Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

Iraanse vrouwen knippen haar af uit protest tegen gender-apartheidsregime

  •  
19-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3747 keer bekeken
  •  
haarknippen

Iraanse vrouwen zijn de afgelopen dagen de straat opgegaan uit woede over de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Amini overleed vorige week nadat ze was opgepakt door de zedelijkheidspolitie in de hoofdstad Teheran.

De Iraanse moraalpolitie controleert of vrouwen zich wel volgens de strikte kledingvoorschriften kleden. Zo zijn vrouwen sinds de islamitische revolutie van 1979 verplicht om een hoofddoek te dragen. Eerder dit jaar ontstond er al ophef toen beelden opdoken van de moraalpolitie die extreem geweld gebruikte tegen een vrouw die de hoofddoek te losjes om haar hoofd zou dragen.

Bij de begrafenis van Amini riepen mensen “dood aan de dictator”. Tijdens een daaropvolgend protest in Saqqez deden vrouwen hun hoofddoek af om ermee te zwaaien. In een reactie daarop bestookte de politie de vrouwenrechtenactivisten met traangas.

Op sociale media laten Iraanse vrouwen zien dat ze hun haar afknippen uit protest tegen het onverdraagzame optreden van de moraalpolitie. “We zijn klaar met dit gender-apartheidsregime”, schrijft activist en journalist Masih Alinejad. Ook de bekende actrice Anahita Hemmati doet aan de actie mee.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (86)

Abdu
Abdu21 sep. 2022 - 9:46

1. De vraag is niet of in Iran moeten veel veranderen, maar hoe en door wie. De westers mentaliteit gaat altijd van maakbaarheid of gecontroleerde verandering uit. Deze mentaliteit heeft als gevolg de staatsgrepen of (proxy-)oorlog in veel landen. Wie van te voren opgelegde patronen in vooruitzicht stelt is verdoemd mislukken. Iraniërs hebben een keer zoiets geprobeerd en hebben de theocratie voor geschoven gekregen. Zolang er geen politieke maar vooral geen burgerlijke oplossing is voor de huidige regime, zullen Iraniërs overwegend niet meedoen op straat en voorlopig in de kaders van huidige wetten naar meer rechten zoeken. De conservatieve bevolking heeft evenveel rechten als de rest om de toekomst van het land mede bepalen. Elke andere oplossing die een deel van de bevolking uitsluit in alternatieven en hen bij voorbat afschrijft kan niet in Iran slagen. Toch als zoiets gebeurt krijgen ze een burgeroorlog die alleen maar alles verwoest en de bevolking treft.

7 Reacties
Mokker
Mokker21 sep. 2022 - 12:11

In deze theocratie gaat de vrouw altijd gediscrimineerd blijven, die komt voort uit de middeleeuwse interpretatie van de Koran, waar de gelovigen niet aan willen (of durven?) tornen.

Abdu
Abdu21 sep. 2022 - 13:04

@Mokker “In deze theocratie gaat de vrouw altijd gediscrimineerd blijven” Je arbeiders en werkenden worden al eeuwen gediscrimineerd, probeer eerst daar iets te doen alvorens anderen de mat nemen. Iraniers weten heel goed hoe moeten ze met religie en dictator om te gaan. Dat is al eeuwen gaande en ze slagen telkens erin hun doelen bereiken. Ook nu komt het zeker goed.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks21 sep. 2022 - 13:24

En als het resultaat van dit proces is dat in Iran vrouwen onderdrukt blijven worden Abdu, sta jij daar dan achter? Wat vind jij daar van dat vrouwen minder rechten hebben dan mannen enkel en alleen vanwege hun geslacht?

Abdu
Abdu21 sep. 2022 - 14:00

@Brenda “sta jij daar dan achter?” Overbodig vraag. Ik sta achter geen een (sociale) onderdrukking en uitsluiting, in Iran of elders. Denk je waarom ik in ballingschap ben terecht gekomen?

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks21 sep. 2022 - 14:10

"Ik sta achter geen een (sociale) onderdrukking en uitsluiting, in Iran of elders." Mooi, dat is fijn om te horen. Dan kan je dus ook niet anders dan het Iraanse regime hierom veroordelen. Onomwonden en zonder te verwijzen naar 'andere sterke landen waar het eerst maar eens aangepakt moet worden' zoals je elders schreef.

Abdu
Abdu22 sep. 2022 - 9:14

@Brenda “het Iraanse regime hierom veroordelen. Onomwonden en zonder te verwijzen naar 'andere sterke landen waar het eerst maar eens aangepakt moet worden' zoals je elders schreef.” Dat gaat niet. Zonder het aanpakken van grotste onrechten, de zwakke boosdoeners aanpakken is een dienst aan sterksten. Dan zit je naast de sterksten tegen de zwakken. De man die gisteren in de VN verklaarde naast de protesten in Iran te staan, wil ik absoluut niet naast hem staan, wel tegen hem. (Biden, cia, mossad etc.) Zo kijk ik naar vrouwen beweging in Iran. Als hun strijd voor gelijkheid moet ten koste gaan van de vrijheid (onsfhankelijkheid) voor Iran, dan stap ik er uit.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 sep. 2022 - 9:52

M.a.w. vrouwen moeten maar op hun beurt wachten waar het opheffen van discriminatie betreft en die komt waarschijnlijk nooit. Er zijn altijd wel andere (mannen?) belangen die voorgaan.

Abdu
Abdu21 sep. 2022 - 9:46

2. In een land van 85 miljoen, een paar duizend betogers hier en daar is geen revolutie. En als ze eisen stellen op bepaalde onderwerpen, zoals nu voor afschaffing van verplichte hidjab of het opheffen van instanties voor handhaving van deze wet, dan eisen ze in feite van het regime zelf om deze te veranderen. Dat strookt niet met leuzen die omvergooien van hetzelfde regime opeisen. Zoiets betekent of de betogers op de straat uiterst verdeeld zijn, wat alleen maar de eisen gaat afzwakken, of de betogers gedeeltelijk vanuit buitenland geregistreerd worden, wat ook in feite klopt. In allebei gevallen maken dit soort acties het regime sterker dan te voren. Dat is keer op keer gebleken. Als dit soort bemoeienis met interne zaken van Iran voortzet, uiteindelijk zullen ze de contacten met buiten compleet afsluiten, dan blijft er niks over van burgerbewegingen, laat staan hervormingen of revolutie. Dat moeten Iraniërs zeker voorkomen. Nu worden in sommige gebieden de moskeeën en agenten in brand gestoken en vrouwen met hidjab aangevallen. Deze zijn Daesh-praktijken en pogingen om burgeroorlog te ketenen, wat de kop moet gedrukt worden. De wet verander je om de heersende politiek onder druk zetten, en het regime verander je door een revolutie deze omvergooien. Allebei zullen in Iran gebeuren, door Iraniërs en volgens hun eigen strijdtradities.

8 Reacties
Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks21 sep. 2022 - 12:46

Veel woorden, veel draaien en uiteindelijk komt het er op neer dat Abdu de onderdrukking en vernedering van vrouwen door een religieus extremistisch regime steunt. Abdu ziet vrouwen dus als minderwaardig, dat kan niet anders.

Abdu
Abdu21 sep. 2022 - 14:29

@Brenda “dat Abdu de onderdrukking en vernedering van vrouwen door een religieus extremistisch regime steunt.” Waar?

Nicolay2
Nicolay221 sep. 2022 - 15:23

@ Brenda T. Glooriks 21 sep. 2022 - 14:46 Dat ben ik volkomen met je eens, maar wat ik nog erger vind is dat deze man met zijn middeleeuwse ideeën in Nederland woont.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks21 sep. 2022 - 16:09

@Abdu "waar" Overal en in iedere reactie waar je probeert af te leiden van de situatie in Iran, overal waar je niet onverkort daarbij veroordeeld hoe er in Iran met vrouwen wordt omgegaan. Kletspraatjes over de wensen van Iraanse fundamentalisten en dat dit blijkbaar de keuze van het volk is zijn van hetzelfde bedenkelijke niveau als de reactiev van een zekere Kikker hier in zijn pogingen Poetin te legitimeren.

Abdu
Abdu22 sep. 2022 - 8:30

@Brenda “onderdrukking van vrouwen” “Dat is precies wat het Iraanse regime ook doet; vrouwen als minder dan mannen behandelen.” Ik denk je zal het nooit opvatten. Zoals jij, ook velen in Nederland vinden moslimas met hoofddoek “onderdrukt” en “als minder dan mannen” behandeld (door hun mannen dan). Dat is feitelijk niet waar. Als je kan deze in NL opvatten kan je ook begrijpen zoiets over een islamitisch land uiten onzin is. Wat de vrouwen in Iran terecht als barrière zien zijn de verplichte karakter van hidjab en de hidjab politie. In islam behoort hidjab niet tot verplichte onderdelen van hun geloof. In Iran ,dankzij hetzelfde islamitische regime zijn grotendeels van (veelal arme en middenklase) religieuze meiden en de meisjes in platteland gingen studeren. Daarmee is de totale aanwezigheid van vrouwen in alle niveaus van onderwijs hoger dan mannen geworden. In de protesten zitten vooral deze vrouwen die de hidjab wet en hidjab politie willen afgeschaafd zien. (De echte ongelijkheid en onderdrukking van vrouwen zit ergens anders in de wet, die helaas tot nu toe niet aan de orde is gekomen in welke protest dan ook. En dat betref de burgerlijke beperkingen en burgerlijke ongelijkheid).

Abdu
Abdu22 sep. 2022 - 8:42

@nikol ay “maar wat ik nog erger vind is dat deze man met zijn middeleeuwse ideeën in Nederland woont” Het ergere is dat deze “man met zijn middeleeuwse ideeën” een van de paar honderd personen achter de culturele vernieuwingen in je land is geweest. Smakelijk! Je (dit soort) meningen zijn nergens van belang! Probeer maar iets aan discussie toevoegen, voor uitschelden hebben we genoeg kleuters.

Abdu
Abdu22 sep. 2022 - 8:53

@Brenda “Kletspraatjes … dat dit blijkbaar de keuze van het volk is” Ach ja, als een volk kiest wat je goeddunkt zijn ze in orde, en als ze anders kiezen zijn ze “fundamentalisten”, “kletspraatjes” etc. En dan praat je over de rechten van vrouwen? Jou vrouwenrechten waan heeft hetzelfde kaliber als “democratie” van amerikanen voor Irakezen, Afghanen en nog meer. Gelukkig de Iraanse vrouwen weten wat ze willen en zullen dat ook altijd bereiken.

Nicolay2
Nicolay222 sep. 2022 - 13:03

@ Abdu 22 sep. 2022 - 10:42 “Het ergere is dat deze “man met zijn middeleeuwse ideeën” een van de paar honderd personen achter de culturele vernieuwingen in je land is geweest. Smakelijk!” Noem eens wat van die culturele vernieuwingen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin20 sep. 2022 - 17:46

Ik heb 10x liever Iran dan dat enge Saoedi-Arabië, ik hoop dat dit protest ervoor zorgt dat de moraal politie in het vervolg parkeerbonnen gaat uitschrijven en dat dit land aansluiting kan vinden bij het westen, helaas is er een kink in de kabel gekomen door randdebiel Trump en griezel Bolton, ik hoop dat Europa hierin een onafhankelijke koers gaat varen van ideologie verblind Amerika.

7 Reacties
HenryHansen
HenryHansen20 sep. 2022 - 18:37

Raymond je hebt werkelijk geen idee he? Iran is een islamitische staat en die hebben helemaal niets met het Westen....

oproerkraaier
oproerkraaier20 sep. 2022 - 18:41

eens!

HenryHansen
HenryHansen20 sep. 2022 - 21:09

43 jaar lang onderdrukking, arrestaties en executies... ja 10x beter dan Saoedie Arabie... hoe slecht moet het daar wel niet zijn?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 sep. 2022 - 11:16

“Iran is een islamitische staat en die hebben helemaal niets met het Westen....” Vind ik een heel simplistische kijk op de zaak, je hebt islamitische staten en je hebt islamitische staten, Iran en Saoedi-Arabië, ze staan elkaar naar het leven omdat ze verschillende opvattingen van de islam hebben, in Iran zijn andere godsdiensten geen probleem, hebben een parlement, een democratie, cultuur, moet je bij wahabisten zijn, door dat soort opvattingen zijn Isis en de Taliban ontstaan, voor mij is de keuze simpel.

Mokker
Mokker21 sep. 2022 - 12:19

In Iran andere godsdiensten 'geen probleem'???? Het aantal geaccepteerde andere geloven dat is toegestaan is beperkt, en hebben vele beperkingen, waaronder een streng verbod op het bekeren van moslims. Daarnaast worden in de praktijk niet-moslims vaak gediscrimineerd en vervolgd.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks21 sep. 2022 - 12:49

Amai zeg Raymond "in Iran zijn andere godsdiensten geen probleem, hebben een parlement, een democratie" Iran is dus een beetje een droomland voor jou, fijn dat je zo gehecht bent aan een samenleving waar vrouwen als minderwaardig gezien worden en stelselmatig worden onderdrukt.

Oki Doki
Oki Doki21 sep. 2022 - 19:24

Het schijnt wel zo te zijn dat Iran per hoofd van de bevolking de meeste executies uitvoert ter wereld en vaak op religieuze gronden. Ik weet niet of Iran zoveel beter is dan Saudi Arabië. Ook worden de ter dood veroordeelden in Iran opgehangen, wat mogelijk een zeer pijnlijke en heftige dood tot gevolg heeft. In Saudi Arabië worden ter dood veroordeelden onthoofd met een zwaard en dan ben je zo goed als op slag dood, je merkt daar dus niet veel van als je onthoofd wordt met een zwaard. Als het de eerste keer niet lukt en er vaker moet worden ingehakt op de nek van de persoon dan lijkt het me dat je dat wel merkt, maar ik weet niet of zo iets weleens fout gaat en hoe vaak als het weleens fout gaat. Persoonlijk zou ik dus liever in Saudi Arabië wonen, ze lijken me menselijker.

Abdu
Abdu20 sep. 2022 - 0:09

De agenten die deze jonge dame hebben aangehouden behoren tot een eenheid (begeleiding patrouille) die werken zoals verkeer-controleurs hier. Zij krijgen te horen hoeveel aanhoudingen ze dagelijks moeten verrichten. Het is bekend dat deze “hijab politie” vooral in religieuze, arme en middenklasse wijken actief is. De rijke en veelal prowesterse wijken worden ontziend. In de laatste jaren is zeer soft getreden tegen vrouwen. Zelfs hoge ayatollah’s spreken zich tegen dit soort praktijken. Khamaneyi zelf benadrukte recent dat vrouwen niet mogen lastig gevallen worden, zolang ze het regime ondersteunen. Zoiets is eerder nooit voortgekomen. De wettelijke mandaat voor deze “hijab politie” is gericht op hen die de “verplichte hijab wet” ondermijnen en niet tegen minder of afwijkende hijab dragers, zoals men die benoemt. In ieder geval is de draagvlak voor deze “hijab politie” nu gering, ook onder religieuzen. Ook strenge hijab voorschriften zijn van den boze, ook volgens brede delen van religieuzen. Ik denk er wel veel versoepelingen zullen komen. Dat is ook vanuit een andere perspectief onvermijdelijk. Iran sluit nu met veel (niet westerse) landen verdragen die meer weder verkeer en openheid in Iran vereist, als men wilt dat deze contacten blijvend werken.

17 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers20 sep. 2022 - 8:54

Ach. onderdrukking, zegt Abdu, het loopt niet zo'n vaart en geloof de dictator nou, zolang ze gehoorzamen doen we ze niks. (dwz als ze wel gedood of geslagen of aangehouden worden dan zijn ze dus schuldig en verdienen het).

JasDon
JasDon20 sep. 2022 - 10:36

Paul, bagatelliseren was ook mijn afdronk bij de reactie van Abdu. Op andere onderwerpen raakt hij zijn gevoel voor nuance helaas weer even snel kwijt.

Abdu
Abdu20 sep. 2022 - 10:53

Er is wel veel veranderd. In delen van de steden is van de hoofddoek of kledingvoorschriften een karikatuur over. 30-40 jaar geleden betekende zoiets “poging to omvergooien van regime”. Er leven nu generaties die het product zijn van islamitische regime zelf! Zij geven eigen invulling aan wat hoofddoek of kleding moet zijn. Daartegen is geen wet of handhaving bestendig.

Oki Doki
Oki Doki20 sep. 2022 - 10:54

Zo, wat ben jij optimistisch over Iran en de Iraanse overheid, er is helaas geen grond voor, het is en blijft een totalitaire, religieuze dictatuur, ik zie dat niet zomaar veranderen in ieder geval.

Oki Doki
Oki Doki20 sep. 2022 - 10:56

Er worden momenteel zelfs mensen doodgeschoten in Iran omdat ze demonstreren tegen het geweld van de zedenpolitie.

HenryHansen
HenryHansen20 sep. 2022 - 11:05

Eh, deze 'begeleiding patrouille' heeft deze dame aangehouden EN vermoord. En 'in de laatste jaren is zeer soft getreden tegen vrouwen'- serieus? Volg anders even Iraanse journalisten zoals Masih Alinejad, die haar leven zelfs in New York niet zeker is omdat ze schrijft, presenteert en Twittert over de misstanden in Iran. Het wordt alleen maar erger. Dus dat "ook strenge hijab voorschriften zijn van den boze, ook volgens brede delen van religieuzen" - is volkomen onzin.

KritischKijken
KritischKijken20 sep. 2022 - 14:45

@Abu Ik dacht al: Net zoals de verkeerscontroleurs hier. Nou, met dat verschil dat als ik verkeerd geparkeerd sta, niet direct in coma geslagen wordt. Klein verschil, geef ik toe. En voor de rest zijn we vooral optimistisch over de Iraanse hervormingen, vooral waar dat richting Westerse hervormingen betreft. Zo, en dan gaan we nu het raam eens open doen.

Abdu
Abdu20 sep. 2022 - 18:43

@KritischKijken Ik kijk even verder dan vandaag, om te weten wie wat kan aanrichten. Ik denk jaren viertig een goede eikpunt kan zijn. Zullen we beginnen over wat die “open raam” van je betekent? Kijk eerst in de spiegel om te weten wie “kritisch kijkt”, en op wie of wat!

Abdu
Abdu20 sep. 2022 - 18:54

@OkiDoki “Er worden momenteel zelfs mensen doodgeschoten in Iran omdat ze demonstreren tegen het geweld van de zedenpolitie.” Bron graag!

Abdu
Abdu20 sep. 2022 - 18:54

@HenriHansen “Masih Alinejad” Hahaha… 3-4 weken geleden beweerde zij ook de doelwit was van een iraanse terrorist. De huisloze man is door rechtbank vrij gelaten. Dat soort “journalistiek” doet zij graag op opdracht, voeding voor mensen zoals jij die alles geloven die hen goeddunkt. Probeer maar echte journalisten en vakmensen, die zijn er meer dan genoeg.

HenryHansen
HenryHansen20 sep. 2022 - 21:18

Ja Abu, en alle internationale pers zit er ook naast mbt de bedreigingen aan het adrea van Alinejad.... oh wacht.. https://www.theguardian.com/us-news/2022/aug/01/assassin-with-loaded-ak47-faces-federal-charges-for-surveilling-home-of-iranian-american-journalist

Mokker
Mokker21 sep. 2022 - 7:23

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Abdu
Abdu21 sep. 2022 - 7:36

@HenryHansen Ach ja! De agent van cia die door cia bewaakt wordt! Wist je dat deze mevrouw, Masih Alinejad, een van de adviseurs van prowesterse en liberale overheidsclub van Iran was, met aan hoofd Khtami, moosavi en Roohani (de leiders van herbormers) die de “verplichte hijabwet” invoerden en niet de radikale religieuzen? Die laatste hebben pas met Ahmadinejad (17 jaar geleden) de politieke macht in iran gekregen.

Oki Doki
Oki Doki21 sep. 2022 - 8:24

@Abdu Dat is gewoon overal te lezen. De links die je hier plaatst werken niet volgens mij, maar je kunt het heel makkelijk opzoeken, het heeft in alle kranten gestaan, maar ook op de website van de NOS bijvoorbeeld.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 sep. 2022 - 8:52

De Iraans-Kurdische mensenrechtenorganisatie Hengaw houdt de statistieken bij. https://www.bbc.com/news/world-middle-east-62967381

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks21 sep. 2022 - 12:51

Abdu doet wel serieus zijn best om vrouwenhaat goed te praten. Nou ja, weten we in ieder geval hoe jij tegen de wereld aankijkt.

Abdu
Abdu22 sep. 2022 - 12:58

@Brenda Ik weet niet wie die “we” van jou zijn, maar ik weet van ervaring dat gedachten zoals die van je enkel eigen hekje als het einde van de wereld beschouwen. Kom op, doe je best! De mensenrechten en vrijheid van het denken meer bevat dan wat in je omgeving zich voordoet.

Abdu
Abdu20 sep. 2022 - 0:08

“Mahsa Amini” was in jongere leeftijd geopereerd van een tumor in haar hoofd en was een licht diabete patiënt. Na een reanimatie lag zij hersendood in ziekenhuis. “Masih Alinejad” is een van de meeste gehate figuren voor Iraniërs van bijna alle kleuren(pro- of antiregime). Zij werkt in een propaganda machine onder leiding van cia en mossad. In de laatste 20 jaar heb ik geen journalistieke activiteit van haar gezien. En zij is absoluut niet feminist. Iemand die voor religieuze neoliberale politiek in Iran werkt heeft geen binding met vrouwen problematiek.

10 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 sep. 2022 - 7:53

Zonder het ruwe optreden van de zedenpolitie zou Mahsa Amini waarschijnlijk niet zijn overleden.

Abdu
Abdu20 sep. 2022 - 10:33

Met of zonder geweld is de optredende instantie verantwoordelijk voor haar dood. En nog principeel is de “verplichte” hijabwet de boisdoener en dient komen te vervallen.

JasDon
JasDon20 sep. 2022 - 10:41

Ha Abdu, geweldig hoe jij mbt Iran de CIA en Mossad erbij haalt. Zulke onzin kom ik ook tegen bij kritiek op Maduro. Ik vind jouw uitspraken symptomatisch voor iemand die moeite heeft de realiteit onder ogen te zien wanneer deze botst met de vastgestelde doctrine. Ik vrees dat je ook een goed verhaal kan schrijven als antwoord op de vele homoseksuele mensen die worden opgehangen in Iran. Tip: doe maar niet.

HenryHansen
HenryHansen20 sep. 2022 - 11:12

Even serieus Abdu mbt mevrouw Alinejad: "in de laatste 20 jaar heb ik geen journalistieke activiteit van haar gezien"- dan heb je waarschijnlijk geen internet en volg je zeker geen Twitter. Meer dan 7M volgers op Instagram.... en hierbij wat links naar deze voorvechtster van vouwenrechten - en ja ik snap ook wel dat dat lastig is voor iemand die het Iraanse regime steunt. Mashih Alinejad is dan ook voorgedragen voor de Nobelprijs voor de vrede - en dat krijg je niet kado bij het kopen van een pakje roomboter. https://www.iranintl.com/en/202201115160 https://www.instagram.com/accounts/login/?next=%2Fmasih.alinejad%2F

KritischKijken
KritischKijken20 sep. 2022 - 14:50

@Abdu Ik snap dat wel: Heb je in NL ook, als iemand je qua politiek niet bevalt schilder je diegene in een politiek dubieuse hoek. CIA en Mossad duidelijk, maar dat brengt mij tegelijkertijd op de vraag: Voor wie werkt Abdu?

oproerkraaier
oproerkraaier20 sep. 2022 - 15:29

Jasdon, je kunt moeilijk ontkennen dat die 2 organisaties smerige spelletjes spelen aldaar.

JasDon
JasDon20 sep. 2022 - 17:30

Oproerkraaier: "je kunt moeilijk ontkennen dat die 2 organisaties smerige spelletjes spelen aldaar." Stel dat doe ik niet.. wat heeft het precies met het onderdrukken van vrouwen en ophangen van homoseksuelen te maken? Is dat ook al de schuld van de Mossad en de CIA?

Abdu
Abdu20 sep. 2022 - 18:11

@HenryHansen Ik doe geen moeite om iemand te woord staan die saoedische bron (iran international) als referentie aanhaalt.

Abdu
Abdu20 sep. 2022 - 18:20

@JasDon “geweldig hoe jij mbt Iran de CIA en Mossad erbij haalt” Doe even moeite en kijk welke foundations achter haar financering zitten. “Ik vind…” Het zou me worst wezen wat je in je hoofd haalt over me, of hoe je ergens over denkt. Daarvoor kom ik niet op joop. nl.

Abdu
Abdu20 sep. 2022 - 18:36

@KritischKijken “als iemand je qua politiek niet bevalt schilder je diegene in een politiek dubieuse hoek” Ik ken je (politieke) tradities heel good hoor. Jammer voor je, want ik ben niet geintegreerd op je tradities. “Voor wie werkt Abdu?” In ieder geval niet voor cia en mossad. Het is moeilijk hoor, met zo’n tradities op zo’n vraag een antwoord vinden, mits… kijk naar je achtergrond!

oproerkraaier
oproerkraaier19 sep. 2022 - 18:58

Echt woke van deze dappere vrouwen. Net als hier willen de antiwokers geen verandering van de heersende moraal.

4 Reacties
JasDon
JasDon19 sep. 2022 - 19:27

Wat een goed artikel om hier kritiek te uiten op zogeheten antiwokers in NL. Want voor de rest is Iran helemaal af en is het qua tolerantie vergelijkbaar met Nederland.

oproerkraaier
oproerkraaier19 sep. 2022 - 22:15

Jason, in principe zijn ze gewoon hetzelfde. Oude witte mannen die de ouderwetse verhoudingen in stand willen houden.

Gio Servas
Gio Servas20 sep. 2022 - 9:56

@oproerkraaier, Ah, ik begin het te begrijpen. Als we boos zijn op een groep mensen, dan noemen we het gewoon "oude witte mannen". Huidskleur maakt niet uit. Iraanse Ayatolla? Oude witte man. Mugabe? Oude witte man. Bouterse? Oude witte man. Is Kaag dan ook een Oude witte man?

KritischKijken
KritischKijken20 sep. 2022 - 14:52

@Oproerkraaier Geweldig, dit type redenaties vind je ook bij BIJ1. Iraanse omstandigheden doortrekken naar NL...

Olav Meijer
Olav Meijer19 sep. 2022 - 16:50

Enorm moedig van de vrouwen die openlijk hun protest tonen. Te vrezen valt, dat zij ook hiervan repercussies te verduren zullen krijgen. Maar het is niet anders: in een situatie van onderdrukking zijn acties van verzet de enige weg tot bevrijding. En daarnaast de steun van internationale solidariteit.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert19 sep. 2022 - 15:06

Absurd en kwaadaardig, dat regime in Teheran - toxisch voor gewone mensen, ook mannen hebben zich maar te voegen in de theologisch-psychotische orde. Ik kan me niet voorstellen dat alle overheidscontroleurs dit geweld tegen vrouwen echt gemotiveerd en uit vrije wil toepassen. Het kan ook uit redeloosheid en radeloosheid voortkomen (want wie zijn taak niet uitvoert, die moet zelf zwaar boeten). Terzijde: is er niet een periode geweest waarin die onderdrukkers daar de teugels ietwat lieten vieren? En: in mijn herinnering was er een aantal culturele commentatoren in Europa dat de Iraanse revolutie in 1979 positief benaderde. Want met het vertrek van Reza Pahlevi en Farah Diba zou het reactionaire bewind plaatsgemaakt hebben voor dat wat het Iraanse volk toekwam: een authentieke regeringsvorm die wars was van Westerse trekken. (Ik haast me te zeggen dat dit niet mijn eigen opvattingen uitdrukt.) Alsof ayatollah Khomeini de natie kwam liberaliseren.

5 Reacties
Nicolay2
Nicolay219 sep. 2022 - 16:05

In 1970 begint de sjah van Iran met de voorbereidingen voor een feest ter ere van het 2500 jarig bestaan van zijn rijk. Dat feest word in 1971 gevierd en hij nodigt vele leiders van vele landen in de wereld uit. Dit feest duurt 3 dagen en kost 635 miljoen dollar en dat in die tijd, en dat kost hem de kop. Of de Iraniërs er nu beter op zijn geworden heb ik ook zo mijn twijfels. Duurste feest ooit kostte sjah van Iran de troon | Historianet.nl

Olav Meijer
Olav Meijer19 sep. 2022 - 18:08

@ drs. H.C. Queyncken Tollaert: [Want met het vertrek van Reza Pahlevi en Farah Diba zou het reactionaire bewind plaatsgemaakt hebben voor dat wat het Iraanse volk toekwam: een authentieke regeringsvorm die wars was van Westerse trekken.] Dat was niet de algemene teneur van de commentatoren. Het verdwijnen van het reactionaire autoritaire regiem van de sjah was op zich zeker een positieve gebeurtenis: de sjah was een pion van de grote westers-kapitalistische belangen. Premier Mohammad Mossadeq -in 1951 door het Iraanse parlement benoemd- nationaliseerde de olie-industrie en werd in 1953 door de sjah -gesteund door de Amerikanen en Britten om de olie-industrie weer in Britse handen te krijgen- afgezet. De opstand in 1979 was algemeen: gesteund door een breed scala van maatschappelijke groeperingen. De sterkste politieke groep, die van de geestelijkheid, wist de macht echter uiteindelijk te concentreren bij één persoon, ayatollah Khomeini. Hierdoor kon de dictatuur van de ajatolla’s ontstaan.

Paul Spijkers
Paul Spijkers19 sep. 2022 - 21:53

Khomeini en zijn kliek priesters kaapte de revolutie, zuiverde de democraten en socialisten, en institutionaliserde een regiem met terreur en arbitraire macht boven de parlementen. Er was inderdaad een tijd wanneer die democraten en socialisten nog een beetje meededen. Hier kun je plaatjes zien hoe de vrouwen van de revolutie toen protesteerden tegen de opkomende patriarchie. De foto van de internationale dag voor vrouwen is adembenemend. https://www.cbc.ca/radio/ideas/the-stolen-revolution-iranian-women-of-1979-1.5048382

Abdu
Abdu19 sep. 2022 - 23:11

@Olav Meijer “De opstand in 1979 was algemeen: gesteund door een breed scala van maatschappelijke groeperingen. De sterkste politieke groep, die van de geestelijkheid, wist de macht echter uiteindelijk te concentreren bij één persoon…” De opstand was zeer “populistisch”, sterk tegen vijand maar verdoemd om in honderden “sekten” uiteen te vallen, ook onder de rechtse vleugels. Maar recht greep de kans om rondom het sjiiet patriotisme van Khomeyni opnieuw de hele staat in handen te krijgen. Nog steeds is de politieke klimaat enorm (rechts en) sektaris. In feite wordt Iran nog steeds als monarchie gerund, wel met meer (sektarische) burgerdemocratie tov Shah-periode. De enige positieve van dit regime is de politieke onafhankelijkheid van imperialisme.

Paul Spijkers
Paul Spijkers20 sep. 2022 - 8:56

Ale je je eigen volk kapot coloniseert ben je niet vrij van imperialisme.

HenryHansen
HenryHansen19 sep. 2022 - 15:02

Heel goed dat voor deze actie aandacht is, teleurstellend dat het verder in de Nederlandse media angstvallig stil is geweest mbt de geweldige dood van Masha Amini, voor de moord op Floyd was ook terrechte aandacht en stond iedereen op de achterste benen. Zeker van onze femenisten had ik meer verwacht, maar ja, die normaliseren de hijab graag als iets wat een keuze is, en iets wat een vrouw kan afdoen zonder voor haar leven te vrezen. Dream on!

4 Reacties
Karingin
Karingin19 sep. 2022 - 21:14

Doe toch niet zo achterlijk, feminisme gaat júist over eigen keuze voor de vrouw. Jij trapt in het domrechtse frame dat ontstond nadat Wilders riep dat hoofddoekjes verboden moeten worden. Wat precíes hetzelfde is als de dwang om zo'n ding te móeten dragen

oproerkraaier
oproerkraaier19 sep. 2022 - 22:16

Wat karingin zegt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 sep. 2022 - 8:04

Neemt niet weg dat van feministen geen enthousiame kan worden verwacht voor een kledingstuk dat dubbelt als symbool van vrouwelijke onderworpenheid (zedelijkheid & bescheidenheid).

JasDon
JasDon20 sep. 2022 - 18:14

"feminisme gaat júist over eigen keuze voor de vrouw." Een vrije keuze is goeddeels een illusie als een hoofddoekje door opvoeding en soms strikt opgelegde normen waarden wordt afgedwongen door de omgeving. Dat betekent niet dat een meisje of een (jonge) vrouw later geen andere keuze maakt, maar als je de religieuze regels terugleest weet je welk religieus gewicht het dragen heeft en wat het voor de omgeving kan betekenen als een vrouw stopt met het dragen van een hoofddoek. Dat negeren en gelijk stellen aan een eigen of vrije keuze is belachelijk.

oproerkraaier
oproerkraaier19 sep. 2022 - 14:45

Die zedelijkheidspolitie heeft wel iets weg van de anti-woke beweging.

8 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine19 sep. 2022 - 15:46

@oproerkraaier, wordt eens tijd dat woke zich eens uitspreekt tegen vrouwenonderdrukking in islamitische landen. Vrij stil als het daarom gaat,

Mokker
Mokker19 sep. 2022 - 17:16

Ik dacht meer aan woke, alles verbieden, straffen en cancellen.

Mirzas
Mirzas19 sep. 2022 - 17:24

Wat een onzin. Daarmee verklein je de grote moed van deze vrouwen.

oproerkraaier
oproerkraaier19 sep. 2022 - 18:45

Sunshine, jij je zin. Je zult mij wel woke vinden en ik spreek me uit tegen het Iraanse regime. Dat is dus opgelost.

oproerkraaier
oproerkraaier19 sep. 2022 - 19:45

anti wokers bedreigen ook mensen met wie ze het niet eens zijn. Ze verontmenselijken hun tegenstanders, net zo fascistoïde als de Iraanse mullahs.

oproerkraaier
oproerkraaier19 sep. 2022 - 19:46

Nee Mokke, anti woke, geen rechten voor vrouwen, tegen veranderingen.

Karingin
Karingin19 sep. 2022 - 20:38

Discriminatie verbieden, het moest niet mogen! Aldus Mokker

Mokker
Mokker21 sep. 2022 - 6:27

Wokelijke haat druipt er weer vanaf, en uiteraard hebben de haters er weer geen enkele moeite mee mensen allerlei uitspraken in de schoenen te schuiven die helemaal niet gedaan zijn.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk19 sep. 2022 - 14:37

Dappere actie. Ik vrees alleen dat het Iraanse regime, met name de hoge geestelijken, dit hen niet in dank af zal nemen.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier19 sep. 2022 - 19:43

Daar kun je onmogelijk ongelijk in hebben. Misschien moet je je nick veranderen in opendeur?

Oki Doki
Oki Doki19 sep. 2022 - 14:37

Veel mensen willen van het regime af maar we kunnen er als Westen geen bom op gooien (op de dictator en zijn regime) want het is gebleken dat wanneer je dat doet dat een land dan in chaos vervalt en er een burgeroorlog ontstaat.

spelregeltoerist2
spelregeltoerist219 sep. 2022 - 14:28

Ik noem dit “religieuze vrouwenonderdrukking”. Ook in Nederland zijn er honderduizenden vrouwen die verplicht een hoofddoek moeten dragen alleen hebben wij hier geen geloofspolitie maar wordt dit door de familie en nabije omgeving gemonitord en zonodig gecorrigeerd.

5 Reacties
Nicolay2
Nicolay219 sep. 2022 - 15:30

Ja kijk wat Lale Gül heeft moeten doorstaan om baas over haar eigen leven te worden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 sep. 2022 - 15:33

Er zijn al weer gewonden gevallen bij demonstaties in Iran. President Ebrahim Raisi heeft ook wat uit te leggen bij zijn komende bezoek aan de UN. https://www.theguardian.com/world/2022/sep/18/mahsa-amini-dozens-injured-in-iran-protests-after-death-in-custody

Armoedegrens
Armoedegrens20 sep. 2022 - 0:01

@spelregel. net zoals u door uw familie en nabije omgeving continu wordt gemonitord en zonodig gecorrigeerd. Het pleit voor u dat u desondanks uw boekje te buiten gaat door bij joop te komen. Maar dat maakt u niet minder herkenbaar. alsof u verplicht bent door uw familie om continu uzelf te onthullen wie u werkelijk bent, bij wie u hoort. slechts vermomd voor uzelf. ik noem dat seculiere mannenonderdrukking. En dat wordt door rechts nederland bij wetten gehandhaafd door de politie. en dan stemt u ook nog eens op uw eigen onderdrukking! Maf hè!

spelregeltoerist2
spelregeltoerist220 sep. 2022 - 8:17

@ armoedegrens Er is niemand maar dan ook niemand die mij op welke wijze dan ook monitort laat staan corrigeert. Ben volledig onafhankelijk, ook financieel en niemand hoeft mij te vertellen wat te doen. Duidelijk zo?

Armoedegrens
Armoedegrens20 sep. 2022 - 12:57

@spelregel Maakt u zich niet druk. Elk persoon heeft daar in meer of mindere mate LAST van. Het zou uw zelf trots aantasten, maar daar zal u oneindig meer voor terugkrijgen.