Joop

Iran wijst naar Nederland na aanslag in Ahvaz, ontbiedt ambassadeur

  •  
23-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1024px-2018_Ahvaz_military_parade_attack_10
De Iraanse regering heeft de Nederlandse ambassadeur op het matje geroepen, samen met die van Denemarken en de zaakgelastigde van het Verenigd Koninkrijk. De drie landen worden ervan beschuldigd onderdak te bieden aan Iraanse oppositiegroepen. Die groepen zouden verantwoordelijk zijn voor de aanslag in de stad Ahvaz, daarbij kwamen zaterdag zeker 25 mensen om het leven.
Volgens Iran is het onacceptabel dat de oppositiegroepen niet op de terreurlijst van de Europese Unie staan. De Iraanse regering wil dat Nederland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk de aanslag expliciet veroordelen en de mensen die er volgens Iran mee te maken hebben, uitleveren.
Zaterdagochtend werd in Ahvaz een militaire parade gehouden, waarbij vier personen vanaf motorfietsen op aanwezigen begonnen te schieten. Naast de 25 bevestigde doden, zijn er ook zeker zeventig mensen gewond geraakt. De vier aanvallers werden gedood. Direct na de aanslag werd deze opgeëist door zowel Islamitische Staat als de rebellengroep ASMLA, zonder daarbij enig bewijs te leveren. Iran zelf wees na de aanslag direct op de omringende landen ‘en hun Amerikaanse bazen’. Volgens ayatollah Khamenei is de aanslag ‘een nieuwe samenzwering van regionale marionetten van de Verenigde Staten’ met als doel de Iraanse samenleving te ontwrichten.
ASMLA (Arabische Strijdbeweging voor de Bevrijding van Ahvaz) laat in een verklaring vanuit Den Haag weten niets met de aanslag te maken te hebben. De groepering strijdt voor de onafhankelijkheid van de regio Ahvaz, waar veel Arabische Iraniërs wonen. In de verklaring staat te lezen dat: ‘De claim van de aanslag op de Iraanse bezettingsmacht is gemaakt door een kleine groepering die zegt onder ASMLA te vallen, dat is echter niet zo. Die groepering is al in 2015 uit onze organisatie gezet.’ Een van de leiders van ASMLA, Ahmad Nissi, werd vorig jaar voor zijn woning geliquideerd. Het politieonderzoek naar die moord loopt nog, maar volgens nabestaanden is de Iraanse regering verantwoordelijk.
De NOS meldt dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken de berichten uit Iran niet kan bevestigen en dat deze worden onderzocht.
cc-foto: Wikipedia

Meer over:

iran, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

Ik ruk nooit
Ik ruk nooit24 sep. 2018 - 18:11

Het moet toch duidelijk zijn dat dit de standaardreactie is van Iran bij dit soort dingen. Westerse landen de schuld geven omdat ze zelf niet de verantwoordelijkheid kunnen nemen. En dat weten ze altijd al een paar minuten nadat het gebeurt is zonder bewijs. Zo helpen ze zich verder in hun isolement.

Dehnus
Dehnus24 sep. 2018 - 11:17

Het zit je wel hoog hè? Zo'n oude Joodse meneer met centjes. Dat je hem overal bij moet slepen. Misschien is Stormfront iets voor je als forum?

msj_meijerink
msj_meijerink24 sep. 2018 - 7:47

Gelukkig maakt Nederland zelf uit wat wel en niet betamelijk is. Daarbij heeft het geen 'hulp' nodig van theocratische regimes met enge oogkleppen!

Auslander
Auslander23 sep. 2018 - 16:35

Elke slag op de mythe van onaantastbaarheid van Iraanse regime en de Pasdaran (de revolutionaire garde) is van harte welkom. Maar niet elke slag op regime de belangen van Iraanse bevolking of hun vrijheid bedient. Zo ook deze “aanslag” is een in dienst van hen die de situatie van Iraanse bevolking hen geen bal interesseert. Er zijn vooral niet militairen de dood gevonden of gewond geraakt. Ook onder Pasdaran zitten vooral dienstplichtige jongeren die zelf niet gekozen hebben daar te zijn. Van hoogwaardig politici en militairen die er massaal aanwezig waren is geen een de dood gevonden of gewoond geraakt. Het was schieten op de wilde weg en op de menigte. Ook de daders staan openlijk bekend als handlangers van Saoedi-Arabië, die af en toe een olielijn saboteren. Ik las nota bene een dag voor de aanslag hun felicitatie voor het ontstaan van Saoedi koninkrijk in SO. Ze zijn een terreurgroep zonder enige publieke steun, ook onder Arabieren in Iran. De vraag is natuurlijk waarom Nederland (Denemarken en Engeland) aan zo’n sekte een thuis biedt. Dat is niet alleen vragen om problemen (tegen aanslagen in NL) maar laat zien tot hoever dit soort landen in staat zijn te gaan om een ongewenst regime te bestrijden en dat zij elke middel geoorloofd achten. Ook media in het westen is in dit soort gevallen geagendeerd. Terwijl in heel oosten wordt over een terroristisch aanslag gerapporteerd, het westerse, media zoals Saoedi media, praten over een aanslag zonder enige terroristisch kenmerk. Ook joop.nl volgt hetzelfde beleid. Tegelijk wordt over deze sekte als een bevrijdingsbeweging gesproken. Ik heb nooit enige publieke of politieke actie van zo’n groep in Iran waar genomen. Zij opereren zoals Al Qaida en Daesh, natuurlijk zonder enige publieke of politieke karakter. Juist dit soort dubbele agenda’s maken de westerse media ongeloofwaardig en onzijdig, zelfs als zij terechte kritiek uiten over Iraanse regime. Men zoekt terecht eerst uit wat hun belangen kan zijn in iedere verslag of opinie dat zij plaatsen.

Sennah Tuohrethca
Sennah Tuohrethca 23 sep. 2018 - 16:18

Iran heeft een punt. NL biedt verholen steun aan Iraanse oppositie, omdat Amerika dit eist, en Israël de US hiertoe heeft gesommeerd. Eigenlijk zouden wij de ambassadeurs van die landen op het matje moeten roepen. Dit riekt naar stemmingmakerij van NL rechtse media om stemmingmakerij tegen Iran op te kloppen.

1 Reactie
korheiden2
korheiden223 sep. 2018 - 21:44

@Hannes : ' stemmingmakerij tegen Iran ' . We hebben het hier over een theocratisch geregeerd land waar mensenrechten erg weinig voorstellen, regelmatig ophangingen en vreselijke lijfstraffen plaatsvinden, waar vrouwen gediscrimineerd worden. Iran is een van de belangrijkste financiers van terroristen als Hezbollah en Hamas en wie zal weten welke andere terreurgroepen. Het is dus niet nodig om de stemmingmakerij tegen Iran op te kloppen, dat doen ze zelf wel.

michellekepen
michellekepen23 sep. 2018 - 15:19

Wat ik zo apart vind: we hebben te maken hebben met een fascistisch regime. De Revolutionaire Garde vormen de elitetroepen van dit regime. De aanval is kennelijk gericht op deze meest extremistische groepering in Iran. Die rechtstreeks valt onder de geestelijk leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei. Maar nergens in de reacties woorden als fascisme, extremistische conservatieven, bruinhemden etc. Ligt het aan het woord 'Revolutionaire', vergoelijkt dat alles? Kent Iran soms een aparte status?

3 Reacties
W-74
W-7423 sep. 2018 - 18:07

Sterker nog, het hele verhaal van Iran gaat er hier in als god’s woord in een ouderling.

Quibus2
Quibus223 sep. 2018 - 18:49

Iran is, na Israël en mogelijk Jordanië, het meest democratische land van de regio. Het regime eist van het Westen wat meer respect dan wij bereid zijn te geven, en wordt door onze dikke vriendjes Israël en Saudi Arabië als 'de vijand' beschouwd. Dat maakt het regime nog bepaald niet fascistisch. Naast Saudi Arabië (of Dubai/UAE, Qatar, Bahrain, Kuwait en Egypte) zijn ze bijna heilig. Het wordt dus een beetje een balken en splinters verhaal...

michellekepen
michellekepen24 sep. 2018 - 11:17

@Quibus, U beweert "Iran is, na Israël en mogelijk Jordanië, het meest democratische land van de regio". U gaat hier vergelijken met een regio die uitermate slecht scoort op het gebied van democratie. En concludeert vervolgens dat het in Iran dus wel meevalt. Een index als die van de Economist plaatst Iran in 2017 echter op nummer 150 van de 167 vergeleken landen! zie https://en.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index Op het gebied van persvrijheid scoort Iran zelfs nog lager, nummer 160 van de 168 vergeleken landen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Verslaggevers_Zonder_Grenzen#Wereldwijde_index_persvrijheid Ik ga niet beweren dat deze twee indexen zaligmakend zijn. Maar de beoordelingen van Iran spreken boekdelen. Zelfs in haar regio springt ze er niet positief uit! Fascistisch: de mate van wel of niet fascistisch zijn, heeft natuurlijk niets te maken met de vraag door wie Iran als vijand wordt beschouwd. Nogal vreemde redenering. Kort samengevat beweert u dat er nog veel 'slechtere' landen in de regio zijn. En dat daarom de (op dit forum) veel voorkomende kwalificaties niet op Iran geplakt worden. Sterker nog, Iran zou "bijna heilig" zijn. Metingen weerleggen dit echter.

cromwijk
cromwijk23 sep. 2018 - 15:02

Het schijnt dat Nederland en "het westen" de laatste tijd meer in deze regio aan het wroeten zijn om een oorlog uit te lokken. Wapenindustrie, oliebelangen en een zionistisch groot-israel zouden er garen bij spinnen, en eerlijk gezegd begin ik steeds meer in dit "complot" te geloven.

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren23 sep. 2018 - 14:13

Politieke tegenstanders worden door de geheime politie van Iran opgepakt en gemarteld, Het gehuil van de regering van Iran om deze aanslag is daarom schijnheilig. Enkele jaren geleden nog werden openbare betogingen voor meer democratie in Iran hard neergeslagen door leger en politie.

madbako
madbako23 sep. 2018 - 13:51

Iran zelf wees na de aanslag direct op de omringende landen ‘en hun Amerikaanse bazen’ Zou mij niets verbazen. Nederland is altijd al een vazal van de VS geweest en zal het blijven

1 Reactie
Quibus2
Quibus223 sep. 2018 - 18:50

De verantwoordlijk gehouden groep (die niet geheimzinnig doet over haar gewapende strijd) heeft zich inderdaad keurig bij de KvK in Delft ingeschreven.

Rechtse Bal
Rechtse Bal23 sep. 2018 - 11:29

ook Turkije heeft herhaaldelik met de vinger naar Nederland gewezen dat er subversieve personen gestuurd waren om de Erdogan regering te ondermijnen ... dit zet zich nu door naar Iran. Het wordt tijd dat Blok er naar toe gaat en die sprookjes de wereld uithelpt

3 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud23 sep. 2018 - 12:31

Sprookjes? Het was nog laast week dat bekend werd dat Nederlandse regering Terroristen en Jihadisten ondersteunde, het zelfde strijders die tegen Turkije en Iran vechten in Syrië. Muschien zou u u boekenkast opruimen om feiten niet met fantasie te vergissen. Nou is nog niks bewezen en klinkt hard te geloven dat Nederland iets mee te maken heeft, maar na die bericht van vorige week is het toch stuk geloofwaardig geworden.

Lunatiek
Lunatiek23 sep. 2018 - 16:29

@appi mohamud. dezen die Nederland steunde vechten nu mee in de oorlogjes die Erdogan voert in de Syrische koerdische gebieden.. De sultan murad brigade.. de onder al jabhat al shamiya paraplu nur el zenki extremisten..en zo zijn er nig wat meer.

Starter2
Starter223 sep. 2018 - 20:56

Appi, je roept maar wat. Je verwart jou fictie met feiten. Nederland ondersteunt via een netwerk van diplomatieke posten vele groeperingen. De één wat actiever dan de anderen. Dat daar af en toe een mispeer tussen zit is inmiddels pijnlijk duidelijk. Maar Nederland doet dat niet alleen, bijna alle landen hebben zo'n programma. In Iran roepen ze maar wat, dat is wel zo makkelijk en leidt de aandacht mooi af van alle binnenlandse ellende.

rvb2
rvb223 sep. 2018 - 11:04

De nederlandse geheime diensten kunnen niet gecontroleerd worden, en zijn dus niet te vertrouwen. Wij kunnen niet controleren of AIVD en MIVD terroristische aanslagen plegen. Maar om het iraanse regime nu klakkeloos te geloven... zo betrouwbaar is dat regime nu ook weer niet.

W-74
W-7423 sep. 2018 - 10:52

Het zal niet aan hun proxy oorlogen in Syrië of Jemen liggen. Nee natuurlijk niet, het ligt weer eens aan de VS, Israël, VK en nu ook een keer Nederland en Denemarken. Wordt een beetje moe van dit soort landen..

6 Reacties
madbako
madbako23 sep. 2018 - 13:54

Tja joh. Amerika en haar vazallen voeren al sinds het einde van de tweede wereldoorlog overal oorlog tegen alles wat hen niet aanstaat. Het lijstje: https://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Oorlog_van_de_Verenigde_Staten

W-74
W-7423 sep. 2018 - 14:12

Prima jongen als jij met graagte in die sprookjes van Iran wil geloven, be my guest.

Klaas Punt
Klaas Punt23 sep. 2018 - 15:20

Ik geloof niet in sprokjes. Maar zowel in Jemen als Syrie is de aanvaller niet Iran maar in het eerste geval Saudi Arabie met steun van de VS, terwijl in Syrie de VS en bondgenoten (oa NL) het grootste deel van de bommen hebben verzorgd. Vwb Syrie is mijn hoop dat de vrede spoedig neerdaalt ondanks de VS/Israel oppositie, voor Jemen ben ik bang dat er nog vele doden zullen vallen voordat dit land haar vrijheid zal herkrijgen.

W-74
W-7423 sep. 2018 - 18:12

Klaas Je hoeft niet perse de agressor te zijn in een (proxy)oorlog om toch onder vuur te komen liggen. Vooral in een kwestie als Jemen, dat toch in de kern gewoon een geloofsoorlog is voor Iran, is het moeilijk om te bepalen wie de bad guy is en wie de good guy. Het zal in dit geval waarschijnlijk wel een sunni aanval blijken te zijn.

Quibus2
Quibus223 sep. 2018 - 18:59

@W74 Saudi Arabië heeft ongeveer het defensiebudget van Rusland (nee, dat is geen grap), Iran zit op ongeveer driekwart van het Nederlands bugdet. Wie o wie zou er het grotere probleem zijn in de regio en meer nonsens verkopen? (En bovendien onaantastbaar, want een erg goede klant van de Amerikaanse, Britse en Franse defensieindustrie?)

Klaas Punt
Klaas Punt23 sep. 2018 - 20:25

W-74 - ik heb niets met sunni of wat dan ook maar ik zou het een goede zaak vinden als dit land weer in vrede naast dat grote Saudi (woestijn en olie) zou mogen bestaan. Jemen is een arm land met landbouw in de vruchtbare delen (Hadramaut) en verder niet zoveel. Maar een onbedwingbare lust tot vrijheid. Ik gun het ze.

Tom Meijer
Tom Meijer23 sep. 2018 - 10:49

De Iraanse regering zou op de terreurlijst moeten staan. En over geloofwaardigheid: de Iraanse regering heeft sinds de staatsgreep nooit geloofwaardigheid gehad.

2 Reacties
madbako
madbako23 sep. 2018 - 13:54

Doe het niet graag, maar ze zouden niet misstaan naast de VS

Quibus2
Quibus223 sep. 2018 - 19:06

Welke staatsgreep? De 'revolutie' van 1978/1979 is tweemaal per referendum met Noord-Koreaanse cijfers gelegitimeerd. En dat terwijl het huidige regime toen nog nauwelijks een machtsbasis had... kennelijk was de Iraanse bevolking grosso modo de Sjah meer dan lichtelijk zat. Dat het huidige regime ons niet zint, maakt het vervangen van een dictatuur (= de sjah) door een redelijk democratisch systeem (=het huidige Iraanse regime) middels een volksopstand / referendum nog geen staatsgreep.

michellekepen
michellekepen23 sep. 2018 - 10:34

Is er verschil tussen een aanslag en een terroristische aanslag? En zo ja, wat zijn de verschillen? Het heeft er alle schijn van dat dit een aanval op militairen betreft. Sterker nog, niet zomaar militairen, de aanval lijkt zich specifiek te hebben gericht tegen de Iraanse Revolutionaire Garde. Zie voor informatie en achtergronden van deze 'garde': https://nl.wikipedia.org/wiki/Iraanse_Revolutionaire_Garde Interessant is ook de link tussen het regime in Iran, de 'Garde' en terrorisme: https://en.wikipedia.org/wiki/Iran_and_state-sponsored_terrorism

Klaas Punt
Klaas Punt23 sep. 2018 - 9:36

Na de onthulling van de steun aan terroristen in Syrie twijfel ik of dit geloofwaardig is. Ik hoop toch zo erg dat dit niet waar is.

Appi Mohamud
Appi Mohamud23 sep. 2018 - 9:22

Sterkte aan Iran. Het is weer is oorverdovend de stilte afkomstig vanuit landen die beweren tegen terrorisme te strijden.

5 Reacties
punt2
punt223 sep. 2018 - 9:44

De reactie van Iran op de aanslag op de Amerikaanse toeristen in Amsterdam was inderdaad hartverwarmend.

W-74
W-7423 sep. 2018 - 10:48

Appi Ach man houdt toch eens keer op met die eeuwige leugens! Je wordt wat vervelend. Het is overal in het nieuws geweest..

Fritz Leiber
Fritz Leiber23 sep. 2018 - 12:01

@Appi Als Hezbollah of Hamas, beide terreurorganisaties en actief gesteund of zelfs aangestuurd door Iran, die beide directe en indirecte politieke vertegenwoordigingen of mantelorganisaties in Nederland hebben, een terroristische aanslag plegen in Israël klinkt er geen ander geluid dan nu uit dezelfde landen dit soort terreur te veroordelen. Wenst u dan Israël ook sterkte? M.a.w. is úw stilte dan niet oorverdovend of juist een diametraal ander schril geluid?

Auslander
Auslander23 sep. 2018 - 21:03

@ Fritz Leiber “Hezbollah of Hamas, beide terreurorganisaties”? Vraag het aan Libanezen en Palestijnse volk. Ze zitten als gekozen politieke partijen/bewegingen in hun regeringen. Of voor jou de maat niet de keuze van hun burgers maar de Amerikaanse senaat is?

Auslander
Auslander23 sep. 2018 - 21:05

@ W-74 “Het is overal in het nieuws geweest.” Klopt. Als een “aanslag” van een “bevrijdingstroep” op revolutionaire garde en niet als terroristisch actie.