Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

'Bevolking snakt naar toekomstvisie'

Grote zorgen over gevolgen voor MKB
Joop

Is met de aanval op Syrië een nieuwe Koude Oorlog begonnen?

  •  
15-04-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
In de nacht van vrijdag op zaterdag vuurde de Verenigde Staten raketten af op Syrië ter vergelding van het gebruik van gifgas door Assad. De aanval werd gesteund door bondgenoten Frankrijk en Groot-Brittannië. Minister Ank Bijleveld (CDA) reisde eerder deze week naar Washington om met haar Amerikaanse collega Mattis te overleggen over de crisis rond Syrië, de missie in Afghanistan en de Russische dreiging. De Amerikanen blijken vooral te willen weten of Nederland zijn door de NAVO verplichte tweeprocentnorm gaat halen. In Buitenhof een gesprek met de minister over oorlog rond Syrië, militaire dreigingen en verplichtingen, en haar eigen nieuwe Defensienota.
Bijleveld benadrukt dat Nederland geen actieve steun aan de aanvallen op Syrië heeft aangeboden. Een van de redenen daarvoor, is dat hard bewijs ontbreekt dat het regime van Bashar Al-Assad inderdaad achter de aanval met chemische wapens op Douma zit. Bijleveld:
"We bekijken dit van geval tot geval, zo is onze aanpak. Wij achten het wel heel waarschijnlijk. Het is niet voor niets dat wij in de Veiligheidsraad er zo op hebben aangedrongen dat er informatie komt."
Hoewel Nederland de aanval dus niet actief steunt, is er volgens de minister ‘wel begrip voor’. Bijleveld zegt ook dat er geprobeerd wordt om de oorlog en de enorme humanitaire crisis in Syrië diplomatiek op te lossen, onder meer door VN-resoluties uit te spreken, maar dat die aanpak keer op keer strandt omdat de ene keer de VS, de andere keer Rusland zijn veto uitspreekt. Toch moet die diplomatieke aanpak via de Veiligheidsraad een kans krijgen, vindt Bijleveld:
"Het is het enige wat we hebben en ik hecht eraan dat we in gesprek zijn, maar of het werkt: het kan beter."
'Het is het enige wat we hebben en ik hecht er aan dat we in gesprek zijn, maar of het werkt: het kan beter,' zegt @MinBijleveld over de effectiviteit van de VN Veiligheidsraad #buitenhof pic.twitter.com/7kw04KTGUL
— Buitenhof (@Buitenhoftv) 15 april 2018
Over die houding van de Verenigde Staten aan de ene kant, en Rusland aan de andere, gaat ook het gesprek met Ruslandkenner Hubert Smeets. Afgelopen week zei secretaris-generaal van de VN António Guterres: ‘De Koude Oorlog is terug van weggeweest. En ditmaal in een ergere vorm.’ Na de Amerikaanse raketaanval van vrijdagnacht waarschuwde Rusland dat ‘dergelijke acties niet zonder consequenties kunnen blijven’.
Smeets heeft een verklaring voor die opstelling van de Russen. In 2013 wist Rusland een aanval van Amerika en zijn bondgenoten af te slaan, door de controle op chemische wapens in het bezit van Assad op zich te nemen. Als nu blijkt dat daar niets van terecht gekomen is en Assad nog altijd in het bezit is van die wapens én ze inzet tegen zijn eigen bevolking, dan betekent dat een prestigeverlies voor Poetin. ‘Daarom moest dat koste wat kost voorkomen worden,’ aldus Smeets.
Dat de verhoudingen tussen oost en west verzuurd zijn, is ontegenzeggelijk een feit, laat Smeets weten. Sterker nog, ‘in Rusland wordt het woord Koude Oorlog gewoon gebruikt’. Ook is het Smeets opgevallen dat er binnen de Russische politiek anders wordt gesproken over het westen. Waar landen als de Verenigde Staten voorheen werden aangeduid als ‘partners’, wordt er nu gesproken over ‘onze voormalige partners’.
'In Rusland wordt het woord Koude Oorlog gewoon gebruikt. Die is gevaarlijker dan voor de val van de Muur, omdat er nu geen ideologische tegenstelling is,' aldus @hubertsmeets #buitenhof pic.twitter.com/bIzCDeV1NU
— Buitenhof (@Buitenhoftv) 15 april 2018

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

punt2
punt217 apr. 2018 - 9:39

In Amerika onderzoek naar het gerucht dat Putin er de hand in had dat Trump werd gekozen. In Europa veel beschuldigingen dat Trump zwaar onder de "plak"zit bij Putin, tot aan plasvideo's aan toe. Inmenging door Rusland, zetbaas voor Rusland, en noem maar op .... Maar nu ineens de "Koude Oorlog"met Rusland....... Dus volgens de complottheorie-aanhangers heeft Putin Trump in het "zadel"geholpen zodat er nu een koude Oorlog is....

1 Reactie
ton14024
ton140247 mei 2018 - 18:34

´´Maar nu ineens de “Koude Oorlog” met Rusland…….´´ na 2 jaar afwezigheid. Volgens Trump zonk de Titanic door slecht Russisch staal, niet door Amerikaanse ijsbergen.

Auslander
Auslander16 apr. 2018 - 20:03

Huidige Rusland is geen naar binnen gerichte en gesloten SSCB, maar een imperialistische macht die zoals de VS, GB en Frankrijk zonder expansiedrift kan niet bestaan. Daarom hier geen koude oorlog aan de orde is. De huidige vijandigheid als de isolatie van Rusland als gevolg heeft zal in kortste tijd omslaan naar een oorlog. Het isoleren van een imperialist macht betekent haar dood, dus zij zullen niet schuwen om zelfs kernwapens gebruiken. De landen van internationale markten isoleren druist tegen globalisering, het is dus geen democratische middel integendeel een oorlogsverklaring. De reacties hierop zullen natuurlijk allesbehalve democratisch of gerechtvaardigd zijn. In het geval van Iran heeft deze benadering gezorgd dat Iran met ideologische middelen grote delen van MO onder haar invloed kan krijgen. Noord-Korea reageerde met haar kernwapenprogramma. Anderen zullen ook zo eigen reacties grijpen om deze oorlogsverklaring tegemoet te komen. Bij Rusland is het niks anders dan een “warme” oorlog!

Poezenmens
Poezenmens16 apr. 2018 - 9:48

Kan iemand mij vertellen wat het verschil is tussen chemische wapens en de gruwelijkheid van bomvaten en clusterbommen waar Assad al jaren ongestraft mee gooit.

1 Reactie
Poezenmens
Poezenmens16 apr. 2018 - 13:27

“Tegen bomvaten kun je je nog bescherm” U zegt het https://www.amnesty-international.be/nieuws/syrie-weerzinwekkende-videobeelden-over-de-impact-van-bomvaten-in-belegerde-stad-daraya

Geesteman
Geesteman16 apr. 2018 - 8:26

Waarom zien we nooit rebellen als slachtoffers van chemische wapens maar altijd onschuldige burgers in een ziekenhuis. Je kan alles van Assad vinden maar de rebellen lijken mij toch een veel logischer doelwit om te bestoken. Er zal wel een verklaring voor zijn. Als de VS wist waar chemische wapens gefabriceerd werden hadden ze dat aan de organisatie die dat controleert OPCW moeten melden. Dan had die aanslag al veel eerder voorkomen kunnen worden. Door dat niet te doen maken ze zich mede schuldig.

4 Reacties
Geesteman
Geesteman16 apr. 2018 - 8:43

Maar eigenlijk maakt het niet uit of het wel/niet gemeld is. In Irak werd, voor het honderd jaar terug in de tijd werd gebombardeerd, iedere steen omgekeerd op zoek naar chemische wapens. Niks gevonden. Dat maakt de VS en hun vazallen niet uit. Het internationaal recht of afspraken zijn een lachertje voor die landen. En Nederland dat zich altijd zo inspant om het internationale recht in Den Haag te handhaven weet nog wel een stamhoofd in Afrika om te berechten.

JanVG2
JanVG216 apr. 2018 - 11:47

Het is wat ingewikkelder. Er zijn geen bewijzen gevonden dat het programma van Sadam voor de productie verder was doorgevoerd. Er zijn wel WMD gevonden (meer dan 1000 granaten etc.), maar sporadisch. https://www.nytimes.com/interactive/2014/10/14/world/middleeast/us-casualties-of-iraq-chemical-weapons.html

Geesteman
Geesteman16 apr. 2018 - 13:21

@Tina Op al je vragen. Ja. Niet naïef doen en denken dat Assad de enige is die over gifgas kan beschikken. Assad heeft veel betere wapens dan gifgas.

Klaas Punt
Klaas Punt16 apr. 2018 - 13:42

Geesteman - de regering van Syrie is zeker niet de enige in die streek die zich met chemische wapens bezig houdt. De vrachtbrieven van de Israelische Boeing die op een heilloze zondagmiddag in de Bijlmer neerstortte toonden aan dat grondstoffen voor zenuwgas onderdeel van de lading waren, op weg van de VS naar Israel. Natuurlijk is het nog steeds zeer onwaarschijnlijk dat je die wapens inzet na de overwinning.

Tineke de Goede
Tineke de Goede16 apr. 2018 - 3:15

Nog niet zo lang geleden werd Trump verdacht van samenspanning met Putin. Comey en zo. Is daar dan nog iets van waar ?

1 Reactie
JanB2
JanB216 apr. 2018 - 15:14

@ Tina Klopt.

JanB2
JanB215 apr. 2018 - 23:57

De schuld voor een nieuwe koude oorlog komt volledig op westers konto. Om dat te zien moet je terug naar begin jaren 90, de periode Jeltsin, de kwalijke rol van het grootkapitaal in Rusland in met name díe periode en de manier waarop Putin (en daarmee ook Rusland) vervolgens is geschoffeerd. De VS was al lang overgegaan tot een politiek met wapens (oftewel een oorlog) als men tav van dát land dezelfde politiek had bedreven. Je oogst wat je zaait!

1 Reactie
JanB2
JanB216 apr. 2018 - 15:13

Ik geloof niet dat het erom gaat wie er schuld heeft. Waarom gaat het dan wel? Wie schuld heeft kan dat rechtzetten en zijn gedrag aanpassen. Heeft niets met moralisme te maken maar met gezond verstand en realiteitsbesef. Beetje roepen dat we een nieuwe koude oorlog hebben en het daarbij laten is typisch iets voor minkukels zoals Bijleveld: geen besef, geen visie, geen ballen.

henk-alexander
henk-alexander15 apr. 2018 - 22:24

De Russische Federatie (RF) - zoals Rusland formeel heet, is een multiculturele samenleving. Ironisch genoeg kunnen de Europese nationalisten die Rusland zo bewonderen daar wat van opsteken. Hun bezoekjes zouden hen tot meer tolerantie jegens minderheden in de eigen landen moeten bewegen. Bijna cynisch is het dat het juist deze rechtse politici moeten zijn die op ontspanning aandringen. Een dergelijk instelling zou eerder bij de zich progressief of links noemende politici moeten leven - een soort 'Umwertung aller Werten'. Alleen de eigen westerse waarheid geldt. Zodat elke reflectie en kritiek op de westerse moraliteit kan worden afgedaan als leugens, nepnieuws, desinformatie van al dan niet betaalde Kremlintrollen. Kortom Russen zijn leugenaars, geïndoctrineerd en niet serieus te nemen - dus inferieur aan de westerse beschaving. Insiders weten dat in de RF met een schotelantenne meer dan 300 kanalen te ontvangen zijn - merendeels lokale entertainment (zoals in het Westen). Maar er zijn ook westerse zenders te ontvangen (o.a. Euronews, BBC worldnews). Deze hebben echter niets positiefs te melden over Rusland sluiten aan bij de anti-Russische hetze die de westerse politici en media voeren. De Russen hebben er genoeg van om constant als minderwaardig te worden afgeschilderd. Dat verklaart grotendeels hun meest recente stemgedrag. Het is waar dat Poetin in de ogen van het Westen een party spoiler is, die met sancties afgestraft moet worden. Maar zolang Rusland banden heeft met de BRICS- en SCO-landen, die meer dan de helft van de wereldbevolking vertegenwoordigen, is het effect van de westerse sancties twijfelachtig. Om Rusland wel op de knieën te krijgen is letterlijk zwaarder geschut nodig. En daar worden de voorbereidingen al voor getroffen.

4 Reacties
Hank Nozemans
Hank Nozemans16 apr. 2018 - 6:45

Leuk verhaal, maar bijna niemand begrijpt engels, dus wordt er ook niet naar engelstalige zenders gekeken. Bovendien zitten ze niet in het standaard satellietpakket, dus niemand ontvangt deze zenders.

henk-alexander
henk-alexander16 apr. 2018 - 10:13

@ Hank Nozemans Alleen 'engelstalig'? Volg zelf maar. https://www.youtube.com/watch?v=gJcMtuSFleo @Tina Hosa '(...)En menig Nederlander, ook op Joop, vormt zijn opinie uit wat RT te melden heeft, en ze zeggen dat wat Euronews, BBC worldnews een anti-Russische hetze voeren en dus onbetrouwbaar zijn. Alsof RT betrouwbaar is?' Een drogreden (tu quoque) die voorbij gaat aan de inhoud.

henk-alexander
henk-alexander16 apr. 2018 - 11:35

@Tina Hos '(...)The Pentagon insisted that no missiles were intercepted by Syrian defences and that the raids were “precise and overwhelming” while claiming the Syrian air defences remained “largely ineffective”.(...)' https://www.theguardian.com/world/2018/apr/14/allies-dispute-russian-and-syrian-claims-of-shot-down-missiles Een voorbeeld van het kritiekloos overnemen wat het Pentagon over de impact van o.a. de Tomahawks te melden heeft. RT is helemaal niet nodig om te twijfelen aan de betrouwbaarheid van de westerse media. Zie onderstaande link (zonder vertaalprogramma zeggen de illustraties genoeg). http://charly015.blogspot.nl/2018/04/llego-el-ataque-contra-siria.html

henk-alexander
henk-alexander16 apr. 2018 - 15:57

Tina Hosa Euronews is al vanaf september 2001 in het Russisch; streaming (internet) is van recente datum; BBC zendt ook al een tijd uit in Russisch https://www.bbc.com/russian Het is waar in Rusland wordt de rechtszekerheid van individuen en organisaties niet altijd serieus genomen ondanks dat de Grondwet deze wel garandeert. Overigens ken ik de mensen en de situatie daar persoonlijk. Inderdaad een 'volkomen correcte verslaggeving' van wat het Pentagon te zeggen heeft - zonder meer overgenomen.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*15 apr. 2018 - 22:06

Over een week is het weer business as usual, wat betreft dit huidig zeer *monsterlijk* regime van Bashar al-Assad, hand in hand natuurlijk, zoals altijd, samen met zijn hecht bondgenoot Rusland, neem ik aan. Donald Trump zal zeer waarschijnlijk gewoon weer verder gaan met zijn heilloze weg, wat betreft zijn manier van het leiderschap van de VS, ooit *The Greatest Nation on Earth*, triest hé, tenminste tot en met januari 2021, vrees ik. Op dat moment hoop ik echt dat een veel meer verstandige en capabele iemand zijn ambt zal overnemen!. Welterusten.

Lummel2
Lummel215 apr. 2018 - 21:08

Wat die Smeets zegt dat klopt niet. En als je Rusland-kenner zegt te zijn dan ben je in mijn ogen nog lang geen Syrie oorlog expert. Dus waarom mag die man daar zitten. De CW s zijn in Syrie allemaal ingeleverd dankzij de russen. De OPCW heeft dit als bewezen verklaard. Wat inmiddels wel duidelijk is dat is dat massa's chemische wapens worden gevonden in met name Oost Goutha die bedoeld waren om daar false Flag operaties uit te voeren om Assad de schuld in de schoenen te schuiven en zijn volk te kunnen bombarderen zonder enig hard bewijs of onderzoek vooraf: .https://www.rt.com/op-ed/421515-ghouta-syria-chemical-weapons/ En ook heel interessant voor MW Bijleveld en Dhr Smeets de vraag wat er gebeurd als je in een woongebied een "opslagplaats"of fabriek raakt met een kruisraket; en volgens Trump was alles raak he?? Wat er dan gebeurd met de bewoners eromheen die dood moeten neervallen daar waar de wind waait.. Vallen er dan niet duizenden doden extra als gevolg van deze aanval??? Waar zijn de verslagen waar zijn de kritische vragen van journalisten. Hier de uitleg .https://www.paulcraigroberts.org/2018/04/15/tell-us-transparent-lies/ Vervolgens heb ik een heerlijk epos over dit thema opgescharreld van Maria Zakharova; ze begint met het bezoek van Blok aan Moskou en vervolgens fileert de naadloos de hypocrisie van het Westen en vooral met humor het weer binnenhalen van Tony Blair door Londen als geloofwaardig persoon. Vergelijk Bijleveld eens met Zakharova. https://thesaker.is/briefing-by-foreign-ministry-spokesperson-maria-zakharova-moscow-april-12-2018/ https://thesaker.is/briefing-by-foreign-ministry-spokesperson-maria-zakharova-moscow-april-12-2018/

1 Reactie
Tineke de Goede
Tineke de Goede16 apr. 2018 - 3:16

Ik krijg de indruk dat chemische oorlogsvoering wel mag zolang het westen het niet doet.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin15 apr. 2018 - 20:32

Een aanval met chemische wapens kunnen we nooit tolereren vindt ook Ank Bijleveld, ik kan dat begrijpen uit oogpunt van dat het ons zou kunnen treffen, in Syrië ligt dat m.i. iets anders, los van misschien een langzamere dood is dood gewoon dood, blijkbaar bestaat er consensus dat chemische wapens de rode lijn zijn, de beelden die Bijleveld steeds aanroept zijn aan mij voorbijgegaan, Blok zegt dat we zekerheid moeten hebben dat Assad achter de chemische aanval zit, volgens Bijleveld moeten we dat van geval tot geval bekijken, wie “we” zijn wordt niet duidelijk en wat die aanpak ook mag betekenen maar heeft met de waarschijnlijkheid waarmee Assad chemische wapens inzet tot begrip voor de aanval op syrische doelen geleid, bewijs is er niet maar we achten het waarschijnlijk aldus Bijlveld, geheel dienstbaar aan de lijn die Rutte heeft gekozen, dat mw. Bijleveld een dienstbare instelling voorstaat was me al duidelijk toen ze geheel inging op het streven de gedoogconstructie met de pvv mogelijk te maken, Arnhem 2010, die smet zal wat mij betreft blijven hangen als een ademhaling dat met soepslurpen te vergelijken valt maar de aanval op Syrië was gericht en proportioneel, ze hebben zich immers gericht op plekken waar chemische wapens worden opgeslagen of geproduceerd, onderzoek wordt door de russen gefrustreerd doordat ze niet mogen onderzoeken waar de wapens vandaan komen, ik weet niet hoe dat precies zit maar mw. Bijleveld lijkt vol in te zetten op schuld van Assad, of dat een aanval juridisch rechtvaardigt moet je ook van geval tot geval bekijken, de toverformule van Bijleveld als ze in het nauw dreigt te raken en anders is ze niet de minister van buitenlandse zaken die in het hoofd van Assad kan kijken, dan krijgen we wat mist over Syrië vooral bedoeld ter rechtvaardiging van ingenomen standpunten, dat er een veel onaangenamere wereldorde is ontstaan wordt m.i. door o.a. Bijleveld bestendigd.

8 Reacties
JanB2
JanB215 apr. 2018 - 23:52

"blijkbaar bestaat er consensus dat chemische wapens de rode lijn zijn" Chemische wapens worden zwaar overschat.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin16 apr. 2018 - 6:46

reactie op JanB – 16 april 2018 at 01:52 In vergelijking met andere wapens wordt er m.i. inderdaad hysterisch op gereageerd, als terreurwapen in b.v. de metro zoals jaren geleden in Japan gebeurde vind ik het angstaanjagend.

Piet de Geus
Piet de Geus16 apr. 2018 - 11:41

"Chemische wapens worden zwaar overschat." Dan doe je toch lekker mosterdgas op je broodje kroket.

JanB2
JanB216 apr. 2018 - 15:20

@ Tina, Chemische wapens zijn nauwelijks effectiever dan "conventionele" wapens. De Aum-sekte gebruikte Sarin in de metro van Tokyo. Sarin is één van de krachtigste zenuwgassen. Zelfs in een relatief afgesloten ruimte als een metrostation kwam men niet verder dan 13 doden. De aanslagen van IS waren in dat verband een stuk effectiever. Chemische wapens zijn de naam massavernietigingswapen nauwelijks waardig. Met een bomtapijtje scoor je al; snel beter. En wat de uitwerkingen betreft: ooit een bomscherf door je ingewanden gehad of blootgestaan aan de drukgolf van een fuel-air explosief? Ik neem aan van niet. Degelijke drukgolven trekken namelijk gewoon de huid van je botten.

JanB2
JanB216 apr. 2018 - 15:23

@ Piet Gevaarlijke chemicaliën moet je natuurlijk wel buiten het bereik van kinderen houden. Maar dat is een ander verhaal.

JanB2
JanB216 apr. 2018 - 15:26

PS @Piet In zekere zin is dat overigens wat je doet als je mosterd op je kroket smeert. Mosterd bevat geringe hoeveelheden allylisothiocyanaat, een precursor voor mosterdgas.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin16 apr. 2018 - 16:26

Tja, wat is de ergste dood, ik denk dat we maar een keer dood gaan dus en de doden zwijgen als het graf, wat daaraan vooraf gaat lijkt me crucialer en hoe lang het duurt voor je uit je lijden wordt verlost.

LaBou
LaBou 16 apr. 2018 - 20:00

"Gevaarlijke chemicaliën moet je natuurlijk wel buiten het bereik van kinderen houden" Daarom moet je kinderen ook geen broodje kroket geven.

Hiltermann
Hiltermann15 apr. 2018 - 15:37

De relatie tussen Rusland en de VS is aardig bekoeld, dat staat vast. Dat wil nog niet zeggen dat er sprake is van koude oorlog. Om te beginnen is er nog geen spoor van een bewapeningswedloop te zien. Dat is een van de signalen die duiden op het ontstaan van een koude oorlog. Trump en Poetin zijn elkaars tegenpolen. Trump is impulsief en heeft de manieren van een straatvechter. Alles is geoorloofd zolang er maar gewonnen wordt. De VS hebben op dit moment geen minister van BuZa. Poetin is een strateeg daarbij gesteund door zijn zeer ervaren minister van BuZa, Lavrov. De Russen hebben voortdurend het voordeel dat ze kunnen wachten tot Trump een zet doet. Het geeft hen tijd om een strategie te ontwikkelen. De relatie tussen de VS en Rusland is verstoord, dat wil nog niet zeggen dat er sprake is van koude oorlog.

Phil2
Phil215 apr. 2018 - 14:49

We worden gemanipuleerd via sociale media... Waarom zou niet één of andere kwade genius achter deze aanloop WO3 zitten? De enige die hier echt baat bij hebben, zijn wapenfabrikanten. Lichtgewicht Bijleveld kan dan nog minder van repliek dienen als de Amerikanen op de tweeprocentsnorm hameren, en wapenexport is nog één van de meest solide netto exportindustrieën van de VS.

4 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin15 apr. 2018 - 17:30

Geen nood, Phil - Nederland heeft nog zijn bijzondere Geheime Wapen in schietklare stand bij de hand. Welk politiek genie vroeg en kreeg op 13 februari 2018 eervol ontslag, vanwege een zogenaamde 'leugen', die 'linkse media de wereld ingeholpen hadden'? Dat was een briljante zet van onze Koning, die heeft de touwtjes ferm in handen. Die gigant, dat baken van betrouwbaarheid, die grootmeester in de stille diplomatie, die zal een majestueuze rentree op de internationale bühne maken, en dat akkefietje tussen Trump en Putin bijgelegd krijgen, wat ik je brom. Gaat U allen rustig slapen, er is niets aan de hand.

Absconditus
Absconditus15 apr. 2018 - 21:50

@Cliff Die laat zich in alles gezeggen door zijn minstens 3x slimmere echtgenote, die de teugels van moeder Trix heeft overgenomen. Maxima Z. heeft namelijk bij een groot, internationaal crimineel syndicaat (bank) in New York gewerkt, maar daarna pas echt haar fortuin gemaakt door in te trouwen in een van de rijkste families van Europa. Omdat zij een bijzonder gis meiske is, is zij door moeder Trix goedgekeurd en heeft nu de maximale macht in deze familie, simpelweg omdat zoonlief er te dom voor is. Het genetische evenbeeld van zijn onfortuinlijke en ook niet al te slimme overgrootvader, de hoog adellijke Pruisische boerenkaffer Heinrich von Mecklenburg Schwerin. Kon alleen maar voor waterdrager in de VN en pilsjesdrager (van de vriend van de familie wijlen Freddy H.) in het IOC spelen en dure auto's in puin rijden. Maar is wel erg goed in het gooien met toiletpotten. In het echte leven zou hij een sullige bouwvakker zijn, die door zijn collega's tijdens de schaft in de keet een beetje wordt ontzien en niet al te zeer wordt gepest. Want hij is wel een aardige jongen, die ook van aanpakken weet. De echte management-taken worden aan Maxima Z. overgelaten. En die weet heel goed dat zij getrouw de Bilderberg/EU-agenda heeft op te volgen. In ruil daarvoor krijgt zij de zelfde inside information als schoonmoeder Trix, zodat het aandelenpakket van de familie lekker lucratief blijft. Terwijl manlief zijn gasten in hun Wassenaarse landhuis uit ten treure vertelt dat hij Nelson Mandela een paar keer een handje heeft mogen geven en daar foto's van laat zien. Haar lotgenote, goede vriendin en mede goudharkster Mathilde d' U. is met een nog grotere oen getrouwd, die voor koning der Belgen mag spelen. Die heeft zelfs nog moeite om uitgeschreven en voor hem aangepaste teksten voor te lezen en zou in het echte leven ergens achter een lopende band staan en na het werk in een busje naar zijn voorziening voor begeleid wonen worden vervoerd. En laat ik het maar helemaal niet hebben over de eeuwige troonopvolger Tampax Charles en zijn peerd Camilla. De Europese monarchieën zijn sinds WOI allang geen machtsfactor van betekenis meer. Verreweg de meest intelligente van dat stel was destijds Wilhelm II. En dat wil wat zeggen..... Ik zou bepaald niet rustig slapen wanneer het lot van ons land en ons volk in de handen van Willy zou liggen.

Absconditus
Absconditus16 apr. 2018 - 11:05

@tina Wilde slechts aantonen dat monarchieën heden ten dage, in elk geval in Europa, irrelevante anachronismen zijn geworden. En dat dit maar goed is ook. Want het monarchale systeem van erfopvolging is een levensgrote gok. Soms verkrijgt men daardoor buitengewoon capabele en krachtdadige heersers. zoals bijvoorbeeld Peter de Grote. Maar veel vaker maakten en maken koningen en keizers er een potje van. Het democratische en parlementaire systeem is een stuk minder riskant. Maar ook geen garantie dat het niet uit de klauwen loopt.

Cliff Clavin
Cliff Clavin16 apr. 2018 - 11:53

@ Absconditus - dank voor deze uitgebreide, en ook humoristische geschiedenisles. We hebben, gelukkig maar, een decoratieve monarchie; een continu media-event dat economisch heel produktief is. Maar zoals je uitlegt: helaas beheerst deze monarchie nog altijd immense geldstromen. Nu ja, het is een precair evenwicht: de koninklijke familie vervult voor talrijke landgenoten kennelijk zowel een amusements- als een troostende functie (gaat vaak samen), waardoor de navraag van kalmerende en antidepressieve substanties niet nóg veel groter wordt dan ze toch al is. Wellicht houden zo kosten en baten van deze mensen elkaar redelijk in evenwicht.

Tom3
Tom315 apr. 2018 - 13:48

Toen de fysieke scheiding als symbolische daad van de scheiding tussen oost en west viel, door het wegnemen door de muur, zou dt een bevrijding zijn een roo gedeelte van de mensheid, na de mei 68 was dit een volgende stap naar zelfontplooing. Lees de column er op na die nu op JOOP staan en zie waar we staan,in korte tijd een globale devaluatie van de planeet door toedoen van de mans en zijn vrijheden. Het kan verkeren zei Brederode. A Great Day for Freedom - Pink Floyd - Now life devalues day by day As friends and neighbours turn away And there's a change that, even with regret, cannot be undone Now frontiers shift like desert sands While nations wash their bloodied hands Of loyalty, of history, in shades of gray https://www.youtube.com/watch?v=Cfri5tMXfc4

1 Reactie
Tom3
Tom315 apr. 2018 - 13:51

Excuus voor de spelfouten, Toen de fysieke scheiding als symbolische daad van de scheiding tussen oost en west viel, door het wegnemen door de muur, zou dt een bevrijding zijn een groot gedeelte van de mensheid, na de mei 68 was dit een volgende stap naar zelfontplooing van het individue. Lees de column er op na die nu op JOOP staan en zie waar we staanin korte tijd een globale devaluatie van de planeet door toedoen van de mens en zijn vrijheden. Het kan verkeren zei Brederode.