Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Iraanse schaakvedette Sara Khadem vlucht naar Spanje na niet dragen hoofddoek

  •  
30-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2041 keer bekeken
  •  
schaak

De Iraanse schaakspeelster Sara Khadem zoekt haar toevlucht in Spanje nadat er foto's zijn verspreid waarop te zien zien dat ze deelneemt aan een internationaal toernooi zonder hoofddoek te dragen. Het religieuze regime van Iran verplicht vrouwelijke burgers te allen tijde aan de voor vrouwen geldende kledingvoorschriften te houden, ongeacht waar ter wereld ze zich bevinden.

De 25-jarige Khadem is de nieuwste toevoeging aan een inmiddels aanzienlijk lijstje Iraanse sportvrouwen die deelnamen aan een internationaal sporttoernooi zonder hidjab sinds de uitbraak van grootschalige protesten tegen het Iraanse regime in september. Khadem, ook bekend als Sarasadat Khademalsharieh, haalde wereldwijd het nieuws toen ze voor de tweede dag op het Fide-wereldkampioenschap rapid- en blitzschaken in Almaty leek te spelen zonder hoofddoek.

Khardem wil zich met haar man, de filmregisseur Ardeshir Ahmadi en hun kind in Spanje vestigen, meldt El Pais. Het gezin heeft een appartement in het land. In Iran is al maanden een volksopstand gaande tegen het gehate regime in Teheran. De protesten kwamen op gang na de dood van Masha Amini. De jonge vrouw kwam in september om het leven nadat de door de religieuze politie was gearresteerd omdat haar hoofddoek niet voldeed aan de regelgeving. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (29)

FonsRietdijk
FonsRietdijk31 dec. 2022 - 16:17

Dan hoop ik voor haar dat de Spaanse feministes haar niet laten vallen, zoals Nederlandse feministen dat structureel bij afvalligen van de Islam doen.

2 Reacties
JohnVKR
JohnVKR31 dec. 2022 - 20:09

Zelden zo'n domme reactie gelezen. Los daarvan zegt het wel of geen hoofddoek dragen niets over 'afvalligheid', wat sws al een bizar begrip is omdat maar weinig mensen in die zware termen met religie bezig zijn. Het zijn vooral anti-religie fundamentalisten die zich van dit soort termen bedienen.

Zandb
Zandb1 jan. 2023 - 9:43

Fons En hoe precies laten die Nederlandse feministen dan zo structureel vrouwen die zich afkeren van de islam, in de steek? Iedereen, afvallige of niet, die de Islam als geloof wil verbieden, kan op terechte kritiek rekenen. Iemand die zich afkeert van de alcohol, verdient alle steun maar niet, vind ik tenminste, waar het zijn streven zou wordt die alcohol te verbieden.

Lekkerbezig
Lekkerbezig30 dec. 2022 - 15:50

Ik heb dan zelf meer respect voor de vrouwen en mannen die in Iran blijven en daar proberen om een revolutie te weeg te brengen.

13 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter30 dec. 2022 - 23:09

Oh ja ? Degene met naamsbekendheid worden daar ‘t zwaarst gestraft, voorbeeld stellen . Ze heeft in mijn beleving groot gelijk !!

Zandb
Zandb31 dec. 2022 - 6:54

Ik vind uw reactie dermate dom, dat ik nog dommer reageer: Ik zou meer respect voor u hebben, wanneer u naar Iran gaat om daar een revolutie teweeg te brengen.

escalifano
escalifano31 dec. 2022 - 8:12

Het feit dat je deze opmerking anoniem plaatst is ironie ten top.

escalifano
escalifano31 dec. 2022 - 8:22

Het feit dat je deze opmerking anoniem plaatst ervaar ik als nogal ironisch.

Frons
Frons31 dec. 2022 - 9:42

Zeg jij, achter je toetsenbordje in Nederland..... Dat je voor jouw tip aan de galg of in het gevang komt, is voor jou maar een detail niet?

Beisser
Beisser31 dec. 2022 - 10:36

Waarom? Als de terreur in eigen land dodelijk is voor iedere opposant (en dat is die in Iran), dan kun je de strijd beter en effectiever vanuit ballingschap voeren. Zie wat met Aung San Su Kie en Navalny is gebeurd, of Masha Amini of de ter dood veroordeelde en opgehangen demonstranten in Iran die zijn letterlijk of figuurlijk monddood gemaakt.

Eric Minnens
Eric Minnens31 dec. 2022 - 11:13

@Lekkerbezig Tja, en als schaakspecialist had zij natuurlijk best wel een dame-gambiet kunnen plegen, met zichzelf als offer...😒

Mark Huysman
Mark Huysman31 dec. 2022 - 12:09

Hoi Eric, met een damegambiet wordt de dame niet geofferd hoor!

EUpiet
EUpiet31 dec. 2022 - 12:42

@Mark, sterker nog er wordt helemaal niets geofferd omdat het in 99% van de gevallen geweigerd wordt waarna meest een statische positionele beetje saaie partij volgt. @Lekkerbezig, Ze loopt levensgevaar om nu nog terug te gaan. Ze heeft groot gelijk en is een ambassadrice voor de vrouwen in Iran. Modern, heel slim, een sterke schaakster.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout31 dec. 2022 - 12:44

En dan wachten tot Amerika democratie naar je toebrengt ... ouch. Overigens kun je met jouw manier een leven lang bezig zijn: March 8, 1979 Iranian Women March Against Hijab and Islamic Laws https://www.youtube.com/watch?v=pxGYLk92edY De protesten hielden toen aan totdat Irak aanviel, met steun van de VS ... uiteraard. Daarna zat Khomeiny pas vast in het zadel.

KritischKijken
KritischKijken31 dec. 2022 - 14:37

Want dat zou u zeker wel gedaan hebben, vanachter t toetsenbord...

oproerkraaier
oproerkraaier31 dec. 2022 - 15:24

Ja, wat zandb zegt, wat bet u voor een toetstenbord ridder! Ga naar Iran en help de mensen daar in plaats van een beetje af te geven op vluchtelingen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 dec. 2022 - 16:41

Het is ook niet de eerste (sterke) schaakster die Iran voor gezien houdt.

r v b
r v b30 dec. 2022 - 15:30

nu geen gezeur over vluchtelingen, of dat de vliegmaatschappij een veerdienst is, en haar op de dichtsbijzijnde luchthaven (Teheran) moest afzetten toen haar aanwezigheid geconstateerd werd?

8 Reacties
Sam V
Sam V30 dec. 2022 - 16:30

@ r v b Waarom? Ze heeft daar al een appartement.

JasDon
JasDon30 dec. 2022 - 16:47

Opvang in de regio is voor een dame die geen hoofddoekje wil dragen natuurlijk geen optie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 dec. 2022 - 17:20

Teheran kan ze maar beter mijden. Mogelijk hebben ze vanwege de koop van een duur appartement al een verblijfsvergunning voor Spanje. Bovendien heeft haar echtgenoot een Canadees paspoort.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine31 dec. 2022 - 9:59

@rvb, we halen hier elk jaar ruim 100.000 mensen binnen die zelf hun broek kunnen ophouden, en daar hebben maar weinig mensen een probleem mee. Ik denk dat deze mensen in die categorie zouden vallen.

Frons
Frons31 dec. 2022 - 10:04

We weten inmiddels weer waar je voor staat : Een dappere vrouw die op durft te staan tegen een terreurregime, is voor jou niets anders dan een gelukszoeker......

r v b
r v b31 dec. 2022 - 11:42

@Frons: nee, het is hypocriet om deze vrouw welkom te heten terwijl andere vluchtelingen niet welkom zijn om hierheen te komen. Voor vluchtelingen die met een boot hier komen is geen plaats, voor vluchtelingen met het vliegtuig blijkbaar wel.

FonsRietdijk
FonsRietdijk31 dec. 2022 - 16:12

" terwijl andere vluchtelingen niet welkom zijn om hierheen te komen" Ja het wordt eindelijk eens tijd dat die grenzen van Nederland open gaan. Noord-Korea is er niks bij.. Als dit de basis is vanuit waar jij je punt maakt, is je punt op voorhand al niet serieus te nemen. " Voor vluchtelingen die met een boot hier komen is geen plaats, voor vluchtelingen met het vliegtuig blijkbaar wel." Een vrouw die die verstikkende extreemrechtse radicaal islamitische regime ontvlucht vs. een boot vol alleenstaande mannen die voor de overgrote meerderheid een vrouw ook onder/achter zoveel mogelijk stof willen zien.. die meer islam, homohaat en antisemitisme komen brengen en waarvan er 7 op de 10 levenslang door de belastingbetaler. Tsja moeilijke keuze hoor. Jij kiest misschien voor extreem rechts, maar de meeste Nederlanders kiezen er voor de vluchtelinge voor extreem rechts te beschermen. Bekijk het positiever, als deze dame hier bekendheid vergaart met bijvoorbeeld een boek over de barbaarse islamitische maatschappij, waar het leven een vrouw niks voorstelt heb je weer je nieuwe Ayaan Hirsi Ali of Lale Gül waar je met je progressieve (proest!) vrienden lekker los op kan gaan. Dan maak je van haar toch ook dader? En dan het woord hypocriet durven gebruiken voor een ander :D

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jan. 2023 - 13:44

De rijken zijn altijd welkom als ze zich ergens willen vestigen en mits ze willen investeren. Ook in Spanje.

Bert van der Neut
Bert van der Neut30 dec. 2022 - 14:52

Deze reactie is verwijderd

Rutger Groot
Rutger Groot30 dec. 2022 - 12:55

Zoekt ze nu haar toevlucht in Spanje omdat "er foto's zijn verspreid waarop te zien zien dat ze deelneemt aan een internationaal toernooi zonder hoofddoek"? Die foto's zijn natuurlijk het minste: zeer waarschijnlijk is dat ze door medewerkers van het Iraanse streng islamitische regime in de gaten wordt gehouden cq bedreigd, net zoals dat bij andere Iraanse vrijheidsstrijders en mensenrechten activisten gebeurd, zoals bij Masih Alinejad. Overigens, het gaat hier niet om het dragen van een hoofdoekje, maar om de verplichting van het Iraanse regime tot het dragen van een hijab, plus de daarbij geldende strenge islamitische leefregels, die zeer vrouwonvriendelijk zijn...

Gerygrr
Gerygrr30 dec. 2022 - 12:48

Steun voor de dappere vrouwen èn mannen in Iran! Laten we hen helpen en tevens ons het lot van Afghaanse vrouwen aantrekken….

1 Reactie
Rick Hofland
Rick Hofland31 dec. 2022 - 17:17

Zodra er een kritische column is op de patriarchale maatschappij in Marokko staat de ene na de andere Nederlanders met Marokkaanse wortels op om hun verontwaardiging uit te spreken, maar over de moordpartijen van het Iraanse regime hoor je naar verhouding maar bar weinig, net als de ontmenselijking van de Afghaanse vrouwen onder Taliban. Triest.