Joop

Iraans regime arresteert beroemde actrice Taraneh Alidoosti wegens steun aan demonstranten

  •  
17-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
846 keer bekeken
  •  

De Iraanse autoriteiten die er maar niet in slagen de volksopstand te bezweren hebben een van de beroemdste actrices van het land gearresteerd. Taraneh Alidoosti, die onder meer speelt in Oscar-winnaar The Salesman, is opgepakt een week nadat ze op Instagram waar ze 8 miljoen volgers heeft haar solidariteit betuigde met de eerste ter dood veroordeelde demonstrant. Haar instagram-account is zondag gedeactiveerd. Ze heeft via Instagram minstens drie keer haar steun betuigd aan de protesten tegen het regime, zoals onder te zien is in dit BBC-item uit november.

In 2020 werd ze al eens tot vijf maanden voorwaardelijk veroordeeld omdat ze kritiek leverde op agenten van de religieuze politie die een vrouw mishandelden wegens het niet dragen van een hoofddoek. Bij een soortgelijke mishandeling kwam in september de 22-jarige Mahsa Amini om het leven. Haar dood leidde tot een volksopstand die tot op de dag van vandaag aanhoudt ondanks enorme repressie. Meer dan 18.000 demonstranten zijn opgepakt. 495 mensen zijn om het leven gekomen door de onderdrukking.

De arrestatie is volgens het Iraanse staatspersbureau INRA onderdeel van een campagne tegen meerdere Iraanse beroemdheden vanwege hun "provocerende content". Alidoosti wordt beschuldigd van het verspreiden van 'nepnieuws'. Ze zou "geen documenten" kunnen overleggen die "haar beweringen" onderbouwen.

De actrice stelde in de gewraakte Instagram-post: "Zijn naam was Mohsen Shekari. Iedere internationale organisatie die dit bloedvergieten ziet en geen actie onderneemt is een schande voor de mensheid." Shekari werd op 9 december door de autoriteiten geëxecuteerd wegens het deel nemen aan een straatblokkade, binnen een maand nadat hij werd aangeklaagd. Hij zou volgens de rechtbank de politie met een machete hebben aangevallen. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Paul Spijkers
Paul Spijkers18 dec. 2022 - 8:02

Minder bekende vrouwen en kinderen worden gewoon van de straat gesleept, een tijd gemartelt en verminkt, dan op een afschuwelijk gemene manier gedood, om dan bij een politie station dood achtergelaten.

Eric Minnens
Eric Minnens18 dec. 2022 - 5:08

Het zijn helden, deze vrouwen, beter gezegd heldinnen, om hun vrouw-zijn te benadrukken. Ook deze Taraneh Alidoosti. In wat voor kutland leef je, wanneer het je eigenlijk niet meer uitmaakt of je leeft of sterft onder het bestaande kutregime? Maar toch, je hebt afwachters en doeners, en deze vrouwen hebben de geweldige moed iets te doen. Ach, hoe hoop ik dat het ze lukt.

1 Reactie
Fabius
Fabius18 dec. 2022 - 13:20

Ondanks (of misschien dankzij?!) dit afschuwelijke regime daar, is Iran een land dat op filmgebied behoorlijk meedoet. Ik ken Taraneh Alidoosti van het bovengetoond filmfragment, maar ook van 'Fireworks Wednesday', 'Shirin' en 'About Elly'. Allemaal de moeite van het zien waard. There is no Evil [Rasoulof, Mohammed 2020] is een recente film die het bekijken ook meer dan waard is (wel zonder deze actrice). De film is uit Iran gesmokkeld.

oproerkraaier
oproerkraaier18 dec. 2022 - 3:19

En niemand van die rechtse ridders, steekt ook maar 1 poot uit. Lippendiensten is hun sterkste punt. Voor de rest karakterloze huichelaars.

1 Reactie
Fabius
Fabius18 dec. 2022 - 13:21

Mag ik van u weten wat u hebt gedaan tot nu toe of wat u van plan bent te gaan doen? Of laat u het verder maar bij deze scheldtirade?