Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Iraanse studenten klagen regering aan wegens discriminatie

  •  
04-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_IraansPaspoort_EddieBerman_300.jpg

Studenten uit Iran worden uitgesloten van masteropleidingen en locaties die met kernwetenschap te maken hebben, waaronder kerninstallaties in Petten en Borssele

De regering moet zich volgende week voor de rechtbank in Den Haag verdedigen tegen een beschuldiging van discriminatie. Een groep Iraanse Nederlanders verzet zich tegen een sanctieregeling die studenten uit Iran uitsluit van enkele masteropleidingen en locaties, waaronder de kerninstallaties in Petten en Borssele.
De maatregel van de ministers Ronald Plasterk (Onderwijs) en Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) moet voorkomen dat Iraanse studenten informatie kunnen verzamelen die kan helpen bij de vervaardiging of verspreiding van kernwapens. Iraanse Nederlanders en Iraanse studenten hebben een rechtszaak aangespannen omdat zij het besluit strijdig vinden met de Grondwet. Het beperkt studenten in hun studiekeuze en belemmert wetenschappers, aldus hun advocaat Jelle Klaas.
“Wat ik nog het ergste vind, is dat er weinig media-aandacht is geweest en helemaal geen publiek debat. Als een imam in Nederland een minister de hand weigert te schudden, heeft heel Nederland het erover, maar als de overheid een groep burgers buitensluit, valt het niemand op”, zegt Salar Khorsand (24) in de Groene Amsterdammer. De Nijmeegse student is één van de mede-aanklagers in de zaak die studenten van Iraanse komaf hebben aangespannen tegen de Nederlandse regering.

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Klukkluk2
Klukkluk24 dec. 2009 - 8:59

Waanzin natuurlijk. In onze grondwet staat helemaal niet dat we verplicht zijn om bewoners van landen die zich niet houden aan internationale afspraken te voorzien van staatsgevaarlijke kennis. Dat ze het lef hebben om er een rechtzaak van maken zegt me genoeg. In Iran worden zeilers uit een nader land als staatsgevaarlijk gezien.

Klaas2
Klaas24 dec. 2009 - 8:59

De zaak is volgens mij niet vergelijkbaar met die in Pakistan 25 jaar geleden, waarin Khan kennis vanuit Nederland naar Pakistan exporteerde, en Pakistan enige tijd later een kernwapen had. De regering moet een duidelijk standpunt innemen ten opzichte van Iran en Iraniërs. Het is een moeilijk vraagstuk. Iedereen kan nucleaire kennis verkopen aan een ander land, zelfs Nederlanders kunnen dat. Daarbij kun je je afvragen of de kennis die wordt opgedaan in Borsele en Petten interessant is voor de Iraanse overheid. Het Iran van tegenwoordig in in zijn geheel niet vergelijkbaar met het Pakistan 25 jaar geleden Iran is een technisch hoogontwikkeld land, ze hebben meer geavanceerde nucleaire technologie dan in Nederland. Ook op andere gebieden, zoals in het klonen van stamcellen zijn ze verder gevorderd dan welk westers land dan ook. Dat laatste komt omdat de Iraanse Islam, in tegenstelling tot het Christendom, hier geen probleem mee heeft. Maar misschien wil Nederland graag een politiek signaal afgeven. Een signaal naar de Iraanse overheid: als jullie geen openheid van zaken geven gaan wij jullie studenten in Nederland pesten. Maar dan dient een dergelijke actie vergezeld te gaan van juridische onderbouwing en voorwaarden. Bijvoorbeeld moet Iran dan misschien officieel als een vijandelijk land worden beschouwd. Maar kan dat zomaar? Moeten wij dan, bijvoorbeeld, niet de diplomatieke betrekkingen terugschroeven? Handelsembargo's instellen? Moeilijk doen over hun vliegtuigen in ons luchtruim? De PVV wilde zelfs Iraanse schepen toegang tot onze havens verbieden. Er kon wel eens een raket vanaf geschoten worden. In de rest van Europa liggen ze natuurlijk in een deuk wanneer wij onze eigen handelsbelangen beschadigen. Zeebrugge of Hamburg zullen ons graag van de last van de Iraanse schepen bevrijden. (daarom vraag ik me af: is het geen nutteloze actie om de kiezers op Verdonk en Wilders tegemoet te komen? Dan is het slecht. We moeten ons buitenland beleid niet laten bepalen door deze twee partijen, die niet eens in de regering zitten)

2 Reacties
Rondeboer
Rondeboer4 dec. 2009 - 8:59

"Iran is een technisch hoogontwikkeld land, ze hebben meer geavanceerde nucleaire technologie dan in Nederland. Ook op andere gebieden, zoals in het klonen van stamcellen zijn ze verder gevorderd dan welk westers land dan ook. Dat laatste komt omdat de Iraanse Islam, in tegenstelling tot het Christendom, hier geen probleem mee heeft." Wat doen die studenten dan in een achterlijk land als Nederland? Kunnen we niet beter studenten naar Iran sturen om hun kennis bij te spijkeren?

Rondeboer
Rondeboer4 dec. 2009 - 8:59

"De zaak is volgens mij niet vergelijkbaar met die in Pakistan 25 jaar geleden, waarin Khan kennis vanuit Nederland naar Pakistan exporteerde, en Pakistan enige tijd later een kernwapen had." Wat is dan het verschil?