Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Iran: Gematigde Rohani nieuwe president

  •  
14-06-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
anp_iran.jpg
Update Veertig miljoen Iraniërs brachten hun stem uit
Vrijdag worden in Iran presidentsverkiezingen gehouden. Hiermee komt definitief een einde aan het bewind van president Ahmadinejad, die na twee termijnen afzwaait. Maar zijn afscheid betekent niet automatisch verandering voor het streng islamitische land. De presidentskandidaten zijn door de Raad van Hoeders van de Grondwet aangewezen. Alleen conservatieve kandidaten mochten meedingen in de race.
Update zaterdag 18.30
De presidentsverkiezingen van Iran zijn gewonnen door Hassan Rohani. Dat meldt NRC Handelsblad op basis van berichtgeving van de heeft de staatstelevisie.  Ook de Iraanse minister van Binnenlandse Zaken, Mostafa Mohammad Najjar, bevestigde dat de 64-jarige Rohani bij de stembusgang van gisteren met 51 procent van de stemmen direct gekozen is. Als hij minder dan 50 procent had gehaald, zou er aanstaande vrijdag nog een tweede ronde volgen tegen de nummer twee.
Eerder Uit de voorlopige uitslagen van de presidentsverkiezingen in Iran blijkt dat Hassan Rohani ruim aan kop gaat. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat na het tellen van zo’n 5 miljoen stemmen. Dat meldt de NOS :
Rohani staat in de tussenstand op 50,8 procent. De conservatieve burgemeester van Teheran Qalibaf ligt tweede met maar 16,1 procent, gevolgd door de huidige nucleaire onderhandelaar Jalili met 12,5 procent. Die laatste wordt gezien als de meest anti-westerse kandidaat.
Als een kandidaat minstens 50,1 procent van de stemmen haalt, is een tweede ronde niet nodig.
Volgens de NOS is Rohani de minst conservatieve van de zes presidentskandidaten. Hij is een moslimgeestelijke die een betere relatie met het Westen wil en wat meer vrijheden voor de bevolking. NRC Handelsblad noemt hem hierdoor zelf hervormingsgezind:
De 64-jarige Rohani geldt als een hervormingsgezinde geestelijke die dichtbij de tegenwoordig als hervormer beschouwde oud-president Rafsanjani staat. (..) Rohani leidde de nucleaire onderhandelingen met de internationale gemeenschap onder oud-president Mohamed Khatami accepteerde in 2003 de bevriezing van het verrijkingsprogramma, iets waarvan nu geen sprake is.
Volgende de Iraanse staatsmedia brachten veertig miljoen Iraniërs vrijdag hun stem uit, dat is een opkomst van ongeveer 80 procent.
Vrijdag De zes presidentskandidaten hebben volgens NRC Handelsblad allemaal ‘een islamitische agenda’. “Ze willen meer invloed voor de islam in de maatschappij, economie en zelfs de buitenland politiek,” schrijft de krant. Oud-president Akbar Rafsanjani en Esfandiar Rahim Mashaei kwamen niet door de selectie, omdat ze beiden kritiek hebben op diegenen die het land achter de schermen lijkt te besturen: de aartsconservatieve geestelijk leider Ali Khamenei.
Kanshebbers
Deze verkiezingen gaan vooral over de slechte economische situatie waar Iran zich in bevindt en het nucleaire programma. Het Westen verdenkt Iran ervan kernwapens te ontwikkelen, waardoor talloze sancties gelden voor het land. Door die sancties kan Iran minder olie verkopen op de wereldmarkt, wat flinke gevolgen heeft voor de economie.
Volgens NOS zijn de grootste kanshebbers de conservatieve burgemeester van Teheran Qalibaf en de huidige nucleaire onderhandelaar Jalili. Laatstgenoemde wordt gezien als de meest anti-westerse kandidaat. Hij zou de harde koers van president Ahmadinejad willen voortzetten. Hassan Rohani is de minst conservatieve van de zes. Rohani is moslimgeestelijke en wil een betere relatie met het Westen en meer vrijheden voor de bevolking. Ook voor vrouwen.
Zahra
RTEmagicC_zahra_01.jpg
Online zijn auteur Amir Soltani en tekenaar Khalil (pseudoniemen) een verkiezingscampagne gestart voor stripfiguur Zahra , de eerste vrouwelijke presidentskandidate. De kandidatuur is wellicht fictief, maar ermee worden wel belangrijke zaken aan de kaak gesteld. Samen met de ngo United for Iran willen de makers op deze manier de schendingen van mensenrechten Iran onder de aandacht brengen, evenals het “corrupte politieke landschap”. “Zahra vertegenwoordigt alle rouwende families in Iran. Net als zij weet ze dat het persoonlijke politiek is,” aldus de auteur.
De geïllustreerde kandidate draagt een sluier, maar wil dat eigenlijk niet. Daarmee staat ze symbool voor de talloze vrouwen in Iran die verplicht worden zich te bedekken. De presidentskandidaten noemt ze steevast ‘clowns’ en haar doel is: het oude Iran weer te heroveren, waarin vrouwen gewoon met korte rokjes over straat konden.
Zahra is ontstaan nadat bij de laatste verkiezingen in 2009 wekenlang demonstraties uitbraken, omdat veel stemmers niet konden geloven dat Ahmadinejad de verkiezingen met zo’n overweldigende meerderheid gewonnen had.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

Bernie2
Bernie214 jun. 2013 - 9:23

Iran is behept met 'n dictatuur waar ayatollahs met geloofsterreur hun levensgevaarlijke en repressieve politiek bepalen. Verkiezingen zijn voor de bühne want de deelnemers zijn door diezelfde ayatollahs streng teruggeselecteerd naar een wenselijk groepje. Triest voor de Iraniërs, zij verdienen beter. Het begrip 'kiezen' lijkt dan ook wat zuur.

RMHeijmans
RMHeijmans14 jun. 2013 - 9:23

Jeehhh, democratische verkiezingen!!!

Dudeppdu
Dudeppdu14 jun. 2013 - 9:23

Vanaf de bank in een middelmatig moerasgebiedje aan de Noordzee vraag ik me één ding af: waar bemoeien wij ons in vredesnaam mee?

MichelReiziger
MichelReiziger14 jun. 2013 - 9:23

@viva vida, vr 14 juni 2013 16:55 Ja, ik weet dat inderdaad. Als u zich die vraag nog moet stellen wie sinds 1979 iran economisch onder druk zet en de economische sancties recent nog eens heeft aangescherpt (niet Amerika maar de VS) vooral in relatie tot komende verkiezingen...dan zou ik u aanraden surf even verder naar het volgende onderwerp (op Joop) of naar onderstaand artikel. http://www.aljazeera.com/news/americas/2013/06/2013632329778145.html

GingerTed
GingerTed14 jun. 2013 - 9:23

Ik vraag mij af wat Khamenei beoogt met het mogelijk laten winnen door Rohani. Zijn strategie is mogelijk het Westen op deze manier onder druk te zetten om sancties te verlichten terwijl hij zijn repressieve beleid en nucleaire agenda gewoon kan voortzetten.

MichelReiziger
MichelReiziger14 jun. 2013 - 9:23

@Klinisch Chemicus, zo 16 juni 2013 11:07 ****Je hebt je althans nogal druk gemaakt over de sancties van de VS, bijv: == 'De economische sancties die de VS heeft afgedwongen werken waarschijnlijk contraproductief. Super conservatief zal het dus wle worden. ' ==**** U gaat er denk ik een beetje in uw zwart/wit veronderstelling vanuit dat omdat ik tegen de (VS) sancties ben, ik het eens ben hoe er in Iran wordt geheerst. ***Nu zegt u dat die sancties niets bepalen. Dit omdat ongelijk kreeg in uw voorspelling?*** Nee, die sancties hebben ook niets bepaald en die zullen ook niets bepalen. In 2009 niet, nu niet, over 10 jaar ook niet. Het enige wat die bepalen is dat de bevolking het moeilijker krijgt de Ayatollah's zullen altijd de macht blijven uitoefenen, dat zal ook zo zijn met Rohani. Het is een herhaling wat we eerder hebben gezien. ***Het volk heeft ingezien dat die waanzin van Iran juist contraproductief is en is dus niet extreem gegaan, de VS was juist.*** Dat hadden ze eerder ook al, met het resultaat dat er in 2009 grote opstanden waren in Iran, honderden doden, duizenden gevangen gezet en geen bips veranderd.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai14 jun. 2013 - 9:23

Veertig miljoen Iraniërs brachten hun stem uit en wat viel er te kiezen? Vraag me wel eens af heeft het zin als de te kiezen mannen denk geen vrouwen allemaal de goedkeuring van de zittende Islam ayatollahs hebben. Een nep vertoning dus.

[verwijderd]
[verwijderd]14 jun. 2013 - 9:23

In gewone mensentaal: Iran blijft middeleeuws, minderheden zijn de klos.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger14 jun. 2013 - 9:23

De minderheden in Iran (Joden en Christenen) hebben het beter en veiliger dan in veel andere moslim landen (Egypte)

FransLenaen
FransLenaen14 jun. 2013 - 9:23

Jammer dat de bevolking vsn het prachtige land Iran zo zucht onder de terreur van de islam.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger14 jun. 2013 - 9:23

Ze zuchten nu vooral onder de slechte economie. De economische sancties die de VS heeft afgedwongen werken waarschijnlijk contraproductief. Super conservatief zal het dus wle worden.

[verwijderd]
[verwijderd]14 jun. 2013 - 9:23

Sinds 9/11 ligt er een plan om de regering 7 landen omver te werpen: http://www.youtube.com/watch?v=9RC1Mepk_Sw Irak, Afghanistan, Libië zijn al gelukt. Iran en Syrië staat hetzelfde lot te wachten. Dit soort berichtgeving helpt altijd goed om de oorlogsstemming er goed in te krijgen. Alles voor vrijheid en democratie, wat dat ook mag zijn. De laatste week werd wel weer duidelijk wat dat inhoud. Helemaal niets.

1 Reactie
Rootman
Rootman14 jun. 2013 - 9:23

Ik heb nog steeds hoop dat Rusland en China de agressie kunnen stoppen, hoewel de 'pigs of war' wel erg onrustig worden: http://www.youtube.com/watch?v=OGPD0ZBiMs0

hphilippens
hphilippens14 jun. 2013 - 9:23

Op dit moment zijn Rohani's kansen toch moeilijk te schatten. Weliswaar nu ruim voor, bij 5 miljoen van de 40 miljoen stemmen, maar de vraag is of we nu niet vooral uitslagen uit stedelijke gebieden hebben en het conservatieve platteland nog moet komen. Nu heeft hij 2,5 miljoen stemmen, als er straks vele miljoenen naar andere gaan, kan die voorsprong zo weggevaagd worden.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger14 jun. 2013 - 9:23

De Ayatollah's bepalen de uitkomst in Iran, niet de stembus noch de VS (sancties).

[verwijderd]
[verwijderd]14 jun. 2013 - 9:23

Grappig hoe de media haar anti Iran hetze voortzet. Voor de verkizingen had die meneer volgens alle NOS commentaren geen enkele reéle kans. Nadat hij won heette hij hij binnen dezelfde drie zinnen "het meest radicaal" en "het meest conservatief". En uiteindelijk bij voorbaat machteloos vanwege de geestelijk leider die werkelijk de macht heeft. Van enige zelfreflectie geen sprake. Iets van "misschien maakten we een foute analyse door hem bij voorbaat nagenoeg kansloos te noemen" kan niet uit de strot. Evenmin een rationalisering waarom diezelfde religieuze leider dan kennelijk niet voldoende macht had om zijn voorganger te bewdingen. Zet ik radio 1 aan net na middernacht en heb je een kwast die komt vertellen dat we die onbetaalbare JSF strikefighters nodig hebben omdat dat de enige manier zou zijn om Iran tegen te houden om "hun kernwapens" af te gaan schieten. Iran, een land dat als enige in de regio nog nooit een buurland aanviel. Hoezo propaganda?

1 Reactie
Tealc2
Tealc214 jun. 2013 - 9:23

Perfecte beschrijving..:-)

tomaatnet
tomaatnet14 jun. 2013 - 9:23

@Michel Reiziger: "De minderheden in Iran (Joden en Christenen) hebben het beter en veiliger dan in veel andere moslim landen (Egypte) " Als ze zich maar gedeisd houden...........ofwel in de illegaliteit blijven. Net als de homomensen, anders..........koppie kleiner, dat dus letterlijk.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger14 jun. 2013 - 9:23

Er zijn meer dan 10 synagoges in Iran. Dat de joodse gemeenschap in Iran zich (moet) afzonderd is wat anders dan iligaliteit. Ze mogen het joodse geloof in hun eigen gmeenschap beoefenen, niet in het openbaar. Contact met Israel/ reizen naar is trouwens ook verboden, maar dat geldt niet alleen voor de joods-Iraanse bevoking.