In Iran zijn woensdag zeker vijftien mensen gedood, waaronder een jongen van 9 jaar oud. De slachtoffers vielen op meerdere plekken in het land toen de veiligheidsdienst hard optrad tegen protesten tegen het Iraanse regime en de onderdrukking van vrouwen. Onder de doden zouden behalve demonstranten ook enkele leden van de veiligheidsdienst zijn.
Volgens mensenrechtenorganisatie Harana zijn er tot nu 348 mensen gedood bij de protesten. Dat is het aantal dat geverifieerd kan worden, het werkelijke aantal ligt vermoedelijk hoger. Ook zijn er zo’n 15.000 mensen gearresteerd vanwege hun deelname aan de protesten, zeker vijf personen zijn daarvoor inmiddels ter dood veroordeeld.
Bij de doden die woensdag vielen, houden de staatsmedia vol dat de daders terroristen zijn geweest. Ooggetuigen spreken dat tegen en zeggen dat het aan ayatollah Khamenei gelieerde milities waren die om zich heen hebben geschoten. Het gedode jongetje zat op de parkeerplaats in een auto samen met zijn vader. Beiden werden gedood.
Ondanks het genadeloos harde optreden van de staat, lukt het Iran niet om de protesten de kop in te drukken. In plaats daarvan lijkt het de woede onder burgers juist te voeden. Op sociale media verschenen woensdag beelden van veiligheidstroepen die op een metrostation in Teheren het vuur openden op vrouwen die de verplichte hoofddoek weigerden te dragen. Ook is te zien hoe in de treinstellen vrouwen werden geslagen. Op de achtergrond is te horen hoe mensen “vrijheid, vrijheid” scanderen.
In Iran wordt sinds 16 september hevig geprotesteerd tegen onderdrukking door het regime. Dat gebeurde nadat de 22-jarige Iraans-Koerdische Mahsa Amini werd gearresteerd omdat ze de kledingvoorschriften zou hebben genegeerd. Amini werd in gevangenschap mishandeld door de veiligheidsdienst en overleed aan haar verwondingen.
Hopelijk zal de combinatie van moed en wanhoop van de grote en brede groepen die zich tegen het Iraanse regiem verzetten uiteindelijk de doorslag geven, net zoals bij de revolutie van 1979 tegen de sjah. (Die helaas uitliep op het ayatollah-bewind). De Nederlandse regering dient onomwonden haar steun te betuigen aan de demonstranten.
- Uitliep op - hield natuurlijk wel in, waarin het volk met grote meerderheid voor die islamitische staat met een ayatollah als hoogste leider had gekozen, heel democratisch dus.
(De democratisch gekozen) Premier Mossadeq > de shah van Perzie > Ayatolla Khomeini Iets met genationaliseerde Britse olie-concessies in Iran en een UK/USA georganiseerde coup tegen de Iraanse premier Mossadeq in 1953 en verdere geschiedenislessen over een aaneenschakeling van fatale westerse interventies in die regio (en elders) en daar lering uit trekken? https://historianet.nl/maatschappij/dagelijks-leven/iraanse-bewondering-voor-vs-sloeg-om-in-haat
Je hoort er weing over vanuit reachts-extremistische hoek. Moslims die vechten voor hun vrijheid daar hebben ze uberhaupt niets mee.
Dat is vrij algemeen daar in de buurt, wie voor vrijheid strijdt wordt standrechtelijk geexecuteerd door het leger: Iraans, Syrisch of Israelisch.
Er is al bijna vijftig jaar een stroom aan moslims uit Iran die gevlucht zijn voor het regime. Helaas is er in Iran nog te veel steun voor het huidige regime. Hoe graag we het ook anders zouden willen zien.
Gelijk U meent dus serieus dat de mensen die tijdens de Duitse bezetting in Nederland bleven wonen, dat regime steunden? Bijzonder, heel bij zonder.
Zandb, De Iraanse diaspora is een feit, Net als het gegeven dat het islamfacsistische regime al meer dan veertig jaar stevig in het zadel zit. Kennelijk kan dit regime dus op genoeg steun rekenen.... Zoals @IkHebAltijdGelijk terecht opmerkt. Jouw vervolgens werkelijk nergens op gebaseerde 'vergelijking' en 'conclusie', duiden op een gebrekkig vermogen tot redeneren, of op kwaadaardigheid. Bijzonder, echte heel bij zonder.
wanneer geven machtswellustelingen hun zucht om anderen te willen overheersen op? meest mannen die zich meer door testosteron laten leiden -er zijn ook vrouwen met een hoge testosteron spiegel- dan door hun hersencellen. hoewel het meer iets voor jonge mannen is om te strijden is het hier voor oude mannen moeilijk hun status op te geven. hoe fout zijn deze ‘leiders’(?) !
@Greendutch Mensen zullen nooit echt veranderen. Het is wel mogelijk om checks and balances in te bouwen. Macht en tegenmacht. Door macht zoveel mogelijk te spreiden en goed te controleren, bestaat er minder kans op ontsporingen. Daar zijn wij in het Westen en in enkele democratische Oost-Aziatische landen redelijk in geslaagd, de rest moet nog volgen.
Mening: De PVV is de grootste partij in de peilingen van De Hond, dus hoezo redelijk geslaagd?
""De PVV is de grootste partij in de peilingen van De Hond, dus hoezo redelijk geslaagd?" En toch is het zo.
@oproerkraaier Het Westen is, ondanks alle problemen die er zijn, het beste wat er momenteel is. Het communisme bleek een doodlopende weg, die leidde naar extreme onderdrukking, stagnatie en armoede. Oost-Europa en het grootste deel van Azië zijn (semi)autoritair. Latijns-Amerika is een matige versie van Spanje en Portugal, de islamitische wereld stagneert al 1000 jaar en Afrika bezuiden de Sahel is nog in opkomst.
@ EenMening3/IkHebAltijdGelijk Alleen verkiezingen vormen geen waarborg tegen een dictatuur. Het gaat om ideeën, visie, beschaving en tolerantie onder de bevolking. Hitler is gekozen, Poetin is gekozen, Erdogan is gekozen, Trump is gekozen. Het gaat erom welk deel van de bevolking de samenleving domineert. Is dat het primitieve naar binnen gekeerde simplistische deel of is dat het progressieve, open, meer ontwikkelde deel. En dan zijn er nog groepen tussen die uitersten. Trump heeft laten zien dat de instituties die voor de checks and balances moeten zorgen ook misbruikt kunnen worden. Zo kan het hoge gerechtshof in de VS tot een anti abortusbesluit komen terwijl de meeste burgers iets anders willen. Poetin kan een referendum houden dat de door hem gewenste uitslag oplevert. Jullie reacties zijn lui en gemakzuchtig. Uitgaande van de superioriteit van het westerse model en gaan voorbij aan het falen daarvan. Je kan beter wat open kijken naar andere varianten. Die zijn er nog niet op grote schaal maar op kleinere schaal overal ter wereld te vinden. Dit leidt tot een gemakzuchtige veroordeling van alles wat niet is zoals bij jou thuis. Niet erg verstandig.
@Daan "Is dat het primitieve naar binnen gekeerde simplistische deel of is dat het progressieve, open, meer ontwikkelde deel." Een maatschappij kun je vergelijken met een mammoettanker. Als je die van koers wilt laten veranderen, moet je dat heel langzaam en geleidelijk doen. De mensen die jij rekent tot het "progressieve, open, meer ontwikkelde deel" der natie, willen vaak te snel. Het zijn bovendien vaak wereldvreemde utopistische luchtfietsers, die geen voeling (meer) hebben met de maatschappij. Het is daarom goed dat er voorzichtige, conservatieve mensen zijn die zich realiseren dat niet alle verandering een verbetering. "En dan zijn er nog groepen tussen die uitersten. " De waarheid ligt zoals gewoonlijk in het midden. Het is dan ook goed dat deze middengroepen het land besturen. Dat betekent in concreto de huidige coalitie plus de PvdA. “Uitgaande van de superioriteit van het westerse model en gaan voorbij aan het falen daarvan” Onze combinatie van kapitalisme en democratie heeft zich bewezen. In de jaren ‘30 dachten communisten en fascisten dat het afgelopen was met de (decadente) westerse democratieën, maar dat bleek uiteindelijk erg mee te vallen. Het fascisme ging ten onder in 1945, het communisme 44 jaar later. Poetin dacht dit trouwens ook, toen hij Oekraïne aanviel, maar dat pakte iets anders uit. De vrijheid die de democratie biedt, gecombineerd met de creativiteit van het kapitalisme vormen een ijzersterke combinatie, die moeilijk te verslaan is.
We moeten dan wel bereid zijn om onze verworvenheden te verdedigen tegen schurkenstaten als Rusland, China, Iran en noord-Korea. “Die zijn er nog niet op grote schaal maar op kleinere schaal overal ter wereld te vinden.” Ik ben benieuwd…