deze activiteit weer een Engelse naam hebben? Is het Nederlands niet goed genoeg? Verder wens ik de organisatie en deelnemers veel plezier. Ze organiseren dit overigens al een tijdje, zie een verslag uit 2012: http://www.ninsee.nl/news/Black-History-Month-bij-NiNsee

voxpopuli2
voxpopuli21 jul. 2016 - 6:04

Een Bam , bataafsche aannemingsbedrijf maatschappij, maar even serieus een hele maand Umberto, John Williams , die zien wij toch al het hele jaar ?

cockpol
cockpol1 jul. 2016 - 1:29

Lijkt toch een beetje op het overnemen van Amerikaanse modellen. Niet dat dat niet mag natuurlijk, maar er zijn toch wezenlijke verschillen tussen Black America en Black Netherlands. Maar een aantal zwarte mensen die in Nederland opmerkelijke dingen gadaan hebben, mogen uiteraard in de bloemetjes gezet worden. aar misschien toch bedenken dat er al een slavernij-bevrijdingsdag bestaat.

Hanvander Horst
Hanvander Horst30 jun. 2016 - 23:33

Het lijkt me wel een goed idee. Niemand zou het een krankzinnig idee vinden als er een maand kwam van grote Limburgers in heden en verleden of Groningers. De angst voor de geschiedenis lijkt me overigens onzinnig. Het lijkt me niet dat kennis van het slavernijverleden er toe zal leiden dat mensen nu minder activistisch worden omdat zij blij zijn met wat zij nu hebben vergeleken met hun voorouders. Eerlijk gezegd zie ik daar geen tekenen van. Ook zonder geschiedenisonderwijs zouden de lui die nu zeggen dat het toppie is vergeleken met vroeger blijven zeggen dat het toppie was. En waarschijnlijk ook dat het altijd en eeuwig toppie was geweest en dat men niet zo moet zeuren.

6 Reacties
Donostia2
Donostia21 jul. 2016 - 8:56

"Niemand zou het een krankzinnig idee vinden als er een maand kwam van grote Limburgers in heden en verleden of Groningers". Dit lijkt mij een vrij stevig statement. Ik zou het namelijk wel een krankzinnig idee vinden "een maand van grote Groningers in heden en verleden". Welk doel, welk belang wordt daarmee gediend? Daarnaast vind ik het een beetje vervelend worden dat Amerikaanse rassenvraagstukken één op één vertaald worden naar Nederland. Het lijkt mij dat deze vraagstukken in Amerika en in Nederland een heel andere geschiedenis kennen.

ratio2
ratio21 jul. 2016 - 8:56

Spreek voor jezelf. Ik zou een maand voor grote Limburgers of Groningers of mensen uit welke provincie dan ook volstrekt achterlijk vinden. En wat betreft black history month. Is dat uiteindelijk niet een soort impliciete erkenning dat alle 11 andere maanden in het jaar white history months zijn? Al die aandacht voor de verschillen leidt volgens mij vooal tot polarisatie.

Acid Prune
Acid Prune1 jul. 2016 - 9:00

Nee maar men zou wel even achter de oren krabben als we het een leve het blanke ras maand zouden houden .

ATM2
ATM21 jul. 2016 - 9:28

Een jaar heeft twaalf maanden, dus iedere provincie een eigen maand ? Dan blijft er voor de voormalige slaven niks meer over.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 jul. 2016 - 9:00

Han zullen we dan maar beginnen met de Aletta Jacobsdagen? Vrouwen en Groningen, twee-in- een, nog efficient ook.

Acid Prune
Acid Prune2 jul. 2016 - 11:16

Wij Groningers hebben geen rassendagen nodig Wij weten dat we afstammen van de halve wereld Groninger zijn is geen DNA het is dat je je thuisvoelt in Groningen ongeacht je kleur of afkomst Daar kunnen racisten nog iets van leren :)

Machielse93
Machielse9330 jun. 2016 - 23:03

Nee het lijkt me niet een goed idee, evenmin als een white achievement month. Er lijkt mij in Nederland geen enkel nut om kleurverschillen aan te wakkeren.

2 Reacties
Paul250371
Paul2503711 jul. 2016 - 8:56

Daar zit wat in, maar wellicht moet eerst het "verschil" besproken en verwerkt worden alvorens er tot eenheid kan worden overgegaan???

Machielse93
Machielse931 jul. 2016 - 13:33

Wat is 'het' verschil?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen30 jun. 2016 - 22:42

Zo bestaat er ook een publicatie met alle wetenschappelijke achievements van moslims. Laat maar, dat soort gedoe is contraproductief. Een groep die een boek of een maand nodig meent te hebben om te laten zien wat ze bereikt hebben typeert zichzelf als calimero, en dat is volstrekt niet nodig, niet voor moslims, niet voor black. Kijk vooruit in plaats van achteruit en doe goede dingen, de waardering komt dan vanzelf.

GeachteLezer
GeachteLezer30 jun. 2016 - 22:33

Het gaat heel erg averechts werken als zwarte mensen hun prestaties breed gaan uitmeten als iets speciaals. Dan krijg je direct de gedachte dat het inderdaad uitzonderlijk is wat zij hebben gepresteerd, in de letterlijke zin des woords dat het een uitzondering is dat zwarten deze prestaties leveren. Behoorlijk dom plan. . Waarom niet gewoon normaal doen over je prestaties, of je nou wit, rood of zwart bent? Dat werkt het allerbeste. Kleur doet er sowieso niet toe als je presteert, dan kijken mensen gewoon naar die prestaties en je karakter en niet naar je huidskleur.

3 Reacties
Donostia2
Donostia21 jul. 2016 - 8:59

Wanner dit voorstel helpt bij zelfconceptie- en zelfacceptatieproblemen, dan kan ik daar niets op tegen hebben. Ook ik deel Uw vrees dat het middel erger dan de kwaal zou kunnen zijn.

Acid Prune
Acid Prune1 jul. 2016 - 9:55

ik denk niet dat een focus op ras iets gaat doen tegen racisme

Moeder Pietje
Moeder Pietje1 jul. 2016 - 11:37

Na decennia van overduidelijke positieve discriminatie, uitgedragen en bewerkstelligd in het veld door veelal PVDA geinspireerde maatschappelijk werkers lijkt het mij tijd voor emancipatie. Werp het label van de zielige allochtoon van je af. Een goed artikel hierover van Özcan Akyol : http://www.ad.nl/nieuws/subsidieclubs~a6c56a06/

Pawn
Pawn30 jun. 2016 - 22:18

Het culturele belang van een BAM onderstreep ik. Maar ik vind het aan de andere kant niet sterk genoeg politiek gericht. Het is te 'gezellig'. Ik vind dat er tientallen miljarden moeten worden vrijgemaakt door de regering in NL als herstelbetaling aan Indonesië, Nieuw Guinea, Suriname en de Antillen; koloniën die we zwaar hebben geplunderd en waar we de bevolking hebben misbruikt.

3 Reacties
BassievonToor
BassievonToor1 jul. 2016 - 9:13

Suriname ja? Met Bouterse aan de macht? Ik denk dat we nog eerder geld naar Noord-Korea gaan betalen dan aan Suriname. Die 'herstelbetalingen' gaan er sowieso niet komen, geef ze dan één symbolische Euro..

ATM2
ATM21 jul. 2016 - 9:31

Suriname heeft bij zijn onafhankelijkheid en de jaren erna al miljarden gekregen. En wat is er mee gedaan ? Door het afvoerputje naar corrupte politici verdwenen. Na meer dan 40 jaar wordt het tijd dat we dat land loslaten en zoeken ze het zelf maar uit daar.

Pawn
Pawn1 jul. 2016 - 11:53

Om Suriname gaat het niet in de eerste plaats, noch om de Antillen. Door de opkomst van de suikerbiet in Europa werden ze veel minder belangrijk. M.b.t. Frankrijk en z'n koloniën in Afrika is wel eens uitgerekend welk deel van het vermogen bij Franse banken (thans nog) minimaal aflomstig van economische uitbuiting daar: 500 miljard euro. Ik geef u op een briefje dat een dergelijke rekensom in de relatie Nederland en Indië ten minste op dat bedrag uitkomt, waarschijnlijk meer. We hebben ons daar ook in allerlei andere opzichten zwaar misdragen - en daar later niet of nauwelijks iets tegenover gesteld. Dat zou alsnog moeten gebeuren en niet te kinderachtig of flauw symbolisch.

Nailles
Nailles30 jun. 2016 - 21:38

Behalve dat een huidskleurgebonden negatief of positief koppelen van prestaties en eigenschappen àltijdvzal uitdraaien op racistische sentimenten is er in Nederland nog minder aanleiding toe dan in de VS. De VS kent in haar Zuidelijke staten een collectief beleefd verleden van een dagelijkse praktijk in de samenleving van slavernij die het Nederlandse volk nòòit heeft gekend. Dat een groot gedeelte van de voorouders van zwarte Nederlanders die praktijk wèl hebben gekend veranderd daar niets aan. Hun nazaten hebben die ervaring immers nooit hoeven ervaren en ook hun ouders of grootouders niet. Het is naar ik oprecht meen niet in het belang van verkrijgen van zelfrespect, wat m.i. alleen aan persoonlijke individuele gevoelens waarlijk ontleent kan worden, te verkrijgen door collectivistische huidskleur gebonden trots, net als die ontleend aan nationalisme e,d. niet alleen vals, maar ook gevaalijk kan zijn.

Westen
Westen30 jun. 2016 - 21:36

Afrikaanse diaspora in Nederland? Das ongeveer 1 procent van de Nederlandse bevolking waarvan 95% pas sinds 1970 in Nederland zelf zijn . Dan zijn er veel grotere migranten gemeenschappen die meer betekenis hebben