Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Iraanse kiezers blijven thuis vanwege uitsluiten gematigde kandidaten

  •  
24-02-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1280px-Ayatollah_Ali_Khamenei_at_the_Great_Conference_of_Basij_members_at_Azadi_stadium_October_2018_019
Veel Iraanse kiezers zijn bij de parlementsverkiezingen thuisgebleven omdat gematigde kandidaten waren uitgesloten van deelname. Slechts 42,5 procent van ging naar de stembus. Sinds de islamitische revolutie van 1979 is de opkomst bij de parlementsverkiezingen nooit zo laag geweest, schrijft de NOS. Volgens de autoriteiten hadden de verhalen over de uitbraak van het coronavirus in het land ook een negatieve invloed op de opkomst.
" Zo’n 7000 gematigde en hervormingsgezinde politici mochten van de geestelijke leiding van Iran niet meedoen. Premier Rohani, die ook tot dit kamp wordt gerekend, uitte daar kritiek op. Toch sloot ook hij zich vlak voor de verkiezingen aan bij de dringende oproep van opperste leider Khamenei om te gaan stemmen."
Door het ontbreken van gematigde kandidaten draaiden de verkiezingen uit op een overwinning voor de conservatieve hardliners. Waarnemers vrezen dat hun groeiende politieke invloed ten koste zal gaan van sociale vrijheden en de vrijheid van meningsuiting.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.