Joop

Iran executeert Brits-Iraanse oud-politicus

  •  
14-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
805 keer bekeken
  •  
ANP-460771530

Het Iraanse regime heeft de Brits-Iraanse oud-politicus Alireza Akbari geëxecuteerd. Akbari werd beschuldigd van spionage voor de Britse geheime dienst MI6 en na een schijnproces schuldig bevonden. De Britse premier Rishi Sunak heeft woedend gereageerd. Akbari bezat de dubbele nationaliteit, die door Iran niet erkend wordt.

Met deze nieuwe schending van mensenrechten komen de toch al verzuurde verhoudingen tussen Iran en Groot-Brittannië verder onder druk te staan. Nadat eerder deze week de familie een allerlaatste bezoek aan Akbari mocht brengen, werd duidelijk wat er stond te gebeuren. Vrijdag nog riep de Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly op de “barbaarse dreiging van executie” niet door te zetten. Ook waarschuwde hij het Iraanse regime dat Groot-Brittannië deze zaak extra goed in de gaten hield. Het mocht niet baten.

Afgelopen donderdag maakte het Iraanse regime een duidelijk bewerkte video openbaar waarop te zien zou zijn dat Akbari een rol gespeeld heeft bij de moord op een Iraanse wetenschapper in 2020. In de video zegt Akbari dat een Britse geheim agent hem om informatie over de wetenschapper vroeg. Een dag eerder deelde de BBC een geluidsopname van Akbari waarop hij zegt in tien maanden tijd ruim 3500 uur gemarteld te zijn en zo gedwongen is een bekentenis af te leggen.

Na de executie liet de Britse premier Sunak weten “geschokt” te zijn door de “gevoelloze en laffe daad, uitgevoerd door een barbaars regime met geen enkel respect voor de mensenrechten van zijn eigen burgers”. Minister Cleverly zei op zijn beurt dat “deze barbaarse daad de sterkst mogelijke afkeuring” verdient en dat de executie “niet zonder gevolgen zal blijven”. Volgens Groot-Brittannië is de executie van Akbari “politiek gemotiveerd”. 

Akbari was tussen 1997 en 2005 onderminister van Defensie onder toenmalig president Mohammad Khatami. Ook speelde hij een grote rol bij de totstandkoming van het nucleaire akkoord tussen Iran en het westen, waarvan Akbari een groot voorstander was. Na zijn politieke loopbaan verhuisde Akbari met zijn gezin naar Groot-Brittannië. In 2019 verdween hij van de radar na een bezoek aan Iran, vermoedelijk is hij in die periode al gearresteerd. 

Het Iraanse regime heeft de afgelopen tijd zijn executies opgevoerd. Op die manier hoopt het de protesten die nu al maanden aan de gang zijn de kop in te drukken. Die protesten begonnen toen Iraanse veiligheidstroepen de 22-jarige Koerdische Mahsa Amini vermoordden omdat ze zich niet aan de kledingvoorschriften zou hebben gehouden. Sindsdien heeft het regime zeker 20.000 actievoerders opgepakt, waarvan er meerdere zijn geëxecuteerd. Eind december waarschuwde mensenrechtenorganisatie Iran Human Rights nog dat op dit moment zeker honderd gevangenen gevaar lopen geëxecuteerd te worden. Bij pogingen de demonstraties neer te slaan werden al ruim 500 activisten gedood.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

EenMening3
EenMening315 jan. 2023 - 13:10

Het is te hopen dat de Iraniërs er in slagen een eind te maken aan de dictatuur van de ayatollahs en in vrijheid kunnen leven. Dan is er ook ruimte om af te rekenen met de aanhangers van het islamistische regime, bijltjesdag...

Abdu
Abdu15 jan. 2023 - 9:58

De hoofdlijnen van zijn cv: “Oprichting en beheer van de militaire organisatie voor de uitvoering van Resolutie 598 van de Veiligheidsraad aan het einde van de oorlog tussen Iran en Irak, verantwoordelijk voor internationale veiligheidsstudies bij het Centrum voor Strategisch Onderzoek van de Expediency Council, vice-minister van Defensie Ali Shamkhani van 1376 tot 1381 , adviseur van Ali Shamkhani, secretaris van de Hoge Nationale Veiligheidsraad, het hoofd van het Instituut voor Strategische Studies, de adviseur van de commandant van de marine, de plaatsvervanger van het defensieveiligheidsveld van het ministerie van Defensie en de plaatsvervanger van buitenlandse betrekkingen van het Ministerie van Defensie” Als er nu het regime ten val gebracht wordt zullen alle mensen op zo’n posities het met hoogste straf moeten betalen! Deze functies en protest tegen regime zijn niet verenigbaar. Nu dat pro-westerse politiek uit de macht is gezet is er ruimte ontstaan om de feitelijke banden met het westerse machthebber te ontruimen. Wie zal in vervolg komen; Javad Zarif of Roohani? Er zal niemand in Iran tranen hebben voor de volk en landverraders. Mossadgh wordt nooit herhaald! NB: - “Brits-Iraanse oud-politicus” Hij was wel een “Iraanse oud-politicus” die daarna een actieve “Britse” super spion is geworden. - Er zijn al weken geen protesten waar te nemen in Iran!

2 Reacties
Frans Akkermans3
Frans Akkermans315 jan. 2023 - 12:14

Begrijp ik uit uw woorden dat hij in uw ogen volkomen terecht is opgehangen? U stelt dat er in geen weken geen protesten plaats vinden in Iran. Hoe legt u dat uit? De demonstraties hebben hun doel bereikt of de intimidatie van de regering is effectief gebleken?

Abdu
Abdu15 jan. 2023 - 21:46

“hij in uw ogen volkomen terecht is opgehangen?” Ja en nee. Dat hij de hoogste straf kreeg is volkomen terecht. Dat er nog doodstraf bestaat is niet te verdedigen. “Hoe legt u dat uit?” Het regime heeft veel schade aangericht onder de activisten, maar ook de ordetroepen hebben eronder geleden. Maar de protesten zijn niet door het regime beeindigd. Zo ver het over hoofddoek ging, hebben de vrouwen voorlopig veel bereikt. Maar de rest van de protesten is, zoals verwacht, door het ontbreken van een politieke leiding langzaam gedoofd. En het regime begint de ondersteunende landen straffen voor hun steun aan protesten. De VK was de eerste.

Molly Veenstra
Molly Veenstra14 jan. 2023 - 11:42

'Een dag eerder deelde de BBC een geluidsopname van Akbari waarop hij zegt in tien maanden tijd ruim 3500 uur gemarteld te zijn en zo gedwongen is een bekentenis af te leggen.' Dat zou betekenen dat Akbari tien maanden lang iedere dag 12 uur lang werd gemarteld. Het is niet eenvoudig mij een voorstelling te maken bij een dergelijke gruwelijkheid.

Bernie2
Bernie214 jan. 2023 - 10:20

Een nieuwe trieste move van de zwaar repressieve dictatuur. Ik heb trouwens erg veel moeite met het gebruik van het woord 'executie' waar het pariastaten als Iran betreft. Niet in de laatste plaats omdat steeds opnieuw de afwezigheid van échte justitiële gerechtigheid aan de orde is en veroordeeld wordt door de ogen van pathologisch verziekte mullahs. Deze man- en vele tienduizenden kinderen en volwassenen voor hem is vermoord door een totalitair regime. Niet geëxecuteerd, maar vermoord. Ik denk dat het uit zal maken als media wereldwijd die gedachtesprong overneemt. Overigens heb ik sowieso veel moeite met deze moordpartijen, waar ook de VS vrolijk aan meedoen....