Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Iraans regime executeert demonstrant in het openbaar

  •  
12-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1094 keer bekeken
  •  
ANP-459266342

In Mashhad, de op een na grootste stad van Iran, heeft het regime een demonstrant in het openbaar geëxecuteerd door middel van ophanging. Het is tweede keer dat een deelnemer aan de protesten wordt omgebracht via de doodstraf maar voor het eerst dat een dergelijke executie publiek plaatsvindt en niet in de gevangenis. Al wekenlang zijn er felle protesten van de bevolking tegen het islamitisch regime. De barbaarse executie lijkt bedoeld om de demonstranten te intimideren. 

Majidreza Rahnavard, een worstelkampioen, zou volgens de rechtbank twee leden van de veiligheidstroepen hebben gedood met een mes en vier anderen verwond. Tegenstanders van het regime spreken van een schijnproces. "Het misdrijf dat Majidreza Rahnavard pleegde was dat hij protesteerde tegen het regime," zegt de in de VS woonachtige journalist Masih Alinejad. 

Volgens de Verenigde Naties zijn er inmiddels 14.000 mensen gearresteerd omdat ze deelnamen aan de protesten. Mensenrechtenactivisten waarschuwen dat er meer executies gaan volgen en roepen de internationale gemeenschap op tot actie. Volgens de autoriteiten zijn inmiddels 11 demonstranten veroordeeld tot de doodstraf. Volgens de oppositie gaat het ook om nog minstens 12 anderen die dreigen gedood te worden. Daarnaast zijn tijdens protesten honderden mensen omgebracht door ordetroepen. De volksopstand kwam op gang nadat in september de 22-jarige Mahsa Amini om het leven kwam bij haar arrestatie door de religieuze politie. Ze werd aangehouden omdat haar hoofddoek te los zat.

Iran is na China het land waar de doodstraf het vaakst wordt toegepast, met dit jaar al meer dan 500 executies.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.